Kreativ journalistik på SVT

 

WMO framsida

Årets rapport om klimatet från WMO (World Meteorological Organization) släpptes I förra veckan. Sveriges Televisions reporter Johan Juhlin skrev en artikel om rapporten som publicerades på SVTs hemsida. Det blev inte så bra.

Vad jag kan se är Johans artikel en blandning av pressreleasen från WMO och motsvarande artikel publicerad på The Guardian. Jag tillåter mig att tvivla på att han har läst själva rapporten.

När en journalist skriver en nyhetsartikel är det alltid bra att ha en eller ett par så kallade pratminus, dvs att en person har sagt något, gjort ett verbalt uttalande. Det ger legitimitet och tyngd till texten att citera dessa uttalanden. Johan har valt tre uttalanden från artikeln i The Guardian som jag har tittat på. Naturligtvis är det viktigt att översättningen blir rätt. Det som personen har sagt är ju just det och inget annat.

Det första citatet är David Carlson som enligt artikeln i The Guardian säger:

”“Even without a strong El Niño in 2017, we are seeing other remarkable changes across the planet that are challenging the limits of our understanding of the climate system. We are now in truly uncharted territory,” said World Climate Research Programme Director David Carlson.”

Citatet i Johans översättning:

”– Även om det blir en svagare el Niño 2017 kommer pågår nu så stora klimatförändringar på flera platser på jorden att våra kunskaper inte längre räcker till. Jordens klimat befinner sig nu på allvar på icke-kartlagt område, säger WMO:s forskningschef David Carson.”

Citatet enligt mig:

Även utan en stark El Niño 2017, ser vi andra anmärkningsvärda förändringar i hela världen som utmanar gränserna för vår förståelse av klimatsystemet . Vi är nu i helt outforskat område ”, säger WMO:s forskningschef David Carson. ”

Förutom ”kommer pågår” på varandra (kan vara redigeringsfel) tyckte Johan att han behövde förvanska citatet från Pressreleasen och The Guardian och vända på det hela. ”Även utan en stark El Niño” blev istället  ”Även om det blir en svagare el Niño”. Hans sätt att uttrycka sig antyder att det kan bli en lika stark El Niño 2017 som 2016 vilket inte var det David Carson menade.

Istället för ”andra anmärkningsvärda förändringar” tyckte Johan att det skulle stå ”stora klimatförändringar på flera platser på jorden”. Att något är anmärkningsvärt behöver ju inte innebära att det är stort.

Det andra citatet är sir Robert Watson som (fortfarande enligt The Guardian) säger:

”“Our children and grandchildren will look back on the climate deniers and ask how they could have sacrificed the planet for the sake of cheap fossil fuel energy, when the cost of inaction exceeds the cost of a transition to a low-carbon economy,” Watson said.”

Johans översättning:

”– Våra barn och barnbarn kommer att se tillbaka på dagens klimatskeptiker och fråga sig hur de kunde offra hela planeten bara för billig fossil energi. Särskilt som det är betydligt dyrare att inte göra något än att gå över till ett fossilfritt samhälle.”

Min översättning:

”Våra barn och barnbarn kommer att se tillbaka på klimatförnekare och fråga hur de kunde ha offrat planeten till förmån för billiga fossila bränslen, när kostnaden för overksamhet överstiger kostnaden för en övergång till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp ”, säger Watson .”

Inte heller denna gång får Johan det rätt. Han tycks ha en del problem med sina översättningar vår SvT reporter. Han har översatt ”en ekonomi med låga koldioxidutsläpp” som Watson faktiskt sa enligt The Guardian, till ”ett fossilfritt samhälle”. Det är ju ganska stor skillnad. Inga utsläpp är inga utsläpp men låga utsläpp behöver definieras till att börja med. Eller med andra ord, i Roberts värld kan man fortsätta att åka ångtåg på museijärnvägar men det kan man inte i Johans värld. Sedan är skillnaden mellan ”kunde ha offrat” och ”kunde offra” ganska stor. Johan menar uppenbarligen att det redan är kört men det gör inte Robert.

Tredje och sista citatet kommer från WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas som enligt The Guardian säger:

”“Continued investment in climate research and observations is vital if our scientific knowledge is to keep pace with the rapid rate of climate change.””

