Lord Monkton debatterar i Australien

Lorden

(Bild från Wikipedia)

Lord Christopher Monkton är just nu i Australien för att debattera mot införandet av en koldioxidskatt. Bl a var han på ”National Press Club” igår för att debattera mot Dr Richard Dennis. Den här debatten filmades och finns att se här.

Vem tycker ni är vinnaren?

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lord Monckton anförde vetenskapliga skäl, Deniss konsensus skäl, varför Monckton vinner. Jag kan förstå journalister som är övertygade AGW-are att hans typiskt engelska debatteknik irriterar, men än mer irriterande för vissa journalister är tydligen att han faktiskt håller sig till fakta. Nu har vi sedan 2007 hört konsensus som ett argument, och tron på att nationella vetenskapliga akademier inte är påverkade av politiska strömningar är naivt. Intressant är att Deniss inte förde fram ett enda vetenskpligt argument utan som huvudnummer hade sund försäkringslogik. Har någon undrat över varför elektronikfirmorna alltid erbjuder dyra försäkringar för kameror och elektronikprylar som tappar sitt värde med minst 50% varje år ?, folk är rädda att något skall hända, vilket är fullt möjligt, men premien svarar inte mot riskerna. Ock som sista försök att rädda sin insats när han märker att saker rinner honom ur händerna så kommer skeptikernas hot mot AGW företrädare. Dessa två delar som bygger på människors naturliga rädsla är AGW förespråkarnas viktigaste argument idag.

 2. ces

  Resultatet var entydigt enl Herald Sun:
  The National Press Club debate’s results:
  Lord Monckton – 10
  Former Greens adviser Richard Denniss – 1

 3. Lord Monckton är strålande, som alltid när ingen AGWare ”tolkar” honom till vårt fromma. Han omgärdas av otroligt mycket skitsnack, falska rykten och smutskastning, men när man kollar upp vad som däljer sig bakom den tendentiösa ryktesspridningen finns det inte mycket där bakom.
  Under intervjun bevisar han skickligt och effektivt att han visst är MP (visar upp sitt pass); i övrigt kan han visst göra anspråk på att vara Lord eftersom hans förtalare helt enkelt förvrängt vad regelverket säger. Han har självklart aldrig påstått att han är Nobelpristagare; den enda grund för det är att han i sina föreläsningar skämtat om att han har större rätt till ett Nobelpris än Al Gore. Sedan supportrar han framtagandet av en influensamedicin, som han är tydlig med inte är färdigt och inte ännu blivit patenterat — och detta förvrängs naturligtvis till att han ”påstår sig ha uppfunnit ett mirakelmedel som botar HIV”. Urlöjligt och totalfalskt.

 4. bom

  Jag har just avslutat en annan Dennis`s bok. Den är skriven av Dennis Töllborg och heter Sorg. Den beskriver vad makten män och kvinnor gjort för förruttnelsen/förstörelsen av Sverige. Hans bok som finns i elektronisk form fritt till förfogande på nätet har ett budskap som mycket liknar vad som framföres här. Visst är det en nyckelroman. Palme benämnes Tweak-Tweak. Bodström kallas Bill (Bull är nog den andra halvan i advokatbyrån). Kalle Batong finns med liksom justitieminister Lennar Geijer (som får visst beröm överraskande nog) med flera m fl… Göteborg kallas South Park. Förfallet av Academia p g a den hårda politiska styrningen apostroferas. Han snuddar t o  m vid klimatbedrägeriet och skriver av Greenpiss helt. Food for thoughts utan varje tvivel. Läsvärdet är högt.

 5. bom

  Se Blankettbanken
  (jag verkar inte kunna kopiera url från Yahoo där jag fick länken) Sorry!

 6. Thomas

  Rickard, skulle du kunna ge en tidsangivelse när Moncktoon visar sitt pass, jag tänker inte genomlida en timme med den typen? Lustigt nog säger nämligen parlamentets sekreterare att Monckton inte sitter där, och man tycker att denne han veta:
  http://www.parliament.uk/business/news/2011/july/letter-to-viscount-monckton/
   

 7. Thomas: Det är just det problemet som diskuteras. Se vid 52:22 och framåt. (Korr ang. mig själv; det är närmare bestämt påståendet om att han inte skulle tillhöra House of Lords som tas upp.)

 8. Pehr Björnbom

  Thomas #6,

  Jag tittade på videon och jag kan vittna om att Monckton visade sitt pass, För övrigt har det ingen betydelse för min del om hur han skall tituleras, det viktiga är hans argument.

  Motparten Denniss verkade vara dåligt påläst. Det blev en stor kontrast mellan honom och Monckton.
       

 9. Ann L-H

  Lord Moncton är som vanligt uppiggande att lyssna till! Här på hemmaplan kan man pigga upp sig med Elbranschen. som i dagarna utkommit med nr 2/2011.

  Ur innehållet:
  Recension av boken The Wind Farm Scam av Bengt Lindhé.
  Liten sammanfattning om kärnkraftens mörka sidor – jämfört med andra energikällors Mörka moln över Tyskland, panikartad kärnkraftspolitik av Lars Wiegert. 
  Feta lögner om fett och klimat av Lars Bern samt debattartikel Växthuseffekten existerar inte av Per-Olof Persson.
  På svenska, dock ej MSM, tyvärr!
  http://www.elbranschen.nu  

 10. ces

  Thomas #5
  ”Den typen” kan mer om frågan än du har visat härpå TCS. Så det är klart att du inte vill lyssna, du kunde kanske lära dig något.

 11. bom

  http://www.stella-bianca.se/
  Den här länken borde fungera!
   

 12. Thomas

  Rickard, ja det bekräftade ju bara bilden av Monckton som mytoman, eller kanske snarare illusionist. Han visade passet och där stod ingenting om att han var medlem i House of Lords. Han är adlig, visst, men alla med adlig titel är inte med i House of Lord vilket var vad sekreteraren där försökte påpeka för honom.
   
  Vad Monckton är bra på är att självsäkert kunna säga att svart är vitt och få det att låta sant, i alla fall för dem som vill tro på det. Därför är det helt meningslöst att lyssna på Monckton: om man inte redan vet sanningen är det omöjligt att avgöra om det han säger är sant eller en ren fabrikation.
   
  Man kan säga att den där titeln inte har betydelse, men när nu Rickard drog upp just det så fann jag det belysande för Moncktons syn på sanningen.

 13. Gunbo

  Richard Berghorn #3,
   
  ”Han har självklart aldrig påstått att han är Nobelpristagare; den enda grund för det är att han i sina föreläsningar skämtat om att han har större rätt till ett Nobelpris än Al Gore.”

   Så här står det i presentationen av Christopher Monckton (tydligen skriven av honom själv) på SPPI:s hemsida:

  ”His contribution to the IPCC’s Fourth Assessment Report in 2007 – the correction of a table inserted by IPCC bureaucrats that had overstated tenfold the observed contribution of the Greenland and West Antarctic ice sheets to sea-level rise – earned him the status of Nobel Peace Laureate.”

 14. tompa

  Bom # 4. Tack för tipset om Dennis Töllborgs bok. Ska bli mycket spännande att läsa. (Det är sådana här tips som gör den här bloggen
  så härlig. Jag hoppas ni som ”hoppat av” återkommer.)

  Tompa

 15. Linn

  Nån mer än jag om läst Robert Collins artikel i AB ?

  Han skriver bl.a.

  ”de som lyssnade på Gröna bilister, eller på Maud Olofsson för den delen, för fem år sedan, var ju helt säkra på att snart skulle alla bilar drivas med etanol. Etanol, frälsningen från det tidiga 2000-talets katastroflarm om koldioxideffekten. Jag är rädd att även denna tidning har larmat om CO2 och mer än en gång hävdat att bara etanolbilar kommer att ha ett anständigt andrahandsvärde.
  Nu vet vi bättre. Etanolbilarna är stendöda. Knappt några bilar har så dåligt andrahandsvärde. Och CO2-larmen har lämnat löpsedlarna och tidningarnas förstasidor.”

