Kungliga vetenskapsakademien på hugget

elledningar

KVAs energiutskott har en utmärkt artikel på SvD Brännpunkt:

Vår stabila fossilfria el från kärnkraft och vattenkraft kommer också att bli efterfrågad som balanskraft för ny kontinental väderberoende elkraft. Utbyggda europeiska kraftnät skulle öppna möjligheterna för elproducenter att sälja svensk basel mot bättre betalning till utlandet. Europeiska och svenska konsumentpriser skulle utjämnas och i Sverige skulle vi inte längre ha någon pris- och kvalitetsmässig fördel när det gäller den viktiga produktionsfaktorn el. I dag kostar elen dubbelt så mycket i Tyskland som i Sverige. Vid utjämnade elpriser kan företagen komma att fråga sig varför de ska producera varor och tjänster i Sverige och inte på kontinenten.

Kanhända att detta retar en del klimathotare som tycker att svenska småkonsumenter skall vara med och överföra pengar till vindkraftsindustrin – i solidaritetens namn. En del KVA-medlemmar tycker att det är en bra egoboost att få vara med i KVA, men uppskattar absolut inte energiutskottets obstinata utspel – artikeln är ”illa argumenterad” enligt en av de egoboostade.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Stickan no1

  En artikel i WSJ som säkerligen också retar en del klimathotare:
  ” Therefore, the new report,  (IPCC) ”fifth assessment report”, is effectively saying (based on the middle of the range of the IPCC’s emissions scenarios) that there is a better than 50-50 chance that by 2083, the benefits of climate change will still outweigh the harm.”
  http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324549004579067532485712464.html
   
   

 2. bom

  Glöm inte att Tysklands företag åtnjuter subventionerad el. Det är konsumenterna som tvingas betala för hållbarhetskalaset!
  Så Olle H pekar självmant på sin egen egotripp med KVA – fast som tillhörande avgrundsvänstern så gillar inte Kungen? KUNGLIGA Tekniska Högskolan.
  Det finns kufar minsann!
   

 3. Undrande

  Kommer något parti ta upp detta i kommande val?
  Hur länge skall partier låtsas att intermittent elproduktion kan tillföra en trygg och ekonomisk elförsörjning?
   
  Är det enbart ett uppenbart avslöjande ifrån Tyskland, som kan få politiker att vakna?
   

 4. Peter Stilbs

  Tack Ingemar. ”Egoboostad” var en bra klassificering för denne självutnämnde samhällsräddare. Vore nog bättre om han ägnade sig åt att granska missbruket av statistik och matematiska metoder inom ”klimatfältet”  – men där verkar skygglapparna enorma. 

 5. ThomasJ

  ”Egoboostad” !!! Just theeee name of today! Wow! Undrar vilka [rök-]svampar som ger sådan persons ’Ego’ going… :mrgreen:
   
  Mvh/TJ

 6. pekke

  Tjeckien säger godbye till subventioner för hållbar energi. 
   
  http://www.thegwpf.org/czech-republic-abandons-renewable-energy-eu-climate-policy-crisis/

 7. ThomasJ

  Undrande #3: ”Kommer något parti ta upp detta i kommande val?”
  Tyvärr, så vitt jag kunnat finna, ter sig inget parti, inkl. förhatliga SD, tycks/vågar något parti ta tag i denna, ack så viktiga, samhällsfråga. Än värre finner jag det vara, att organisationer som [främst] Svenskt Näringsliv o/e Skattebetalarnas Förening, ’Företagarna’ m.fl. inte gör ett enda smack för opinionsbildande i riktkning mot en verklighetsförankring…  Sad story, indeed!
   
  Mvh/TJ

 8. tolou

  Stickan #1
  The most plausible explanation of the pause is simply that climate sensitivity was overestimated in the models because of faulty assumptions about net amplification through water-vapor feedback.

 9. Thomas P

  Säger inte normal ekonomisk teori att frihandel är bra och att man skall försöka bygga bort sådant som hindrar handel, i detta fall bristande överföringskapacitet ned till kontinenten?

 10. Ingemar Nordin

  Thomas P #9,

  Visst är frihandel bra – på en fri marknad. Men vi har ingen fri marknad inom EU utan en gravt snedvriden genom subventioner. Att de tyska skattebetalarna och elkonsumenterna får betala dess regerings stollepolitik är djupt beklagligt. Men jag ser ingen anledning till att även vi i Sverige skall gå in och stötta deras sol- och vindindustri genom att leverera backupenergi när de själva stängt ned en lång rad av sina kärnkraftsverk.

  Se Tysklands energipolitik som ett virus Thomas. Det gäller att isolera den, och försöka vaccinera våra politiker från att bli smittade.

 11. ThomasJ

  Just wait and see… När, 2014, EUSSRs pådyvlade, beslutade, el-energiområde (det ’gemensamma’) börjar implementaras… Tack plenty Maud – yes-we-can’t – Olofsson etCons för detta… Ställ dessa till ansvar! Typ riksrätt.
   
  Mvh/TJ

 12. Perfekt

  Thomas P står upp för frihandel!
  Mycket skall man se när AGW-kyrkan rämnar. Som väntat har han dock inte begripit den grundläggande vetenskapen. Överföringskapacitet kostar pengar och är inte lönsam om frihandel råder för energi i Tyskland.