Johans översättning:

”– Dessutom är det helt avgörande att satsningarna  på klimatobservationer och forskning ökar Annars kommer inte kunskaperna att kunna hålla jämna steg med klimatförändringarna.”

Min översättning

Fortsatt satsning på klimatforskning och observationer är avgörande om vår vetenskapliga kunskap ska kunna hålla jämna steg med den snabba takten i klimatförändringarna .”

Petteri menar alltså att det behövs en fortsatt satsning men det har Johan översatt till att han menar ett anslagen ska öka. De bägge senaste citatet handlar dessutom om Trump och vad han kan tänkas hitta på men det försvann helt i Johans artikel.

Det kan kanske framstå som petitesser men jag vill mena att det är så här det går till i svensk media och inte minst Public Service. Man byter ut något ord här och vränger till en mening där. På så vis vrids det sagda till inte riktigt men nästan vad som sagts och då naturligtvis till det alarmistiska hållet.

Minst lika viktigt är naturligtvis själva sakinnehållet i artikeln förutom citaten. För att inte det här ska bli för långt kan jag konstatera att i rapporten från WMO skriver de väldigt mycket om vilken betydelse El Niño har haft för flera observationer som stigningen av havsnivån, stigningen av koldioxid och den globala temperaturen. Johan nämner detta naturliga väderfenomen en gång i början och sedan är det liksom klart och han kan gå över till att skriva om mammutar och annat.

Johan Juhlin visar oss i alla fall en sak, han är mycket kreativ i sitt journalistiska värv. Jag tillhör dem som betalar TV-avgiften till Radiotjänst. Då kan jag också kräva lite bättre journalistik än vad den här artikeln visar prov på.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Precis så här går det till, Lena. Reportrarna vinklar in egna ordnystan, som inte fanns från början – eller koncentrerar sig på någon perifer aspekt i rapporter eller vetenskapliga arbeten

 2. Lars Cornell

  SVTs Erika Bjerström är av samma skrot och korn. I dagens artikel skriver hon
  ”2016 var det varmaste året på 100.000 år”
  Sedan lägger hon till
  ”enligt en studie vid Stanforduniversitetet i USA”
  då slipper hon själv stå för osanningen.
  http://www.svt.se/nyheter/utrikes/trump-avvecklar-miljolagar

 3. Kenneth Mikaelsson

  Borde vara lag på att orginal artikeln ska vara med när det skrivs en översättning så kanske man sluppit de värsta ljugtrutarna inom MSM….
  Pesonligen så slängde jag ut dumburken för en herrans massa år sen och program som typ” knulla i P3″ samt sporten har gjort att de enda radio man hör på är på fiket… Ofrivilligt…

 4. Jan Suhr

  Bjerströms citat om varmaste på 100000 år är ännu mer snedvridet än Johan Juhlins kreativa översättning.

  Här är en gammal artikel från the Guardian som jag antar hon har hämtat uppgiften ifrån, dock nämns inte Standford men i en annan artikel nämns James Hansen stå för uttalandet.

  Som jag tolkar det så är det uppvärmningstakten som skulle göra att vi skulle komma upp i temperaturer som rådde för 100000 år sedan.

  https://www.theguardian.com/environment/2016/oct/03/global-temperature-climate-change-highest-115000-years

 5. Johan Juhlin vet nog inte vad en El Niño är för något. Därför blir det fel när det ska översättas. De naturvetenskapliga kunskaperna och klimatkunnandet är som många vet på en bedrövligt låg nivå i gammelmedia. Det handlar om propaganda och då är ljugande tillåtet.

 6. Ivar Andersson

  Jag tror att Johan Juhlin begriper så lite att översättningen kan bli vad som helst. Han hittar en fras här och en annan där och kastar in dom slumpmässigt. Glöm inte att fråga klimathotstroende vad 97 % av forskarna är eniga om!

 7. Håkan Bergman

  Väldigt OT, men det är inte vilken dag som helst idag. 12.30 börjar sändningen från House of Commons, en bit in kommer premiärministern att besvara frågar, skulle tro att Brexit kommer upp. Bra underhållning brukar det vara också.
  http://parliamentlive.tv/Event/Index/6373f9ec-bcca-4419-a848-41946fc07f4a
  ”This is not the end, it isn’t even the beginnig of the end. But is is perhaps the end of the beginning.”