  Jag trodde helt seriöst inte man fick skriva sånt i MSM….UNDERBART!

 16. Linn

  Länk:
  http://www.aftonbladet.se/bil/collin/article13352861.ab

 17. Pehr Björnbom

  Gunbo #13,
   
  – earned him the status of Nobel Peace Laureate …
   
  Jo, den ironin är rolig! Nu kommer jag inte ihåg exakt hur detta kom upp i debatten på videon men Monckton tog poäng på att någon inte hade förstått att detta är ett ironiskt skämt.
   
  Jag har faktiskt inte intresserat mig för Monckton tidigare beroende på att WUWT kategoriserat honom som politisk. Men när jag nu ändå såg denna debatt så fick jag ett riktigt bra intryck av honom faktiskt. Han verkar verkligen ha ambitionen att sätta sig in den vetenskapliga bakgrunden till det han debatterar.
   
  Som sagt så var han i detta en kontrast till denne Denniss som verkade väldigt dåligt insatt.
   

 18. Pehr Björnbom

   
  Thomas #12 är ju en sådan typ av kommentar att man får en starkt negativ bild av Monckton. När sådant upprepas gång på gång så blir den någon slags psykologisk effekt att man tror att detta är någon slags sanning.
   
   
   
  När jag nu tittat på denna debatt på videon inser jag att den negativa bilden av Monckton inte stämmer.
   
   
   

 19. bom

  #14
  Väl bekomme Tompa. Jag tycker att den boken är mycket viktig och förtjänar att spridas. Den reflekterar det Ingvar E nyss skrev om maktdelningen. Den dömande maktens korruption avslöjas stenhårt av en insider. Den politiska korruptionen i hemstaden Gbg (som avslöjats av Janne Josefsson m fl) berörs lätt (nu skall ingen tro att Gbg är värre än andra orter i landet – vi har blivit en djävla bananrepublik). Jag brukar visserligen sträckläsa men här satt jag helt fixerad. Bara litet Googling på vissa av juristpersonerna vilka de flesta jurister givetvis genast identifierar. Boken är skriven med ett raseri av Harningska dimensioner. Hoppas Slabadng ser det här! Töllborg är hans mentala tvilling eller något. Läs Läs Läs!

 20. Lena Krantz

  Linn #15 o 16

  Tack för länken, intressant!

 21. Lena Krantz

  Thomas #6

  Synd, det hade varit intressant med en liten analys från dig!

  🙂

 22. Pehr Björnbom

  Lars Jonsson #1 om Denniss insats i debatten:
   
  Ock som sista försök att rädda sin insats när han märker att saker rinner honom ur händerna så kommer skeptikernas hot mot AGW företrädare. Dessa två delar som bygger på människors naturliga rädsla är AGW förespråkarnas viktigaste argument idag.
   
  Klockrent 🙂
   

 23. Thomas

  Pehr #18, man inte bara tror att det är sant. Det är sant. Monckton …… han sitter i brittiska överhuset. Han anklagar sina motståndare …….:
  http://scienceblogs.com/deltoid/2011/07/background_briefing_on_monckto.php
   
  ……………….. så visst, eftersom han säger exakt det du vill höra förstår jag att du blir imponerad. Det finns inga som är lättare att lura än de som vill bli lurade. ”Ignorance is Strength” som det hette i en tidigare tråd.

  Kommentaren modererad

 24. ces

  Thomas #23 Av din kommentar att döma verkar du inte kunna engelska. Han ber om ursäkt för sitt övertramp och förklarar de brittiska titlarna så att journalisten blir helt svarslös. Men om man, som du, bara litar på sina utvalda källor och aldrig lyssnar på direktsända intervjuer så blir ens värld väldigt inskränkt.

 25. Pehr Björnbom

  Thomas,
   
  Pehr #18, man inte bara tror att det är sant. Det är sant.
   
  Detta var rätt tvetydigt påstående av dig.
   
  I vilket fall så kom Monckton med många verifierbara påståenden om saker som jag har satt mig in i och i dessa fall stämde hans påståenden överens med fakta.
   

 26. deep

  Thomas # 12
  ”Vad Monckton är bra på är att självsäkert kunna säga att svart är vitt och få det att låta sant, i alla fall för dem som vill tro på det. Därför är det helt meningslöst att lyssna på Monckton: om man inte redan vet sanningen är det omöjligt att avgöra om det han säger är sant eller en ren fabrikation.”

  Väldigt märkligt sätt att angripa just Monckton, eftersom han är extremt noggrann med fakta. Jag har följt honom noga och aldrig hört honom säga att ”svart är vitt” eller något som är ”ren fabrikation”. Jag har aldrig hört hans motståndare kunna argumentera mot honom med fakta, utan de försöker i desperation då säga att han är en dålig person , han har fel ålder eller liknande.
  Har du något exempel där du ”vet sanningen”, i denna Austaliensiska debatt eller något annan uttalande som inte stämmer? Är seriöst intresserad. Och inte bara något påstående som hans förnärmade motståndare påstår att han sagt.

  Ett tips till alla., se hela hans föreläsning.

  http://www.youtube.com/watch?v=4zOXmJ4jd-8

  http://www.youtube.com/watch?v=KvufOvneJMk&feature=player_embedded#

 27. Lena Krantz

  Thomas #23

  Kanske skall vi invänta ett svar från Monckton själv?

  Frågan verkar faktiskt inte vara riktigt så enkel så du låter påskina.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Lord
  ”Most lords who hold peerages created before the passage of the Life Peerages Act 1958 (and a handful who hold peerages created after then) are hereditary peers, who until 1999 constituted the most numerous category of lords sitting in the House. There are in excess of 700 lords whose titles may be inherited, however since the House of Lords Act 1999, they are no longer guaranteed a seat in the Lords and instead must take part in an election for a total of ninety-two seats”

  Från din länk: 
  ”No-one denies that you are, by virtue of your letters Patent, a Peer”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Monckton,_3rd_Viscount_Monckton_of_Brenchley
  ”Although Monckton is a hereditary peer, he inherited his peerage after the passing of the House of Lords Act 1999,[21] which provided that hereditary peers would no longer have an automatic right to sit and vote in the House of Lords.”

 28. Thomas

  Pehr #25, det enda konkreta någon sagt här i tråden om det där föredraget är att Moncton ”bevisade” att han är MP. och det var fel. Resten är bara en hyllningskör om hur duktig Monckton är helt utelämnande allt han sa.
   
  ces #24, jag kan engelska och du böjer lika mycket på sanningen som Monckton i dina försök att försvara honom.

 29. Thomas

  Lena #27, nu börjar det här försvaret av Monckton bli löjligt! Från  Wikipedia om Monckton:
  ”Notwithstanding his criticism of the House of Lords Act, Monckton has offered himself as a candidate for one of the retained seats for hereditary peers which it provides. He stood unsuccessfully in four by-elections for vacant seats created by deaths among the 92 hereditary peers remaining in the Lords after the reforms. He stood for a Conservative seat in a March 2007 by-election; of the 43 candidates, 31 received no votes, Monckton included.[27] He subsequently stood in the crossbench by-elections of May 2008,[28] July 2009,[29] and June 2010,[30] again receiving no votes.”
   
  Moncton har ingen ärftlig rätt till en plats i parlamentet, han har försökt bli invald och misslyckats ett flertal gånger. Alltså sitter han inte i parlamentet. Vad gör det för nytta att fråga honom när vi redan i förväg vet att han ljuger och påstår att han sitter där?

