Manhattan under vatten

Översvämmat NY

 

I denna stund drar orkanen Irene över New York. Orkanen har hittills orsakat 10 människors död, enligt Norska VG varav i alla fall en verkar bero på att personen tog en onödig risk. En 55 årig surfare tyckte uppenbarligen att de höga vågorna var ett tillfälle han inte kunde missa (SVT).

Vi får verkligen hoppas att skadeverkningarna blir så små som möjligt och att så får personer som möjligt råkar illa ut. New York har vidtagit en hel del åtgärder för att begränsa skadorna som ex stängt av tunnelbanan och evakuerat människor som bor i de lågt liggande delarna av staden. Just nu kan man inte ta sig ut eller in från Manhattan.

Grafiken ovan är en presentation av det värsta scenariot för vad Irene skulle kunna ställa till med enligt VG (Verdens Gang). Imorgon måndag får vi se hur det verkliga resultatet av orkanens framryckning över miljonstaden blir.

I New York Times  frågar man sig om orkaner har, eller kan bli, mer intensiva på grund av klimatförändringarna. Kerry Emanuel, en expert i frågan menar att man kan se en sådan koppling om man tittar på en lång tidsskala men en annan expert,  Thomas Knutson håller inte med utan menar att det statistiska datat på den långa tidsskalan är för dåligt för att man skall kunna dra några sådana slutsatser.

Det är väldigt facinerande med sådana här starka naturkrafter tycker jag, det är både skrämmande och spännande samtidigt. Om ni vill följa orkanens framfart så har CNN en liveblogg som uppdateras fortlöpande.

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ivh

  Lena Krantz
   
  När det gäller statistik över orkaner så har den för litet underlag för att man skall kunna dra några slutsatser. Det underlag som finns visar på lite fler och lite kraftigare orkaner i Stilla Havet, men lite färre fast lite kraftigare i Atlanten.
   
  När det gäller översvämningsrisken så hade ju den varit lägre om inte havsnivån hade ökat med ungefär 10 cm sedan 70-talet.

 2. pekke

  Ivh.
  Du har rätt om att det finns alldeles för dålig statistik om olika typer av oväder vilket naturligtvis beror på att bara rapporterades om oväder om de påverkade människor före vi hade satelliter.
   
  I dag ser vi varje liten babystorm med satelliter, förr noterades bara stormar om de rapporterades så statistik före satellit-eran är minst sagt undermålig !
  Så det går inte att dra några slutsatser av den korta period med data som satelliter ger.

 3. HenrikM

  Irene verkar inte bli så farlig, om jag fattade det rätt så är den på väg degraderas ner från orkan.

 4. Slabadang

  Lena B!

  Jag har varit med om en evakuering från Savanna. De evakuerade hela kuststräckan från Florida upp till North Carolina och det var imponerande hur väl denna massförflyttning av miljontals männsikor fungerade så pass väl.

  Vi hamnade i Atlanta mer än 60 mil från orkanens centrum och ändå så small det i flaggorna runt flygplatsen och den egendomliga tystnaden på både fåglar och även insekter i den totala stiltjen dagen innan vi blev evakuerade gav ett kusligt intryck om ”lugnet” före stormen.

  Nu nådde orkanen aldrig riktigt över land och blev en halvmesig storm ifrån att varit kategoriserad till en femma över hav. Men att få uppleva magnituden och kraften gjorde mig klart ödmjuk inför ett av naturens kraftigaste företelser.
  man kände sig oerhört liten.

 5. Slabadang #4

  Jag kan tänka mig det, naturens krafter är rätt stora. Själv känner jag mig liten under ett vanligt åskväder!

  🙂

 6. Helge

  Statistiken kanske kommer att visa att ovanligt fa skadadts under denna stormperioden, eftrsom ”vanliga” olyckor gar ner, folk haller sig hemma helt enkelt.

 7. tty

  Högsta uppmätta vindhastighet på land hittils tycks vara 35 m/s i New Jersey, alltså just nätt och jämt orkan (>32,6 m/s).
  Det rikliga regnet kommer troligen att göra betydligt mera skada än vinden.

 8. Tromber i Sverige är ovanliga,var med från avstånd ca 2 mil av en sådan tromb i Värmland (år86) kring Fryksdalen,den skar en smal gata,ca 2 km lång,genom ett stort skogsområde,som tur var det i obebodda trakter.
  Himlen blev i stort svart nästan,mer mörkare än ett vanligt åskväder.
  Regnen med vinden gör att allt blir gråsvart i omgivningen så gott som svart mot trombens centrum.
  ALI.K.