 8. JIMMY

  Tack för dagens dos av SVT -SR lyteskomik!!

  Men nu står bambu käpphydda Erika Bjerström blickstilla och Kalle Anka i Ankeborg övergivna i ”glupska chokladfartygskiosken” eftersom de förtränger bölande-mistluren och klassiska ding ding FN IPCC världs ödetsklockan, som bångar ut i dimman där igår USA sommartid Donald Trump har öppnat Fartygs bottenventilen och just nu springer han mot livbåten då han även har apterat en tidsinställd stridsvagnsmina för säkerhetsskull- tills botten är nådd härmed är jag nöd och tvungen -påtvingade jobbet bliver gjort.

 9. Björn

  Klimatfrågan är politisk och därför finns det ingen anledning för vissa skribenter i olika organ att tolka texter eller uttalanden annat än i den politiska riktningen som är utstakad. Det blir bara en lek med ord utan verklighetsförankring och rationalitet. Hemskt!

 10. Jan Suhr

  Jag försökte snabbkolla efter den där Stanford-rapporten som Erika hänvisar till men hamnade också på The Guardian.

 11. pekke

  # 2, 4 och 10

  Märkligt med ” varmaste på 100 000 år ” när de flesta proxy data pekar på att det var varmare 6 000 – 10 000 år sedan än nu.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Holocene_climatic_optimum

  https://wattsupwiththat.com/2015/12/21/the-holocene-thermal-optimum/

  T.o.m. IPCC ( FN:s klimatpanel ) har problem med den tidsperioden.
  https://www.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/wg1/en/ch6s6-5-1-3.html

  Fast SVT kör ju allt mer ” alternativa fakta ” i sina nyheter numera.

 12. Olav Gjelten

  Märkligt det här. Jag minns mupparna från den tidiga miljörörelsen som kedjerökande, unga individer och som själva trodde de hade ont av jättelite avgaser från bilarna.
  Nu när allt blivit så kliniskt rent menar stollarna att är det klimatet som blivit så farligt och till varje pris måste bekämpas.
  Undrar vad som följer härnäst?

 13. Jan-Åke

  Lena ,
  Denne Robert Watson sa 1986
  ”….floods,droughts, Human misery in a few decades and -if not checked- eventual extinction of the human species…
  Mänsklighetens undergång inom några decennier dvs nu med över 7 miljarder varav färre fattiga procentuellt sett än någonsin till stor del tack vare koldioxid.

 14. Vissa saker anser jag nog vara petitesser (jag anser t.ex. att skillnaden mellan att ”offra planeten” och ”offra hela planeten” saknar betydelse i sammanhanget), till en viss del står man alltid inför avvägningar när man översätter. Är man alltför exakt blir det träigt och leder, kontraintuitivt, faktiskt till bristande exakthet.
  Jag brukar översätta citat i mina inlägg, för även om många läser engelska hyfsat skiftar kunskaperna ganska kraftigt hos olika människor, och man överskattar ofta svenskars förståelse av engelska. Men jag brukar alltid länka till originalet så att de som vill kan jämföra och reda ut eventuella oklarheter eller om det är något de misstänker jag som översättare skulle fått om bakfoten.
  Det sagt, vissa saker är grova fel som inte skall släppas igenom. Och ett grovt fel i det första (som jag är lite förvånad över att Lena inte anmärker på i inlägget, fast hon korrigerar felet i sin egen översättning) är att ”… challenging the limits of our understanding of the climate system. We are now in truly uncharted territory” blir till ”våra kunskaper inte längre räcker till. Jordens klimat befinner sig nu på allvar på icke-kartlagt område”.
  Det är en jäkla skillnad på att ”vi befinner oss på outforskat område” och ”klimatet befinner sig på outforskat område”, det är som skillnaden mellan att rika stadsbor ger sig ut på safari i djungeln och att djungeln invaderar staden på bästa Apornas planet-manér.

 15. Jan-Åke

  14 # Dolf
  men ”low carbon economy” till citat ur SVTs.. ..jag menar MPs partiprogram ”gå över till ett fossilfritt samhälle” är ju ändå lite väl fritt översatt.

