Lars Bern om IKEA och vindkraften

Lars Bern och IKEA
IKEA annonserar en högst tvivelaktig satsning på en vindkraftpark i Dalarna. Jag hade blivit mycket mer imponerad om man deklarerat att nu skall man börja arbeta på att bryta med slit och släng. Då hade man verkligen gjort något för en ekologiskt hållbar utveckling.  Vi läser i tidningen att IKEA skall investera hundratals miljoner i en vindkraftpark. Direktör Peter Agnefjäll för svenska IKEA säger att man säkerställer en långsiktig tillgång till hållbar energi och reducerar IKEA:s koldioxidavtryck. Detta ger anledning att börja granska företagets miljömedvetnade närmare i sömmarna.
Läs resten av Lars Berns artikel på Newsmill

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bim

  Bra! Lars Bern.
  Tänk om alla kunde se lika klart på alla miljöstollerier som det vimlar av i vårt land.
  Då hade vi inte haft några skeptiker eller några RockVijkmanVäderPällar eller någon statistiker med halvöppen mun och totalt frånvarande blick skrytande om att han sett rakt igenom alla dimridåerna, att tjafsa med.
  Vad skön världen hade varit. Fast det är klart, då hade vi inte haft TCS heller. Det hade ju varit lite tråkigt.
   

 2. Helge

  E24 har faktiskt en förvånansvärd kritisk artikel
  http://www.e24.se/analys/svenska-skatter-goder-kamprads-skattkista_2624351.e24

 3. jag

  Bra att Bern uppmärksammar IKEA:s ohållbara affärsstrategi och deras försök till greenwashing.

 4. L

  Visst är vindkraftsatsningen ett utslag av politisk korrekthet kombinerad med möjligheten att tjäna lite pengar. Hade man varit lite mindre fartblind och sett till att etableringen inte krockar med ett blivande naturreservat så hade dom troligen inte dragit på sig kritik. Men nu blev det dubbelfel.
   
  Lars säger att IKEA gör slit och släng, som knappt håller att använda, men det var nog mer på 70-talet. Idag är det en enorm andrahandsmarknad på IKEA-produkter och prisbilden gör att de flesta har råd att möblera upp ett modernt och fungerande hem, ofta deras första.
   
  Däremot använder man givetvis enklare material och billigare arbetskraft än dom som säljer via Svenskt Tenn, det är själva affärsidén. Det tråkiga är kanske att IKEA ofta plagierat andras produkter, men där har man skärpt sig lite. Många andra har för övrigt kopierat IKEA:s platta paket…
   
  Inga träd tillåts växa upp i himlen, gäller även vindmöllor i naturreservat.

 5. D Lundkvist

  Det är som det mesta med den socialistiska miljömanipulationen, allt tas ur sitt sammanhang. Jag kan oxå inse att vindkraft är långsiktigt hållbar…OM det gällde att försörja en bondgård eller åtta. Att tala i floskler om att förlita sig på vindkraft som långsiktigt hållbart och som en del av energiförsörjningen i ett samhälle/nation/land är enbart korkat och visar bara på hur långt den ignoransskapande indoktrineringen trängt in i det anpassliga folk- och näringslivsdjupet, hos dom som behöver någon annan som tänker och tycker åt dom i de stora frågorna. Vad är det dessa människor säljer av för att tillåta sig bli sådana anpasslingar och goddagspiltar. Allomfattande välvilja som gåsmatar befolkningen med godhetsfloskler utan underliggande kritik, undersökning och kunskap är livsfarligt för ett samhälle…DET är inte långsiktigt hållbart!

 6. ThomasJ

  Follow the money:
  http://www.acre-resources.com/carbonsurvey/
  Detaljerad ’survey’ över arvoden & löner inom ’-ismen’…  :mrgreen:
  Mvh/TJ

 7. D Lundkvist
  Det var bra beskrivet!!

 8. ThomasJ

  Undrar vad stolpskottet ska säga idag om vkv?
  http://www.regeringen.se/sb/d/14415/a/161357
  Mvh/TJ

 9. christer löfström

  Lars Bern:
  IKEA och Ingvar Kamprad är Sverige när det är som bäst.
  Basta!

