Matt Ridley: en obotlig optimist

the rational optimist

Med stor glädje upptäckte jag att det visst finns positivt tänkande människor kvar på jorden. Ett utmärkt exempel är Matt Ridley, aktuell med boken The Rational Optimist. Ridley menar att världen hela tiden håller på att bli bättre.

”And if 6.7 billion people continue to keep specialising and exchanging and innovating, there’s no reason at all why we can’t overcome whatever problems face us – population explosions, food shortages, disease, poverty, terrorism, climate change, you name it. In fact I think it’s quite probable that in 100 years’ time both we and the planet will be better off than we are now.”

Kanske en bok värd att läsa?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Bara mycket okunniga tror att allt blir sämre för vart år.
    Om alla tvingas lära sig teknik, så kommer optimismen och med den än starkare utveckling mot den ljusnande framtiden.
     
    Jag upplever att amerikaner är mer optimistiska, det är kanske för att de ofta har en högre teknisk kompetens?
     
    Problemet är att politiker, byråkrater och journalister, så ofta saknar teknisk kompetens, då blir deras röster och beslut i enlighet med deras tro på att vi går mot avgrunden.
     
     

  2. Det mesta av statistiken om hälsa, välfärd, miljö och liknande visar att världen blir allt bättre att leva i. Och ändå är det en massa domedagsprofeter, speciellt inom miljörörelsen, som hela tiden hävdar att allt blir värre hela tiden. För att inte tala om det klassiska: ”Det är värre än vi hade trott”. Varför är så många människor pessimister som verkar vilja att allt är på väg åt h-e?

  3. Bo E

    Gunnar L
    Jepp!
    Vidskeplighet, olust i magen, panikångest, blind tro och fanatism uppstår mycket lättare bland individer som som inte har åtminstone en stadig teoretisk fot placerad i något av vår fysikaliska världs olika hörn.
    Jag skulle vilja påstå att just sådana kunskaper ger goda förutsättningar för en stärkande egenmakt och ett vettigt helikopterperspektiv .

  4. Måns B

    Du Gunnar L
    Tänk om alla tvingades lära sig både teknik och ekologi.. hua otäckt, då kanske vi inte bara skulle kunna få en ljusare utveckling vi kanske skulle vilja också…

    Klart man är optimist…. ;p

  5. Jonas B

    Gunnar, Lars, Bo > Så om man som undertecknad inte bara är humanist och journalist (ve och fasa) utan också saknar naturvetenskaplig/teknisk utbildning men ÄNDÅ är en obotlig optimist som inte tror på domedagsprofetior – då är man nog lite konstig va? …:=)

  6. Jonas B
    Jag försökte provocera som vanligt.  😉
    Men medge att fördomen ofta stämmer:
    Kvinnor med vänstersympatier och total avsaknad av teknikintresse, är ofta framtidspessimister…
     
    MånsB har såklart rätt, tag genast bort alla klad och kletämnen, samt idrott från skolan (daglig obligatorisk dans ersätter gympa, från ettan, så lär de sig umgås med det motsatta könet med).
    Så in med ordentlig objektiv undervisning i biologi och naturkunskap.
     
    Jag tycker att alla betyg ska bort.
    Alla elever från första klass använder dataprogram för att klara vart kunskapssteg.  (o.k. en hel del praktiska experiment bör finnas med, men utan omdömen, bara för att det är skoj)
     
    Så kan de rusa fram i sin egen takt, men inte gå ur skolan förens de har mångdubbelt mot dagens medelgymnasist i kunskap.
     
    Det borde vara enkelt att tillverka program som leker eleverna till kunskap.
     
    Lärarna ska bara finnas för att stimulera och skapa en trygg ordning, så kan inte lärarna mobba de elever som är mycket mer begåvade än de själva.

  7. Jonas B

    Gunnar > Det är okej. Jag tycker oftast att dina provokationer är kul, så ock den här gången. Ville bara, på ett försynt sätt, peka på risken med generaliseringar…
    ha’re bra
    Jonas

  8. Gunnar E

    Gunnar L
    Skolformen är prövad med framgång jag tror i Ohio. Snubblade över det på -70-talet. Det är egendomligt att det inte prövats här. Det fanns inbyggt uppföljning och larmnivåer för stödbehov mm. Dessutom övningsavdelningar för gruppsamverkan.

  9. Gunnar E

    Se n har Du ju Niels (?) Christie som skrev ”avskaffa skolan”. Norrman. Han jobbar visst som utbildningsbyråkrat nu.

  10. Patrik

    Det var klart bättre på stenåldern.
    Ännu bättre var det när vi levde i grottor vid kusten i Sydafrika och samlade skaldjur till föda.
    Det var verkligen kanon.
    Nu är det mycket sämre.

