Kristdemokraterna – också med i Doha-kören

Nu är det dags att fortsätta granska riksdagspartiernas klimat- och energipolitik. Idag granskas Kristdemokraterna. För tidigare granskningar, se Centerpartiet, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna , Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Floskeltestet av partiets hemsida ger Kristdemokraterna endast ett poäng – ett mycket bra resultat. Jämför med Centerpartiet som fick 17 floskelpoäng.
Kristdemokraterna har betydande problem att attrahera väljare och riskerar att åka ut ur Riksdagen vid nästa val. Partiets profil är totalt utslätad och i Alliansen har man blivit överkörd eller lagt sig i sina hjärtefrågor. Partiet står knappt för någonting eget utom möjligen mer tid för barnen – men vem vill inte ha det? Klimat- och energipolitiken är inget undantag – den är så tråkigt politiskt korrekt att man somnar när man läser den.
Miljöpolitisk talesperson är Irene Oskarsson. Här kan du läsa hennes tråkiga uttalande om COP18 i Doha. Inte ett uns av eget tänkande utan bara rabblande som en politisk maskin. Gissa om svenska delegationen cyklade till Doha eller tog flyget med alla utsläpp?
Irene Oskarsson
här skriver Irene Oskarsson: Vem drömmer inte att från sitt köksfönster eller veranda kunna blicka ut över ett öppet landskap med en gnistrande vattenspegel i fonden?
Undrar om hon glömt bort alla fula vindkraftverk som nu finns utanför många köksfönster?
Irene Oskarsson har varit kommunalråd i Aneby kommun och har titeln diakoniassistent. Någon naturvetenskaplig bakgrund har jag inte lyckats hitta.
Hon vill också ha en haveriutredning för KD. ”Jag tror att vi nu behöver sätta oss ner och analysera och se hur vi formulerar vårt budskap”. Som alla politiker tror de att det är formuleringen av budskapet som är fel men politiken rätt. Irene Oskarsson ska få ett tips. Det är politiken som är fel, inte formuleringen. Läs Vaclav Klaus böcker samt Donna Lafromboise bok ”The Delinquent Teenager”. Boken kostar $16 på Amazon.
Energi- och miljöprogrammet bjuder inte på några överraskningar. I klimatpolitiken (pdf) ska Sverige gå ”före”. En uppfostringsdel finns också – ”Ge medborgarna en ökad kunskap om hur de kan välja en mer klimatsmart livsstil”. Energipolitiken (pdf) är klart bättre än klimatpolitiken. Kristdemokraterna inser att kärnkraften behövs i Sverige även i framtiden.
Kristdemokraterna har Anders Wijkman som någon form av talesman. I denna något gamla rapport från 2009 skriver Wijkman tillsammans med politiska broilern Ella Bohlin om klimathotet. Rapporten finns på hemsidorna men har inte officiellt sanktionerats av partiet!?
Ella Bohlin
Ella Bohlin har gjort sig känd för att vilja totalförbjuda snus [länk] och vilja begränsa införselkvoterna (pdf) för alkohol. Så mycket för Kristdemokraterna som ett frihetens parti. Ella Bohlin stod väl som medförfattare till rapporten ovan för att hon trodde det skulle gynna den egna karriären. Som tur var kom Ella Bohlin inte in i Europaparlamentet utan slogs ut av Alf Svensson. Ella Bohlin kallade förhandlingarna i Doha för ”världens viktigaste förhandlingar”.
Internt verkar det vara anarki i Kristdemokraterna. Alla möjliga konstiga åsikter som t.ex. totalförbjuda snus går att framföra av någon i partiledningen. Kristdemokraterna knyckte beteckningen verklighetens folk från Ny demokrati. Så här står det: Kristdemokraterna vill ge människor mer frihet att göra sina egna val. Sätta stopp för synsättet att bara ett livsval är riktigt, och att alla måste välja på samma sätt för att passa in i mallen. Politiken ska syfta till att ge människor bästa möjliga förutsättningar att själva styra sina liv.
Tycker någon att förbjuda snus, begränsa införsel av alkohol och detaljstyra folks liv med skatter och avgifter med hänvisning till ”klimathotet” stämmer med detta?
Sen vet jag att det finns många vettiga personer inom Kristdemokraterna. Jag har pratat med några som har en helt annan syn än Ella Bohlin på ”klimathotet”.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Janne

  Svensk politik behöver en Boris Johnsson, karismatisk borgmästare i London med rockstjärnestatus och mycket populär bland väljarna.
  Läs hans kolumn i The Telegraph om skiffergas.
   