 10. Toprunner

  Christer Löfström #9:
  Du har helt rätt, han är en ikon för hyckleriets högborg.

 11. Jan-Erik S.

  OBS: läs E24 idag. Hittade tråden via Aftonbladet.
  Debatt om sveriges elpriser. Jämförs med Egypten.
  Ytterligare ett skäl att göra uppror via ansamling på sergels torg.
  Kan inte någon Stockholmare ta tag i det?
  Citerar en del:
  ”För Sverige och svenska elanvändare så har det rådande systemet fått absurda konsekvenser. Vi har den billigaste och renaste elproduktionen i Europa, som sammantaget överstiger vår konsumtion, men betalar de högsta elpriserna. För vanliga elkonsumenter lägger också de höga skatterna, elskatt och moms på denna samt på det upptrissade elpriset, ytterligare sten på bördan.”
  Så sant som sagt.

 12. Jan-Erik S.

  Här är tråden:
  http://www.e24.se/makro/sverige/elprissattningen-har-urartat_2622373.e24

 13. ThomasJ

  Idag Bryssel – i (över) morgon Nairobi…
  http://www.regeringen.se/sb/d/14415/a/161396
  Mvh/TJ

 14. L

  Carlgren säger: ” För att uppnå tvågradersmålet är det viktigt att minska utsläppen av kortlivade klimatpåverkande ämnen som sotpartiklar”
  Vad har sotpartiklar med tvågradersmålet att göra?

 15. Peter Stilbs

  L #14 – jag har för mig att klimatforskarna anser att sotpartiklar kyler  – då borde Carlgren jobba för att öka – inte minska – halten sotpartiklar i atmosfären. Lätt match – men korkat som …

 16. L

  Ja, jag har för mig att partiklar både värmer och kyler, beroende på var dom befinner sig. Men framförallt har dom kort uppehållstid i atmosfären.
   
  Men Carlgren kanske vill ändra klimatet redan till Nairobimötet?

 17. Anonym

  Vill man läsa mer om värmande och kylande aerosoler rekommenderas artikeln On avoiding dangerous anthropogenic interference with the climate system: Formidable challenges ahead av V. Ramanathan och Y. Feng.

 18. Jan-Erik S.

  L #16:
  Partiklar i luften binder vattenmolekyler vilket i sin tur orsakar regn.
  Partiklar borde därmed orsaka kyla.

 19. christer löfström

  Peter Stilbs # 15. Vi gör alla fel, och det det finns ju så mycket att hålla reda på.
  Anoym #17 ger en bra referens, och vill du ha mer så får du en länk till om partiklar.
  http://www.economist.com/node/18175423 
  (hur man rensar avgaser från partiklar vet jag ”allt” om)

 20. L

  Tack för tipsen, det är många som studerat partiklar och bruna moln osv, men jag saknar en förklaring till hur dom påverkar 2-gradersmålet?

 21. #16 Det var nog smart att vara ’Anomym’ när du länkar till den artikeln!
  Vilken formidabel samling svammel tryckt i en förment ’vetenskaplig’ tidskrift detta var. Har du ens läst dokumentet själv? Nu gör det ju iofs inte anspråk på att vara vetenskap, utan bara ett ’Perspective’ som upprepar en massa gamla IPCC-slagdängor av vilka de flesta är behäftade med stora och välkända brister som aldrig retts ut. Och att någon ytterligare en gång upprepar dem ändrar inte den saken alls (inte ens om det sker i PNAS)
  Utfästelser om hur (hemsk) framtiden kommer att bli är ju öht inte vetenskap, utan just inte mer än vad varje politisk gnällig debattartikel från dom missnöjda innehåller. Och mycket riktigt är artikeln riktad till just politiker, och är skriven lite på ’barnspråk’ för att dessa ’skall fatta’ att ’nu är det minsann allvarligt’
  Beklämmande faktiskt!

