Kvällspredikan hos Skavlan

goredoasisay

I kväll kan den som så önskar fundera över denne man, som från att varit närmast bankrutt efter presidentvalet blivit stormrik på klimatsvängen. Det är slående tyst om honom nuförtiden, och han drar knappast fulla hus längre, men för vårt statskontrollerade SVT duger han. Själv väljer jag nog något mindre blodtryckshöjande i rutan.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Så här skrev jag på Anthony Watts blogg angående att Gore fått en doktorstitel:
   
  – Igor!
  – Yes, master.
  – I’ve been named a doctor.
  – Good for you, sir!
  – Yes, isn’t it.
  – Oh, master.
  – Yes, Igor?
  – Does this mean you will be resuming your assembly of the Frankenclimate monster?
   
  Detta var förstås ett skämt men det där han satt igång är ett svårregerligt monster vilket är ännu svårare att ta död på, verkar det som.

 2. Joakim

  ”Själv väljer jag nog något mindre blodtryckshöjande i rutan.”
  Ja verkligen. Jag har ingen lust att bli tvärilsk på skitsnacket en fredagskväll.

 3. Hej! Jag arbetar som chefredaktör på en nystartat sajt som heter Resa I Sverige (Premiär inom tre veckor). Detta kommer att bli en komplett guide över vårt lands fantastiska mat- nöjes- och turistattraktioner. Men det unika med oss, om du jämför med andra typer av reseguider, är att en stor del av sajter utgörs av bloggare. På detta sätt blir sidan ”levande” och du som besökare kan ha en ”relation” till det som skrivs genom att kommentera bloggar och sedan få offentliga svar. Skulle DU vara intresserad av att bli en av våra bloggare, där du tar dig an temat ”resor” och allt som kan ha med detta att göra? Shoppingrundor, restaurangbesök, konserter, bussresor… Skriv om dina tankar och åsikter, recensera dina upplevelser! Skriv om saker som kan tänkas vara relevant för turister i Sverige! En stor del av vår verksamhet är att vi värnar om miljön och kommer att samarbeta med olika miljöorganisationer, vilka annonsintäkterna från din blogg kommer att gå till. Detta handlar alltså om välgörenhet för din del. Verkar detta intressant? Återkoppla till mig på nathalie@resaisverige.se för vidare information. MVH Nathalie

 4. Anders Mohlin

  Håller med Joakim #2: Väljer något annat att ägna tiden åt än se en hycklare som Al Gore på bästa sändningstid.
  Någon som tror att Skavlan ställer ”obekväma” frågor till denne gäst?

 5. Hin Håle

  ”The debate is over”

 6. Christopher E

  Inte en tanke på att slösa tid på honom. Särskilt inte när den nya SF-serien Star Gate Universe börjar med pilotavsnitt samtidigt på TV6. (Jag är SF-nörd…)

  Anders Mohlin;

  Al Gore kräver att få se alla frågor innan för att ställa upp på intervjuer. Senaste gången en BBC-journalist försökte slinka in en egen obekväm fråga blev han rejält utskälld efteråt. ”Vems sida är du på egentligen?” lär ha yttrats i utskällningen.

 7. Peter Stilbs

  Christopher E – tidigare vägrade han att delta i några utfrågningar överhuvudtaget – journalistutövning var också  bannlyst på hans framträdanden.

 8. Anders Mohlin #3

  Jag gillar Skavlan skarpt, men har inte sett alla programmen.

  Det här programmet kommer jag definitivt att se. Det kan ju bli STOR undehållning om man slappnar av och lyssnar till vilka frågor som ställs och vad det blir för svar.

  Eller är det ett gammalt och inspelat program som har något år på nacken? 
  Någon som vet?

  Om det är gammalt och inspelat så är det naturligtvis helt ointressant och blir enbart frustrerande att se och höra.

 9. Tege Tornvall

  Man kan t. ex. låta bli rutan helt och hållet och läsa en god bok i stället. Eller sortera sitt ständigt växande klimatarkiv. Glad helg!

 10. Björn Ola

  Du blir slått i handbojor om du försöker säga nåt till eller ens utrycka dig om att Isbjörnarna ökar i antal.
  Sen tar han 14.ooo kr för att sitta och ta en drink med han.
  http://www.ireport.com/docs/DOC-409798

 11. Christopher E #5

  Tack för tipset om SF på TV6

  Jag brukar lite då och då bevaka ett program på TV och ett annat samtidigt via datorn…

  Skavlan med Al Gore ska bli oerhört intressant. Om inte annat för att få se hur Skavlan uppträder när han fått Al Gore i stolen.. 🙂

 12. Kjell_A Jönsson

  Kjell-A  Jönsson
  I motsats till högt respekterade  Peter Stilbs tror jag att vi som inte är AGW-troende  i mån av möjlighet bör se programmet.  Visserligen  är Skavlan  förmodligen AGW-lojal annars hade Al Gore sannolikt inte ställt upp.
  Vi kan dock inte utesluta att programmet kommer att  innehålla en del  ovetenskapliga påståenden som vi kan ha nytta av  i kommande debatter. 
  Det är trots allt inte alla media , t ex  Sydsvenskan, som är helt AGW-trogna.
  Kjell-A  Jönsson

 13. bom

  @ Nathalie
  Samtliga miljöorganisationer är korrumperade och ohederliga. De har gjort lögn och överdrift till sina huvudsakliga verktyg. Jag tar avstånd från alla som stödjer dessa parasiter. Det är inte bara Bengt Westerberg hos Röda korset som far med drömlöner och andra svindlerier. Om Du stödjer dem så har Du inte mitt stöd i alla fall!

 14. Åke Rullgård

  Jag har också varit i valetoch kvalet om jag ska se och lyssna på Skavlan med gäster i kväll. Men hur motbjudande de än kan vara att behöva se och höra Al Gore bör man nog pina sig genom detta för att personligen ha sett och hört vederbörande och därmed kunna utvärdera den diskussion som troligen kommer att uppstå efter programmet.

 15. UnoK

  Peter Stilbs #7
  Kanske tiden då han kunde sväva över menigheten har förändrats?
  Och vad jag sett av Skavlan så inte har han varit ”confrontaional” – snarare skicklig på att hantera ungefär vad som helst. (Vilket ju också brukar vara vad som är inbjudet.)

 16. Slabadang!

  När Mr Gore inte själv kan bestämma de frågor som ställs!

  http://www.youtube.com/watch?v=aNzBRiAyn8o

 17. UnoK #15

  Ska bli intressant att se hur Skavlan hanterar Al Gore.
  Inte så mycket för att höra vad Al Gore säger, mer för att se om Skavlan är en charmig bluff som kommer att tappa allt som handlar om trovärdighet och underhållsvärde…

  Jag hoppas att Skavlan kan få förbli en trovärdig och charmig underhållare med intressanta gäster. Men visst kan man ha onda föraningar. 🙂

 18. Åke Rullgård

  Re#17 Uffeb:
  Håller med om att det ska bli intressant att se hur Skavlan hanterar Al Gore. Om Skavlan sköter sig som i tidigare fall då han tagit upp kontroversiella frågor kan det bli ett mycket intressant program.

 19. Claudius

  Skavlan har ju visat sig vara en lurig fan, med god kapacitet att få sina offer att snacka mer än dom kanske hade tänkt. Så det är inte alls omöjligt att han kan locka ur Goraklet ett eller annat i kväll. Säkert har Skavlan läst på, han vet nog att Den Store Viktigpettern inte riktigt lever som han lär.

  Alltså tittar jag, åtminstone en stund.

 20. fogge

  Klart inte karl ställer upp i vilka intervjuer som helst.
  Tror ni Adolf H eller Josef S hade gjort det??

 21. fogge

  opps,,karln skulle det varit..tänk vad EN bokstav kan göra….

 22. Cladius #19

  Du har fått samma intryck av Skavlan som jag.