   

 2. Inge

  Kristdemokraterna hade en riksdagsledamot vid namn Ingemar Vänerlöv som skrev en motion där han förklarade osäkerheterna i klimathotet. Efter förra valet försvann han från riksdagen så jag misstänkte en utrensning. Men för några veckor sedan var han på Östnytt och pratade om rekordmängder av regn, han har jobbatr som väderrapportör, och han verkade på utseendet vara pensionär, så jag tror det är orsaken till hans ”försvinnande” från riksdagen.

 3. Peter Stilbs

  Tack Per – på tal om konstiga åsikter – är inte Anders Wijkman KD-ansluten – och samtidigt vice(?) ordf för Rom-klubben – och skriver konstiga saker tillsammans med vår egen JR?
  En opinionsundersökning redovisad i morse tpå Text-TV påstod att KD och C hamnade under 4%-spärren  – men vad ska man tro på – ca 1400 intervjuade var det.  

 4. Inge

  OT
  Enligt den här tidningen har USA massor med olja i jorden. En formation kallad Green River Formation i västra USA ska innehålla 3 biljoner fat med olja, tre ggr mer än vad som förbrukats på senaste 100 åren:
  http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2244822/Thought-running-fossil-fuels-New-technology-means-Britain-U-S-tap-undreamed-reserves-gas-oil.html

 5. Peter F

  Börjar närma sig ”normalt”.
  http://nsidc.org/arcticseaicenews/

 6. Ann Lee

  Nu vet jag inte om tidningen Dagen är språkrör för KD. Men även där stämmer Dohakören in i snyftrefrängen. Inte ett uns kunskap och analys finns.
  http://www.dagen.se/nyheter/svenska-kyrkan-rasar-mot-klimatavtalet-i-doha/ 
   
  Jämför:
  http://www.nationalreview.com/planet-gore/334989/how-un-hides-secret-talks-public-monckton-arabia
  How the UN Hides Secret Talks in Public
  I had come straight to Qatar from Vilnius, where I had given the annual address to the Lithuanian Free Market Institute, whose president had later taken me to visit the Museum of Genocide in what had been the KGB headquarters and prison during the 50-year Soviet occupation of his brave country.
  There, among the miserable cells that have been kept as they were when the KGB had fled Eastward after the collapse of the Berlin Wall, I saw the evidence of how anyone who had questioned the Party Line or told jokes about the Central Committee — however mildly — had been locked up, starved, made to stand all day at least 18 inches away from the cell walls, allowed to visit the bathrooms only once a day and to shower in cold water only twice a month, interrogated for days on end without sleep, tortured unspeakably, and killed without mercy. I wept.
  Wherever there are closed minds, cruelty and death may not be far away. Let us open those minds while there is still time. 

 7. Tege Tornvall

  Ingemar Vänerlöv är numera kommunpolitiker för KD i hemstaden Vänersborg – och fortfarande klimatrealist. Han borde rimligen kunna påverka partiledningen.

 8. Ann L-H

  Peter – #3 Anders W. är en flitig herreman. Visst är han v ordf. i Romklubben. Men det är inte nog med det. Han ingår även i European Climate foundation, LEAD internationel (under Rockefeller Foundation) och inte att förglömma, ett nätverk som inte varit speciellt omskrivet här på TCS GLOBE. Global Legislators for a Balanced Environment som bildades 1989 bl a av Al Gore. Globes samarbetspartners är bl a G8, Världsbanken, UNEP, IUCN, London School of Economics och Fabian Society. GLOBE är väl värt att uppmärksammas mera.
  Är man dessutom aktiv inom EU och Tällberg mm så må det väl vara honom förlåtet om han inte dessutom hinner sätta sig in i hur stabil den vetenskapliga grunden är för de hot han arbetar för att lösa. Det är ju hoten som i sig är det viktiga, ju mer skrämmande hotbild desto större möjlighet att nå det guldskimrande målet – Global Governance.  
      

