Lord Lawson stödjer Prins Philip

Nigel LawsonDuke of Edinburgh21

The Duke of Edinburghs (Prince Philip) kritik av vindkraft har stöd av före detta kanslern Lord Lawson. Allt enligt Daily mail.

Lord Lawson uttalade sitt stöd för Prince Philip efter att denne slagit fast att vindkraftverk ”är helt värdelösa”. I en svidande attack förra veckan, sade hertigen av Edinburgh att verken var ”helt beroende av subventioner” och ”skulle aldrig fungera”. Hans kommentarer är en åthutning av regeringen, som försöker öka mängden energi som genereras av vindkraft och annan förnybar teknik. Lord Lawson sade att hertigen var ”spot on” och att han talade för alla vanliga människor som lever i ”energifattigdom”. ”Han känner riktigt starkt för frågan och lika klart vet han vad han talar om. Om du försöker att utforma det mest kostsamma och ineffektiva sättet att producera el du kan tänka sig, skulle det bli vindkraft. Vindkraften är ett miljömissfoster som vanhelgar våra engelska landskap”, tillade Lord Lawson. ”Och kostnaden för allt detta – till ingen nytta förutom för vindkraftsindustrin själva – betalas av alla elkonsumenter, även de fattigaste, och skadar den brittiska ekonomin som är bräcklig nog som den är.”

Glyn Davies, Tory, för Montgomeryshire, som har sett enorma protester mot vindkraftverk i området, tillade: ”Hertigen talar för en stor del av befolkningen. Branschen är inte bara subventionerad, den ökar också energifattigdomen och minskar konkurrenskraften för brittisk industri. Vi måste titta på andra teknologier, såsom sol- och kärnkraft, inte lägga alla våra ägg i vindkraftskorgen som offrar vacker natur vid altaret av en falsk gud.”

Storbritannien har 3421 turbiner, varav drygt 2900 på land. Tusentals fler kommer att behöva byggas om regeringen ska uppnå sitt mål att generera 15 procent av energin från förnybara energikällor år 2020. Den nuvarande nivån är bara 6,6 procent.

Adam Bell, som representerar vindkraftsindustrin, sade att förra året genererade vindkraften tillräckligt med el för driva två miljoner hem, och den kommer att kosta lika mycket att producera som fossila bränslen år 2016. Han tillade: ”Vindtekniken fungerar nu. Eran av billig energi är över på grund av stigande olje- och gaspriser och om vi är först med att investera, kommer vi att ha en kraftfull teknik som kommer att skapa tusentals arbetstillfällen.”

Regeringens främste energivetenskapsman, professor David McKay, sade dock att även om 10 procent av landet var täckt av vindkraftverk skulle det ändå bara möta en sjättedel av våra energibehov.

Redaktörens anmärkning: Ja, det är på tiden att även fler tunga debattörer i Sverige kommer ut på plan. Hovet och ministrarna i en debatt kanske?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Björn

  Vindkraften är ett miljömissfoster som vanhelgar våra engelska landskap”. Underbart uttalande av lorden. Det är tydligen bara lorder och prinsar som törs uttala sig i dagarna om missfostren. Det behövs en landsbyggdens revolution mot eländet. Det är fullständigt orimligt att vi med koldioxidskatt på alla transaktioner skall göda vindkraftsindustrin som struntar fullständigt i om vi förstör varje stilla vrå av vår sköna natur med dessa politiskt kommenderade utsättningar. Vi kan inte längre acceptera politiker som stöder denna massförstörelse av vår natur.

 2. Staffan D.

  Renewable Energy Cheaper than Coal var Googles slogan tidigare. Vindkraft, sörru. Inom tre år kan vi ha massor av megavatt därifrån, sade deras green-energy-czar, Bill Weihl. Och så investerade man $38 miljoner i två North Dakota vindfarmer, med 160 megawatts kapacitet, nog för 55.000 hem.
  – Lite diskret kom det fram, redan från början, att man naturligtvis inte skulle använda den gröna kraften för det verkligt viktiga – datacentralerna.
  – Och nu har Google övergivit hela idén. Och czar Weihl har lämnat Google.
  – Han kan kanske få jobb på Solyndra!
  http://www.powerlineblog.com/archives/2011/11/more-green-energy-fail.php

 3. Martin

  Det har startat att jäsa även i Norrland mot vindkraften.
  Här har en skicklig skribent skrivit om sina farhågor. Hon bor i Omsjö, som ligger ca 4 mil norr om Sollefteå i Västernorrland.
  I trakten planeras en vindkraftspark.
  Läs även kommentarerna.

  http://smulansblog.blogspot.com/

  Bläddra vid behov ner till blogginlägget 25 nov 2011.

 4. ThomasJ

  Detta borde man la oxo läsa… och förhoppningsvis ta till sig lite av:

  http://www.thecroforum.org/assets/files/publications/CRO-Position%20Paper%20-%20Power%20Blackout%20Risks-.pdf

  Mvh/TJ