Flyg fula fluga, flyg!

Cop17 sajten

 

Jag kikade in på sajten för klimatmötet i Durban och det är möjligt att jag är lite känslig men jag reagerade på att det var upplagt reklam för South African Airways precis bredvid en expo med titeln ”Save the future”. Jag förstår att meningen är att underlätta för dem som vill åka till klimatmötet men för mig blir det ändå motsägelsefullt.

Du skall låta bli att flyga för att rädda jorden i framtiden men om du flyger hit till Durban och klimatmötet räddar du jorden i framtiden. Borde de inte försöka se till att så få som möjligt flyger dit och istället är deltagande med hjälp av ny teknik, videokonferenser etc?

Är det verkligen rätt att mer eller mindre uppmana människor att flyga dit.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bertel

  En bild säger, ibland, mer än tusen ord.

  Klockren reflektion av dig.  🙂

 2. J-O

  Var det någon spm såg var den sansade DN-artikeln jag läste i morse tog vägen ??

  Det var X-i-taket för att vara DN och den tog pedagosiskt upp vad skeptiker stod för etc.  

  Antar att den manliga skribenten nu räknar gem i källaren för sitt kätteri för jag kan inte finna den någonstans på DN.se 

  Någon annan som läste den och som vet vart den tog vägen ?? 

 3. Lena Krantz

  J-O

  Den var med som länk igår:
  https://www.klimatupplysningen.se/2011/11/28/tvagradersmalet-och-klimatkansligheten/

  Kanske inte så tydligt men så vet man var man kan hitta den i alla fall!

  =o)

     

 4. Lena Krantz

  J-O

  Eller direkt till framstegsbloggen:

  http://www.dn.se/blogg/framstegsbloggen/2011/11/27/visset-klimat-for-lyhorda/  

 5. Håkan Bergman

  Är det just här i Durban dom håller till:
  29 55 18.56 S 31 00 17.42 E 

 6. AOH

  EU insists on right to curb airline CO2 emissions
   
   
   
  http://www.reuters.com/article/2011/06/06/us-eu-climate-aviation-idUSTRE7553KJ20110606
   
   
  „……China is spearheading the opposition  ….“
   
  „….Nevertheless, the International Air Transport Association (IATA) has stepped up pressure on the EU to delay or scrap the plan. ”The last thing we want to see is a trade war,” said IATA director general Giovanni Bisignani……“
   
  Conny Hedegaard och övriga  EU –deltagare seglade säkert med nya Grenpaece båten till Durban för att minska utsläppen.

 7. Håkan Bergman

  AOH #6
  Ja dom har inte mycket till flygplats, en startbana, hur klarar dom såna här horder?
  Men Sydafrika verkar vara ett framåt land med mycket nytänk:
  http://www.panoramio.com/photo/45460206 

 8. Helge

  Kanske förklarar en del om varför alla tycker i princip samma i riksdagen numera, oavsett partitillhörighet. Inte minst klimatfrågan borde splittra ledamöterna, likaså energipolitiken. Men man hör egentligen aldrig någon debatt numera. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hard-kritik-mot-moderat-partikultur_6669334.svd
   

 9. Börje S.

  Det var länge sedan jag hörde så mycket lögner och överdrifter och rent skitsnack som jag hört i dag och igår i P1. Helt ogenerat pladdrar man på om vad de mänskligt orsakade klimatförändringarna har ställt till med för jävelskap.

  Jag kan inte hjälpa det men jag blir så jävla upprörd av radiofolkets systematiska ljugeri. Att jag sa upp TV-avgiften på grund av den fullkomliga enögdheten hjälper inte mycket.

  Ja, jag var tvungen att avbörda mig lite grann.

   

 10. Svempa

  Det finns avlatsbrev att köpa för de mest heliga (klimatkompensation) som räcker för hur mycket resande som helst. Myndigheter skjuter så gärna till för detta vackra sak. 

  Apropå P1. Vittnesbörd hur man funnit den rätta vägen tillhör liturgin om man vill sjunga med i änglakören.    
    

 11. Slabadang

  Bara så ni vet!!

  Alla aktörer som sysslar med valutahandel sitter nu nätterna igenom för att förbereda Euronskollaps och de nya valutorna som förväntas skapas i kraschen.