 22. Anonym

  L,
  Vet inte riktigt vad du far efter, men som du påpekar ger en minskning av partikelutsläppen effekt på uppvärmningstrenden betydligt fortare än vad begränsning av växthusgasutsläppen skulle göra. Det har fått vissa forskare, till exempel Ramanathan, att propagera för snabba åtgärder mot black carbon som ett sätt att ”vinna tid” då koldioxidutsläppen inte visar tecken på att minska på många år.
   
  Detta resonemang har mött kritik från till exempel Raymond Pierrehumbert.
   
  Dilemmat är förstås av ringa intresse om man inte accepterar den så kallade mainstreamuppfattningen om växthuseffekt och global uppvärmning.

 23. magnus

  Jonas N
   
  Vilken formidabel samling svammel tryckt i en förment ‘vetenskaplig’ tidskrift detta var


  Beklämmande faktiskt!
   
  Vad bra att du tar i ordentligt så att jag förstår att det är du som har rätt och inte dom 🙂
  Jag antar att du riktar dig till sådana som jag som inte klarar av att tänka själv. (minns av någon anledning ett Olof Palme citat här…)
   
  Utfästelser om hur (hemsk) framtiden kommer att bli är ju öht inte vetenskap,


  Utom när det handlar om vad som sker ifall inte marknadsekonomin får fritt spelrum i alla lägen. Då blir det hemskt. Det har jag fått berättat för mig här 🙂
  Förlåt mig att jag inte diskuterar sakfrågan. Ska gå och göra bot nu.

 24. L

  Vad jag far efter? Ett svar på min fråga naturligtvis!
   
  Jag har aldrig hört talas om att sotpartiklar skulle ha det minsta med klimatförändringar att göra, just för att dom inte uppehåller sig tillräckligt länge i atmosfären för att kunna ge utslag i klimatet. Allra minst det globala.
   
  Men om Anonym vet vad Carlgren pratar om, förklara gärna.

 25. Pär Green

  Ikea Sverige investerar i vindkraft. Det innebär i praktiken att du och jag via skatten är med och betalar uppvärmningen av världens rikaste mans möbelvaruhus. Samme man som kanske är Sveriges största skatteflyktare genom tiderna.

  http://www.e24.se/analys/svenska-skatter-goder-kamprads-skattkista_2624351.e24

 26. Anonym

  L,
  Vad Carlgren pratar om vet jag inte, men eftersom sotpartiklar värmer atmosfären har de sannolikt med klimatförändringar att göra. De uppehåller sig kort tid i atmosfären, men det släpps kontinuerligt ut nya. Däremot blir den kumulativa effekten mindre än för långlivade växthusgaser som koldioxid och freoner (vilket väl också är en av Pierrehumberts poänger).

 27. Jan-Erik S.

  L #20:
  Partiklar påverkar inte klimatet.
  Tror någon missat att informerat herr/fru/fröken AC om det. 

 28. Jan-Erik S.

  Jämför med stora vulkanutbrott.
  Stora stoftmoln=global nedkylning.
  Därom tvistar INTE de lärde.

 29. L

  Anonym, sotpartiklar stannar inte trettio år i atmosfären, snarare 30 dagar som mest och har därmed ingenting med klimatförändringar att göra.

 30. christer löfström

  Maggie: Lägg in Pielke Sr som länk till höger.
  En sökning på particle ger följande resultat:
  http://pielkeclimatesci.wordpress.com/?s=particle
  Hans blog är den utan jämförelse bästa för den som är intresserad av att bilda sig i klimatfrågan.
  På följande länk finner ni en av många unga svenska forskare som ger gott hopp för framtiden.
  http://www.fof.se/person/jakob-londahl
  Helt allmänt gillar jag inte signaturer och anonyma.