  ”…med god kapacitet att få sina offer att snacka mer än dom kanske hade tänkt…”

  Det är väl därför som han är så populär tittarmässigt.
  Och i program med många tittare ställer många självsäkra upp eftersom dom tycker att dom kan svara klokt på alla frågor.
  Jag tvivlar på att programmet skulle fungera om frågorna blev redigerade.

  Jag tvivlar på att Skavlan skulle riskera sitt program och sin karriär genom att vara återhållsam i frågorna till Al Gore.

  Men jag kan ana att han kommer att vara artig och klok och inte hota med polisanmälan och fängelse som den rolige Fawlty Monckton… 🙂

 23. fogge #20

  Oj, har du missat Skavlan?

  Han är ju visserligen norrman, men det är sannerligen ingen ”intervju”. Det är ett härligt pratprogram med olika gäster och intressanta frågor och berättelser som du aldrig får höra i en ”intevju”.

 24. … ”intervju”…

 25. Lena Krantz

  Jag bara måste titta även om också jag hade bestämt mig för SF på kanal 6.

  Har försökt att tänka, nej nej….men han drar i mig lika mycket som Hökmark gjorde på sin tid. Ni som tyckte att han var en bra politiker får ju fortsätta med det men för mig var han helt facinerande och jag rusade till TV:n om jag hörde hans röst.

  Det han sa hade nämligen inget som helst med verkligheten att göra och han gjorde snarare intrycket av att leva i någon slags bidimension till oss andra. Ungefär som att Oj, har inte folket bröd, ja men varför äter de inte kakor istället?

  Förväntar mig något liknande ikväll men han är bra vår norske vän och kanske blir jag överaskad.

  Eller så blir Al sur….he he

  😀

 26. Klimatveteran

  Al Gore i Skavlan ikväll

  Alla klimatskeptiker, obstinata psykfall och kvasivetenskapare med fritidsproblem, har en chans ikväll att återigen se sin store ledare och hyllade idol Al Gore, han som endast är en budbärare för klimatexpertisen och kan ha små detaljfel ibland. Jag skrev till honom långt innan han började sin av skeptiker hyllade mission att rädda oss emot oljebaronernas bedrägliga lakejer, så allt kan vara mitt fel eller tvärtom 🙂

  Missar ni ert hatobjekt nummer 2 i TV1 21-22, kommer det minst 4 repriser och finns säkert i Play.

  Hoppas jag hinner med krocken Aktuellt, vad menar Norrbaggarna som vill vara ädla och sälja fossilt elände?

 27. Klimatveteran

  Det lite märkliga verkar vara att skeptiker tydligen ska få resa runt helst gratis och skita ner hur de vill, men världens ledande politiker och klimatexperter skall cykla, åka vedskuta, atomfartyg, segelbåt eller roddbåt till sina möten.
  Det finns en doft av avundsjuka ibland.

 28. ThomasJ

  ”…men världens ledande politiker och klimatexperter skall cykla, åka vedskuta, atomfartyg, segelbåt eller roddbår till sina möten.”

  Ph**n ta mig det bästa idag! 😉  (*)

  //TJ
  (*) näst Anderssons ’Wittenbergare’ – ich bin dabei, falls möglich!

 29. Lena Krantz

  Klimatveteran
  Nu hänger jag inte med riktigt, har Al seglat över Atlanten och sedan cyklat den sista biten?

  Eller hur menar du?

 30. Slabadang!

  AL blir inte sur!

  Han kräver att alla frågor skall godkännas på förhand.Dessutom är det astronomiska skadestånd på att avslöja innehållet av det avtal som gäller .

 31. Lena Krantz

  Slabadang
  Man vet aldrig, kanske får Skavlan in någon liten pik lite i förbigående sådär utan att det för den sakens skull är en fråga…

  Nåja, nu är det ju bara 26 min kvar så vet vi…

 32. Slabadang!

  Lena!
  Han sågade Marklund på ett snyggt sätt.Men SVT har inte kassa nog att bryta avtal med AL,

 33. Lena Krantz

  Slabadang
  Nej, verkligen inte men kanske nååågon liten gliring?

  Ja ja, jag vet, jag hoppas på för mycket!

  Skall ändå bli intressant att se på spektaklet

 34. Christopher E

  Klimatveteran…
   
  Det handlar bara om att leva som man lär. Jag predikar inte att världen går under för att flyger eller kör bil, så jag behöver inte oroa mig för dubbelmoral. Det är värre för Herr Präktig.
   
  I vilket fall fall som helst väntar Star Gate på TV6 om 20 minuter. Al Gore har inget att säga som intresserar mig, vare sig nu eller i repris. Jag såg hans film och häpnade över oärligheten, det räckte.
   
  Förresten så häcklade jag några av hans ”småfel” på en föreläsning igår. Småfel som att kasta om orsak/verkan på CO2/temperatur, eller använda försäkringsstatistik för att ljuga om ökande naturkatastrofer.

 35. Lena Krantz #25

  Kvällens första spontana skratt. Hökmarks kakor… den var bra!

  Hoppas att Skavland är lika klipsk som du. Jag tror det.

  Men jag ser på Skavlan på datorn och SF på TV 6. Så får vi se vilket som bjuder mest underhållning till den läckra måltiden som jag snart ska duka upp. Det blir nog mest rökta musslor och ölkorv tillsammans med goda ostar och några glas rött ur en box. 😉

 36. Labbibia

  Klimatveteran # 27

  Du borde skämmas.
  Vilken skeptiker är det som reser runt gratis? Och vadå skita ner? Du blir bara mer och mer patetisk!

   

 37. Lena Krantz

  Uffeb
  Rökta musslor och ölkorv tillsammans med goda ostar??? *fniss*…

  Hoppas att du inte äter dem samtidigt i alla fall!

  Annars är jag faktiskt med, det är gott alltihop!

  *skål på dig*

  (pasta carbonara bara här, enkelt och gott)

 38. Lena Krantz # 37

  Om jag ska vara ärlig så är burken med rökta musslor redan slut. Men jag har ett par ölkorvar kvar. Och jag har inte dukat upp ett snyggt bord med stearinljus och annat mys.

  Och ostarna är bara en bit Västerbotten och rumstempererad Brie. Men jag värmer minibaguetter i ugnen och använder smör.

  Och vinet är en låda Oude Kaap. Billigt men gott till det mesta.

  Åt en lyxigt god lunch på vår nya restaurang i Idre tidigare, så det blir liksom inget storslaget så här dags.

  *skål*

 39. Jag ser fram emot att läsa er mina syberkompisar, med åsikter (Uffeb) religion (Anders L. och många många fler) och kunskap (Peter Stilbs Håkan Sjögren och ett antal till).
  Lena K.
   
  Du är på topp, fortsätt, snart delar vi Whisky med Labbibia…
  (jag är glömsk, men mins allt… que??? sant, på var sitt vis….)

 40. Joakim

  Klimatveteran (27)
  Dom enda som åker omkring och skitar ner och det gratis är politiker och kollektivresenärer.

 41. Hej alla.
  Jag missade att Skavlan inte sänds On-line via datorn.
  Men efter ett par minuters dubbeltittande på Skavlan från tidigare och ett bullrigt SF-program så kopplade jag över till att se Skavlan live med Marit Björgen i väntan på Gore…  😉

  Fem minuter med Marit var värt mer än tre SF-program…

 42. ThomasJ

  Kan man på denna blogg också få info över färgen på dagens valda kalsonger…. svårt att hänga med med dubbeltittante av ’norrmannen’… [typ…;) ]

  /TJ

 43. Blågula, så klart!

 44. Lena Krantz

  Uffeb
  Mindes plötsligt när jag köpte en hel ”tårta” Brieost och skar av bit efter bit, som jag slängde in i mikron och sedan åt med några skedar sylt.
  Plötsligt fick jag för mig att läsa innehållsförteckningen…60% fett..

  Men gott var det!

 45. Ser på Skavlan och börjar tro att det där med Al Gore bara var ett typiskt skämt från Skavlan… vi får väl se vad som händer.