  11. Bo E

    Ett litet erkännade!
    Lästips för nördar….
    http://computersweden.idg.se/2.2683/1.297154/nordarnas-revansch

  12. Anders L

    Lars Kamél #2,
     
    ”Och ändå är det en massa domedagsprofeter, speciellt inom miljörörelsen, som hela tiden hävdar att allt blir värre hela tiden.”

    Det finns en hel del domedagsprofeter på annat håll också. Jag känner en hel del pensionerade eller snart pensionerade människor från näringslivet, och inte är de särskilt optimistiska, det kan jag säga. Det är fel på politikerna, skolan, myndigheterna … etc etc. Vi kommer att bli utkonkurrerade av Indien och Kina. Svenskarna vill bara leva på bidrag. Skatterna är för höga. Direktörslönerna är för låga. Osv osv osv. Litaniorna vid kaffet och konjaken brukar vara tämligen långa och detaljerade. Även klimatskeptikerna är ju i grund och botten tämligen pessimistiska, det är bara det att man inte oroar sig för klimatförändringarna utan för de politiska förändringarna.

    När det gäller miljörörelsen så vet jag inte om den hela tiden hävdar att allt blir värrre hela tiden. Vissa saker blir faktiskt bättre – t ex det sura nedfallet, halterna av vissa miljögifter och tungmetaller, vissa djurarter tycks vara på väg att återhämta sig. Men man skickar ju inte petitioner till regeringen när allt går åt rätt håll. Fokus ligger naturligt nog på de frågor som fortfarande är kritiska – t ex övergödning av innerskärgårdarna, utfiskning av haven, utarmning av nyckelbiotoper, osv.

    Jag håller med om det mesta som Matt Ridley sa i intervjun, men jag tror inte att det finns någon automatik i processen. Framstegen kommer därför att människor identifierar problem, satsar allt på att hitta lösningar och sedan lyckas påverka opinionen och beslutsfattarna så att lösningarna också kan genomföras.

  13. Patrik

    Anders L>> Whot! Vad har du för kompisar egentligen?? 😀

  14. Urban

    Den som vet minst tror sig ofta veta bäst.

    När jag träffar människor som är tvärsäkra tänker jag på Tage Danielsson enkla ord ”utan tvivel är man inte riktigt klok”.

    Miljövänner är inte sällan oerhört säkra på att mobilstrålning leder till cancer, att bilismen kommer att förgöra oss, att vår mat förgiftar oss eller att maten kommer att ta slut, att jorden överbefolkas. Ja listan är utan slut. 

    Trots miljövännernas profetior om skogsdöd, försurning och ozonhål som tecken på den yttersta tiden går solen upp varje dag.  

    Förresten vad är en miljövän egentligen definitionsmässigt? En viss miljöpartist i ledande ställning flygpendlar. Miljövän?

    Maud Olofsson kör spritbil. Politiskt mycket korrekt, men är hennes bil mindre skadlig än min snåla diesel?

    Jag är mycket optimistisk. Jag tror inte jorden kommer att gå under på grund av CO2 möjligen lyckas vi förgöra varandra med hjälp en par ordentliga kärnvapenbataljer, men det är ju en annan historia.

    När vänstern och MP höjer vår drivmedelsskatt och lägger kilometerskatt på lastbilarna kommer jordens klimat att gå mot en ny vår 🙂

  15. Labbibia

    tar tillfället i akt och klistrar in det här från dagens text-tv.
    Bättre och bättre dag för dag.

    132 SVT Text         Måndag 24 maj 2010
    UTRIKES Publicerad 24 maj           
                                           
    Stor nedgång i barnadödlighet        
                                           
      Andelen barn under fem år som dör i  
      världen varje år har minskat med 60  
      procent under de senaste 40 åren. Den
      lägsta dödligheten bland barn under  
      fem år finns i Island, Sverige,      
      Cypern och Luxemburg.                
                                           
      Fortfarande beräknas dock 7,7 miljoner
      barn i världen mista livet innan de  
      fyllt fem, enligt en studie som      
      presenterades på måndagen.           
                                           
      Många barn dör av sjukdomar som är   
      lätta att behandla. Barnadödligheten 
      är som störst i de fattigaste        
     
    länderna.

  16. ”On what principle is it that when we see nothing but improvement behind us, we are to expect nothing but detorioration before us”.
    Thomas Babington Macaulay 1830

  17. Labbibia

    Gunnar L # 6
    SKulle vilja modifiera ditt påstående lite……Så här:

    Kvinnor, men även män, med vänstersympatier och total avsaknad av teknikintresse, är ofta framtidspessimister…”

    Konstigt nog så verkar det i vissa kretsar fiiint att framhäva hur totalt oteknisk man är……..
    Märkligt.