  Känner ni någon som jobbar med valutahandelssystem så tycker ni ska ringa och fråga dem om de har tid att ta en fika nån dag. 🙂 Nattlamporna lyser på kontoren. Bankerna är oroliga för att inte bla ICAP skall ha systemen klara.

  För bla annat Belgien har det egna folket visat sig vara mer riskbenäget än marknaden att låna ut pengar till sin stat. Upp till två hela procent billigare kan staten låna. Fler uåålåningssugna EUledare kommer ta vara på denna nygamla möjlighet. På det sättet kan de öka hastigheten rakt in i kalet och ta folket med sig i smällen med en billigare och större statskuld. Det är dags att stoppa denna ohållbara lånekarusell. Alla kommer sitta med svarte petter till slut.

 12. Börje S # 9

  Om du kollar in Aftonbladets ”chatt” med Martin Hedberg, meteorolog från SMHI (?) så kanske rekordet slås? Sååååuppenbart propagandistiskt bludder från Aftonbluddret. Varför? Varför?
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article13998439.ab

 13. Håkan Bergman

  Börje S. #9
  Finns ingen som helst orsak idag att betala tv-licens, jag har aldrig gjort det i mitt snart 66-åriga liv, mest av den enkla anledningen att jag nästan aldrig skulle ha haft tid att titta och dessutom inte ville bli bunden till att titta på bestämda tider, finns faktiskt roligare saker att göra här i livet. Sen när jag fick tid och kunde tänka mig att titta så upptäckte jag allt som finns på webben. Ett sjysst breband, en dator med hyggliga prestanda och en riktigt bra bildskärm är idag faktiskt allt man behöver.  

 14. Lena Krantz

  Labbibia #12

  Tack för länken. Ja skeptiker får man tydligen inte vara, då är man ”tragisk”.

  Så oerhört intressant det skall bli att titta bakåt om säg ca 5 år. Ja detta är ju under förutsättning att jag och andra som hävdar att de fluktuationer som naturligt sker under flera decennier är relativt stora på de nordliga breddgraderna. 

         

 15. Slabadang

  Labbibia!

  Martin Hedberg gör allt för att visa upp den meteorologiska dumstruten skinande blank.

  Om förändringarna går långsamt så hinner både naturen och vi med vår infrastruktur att anpassa oss. Men nu går det ca 50-100 gånger snabbare än förra gången vi kom ur istiden. Det är för snabbt för att det skall gå att anpassa sig på ett enkelt sätt. ”

  Queeeee? Och VoF kallar SI för ”klimatförvillare”? Hahahah !!

 16. AOH

  Det måste vara en härlig känsla att fördela skattemedel för att rädda klimatet
   
   
  Fast Start Finance
  http://www.faststartfinance.org/content/contributing-countries
   
  http://www.faststartfinance.org/contributing_country/sweden
   
  „…..The project list below is merely a representative sample of Sweden’s cooperative efforts to finance climate change adaptation and mitigation action in developing countries and is not the full menu of Swedish FSF initiatives….“

 17. Börje S.

  Labbibia

  Det är alltid värre än vetenskapen tidigare trott. Vareviga dag ända sedan förra alarmet, det om global avkylning såg dagens ljus. Klimatet har ALDRIG förändrats så fort som nu, precis som då.

  Och jag, du och alla andra som inte riktigt tror på det där 7 meters havsnivåhöjning på 90 år bl a för att ingen statistik om havsnivåer stöder ens påståendet om att havsnivåerna i dag är högre än de är i verkligheten, vi är tragiska.

  Står det i Aftonbladet. Blaskornas blaska!

  Köpvägra, även om du behöver något att läsa på tunnelbanan. Man kan bläddra i Metro istället, men inte blir man gladare för det heller.

   

 18. Peter Stilbs

  Martin Hedberg lever på klimathotsnojjan. Jag såg en gång att han hållt över 1000 föredrag om detta. Bra extaknäck. Men att prata sådant rent strunt som i#15 borde han skämmas för

 19. Kurt Persson

  I P1s vetandets värld ställde Johan Bergendorff vettiga och intressanta frågor till klimatforskarna Michael Tjernström,  Gunhild Rosqvist och Kevin Noone. Jag måste säga att det var värt att lyssna på. Gör det!

