Masshysteri och lydnad om klimatet

hysteri

William Kovacs har skrivit ett tänkvärt inlägg https://www.cfact.org/2023/08/15/climate-crisis-is-an-exercise-in-mass-hysteria/  om hur klimatpropagandan skapat psykisk ohälsa hos befolkningen, särskilt bland ungdomar. Han refererar en artikel i The Lancet https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(21)00278-3/fulltext .

”En färsk Lancet-studie av 10 000 ungdomar i åldrarna 16–25 fann att 59 % var extremt oroliga för klimatförändringarna och 84 % var åtminstone ganska oroliga. Respondenterna led av sorg, ångest och ilska och kände sig maktlösa, hjälplösa och skyldiga.”

”Forskare hänvisar till sådana kollektiva rädslor som masshysteri. De anser att det är en psykogen sjukdom, ”ett tillstånd som börjar i sinnet snarare än i kroppen.” Det innebär att människor känner sig oroliga, sjuka eller galna, trots att det inte finns någon fysisk orsak till deras tillstånd.”

Kovacs skriver vidare: ”Författarna drog slutsatsen att klimatångesten är så stor att dessa unga människor tror att mänskligheten är dömd, att allt de värdesätter kommer att förstöras och att de bör avstå från att skaffa barn. De tror också att regeringen skulle kunna skydda dem om den lyssnar på deras känslor, bekräftar och respekterar deras övertygelser och krav och implementerar policyer som eliminerar användning av fossila bränslen och en ”ohållbar” livsstil.”

Detta passar som hand i handske för den politiska klassens intressen eftersom människor vänder sig till politikerna för att de skall göra något åt utsläppen av koldioxid. Den politiska klassen får också god draghjälp av media som gjort gemensam sak med makten. TV, radio och tidningar vräker dagligen och stundligen ut katastrofbudskap om hur extremvädren ökar, hur folk flyr, hur de dör i värmen och om den domedag som väntar oss alla. Det gör folk lydiga. Folkets villighet till – för att inte säga bönfallande om hårda tag, högre skatter och att bli styrda ligger i öppen dag.

Kovacs ger flera exempel i sitt inlägg.

Tilläggas kan också att en psykiskt sjuk människa ofta har en omvänd och konspiratorisk världsbild så att hon eller han ser den friske som psykiskt sjuk. Detta gäller också på kollektiv nivå: Klimathysteriska människor betraktar ofta oss sunt klimatrealistiska personer som galna, och t.o.m. som farliga. Propåer går ut om att undvika att läsa vad vi skriver, att inte lyssna på oss, att deplattformera oss och se till att vi cancelleras om vi händelsevis skulle blivit inbjudna att tala och debattera.

Finns det någon bot på detta ovärdiga spektakel? Masshysteri har förekommit flera gånger i historien, där de medeltida häxprocesserna förstås är ett välkänt exempel. Då dog de väl huvudsakligen ut genom att dessa processer gick för långt och att kyrkan reagerade mot den religiösa folktron på häxor och mystiska väsen. Idag kan knappast kyrkan spela motsvarande roll eftersom de i högsta grad är medspelare i klimathysterin.

Nej, vi får nöja oss med att fortsätta i våra motståndsfickor, förlita oss på att folk helt enkelt tröttnar och att de med kritiskt sinnelag beslutar sig för att tänka själva.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Thorleif

  I dagens digitala värld översköljs vi med ett enormt utbud och många människor ägnar sannolikt mycket tid kring sina specialintressen att MSM lättare än förr kan indoktrinera via sin agenda-journalistik. Unga människor särskilt utsatta eftersom de sällan letar alternativ information.

  Tänkte redovisa (OT?) en rapport om brand i fordon för åren 2018-2022 från MSB. Riskerna med elbilar och deras batterier har ju diskuterats en hel del. Ännu har ingen större katastrof inträffat men är sannolikt bara en tidsfråga i takt med försäljningsökningen? En större olycka med mänskliga offer lär förändra marknaden.

  https://rib.msb.se/filer/pdf/29438.pdf

  Här en kommentar från källan Cornucopia:

  ”Sida 3:

  Totalt har 371 bränder eller tillbud med el eller el-/hybridfordon och eltransportmedel
  skett under åren 2018-2022

  Personbil – 17 under färd, 18 vid laddning och sedan 46 under “övrig/okänd” vad nu det betyder men förmodligen inte vid färd utan stillastående men inte laddas.

  Längre ner i dokumentet finns också en komplett lista med dessa bränder.

  Bränder som uppstod vid en olycka inkluderas alltså i de 17 som skedde under färd men de flesta under färd skedde ej vid en krock.”