 9. Avkylningen av Irene tilltog mer mot dess väg norrut mot New York,
  kraftiga regn,blir det som resultat då.
  Tydligen väldigt lungt nu i New York,men blöt,lite tur ändå .
  ALI.K.

 10. Vi får så mycket varningar men gör inte något. Nyss påpekade min granne att månen blivit större. Jag tittade efter och visst har den det. Och så är det fullmåne nästan jämt nuförtiden. Det är helt fantastiskt vad den där koldioxiden kan åstadkomma.
  Eller inbillar jag mig kanske …
   

 11. Lena Krantz

  En artikel i Aftonbladet idag andas en viss besvikelse;

  ”Men det var ju för att en ”historisk storm” skulle drabba oss som vi – på uppmaning av borgmästare Bloomberg och andra potentater – tömde butikernas förråd av vatten och batterier och sedan satte oss och kurade i våra lägenheter under gårdagsnatten.
  De dramatiska preludierna indikerade onekligen det.
  Hela tunnelbanesystemet stängdes ner – för första gången i historien. Över 300 000 människor evakuerades. Tunnlar och broar spärrades av. Samtidigt matade vädertjänster och tv:s nyhetskanaler på med apokalyptiska skräckscenarion.
  Och så blev det alltså bara lite regn och rusk …”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13539460.ab

 12. Lena>>
  Jag tycker man ger en rätt så bra känga åt alarmisterna. Man skriver i ingressen: 

  Vi väntade oss världens undergång.

  Vi fick lite regn och rusk.

  Frågan är nu hur myndigheter, meteorologer och alarmister i media ska få de hånfullt fnysande New York-borna att ta varningar på allvar när ett verkligt hot riktas mot dem.


  Man avslutar också med något som varnats för på den hr bloggen gång på gång:

   Men ”vargen kommer”-faktorn kan utlösa problem i framtiden.
  Det var svårt nog att få bullrigt självständiga new yorkers utan mycket till respekt för auktoriteter att ta hotet från Irene seriöst. Nästa gång kommer de garanterat inte att lyssna, om så ett kategori 5-monster brakar in över Hudson River.

  Det är väl det som alla alaramister, UI och  MSM håller på med…  Vargen kommer…. 

   

   

   

 13. Thomas

  Nostradamus, så vad tycker du man skall göra när man inte har helt säker information? Om man inte beordrat evakuering och orkanen slagit till med större styrka hade konsekvenserna blivit katastrofala. Det är så lätt att vara efterklok.

 14. Jan E M

  Med orkanen Katrina var det tvärtom. Där hade man förväntat sig en inte fullt så kraftig orkan och att den skulle ta en annan bana.

  En sak är dock gemensam. Onödigt evakuerande. Eftersom Katrina tog en annan bana så blev de områden där man evakuerat mest inte så hårt utsatta. Det var t o m så att folk hade evakurat till områden som utsattes hårdare än där de bodde.

 15. Thomas> Jag gör som du vänder på frågan….  Tycker du det är OK att göra som du att alarmera tills ingen tror på dig?

 16. Olaus Petri

  Jan E M, Katrina blev väl också nedgraderad innan den träffade land?

 17. Thomas

  Nostradamus, svara på min fråga istället! Vad tycker du man skall gjort?
   
  Att varna för verkliga hot är vettigt, även om det finns dem som inte tror på dig. Att en del hot i efterhand visar sig varit överskattade är ingen ursäkt för handlingsförlamning. Den verkliga sensmoralen i historien om pojken som ropade varg är ju att fåren inte tillhörde pojken utan byborna. Det var inte pojken som vart förlorare när det kom en riktig varg utan de som ägde fåren.

 18. Slabadang

  Thomas!

  Det är ju förmågan att se skillnad på verkliga inbillade och överdrivna hot.Därför tycker jag att det är viktigt att man klart varnar för det hot mot demokratin och vetenskapen CAGWpropagandan utgör. Det är ett verkligt hot medans CAGW är påhittat poch överdrivet till absurdum.
  Att utrymma New York var relevant då det fans ett konkret hot om Irene valt en annan väg och utveckling.

 19. Magnus

  USA kommer snart att välja mellan en av dessa två och — naturligtvis! — ordningen återställas. 🙂

  http://www.antagoniste.net/WP-Uploads/2011/08/PerryObama230811.jpg