 20. Peter Stilbs

  Kurt #19 – är det samma som beskrivs i #9 ovan ?

  …”Det var länge sedan jag hörde så mycket lögner och överdrifter och rent skitsnack som jag hört i dag och igår i P1. Helt ogenerat pladdrar man på om vad de mänskligt orsakade klimatförändringarna har ställt till med för jävelskap….”

 21. Kurt Persson

  Peter #20 Nej det var nog inte samma program. Det jag lyssnade på var seriöst. Bra och konkreta frågor och intressanta svar från forskare med näsan i verkligheten.

 22. Ann L-H

  # 19 Kurt P. 
  Kan du ge några ex. på vettiga svar som Bergendorf på sina ”vettiga och intressanta frågor”?

 23. Christopher E

  Slababang #15;

  Tja, den grönländska isen visar på en uppvärmning på 10 grader under 3 år för ca 10 000 år sedan, så om det går 100 ggr fortare idag värms Grönland med över 300 grader per år! Undra på att isbjörnarna svettas!!!

  Och tänk på isavsmältningen. Nu förstår jag varför havet nedanför mig steg över 1,5 meter under några timmar i timmar i söndags! (För det kan ju inte ha berott på stormen Lill-Berit).

  Vilket tur att vi har TV-meteorologer som förklarar dessa saker för oss! 😉  

 24. Kurt Persson

  #22 Ja det var konkreta rapporter om vad som händer med klimatet pga ökad CO2.
  Försurning av havet, snabbare avsmältning av glaciärer och isen i arktis förflyttning av växtzoner mm. Vidare fick man en rapport hur klimatmodellerna utvecklats. Lyssna själv det var intressant!

 25. Peter Stilbs

  Kurt #24 – Kevin Noone har jag själv tappat allt förtroende för sedan länge – så med honom i bagaget kan man bara förvänta sig det vanliga ältandet av vad Du skriver i #24.  

 26. Kurt Persson

  Peter #25 ”så med honom i bagaget kan man bara förvänta sig det vanliga ältandet av vad Du skriver”
  Det är ju faktiskt de här konkreta frågorna det handlar om. Och det var det
  programmet handlade om. Intressant och bra. Lyssna gärna!

 27. Ann L-H

  # 22 Kurt, jag lyssnade också och förvånades över att någon som följt klimatfrågan en tid inte reagerade på ensidigheten i forskarnas svar och bristen på initierade följdfrågor. En ”vettig och intressant” följdfråga från Bergendorff skulle självklart ha varit om det inte fanns rapporter som antydde andra slutsatser, vilket krävs av grävande journalister. Självklart skulle han varit påläst nog att dra upp egna exempel. Som det nu blev var det mest kafferepspladder kompisar emellan.    

 28. Ann L-H #27

  Bergendorff skulle självklart hela tiden ha framfört sitt tvivel.

  Han skulle ha berättat att han läst på olika bloggar att forskarna inte begriper eller försöker luras.

  ”Jag tror inte på det ni säger. Andra påstår att ni har fel. Är ni inte i själva verket en grupp politiskt korrekta anslagstörstande fjantforskare?”

 29. Kurt Persson

  #27 Kan hålla med dig om att ett sådant upplägg skulle kunna vara intressant, men nu var upplägget ”hur mycket har ni på fötterna” och det tycker jag var strålande.

 30. Uffeb # 28

  Varför kan du inte bara en enda gång försöka vara lite seriös?

  Journalister ska faktiskt ställa just sådana frågor som du avslutar ditt # 28 med.
   
  Om man får sin information från bloggar eller annat håll är ju fullständigt ointressant. Det enda som betyder något är om informationen är relevant eller ej.

 31. Peter Stilbs

  Kurt #26 – ”Det är ju faktiskt de här konkreta frågorna det handlar om.”

  Jaså? Från vems sida då? Bergendorffs och de andras?

  Den egentliga sakfrågan är att man söker lura i folk att det är något nytt och dramatiskt på gång, som beror på fossilgenererad CO2. Samma story som Martin Hedberg söker dra.