  Nyfiken är jag i alla fall. Och underhållande är det…

 46. Kanonbörjan med Göran Ahlgren  som svarar på kort fråga men sen blir det värre;
  Christer Sjögren i Fadren i Torsten Flincks:s regi, svårslaget på min ära!
  Som rosen på tårtan kommer Al Gore lite senare, kommer att bli intressant. Maken till dårdramaturgi får man leta efter. Psykopater möter sociopater, det färskaste dokusåpakonceptet!

 47. Labbibia

  Gunnar L # 39
  Mindre än 2 månader till sjösättning…….
  Hoppas jag slipper ligga i snödrivor och bottenmåla. 🙁
  Men just nu ser det mörkt, eller ljust ut, beror på hur man ser det…..Över en meter snö runt båtskrället!  

 48. Torsten Wedin

  Lena Krantz #44:
  ”…60% fett..”

  Vadå 60% fett? Det är ju barfa nyttigt, för hjärnan och för fortplantningen. Om det varit 60% snabba kolhydrater, då hade du lagt på hullet.

 49. Labbibia

  Lena Krantz # 44
  Visst är det märkligt att allt som är gott är ”ajaj”?

  Kan det vara så att våra stenålderskroppar inte har fattat att det finns mat varje dag? Sött och fett, yummi!

  Ungefär den totala motsatsen mot kruskakli och fullkornsbröd av råg, alltså.

 50. Torsten Wedin

  Ursäkta felstavningen på bara (barfa).

 51. Lena Krantz

  Totte
  Du har givetvis rätt i att jag inte la på hullet men det kändes ändå märkligt att på nåt vis liksom äta nästan bara fett…

  *fniss*

 52. maggie #43

  Byxorna maggie. Det var det norska Curlinglaget som hade snyggast byxor i OS. 😉 I alla fall herrarna.

 53. Lena Krantz

  Labbibia
  Stenålderskost är absolut det bästa men det är nog det där med att äta allt samtidigt som inte är så bra.

  Men absolut är det yummi….

  och NU kommer Al Gore verkar det som

 54. Björn Ola

  Min högsta ösnkan här i livet vore om nån politiker här i Sverige stämde Al gore för förtal och på hittad propaganda.
  JA tål inte se han längre på TV sorry

 55. Björn Ola

  Önskan**

 56. Björn Ola

  sorry Önska skall det vara

 57. Labbibia

  Lena Krantz # 53

  Kan det inte vara så enkelt som att allt nu finns i överflöd? Men våra arma stenåldershjärnor har inte riktigt fattat det? Alltså säger hjärnan till oss: Oj, sött och / eller fett, det är gott. DVS det ger oss energi och ger oss chansen att lägga på hullet lite innan vi får svälta nästa gång?
  Det är i allafall min hemsnickrade spekulation om varför vi är så förtjusta i sötsaker och fet mat.

 58. Peter

  Det värsta lågvattnet kom väl från Stellan Skarsgård… hjärntvättad och lurad är väl det snällaste man kan säga om karln.
  Al Gore sitter och ljuger om ”antiklimatlobbyn” som vanligt…

 59. Lena Krantz

  Peter
  Jag blev väldigt ledsen när jag hörde Stellan….jisses

 60. Slabadang!

  Skavlan var bra!

  Skarsgård var mer ute å flög än Flink! Jag tyckte skavlan ställde bra frågor.Utgångspunkten var ju att AGW alarmismen redan är körd,så hur känns det nu??

 61. Favorit i repris på samma tema  nästan femtio år tidigare men porträttlik profet:
  YouTube – Arne Imsen Jesus kommer

 62. Claudius

  Oj Oj Oj det vart en riktig flopp! Hur fel jag hade — Skavlan svek mina förhoppningar till 100 %. Och Stellan Skarsgård hjälpte till så duktigt.
  Obs att Gore sa att han lever som han lär (!)

 63. Dan

  Gore talade om ”Rörelsen” för att sprida budskapet… Är det en konspiration i alla fall? 🙂
  Skavlan är ett mysprogram, det är klart att frågorna inte blir så provokativa men nog blev han lite trängd ändå.

 64. Jaha. Al Gore var där. Jag visste inte han hade varit med i Skavlan tidigare.

  Men jag tyckte nog att  Skavlan klädde av honom väldigt bra.

  Att han fick skämta bort vintervädret som slukläm tyckte jag bara var både bra och klokt. Dels därför att det ÄR ett skämt att använda väder som bevis för klimatförändring, men också för att det kanske kan ge en ny chans för Skavlan att klä av Al Gore.

 65. Labbibia

  Uffeb # 64

  Kan du inte berätta det för våra mainmedia oxå?
  Det vore en välgärning.

 66. Lena Krantz

  Labbibia
  Det är faktiskt inte en hemsnickrad teori….eller ja det kan den väl vara….men den stöds i högsta grad av många forskare. Just så är det faktiskt. I vår stenåldersmiljö råkade vi så sällan på just socker så när vi gjorde det åt vi så mycket vi orkade. Fett och proteiner var mest vanliga och också kolhydrater men i en annan form en den vi äter nu.
  Vi borde alltså äta mycket kött, kyckling, fisk och ägg och mycket grönsaker. Men inte så särskilt mycket ris, potatis eller pasta.
  Vi är inte gjorda för det faktiskt även om vi dras till det (av naturliga skäl)

 67. Labbibia

  Lena K # 66

  Oj!

  Snart blir jag tvungen att börja publicera mina ”hemsnickrade spekulationer” Så inte någon annan hinner före. 😉

 68. Åke Rullgård

  Håller med om att Skavlan skötte intevjun bra. Det blev inget AGW-hallelujamöte. Men Stellan Skarsgård hör tydligen till gruppen nyttiga idioter.

 69. Lena Krantz

  Jag tyckte att det var väldigt obehagligt när Al fick orera fritt kring skeptikerna och fick det till att vi är avlönade från oljebolagen (typ som vanligt). Här skulle kanske Skavlan kunnat gjort en insats men han fick väl inte.
  Som det är nu så tycks ingen förstå att gräsrotsrörelsen är den viktigaste och den växer hela tiden.

  Fast det kanske är bra det, dvs det är lätt att avfärda något köpt men när de väl inser att det inte är så så kanske någon vaknar.

  Vem hinner först?

 70. Lena Krantz

  Labbibia
  Sorry….du är typ 10 år efter i just detta (ja för att komma först alltså)…

  Men det innebär ju bara att du har tänkt själv och kommit fram till något som kan likna en sanning

  😀

  som andra förvisso men ändå

  du tänker själv

 71. Labbibia

  Lena K # 70

  Det är lugnt…..
  Jag var ca 90 år sent ute när det gällde det som kallas Milancovics cykler…….hade aldrig hört talas om hans teorier….
  Det betyder alltså att rätt var det är så blir jag först…….
  frågan är bara vilken ”vansinnig” hypotes jag ska slå till med? 😉

 72. Klimatveteran

  Knappast några föregivna frågor, vad har ni fått det ifrån?
  Olje- och kol-bolagen lägger ut 500 miljoner dollar för desinformation i TVreklam emot kilimatexpertisen, per år?
  Det går 5 skeptikerlobbyister på varje kongressman!
  Al har blivit rik inom media och IT, han donerar mer än han får vinster inom klimatområdet och anser sig ha misslyckats innan han lyckats.  Han anser det skulle vara ett stort problem om han gjorde stora investeringar på klimatområdet.

  Vad har IPCC’s ordförande gjort?
  Att oljenationerna var nästan de enda emot ett avtal i Köpenhamn kan vi förstå, vad är de utan sina oljepengar, men det ska bli intressant att se om olje-Bus(h) ruttna moral vinner med pengar i USA emot Obama, liksom en del pengar givetvis spritt sig hit.
  Vetenskapsmän är inte vana att debattera om sin sak, är det därför Obamas miljöminister verkar frånvarande?

 73. Helan Gåre

  Väldigt många stavfelsrättelser i kväll 😉  Skål på er!

 74. Labbibia

  Lena K # 70
  Nåja, det är sånt som Gunnar L, du och jag mfl skulle kunna diskutera på Gustav Vasas ”badberg” 🙂
  (För bild på badberget, se toppbilden på min blogg)

 75. Labbibia

  Klimatveteran # 72
  Mot bättre vetande?