 30. Björn

  En lysande Lord Monckton! Jag förstår att andra debattörer känner sig lite i lä vid sidan av honom. Publiken älskade honom helt enkelt. Han är snabb i replikerna och behåller god min. Jag tycker att han är en god representant för oss skeptiker. På tal om föroreningar så nämnde Dr Dennis att koldioxid kunde sägas vara en legal förorening och som för övrigt hade svårt att entuasmera publiken.
   
   
   

 31. Thomas #29

  Vad jag förstår anser han inte att ”the House of Lords Act” är korrekt, vilket väl är därför som han uttrycker sig som han gör, dvs han anser att begränsingen och invalssystemet som infördes är felaktigt.

  Det är ju inte så särskilt viktigt kan man tycka eftersom det viktiga är väl vad han säger i klimatfrågan men eftersom du nu tycker att detta med att han anser sig ha en rätt till en plats, en plats som han skulle ha haft före 1999 innebär att han är en notorisk lögnare så är det ju lite viktigt att förstå det historiska skeendet.

  Men allvarligt, det kan väl inte vara så att du menar att han ljuger om allt bara för att han inte godkänner begränsningen som infördes 1999?

 32. Pehr Björnbom

  Thomas #6,
   
  Jag roade mig med att titta på brevet som du hänvisar till.
  http://www.parliament.uk/business/news/2011/july/letter-to-viscount-monckton/
   
  Brevet börjar med Dear Lord Monckton.
   
  Alltså är Monckton berättigad att tituleras lord, eller hur.
   
  Resten av brevet visar att hela saken är en akademisk tolkningsfråga.
   
  Brevet verkar vara skrivet för att försöka ge Monckton en knäpp på näsan vilket man inser av att frågan om en lord är medlem i överhuset eller inte i den situation är fråga om en bedömning där man kan tolka en viss lagparagraf på två olika sätt.
   
  Men på mig ger brevet ett intryck av lekstuga, eller skall vi säga skyddad verkstad. Som knäpp på Moncktons näsa är brevet totalt misslyckat.
   

 33. Pehr Björnbom

  Thomas #28,
   
  Pehr #25, det enda konkreta någon sagt här i tråden om det där föredraget är att Monckton ”bevisade” att han är MP. och det var fel.
   
  Du fokuserar på helt fel saker, Thomas, och intalar dig själv att detta var en viktig fråga. I själva verket var det en parentes i det hela och Moncktons bevis duger för övrigt gott med tanke på vad jag skrev om i förra kommentaren.
   
  Du kan knappast bedöma ett föredrag och en debatt som du enligt egen utsago inte har tagit del av. Som sagt så kom Monckton med många verifierbara påståenden om klimatvetenskapliga resultat som jag kunde konstatera överensstämmer med fakta.
   
  Din bild av Monckton är en följd av att du tror dig se vad du vill se men är blind för det som talar emot den uppfattning som du redan bestämt dig för.
   

 34. Maths

  Här är en liten följetong med denne man…:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fbW-aHvjOgM

  http://www.youtube.com/watch?v=PTY3FnsFZ7Q&feature=player_embedded#at=21

  http://www.youtube.com/watch?v=fpF48b6Lsbo&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=C3giRaGNTMA&feature=related

 35. http://www.elbranschen.nu  
  vilken kanonbild på deras förstasida!  Ett vindkraftverk med text
  ”Den politiska korrekthetens skampålar”

 36. Maths #34

  Det är kanske bättre att du skriver vad du har för uppfattning och då framför allt vad gäller debatten ifråga?

  Jag tror att de flesta här har förmågan att söka på Youtube.

  För tydlighetens skull så är det inte så att jag vill försvara varenda uttalande som han har gjort men han är en god debattör och frågan är ju snarare hur bra eller dåligt han gjorde ifrån sig i Australien?

 37. Maths

  Jag har inte sett och kommer sannolikt inte titta på den anförda debatten. Varför? Jo som de klipp jag länkade till visar ……… Visst kan man få göra fel men inte gång på gång på gång…

  Kommentaren modererad

 38. deep

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fbW-aHvjOgM

  OK, jag har lyssnat igenom denna clip, som skall förklara för oss att Lord monckton har fel. FProblemet är att de inte hittar något konkret som han har fel i. Däremot är det lätt att hitta felaktigeter och lögner som berättaren gör.
  Ex 1. Lord Monckton påstår att han han gav råd till Thatcher för 25 år sen. Berättaren försöker påstå att det är en lögn pga. att hon inte nämner honom i sina memoarer! Men det bevisar väl inte hat han vad henner rår eller hur. Sen berättar plötsligt berättaren att Monckton påstår att han var hennes VIKTIGASTE rådgivare, vilket tydligt framgår av klippet att han INTE säger, dvs en ren lögn av de som gjort inslaget i hopp om att misskreditera honom.

  Bara genom att se ett par minuter så ser man hur de som gjort vodeon talar emot sig själva, hur de bevisligen hittar på osv.
  Och inte en gång för de fram något VETENSKAPLIG kritik.  

 39. Ingemar

  Det är ju rätt symptomatiskt att Monckton utsatts för en systematisk smutskastningskampanj riktat mot hans person. Det är det många AGW-skeptiker som blivit. Den frågan man måste ställa sig är då varför man gör så?
  Monckton är en lysande föredragshållare och debattör. Han vinner mycket på att han kan så mycket om den vetenskapliga sidan av klimatfrågan. Och så har han också ett remarkabelt minne för siffror och namn. Där kan man bara avundas honom.
  Men han har ibland också en tendens att gå till motangrepp med ad hominem, vilket är onödigt och något som han i mina ögon förlorar på.
  Man kan jämföra med Al Gore som också är en mycket skicklig retoriker. Men han verkar vara något osäkrare på vetenskapen, och har vid några tillfället kommit med helt horribla påståenden. Gore är sävligare och kan därför ge ett tryggare intryck.

 40. Det är  ganska symptomatiskt. All kritik som framförs mot Monckton är koncentrerat runt hans person, inte vad han säger om vetenskapen runt klimatet.  Är det lönt att ens debattera mot sånt? Misskreditera, misskreditera, misskreditera.  Borde bara avfärdas korthugget.

 41. Pehr Björnbom

  Deep #38,
   
  Jag har märkt att det finns en typ av vad jag skulle vilja kalla indoktrineringsvideor på nätet.
   
  Typiskt är att man talar om en meningsmotståndare som person i stället för om de argument som denne har fört fram, man använder ad hominem och personangrepp, och man gör ett selektivt urval av saker som meningsmotståndaren sagt och presenterar detta på ett vinklat sätt.
   
  Typiskt är också att man har en ofta välljudande speakerröst som ofta kommer med lite spelad förtjusning över vissa påstådda drag hos meningsmotståndaren samtidigt man ser denne till exempel föreläsa utan ljud. Dessa drag skall på ett lite löjligt sätt visa på någon brist i karaktären hos föremålet.
   
  Du har tittat en del på dessa videor om Monckton. Kan man säga att dessa är indoktrineringsvideor av sådan typ?
   

 42. Gunbo

  Pehr Björnbom #41,

  ”Kan man säga att dessa är indoktrineringsvideor av sådan typ?”

  Varför inte titta på dem själv och bilda sig en egen uppfattning?

 43. Pehr Björnbom

  Gunbo #42,

  Jag har tittat men vill ha en ”second opinion”   …

 44. Gunbo

  Pehr B #43,

  Bra! Vad var din uppfattning?