  Nej – de har ”inget på fötterna”

 32. bom

  #23
  Aha trehundra grader varmare! Då hade man nog förväxlat Liberianer och isbjörnar för det sades att de förra nu pga uppvärmningen övergått från att torka svetten med näsdukar till att bruka badlakan i stället. Oförändrat var dock att man ansåg att vi rika knösar skulle ta räkningen för alla badlakan. Det var nog en med svart sprutlackerad isbjörn som talade och inte Sirleafs ”Klimatrådgivare”. Färgen måste ha torkat in bra i värmen för badlakanet blev inte ett dugg svart! 🙂

 33. bom

  PS Intressanta program Du hittar Kurt Olsson. Sorry Persson heter Du ju!

 34. Kurt Persson

  Peter #31 Jag tänkte mer ur min synpunkt. Jag tycker att det är mer intressant att höra vad klimatforskarna säger om läget än att rota i gamla email som du håller på med.

 35. Peter Stilbs

  Kurt #34 – Kanske det är nytt för Dig, men jag har redan hört dem älta samma saker i många år. Och inte blir det mer sant för att det upprepas.

 36. Ann L-H

  Kurt P. – Om frågan gällde huruvida de tre klimatexperterna hade på fötterna skulle initierade motfågor från i allra högsta grad varit på sin plats, annars kunde man förledas att tro att ”science is settled”.A

 37. Palle136

  Kurt #34: Fast det är ju i e-mailen man får höra vad klimatforskarna verkligen säger. Det borde ju vara jätteintressant för en sådan uppenbart objektiv och nyfiken herre som dig själv. Eller? 🙂
   

 38. AOH

  Deltagare på klimatmötet inför Durban
   
   
  http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Tillfalliga/Deltagarlista.pdf
   
   
  Det är troligen bara en liten del av den svenska truppen i Durban. Säkert finns många fler där från t.ex. Greenpeace , WWF och andra klimattroende.

 39. Suburban

  Lite enkel räknelek i novembermörkret.
   
  Nu ska vi se; ett flygsäte förbrukar ca 0,35l/mil (83g CO2/km) i ett fullsatt jetplan; boeing/airbus.
  Sträckan Sthlm – Durban är 999 mil, enkelresa. Inte för det drabbar dem som åker här, då de knappast betalar själva, men med samma bränsleskatt/mil som med bilen till Vasterås skulle bränsleskatten vara ca 2909 kr per flygsäte – enkelresa, eller + 5818 krågnor  på biljettpriset för ToR. Nu är dock bränsleskatten för att åka i ett par hundra knyck ned till Sydafrika noll.
   
  Om de 30 000 förväntade delegaterna tar flyget (med ungefär samma avstånd som ovan) och alla plan är fullsatta till sista plats så motsvarar alltså bara åkandet till och från konferensen i Durban 15 000 Volvo V70 vilka kör 2000 mil (om nu Volvon drar ca 0,7l/mil).
  Ligger kabinfaktorn till Durban kring 75 procent är vi snabbt uppe i en bränsleförbrukning motsvarande 10 000 Chevrolet Tahoe a 2000 mil.

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:2011_Chevrolet_Tahoe_LS_–_NHTSA.jpg 
   
  The ClimateParty i Durban kan sedan jämföras med PowerMeet i Västerås med 17000 jänkare http://www.bigmeet.com/sv/index.php,
  Det senare, med gamla bilar som kanske rullar max 500 mil/år (knappast på själva träffen) framstår m.a.o. som ”rena” miljökonferensen i jämförelse. Dessutom reser de flesta ditt för egna pengar…
  En miljökonferens i Durban motsvarar alltså minst två års PowerMeet, då förutsatt att det inte cruisas i taxi väl på Durban Climate Big Meet.
  Jaja….nu ska vi inte vara småaktiga mot Durbanpartyt, människan har ju alltid hittat på alla möjliga orsaker för att få umgås.  J
   
  http://www.youtube.com/watch?hl=en&v=OOeLeS8hWns&gl=US

 40. ThomasJ

  AOH ##16 & 38: Tack länkarna! 🙂

  Kompletterande deltagarlista här:
  http://unfccc.int/resource/docs/2011/cop17/eng/misc02p02.pdf

  Tycks vara [övervägande] politokrater, inkl. ambassadpersonal, 50x personer. Kan föreligga dubbleringar till listan i ditt #38.

  Mvh/TJ

 41. ThomasJ

  korr: ett ’för’ saknas inledningsvis, sorry!
  Mvh/TJ