  18. Lena Krantz

    Gunnar och Labbibia
    Det där med teknikintresse håller jag med om och eftersom jag själv har ett hyfsat stort teknikintresse så är jag också en framtidsoptimist.
    Fast jobbar man på en IT-avdelning så får man ta del av diverse seminarier om framtiden och då kanske det blir så per automatik.
    I vilket fall som helst så tror jag att en hög teknikutveckling tillsammans med en önskan om att värna miljön är det som kommer att föra oss in i framtiden.

  19. Jomenvisstärdetså. Det är  ingenjörer och entrepenörer som för världen framåt. Rationella människor. Se upp så vi inte råkar ut för ”Atlas Shrugged”

  20. Anders L #12:
    Jag är klimathotsskeptiker och optimist. Jag tror att alla problem går att lösa, på ett eller annat sätt. Men de flesta av klimataktivisternas förslag till att ”rädda klimatet” är ju rena dystopier. Världen ska i princip avindustrialiseras och nästan alla former av resande avskaffas. Det finns då ingen anledning att ha en positiv inställning till lösningsförslag som är värre än det påstådda problemet.
    Du har förvisso en poäng i att miljöaktivister bara har anledning att fokusera på vad de tror vara allvarliga problem och strunta i det som verkar mer eller mindre löst. Jag tycker att ett stort problem är att vad miljöaktivister tror är allvarliga problem sällan visar sig vara så allvarliga när man tittar på statistik eller andra data.

  21. Nils H

     Nåt som stör mig, är när man förklarar lägre temperaturer än normalt under en tid med att det är naturligt medan motsatsen förklaras med att det är mänskliga (AGW) utsläpp som ligger bakom.  Där frodas pessimismen och inte minst som när november var varmare än oktober som i höstas.
    Ständigt detta letande efter tecken på att nåt är galet, regnet vrääker ner,  så här blåste det inte förr osv osv…

  22. Mattias

    Boken recenserades av Economist där Matt Ridley tidigare jobbat. De var i grunden positiva, men hade också en del negativ kritik:

    ”Another is the author’s slightly unfair attitude towards government. Mr Ridley makes it abundantly clear that he is a free marketeer, and he provides ample evidence from history that governments are often incompetent and anti-innovation: “The list of innovations achieved by the pharaohs is as thin as the list of innovations achieved by British Rail or the US Postal Service.” He is particularly suspicious of strong governments, which he equates with monopolies—and those, he insists, “always grow complacent, stagnant and self-serving.”
    He is right that the leaden hand of the state has often suppressed individual freedom and creativity. However, he does not fully acknowledge that some problems do, in fact, require government intervention—especially because markets themselves can sometimes fail spectacularly. Mr Ridley surely knows this, as he was forced to resign as non-executive chairman of Northern Rock, the first British bank to be rescued by the government during the financial crisis. Yet the most he will say about that affair is that he is now mistrustful of markets in capital and assets, but unflinchingly in favour of markets in goods and services.
    Mr Ridley is also generally sceptical about global warming, and worries that government policies advocated by greens today will be like treating a nosebleed by putting a tourniquet around one’s neck. He argues that the problem, if it exists, will be solved by bottom-up innovation in energy technologies. But to accomplish that, he wants governments to “enact a heavy carbon tax, and cut payroll taxes.”
    That is a sensible prescription (often advocated by this newspaper), but surely a “heavy” tax suggests there is a role for government in fixing market failures? He glosses too over the vital role that air-quality regulations played in cleaning up smog in California, choosing to focus instead on the inventions—like the catalytic converter and low-sulphur fuel—that arose as a result of those technology-forcing measures.”

  23. Brady

    Don’t forget as well to have a look in at Matt Ridley’s 2 month old blog:
    http://www.rationaloptimist.com/blog

    And here is another wonderfully positive review article in the WSJ:
    ”…There’s a cheery modern lesson in this theory about ancient events. Given that progress is inexorable, cumulative and collective if human beings exchange and specialize, then globalization and the Internet are bound to ensure furious economic progress in the coming century—despite the usual setbacks from recessions, wars, spendthrift governments and natural disasters.” 🙂
    http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703691804575254533386933138.html?mod=WSJ_hp_editorsPicks
     and again at the NYT
    http://www.nytimes.com/2010/05/18/science/18tier.html
    Both obviously not as Left-Leaning  in opinion as Maggie’s Guardian review. 😉

  24. Stickan

    Jag har för länge sedan släppt tanken på att övertala dysterkvistarna om tillvarons förträfflighet.
    De kan prata ihjäl sig om att saker vad bättre förr men jag lever i nuet och finner tillvaron är mycket bra.  Och det blir bara bättre. Jag vägrar lägga min energi på att omvända dessa dystergökar. De kan få späka sig till helvetet om de vill. Under tiden ser jag till att ta till vara de chanser till livets goda som finns runt omkring oss i vardagstillvaron.
    Hela denna grej med konjukturnedgång och valutaoro är inget annat än ren skär fantasilöshet bland politiker och väljare.
    Yes we can. Bara viljan finns kan man förändra världen.