 9. tty

  Inge #4
   
   
  Green-Riverformationen är oljeskiffer, liksom vår egen alunskiffer här i Sverige. Oljan är därför svår och dyr att utvinna. Den kommer knappast att utnyttjas så länge det finns konventionell olja och numera ”tight oil”, det som något inkonsekvent oftast kallas ”shale oil” (skifferolja). Det rör sig då om ”vanlig” olja, men som finns i lågporösa och inpermeabla lager och som hittills inte gått att utvinna ekonomiskt. Men nu går det. Googla t ex ”Bakken” och ”Eagle Ford”.

 10. Inge

  Tack TTY. Ska kolla.

 11. Sören

  Jag ser att Folkpartiet återstår Per. Där kom jag just med mitt lilla bidrag genom en tråd i dess miljöforum: http://gronaliberaler.se/node/1192

 12. Jan E M

  Lite om KD.
  KD har haft en högre miljöprofil än S, M och Fp utom när det gäller Global Warming. Man har inte avfärdat som AGW som felaktigt, utan mer sagt att man behöver veta mer. Nya forskningsresultat, Anders Wijkman och översvämningar i Småland har gjort att flertalet medlemmar idag anser att AGW är en realitet.
  När det gäller KD-sympatisörer, så är det en oproportionerligt stor del äldre damer. Det är en grupp som inte röstskolkar i så stor omfattning. Jag vet inte om det tas med i beräkningarna när väljarsympatier undersöks.

 13. Staffan

  Göran Hägglunds riksdagsersättare, Caroline Sz (f 1981), är aktiv deltagare i Pride-festivalen…
  KD:s väljare kan antas inse att familjen är grunden för vår tillvaro.  Ta bort den – och vad finns kvar?   Herräktenskap?  Hoho…
  KD duger inte till att inse att svennarna inte längre är eller blir kristna. Däremot finns det en värld bortom Svenneland.  (Bredäng-Skärholmen och bortom… Bodde i Fittja en gång…)
  Bara hos oss [Peking] har syrianerna två stora nya kyrkor;  alltid fullt med bilar där [inte bara] på söndagarna;  tror de har en tredje församling västerut…
  Muslimerna har en grundskola 200 m väster om mig, ett dagis 300 m, o.s.v.   I statliga skolan intill är svennarna en mycket liten minoritet.  (Österut, i villaområdet, är de fortfarande flest.)
  O.s.v.  Politiker ser inte detta.  Säger en del om politikerna…

 14. S. Andersson

  Jag tycker att allt detta avspeglar en utomordentligt trist och farlig utveckling inom svensk politik. Det finns alltför många områden där alla ska tycka lika. Det gäller klimat och miljö, invandring och inkomstfördelning. Vinster i vården är väl också ett sådant tema. Det är bland annat därför som SD firar sådana framgångar. Inte för att de är särskilt smarta eller attraktiva utan för att de som enda parti erbjuder ett alternativ till de gängse uppfattningarna. Jag kan inte tänka mig att rösta på SD men jag kan ändå förstå vad det är som gör att vissa gillar dem.
   
  I takt med att Moderaterna muterade till ett sosse-light parti lämnades ju hela högerflanken i svensk politik vidöppen. Jag tror att Kd skulle kunna profilera sig genom att tona ner det religiösa och köra lite gammaldags, hederlig högerpolitik istället. Ungefär som M under Gösta Bohman. Det skulle eventuellt också medföra att vi blev av med SDs smågangstrar. Hade de dessutom saltat med lite luddig EU-fientlighet hade vi haft en kristdemokratisk statsminister inom 10 år.
   
  🙂
   
   
   
   

 15. Jan E M

  Inge #10
  Som tty redan svarat så finns det enorma mängder olja bundet i olika bergsformationer. Det är också stor skillnad på hur lätt det är att utvinna oljan. Med dagens teknik så är den mesta oljan inte lönsam att utvinna. Där de oljeförande lagren ligger nära markytan kan det brytas i dagbrott och sedan genom en energislukande process utvinna oljan i ”fabriker”. Det går ocks att spruta ner vattenånga blandad med kemikalier i marken för att utvinna oljan, men det är en ännu mer energislukande process. Det är också troligt att det är ännu mer miljöförstörande än dagbrotssbrytning.
  Jämfört med utvinning av olja från oljesand i Kanada så är det mesta av de amerikanska oljeresrverna i berglager både dyrare och mijöskadligare att utvinna.
  Den uppgång i den amerikanska oljeproduktion sker mest på ställen där det tidigare funnits olja. Ny teknik har gjort det möjligt att utvinna lite mer ur ”konventionella” oljekälor. Det kommer fortfarande att finnas olja kvar där som idag är för dyr att utvinna.
  All oljeutvinning innebär miljöproblem. Vissa typer är värre än andra.