 45. Thomas

  Ingvar #40, det jag finner symptomatiskt är att ingen enda av alla de som hyllar Monckton har något exempel på det bra han påstås säga om vetenskapen, de bara upprepar vilken bra talare han är, inte vad han säger. Det enda konkreta exemplet som drogs upp var om Moncktons plats i överhuset, och det är som jag konstaterade fel, även om Monckton tydligen är så övertygande att hans supportrar stödjer honom även där, vilket säger en del om deras förmåga till kritiskt tänkande. Här en lista på alla medlemmar:
  http://www.parliament.uk/mps-lords-and-offices/lords/
   
  deep #38, vad den där videon gör initialt är visa hur Monckton systematiskt förfalskar eller överdriver sina meriter. Han var inte vetenskaplig rådgivare åt Thatcher, han har inte publicerat någon peer reviewed kliatvetenskap. Senare övergår videon till att diskutera konkreta (och felaktiga) uttalanden Monckton gjort, men som jag redan konstaterat, är det ingen av de som försvarar Monckton som verkar speciellt intresserade av det. De föredrar att diskutera hur stackars Monckton utsätts för personangrepp när de meriter han uppger ifrågasätts.

 46. Ingemar

  Thomas #45,
  OM du för ett ögonblick kan slita dig från att vältra dig i Moncktons motståndares smutskastningskampanj, så undrar jag hur du ser på honom som debattör. Eller menar du på allvar att du tror på propagandisterna, och inte förmår att bortse från deras förtal när du bedömer Moncktons insats i debatten?

 47. Thomas
  Konstigt. Jag hörde många fakta om klimatet som han sade och som är fakta som motstrider AGW. Och även flera av de uppenbara felaktigheter som som IPCC spridit.

 48. OT.
  Vad en dl skattepengar går till
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/miljochef-flyger-privatplan-i-jobbet_6336066.svd

 49. Thomas

  Ingvar ¤47, så varför drar inte du eller någon annan upp dessa fakta om de är så viktiga? Varför är det bara om Monckton sitter i överhuset eller varit rådgivaret åt Thatcher som anses viktigt?
   
  Ingemar, jag ser på Monckton som en djupt ohederlig om än skicklig debattör.

 50. Jamen Thomas för tusan!
  De har ju upprepats hur många gånger som helst här på TCS. Menar du verkligen att jag skall upprepa dem igen??? Jag skulle iofs kunna lyssna igenom debatten en gång till men nu har familj och vänner bestämt att vi skall göra en biltur till södra delen av Gran Canaria så någon annan får ta upp handsken.

 51. Thomas.
  Det är inte de som förespråkar Moncktons inställning till AGW som drar upp hans ställning vad avser Lordskap, Överhuset, Rådgivare mm. Det är du och andra på AGW-sidan som gör det hela tiden

 52. Ett svar till dig blev modererat 🙁
  Har tagit bort ett oskyldigt ord
  Jamen Thomas!
  De har ju upprepats hur många gånger som helst här på TCS. Menar du verkligen att jag skall upprepa dem igen??? Jag skulle iofs kunna lyssna igenom debatten en gång till men nu har familj och vänner bestämt att vi skall göra en biltur till södra delen av Gran Canaria så någon annan får ta upp handsken.

 53. Thomas

  Ingvar #51, läs själv vem som tog upp Moncktons falska påstående om att han sitter i överhuset! Det var Rickard Berghorn i #3 som tar upp *enbart* sådana personliga saker och *inget* av det han säger om vetenskap. Inte heller tar någon av er andra upp någonting sådant. När jag frågar blir jag bara bemött med oförskämdheter som i #50. Jag kan av detta bara dra två slutsatser, antingen tror ni inte på det Monckton säger eller också anser ni vetenskapen vara ointressant.

 54. Maths

  Vari ligger smutskastningen i att han gång på gång citerar fel och refererar fel; här är några i svart på vitt:
  http://www.youtube.com/watch?v=C3giRaGNTMA&feature=related

  Monckton må vara en bra talare och ha bra minne (såg homom rabbla periodiska systemet i något klipp) men väldigt ohederlig, som synes i klippet ovan. Om det är skicklighet? Nej det tycker inte jag.
  Är filmen ovan smutskastning? Nej, det ordnar Lorden alldeles själv.

  För övrigt tycker jag inte vetenskap riktigt lämpar sig för en debatt i direktsändning, vem som helst kan ju harkla ur sig vad som helst vars fakta inte går att kontrollera där och då men som kan förlöjliga motståndaren.

 55. Lena Krantz

  Måste bara vidarbefordra denna kommentar från WUWT skriven av signaturen emmenjayMichael J :

  A slight re-work of Dr Denniss’ cancer analogy.
  Doctor: You have a melanoma on your arm, I need to amputate the arm.
  Patient: Where is it?
  Doctor: You can’t see it yet.
  Patient: So how do you know I have it?
  Doctor: I ran a computer model.
  Patient: Has the model ever successfully identified a melanoma before?
  Doctor: No, but this time we have it right. There is an overwhelming consensus that it works.
  Patient: How does it work?
  Doctor: There is an overwhelming consensus that it works.
  Patient: But how does it work?
  Doctor: There is an overwhelming consensus that it works.
  Patient: I think I need a second opinion.
  Doctor: There are no other opinions, there is an overwhelming consensus.
  Patient: I think I’ll go and see Dr Smith.
  Doctor: You can’t trust him, he’s a denier.
  Patient: He published a paper on chemotherapy treatment for melanoma.
  Doctor: It wasn’t peer reviewed.
  Patient: It was the Medical Review.
  Doctor: Yes but the reviewers were all deniers and the editor was fired.
  Patient: I think I’ll go now.
  Doctor: It’s much worse than we thought.
  Patient: I’m going.
  Doctor: First pay me 4 trillion dollars.
  Patient: Bye now.

 56. Ingemar

  Lena #55,
  Ja, det var en bra karikatyr av Dr Dennis argumentation. Karikatyr förresten?? 🙂
  Han gjorde dåligt ifrån sig därför att han upprepade sitt auktoritetsargument alltför ofta. Eftersom han var ekonom borde han mer hållit sig till ekonomiska frågor där Monckton rimligtvis ligger i lä. Försäkringsargumentet är ungefär lika hållbart som doktor-patient dialogen ovan. Så han borde varierat även det bättre. Försökt svara på Moncktons parallell med risken för en megameteor, t.ex. Eller kanske kommit med något helt nytt. Förvånansvärt tunnt.

 57. Micke

  Fortsätter man att titta på youtube serien Monckton bunkum som Maths länkar är det oerhört svårt att ta någon som fortfarande hänvisar till Lorden på något som helst allvar. Det är med klockrena hänvisningar bevisat att Monckton är ute på grumligt vatten och fiskar. Varför är han fortfarande aktuell här. Varför

 58. Ingemar

  Maths #54,
  Vari ligger smutskastningen i att han gång på gång citerar fel och refererar fel; här är några i svart på vitt:
   
  Maths, om du inte begriper skillnaden mellan osakliga argument, t.ex. personangrepp, och sakliga så kanske du borde gå en kurs eller nåt. Det du tar upp är irrelevant.

 59. Ingemar

  Micke #57,
   
  Du kanske också borde ta en kurs i saklig argumentation. Du verkar vara en lättlurad person som går på vilken propaganda som helst.

 60. Micke

  Ingemar, källhänvisnignarna ljuger inte, om någon form av diskussion överhuvudtaget ska vara möjlig kan man inte bara osakligt ignorera ren innantill läsning, sluta med det. Formler och mätningar kan vara ett svårt område, med vad Lord Monckton gör med citat och kommer undan med här är häpnadsväckande om det är sanningen man är ute efter.

  Hur ska vi annars sätta en standard för en fruktbar saklig argumentation i fortsättningen? 

 61. John Silver

  Snälla modererare!
  Redigera strängt med hänseende på OT!
  Den här tråden är totalt dominerad av helt irrelevant dravel om en titel.