  Fler än 50% av elpersonbilarma brann mao av annan anledning än vid körning/krock resp laddning. Vi måste mao misstänka självantändning? Frågan är hur många som avser anlagda bränder (typ förorts-terror?)? Uppgifter saknas.

  Wilderäng själv tycker förstås att riskerna med fossilbilar är större och statistiskt ser det ut som han får rätt! Men tyvärr har man inte rensat för anlagda bränder vilket är en stor svaghet i materialet.

  https://cornucopia.se/2023/08/23-brander-i-elbilar-och-elhybrider-inklusive-bussar-och-lastbilar-ar-2022-9x-sannolikare-att-fossilbil-brinner/

  Ämnet har betydelse för utvecklingen av elbilens framtid om inte tekniken kan lösa brandriskerna i slutna rum, t.ex bilfärjor.

 2. Thorleif

  I ”lydnaden om klimatet” ingår förutom det falska argumentet ”vetenskapen är överens” etablissemangets programförklaring om ”rättvisa” där vi inom den utvecklade världen måste hjälpa de fattiga länderna. Därav bl.a ”den gröna fonden” med 100 Mdr Usd/år (som få länder lever upp till).

  FN har utsetts till huvudaktör. Men under alla år som arbetet nu fortskridit, har man kunnat visa resultat? Nej tvärtom faktiskt om man får tro undersökande journalister;

  https://unlimitedhangout.com/2023/01/investigative-series/sdg7-the-impossible-energy-transformation/

  Beror det på byråkrati, bristande verklighetsförankring eller på vad?
  Bedöm själva! Leder i själva verket målet om Hållbarhet till det motsatta? Ja riskerna är mycket stora.
  När kommer MSM ta upp tråden?

 3. Anders

  Bra inlägg Ingemar! Utöver de aspekter Kovacs (enligt Dig) tar upp, bedömer jag att ett folk som överlämnat barns och ungas uppfostran till staten/kollektivet är särskilt lättlett. Dessutom lär ett folk som tappat sin tro (=förtröstan) på en god högre makt riskera tappa det inre fotfästet och därmed bli offer för dåliga ledare. Se hur man behandlade kristna i det forna Sovjet! Antar att kristna har det motigt även i Kina och Nordkorea. Detta med konsensus är en förbannelse eftersom den leder till masshysteri och hat mot oliktänkande! Människor behöver bli mer ödmjuka inför de stora frågorna.

 4. Tomas

  Det här förutspåddes på kanske tidigt -70tal. Möjligt från Carl Sagan. ”De hör inte sanningen genom allt brus” Eller vad är sunt och inte. Väljer de att rösta är de lättpåverkade för just skrämseltaktik eftersom det förekommit frekvent i mer än 8år.
  Det här är viktigt att prata om.
  Vad det innebär och hur det påverkar den enskilda människan som samhället i stort.
  Aggigatorer kan inte som politiker vara skyddade av lagen när det egentligen är uppvigling och skrämsel propaganda. Taktiken har liknelser med -30 talets Tyskland. Samtidigt som de med hög status blir upphöjda.

 5. foliehatt

  59% !!!
  Greta har lyckats ganska bra då, ju.
  ”I want you to panic” (Davos, 2019).
  Hon leder och hennes Gretiner följer.

  Jag kan inte hjälpa att en del scener ur filmen Life of Brian rullar för mitt inre öga…

 6. Anders

  #5 foliehatt. Ja, Greta är ett tragiskt exempel på hur en ”sårbar” galjonsfigur (maskot) utnyttjats av onda ledare som vill vinna världsherravälde. Rädda soldater vinner inga krig!

 7. Lennart Svanberg

  När allas vår Elsa Widding vågade säga i Riksdagen att det inte råder någon klimatkris var det lustigt att höra på replikerna från de andra ledamöterna.

  Olika Riksdagsledamöter tävlade i att kritisera Elsas uttalanden, det var nästan så talarna gick upp i falsett och känslorna flödade.

  De klimatreligiösa är så rädda att bli ifrågasatta för de har ingen fast teoretisk grund att falla tillbaka på. Argumenten för att det råder klimat’kris’ varierar år från år och ibland vecka för vecka. Självklart blir det förvirring bland de troende när någon säger emot då argumentet som gäller för dagen, att det råder klimat’kris’, kanske inte finns i personens minnesbank.

  Det vore rätt kul att göra en egen undersökning under ett års tid bland klimatreligiösa och höra deras argument över tid. Tror att diskrepansen mellan respondenterna och över tid skulle bli mycket stor. När ’orakel’ såsom Rockström behöver skriva tjocka böcker med färgglada bilder över jorden och olika tidsperioder av klimat i sitt argumenterande så förstår man att en enskild klimat’kris’troende har väldigt svårt att i en mening förklara varför det råder kris i klimatet.