 16. Ann L-H
  Dags för lite grävande journalistik om dessa nätverk. För många år sedan så såg jag ett ”organisations-schema” över den ”socialdemokratiska maktapparaten”. Nåt liknande vore faktisk på sin plats nu när det gäller den ”neo-malthusianska” maktapparaten

 17. Stickan no1

  Jan E M #15
  Det kan bli att värmeenergi från kärnenergi används för att få upp ”tight oil”
  ”the use of high-temperature heat (nearly 700° C.) from nuclear reactors to refine (underground) hydrocarbon feedstocks such as heavy oils, tar sands, oil shale, and coal to produce light distillates requiring little additional refining to produce gasoline, diesel, and jet fuel”
  Resultatet är att det minskar CO2 utsläppen, alltså måste det vara bra.
  ”Underground refining also could recover remaining oil in depleted oil fields.”
  http://www.ogj.com/articles/print/volume-106/issue-30/general-interest/nuclear-heat-advances-oil-shale-refining-in-situ.html
  Producera olja av kol nere i marken med kärnkraft. DET skulle ändra förutsättningarna rejält för många nu rika arabländer.
  Mer i ämnet.
  http://www.coal2nuclear.com/Our%20Endless%20Shale%20Oil.pdf 

 18. Pehr Björnbom

  Jag ser ett samband med Sir John Houghtons starka kyrkliga engagemang. Houghton var huvudförfattare till IPCCs vetenskapliga rapoort 2001 med hockeyklubban och allt det där. Men han hade också ett stort kyrkligt intresse för klimatfrågan och drev på för att kyrkan skulle ta med klimatfrågan i sin lära. Han var aktive i en kristen intresseorganisation John Ray Initiative och skrev där en programförklaring för hur kyrkan borde engagera sig i klimat och miljö, The Christian Challenge of Caring for the Earth.
   
  Där skriver John Houghton bland annat följande på sidan 4, i rutan Summary Challenges: (min fetning):
   
  These themes could come over powerfully to modern people obsessed with the material and could help to demonstrate the value of the Christian faith to people who otherwise see no point in it and see no relevance in the spiritual message we want to bring. A strong challenge for today’s church is to include environmental concerns as part of its mission.
   
  Houghton vill alltså se klimat och miljö som en del av den kristna missionen. Detta har säkert imponerat på många andra inom kristenheten med tanke på Houghtons starka ställning inom IPCC och klimatvetenskapen.

 19. Ann L-H

  Ingvar E. – det grävande jag stått för nu på senare tid är att relativt ordentligt läsa igenom Jacob Nordangårds doktorsavhandling
  Titel: Ordo ab Chao 
  Undertitel: Den politiska historien om biodrivmedel i den Europeiska Unionen – Aktörer, nätverk och strategier. Linköpings universitet.
  Ingemar Nordin tipsade om den här på TCS för ett tag sedan. Den går att plocka hem från nätet men just nu har jag ingen länk att hänvisa till, tyvärr. Den är oerhört upplysande och avslöjande och ger i princip samma fast än mer information som SPPIs We Have Been Conned J McLean (2010), The United (Socialist) Nations Progress on global Governance, via Climate Change Sustainable Development and Bio-diversity Dennis Ambler (2011)  m fl. redan spritt – men hittills ”talat” för döva mediaöron.
      

 20. Jan E M

  Stickan no1 #17
  Idag anänds i huvudsakligen naturgas för att få värmeenergi till oljeutvinning där man behöver ånga. Vid utvinning av olja från oljesand i fabriksanläggningar i Kanada har man börjat värmeåtervinnig i en del anläggningar. Det är en teknik som inte är möjlig vid fracking.
  Det är ovanligt med 700 graders ångtemperatur från kärnreaktorer. Det brukar normalt vara knappt 300 grader.

 21. L.C.

  Men i Gen4 är det väl betydligt högre temperaturer som gäller och det går lättare att göra småskaligt ? 