 76. Lena Krantz #69

  Du hörde något som jag missade…

  ”Jag tyckte att det var väldigt obehagligt när Al fick orera fritt kring skeptikerna och fick det till att vi är avlönade från oljebolagen (typ som vanligt). Här skulle kanske Skavlan kunnat gjort en insats men han fick väl inte.”

  Men som jag fattat det så går Skavlan i repris.. jag kanske missade det för att jag är pensionär, och inte avlönad av någon sorts industri längre.

  Sov gott… 🙂

 77. Lena Krantz

  Labbibia
  Ja det blir attans spännande för någon gång lär du blir först faktiskt…

  Och efter att ha jobbat länge med dataprogramerare vet jag att vad de behöver är en idé, en ingång, resten sköter de själva.

  Vad jag menar är att det är likadant med vetenskapsmän, de kan mycket väl hämta en idé från någon helt oväntat håll…

 78. … #75…
  Tillägg.

  Inte DIREKT avlönad av någon SPECIELL sorts industri…

 79. ThomasJ

  Klimatvete… i .. f*vad:
  Du é en kul gubbe… Not! [översättning = nej]
  Si? [översättning = ja] ?-tecken = översättning = frågetecken.

  Svårt?
  /TJ

 80. Jan

  Klimatveteran:
  Ordföranden i en bostadsrättsföreningen beslutar att minska utsläppen genom att dra ner värmen i alla lägenheter så ingen får högre innetemperatur än max 14 grader under vintern. Ett undantag är hans egna där normen är satt till 23 grader. När de boende gnyr över att deras boendekvalitet kraftigt har sänkts försvarar ordföranden det med att man måste göra uppoffringar för klimatets skull.
   
  När detta blir allmänt känt bland medlemmarna att ordföranden har undantagit sin egna lägenhet utbryter ett stort missnöje och ordföranden blir hårt ansatt och anklagas för att vara en hycklare som inte lever som han lär. Men då ingriper klimatveteranen till ordförandens försvar och angriper de missnöjda medlemmarna med att de bara är avundsjuka och är ”oljebaronernas bedrägliga lakejer”.

 81. Labbibia

  Lena K # 66

  Men….?
  Är inte potatis och ris ”grönsaker”?
  Även pasta är ju förädlade grönsaker……Från växtriket…vete, bra pasta är väl av durumvete?

 82. Micke Johnsson

  Man tom. ser när karln ljuger! Han tror ju inte på det själv längre! Skarsgård…hmm…är alla skådespelare. musiker och tv-profiler så jävla lättlurade(eller de är en klubb för inbördes beundran som satsat mycket dollar på utsläppsrätter)?

 83. Jag undrar verkligen varifrån Al Gore har fått påståendet om att ”kollobbyn” lägger ut 500 miljoner (dollar tydligen!) på ”anti-klimat”-reklam. Vad har han för grund för detta – såvitt jag kan se – bisarra påstående? Och finns det verkligen ca 2500 ”anti-klimat”-lobbyister i Washington?
     Men några kritiska frågor om detta kom inte från Skavlan. Det verkade som om han var på väg ett par gånger att ställa någon riktigt kritisk fråga, men inte vågade. Och Stellan Skarsgård verkade också vara på väg, men backade ur. Jag förstod inte riktigt hans resonemang om bungy-jumpande. Det verkade som om han var på väg mot ett resonemang som sade att om 98 av hundra sade att bungy-repet var säkert men två sade emot – var det bäst att inte hoppa. Men resonemanget fullföljdes aldrig riktigt.
    Intervjun med Al Gore blev förvirrande och underdånig. Djäklar vad många gånger hans oförtjänta priser nämndes.

  –Ahrvid

  Ps. Christopher E: snälla, förknippa inte intresse för den fina, seriösa litterära genren science fiction med något som stavas ”nörd”.  Etymologin för ”nörd” (eng nerd) syns oklar; det är antingen en variant av ”fyllo” eller en sorts humorlös ”tråkmåns”, men det är inget positivt! ”Nörd” är ett skällsord. Gillar man något skall man inte frivilligt dra på sig det.

 84. Labbibia

  Ahrvid E # 82
  Nu tycker jag att du är lite orättvis mot uttrycket ” nörd”

  För mig betyder iallafall uttrycket ”nörd” en person som är fullständigt ”insnöad” i sitt fack. Han /hon kan alltså mycket väl vara ett geni, men har en tendens att kanske missa ”helheten”
  Inget chefsämne alltså, men den som ger företaget chansen att bli först/bäst. (för att nämna något exempel) 

 85. Lena Krantz

  Labbibia
  Nej nej, ris, pasta, bröd och potatis är socker i vår kropp och vår kropp är inte gjord för att hantera socker ständigt och jämt. Den är gjord för att bryta ner socker ibland och då ger det ett bra energitillskott.
  Men ständigt och jämt innebär att kroppen behöver skjuta till insulin varje dag, flera gånger om dagen. Det är kroppen inte gjord för så efter ett tag slutar den och vi får diabetes (2).
  Det gäller ju inte alla förstås men dock fler och fler vartefter intaget ökar och kroppsaktiviteterna minskar….

 86. Sanningssökare

  De senast 4 åren har jag följt frågan och försökt att, så objektivt jag kunnat, bedöma de olika sidornas argument. Vad som slagit mig är, att inga av alarmisternas argument jag sett har klarat en vetenskaplig granskning av oberoende forskare och inte ens Bert Bolin, som jag hann träffa, kunde vid tillfället prestera några bevis för sina påståenden, annat än att 400, just det 400 av IPCC:s klimatforskare var eniga om slutsatserna, vilket även det, senare bevisats vara helt felaktigt. IPCC har heller inte lyckats prestera någon lista över ens de 400.
  När nu temperaturkurvor från såväl England, USA, som Kina och Nya Zeeland bevisats vara manipulerade,

  att det varit varmare på 30 talet och att det inte varit någon temperaturhöjning de senast 15 åren trots CO2 höjning,
  påståendena om effekterna av förstärkningsmekanismer inte hållit vid vetenskaplig granskning,

  Himalaya inte alls smälter ens i närheten av påstådd hastighet eller mer korrekt inte minskar överhuvud taget,
  det har bevisats att trädringar inte kan användas för att bestämma temperatursvängningar som IPCC hävdat, ingen onormal höjning av havsnivåerna iakttagits,
  sommarisarna i Arktis har vuxit med 2 gånger Sveriges yta sedan 2007,
  de i IPCC rapporten använda matematiska modellerna har visat sig inte stämma,
  temperaturen i atmosfären har inte ökat som förutspått,
  förutsägelsen att Maldiverna skulle dränkas visat sig vara lögn
  och att det nu finns långt över 9000 forskare inklusive klimatforskare vilka deltagit vid utformandet av IPCC rapporterna som tagit avstånd från IPCC:s slutsatser, så stärker det inte påståendet att CO2 skulle ha något annat än en mycket marginell effekt på klimatet.

 87. Sanningssökare

  Ordet nörd är ett gement och förklenande menat uttryck för någon som i själva verket är mycket kunnig och engagerad i ett ämne, ofta uttalat av någon med högst bristfälliga kunskaper i ämnet och som ibland även har det dåliga omdömmet att visa tecken på att vara stolt över det.

 88. Bim

  Sanningsökare # 85
  Du har hittat sanningen i motsats till sanningsförnekarna typ Klimatvetefan och en del andra.
  Grattis! 😀

 89. Lena Krantz

  Sanningssökare
  Precis, det kommer väl från början från ”datanörd” dvs någon som kunde programmera och framför allt visste precis vad han gjorde…

 90. Björn Ola

  Sanningssökare # 85 Skriv detta fina brev till Herr Carlgren så får du se vad han svarar.
  Okunskapen är det som Politiker lever av när dom får Svenskar att gå som en får skock och svälja allt som AL Gore säger med ett AMEN. PS jag är fårbonde DS

 91. Lena Krantzzzzz #88
  visste precis vad han gjorde, men inte varför…  zzzzz

 92. Lena Krantz

  Sanningssökaren
  En sak som jag har funderat lite på är varför det finns så få vetenskapsmän som står upp i rutan eller på youtube eller egentligen var som helst i ett offentligt sammanhang som håller allt de lever och har för att AGW är sant. Istället ser vi ju faktiskt det motsatta, dvs flera forskare ställer sig faktiskt upp och riskerar hela sin karriär och hela sitt personliga renome men de gör det ändå, dvs pratar för att detta med AGW faktiskt är högst överdrivet.