 31. magnus …
  Har du läst länken? Bara omtugg och upprapning av IPCCs ’projektioner’ …
  Jag försöker inte spå framtiden i kaffesump eller byråkrat-sunk.
  Jag riktade mig till sign ’Anonym’ som på goda grunder (?) använde den ..

 32. Jan-Erik S.

  L #29: Nja…vid stora vulkanutbrott så har ju klimatet blivit kallare och minskat medeltemperaturen worldwide i flera år.
  Men då hamnade stoftpartiklarna långt uppe i stratosfären om jag inte minns fel. 
  Förvisso så var det enorma mängder av partiklar som mer eller mindre förmörkade jorden som orsakade nedkylning
  Partiklar som ansamlar sig längre ner har en tendens att binda vattenmolekyler så de ansamlas och faller ner i regn.
  Rätta mig om jag har fel.

 33. L

  Jan-Erik S. Du har rätt, förutsatt att Carlgren kan stoppa vulkaner…

 34. OT
  Anar jag en viss ilska hos författaren till denna artikel?
  Det gäller elpriset…..
  http://www.e24.se/analys/grattis-vattenfall-ny-koldchock-pa-gang_2621583.e24

 35. magnus

  Om artikeln har jag inga synpunkter, men jag kommenterar retoriken.
   
  Bara omtugg och upprapning
   
  En oberoende observatör skulle ju kunna påstå att det är precis det som sker här också. Jag försöker (tro det eller ej) att ge skeptikersidan en allvarlig chans. Jag vill verkligen tro att det ska dyka upp något som ska övertyga mig. men det händer liksom inte.
   
   
   
   
   

 36. L

  magnus, övertyga dig om att AGW inte övertygar oss..?

 37. Inge

  Magnus
  Jag är inte ett dugg imponerad av din analys. Du har bestämt dig från början och är lika opåverkbar som klimatmodellerna.

 38. Magnus
  Om du inte redan har gjort det: Läs Climategatemejlen!
  Om de inte kan övertyga dig om att ”klimathotet” stinker värre än en gammal fransk ädelost, så är du bortom all räddning.
  http://assassinationscience.com/climategate/

 39. magnus

  Inge
   
  Jag är nog ännu mindre imponerad av din analys som ju antar att du känner mig och vet hur jag tänker. Bättre än jag själv gör till och med
   
  Men det är ju strunt!
  Du skulle ju inte ens känna igen mig om vi sågs på gatan. Vad jobbar jag med? Kör jag etanolbil? Röstar jag på vänsterpartiet? Var jag medlem i MUF på åttiotalet?
   
  Var jag ens född då?
   
  Jag har fördelen att kunna jämföra din analys med facit och kan därav dra slutsatser om hur korrekt ditt ditt omdöme om mig är.
   
  Men så självsäker du är 🙂
   
  Då undrar jag ju naturligtvis:
   
  Kommer du med fler sådana självsäkra påståenden utan täckning?
   
  Jag vet vad jag tror…
   
   
   
  L
   
  Nej
   

 40. Karin

  Magnus
   
  Om du är nyfiken och statistik(manipulerings-)intresserad, (samt vågar utmana dina åsikter), titta på den här länken som ThomasJ postade i förrgår:
  http://www.youtube.com/watch?v=SiQkjmujkdw
   