 16. #15 Jan-Åke
  Jag försvarade inte SVT:s översättning. Jag konstaterade bara att vissa saker är petitesser och sen finns det gradskillnader i helvetet. Visst, jag tycker ”fossilfritt” är att ta sig alltför stora friheter, vilket väl Lena också påpekade?

 17. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  Ja det där missade jag ju faktiskt. Verkligen helt galet fel som det står nu hos SVT. Man kan bli lite hemmablind ibland s a s.

 18. Lasse

  Kan denna nyhet från SR platsa:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6657897
  ”Vinterns lufttemperaturer kring Arktis har varit upp till 20 grader högre än normalt, och legat kring 0 grader istället för runt 20 minusgrader.”
  Sensationella nyheter onekligen-men sanna?

 19. Johan M

  En timme kvar 🙂

  https://science.house.gov/legislation/hearings/full-committee-hearing-climate-science-assumptions-policy-implications-and

 20. Jan-Åke

  WMO verkar vara lite som WWF , Världsbanken , Naturskyddsföreningen mfl.
  De svarar så politiskt och kampanjdogmatiskt i e-postsvar.

 21. Det har inte direkt något med klimat eller energipolitik att göra, men för en väldigt talande snabbstudie i hur public service vinklar och förvanskar kan jag rekommendera mitt inlägg för några månader sedan: SVT och Trumps behandling av media.

 22. Jan-Åke

  Lasse # 18
  De har en länk till NSIDC i ”Arktis bara krymper och krymper” den visar temp nov-tom feb.Den visar 4-5 ° C högre än normalt för Arktis, där framgår även att Sibirien under samma tid hade flera grader kallare än normalt. SR skriver 20 !!! grader
  Jag är så insjuknad i detta med klimatlarm att jag vänligt men bestämt ringde ekot och påpekade felaktigheten, den jag pratade med lovade att titta på det men sa ”vi kommer nog stryka de 20 graderna om det inte stämmer med det NSIDC anger”

 23. Jan-Åke

  Nu har de ändrat i texten.

 24. OT: Nytt färsk föredrag från Monckton: https://youtu.be/Ebokc6z82cg
  Skulle vara kul om någon tar upp det här och översätter det till svenska för normala dödliga.

 25. Lasse

  #22 o 23
  Scary! Ändrar texten utan att ändra datum eller på annat sätt visa ändringen.
  Sökte på Arktis i SVT: http://www.svt.se/search/?q=arktis
  och SR: http://sverigesradio.se/sida/sok.aspx?q=arktis&programid=83&filter=false

  De är väldigt intresserade av krympande isarna.

  Nu är det Rockkonser i P1! Rockström om Trump!

 26. AG

  # 2,4,10,11

  ”But many of the same scientists said Snyder’s estimate of future warming seems too high. Shakun called it unrealistic and not matching historical time periods of similar carbon dioxide levels.
  A fifth scientist, Michael Mann (WoW!) of Pennsylvania State University, called the study provocative and interesting but said he remains skeptical until more research confirms it. He found the future temperature calculations ”so much higher than prevailing estimates that one has to consider it somewhat of an outlier.” Mann har blivit klimatskeptiker? Förnekare! Tänk på barn-barns-barnens-barn-barn osv-,,, barn-barn!!!!

  Här är originalet:
  http://www.nature.com/nature/journal/v538/n7624/full/nature19798.html

  Read more at: https://phys.org/news/2016-09-earth-roughly-warmest-years.html#

 27. Lasse

  #25 Forts
  Rockström var övertygad om att kol aldrig kommer spela någon roll i USA.
  Alternativen är billigare. Han brukar vara välinformerad och hålla sig till sanningen-eller hur?
  http://www.foxbusiness.com/features/2017/03/29/big-coal-producer-robert-murray-trump-cant-bring-industry-back-to-where-it-was.html

 28. ces

  Här är ingressen från Judith Curry i Senats hearingen: https://judithcurry.com/2017/03/29/house-science-committee-hearing/

 29. Jan-Åke

  Lena !
  Det var som f….. .!!! Det går att komma åt propagandan.
  Dock : Har hört vår klimatminister använda de 20 graderna , eller om det var en annan minister

 30. Ingemar Nordin

  Public services taktik har alltid varit att blanda riktiga och korrekta nyheter med fejkade och vinklade nyheter som understödjer deras rödgröna agenda. Det tricket är legio sedan 70-talet.

