Babbel och bubbel från Carlgren och Bojs

Carlgren

Andreas Carlgren babblar vidare i dagens Göteborgsposten:

”Inför det fortsatta arbetet för ett internationellt bindande klimatavtal som räddar jordens klimat är det mycket angeläget att det underlag som presenteras av FN:s klimatpanel IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change, håller högsta kvalitet.”

Och Gud sade också: ”-Låt mig få slå fast några saker, hotet mot jordens klimat har inte minskat utan kvarstår.”

Så nu vet ni det! Och det är bara ”smärre fel” i IPCC:s rapporter.

Karin Bojs disponerar förstasidan i dagens DN. Hennes favoritämne är framplockat ur garderoben, nämligen att ”det bubblar metan ur tundran och Arktis”. Artikeln inne i tidningen andas dock det faktum att det inte tycks vara någon fara just nu, men att det kanske ändå sannolikt är värre än befarat kanske eventuellt i framtiden. Tyvärr höll jag på att säga, verkar alstret bara finnas i papperstidningen. Någon som hittat det i webbutgåvan?

Intressant är att i alla fall att Carlgren och Bojs mfl i gammelmedia inte längre tycks kunna negligera ”skeptikernas” argument utan nu är tvungna att öppet gå ut och bemöta oss.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Slabadang!

  Hennes bäste kompis Appelqist på SVT har klistrat in den på ”vetenskapsredaktionen”.Det är komiskt att läsa de tolkningar Bodil lagt in.Undrar varifrån hon plockat uppgiften om ”kraftigt ökande temperatur i Arktis” ifrån?

  http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2009/09/dmi_arctic_temp-vs-era40climate_animation.gif

 2. Slabadang!

  BBC !!!
  The Met Office is to stop publishing seasonal forecasts, after it came in for criticism for failing to predict extreme weather.
  It was berated for not foreseeing that the UK would suffer this cold winter or the last three wet summers in its seasonal forecasts.
  The forecasts, four times a year, will be replaced by monthly predictions.
  The Met Office said it decided to change its forecasting approach after carrying out customer research.

  Explaining its decision, the Met Office released a statement which said: ”By their nature, forecasts become less accurate the further out we look.

  Tänk om de också samtidigt kunde erkänna att de ”modeller” de använt är precis lika tillförlitliga som de prognoser de pruttat ut!
  HELT VÄRDELÖSA!!! ALLKEMI alà 2010!!

 3. Anders Mohlin

  SR har under dagen flitigt rapporterat om metangas som pyser upp ur marken (sjöbotten?) i Sibirien.
  Det gäller att hålla klimatlågan vid liv….
  (Händelserna i Haiti och Chile blir med ens mindre angelägna). 

 4. Helge

  Tror i grunden inte att det finns många kvar av dem som tänker självständigt som tror på AGW versionen av katastrof och åtgärdsprogram typ koldioxdbegränsningar. Men en såpass stor offentlig lögn kan man bara avveckla långsamt. Man hör sällan politiska ledningar nämna klimat idag jämfört med tidigare. Internationellt uppfattar jag det som ett faktum, Svenskarna med sin överhetstro har lite svårare att ta till sig budskapet och behöver lite mer tid. Misstänker att denna uppenbara vilseföringskampanj har öppnat ögonen på många. Frågan är om det också innebär en vändpunkt historiskt för hur vi uppfattar politiken och myndighetsutövande. Utomlands har det länge funnits en sund skepticism mot myndigheter, i vilket fall jämfört med Sverige. Enda gången det blev folkstorm var väl det där med 6-7 skivor bröd. Fast ungdomarna verkar faktiskt svårare att vilseföra än man kan tro.

 5. Leffe

  Nu är jag ingen expert på området, men hur kan man hävda att permafrosten håller på att försvinna kring tundran?
  Jag minns tydligt ett larmrapport som kom i höstas, det handlade om samhället Yakutsk i sibirien, som är ett av världens kallaste bebodda samhällen, det var en forskare som hävdade att permafrosten höll på att försvinna även där, jag reagerade naturligtvis, och har sedan dess haft lite koll på temperaturen då och då, för tillfället då rapporten kom så var det -44 grader, och under vintern har det knappt varit varmare än -30, i bland tom under -50……då kan man ju fråga sig vad det är för typ av tjäle som försvinner vid dom temperaturerna?
  Med tanke på vintertemperaturen så borde det vara flera meter tjäle, och den luckras inte upp bara för att det bli några plusgrader under ”sommaren”, jag vill nog kalla det för en ren bluff……som så mycket annat.