 41. Anonym

  L #29,
  Oh nevermind …

 42. Jag är och har alltid varit en stor beundrare av Ingvar Kamprad. Han är vår tids störste svenska entreprenör. Som jag skriver i artikeln så anser jag även att IKEA haft en mycket stor betydelse för svenskar och andra som kunnat inreda sina hem till en billig penning. Detta sagt måste man dock kunna sätta frågetecken för sådant som är tveksamt, som t.ex. företagets greenwash och Kamprads försök att framställa sig själv som mindre girig än vad han är. Jag har iofs aldrig trott på hans försäkringar att han inte kontrollerar kassaflödet och kapitalet. Han vore en idiot om han inte gjorde det.
  Även om många IKEA-produkter idag är bra ur både design och kvalitessynpunkt, så kan man inte komma ifrån att systemet med montering i hemmet tvingar fram tekniska lösningar som allvarligt går ut över kvaliteten. Att det finns en andrahandsmarknad för prylar är bra, men den är bara en liten ränil i jämförelse med det som strömmar ut från IKEA-varuhusen.
  IKEA är idag en världledande motor i slit och slängsamhället, och skall man ta sitt ansvar i framtiden måste man förr eller senare ta itu med detta faktum.

 43. magnus …
  Jag förstår att du inte har några synpunkter på artikeln, du brukar liksom aldrig ha det, eller något annat relevant.
  Men visst upprepas saker här. Och svaren från dig och andra (om de ens vågar svara) brukar just vara av den arten: Jag har ingen aning, jag har inte kollat, jag vet inte ens vad jag skall kolla efter. Men jag fortsätter att tro …
  Du väljer att blunda, eller att tro i blindo, och proklamerar att inget övertygar om ngt annat. Och det stämmer ju …
  Som flera redan påpekat: Du kan inte ens peka ut var din tro skulle vara påvisad … bara att du tror att den är det och att någon annan har kollat, som dessutom kan sin sak, och vars namn du inte ens vet.

 44. ThomasJ

  Karin #40: Thanks 4 notice!  😀 
  Mvh/TJ

 45. L

  Lars B. Du säger att IKEA:s andrahandsmarknad bara är en rännil? Sedan min kommentar idag på förmiddagen har Blocket fått 500 annonser med IKEA-produkter. Där finns sammanlagt 16.500 annonser om man söker på IKEA idag.
   
  Din beskrivning av slit och släng är lite överdriven. Jag har nog aldrig slängt en IKEA-produkt, däremot har jag gett bort en del. Att det även finns skräp på IKEA är varken unikt eller ett problem tycker jag. Jag har större problem med all skräpmat man får på Konsum.

 46. magnus

  Jonas
   
  Tur då att du vet så säkert. Och att du håller koll på vad jag tror. Så att folk inte går och tänker för mycket själv. För då kan det ju gå hur som helst 🙂
   
   
   

 47. pekke

  L
  Håller med dig om när det gäller kvaliteten på IKEA:s varor i dag, de är mycket bättre än för 30 år sedan och ser man till att efterskruva dem efter nåt år så sitter de i flera år !
  Där i mot håller jag med Lars B. om att vvk-satsningen är mest populistisk och ett marknadsföringstrick för att visa hur miljö/klimatvänliga de är !
   
  Samma sak på mitt jobb där vi fick handstämpla massabuntar med en FSC-stämpel till en kund, troligtvis för att den kunden skulle kunna visa upp att det är ” miljö/klimatvänligmassa ” trots att det står i orderpapperna om en kund begär det.
   
  Hyckleri och ännu mer hyckleri finns tyvärr både i den privat sektorn och offentliga sektorn och Sverige vill hyckla mest !