  Jag skulle önska ett ämne i våra skolor som fokuserar på kritiskt tänkande. Litteratur: romanerna ”1984” och ”Du Nya sköna värld”, samt Eric Hoffers klassiker ”Den Rättrogne” från 1951 https://en.wikipedia.org/wiki/The_True_Believer . Sedan filmer som ”The Wave” https://en.wikipedia.org/wiki/The_Wave_(2008_film), eller ”Döda poeters sällskap” https://en.wikipedia.org/wiki/Dead_Poets_Society. Om vetenskaplig metod på gymasienivå: Byan Magees lilla bok om Popper, https://www.amazon.com/Popper-Modern-Masters-Bryan-Magee/dp/0713001097 .

  Detta för att lära sig känna igen propagandans och hjärntvättningens redskap. Samt hur man motstår dem. Alltför lite tid läggs på detta, trotts alla populära floskler om ”kritiskt tänkande” som står i kursplanerna.

 31. tty

  #18

  ”Sensationella nyheter onekligen-men sanna?”

  Nej, men det finns en liten, liten kärna av sanning bakom den här uppgiften om 20 (eller t o m 25) grader varmare i Arktis. Under en dag i november 2016 var faktiskt temperaturen i den del av Arktis som ligger norr om 80:e breddgraden 20 grader varmare än medelvärdet för samma datum, åtminstone enligt ECMWF reanalysdata:

  http://ocean.dmi.dk/arctic/plots/meanTarchive/meanT_2016.png

  När man påpekar detta för folk blir de fullständigt förvirrade. De har tydligen uppfattat det som att det gällde hela Arktis under hela 2016.

  En så stor temperaturanomali är för övrigt ovanlig, men inte unik. Senast det hände var 2006.

 32. Lars Kamél

  På tal om värme i Arktis, är miljöpartister ute och sprider insändare där de ljuger om att Arktis i februari var 24 eller 25 grader varmare än normalt. Inte ens i delen norr om 80:e breddgraden var det någonsin i februari så varmt och i andra delar av Arktis har det varit kallare än normalt. Vad ligger egentligen bakom deras lögn? Var det kanske under några timmar på en väderstation i Arktis 24-25 grader varmare än normalt? Eller hittar de bara på?
  På TV-nyheterna sade de nyss att Trump har avskaffat Obamas lag om att kolkraftverk måste rena sina koldioxidutsläpp. Fanns det verkligen en sådan lag? Det är ju i princip omöjligt att rena koldioxidutsläpp. Det går i och för sig att fånga in koldioxiden och lagra den i underjorden. Som den tyvärr avsomnade bloggen Andas Lugnt påpekar, blir det väldigt dyrt och kräver enormt mycket transporter.
  I USA har kolet inte kunnat konkurrera med naturgas från fracking. De ”förnybara” energislagen sol och vind behöver då vare sig kol, olja eller naturgas frukta. De finns enbart på grund av subventioner.
  Det där med att de nu skulle vara varmare än på 100000 år finner då inget stöd i data från isen på Grönland (GISP2) och Antarktis (Vostok). Enligt dem har det varit varmare än nu flera gånger de senaste 10000 åren. Ibland ungefär samtidigt, dessutom. I teorin kan det visserligen ha varit kallt i övriga delar av världen, men hur troligt är egentligen det?

 33. #30 Ingemar Nordin
  Jag vickade ett tag som NO- och mattelärare på högstadiet. Tog lite grand upp det där med kritiskt tänkande. Hade gärna lagt upp och gett en regelrätt kurs i det. Men jag tror inte någon skola skulle vara intresserad. Det skulle kollidera med alltför mycket av det som lärs ut i andra ämnen.

 34. Roland

  Full Committee Hearing- Climate Science från idag
  2,35 min
  https://www.youtube.com/watch?v=WM86Bl4jSEI

  Dr. Judith Curry
  Dr. John Christy
  Dr. Michael Mann
  Dr. Roger Pielke Jr.