 22. bom

  #3 Peter S
  Demoskops undersökning publ. idag visar att Kådisarna och centrifugalisterna ligger under tre procent. Vidare är SD tredje störst och M leder knappt över S. Båda blocken ligger på ca 45%. V har ca 5 och mp på fjärde ca 8,3 mot SD 8,5. Verkar som om SD käkar på S då?

 23. Staffan

  #18:  Ärkebiskopen t.ex. är förstås rädd att brinna upp.  [-4,4º i Uppsala just nu…]  Miljötänkandet har blivit en ytterst viktig del av den kyrkliga tron, nu när, eh, ’vetenskapen bevisat att det inte finns någon gud’.
  Jag sökte ’själavård’ hos en prälle för länge sedan…  [70-talet]  Ha!

 24. Peter Stilbs

  bom #22 jag tror knappast SD:s väljare tycker att de senaste ”skandalerna” är mer än en struntsak som gjorts till ett orkestrerat mediedrev – man vinner troligen på att väljarna noterar detta.
  Jag delar också i stort samma syn som S. Andersson #14 ovan 

 25. L.C.

  S.A. #14
  
Som i Tyskland ”Det skall inte finnas något mellan oss och högerväggen” sa  Angela Merkel CDU.
   
  Just nu finns det bara SD att rösta på om man tycker att miljö- och energifrågor är viktigt.
   

 26. Staffan

  Politikerna duger väl för oss?
  http://www.prosperity.com/Ranking.aspx
  Problemet är media.
  Konkreta fakta, som t.ex. USA:s ekonomikris, är i praktiken helt okända för tidningsläsaren.  (TV har jag inte sett sedan ca 1980)
  Man vet att EU har en del problem – men egentligen inte hur det tar sig uttryck…  Ett reportage från Grekland, eller Spanien, nej, det där är för långt borta!
  –  Och så tror man i media att vi brinner upp…  [Tyst nu Staffan, inga dumma kommentarer]

 27. S. Andersson

  L.C. #25 Tyskland har mer eller mindre samma problem. Diverse toknationalistiska rörelser poppar med jämna mellanrum upp och predikar sitt hat eller som nu senast med den beryktade terroristgruppen i Zwickau som har hållit på och tagit livet på folk i tio års tid nu.
   
  Fast Tysklands justititieminister, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (jodå, den stackars människan heter verkligen så) har deklarerat krig mot dem nu och vill röja upp i det där träsket. Det lär ju inte bli lätt men tyskarna är lite allergiska mot alla galenpannor som för tankarna mot Nazism åt höger och mot RAF till vänster. Dåliga erfarenheter helt enkelt.

 28. Peter Stilbs

  Vad tycks om denna då ?
  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/miljo/article15906677.ab
  Miljöpartiet: ”Satsa på klimatet – för ekonomins skull”  (??) 

 29. Peter Stilbs

  OT : Noterade just ett seminarium på KTH den 13.e  – jag kan inte vara med. Det är Steffen från Australien – en av världens ledande CAGW-apokalyptiker, som tydligen är på besök hos själsfränden Rockström. Kanske någon TCS:are vill gå dit ?
  Jag tror det är öppet för allmänheten – se länk här. 
   

 30. Jan E M

  LC #20
  Det går att få högre ångtemperaturer i kärnkraftverk än 300 grader. Man har inte byggt det, bl a för att det inkräktar på säkerhetsmarginalerna och utmattar materialet snabbare. Det är nog samma med Gen 4-reaktorer.

 31. bom

  FP ligger på 5,9 i Demoskopet. Kan det vara kärnkraften som håller dem flytande?
  När skall Annie L rensa ut kärnkraftssurdegen ur partiet? Hon behöver ju bara ta dit Littmarck eller Wallin för en föreläsning så vore det klart.
   
  Moderaterna går framåt (kanske beror det på Jenny-Nicole?).
   
  Bra skrivet Per W (hoppas Du hade en bra semester?). Då har Du väl två partier kvar att granska FP och M. Får vi dom genomlysta före jul?