  Är inte det lite konstigt?

 93. Labbibia

  Lena Krantz # 84
  Nej nej nej, tro henne inte! 😉

  Menar du på fullt allvar att potatis inte är sprunget ur växtriket?? I såfall kan du kanske kan upplysa mig?
  Ris? Växt….
  Vete….växt……..

  Är det inte snarare så att det i dessa grönsaker finns vissa ämnen som  inte är så nyttiga för oss i stora mängder? Ex stärkelse…..

 94. Labbibia

  Forts mitt # 92

  Vilket kanske skulle tyda på att potatis och ris inte var direkt vanligt förekommande där mänskligheten först såg dagens ljus (Afrika)

 95. Sanningssökare

  Upp till bevis
  Man försvarar de bevisade felaktigheterna i IPCC rapporten med att det är bara en mycket liten del av hela rapporten. Fundamentet för rapporten har ju varit att det under senare tid varit en global uppvärmning, som förorsakats av ökad CO2 halt i atmosfären. När det nu har bevisats att temperaturkurvorna varit förfalskade, så nollifieras ju därigenom huvuddelen av de övriga slutsatserna i rapporten.
  Och, hur många av er som så tvärsäkert basunerar ut IPCC:s budskap om rapportens oförvitlighet har ens läst den, eller åtminstone kapitlet där man påstår att CO2 har en stor eller snarare förfärande betydelse för klimatet? I det sammanhanget är det värt att nämna att man även där bevisats ha förvrängt fakta och utelämnat samtliga rapporter från granskare som varit kritiska – en dödssynd inom vetenskapen.
  Det finns på nätet en lista med över 30 000 personer varav 9 000 med forskarbakgrund som tar avstånd från IPCC:s slutsatser. Varför har man aldrig, trots förfrågan, kunnat prestera någon lista på den stora majoritet som sägs stödja IPCC:s påståenden?

 96. Håkan Sjögren

  Labbibia # 49 : Labbibia, det är ju så att allt som är njutbart är antingen olagligt, omoraliskt eller fettbildande. Mvh,Håkan.

 97. Lena Krantz

  Labbibia
  Precis….det handlar om stärkelse, dvs en slags socker, som vi inte är gjorda för att äta i den omfattningen som vi gör nu.

  MEN….och ett stort men.
  Detta har möjliggjort för oss att befolka den här planeten på ett helt annat sätt än vad som annars hade varit möjligt. De flesta i ex indien och kina lever på kolhydrater som ris med ett litet tillskott av grönsaker och ibland protein….men bara ibland.

  Vad gäller detta har vi faktiskt ett problem för vi är gjorda för ett visst sort liv rent fysiskt (och psyksikt) men försker tappert leva ett helt annat.

  Det går väl sådär skulle man väl kunna säga

 98. Labbibia

  Sanningssökare # 94

  Verkar som om du redan funnit den…… 😉

 99. Lena Krantz #91

  Det kan bero på att seriösa forskare struntar i media och debatter på Internet och You Tube.

  Men inte vet jag. Jag kan bara försöka tänka mig in i rollen som seriös forskare…  inte sjutton skulle jag ägna tid åt att synas i media eller göra inspelningar att lägga ut på You Tube.

  Skulle du själv agera så om du hade fullt upp med intressant forskning som du hade egen kontroll över?

  Jag tycker att det är OK att misslyckade och besvikna forskare har hittat ett sätt att få ut sina frustrationer via bloggar, men man måste hela tiden vara skeptisk och tänka själv.

 100. Lena Krantz

  Labbibia
  Vi har utvecklats från en aphjärna till de första homo (habilis) för ca 2,5 år sedan vilket faktiskt sammanfaller med istidens början.
  Och nej precis så, dessa kolhydrater förekom inte i vår kost förrän vi började odla säd för ca 8000 år sedan eller så. Det var faktiskt en intressant kombination där, dvs vi blev hopträngrda av diverse naturkatarstofer samtidigt som vetet muterade så att vissa ax hängde kvar vid stråt. Det är ju inte normalt för ett gräs att göra så (det vill ju sprida sig för vinden) men vi var där och förädlade snabbt som attans dem som stannade kvar vid axet.

 101. Labbibia

  Lena K # 96
  Tala för dig själv! 😉

  Nej, du har så klart rätt.
  Vi är fortfarande stenåldersmänniskor (dumt namn förresten)
  Vår tekniska utveckling är inte i fas med vår biologiska…..eller snarare tvärtom
  Vad säger du om den tanken/floskeln?

  Och visst är det en spännande tanke att vi som lever nu i princip är av samma skrot och korn som våra förfäder som levde för 50 000-100 000 år sedan?
   

 102. Labbibia

  Uffeb # 98

  Tänk igen!

 103. Bertel

  Klimatveteran:
  Du är en hejaren att reta upp ”sansade” individer.
  Du är i världsklass i din retorisk vilja att inte bli trodd men ändock få svar på tal av många. 
  Det var länge sedan jag har haft nöjet att njuta(med ett leende)kommentarer på blogget tills jag hittade dina inlägg på denna forum.Som opportunist/gycklare av världsklass du är,skulle jag inte vilja att du slutade med dina inlägg/gäck i debatten. Dom förgyller tillvaron.
  Men eftersom de flesta andran stå för saklighet på denna blogg ,är det svårt,om inte omöjligt att heja på dig i sakfrågor.
  Tills dess,lycka till med dina spektakel i skrift.
  Med vänliga hälsningar Bertel.

 104. Labbibia:
    ”För mig betyder iallafall uttrycket ”nörd” en person som är fullständigt ’insnöad’ i sitt fack. ”
   …vilket för mig är fullgott skäl att INTE acceptera uttrycket ”nörd” om man faktiskt anser sig vettig och inte alls ”insnöad”.
    Din analys om att ”nörd” konnoterar något som är ”insnöat” är iofs rimlig. Men det är också ett skällsord.
    Science fiction-genren är den intellektuellt sett *minst* insnöade och mest öppna man kan tänka sig. Det är ju idén om litterära spekulationer som bryter gränser, inte tar något för givet och som tvärtom undanröjer snödrivor.
    Det finns f ö inom sf-genren en lång, lång rad klimatmässiga spekulationer, om översvämningar, världsvid torka, om nya istider, om att all växtlighet dör av något virus, osv, osv. Det är mycket intressant att läsa.

  –Ahrvid

 105. Labbibia

  Lena K # 99
  2,5 år sedan? Naturkatastrofer?

  Jag tror mer på teorin att vi började bli så många, så att viltet inte längre räckte till. Från nomadiserande jägare till bofasta odlare var en nödvändighet, inte ett val beroende på naturkatastrofer. Människan visade sin uppfinnignsrikedom genom att, precis som du säger, börja odla ätbara fröer, och genom att börja domesticera viltet. Problematiken är ju lite aktuell nu också. 😉
  I allafall enligt domedafgsprofeterna……..

 106. Simon

  Hmm, ryktet om Al Gores slående tystnad <a href=”http://www.nytimes.com/2010/02/28/opinion/28gore.html”>är något överdrivet</a>. Ledsen för vilka effekter denna artikel eventuellt kan ha på Peter Stilbs blodtryck.
   