 13. Staffan D.

  ”Vi står inför en systematisk industriell massaker”, sade EU:s industri-kommissionär Antonio Tajani.  ”EU:s quixotiska omställning till ’förnybar energi’ får elpriserna att nå orimliga nivåer…”
  – Han fortsatte:  ”Vi kan inte vara religiösa om klimatet.  Vi behöver en ny energi-politik.  Vi måste sluta låtsas:  Vi kan inte offra Europas industri på orealistiska klimatmål som ändå inte genomdrivs ute i världen”, sade han till Telegraph.
  – ”Vår förlust av konkurrenskraft är skrämmande”, sade bankmannen Paulo Savona.
  – Konsulterna IHS väntar att USA:s kemi-produktion ska fördubblas till 2020.  Europas, däremot, minskar med en tredjedel.
  – EU-presidenten Herman Van Rompuy:  ”Jämfört med amerikanska konkurrenter betalar vår industri idag dubbelt så mycket för el, och fyra gånger så mycket för gas.”
  Europe’s deepening energy crisis has for now replaced debt troubles as the region’s top worry…  –  Etc.
  http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/10295045/Brussels-fears-European-industrial-massacre-sparked-by-energy-costs.html

 14. Slabadang

  Ingemar N!
   
  Där satt den! 🙂 virus … jepp!

 15. HansH

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2420783/Global-warming-just-HALF-said-Worlds-climate-scientists-admit-computers-got-effects-greenhouse-gases-wrong.html Total pudel…vi är nere på normala orsaksnivåer…modellerna är knas och vi vet ingenting. The sciense is in a flux 🙂 Ja…vad säger man…är detta harakiri…? 🙂

 16. Börje S.

  Pointman är också på hugget. Hans senaste drapa beskriver vad han tycker klimathoteriet egentligen är för slags företeelse. Han tangerar mina egna mardrömmar om vad som är det största hotet med det av så många besinningslöst älskade klimathotandet. 
  Kanske lämplig läsning för den egoboostade som nämns i artikeln, vem det nu kan vara.
   
  (Ett tag tänkte jag ta Ingvar E:s lista och skicka den till våra utvalda, men valde efter en stunds eftertanke att låt bli.) 
   
  http://thepointman.wordpress.com/2013/09/14/know-your-ultimate-enemy-the-dream/

 17. Börje S.

  Snyftningsfel, måste genast åtgärdas:
  Ett tag tänkte jag använda Ingvar E:s lista och skicka Pointman´s senaste till våra utvalda etc …(Nu har jag inte valt en enda av våra folkvalda förstås, jag röstade blankt. Så skyll inte förekomsten av Annies, Lenaor och liknande tokstollar på mig.)

 18. Staffan D.

  Earth Gains Record Amount of Sea Ice In 2013…
  http://www.climatedepot.com/2013/09/14/earth-gains-a-record-amount-of-sea-ice-in-2013-earth-has-gained-19000-manhattans-of-sea-ice-since-this-date-last-year-the-largest-increase-on-record/

  …Al Gore Predicted Arctic Ice Could Disappear…
  http://cnsnews.com/news/article/barbara-hollingsworth/wrong-al-gore-predicted-arctic-summer-ice-could-disappear-2013

  New UN report lowers estimates on global warming…
  http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324549004579067532485712464.html

  (Drudgereport.com just nu)

 19. Glasklar

  Att förbjuda export är minst sagt ett sinnessvagt förslag. Vill de förbjuda export av skogsprodukter också, för att få lägre papperspriser åt svenskarna? Tvärtom ska utbyggnaden av kraftverk släppas fri, si så får vi snabbt en mycket stor ny exportindustri. Om utländska regeringar subventionerar vår export till dem, så är det bara att tacka och ta emot.

 20. Ingemar Nordin

  Glasklar #19,

  Om vi hade fått bygga nya kärnkraftverk i massor så hade det kanske inte varit så dumt. Men enligt regeringen så skall det byggas dyr vindkraft subventionerad av svenska skattebetalare och elkonsumenter. Då är det snarast sinnesvagt att exportera.

 21. Glasklar

  Förbud mot export löser inte problemet med att produktion är förbjuden. Om tyskarna betalar mer för elen så är det för att de använder den på et värdefullare sätt. Elbolagen liksom alla företag ska självklart få sälja till högstbjudande, det är det som skapar lönsamhet. Att avskaffa grundläggande mänskliga rättigheter som avtalsrätten, bara för att girigt tjäna lite pengar på att slippa konkurrens, det gör samhället mycket fattigare och är dessutom omänskligt kränkande med hot om tvång.
   
  Med samma logik föreslår man exportförbud på papper, för då får ju svenskarna billigare papper (tilsl sista pappersbruken strax lagt ned). KVA visar prov på fullkomlig okännedom om vad en ekonomi är för någonting. De verkar inte ha nån aning om hur saker och ting hänger ihop.

 22. Undrande

  21
  Glasklar 2013/09/15 kl. 14:10 Hur skall elbolagen kunna ”klara” sig när, intermittent el dumpas och betalas via ”klimat”- skatter?Elkostnaden VAR lägre och hanterbar för vanliga människor! Innan ”klimat”-skatter fanns!Nu tycks inte ens tyskar ha råd med el!

 23. Pelle L

  Yes we can!
   
  Klart att vi skall sälja vår vattenkraft (=stabil el) till alla världens länder.
  Vi har ju vindkraftverk över allt snart.
   
  Perfekt att ringa in till chefen och säga ”Jag blir lite senare i dag, det var stiltje, okey?”
  Och till ungarnas lärare ”Frukosten blev lite senare för morgonbrisen lät vänta på sig, men de kommer snart”.
   
  Men det var inte detta jag skulle säga egentligen, det var en kommentar till Glasklar #19 och #21
  Du vet väl att man inte kan lagra elströmmen i containrar i hamnen va?
  Poff! Så är den borta. Så att jämföra med att sälja gamla tidningar eller malm blir lite fel.