 35. tty

  #32

  ”Var det kanske under några timmar på en väderstation i Arktis 24-25 grader varmare än normalt?”

  En helt korrekt gissning. Det gällde Station Nord på nordöstra Grönland mellan klockan 3 och 6 den 10 februari:

  http://www.dmi.dk/nyheder/arkiv/nyheder-2017/februar/der-er-lunt-i-arktisk/

  Den här typen av temperaturtoppar inträffar när ett exceptionellt kraftigt lågtryck lyckas passera tvärsöver Grönland. Luften är då fortfarande relativt varm när den når andra sidan och värms ytterligare av föhneffekten i ”nedförsbacken” från inlandsisen. Normalt händer detta bara på södra Grönland, men i vinter har flera lågtryck lyckats ta sig upp ända till nordgrönland vilket resulterat i ”unprecedentade” snömängder:

  https://www.dmi.dk/uploads/tx_dmidatastore/webservice/b/m/s/d/e/accumulatedsmb.png

  ”Puckeln” i februari är ju mycket tydlig.

 36. BoE

  Judith Curry´s avlutningsönskan i sitt inledande anförande idag:
  ”Let’s make scientific debate about climate change great again”.

  Detta kommer att kommenteras – var så säker.
  Ha ha

 37. AG

  He he he he ”Mannen” fick på nöten när han försökte med sitt ”denier”-snack igen. Ordförande läxade upp honom och dessutom sänkte ”97%”-köret fullständigt. Drömmer jag? Eller är jag egentligen neddrogad och uppkopplad till ett smart nät för att backa upp intermittenta vindkraftverk?

 38. tty eller någon annan som kan svara

  En fråga som innebär att jag kanske har missuppfattat saken men jag är ju trots allt bara en glad amatör.
  I rapporten konstaterar man att utsläppen av CO2 inte har varit större men att koncentrationen i atmosfären har ökat mer under El Nino.

  ”The increase of CO2
  from 2014 to 2015 was larger
  than that observed from 2013 to 2014 and that
  averaged over the past 10 years, despite no
  significant change in emissions from fossil-fuel
  ….12 The El Niño event contributed to the
  increased growth rate in 2015, both through
  increased emissions from terrestrial sources
  (e.g. forest fires) and decreased uptake of CO2
  by vegetation in drought-affected areas. ”

  Det vill säga, det större bidraget till en ökad halt av CO2 i atmosfären under en El Nino sägs bero på skogsbränder och torka.

  Men är det inte så att kalla hav drar ner CO2 och varma hav (som under en El Nino) släpper ut CO2?

  Det bidraget till en ökad CO2 i atmosfären finns ju i så fall inte alls med i rapporten.

 39. Sten Kaijser

  Heja Lena,
  eftersom människan inte påverkar haven vill man ju helst inte nämna dessa. Jag tycker som du att det borde vara självklart att utbytet av koldioxid vid havsytan påverkas direkt av yttemperaturen. Det blir mer koldioxid i vattnet när det är kallare.

 40. Roland, BoE, AG mfl

  Jag har precis börjat lyssna på kongressutfrågningen och det 1:a jag slogs av är hur erbarmligt dåligt pålästa demokraterna (dvs CAGW-anhängarna) är, och hur uppenbart de bara läser innantill från (av andra) förberedda tomma talking points som om man skulle ta dem bokstaavligt, som ’information’, väsentligen demonstrerar (dvs bevisar) att de bara bluddrar saker de inte begriper …

  Och så är det förstås.

  Roligast där var den unga kvinnan som hävdade att Climate Change inte är en politisk fråga, strax efter att hennes äldre kollega sa att alla begriper ’Climate Science’ förutom Republikanerna, som bara lyssnar på och följer sin ledare Donald Trump ..

  Ja, det är på den nivån de ’argumenterar’ ..

  🙂

 41. Nu kommer Michael Manns 1:a anförande.

  Han kommer med en lång harang av först sin egen viktighet, och vilka fina diplom han har fått eller paneler han fått sitta på .. och fler uppenbara (typiska) argumentationsfel.

  Nu har han gått över till att förklara väderhändelser med mänsklig CO2 och kort därpå att Koch-brödernas finansiering av BEST på ngt sätt skulle bekräfta hans sidas version. Samt att där fanns några republikaner som inte var speciellt skeptiska till CAGW ..