 8. Thorleif

  Vi ska inte diskutera C-19 här men byt ut det ämnet mot Klimatet och ni kommer att se likheter. Återigen är FN/WHO/WEF huvudombud understödda av flera viktiga regeringar varav främst de anglosaxiska (5Eyes).

  Länken handlar om Massformation och inte primärt om själva epidemin i sig.

  https://unlimitedhangout.com/2022/11/investigative-reports/covid-19-mass-formation-or-mass-atrocity/

  Får WHO igenom sitt maktövertagande av hälsopolitiken nästa vår innebär det att Kllmatet och dess åtgärdsbehov kommer att föreslås (= beslutas?!) av kommunisten Michie (Advisory Committe).

  C-19 endast en förövning för att bl.a testa hur långt man kunde gå när det gäller att få människor att underkasta sig totalitära regler. Klimatet det perfekta instrumentet för social ingenjörskonst och samhällskontroll (a la Kina). Ovalda byråkrater i ohelig allians med storföretagen och toppolitiker (inkl MSM tyvärr). Brittiska SAGE har erkänt deras PsyOps ifråga om C-19.

  Vi vet från studier att dagens ungdom lever med utbredda mentala problem och bristande framtidstro. Tänk vad skönt att FN fixar framtiden åt dem!

 9. Peter

  1984, Orwells mästerverk, blir mer och mer besannad…
  Tur att man är gammal nog att slippa denna dystra framtid…

 10. Lennart S #7,

  ”Det vore rätt kul att göra en egen undersökning under ett års tid bland klimatreligiösa och höra deras argument över tid.”

  Jag tror tvärt om att deras argument är rätt enahanda. 1. 97% av alla klimatforskare är överens. 2, Att extremvädren har ökat är ett bevis för att de har rätt.

  Att båda argumenten är falska spelar ingen roll. De upprepas ändå som en repig grammofonskiva. Att detta skapar masshysteri är inte förvånande eftersom de flesta journalister aldrig har hört något annat än dessa båda argument, och de skulle förmodligen inte kunna ta in något motargument. Ev motargument betraktas nog som ett tecken på galenskap,

 11. Thorleif

  #9

  Historien upprepar sig alltid! Och om inte så rimmar den (M.T). Nya generationer i upprepande ekonomiska cykler är dömda att begå samma misstag (de vet inte bättre men är också drivna av girighet och narcissism). Vi är nu i slutet av en epok som förra gången slutade med The Great Depression och KRIG. Vad annars? Men det är nog värre denna gång om inte allmänheten och MSM vaknar! Vi får hoppas att så sker.

  https://www.nytimes.com/2009/07/18/technology/companies/18amazon.html

  https://acomfychair.com/george-orwells-banned-books/

  https://accrossthepages.jusmedia.shef.ac.uk/2023/05/18/will-george-orwell-be-cancelled/

 12. Tack Ingemar – dock kan vi i sverige förlusta oss i förra skolvalet, ungdomarna var inte särskilt intresserade av klimatet – mp, bolund å märta valdes bort!

  Ungdomar vill ha jobb, bil och en mysig partner att bygga en framtid med, dom dissar klimatalarmister och tycker mp är hopplösa dysterkvistar – dom är smartare än många vuxna tror.

  Alarmisterna tror att alla känner ångest över klimatet ( eftersom dom är navelskådare ), lancet, guardian, aftonbladet, fn, eu – vill få alla att tro på myten om ungdomarnas klimatångest..eftersom det skall ge vuxna dåligt samvete.

  Barnperspektivet lyftes in tidigt i alarmisternas verktygslåda – men är inte mer vetenskaplig än deras övriga hittepå.

  Minns den gode Sven Melander och hans barnintervju om krig och fred – nu har den blivit våran verklighet.

  Vad är du mest rädd för mitt lilla barn..?

 13. Paul Håkansson

  Skolvalet 2022

  Röstfördelning Antal
  S Arbetarepartiet-Socialdemokraterna 56763 16.13%
  C Centerpartiet 27623 7.85%
  FI Feministiskt Initiativ 4409 1.25%
  KD Kristdemokraterna 32708 9.29%
  L Liberalerna (tidigare Folkpartiet) 15470 4.4%
  MP Miljöpartiet de gröna 16492 4.69%
  M Moderaterna 95839 27.23%
  SD Sverigedemokraterna 73218 20.8%
  V Vänsterpartiet 27654 7.86%

 14. Karl Eider

  Judith Curry’s beskrivning om hur vetenskapen kidnappades.

  https://youtu.be/vVi01vJ4nxM

 15. Thorleif

  #14

  Centralisering kan som här innebära korporativism eller t.o.m till slut ren fascism eftersom WEF inom FN/WHO representerar de globala storföretagen, kapitalet, under en dunkel marxistisk flagg (ser också CCP som samarbetspartner). Programmet Agenda 2030 har inslag av socialism för att få med sig den politiska vänstern under PPPs, public-private partnerships utom direkt räckhåll från nationella parlament (som lämnat ifrån sig beslutanderätten). Man kallar det Stakeholder capitalism och försöker låtsas att man återgår till ”Intressent-modellen” som gällde inom den nationalekonomiska diskursen fram till 80-talet.