 32. Dividendum

  @S.Andersson: Nazism och fascism och dess placering på den politiska skalan har länge varit en seglivad faktoid. Fascism och nazism har ingenting med höger på skalan att göra. De är inte till höger. De hör hemma med sina politiska bröder och släktingar på vänsterkanten. Fascism är mussolinis namn på socialism. De var bara under det namnet han marknadsförde sin socialism, fascism är helt enkelt bara ytterligare en vänsterkommunistisk-socialistisk förgrening på det totalitära trädet. Konstigare än så är det inte.
  Detta kan den intresserade och allmänbildningstörstige TCS-läsaren bekräfta genom att läsa John T. Flynns bok, ”As we go marching” på >>> http://archive.mises.org/5772/as-we-go-marching-by-john-t-flynn/
  För övrigt kan jag bara säga att det inget finns att säga, som Per inte redan sagt, om Sveriges mest meninglösa riksdagsparti.
  Sen skulle jag bara vilja säga att till Per att inte använda ordet anarki så slarvigt. 😉 Det ordets politiska innebörd är också en seriöst djupt rotad faktoid avseende dess innebörd. Den kunskapstörstige kan förkovra sig i avhandlingen, ”Order In The Jungle, Social Interaction Without The State” av Chrisopher J. Coyne.
  Vad en faktoid är? En försanthållen osanning.

 33. Håkan Bergman

  Jan E M #30
   Gen 4-reaktorer använder inte vatten som primär kylning och arbetar med betydligt högre temperaturer, så att generera ånga med högre temperatur än dagens reaktorer är inte ett stort problem.

 34. Ann L-H 19
  Skall försöka läsa ner den. Låter mäkta intressant!

 35. Börje S.

  #31 Bom
  Om du menar Gösta Wallin gillar inte kärnkraft, utan förordar snarare utökad satsaning på kolkraft. Om jag inte minns fel.

 36. Jan E M

  Håkan Bergman #33
  Som du märker så är jag inte insatt i Gen 4-reaktorerna så mycket. Jag har mest konstaterat att den beräknade tidpunkten när Areva skall ha sin prototyp klar, ständigt skjuts fram. 2021 är det senaste jag hörde och 8-10 år senar kan de första kommersilla Gen 4-rektorerna vara i drift.

 37. bom

  #35 Bra påpekande! Jag avsåg Janne Wallen KTH.

 38. Henrik

  Har nu efter en dryg vecka fått ett svar från Lena Melin angående mitt mail där jag gör klart att jag lämnar tidningen som läsare. Svaret:                          
  Hej!
  Jag håller givetvis inte med dig om överdriven rapportering om klimatlarmen. Man får i så fall anklaga dem, det vill säga forskarna, som står för rönen. Inte budbäraren.
  Många hälsningar
  Lena Mellin
  Väldigt märkligt att man då från tidningens sida lyckas ”missa” vissa rön men toklarma angående andra….

 39. Henrik

  Kan inte ni lite mer ”klimatkunniga” länka till några andra klimatrön som jag kan vidarebefordra till Lena Mellin. Är ju tråkigt om hon missat något men får hon bara länkarna av mig så kommer hon ju publicera dessa direkt 😉

 40. Fredrik

  Angående Mellin, det står ju klart och tydligt i rapporten att den inte påstår att det skall bli fyra grader varmare, ändå rapporteras det så. I det fallet måste det ju vara budbäraren och inte forskarna som bär ansvaret.

 41. Jan EM #36
   
  Areva är en ren forskningsanläggning med svårhanterad plasma.
   . 
  Gen4 Natriumkylda reaktorer kan i princip levereras nu. Jag undrar om inte nya Ryska isbrytare planeras med två sådana i varje fartyg. Är det någon som vet?
   . 
  Gen4 Blykylda reaktorer ligger tio år framåt i tiden. Janne Wallen KTH vill bygga en sådan prototyp, stor som en resväska, nu. Det tycker jag han skall få göra.
   . 
  Det är helt fel proportioner att satsa 20 miljarder bidrag på ”grön” energi *) som vi och u-länder inte har råd med och endast en miljard på FoU.
   . 
  Fattiga länder har inte råd med vind- och solkraft där det dyra är att lagra och transportera den dit den behövs när den behövs. De behöver billigare och enklare alternativ. Gen4 är ett sådant både enklare, säkrare och mer kostnadseffektivt alternativ. 
   
  *) Mest vindkraft – bidrag till miljöförstörelse således. 

 42. Ingemar Nordin

  Henrik #39,

  Här skall du få en länk att hänvisa till: https://www.klimatupplysningen.se/

  Varje vecka redogör vi för nya klimatvetenskapliga artiklar som media aldrig refererar till. Inläggen är t.o.m. på begriplig svenska. Det borde vara lätt som en plätt att fixa till en artikel i prasselmedia för den journalist som är intresserad.