 48. ThomasJ
  Jag passar också på att tacka och bocka för länken. Hade missat den, men den var verkligen sevärd.

 49. magnus … du fortsätter att bluddra ..
  Jag frågar var och en av dem som säger sig vara/blivit övertygad om AGW eller klimathotet varifrån de har fått sin övertygelse.
  Och noterar hur de svarar. Hittills har ingen lyckats ge ett svar. Inte ens de som klarar av att argumentera hyfsat väl för sin tro, och (ibland) bemöta invändningar och kritik från skeptiskt håll med relevanta motlägg … Ingen!
  Om du hävdar att jag skulle haft fel ovan (i #43) så har du all chans i världen att motbevisa mig. Bara lägg fram dina bästa argument med referenser.
  Men kom ihåg att du måste kunna försvara vad du (påstår att du) har läst. Länkar som du varken begripit eller läst bara förstärker min poäng ..
  Så, magnus lille, har du läst något som inte bara är återuppstötningar av vidarebefordrad IPCC-SPM propaganda, som faktiskt argumenterar i sak och belägger hela klimathotets grundfråga, huruvida CO2-halten förmår att styra klimatet, och som du klarar av att argumentera för mot någon som ifrågasätter detta? Eller har du heller inget mer att komma med än UI, eller deras anonyma kommentarer här?
  Jag frågar för att jag faktiskt vill veta! Och notera: Jag läste andra sidans framlagda belägg/länk innan jag kommenterade.
  Finns det något som du vågar stå för öht? Vad i så fall? (Du brukar inte ens kunna ge ett redigt svar angående saker du själv tagit upp. Varför tror du det är så? Varför tror du UI inte vågar det heller?)

 50. Pär Green

  Lars Bern # 42
  Lätt att gnälla på en som gjort lite utöver det vanliga!
  Vad har du gjort?
  Ikea:s rea på varuhuset i Santo Domingo i Dominikanska republiken skapade kaos. 10 000 köpsugna kunder klättrade på varandra och varuhuset tvingades stänga efter bara två timmar.
  – Folk lyckades storma dörren innan affären öppnade, säger svenska Jakob, 27.
  På fredagen firade Ikea-varauhuset i Santo Domingo ett år, och för att fira detta var det rea på många varor. Redan långt innan varuhuset öppnade köade tusentals utanför och när det blev dags att öppna krossades glasdörrarna av trycket från människomassan. Enligt Dominican Today hade så många som 10 000 människor sökt sig till varuhuset, som på grund av kaoset stängdes efter endast två timmar.
  ”Det var kaos”
  Stockholmaren Jakob Frändberg, 27, jobbar tillfälligt i staden och berättar för Expressen.se:
  – Vi var på väg dit för att käka lunch, men blev tipsade om att det var kaos. Jag hörde att de hade någon form av supererbjudande. Folk lyckades storma dörren innan affären öppnade, säger han.

 51. Pär Green

  En ny ”Ingvar” som ger sig på livsmedels-marknaden är önskvärt!
  Katt-maten börjar bli dyr nu!

 52. Holmfrid

  Hörde nyss på P1 lördagsintervjun med Sverker Martin-Löf, ordf. i  Näringslivet.  Han ansluter sig till kritiken mot IPCC och politikerna.  Första gången man hör en person med den tyngden i Sverige uttala sig mot det allmänna AGW-evangeliet.

 53. ThomasJ

  Här finns intervjun att lyssna till:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4357720
  Mvh/TJ

 54. ThomasJ

  Märkligt!!!! Hur i humhum bara kan SR redigera bort väsentliga delar av intervjun?????
  Tomas Ramberg (& klipparna på P1’s redax): skärpning för böfvelen!! Harú hört talas om ordet anständighet????
  //TJ

 55. Torsten Wedin

  Här kan ni lyssna på hela intervjun, utan censur:
  http://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/2916187.mp3
  Totte

 56. L

  Holmfrid & ThomasJ, måste säga att Martin-Löf höll garden uppe, även om reportern på ett ovanligt insinuant sätt försökte komma åt honom.
   
  Den typen av frågor har aldrig ställts till Rockström, Axelsson, Bjerström eller andra som självsäkert hotar med klimatkatastrofer…

 57. Dan

  Läser vidare i Birgitta Almgrens bok ”Inte bara Stasi”.
  En av IKEAs tidiga affärsidéer var att köpa billiga möbelkomponenter från DDR.
  Nu efteråt visar det sig att tillverkningen skedde i det landets fängelser.
  I och för sig byggde en stor del av Sovjetekonomin på slavarbete utfört av politiska- och andra fångar, men det är inte så kul att veta att man kanske själv genom att handla på IKEA hjälpt till att upprätthålla ett liknande system.