  Företagen i t.ex Sverige var förr inte ens exportberoende (skogen och malmen först ut) vilket innebar att de var mer lättpåverkade att ta samhällsansvar. Idag ser ekonomin och marknaderna helt annorlunda ut. Men WEF låtsas som att man kan återgå till den gamla modellen.

  Enligt WEFs planer väntar 15-minuters staden och total kontroll. Kina är förebild. Fråga J Trudeau i Canada som är en av alla 5Eyes som penetrerat kabinetten (2 av dem har fått avgå pga skandaler).

 16. Ivar Andersson

  97% av alla ”klimatforskare” är överens om att klimatnödläget är verklighet. Klimatforskare har sunt förnuft medan ”klimatforskare” lider av brist på sunt förnuft. Bara döda fiskar flyter med strömmen.

 17. Sören G

  Erika Bjerström känner sorg för vi har fått varningar från forskarna så länge.

 18. UWB

  Lite OT, men ändå inte. Sådana här inlägg – i och för sig på kultursidan där lite av varje publiceras – trodde man var förbehållet annan media och inte vänster-lutande Aftonbladet.

  Roland Poirier Martinsson har ett starkt försvarstal av Lena Andersson och i grunden menar han att alla följer strömmen, ytterst få vågar sig ut och talar om det många andra ser. Han är ju doktor i teoretisk filosofi så han ser nog bristerna i den nuvarande argumentationen.

  https://www.aftonbladet.se/kultur/a/zEyG29/roland-poirier-martinsson-om-klimatet-och-lena-andersson

 19. Berra

  OT: Gräsmatta med brygga och båtiläggningsplats?

  Hur ska de ha det egentligen?

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/har-simmar-sommargasten-yella-pa-grasmattan-i-grado–te2qy2

 20. Klimathotet är inte den enda masshysterin som piskats upp för att förbereda för permanenta undantagslagar och en världsregering ledd av en självutnämnd elit (läs korrupta, narcissistiska, obildade miljardärer med oöverträffad hybris).

  Ett annat exempel är den obefogade paniken som skapades runt covid-19 med snudd på tvingande massvaccinering och obligatoriskt vaccinpass för att få behålla sina mänskliga rättigheter, på sina ställen även verkställda böter om man inte bar ansiktsmask, utomhus.

  Ett tredje exempel är woke-despotin där man numera kan dömas till fängelse för att uttala självklarheter om allehanda aktivistgrupperingar och religiösa grupperingar, som till stor del verkar dra till sig psykiskt sjuka människor, som högljutt kräver särbehandling på yttrandefrihetens, det sunda förnuftets och vetenskapens bekostnad.

  Du sköna nya värld och 1984. Huxley och Orwell försökte varna oss redan för 80 år sedan, men förgäves.

 21. Karl Eider

  Greenpeace skrämmer via sina annonser:
  ”Olyckor där barn faller från träd har minskat med 100%”.

  Enligt dem ett citat från framtiden. Anledningen ska då vara att det inte finns några träd längre. Naturligtvis beror detta på klimatförändringarna.

  Så seriöst av Greenpiss.

 22. Håkan Bergman

  Karl Eider #21
  Kan ju också bero på att barn idag är så överbeskyddade att dom aldrig får lära sig att klättra upp i träd. Har dock sett en liten förbättring i grannskapet, vi har fått en sån där Valleby i området och ungarna börjar bli fena på att klättra upp på taken på dom små husen och ingen verkar stoppa dom från det.
  https://www.google.com/maps/place/Valleby+(vid+H%C3%A4rbreparken)/@59.2220492,18.1457551,3a,75y/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipMG5nWEfKiCgoRWkWloudLGsWF_Be8PbPsgmWts!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipMG5nWEfKiCgoRWkWloudLGsWF_Be8PbPsgmWts%3Dw86-h92-k-no!7i2313!8i2495!4m7!3m6!1s0x465f79d6c71ebb0b:0xe08ff46635371da1!8m2!3d59.2220492!4d18.1457551!10e5!16s%2Fg%2F11hyl4p5ym?entry=ttu