I en mycket läsvärd artikel av Julie Bishop i National Times framför hon kritik mot den australienska regeringens planer på att för tiotals miljarder dollar i skattemedel köpa koldioxidrätter/utsläppsrätter på den internationella börsen.
Att köpa utsläppsrätter innebär att du betalar för att få kunna släppa ut ett kvantum CO2 mot att någon annan avstår från detta. Om exempelvis en Afrikansk stat, eller en västerländsk industri, bygger en massa vindkraftverk istället för att bygga kolkraftverk, eller om de avstår helt från att konsumera fossilt bränsle, eller om de planterar skog etc., så får de en summa pengar som kompensation. Det kräver bara en stunds eftertanke så inser man att detta är en mycket svårkontrollerad marknad. Man säljer och köper löften om luft i princip.
Julie Bishop påpekar att ”för bara sex veckor sedan så rapporterade Världsbanken att den internationella handeln med koldioxidrätter råkat ut för en försvagande kollaps och de uttryckte tvivel om den globala marknadens fortsatta överlevnad.”
Vidare: ”Enligt världsbanken så startade handeln med koldioxidrätter efter att Kyotoprotokollet antagits, och omkring $25 miljarder genererades över åren fram till 2009 … den marknaden kollapsade till $1.5 miljarder förra året.”
”Den 28 december 2010 så skrev den europeiska polismyndigheten Europol i ett pressmeddelande om omfattande bedrägerier på den europeiska utsläppsmarknaden. Europol rapporterade att de slagit till mot kontor runt om i Europa och hade arresterat mer än 100 personer. I en operation i Italien slog man till mot 150 företag i åtta olika regioner som en del i utredningen av misstänkta blufftransaktioner på den Italienska elbörsen. Man har också gjort tillslag i Norge, Schweiz, Belgien, Tjeckien, Danmark, Litauen, Nederländerna, Slovakien och Portugal.
Efter dessa aktioner så föll handelsvolymerna med 90 % i Europa. [Några länkar från resultatet av kalabaliken i våras här, här , här, och här.]
Det ser ut som att 90 procent av handeln i EUs system för utsläppshandel var korrupt, och det resulterade i en förlust för europeiska skattebetalare på mer än $6.6 miljarder.
The Wall Street Journal har dragit slutsatsen att EUs handelssystem för utsläppsrätter inte är funktionsdugligt utan snarare framstår som en ’politisk rökridå’ för att europeiska politiker skall kunna kamma hem ’gröna’ meriter, samtidigt som de kan undvika de svåra besluten att minska utsläppen.”
Tja, det här är väl ett bra sätt att göda den internationella brottsligheten, samtidigt som man skaffar sig ett gott klimatsamvete?
Ingemar Nordin
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Tackar för perfekt information att stoppa i halsen på gallskrikande CO2-troende.
Det handlar bara om att sno folk på pengar. Miljön är svepskälet. Borde väl vara övertydligt när en sån rånaroraganisation som världsbanken nu ojar sig i ämnet.
När får vi tillbaka pengarna dom bedragit oss på?
Björn Lomborg om oheliga allianser i Sydsvenskan.
http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article1516556/Oheliga-allianser-mot-miljon.html
#1 Sverker
Vi får aldrig ”tillbaka” pengarna. Hur skulle det se ut? Vi kan inte ens få stopp på våra politiker som jag misstänker har för avsikt att fortsätta att köpa sig sina helgonglorior med våra pengar.
#2 – man tror inte sina ögon. Danmark har verkligen mycket, som vi kan avundas dem. Svensmark & Co, Drottningen och Lomborg tex, men ibland glimtar det faktiskt till i Sydsvenskan också. Tack för det och för tipset!
Ulrik #2,
Utmärkt artikel av Björn Lomborg i Sydsvenskan! Han tar särskilt upp den oheliga alliansen mellan ”förnyelseindustrin” och gröna miljöorganisationer. Dessa särintressen driver i hög grad på lagstiftning och subventioner åt sitt håll. Industrin får sälja förnyelsebar energi och NGO:erna får stöd för sin ”forskning” och aktivism genom skattemedel. Ännu mer hade de fått om/när ett globalt system för utsläppsrättigheter genomförs.
Så meget har Kyoto #1 kostet
http://junksciencearchive.com/MSU_Temps/Kyoto_Count_Up.html
Tør næsten ikke tænke på hvad Kyoto # 2 vil koste !
Det är väl symptomatiskt att man skriver:
”Enligt världsbanken så startade handeln med koldioxidrätter efter att Kyotoprotokollet antagits, och omkring $25 miljarder genererades över åren fram till 2009
genererades!!
Stals från skattebetalare borde det stå!!
Gå in och plussa på Sydsvenskan. Visa stöd för den här typen av artiklar
#8
Man har väl sommarvikarier på Sydvenskans redaktion som inte riktigt vet vad man inte skall publicera.
Ann L-H # 4
Kanske denna danska „värme“ idag är delvis ett resultat av barnkalaset COP 15 i Köpenhamn 2009 som kostade danskarna mer än vad det smakade.
Tack Ingemar Nordin för all saklig information angående klimatfrågan.
#11
Instämmer.