 62. Thomas

  Ingemar #59, Var ”Du verkar vara en lättlurad person som går på vilken propaganda som helst” tänkt som ett exempel på saklig argumentation? I så fall tror jag inte det är hos dig man bör gå den där kursen…

 63. Ingemar

  Micke #60,
   
  Vad är ämnet för denna tråd? Jo, en debatt mellan Monckton och en Dr Dennis. Och du kommer dragandes med en massa klipp från smutskastarsidorna som inte har det minsta med ifrågavarande debatt att göra. Det gör dig bara till ett lydigt redskap för propagandan.

 64. Micke

  Ingemar, ämnet för denna tråd handlar definitivt om Monckton verkligen är en debattör att ta på något allvar och baske mig, om det finns otvetydliga bevis för att det Monckton säger är så uppenbart åt pepparn galet så är det inte fråga om smutskastning. Smutsigt är att tillåta det fortgå.
  Kalla du mig lydigt redskap för propagandan, men jag har iallafall kollat upp propagandistens påstående och funnit dem osanna. 

 65. Micke

  Det var längesedan jag hörde något om Lord Monckton här och hade en from förhoppning om att han blivit en belastning till och med för dem han propagerar för, men tydligen inte…

 66. Bertel

  Lena K # 55

  Haaa, haaaa.  🙂 

 67. Maths

  Ingemar, du frågade uttryckligen om vad Thomas tyckte om Monckotn som debattör. Jag ber om ursäkt om jag uttryckte min åsikt….
  Men ja, jag tycker det är i allra högsta grad sakligt att han gång på gång kommer med rena rama lögner. Det är mycket möjligt att vissa saker han säger är sant men hur ska man veta när det gång på gång uppenbaras att han citerar och refererar lite som han själv vill.

  En motfråga: Tycker du själv att det är exempel på hederlig och skicklig argumentation som anges i klippet?
  Och återigen, vari ligger smutskastningen? Det som sägs beläggs med källor och så vidare? Men det är ju klart att det är lättare att beskylla vederbörande för smutskastning istället. Om det skrämmer dig att titta på den så kan jag avslöja att även Al Gore får sig en liten känga….

 68. Gunbo

  Micke #60,

  ”Formler och mätningar kan vara ett svårt område, med vad Lord Monckton gör med citat och kommer undan med här är häpnadsväckande om det är sanningen man är ute efter.”

  Efter flera års deltagande på den här bloggen kan jag säga att sanningen är av underordnad betydelse här. Man är engagerad i ett krig där ”den andra sidan” ska bekämpas med vilka medel som helst, även med hjälp av en brittisk Lord som har svårt att hålla sig till sanningen. Huvudsaken är att han säger det man vill höra.

  Det är bl a därför jag fortfarande är skeptisk till skeptiker (många av dem i a f).

  Även bland många seriösa skeptiker är Monckton ansedd som en black om foten p g a den dåliga image hela ”skeptikerkåren” fått genom honom.

 69. Pehr Björnbom

  Gunbo #44,
   
  Min uppfattning är att avsikten med dessa videor är att svärta ner Monckton med hjälp av förolämpningar och förtal, dvs. det är rätt att kalla dem indoktrineringsvideor.
   
  Monckton var väl påläst i den debatt den här tråden handlar om. Han höll sig väl till fakta, jag såg ingenting av det som många här påstår skulle vara negativt med Monckton.
   
  Så allt vad Thomas, Micke, Math med flera har påstått i den här tråden kom på skam.
   

 70. Micke

  Pehr, Monckton svärtar ner sig själv genom att debattera ohederligt, någon med erfarenhet och kunskap om journalistiskt arbete som honom borde minst av allt klara av grundläggande citeringsteknik.
  Är inte det anmärkningsvärt?
  Hur kan vi/du/någon veta att han var väl påläst när de enklaste detaljer är så fel? 
  Moncktons vetenskapliga utspel (som den lekman han är) har inte heller visat sig hålla måttet. Speciellt märktes det när Tim Lambert debaterade honom i Australien och hade ett personligt meddelande från vetenskapsmannen bakom en forskning Monkton hänvisade till som sa att han förstått den fel. Inte ens då kunde Monckton backa (kallade fortfarande forskaren för han när det egentligen var en hon t.ex)

 71. Björn

  Micke [60]; Vad är sanning? Den som är kritisk litar inte på någonting annat än sin egen verklighetsuppfattning. Några textrader har inte med sanning att göra, för det som står måste ställas mot den egna vetskapen och det som bär upp den egna verklighetsmodellen. Den som rätt upp och ner tror att allt som sägs och skrivs är sanning, är en dummer.

 72. Lena Krantz

  Maths och Micke

  Monckton är en lekman och som sådan är jag övertygad om att han inte alltid får allt helt korrekt men det som förvånar mig är att ni inte tycks ens erkänna att ex Al Gore också är en lekman och inte heller får allt korrekt.

  Eller tycker ni verkligen att det är helt ok att göra propagandafilmer och påstå att alla extrema väderhändelser samt ex skogsbränder skulle vara på grund av människans utsläpp av koldioxid.?

  Jag tycker att dessa bägge herrars uttalande skall tas med en nypa salt och absolut inte sväljas rakt av.

  Däremot har ännu ingen kommit med kritik på det Monckton säger i just den här debatten i Australien.

 73. Pehr Björnbom

  Micke #70,
   
  Jag har förstått vilka åsikter du har om Monckton. Jag har nu bildat mig en egen åsikt om honom. Min åsikt är att han är en hederlig och saklig debattör som har satt sig in i de klimatvetenskapliga frågorna.
   
  Precis som så många andra kommentatorer i den här tråden så finner jag det uppenbart att Monckton är utsatt för en lögnkampanj.
   

 74. Micke

  Lena Krantz som journalist är Monckton verkligen ICKE någon lekman, så där kräver jag att han minst av allt citerar och hänvisar källor korrekt, det är oförlåtligt. Och hanterar han sitt eget område så slapphänt, hur är det då utanför?

 75. Ingemar

  Lena #72,
   
  Uppenbarligen är de AGW-troende på den här bloggen så renons på verkliga argument och indoktrinerade i den allmänna smutskastningskampanjen mot alla skeptiker att de inte kan föra en vettig diskussion. Strunta i dem!

 76. Micke #74

  Och Al Gore?

  😀

  Nej, de är bägge lekmän och jag håller med Pehr, dvs nog gör han sitt bästa och nog är det en smutskastningskampanj som pågår. Å andra sidan skulle det ju inte pågå en sådan om han inte var en duktig debattör, eller hur?

 77. Micke

  Lena Krantz, så smutskastningskampanjen Monckton håller på med mot dem han felciterar är sanktionerad smutskastning, ok… eller inte…

 78. Maths

  Lena, du har ingen aning om min uppfattning av Al Gore. Och nu är det väl herr Monckton som omdebatteras i denna tråden, lite av sandlådeargument att gnälla om vad andra gör eller inte gör då.
  Han citerar fel efter eget tycke så det passar in i sammanhanget. Smutskastning?
  Nej. Men som vanligt, det är ju lättare att blunda när det inte passar in i sin egen världsbild. Och vad det gäller verkliga argument så har jag inte sett ett enda i denna tråd. Och de rör att att man bör använda citat och referens på rätt sätt, som Monckton uppenbarligen inte gör. Trodde att man åtminstone som professor skulle tycka det var en ganska viktig detalj i argumentationsteknik…
  Men icke….