  Mvh, Simon

 107. Lena Krantz

  Labbibia
  Vad jag har förstått så handlade det om att stora delar av arabiska halvön översvämmades vilket gjorde att vi s a s trycktes upp mot den sk bördiga halvmånen. Det i sig skapade en överbefolkning vad gällde att leva som nomader men just där och då var det vissa som övergick till att odla istället.
  Resten är väl historia skulle man kunna säga

  Det finns väl alltid vissa brytpukter men det finns en annan och mycket viktigare…och tidigare

 108. Labbibia

  Ahrvid E # 103
  SF är ju bevisligen en litteraturform/konstform som för mänsklighetens utveckling framåt. Det är väl knappast en tillfällighet att så många forskare ägnat sig åt att skriva SF?

  Carl Sagan, Isaac Asimov, är de första jag kommer att tänka på.

 109. Lena Krantz

  Labbibia
  Ja alltså för att förtydliga så gällde min senaste kommentar när vi blev jordbrukande vilket alltså inte var  för 2,5 miljoner år sedan utan för sådär en fem-sextusen år sedan.

 110. Christopher E

  Ahrvid E. #82;
   
  Du kan ha rätt, från början, men vi entusiaster har tagit ordet nörd och gjort något positivt av det. Jag har sådant självförtroende för mina intressen att ingen har en chans att rucka mig det minsta. Glöm inte, att till och med klimatskeptiker en gång användes som skällsord av dem som inte förstod att skepticism är vetenskapens kärna.
   
  Av vad jag läst här gjorde jag rätt som valde Star Gate framför Al Gore. Rymdskepp i andra galaxer, stjärnportar osv är ju mycket troligare än de fantasier han för fram. Faktum är, att An Inconvenient Truth nog är den kalkonigaste rulle i SF-genren som någonsin släppts.
   
  Se bara hur sura ni blev på fredagkvällen av att se de tillrättalagda frågorna. Vi visste ju det, Al Gore och hans producenter släpper bara fram säkrat material.
   
  Den enda lyckliga människan ikväll framför det programmet var vår Klimatveteran i hänförelse inför sin ofelbare idols gyllene budord.
   
  Klimatveteranen som för övrigt fortfarande efter upplysning inte förstått vad som hände i Köpenhamn. Det var inget som hindrade länder där att skriva ett avtal oavsett vad några oljeländer tycker. Men 192 länder klarade inte av, ville inte i de flesta fall, skriva något avtal alls. Det största motståndet kom från länder som inte är primära oljeproducenter.
   
  Pengarna som finns i AGW-sfären överträffar de från ”big oil” med en gigantisk faktor. Det finns inget så löjligt som påståendet att oljepengar skulle kunna göra någon skillnad. Hur skulle oljepengar kunna ändra mätdata som visar att AGW-hypotesen är fel? Myglande Climategateforskare och en klimatpanel som använder aktivistartiklar maskerade till faktagranskad vetenskap har skämt ut sig själva alldeles utmärkt utan pengar från big oil…
   
  Men i Klimatveteranens sekt är olja symbolen för all ondska. Det finns nog inga gränser för vad de tror att dessa demoner ligger bakom.

 111. Labbibia

  Lena K #105

  Oj, det har jag missat, det måste erkännas.

  Som den skeptiker jag är så infinner sig genast frågan: Är den arabiska halvön lägre belägen än ”landet mellan floderna” dvs nuvarande Irak? Annars borde ju även den delen av världen översvämmats? 
  Njej……det där låter skumt?

  En översvämning är väl en rätt ”snabb” historia. Eller menar du att havsnivån långsamt höjdes? För om det gick snabbt så låter det väl mindre troligt att någon plötsligt sa ”AHA, maten räcker inte, vi är för många nu, sätt igång att odla”
  Tveksamt?
   

 112. Christopher E:
    ”Du kan ha rätt, från början, men vi entusiaster har tagit ordet nörd och gjort något positivt av det. Jag har sådant självförtroende för mina intressen att ingen har en chans att rucka mig det minsta. Glöm inte, att till och med klimatskeptiker en gång användes som skällsord av dem som inte förstod att skepticism är vetenskapens kärna.”
    Jag må vara tråkig, men jag går inte med på att någon utomstående skall klampa in och ta sig rätten att namnge eller definiera något man sysslar med. Jag gillar inte heller uttrycket ”klimatskeptiker” (föredrar klimatkritiker) och vi har även uttryck som ”klimatförnekare”.
    Jag har sysslat med sf-litteratur sedan 1970-talet. Skrivit böcker. Anordnat kongresser. Gjort allt möjligt. Och jag tycker mig kunna uttala mig för ”vi entusiaster” ganska bra. Ingen i mina sf-kretsar gillar uttrycket ”nörd”. Det är nedlåtande, och har – som sagt – konnotationer om slutenhet (”insnöad”) när sf-folket och dess genre snarare är vidöppen och extremt tolerant.
    Sf-fans är inte ”nördar”. Det finns en lång tradition inom genren om att motstå denna typ av slafsigt etiketterande.

  –Ahrvid

  Ps. Har även sysslat med datorer sedan 80-talet, ett område där etiketten ”nörd” också figurerar. Den som oönskat slängs på en nedlåtande beteckning menar jag skall ta det som den förolämpning det är, påpeka varför det är fel och slå tillbaka!

 113. Kjell_A Jönsson

  Kjell-A  Jönsson
  I Skavlans program ledde Al Gore en sak  i bevis.  Han saknar helt geologiska kunskaper eftersom han påstår att de största klimatiska förändringarna på jorden har skett under de senaste 100 åren.
  Kjell-A  Jönsson

 114. Labbibia

  Ahrvid

  Har du skrivit SF? Vad roligt. Kanske har jag läst något av dina alster? läste mycket SF när jag var yngre. Tyvärr verkar det som om genren gått ”nedåt” i Sverige? Den sista SF-romanen jag läste var ”Contact” av Carl Sagan. inte i går direkt.
  Vore tacksam för tips på kvalitets-SF.

 115. Måns B

  Personligen tyckte jag att Al var bra i kväll, han kan lätt bli rätt dryg men det höll sig på en oanständigt neutral nivå med så han behövde inte visa några andra sidor.
  Skavlan provocerade med andra ord inte alls, och Skarsgård kängade skeptikerna… 😉

  Skarsgård var för övrigt den lysande stjärnan blad gästerna hos Skavlan, möjligen i konkurrens med Marit Björgen.

  Nu är det semster en vecka i fjällen så nu slipper ni mitt tragg på ett tag….ha det gott så länge skeptiker.

 116. Måns B

  Sanningssökare, det ser ut som om du har potential att passa in bra här.
  Du kommer säkert att finna en massa väldigt intressanta saker här om du söker……men sanningen…hmm…du får nog leta ett tag till.

  Jag har förövrigt läst syntesrapporten och WG1 men jag är för trött just nu för att förklara för dig vad där står, de andra två mjuka kapitlen (WG2 och 3) har jag vid sängen för att kunna somna när druckit för mycket kaffe.
   

 117. Lena Krantz

  Labbibia

  Det finns säkert flera teorier men det är i alla fall en, dvs en del av dem som hade sökt sig bort från Afrika befann sig plötsligt i en prekär sitiuation.

  Nåja, jag tänker inte missionera i denna sak så du får väl helt enkelt hålla ögon och öron öppna när något nytt eventuellt dyker upp, ja om du är nyfiken på den här perioden alltså.

  Annars och för övrigt säger jag godnatt!

 118. Klimatveteran

  Jag har tyvärr inte tid att tjatt(r)a här men läser mailen. Köpenhamnsmötets final mm såg jag i direktsändning då folk brukar sova så jag vet vad som hände, när de klantade sig och trodde att det måste vara konsensus, något som Eliason förklarat efter att det inte behövts. Där kunde vi direkt höra och se att det som Fredrik sa stämde, oljenationerna ville en sak, behålla sina inkomster och höll långa anföranden för att knäcka mötet.  Bara Indien och Kina stack ut, Kineserna vill göra något men inte ha insyn, Indierna vill bara vinna nästa val och öka sin standard, men det har vi lösningar på.
  Men som professor Björn Karlsson sa för längesedan, man ska inte leka med klimatet, vi bör bygga mer kärnkraft och exportera till de som eldar kol.
  Jag ser att det finns realister här fast det finns smitta från vaken.se men vi ser vilka som får starta ett inlägg, knappast objektivt och ganska disparat. För mig som hatar dessa vintrar, handlar med oljebolag och tvingas värma kåken med olja just nu, gäller det att tänka kallt, en vinter till av denna sort vill jag inte ha,  som hellre är på Solkusten.
  Men låtgåpolitik är sanslöst i dett fall när klimatet i värsta fall kan skena, det kan man inte chansa på att det inte ska hända och vi måste ändå byta energisystem. Tyvärr förlorar skeptikersidan på att man så oblygt betalar för desinformation. Sådant kan straffa sig hårt har jag på känn.