 6. Steve

  Metangas läcker ut från havsbottnar
  SR Vetenskapsradion, 05 mars 2010 06:00
  … havsbottnen utanför Sibirien har börjat släppa igenom den metangas som man tidigare trodde stoppades av ett ogenomträngligt skal av permafrost.
  … de här bottnarna har legat uppe på land, som frusna torvmossar – med metanet i tryggt förvar. Det var på istiden.
  … Sedan dess har den här permafrosten tinats upp. Geotermiskt, med värme från jordens inre som har stigit upp genom sprickor i jordskorpan, men också av det överliggande havsvattnet som förstås är mycket varmare än temperaturen på land. Så den här upptiningen har pågått i 5000 – 9000 – 10 000 år, säger Örjan Gustafsson.
  … Men några stora mängder metanutsläpp är det ännu inte frågan om. Trots att den mängd metan som kommer ut nu motsvarar vad man trodde kommer från alla världshaven sammanlagt, har den här mängden inte någon större betydelse för klimatet.
  http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?ProgramId=406&Artikel=3486804

 7. tty

  Jag får återkomma med det eviga argumentet: det var ca 10 grader varmare i Sibirien under den förra mellanistiden, och skog växte ända upp till ishavskusten, och havsnivån var t o m en aning högre än nu, men tji metanutsläpp trots det.

 8. Jonas B

  Någon klok person på den här bloggen påpekade för en tid sedan att grunder för alla klimatalarmistiska artiklar är orden ”om” och ”kan”. OM (det eller det inträffar) KAN (det eller det hända)…
  Redan i den korta puffen på DN:s förstasida räknade jag till fyra ”kan”. I den stort uppslagna artikeln var om:en och kan:en så många att jag tappade räkningen…:=)

 9. Kjell_A Jönsson

  Till  Jonas B
  Du har alldeles rätt.  OM och KAN är liksom MAN  KAN  INTE UTESLUTA  bärande ord i AGW-lobbyns vokabulär. FÖRSIKTIGHETSPRINCIPEN  anförs också gärna.
  Utifrån denna kan man i princip förbjuda  eller beskatta det mesta.
  Kjell-A  Jönsson
   

 10. Jonas B

  Kjell # 9 > Jo, om försiktighetsprincipen för 500 år sedan tolkats som den tolkas i dag hade Columbus aldrig fått ge sig av västerut. (OM jorden är platt KAN båtarna trilla över kanten)… 

 11. tty #7

  ”Jag får återkomma med det eviga argumentet: det var ca 10 grader varmare i Sibirien under den förra mellanistiden… o s v”

  Talar du om årsmedeltemperatur? Var ligger årsmedeltemperatureni Sibirien nu för tiden?

  Kan du tipsa om var man kan hitta den? Det låter ju intressant.

  Jag är nämligen lite smått intrresserad av regionala klimatförändringar på Jorden. Visserligen mest i nutid, men det långa perspektivet är ju också intressant. Jag har sett en grankotte som trillat ner på marken på Fulufjället för 7 000 år sedan. Och det var en fascinerande upplevelse.

  Inlandsisen drog sig tillbaka och skogen växte först upp på de toppar som nu är kalfjäll.

 12. S. Andersson

  Det hela börjar påminna lite om Renässanspåvarnas beteende, som banade vägen för reformationen. Man hade länge skrämt i folk att de skulle betala för sina synder i form av avlatsbrev, annars kom man inte in i himlen. Nåväl, för att bredda sina inkomstmöjligheter, utökade man verksamheten såtillvida att man även erbjöd människor att köpa avlatsbrev för redan döda släktingar. Produktdiversifiering skulle man väl kalla detta idag. Det sköna med de här produkterna är ju dels att de är oberoende av tidsfaktorn, de sträcker sig oändligt långt tillbaka i tiden och oändligt långt in i framtiden, vilket naturligtvis är extra piffigt eftersom det tillförsäkrar dig om en ”revenue stream” till ragnarök.  En annan fördel är att man aldrig kan kontrollera om man får valuta för pengarna, d v s om man kommer in i himlen som utlovats utan man får lita till den s k försiktighetsprincipen (bästa att pröjsa , annaras kan man kanske hamna tillsammans med killen med horn i pannan).
   