 79. Anmärkningsvärt att Dennis (om min översättning är rätt) anser att CO2 är en ”förorening” (”pollutant”)
  Riktig trött på dessa dåliga liknelserna om t.ex. ”hudcancer” och varför det inte är ”coolt” att ifrågasätta vaccinationer etc.
  Den stor skillnaden är ju att i dessa fall har man mätbara resultat – FAKTA – som grund medan hotet om AGW-katastrof är en framtidsmodell. Snacka om att jämföra äpplen med bananer. Självklart är inte säkerheten lika stor i en fråga där man inte kan jämföra med ”facit”.

 80. Björn

  ConnyT [79]; Du har rätt att Dennis kallade koldioxid för en förorening med det tillägget att den var legal.

 81. @Björn #80
  Till skillnad mot t.ex. sot som är illegal? ;D
  En sak till som retar mig ordentligt: Dennis upprepande av ”the conspiracy” hela tiden. Mig veterligen är det ytterst få agw-skeptiker som anser att AGW är en medveten ”konspiration”.

 82. Micke

  Och Al Gore? Jag envisas nu men om du menar att Lorden medvetet felciterar så vad skall man säga om Al Gore? Du kan inte ha en sätt att se på saken om det gäller en sida av debatten och ett helt annat om det gäller den andra, vilket är det jag är ute efter.

   

 83. Maths
  Läs min #82

 84. Åke N

  ConnyT #81
  Att rädda klimatet är inte målet utan medlet. Målet är politisk global makt och kontroll. Lyssna på Anders Wijkman och Romklubben. Individuella utsläppsrätter, vilket fasansfullt kontrollorgan.

 85. Maths

  Lena 83
  Jag anser felcitat är ett otyg oavsett namn eller titel på vederbörande som är ansvarig. Varken mer eller mindre.

  Märkligt det här; man påpekar och visar på rena sakfel, svart på vitt, men det blir genast översatt till smutskastning och uttalande som ”men Al Gore då?”. Så vidare diskussion är ju faktiskt onödig.

  Tyvärr är jag inte förvånad.

 86. @Åke N #84
  För ett fåtal möjligen. Flertalet är genuint oroade över klimatet. Det är i alla fall min övertygelse.

 87. Micke

  Om det nu tvunget ska landa i en Al Gore diskussion så har varken han eller Lord Monckton egentligen något värde att tillföra diskussionen, tvärt om. De är båda politiskt slipade pratkvarnar och ordvrängare men ska de jämföras så är väl Monckton ärligare på så vis att han är mer oblygt öppen med sina oärligheter. De är iallafall i kontrollerbar klartext.

 88. Pär Green

  ConnyT # 86
  Vakna och se dig omkring!
  Vinden har vänt med besked, se bara svaren till AC på SVD!

 89. Håller med Maths här.
  Ändrade citat är ett otyg som verkligen sänker trovärdigheten hos den som pratar. Generellt tycker jag Monckton argumenterar balanserat och bra.
  @Maths
  Något i denna film (ON topic) som Lorden säger (om klimatet) som är fel?

 90. Maths

  Har du det, dvs pekat på rena sakfel, svart på vitt, vad gäller Lordens argumentering i den debatt som inlägget handlar om? I så fall har jag missat det.

  Smutskastningen handlar om att rycka ur vissa citat ur sitt sammanhang och göra en film om dem. Det måste kostat en hel del pengar, pengar som någon betalar.

  Nåja, vi kan lämna detta nu och det skall bli intressant att se om du blir lika uppbragd över AGW-sidans felcitat. Hmm, kanske ett uppslag till ett inlägg?

 91. Åke N

  Connyt #86
  IPCC utför ingen egen forskning utan dess uppgift är att framställa utvärderingar av forskningsläget rörande klimatförändringar inducerade av människan. Rapporterna är baserade på kvalitetsgranskade underlag som genomgått kollegial utvärdering och publicerats i internationella, vetenskapliga tidskrifter. Baserat på dessa anser IPCC det fastställt att den pågående globala uppvärmningen till största delen är antropogen, det vill säga härrörande från mänsklig verksamhet, främst sådan som innebär ökning av atmosfärens halt av koldioxid.
  Således bortser man från naturliga (icke kända) orsaker till klimatförändringarna. Jag hoppas verkligen att det inte blir 2 grader kallare, vilket vi inte kan bortse ifrån.

 92. Snart kommer Oron mer för kylan,kan vi få tillbacks den goa värmen
  från Global Warmning alarmenstid,det växte då så bra under CO2 erans
  tid.
  ALI.K.

 93. Maths

  Lena #90
  Peter Sinclair som gjort you tube lippen är en gammal vetenskapsjournalist som gjort det ”till sin grej” att spåra upp allehanda citat och se hur de uppstår och sprider sig som sanningar. Kostar förmodligen inte många kronor att göra de där filmerna.

  Titta på sista filmen om du vill ha rena felcitat.

  Orkar inte se debatten ovan. Ingemar efterfrågade åsikter om M:s debattförmågor och jag svara att de är ohederliga. Den som är intresserad kan ju se på filmerna.

  Men som sagt vidare diskussion är fullständigt meningslös.

 94. @Åke N #91
  Varför skriver du detta till mig!? Det jag ifrågasatte var ditt påstående om att de som argumenterar för AGW inte bryr sig om miljön i sig. Eller har jag missat något? Dom kan ha fel men jag tror att dom flesta verkligen är oroade över miljön.
   
  @Maths #93
  Ja fortsatt diskussion om denna debattfilm är verkligen meningslös om du inte orkar se filmen ;D
   
   

 95. Åke N

  ConnyT #94
  Jag tror säkert att dom som argumenterar för miljön har moraliskt och sakligt rätt. Miljövård är en god sak. Men det överdrivna klimathotet via CO2 vänder jag mig starkt emot. Vi kanske har missuppfattat varandra. Vad jag egentligen vill säga är att klimathotet i grunden är en politisk, ej vetenskaplig fråga.

 96. ces

  “The House of Lords Act 1999 debarred all but 92 of the 650 Hereditary Peers, including my father, from sitting or voting, and purported to – but did not – remove membership of the Upper House. Letters Patent granting peerages, and consequently membership, are the personal gift of the Monarch. Only a specific law can annul a grant. The 1999 Act was a general law. The then Government, realizing this defect, took three maladroit steps: it wrote asking expelled Peers to return their Letters Patent (though that does not annul them); in 2009 it withdrew the passes admitting expelled Peers to the House (and implying they were members); and it told the enquiry clerks to deny they were members: but a written Parliamentary Answer by the Lord President of the Council admits that general legislation cannot annul Letters Patent, so I am The Viscount Monckton of Brenchley (as my passport shows), a member of the Upper House but without the right to sit or vote, and I have never pretended otherwise.”

 97. Gunbo

  Pehr B #69,

  Först vill jag säga att i debatten med Richard Dennis tycker jag att  Monckton höll en jämförelsevis saklig ton utan de vanliga arroganta spydigheterna. Båda debattörerna höll en saklig nivå på debatten.

  ”Min uppfattning är att avsikten med dessa videor är att svärta ner Monckton med hjälp av förolämpningar och förtal, dvs. det är rätt att kalla dem indoktrineringsvideor.”

  Monckton får i videorna kritik bl a  för att han förvränger citat och forskningsdata så att de får en helt annan innebörd. Jag tycker inte sådan kritik, som är väl underbyggd, kan kallas förolämpningar eller förtal.
   
  Att avslöja lögnare är väl en viktig uppgift för alla som är intresserade av sanningen, skeptiker som AGW-anhängare?
  Ska man se mellan fingrarna bara för att Monckton står på ens egen sida?

 98. Pehr Björnbom

   
  Gunbo #97,
   
   Jag tycker inte sådan kritik, som är väl underbyggd, kan kallas förolämpningar eller förtal.
   
   Nej, men om den inte är väl underbyggd och bygger på missvisande urval så kan den mycket väl kallas förolämpningar och förtal.
   