  Jupp .. det var hans argument.

 42. Sören G

  Mann ville inte ha någon debatt om vetenskapen. Det fanns inga osäkerheter enligt honom, klimatvetenskapen var lika säker som gravitationen påstod han. Och hans främsta argument var att CAGW stöds av 97 % av forskarna.

 43. Fantastiskt …

  Härnest hänvisar M Mann till Trofim Lysenko, och vill insinuera att ’forskare’ i hans mega-CAGW-industri är hotade av att kastas i fängelse och dö där ifall de inte fogar sig under ngn påbjuden helstollig och politisk dikterad doktrin ..,

  Det är faktiskt hans ’argument’!

 44. Svempa

  #43 Lysenko-ist! Det är vad apparatchniken Mann kommer att kommas ihåg som. En tragisk beklämmande mann.

 45. Sören G

  M Mann framstod som en löjlig figur. – Och tragisk.

 46. Slabadang

  Brexit igår M Mann gör bort sig totalt idag …., SMELLS LIKE VICTORY!!

  M Mann påvisas som uppenbar hycklare. ”Varför driver du ett ärekrönknings case mot andra när du själv har ärekränkt alla tre övriga i panelen”
  ….M Mann … ”Vadddå ???? Jag har inte kallat någon för förnekare !! ” Judith Curry ” Jag läser inanntill i ditt skriftliga öppningstal …. ”deniar”

  Ordföranden kliver in lite senare …. ” Jag läser direkt från ditt skriftliga öppningsanförande …. Curry = Deniar””

  Moahahaha moahahahah moahahahaha moahahahah Herrn från Illinois tar fram sågen ……

  https://youtu.be/WM86Bl4jSEI?t=7744ser

 47. Helt förutsägbart …

  Vid 1:27 h kommer Michael Mann med sina anklagelser om Koch-finansierat klimatförneknade och blir totalt avklädd för sitt idiot-svammel …

  Och kom ihåg, detta är det bästa den sidan har att ställa på banan. Thomas Palm kan argumentera CAGW bättre än Michael Mann … och skulle bll i stort sett lika avklädd.

 48. Kenneth Mikaelsson

  Här lite allvarligt om de ”sk” vetenskaps tidskrifterna………

  http://www.breitbart.com/tech/2017/03/29/j-scott-armstrong-fraction-1-papers-scientific-journals-follow-scientific-method/

  Men tror inte detta är en nyhet här….

 49. Beträffande länken i #34 & #46
  Det är problem i den youtube-versionen av förhöret strax efter 1:40:00, då det hoppar och bitar har försvunnit. Det finns en korrigerad version på https://www.youtube.com/watch?v=mN0qWRI7Rpc.
  (problemversionen har en total längd på 2:36:20, medan den fixade versionen är 2:41:47, alltså över 6 minuter som tillkommit.)

 50. Stickan no1

  Min alarmistspaning i medierna:
  En bild säger mer än 1000 ord.
  Och här kan man skönja en förändring av hur klimathotspersoner nu skildras också i SR.

  Nu väljs oftare och oftare bilder på dessa där de faktiskt ser lite…. alarmistfanatiska … ut.
  Är det första tecknet till vändning i mediernas bild av klimathotet? Först väljs bilder för att skapa en känsla av fanatism. Sedan kommer de kritiska inslagen när de så att säga förberett mediekonsumenten känslomässigt.

  Exempel med Rockström i ett SR inslag.
  Bilden: http://static-cdn.sr.se/sida/images/83/ecc4824c-4613-47b0-a6ff-02070f4ca212.jpg?preset=article-slider
  inslaget:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6662748

 51. Lasse

  #50
  Lyssnade på honom igår.
  Argumenten är tydliga:” – Det går ca 80 000 jobb inom kolsektorn i USA samtidigt som det går någonstans mellan 140 000 till 150 000 jobb inom bara solsektorn. Så det är väldigt svårt att se att detta skulle kunna leda till den typ av jobb och ekonomiskapande som han hoppas på.”