  Nu blev folk lite sura på det här och man tyckte sig inte ha råd att betala till den (åtminstone då) korrupta kyrkan. Sen kom Luther med hammaren i högsta hugg och resten är som man säger historia.
   
  På samma sätt med klimatångesten. Om det nu inte finns någon klimatkatastrof just nu så kan man ju alltid hävda att den kommer senare, om 200 år eller så… Skänk oss bara era pengar så kommer ni till klimathimlen (där det är kallt).
   
  Jag funderar på att formulera 95 teser om klimatfuskeriet och åka till Wittenberg och spika upp dem på dörren till den där kyrkan. Undrar om folk skulle förstå symboliken? Någon som vill hänga med?
   
   
   
   

 13. Slabadang!

  Andersson!

  Klockrent! Sant och KUUUUUUUUUUUL!

 14. Slabadang!

  Vi fick rätt i våra profetior!

  Först gällde larmen Antarktis…där bor inte en käft!
  Sen kom larmmen om Arktis…..där bor inte heller en käft!
  Sen kom larmen om Himalayas glaciärer…..totalt folktomt!

  Därefter ställde vi oss frågan var nästa område kunde vara där det heller inte bor en käft!!?? Fler av oss gissade havsbottnar och havsdjupen…å kolla !! Vi fick rätt igen!!!!
  ”Lär känna din fiende” en ren plattmatch med AGW alarmisterna. de är lika lätt förutsägbara som soluppgången.
  Vi kanske ska sluta ge dem tips?

 15. Underbar liknelse.
  Vi är nog många som ser fram emot dina 95 teser!
  Passar inte porten till IPCC huvudkontor bättre än Wittenberg?
  Våra klimatmedvetna vetenskapsredaktioner på SR och SVT  följer säkert med och dokumenterar uppspikandet så att vi kan få en TV-sändning live precis som då Greenpeace och andra har intressanta aktiviteter för sig.   

 16. samma retorik på ekot … som gammal pedagog ..hur kan man lägga upp inslag så här 1) infrusna fartyg utanför kapellskär och sundsvall och det värsta isläget sedan 60-talet ..2) metan hotar klimatet 3) soja till kycklingar hotar regnskogen ..
  är det ingen som sett ”snöskogen” ?

 17. Slabadang #14

  Det handlar nog mer om att man föröker hitta platser på Jorden som inte påverkas så direkt och elementärt av mänsklig aktivitet.

  Hypotesen är ju att det vi gör lokalt eventuellt kan ha en global påverkan.

 18. bom

  Det handlar om metanhydrat. På bottnarna av de kalla haven finns förutsättningar för bildning av metanhydrat (rätt tryck och temperatur och ont om syre).  Det är inte troligt att (som ovan förmodats) transport av metan sker från fastlandet och ut i havet. När vi har lärt oss att utvinna metanhydratet så har vi en finfin ersättning för naturgas. En av teorierna kring Stora Tunguska är att det skulle kunna ha varit metangasexplosion av riktigt grov kaliber.

 19. AOH

  O T i dessa tider av Carlgren –hyckleriet

  http://www.barometern.se/ledare/islanningarna-bor-rosta-nej-i-dag(1810069).gm

  Men det vi ser visar tydligt hur Europas stater börjar bli alltför små och trånga för att själva kunna hantera ekonomiska kriser. Ett annat exempel är Grekland. Vi ser alla turistbilderna framför oss av de pittoreska gubbarna vid brädspelet på tavernan. Problemet är att de inte alls ska sitta där och ha trevligt och dricka kaffe, utan arbeta effektivt och koncentrerat åtta timmar om dagen på kontoret eller i fabriken.

 20. Slabadang!

  Näe Uffre B!