   Att avslöja lögnare är väl en viktig uppgift för alla som är intresserade av sanningen …
   
   I klimatdebatten har detta att man säger sig vara ute efter att avslöja lögnare gravt missbrukats som ett sätt att angripa hederliga forskare och debattörer som kritiserar vissa delar av klimatvetenskapen. Det behövs en hederligare debatt i klimatfrågan.
   
   Jag har gradvis blivit mer och mer försiktig med att sätta tilltro till dem som säger sig vilja avslöja lögnare inom klimatdebatten. Just Peter Sinclair är exempel på en aktör som jag är mycket reserverad till.
   
   

    

 99. Gunbo

  Pehr B #98,

  ”Nej, men om den inte är väl underbyggd och bygger på missvisande urval så kan den mycket väl kallas förolämpningar och förtal.”

  Håller med helt och hållet! Men i detta fall (videorna) kollade Peter Hadfield – inte Peter Sinclair! – upp Moncktons påståenden genom att gå till källorna.

  ”Det behövs en hederligare debatt i klimatfrågan.”

  Instämmer helt!

  ”Jag har gradvis blivit mer och mer försiktig med att sätta tilltro till dem som säger sig vilja avslöja lögnare inom klimatdebatten. Just Peter Sinclair är exempel på en aktör som jag är mycket reserverad till.”

  Som jag skrev ovan är det inte Peter Sinclair som gjort videoserien
  Monckton Bunkum utan Peter Hadfield.

  Presentation i The Guardian:
  ”Peter Hadfield worked as a journalist in Japan for 14 years, as Tokyo correspondent for New Scientist magazine and CBC radio and television among others. He is author of the book Sixty Seconds That Will Change the World, and runs his own YouTube channel about climate change.”

  Han skriver bl a:

   ”It means looking at the science – not scary and unrealistic images of submerged cities. It means accepting the fact that Al Gore is not always right, and he should not be defended when he’s wrong. It means acknowledging that while sceptics like Christopher Monckton and Martin Durkin fabricate a lot of their facts, many environmental activists tend to exaggerate theirs.”

  En ganska balanserad syn på klimatdebatten med andra ord.

 100. Gunbo #99

  Tack för att du fortsätter att försöka få lite sans och balans i diskussionerna här bland mestadels klokt folk utanför den aktiva forskningen. 

 101. Pehr Björnbom

  Gunbo #99,
   
  Det är bra att man manar till sans och måtta i klimatdebatten.
   
  Jag har som sagt inte följt Monckton tidigare. Du skrev i tidigare kommentar om debatten som vi diskuterar här att Monckton höll en jämförelsevis saklig ton utan de vanliga arroganta spydigheterna.
   
  När jag nu faktiskt tittade på en debatt med Monckton så råkade det alltså slumpa sig så att han var OK. Jag kunde som sagt också själv konstatera att alla verifierbara påståenden som han kom med där jag har egen kunskap verkade stämma. Antingen har han bättrat sig eller …
   
  Vad jag kan göra i det läget är att ge Monckton ”the benefit of doubt” …
   

 102. Thomas

  Apropå talet om ”tankeförbud” från en annan tråd:
  ”I have written to the chairman of the ABC who is a shrimp-like wet little individual and I have said to him, right mate, I warned you about this woman (Wendy Carlisle) orally over breakfast – I then wrote to you saying she is going about my friends pestering them and then she produces and broadcasts this garbage because you did nothing about it. Now I want the right of reply to these lies by the ABC or I will sue. So watch out ABC”
  – Lord Monckton
  http://www.readfearn.com/2011/07/monckton-threatens-to-sue-abc/

 103. ThomasJ

  A propos mr (Lord) Monckton:

  http://joannenova.com.au/2011/07/monckton-to-turnbull-challenge-to-an-absolute-banker/

  Mvh/TJ

 104. ThomasJ

  Kommentar till ’debatten’:

  http://www.2gb.com/index2.php?option=com_newsmanager&task=view&id=9476

  Mvh/TJ

 105. ThomasJ!
  Bra drapa han leverera

 106. Ingemar

  Intressant att notera att Monckton med sin insats här lyckades vända den australiska opinionen,
   
  ”Farorna med Global Warming är överdrivna”
  Före debatten: 43% ansåg detta
  Efter debatten: 52 % ansåg detta
   
  http://joannenova.com.au/2011/07/this-is-why-they-want-to-stop-skeptics-speaking-monckton-swings/ 
   
  AGW-kramarna måste nu intensifiera smutskastningskampanjen mot Monckton!

 107. Det vore kul att se Monckton smula sönder nån svensk politiker i Sverige!

 108. Maths

  Intressant det här.

  Några reaktioner på att Monckton citerar fel så att det passar i hans mässande (vilket med all tydlighet visas i klipp #54):

  Lena: Istället för att ens beröra felaktigheterna blir första reaktionen är att skylla på Al Gore. Andra instinktiva drag är att trycka på konspirationsknappen, det måste ju kosta pengar att göra de där filmerna…

  Ingemar: bara smutskastning och inga vidkommande argument

  Pehr: Monckton är hederlig

  Kryllar med sanningssökare här minsann. Bara att inse att vi har olika uppfattning om hederlighet.
  För ingen vågar väl uttrycka ett missnöje med de bevisade felaktigheterna?

 109. Ingemar #106

  Monckton behöver inga ”smutskastningskampanjer”.

  Det räcker att studera hans suveräna retorik.
  En retorik där han ljuger och manipulerar vid behov…
  Dessutom imponerar själva språket på många när Lorden agerar.

  Jag har sett många av den mannens föreläsningar och debatter.
  Den senaste, den i Australien, vann ha redan i och med den tafatta inledningen från sin ”motståndare”. Därför behövde han inte manipulera. Det räckte att prata.

  Monckton är duktig på att prata om det han kan, När han får mothugg från någon annan som också kan, så måste han börja förvränga och plocka fram sina egna manipulerade versioner av verkligheten.

  Det tycker jag.
  Men jag kan ju ha fått fel bild av mannen utifrån hans tidigare framträdanden. OBS! Inte från klipp på kritiska bloggar, utan från hans egna framträdanden i sin helhet.

 110. Ingemar Nordin

  Maths och Uffeb,

   

  Jag förstår att ni inte gillar Monckton. Det har ni sagt flera gånger. Och jag försvarar honom inte utan är mest intresserad av hans skicklighet som talare och debattör.

  Att han dessutom har alldeles rätt i det han säger i debatten är bara ett extra plus. (Jag har fortfarande inte sett någon invända mot det sakliga innehållet i diskussionen – bara en massa smutskastning.)

 111. Maths

  Ingemar, jag vet inte vad det är som är så svårt att förstå.

  Vad är det som är så imponerande med att man gång efter gång feltolkar, citerar fel och förvränger innehåll i publicerad litteratur? Inte ens efter direkt påtalande från en som blir felciterad (=han har inte förstått vad som står i artikeln) kan han ändra sig. 

  Du försvarar inte honom i att han gör fel säger du, men du imponeras likväl av det…. Hmmm.

  Jaja, bara att inse att vi har olika värdegrunder… men det var väl heller inget nytt…?

 112. Ingemar #110

  Jag gillar också Lorden på grund av hans skickliga retorik.
  Men jag minns en föreläsning där han visade kurvor med trendlinjer som var ytterst manipulerande. Tyvärr har jag ingen länk till föreläsningen, men det var då jag började tvivla på Monckens ärliga avsikter.

  Att han också försöker imponera med sin logga på brevpapper och ljuger om annat har inte ökat mitt förtroende för den mannen.