 119. Labbibia

  Lena K
  Verkar  vettigt att det var en prekär situation som fick människor att ändra levnadssätt. Slut på villebråd, eller översvämningar (Syndafloden? skriftligt vittnesmål långt senare, förts vidare som legend?)

  Jätteintressant ämne.

  Godnatt! 🙂

 120. Lena Krantz

  Labbibia
  Sist (men kanske inte minst) innan jag trynar in här så är det ju inte så att människor innan böndernas tid inte visste och förstod konsten att odla.
  Självklart gjorde man det men det kräver väldigt mycket mer arbete och egendomsskydd att vara bonde gentemot att vara mer åt nomadhållet.

 121. Labbibia

  Måns B
  Hoppas du ”klimatkompenserar” för din resa?
  Om du inte vill skicka WWF pengarna så kan du i stället skicka dem till SI. Så gör de åtminstone någon nytta! 😉

 122. Labbibia

  Lena K # 118
  Jäpp, men då är vi inne på de första samhällsbildningarna a´la Jeriko?

 123. Labbibia:
    Jag har främst skrivit noveller (sedan 20+ år tillbaka), fast främst pubbade i obskyra kulturtidskrifter. Dock kom jag ut med en sf-novellsamling för ett par år sedan (Mord på månen, info http://www.zenzat.se/zzfaktasi.html ) och ytterligare en tid innan dess hade jag under några år serier av noveller i t ex lokaltidningar (med totalt, potentiellt 100 000-tals läsare!).

  –Ahrvid

 124. Labbibia

  Klimatveteran

  Lever du som du lär? Eller är du likadan som ex Lars Ohly, som snackar vitt och brett, men som skor sig så mycket han bara hinner med? Lägenhetsaffärer, privat sjukvård, privatskola för sina barn……fin representant för vänstern?

 125. Labbibia

  Ahrvid E# 121
  Tack! Det behövs mer SF-litteratur. SF är för mig tanken på en framtid som inte bara är jämmer och elände. Snarare en genre som ska få oss att vilja ”dyka in i ” framtiden med tillförsikt.

  Den ska peka på möjligheter, inte katastrofer. Gärna med en touch av vad den senaste forskningen snuddat vid. Ungefär som en VD med visioner alltså……Jösses, det var långsökt, men du kanske förstår vad jag menar?

 126. Inge

  Apropå nörd: I Illustrerad Vetenskap beskrvs nyligen hur en person som vill nå ”toppen” måste börja i unga år och ägna minst 10.000 timmar åt sitt intresse för att kunna nå dit. De gav exempel en violinist. Även om man var extra begåvad så behövde man ändå dessa timmar för att bli bland de bästa. För mig blir uttrycket nörd någon som kan stå för spetskunskap, alltså de som fört kunskapen framåt, eller kan det stå för en som spelar dataspel och inte för kunskapen framåt. Det beror på.

 127. Tomas

  Fogge #20
   
  Klart inte karl ställer upp i vilka intervjuer som helst.
  Tror ni Adolf H eller Josef S hade gjort det??

   
  Skönt att diskussionen ligger på en hög nivå.
   
  Peter S:
   
  Har du någon källa på att Gore skulle varit bankrutt, eller hittar du bara på?

 128. Åke Rullgård

  Fredrik Skavlan konstaterade,med hänvisning till en annan gäst Marit Björgen, att Al Gore trots allt saknade en OS-medalj i sin meritlista. Men varför skulle han inte kunna tilldelas en OS-medalj? Han fick ju ett nobelpris utan att ha gjort rätt för det så varför inte en OS-medalj också.

 129. Peter

  Betalade av oljeindustrin….? Ni snackar väl om Pachauri va? 😉

 130. B:O

  Stellan sa att det inte finns några motbevis på att vi inte skadar Klimatet med CO2.
  Att sätta mäniskan i fängelse för sak som man inte har bevis för är lika dålig sak det. LÅT BLI ATT KLANDRA mäniskan för en sak som inte existerar.
  Det har börjat och bli som en religion där AL Gore åker runt som påven gjorde på 11oo talet och tvingar folk att tro på han annars huggar dom huvudet av dig.

 131. Klimatveteran

  Vi har naturliga

  variationer som inte är vad vi gör med att bränna upp kol snabbt som lagrats under lång tid. Redan före Gore och IPCC kunde man inse att klimatet kan skena med ”positiv återkoppling”, det kan vi givetvis inte chansa på att det inte ska hända när fossila bränslen ändå bör bytas ut snarast.

 132. Halvdansken

  Ni som diskuterar kolhydrarter mm. Varför inte gå in på Annika Dahlqvists blogg eller Kostdoktorn eller Kolhydrater i Fokus. Där finns massor med tips, länkar till undersökningar, recept och diskussioner.

 133. Lena Krantz

  Klimatveteran
  Den stora poängen, som jag ser det, handlar inte om vi skall lämna det fossila samhället inte utan på vilket vis det sker. 
  Satsar vi på rätt energislag exempelvis? 
  Men för mig personligen gäller det egentligen hur samhället formas kring frågan och framför allt att vi inte glorifierar IPCC och diverse forskare så att de framstår som några slags hjältar eller ikoner som får för mycket makt. Makt är inte bra eftersom den i princip alltid faller i fel mans händer som inte är sen att utnyttja situationen. Det har vi ju sett prov på vad gäller ex Paschauri och det är så otroligt bra att detta äntligen äntligen kommer fram och granskningar kan påbörjas plus att forskningen som verifierar eller falsifierar kan komma fram.

   

 134. Dan

  Anledningen att så många hänger fast vid AGW är att det framstår som ett verktyg att förändra världsordningen i grunden. 
  Om AGW försvinner i historiens töcken försvinner även verktyget.
  Se på Klimatsnubben, hans tjat om ”nytt energisystem”, vad det nu kan vara, visar vad det är han egentligen tycker är viktigt. Tror ni han skulle ge upp den idén om det visar sig att dagens ”energisystem” inte har några avigsidor? Knappast, men han hade då mycket ont om argument.
  Jag tror man ska lära av historien och vara försiktig med stora omvälvande förändringar. Hittills har alla sådana slutat i mer eller mindre utdragna massmord.

 135. Klimatveteran

  Växthusgasen metan läcker ut från havsbottnarna norr om Sibirien där man trott att det låg i säkert förvar under ett lock av permafrost. Mestadels är det här en naturlig process som inleddes i och med att istiden slutade – men det senaste seklets varmare klimat har hjälpt till. Och det räcker med att en procent av de lagrade metanmängderna läcker ut för att det ska få stor inverkan på klimatet, säger professorn i biogeokemi vid Stockholms Universitet Örjan Gustafsson. Han har själv varit på forskningsexpedition i Sibiriska havet tillsammans med ryska kolleger. Resultatet av deras forskning publiceras i tidskriften Science denna vecka.

 136. Lena Krantz

  Klimatveteran
  Och? Vad är din poäng?
  Vi har ju haft ett betydligt varmare klimat förr utan att metanet som måste ha frigjorts även då orsakade ett skenande klimat.
  ATT det läcker ut metan innebär ju inte att forskarna på något vis kan säga vad de kommer att leda till vad gäller klimatet.

  Eller hur?

 137. hahn

  Jadu, klimatveteran. Är det inte det ena så är det de andra. Som en gammal bil. Skulle det inte kunna läcka lite lustgas så mänskligheten räddar planeten genom att dö skrattande.