  Skälet är att det är områden som är historiskt oerhört dåligt övervakade och de flesta som jobbar med de få observationer som finns är sådana som läser ur IPCC katekesen. Det finns inte återigen en käft som kan kontrollera vederhäftigheten i påståenden och slutsatser eftersom vi har så dålig historisk kunskap om områdena.  

  Förutsättningarna sitter helt enkelt som en smäck för alarmisterna.

 21. Slabadang!

  AOH!
  Jag drar en helt annan slutsats.Delat ansvar blir ingens ansvar.Samarbete får ofta konsekvensen att alla som samarbetar tror att ansvaret ligger hos övriga.Därför skall vi stärka decentraliserningen av ansvar och beslut.Bankerna har blivit för stora och har dålig koll på sina risker.Swedbank använder sig av en italiensk typ av bokföring de räknar intäkter på förlorade lån.
  Läs Malmquist i DI.

 22. Slabadang #20

  På tiden att vi börjar samla data nu när vi kan. Det kan ju bli till nytta för framtiden.

  Jag tror personligen inte att det finns ”alarmister” inom forskningen på samma sätt som du.

  Däremot är media beroende av uppmärksamhet. Och där har aldrig budskap om att ”allt är lugnt” prytt några löpsedlar eller lockat läsare.

  Men att media skulle påverka nyfikna forskare tvivlar jag på.

 23. ..forst #22..
  ursäkta att det blev lite ”halmgubbeteknik” i sista meningen. 😉

  Jag ogillar sånt i den här formen av diskussioner, men där slank mitt tangentbord iväg före huvudet…

 24. Slabadang!

  Jovisst är det så UffeB!
  Det är hur vi använder forskningen det handlar om.

 25. ThomasJ

  Slabadang! Om du inte redan hunnit lägga Michael Chrichtons
  ’Aliens Cause Global Warming’ till dina ups/downs i samlingen,
  här länken till detta mkt. läsvärda talscript: 

  http://www.crichton-official.com/speech-alienscauseglobalwarming.html

  Mvh/TJ

 26. tty

  Uffeb #11
  Det torde framförallt vara sommartemperaturen som är av betydelse när det gäller ”metanpyset”. Det finns en omfattande litteratur om klimatet under den förra mellanistiden i Sibirien, dock mest på ryska. Detta är en bra sammanfattning:

  Velichko, A. A., Borisova, O. K. & Zelikson, E. M. 2008 : Paradoxes of the Last Interglacial climate: reconstruction of the northern Eurasia climate based on palaeofloristic data. Boreas, Vol. 37, pp. 1–19.

   

 27. tty

  bom #18
  Metanhydrat och ”sibirienpyset” har inget med varandra att göra. Metanhydrater finns bara på stort djup i kontinentalbranterna, medan Laptevhavet är det grundaste havet vi har på planeten. T o m Östersjön är djup i jämförelse.
   

 28. Helge

  Metanhydratet, hur bildas det? Någon påstod att det finns hypoteser att koldioxiden kan vara en del i processen, men hittar inget på nätet.

 29. Labbibia

  En ”lustig” sak med våra kära myndigheter är ju att de har chartrat ut vår största isbrytare, Oden.
  Om man bygger en modern isbrytare för skattepengar, är det för mycket begärt att den finns i svenska farvatten när den behövs, dvs på vintern, dvs nu?
  Tydligen.

  Den befinner sig nämligen  just nu i Antarktis,  och där gör den förstås mycket nytta?

  När ska det bli någon ordning på våra myndigheter och statliga verk?

  Är det någon mer än jag som blir förvånad om den INTE är där för att dokumentera ”Glåååbal Wååårming”?

 30. Lena Krantz

  Labbibia
  Eftersom vi har glåååbal wååårming så räknade de väl med att den inte skulle behövas här och skrev på nåt avtal typ i höstas när MET-office hade gått ut med att sin prognos ang att det skulle bli en mycket mild vinter.

  😀

 31. Labbibia

  Lena Krantz # 30

  Jäpp, jag tor att det var precis så det gick till. 🙂

  Och jag blir inte ett dugg förvånad om vi hittar vår just nu mycket behövliga isbrytare vid VästAntarktis. Där går det säkert att filma lite spektakulära ”Glåååbal Wååårming”-bilder nu. Som kalvande glaciärer etc…..