  Att låta bli att presentera vetenskapliga osanningar borde vara ganska lätt för en normalbegåvad, men det är väl knappast ett bevis på att vederbörande är värd att lyssna på?

  Jo han är ju underhållande…

 113. Ingemar Nordin

  Maths & Uffeb,

  Ni har gång på gång blivit uppmanade att tala om vilka ”lögner” och felaktigheter som Monckton yttrar i den debatt som är ämnet för den här tråden. Men ni har ju inget att komma med.

  Själv uppfattar jag det som Monckton säger som helt okontroversiellt, och knappast heller något nytt för den som är lite insatt i klimatfrågan. Men det är alltid intressant att studera debatteknik vare sig det handlar om Monckton eller Al Gore (som också är en skicklig debattör).

 114. Ingemar #113

  Om du vill fortsätta att tycka Lorden är en vetenskaplig auktoritet så inte mig emot.

  Jag orkar inte leta åt dig i hans många uppträdanden, och det är inte heller så viktigt för mig att vi har olika uppfattning om den mannen.

 115. Maths

  Ingemar #113

  Tja, det är väl helt enkelt så att när man påpekar uppenbara fel (och de finns som jag refrereat till tidigare) så blir det bara kallat smutskastning och diverse konspiratoriskt snack.

  Så jag finner ingen mening i att lyssna på en uppenbart notorisk lögnare bara för att hitta något att argumentera emot dig i denna fråga. (Han kanske har bättrat sig men jag har sett tillräckligt för att inte ge honom fler chanser eftersom man inte vet vad som är påhittat eller verkliga fakta).

  Och handen på hjärtat, vad skulle jag rimligen kunna säga som inte kallas smutskastning då?

 116. Ingemar!
  Avslöjande svar från UffeB och Mats på din enkla fråga
  🙂

 117. Ingvar Engelbrecht #116

  Jag uppfattade inte den enkla frågan i Ingemars kommmentar.
  Jag uppfattade det mer som ett påstående.

 118. UffeB  117
  Ingemar skrev:
  >Ni har gång på gång blivit uppmanade att tala om vilka ”lögner” och felaktigheter som Monckton yttrar i den debatt som är ämnet för den här tråden.
  Kristallklart
  Nueregonatt

 119. Lena Krantz

  Är åter från en helgtripp till västmanland och är väl egentligen inte riktigt ”här” eftersom händelserna i Norge har tagit mig mycket hårt.

  MEN

  Den här tråden handlar om hur en speciell debatt och endast den har slagit ut för debattörerna. Det tycks mig som att det intressanta har blivit vad Lorden har sagt eller inte sagt i andra sammanhang.

  Kom med lite kritik ang vad han säger i den här debatten isället skulle jag säga (och önska).

  Men jag förmodar att ni har sett

  och insett

  😉

 120. Micke

  Ahaa, Ingvar antyder en retoriskt plockad poäng, men då kan man med Moncktons kända slirande vända på resonemanget och lika retoriskt undra vad som är korrekt i Moncktons yttranden.

 121. Pelle L

  Ja Micke #120, du kan väl börja!
   
  Gör en lista på vad som inte är korrekt, dvs är fel.
  Först till tio!
   
  Och OBS: Betydelselösa felciteringar ur minnet gillas inte!

 122. Näe du Micke.
  Ämnet för den här tråden är Lord Moncktons debatt med Dr Richard Dennis.
  Både Uffe och Maths säger rakt ut att de inte vill diskutera vad som har sagts i denna debatt utan vill hellre göra svepande uttalande om Lord Moncktons karaktär

 123. Maths

  Oj, då får jag be om ursäkt för den brutala trådkapningen och pratade om något helt ovidkommande som trovärdighet och fakta.

  Ingvar#122
  Jag vet inte vad det är för svepande i att påpeka upprepade och bevisade felaktigheter. Inte heller förstår jag hur man kan få det till att vara smutskastning som Ingemar vill ha det till.

  Men jaja, då vet vi att ”ni” inte tycker det är särskilt viktigt att hålla sig till fakta i en debatt/presentation, bara man kan redovisa det snyggt. Eller?

 124. Thomas

  Jag började lyssna och kom så långt som till Moncktons sätt att  räkna på hur lite en utsläppsminskning i Australien skulle få globalt under en tioårsperiod. Visst får en utsläppsminskning av en person eller ett mindre land i sig begränsat genomslag globalt, vilket är vad som kallas ”tragedy of the commons”. Detta är dock inget argument för att ignorera problemet. För det andra så är tio års tid alldeles för kort tid att studera. Både vår ekonomi och klimatet är mycket tröga system så vad vi gör idag får genomslag under många decennier framöver. Genom dessa två ohederliga knep kunde Monckton rabbla siffror på hur otroligt lite man skulle vinna på att begränsa utsläppen.

 125. Inga fler kommentarer

 126. Jonas B1

  Thomas #124,

  Vem är det som stoppar huvudet i sanden nu?

  Så länge det saknas ett globalt avtal som begränsar utsläppen från de stora länderna är Moncktons beräkningar helt korrekta, enligt IPCCs överhypade modeller. Man kan inte bortse från realiteter hur gärna somliga än önskar sig det.

  Hur länge tror du för övrigt att Australien och Europa kommer att fortsätta straffa sin egen ekonomi så länge de stora fortsätter att kraftigt öka sina utsläpp? De kommer säkert att sluta med såna symbolhandlingar långt före 10 år har passerat.

 127. Peter Stilbs

  Thomas #124. har du sovit dåligt i natt? Skulle ekonomin vara ett trögt system ? Hur många crasher och boomar har vi inte sett de senaste decennierna.

  Klimatet är per definition utjämnat över mer än 30 år. Resten är väderhändelser , som man kan körsbärsplocka …. 😉

 128. Maths

  Peter Stilbs # 127
  Jo, ekonomin bubblar på som tvättmedlet i diskhon. Men ingen kan väl påstå att det egentligen inneburit några förändringar. Det är fortfarande DEN ENDA vägen. Nästa gång kommer det nog att funka…
   
  På tal om tröghet menar jag, bubblorna är ju inget annat än väderhändelser i det perspektivet (som jag mer än gärna körsbärsplockar för övrigt 😉  ).

 129. Thomas

  Peter, ”Klimatet är per definition utjämnat över mer än 30 år. Resten är väderhändelser , som man kan körsbärsplocka ….”
   
  Och vad säger det om Moncktons försök att titta på en tioårsperiod? 
   
  Jonas B1, först så sitter Monckton hemma i England och propagerar för att det inte är någon mening att bara England agerar. Sen åker han till Australien och propagerar för att det inte är någon anledning att bara de gör något. Därefter åker han till USA och säger att det inte är någon mening med att USA gör något. Och sen säger du att det bara är rimligt eftersom ingen annan kommer att göra något…

 130. Internationally noted authority on climate change issues, Viscount Monckton of Brenchley, currently on a lecture tour of Australia, is to make a short visit to New Zealand, speaking in Auckland, Wellington and Whangarei, as well as on radio and TV programmes

 131. Håkan Sjögren

  Thomas # 124 : Vad vi gör idag kommer inte att få något genomslag på klimatet på vare sig tio- eller hundraårs sikt, men det kommer att påverka vår levnadsstandard om vi slänger miljardernas mångfald på helt verkningslösa åtgärder som att minska CO2-utsläpp. Ett förbud att rapa skulle möjligen vara lika effektivt som ett sådant förbud, men möjligen svårare att övervaka. Jag tror att Lorden har dragit likartade slutsatser. Mvh, Håkan.

 132. Jonas B1

  Thomas #129,

  Du kanske överskattar Moncktons och min betydelse i sammanhanget. FAKTUM är fortfarande att ett globalt avtal kommer inte att hända. Face it! Dags för dig att leva i den verkliga världen…