 138. Vilket snack …

  Metan på havsbotten under permafrosten? Är du riktigt torr bakom öronen? Och tror nu även denne Örjan Gustafsson att han vet hur klimatet fungerar och vad som styr det? Iom att han själv varit i Sibirien hos kollegor?

  Snarare låter han som ytterligare en av alla dessa som tror att ’klimatet är hotat’ låser upp dörrar som annars förblir ständga, och det kanske det gör fortfarande någonstans. Men som sagt, hos allt färre. Och ju senare man hoppar av klimathotståget desto större växer sig dumstruten …

  Hur var det, du hade hållit på i decennier? Eller vad var det du sa?

  😉

 139. Håkan Sjögren

  Klimatveteran # 136 : Hur i allsin dar kan det ligga permafrost under havsbotten om havet inte är bottenfruset? Det här liknar hafsverk.Dessutom är den nuvarande metanhalten 1 till 2 ppm i atmosfären jämfört med den verkliga växthusgasen, vattenångans 20000 till 30000 ppm. Det hjälper ju inte om metan är 20 gånger starkare växthusgas än koldioxid. Får jag påminna om att 20 gånger noll fortfarande är lika med noll. Mvh, Håkan.

 140. Christopher E

  Klimatveteran:
   
  ”Sådant kan straffa sig hårt har jag på känn.”

  Vilken värld lever du i? Det är väl rätt uppenbart vilka som straffas hårt för sina lögner just nu. Under några månader har alarmismen förlorat både trovärdighet och backat tillbaka rejält från sitt priviligierade åsiktsmonopol.

  Kör du verkligen ”skenande klimat”-hotet fortfarande? Det tror ju inte ens AGW-forskarna på längre.

  Alla seriösa bedömare visste att Köpenhamn bara kunde sluta i fiasko, även om det ska erkännas att fiaskot blev djupare än även de förutspått. Det finns nu inte en chans att det blir något avtal på mycket länge. De kan lika gärna ställa in Mexikomötet för att slippa pinsamheten.

  Och vi ”måste” fortfarande inte byta energisystem. Marknaden anpassar sig efter tillgänglighet och pris för olika alternativ. Låt den göra det.

 141. Christopher E

  Ahrvid:
   
  Kul att du skriver SF. Jag gillar verkligen genren. Mina favoriter är A. C. Clarke, Ray Bradbury och Clifford D. Simak.
   
  Förstår hur du känner för ”nörd”. Inget illa menat. Hade jag vetat det hade jag använt ett annat neutralare ord.  Själv tar jag det lite med en klackspark, är inte känslig för andras åsikter. Jag är med i gäng som högtidlighåller gamla Månbas Alpha från 70-talet (vi har en träff i England i sommar). Men vi skojar rätt mycket om oss själva. Men nörd har faktiskt blivit lite av ett positivt trendord. Nördarnas revanch, så att säga. Delvis tack vare Bill Gates framgångssaga.
   
  Klimatskeptiker är ett lite fånigt ord om man överanalyserar det, men ärligt talat är kanske klimatkritiker inte så mycket bättre… 😉
   
  Som sagt, inget illa menat. Tycker dina inlägg här har hög klass och är mycket läsvärda.

 142. ThomasJ

  Enig att ’klimatskeptiker’ är fånigt. De é la ingen här [seriösa, N.B.] som är ’skeptiska’ till klimat/et/, oder…? 😉
  Föreslår klimatrealist/-förnuftig/ vara väl definierande för de allra flestas uppfattningar/inställningar/’approach’ till temat.
  Finns säkert fler [& bättre] förslag – Go figuring… 🙂

  Mvh/TJ

 143. Lars C

  Jag undrade också över hur där kunde vara permafrost under sjöbotten. Förklaringen uppges vara att det var land där när permafrosten bildades och att den sedan hamnade under vattnet när havet steg efter istiden. Men? tja, kanske? Med sjövatten varmare än -2 ovanför och geotermisk värme långt under. Jag vet inte men kanske stämmer det? Hur som helst så är det nog en extremt långsam process och metanet hinner försvinna ur atmosfären under resans gång. Sen kommer nästa istid och permafrosten återställs. Inget vi behöver blanda in i modellerna, de har det svårt nog ändå.

 144. tty

  Lars C #143
  Jodå det här är en väl studerad process. På sina håll är permafrosten fortfarande flera hundra meter djup under Laptevhavet. Men den smälter om också långsamt, och en del småöar som finns på de äldsta kartorna från 1700- och 1800-talet har försvunnit, de har smält helt enkelt. Det här är en process som har pågått ända sedan den senaste istidens slut, och lär fortsätta tills nästa börjar. Möjligen är processen dock litet annorlunda den här mellanistiden. det finns en del som tyder på att det som nu är Laptevhavet har sjunkit av tektoniska orsaker och att det var land under tidigare mellanistider.
   

 145. ThomasJ

  tty #144: Vad är/händer/icke/ i denna enormt stora världsdel?
  Mina kontakter rapporterar, isbrytare, att de aldrig upplevt en slik ’kärv’ [=kall] vinterperiod m enorma mängder is på norra ½-klotet… Que? 😉

  Mvh/TJ

 146. Björn Ola

  AHA Gro Harlem Bruntland var det som Öppnade dörren till Al Gore in i FN sympati.
  http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/257135

 147. Som sagt. Skarsgård slickade verkligen Gores fötter. Det var pinsamt. Han betedde sig som en lismande hund om nu en sådan kan vara lismande.

 148. Nostradamus

  ”According to Time magazine, global warming is 33% worse than we thought. You know what that means? Al Gore is one-third more annoying than we thought.”
  Jay Leno

 149. HenrikM

  Klimatveteran:

  Till och med alarmisterna på Real Climate anser att Metan inte är något större hot mot jorden:
  http://www.realclimate.org/index.php/archives/2010/03/arctic-methane-on-the-move/

  Man kan tycka att Bois på DN borde läsa den här artikeln efter sitt senaste alarmist-alster i DN.

 150. Klimatveteran

  Citat:

  Växthusgasen metan läcker ut från havsbottnarna norr om Sibirien där man trott att det låg i säkert förvar under ett lock av permafrost. Mestadels är det här en naturlig process som inleddes i och med att istiden slutade – men det senaste seklets varmare klimat har hjälpt till. Och det räcker med att en procent av de lagrade metanmängderna läcker ut för att det ska få stor inverkan på klimatet, säger professorn i biogeokemi vid Stockholms Universitet Örjan Gustafsson. Han har själv varit på forskningsexpedition i Sibiriska havet tillsammans med ryska kolleger. Resultatet av deras forskning publiceras i tidskriften Science denna vecka.

  http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=3487862
  Jag tror att SR har sammafattat lite slarvigt, det läcker ju ur båda, är det fel i källan?
  http://www.sciencemag.org/cgi/content/short/327/5970/1211

 151. Slabadang!

  Klimatklenoden!
  De e gamla nyheter och vi som har koll på läget har redan debatterat detta under ”va farao tror de vi är korkade” jag tror det blev totalt 13 inlägg typ. Alarmismen är helt rökt! ingen lyssnar utanför sektens slutna rum.

 152. tty

  Klimatreliken!
  Permafrosten har smält varje mellanistid. Den förra mellanistiden var ca TIO GRADER varmare än den nuvarande i trakterna runt Laptevhavet (se t ex Velichko, A. A., Borisova, O. K. & Zelikson, E. M. 2008 Paradoxes of the Last Interglacial climate: reconstruction of the northern Eurasia climate based on palaeofloristic data. Boreas, Vol. 37, pp. 1–19. eller Kienast, F m. fl. 2008: Continental climate in the East Siberian Arctic during the last interglacial: Implications from palaeobotanical records. Global and Planetary Change 60:535-562).
  Inget särskilt hände, metanhalten i atmosfären steg inte, klimatet skenade inte.
  Jag tvivlar på att det ens uppstod någon neandertalisk motsvarighet till Al Gore.