  Jag ska se om jag kan hitta Oden via internet………

 32. ThomasJ

  Labbibia #29: Helt rätt! Patetiskt att höra sjöfartsverkets anvarige säga ”… det är en bra affär för oss… chartern betalar.. bla-bla”.
  [Alltså bra för ’verkets’ ekonomi!]. Vad den supernollan glömmer bort, är att sjöfartens aktörer = rederierna BETALAR [jätte-] pengar för tillgänglighet till hamnarna. Om det – för ’verkets’ del – ligger 20-50 fartyg fastfrusna pga. Odens förstärkning av ’verkets’ ekonomi. som kostar mellan 5 & 25 tusen dollar om dan + att exportindistrin inte får ut sina produkter, tja,… det é la nåt ’nån’ annan bör ansvara för…
  Ergo: Nån-annan-nismen är namnet på den härskande, nu gällande & enda ideologien…
  Arma Land! 🙁

  Mvh/TJ

 33. tty

  Helge #28
  Isotopsammansättningen visar att helt övervägande delen av metanhydraterna framställs av metanogena bakterier. På några håll tyder dock isotopsammansättningen på att nedbrytning av kolväten (=olja) och uppsippring av oorganiskt metan från manteln också bidrar.

 34. tty

  Oden är tydligen redan uthyrd nästa vinter också:
  http://www.nsf.gov/od/opp/antarct/oden_nbp_cruise/oden_nbp_cruise_info.jsp
  vi får väl hoppas att den blir mildare.

 35. Labbibia

  ThomasJ # 32

  Usch ja. Det börjar oroväckande mycket påminna om Joseph Hellers bok ” Moment 22″…… Där tyskarna hyrde in  USA-bombplan för att få dem att bomba bomba amerikanska flygbaser……..
  En fantastiskt bra bok……

  För övrigt hittar jag bara 2 fartyg vid Västantarktis just nu…
  ”Laurence M Gould” och ”Antarctic Dream”
  men ”Oden” kanske inte har någon AIS? 

 36. Steve

  Mer om isbrytarprojektet ”Oden Southern Ocean”, som enligt avtalet ska hålla Oden sysselsatt två vintrar till, 2011, 2012:
  http://www.polar.se/expeditioner/swedarp2009_10/oso.html

  Ännu mer, mest på engelska:
  http://www.polar.se/expeditioner/swedarp2009_10/rapport/oso.html

 37. ThomasJ

  Labbibia #35: ”…who’s the bombardier…, well… I’m the bombardier, ain’ t I…. b o o m, what tha f*k – chocholate in the parachute – sorry,  it’s been traded for cotton… b o o m,.. sorry again… my fault…, sorry,… eh?…”

  Tragiskt/tråkigt/katastrofalt [pick any 2 of ’em] att inget, säger inget, krav på en minsta granskning av vad som ’hotar’ är vetenskapligt framförd, nowhere at all…! Lyssna på Al just nu:
  lyssna sedan på Rummukainen/Tjärnström/Källén [r.i.p.!] o jfr.

  Al G in the air [just nu]: R.I.P., snarast möjligt…

  /TJ

 38. Labbibia

  Steve # 36
  Vad var det jag sa om Oden och VästAntarktis i mitt # 31? 🙂

 39. De klimathotsreligiösa påpekar gärna att Arktis har blivit varmare i snabb takt de senaste decennierna. De tiger alltid om att den uppvärmningen skedde efter några decennier av snabb avkylning. Precis som globalt, upphörde uppvärmningen för flera år sedan, och maxtemperaturen låg på samma nivå som det tidigare maxet i slutet av 30-talet. I stället för att bevisa att AGW-tron är riktig, bevisar Arktis i själva verket att tron är fel.

 40. ThomasJ

  Labbibia #38 [eget 37]: ber dig om ursäkt för utelämnat
  ’mvh’ – adrenalitets koncentration är riktat/förorsaktas mot/av Al ’den store/ende’ …. humhum… månglaren… ’Går -det – så går det..’

  Mvh/TJ

 41. Helge

  Tack TTY, då kan det stämma http://sv.wikipedia.org/wiki/Methanobacteria