 43. Labbibia

  Henrik # 38
  Jag mejlade och tipsade Lena Mellin om den stora klimatdebatten i Uppsala i vårvintras. Hon beklagade att hon inte hade tid att närvara. Jag upplyste henne också (kort) om vad den verkliga expertisen, alltså inte sådana domedagsprofeter som JR, Wijkman etc, har att säga i ämnet ”klimathotet”.
  Utdrag ur mitt mejl till henne:
  ”…..det finns en stor samsyn bland dessa framstående akademiker och forskare om att den bild av klimathotet som målats upp är en katastrof i sig. En katastrof därför att den riskerar att få politikerna att fatta beslut på felaktiga grunder. Lennart Bengtsson drog sig inte för att använda ord som ”absurd” och domedagsprofet” när han refererade till en av de mest kända ansiktena i klimathotsbranchen, nämligen Johan Rockström, chef på SEI och medlem i regeringens framtidskommission.
  Varför gör ni inte en intervju med Lennart Bengtsson? Alla forskarna i panelen var överens om att energifrågan är den stora ödesfrågan för framtiden….Inte klimatet.

   
  Som nu är, lägger vi hundratals miljarder på vindsnurror, som aldrig någonsin kommer att kunna ersätta kärnkraften. Vi står inför ett vägval. Utveckling av det svenska samhället, eller avveckling. Det här är ju oerhört viktigt, varför belyser ni inte frågan?…..”
   
  Så, nog borde hon veta…..om hon bara hade orkat offra några minuter på lite Googlande så hade hon kunnat få en nyanserad bild av läget. Jag tror, eller snarare är numera rätt säker på, att media som Aftonbluddret helt enkelt inte är intresserade av forskningsläget egentligen. Hon och andra representanter för media måste ju ha fått dussintals mejl liknande mitt?  

 44. Pelle L

  Labbibia #43
   
  Och du fick naturligtvis ett uttömmande och välmotiverat svar på ditt mejl  😉
   
  En riktig murvel bryr sig inte om sanningen, bara om att skapa slagkraftiga löp, rubriker och artiklar.
  Vart de leder spelar ingen roll, så länge de leder.
   
  Klimatet är ju en liten fråga för pressen egentligen, utom vid COP-mötena.
  Det viktiga nu är att t.ex. slåss för den s.k. mångkulturen.
  Ni minns väl kampanjen Vi gillar olika?
  Och där går ju verkligen Aftonbladet före
  http://www.friatider.se/inte-en-enda-invandrare-pa-aftonbladets-redaktion

 45. bom

  #43
  Kemipristagaren Lewkowitz angrep i sitt tacktal sådana som solkade vetenskapen varpå Anna Hedenmo genast tolkade till klimatskeptiker. L är uppenbarligen demokrat och försökte smörja ner republikaner i det här sammanhanget (han hänvisade till presidentvalet) men det ville inte AH förstå.
  Och Norrmännen gick ut i protesttåg mot EU. Tack för det!

 46. Re #41
  Jag gjorde själv några sökningar och fann följande om det kan vara av intresse för någon:
  —————-
  Ungefär 140 fartyg drivs av ca 200 små kärnkraftaggregat.  Sedan 1950 har 700 reaktorer använts till havs med mer än 12 000 reaktorårs drift.
   
  De Ryska isbrytarna som nu skall byggas förses med två st Rhythm-200 som är en tryckvattenreaktor med 2 x 170 MW kapacitet. De är således av typ Gen3.
   
  Ett konsortium arbetar med att förse fartyg med Hyperion som är Gen4 reaktor med 2 x 70 MW kapacitet. De går i tio år utan att bränsle behöver fyllas på. Därefter byter man hela kassetten. Man är nu nära produktionstart. Det var fö ungefär den konstruktionen som ASEA utvecklade under 1970-talet fram till Birgitta Dahls historiska tankeförbud 1987 – 2006.
  —————-
   

 47. Sören

  mig själv#11 och Per: klimatskepsis har figurerat tidigare i samma forum ska sägas, ett exempel: http://gronaliberaler.se/node/790

 48. Pingback

  […] Näst sist så granskar vi nya Moderaternas energipolitik – Sveriges numera största parti. De tidigare granskningarna hittar du under Centerpartiet, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna,  Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. […]