  Inget om att elen blir dyr om alla som sysslar med tillverkningen av den ökar!
  Fox news hade en koldirektör som hade koll på kostnadsbilden för elen! (Se länk #27)
  Världens elproduktion ser ut såhär: http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Energibalans-internationellt/Elproduktion/

 52. Svempa

  #50 #51

  Jag noterade också bilden i SR och gjorde samma reflektion. Det ser ut som om huvud skall explodera inom kort i Monty Python stil.

  Avseende Domedagsprofetens uppgifter antal arbetstillfällen är de lika gripna i luften som alla hans andra slagord på gammalt MP manér. Typ Bah Kunke.

 53. Karl Eider

  OT
  På reklamradio har man ganska länge kört ett reklaminslag från Compricer, där mamman och pappan vill spara på elen. Detta tillkännages för barnen med ungefärliga orden:
  ”Jag och er ädla moder har bestämt att vi ska spara in på elen. Därför ska vi ha, RI-PI-PI, en medeltidsvecka!”

  När jag hör detta, så ser jag en bild framför mig där Löfven och Lövin står bredvid varandra och tillkännager inför svenska folket:
  ”Jag och er ädla klimatminister har bestämt att vi ska spara in på energin. Därför ska vi ha, RI-PI-PI, ett medeltidssekel!”

 54. Christopher E

  #51 Lasse

  Jobbsiffrorna är nog lika påhittade som det mesta från Rockström, men visst är det typiskt för gröna ideologer att inte reflektera över följande med hans siffror:

  Kolindustri USA:
  80 000 jobb; ca 30% av energiproduktionen i landet.

  Solindustri USA:
  150 000 jobb; ca 1% av energiproduktionen i landet.

  Sol är alltså 56 ggr mindre effektivt per producerad enhet vad gäller arbetsbehov. Det tycker Rockström är ”ekonomiskapande”…

  Så om USA la ner all konventionell energiproduktion och anställde miljoner och åter miljoner människor att trampa motionscyklar med varsin dynamo på så skulle deras ekonomi få en fantastisk utveckling!!! Att de inte tänkt på det… 🙂

  (Om nu någon klimatmupp inte fattar ironin här så leder alltså de höga energipriserna som blir följden till minskad köpkraft och betydligt fler arbetstillfällen går förlorade än de som behövs för att skruva upp solpaneler. Enligt studier som gjorts går mer än dubbelt så många jobb förlorade för varje ”förnybart” som skapas)

 55. Michael E

  #54 Christopher E, Intressanta uppgifter och logiskt resonemang. Har du någon länk till de studier som du nämner?

 56. Christer Löfström

  ”Gas kan dessutom fungera som en lagring av energi och som avlastning när kärnkraften ska ersättas.”

  https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/miljo-energi-klimat/naturgas-steg-mot-minskad-klimatpverkan_671445.html

  ”Delays to Moorside would deal a major blow to Government plans to cut carbon emissions by encouraging 16GW of new nuclear investment over the next few decades, as more than two-thirds of the country’s power generation capacity is due to retire between 2010 and 2030”

  http://www.telegraph.co.uk/business/2017/03/29/fresh-doubt-moorside-power-project-toshibas-nuclear-unit-westinghouse/

  Länkarna ovan som motvikt till ”kreativt” skrivande och kommenterande på KU.

 57. Slabadang

  Idag kan ni observera att regimmedia är samordnad internationellt!

  Extra extra!!

  Ni lär knappast ha undgått hur internationell regimmedia gått all in på att framställa Ryssland och Putin som den stora djävulen ? Trumps påstådda band till Rysslans och Putin har totalt dominerat den bild media velat trumma in i allmänheten. Men så kommer den där djala sanningen fram om vem i USA som verkligen samordnat och kollaborerat med Ryssland. Fox släppte igår baserat på säkra fakta att Podesta fått 35 M$ till hans lilla privata skalbolag ”Joule Energy” från Rusnano AB som är Putins ”barn”.
  Utöver detta så har Podesta underlåtit att meddela sitt innehav och har under innehavstiden agerat som rådgivare till la la la alaaa Hillary Clinton samt även Obama. Att Bill Clinton fått 500.000 $ för ett tal i Moskva samtidigt som det rullade in en massa miljoner till Clinton foundation i samband med en annan affär där Clinton skrev på en överlåtelse av 20% av USAs uranium tillgångar till da da daaaa … Ryssland ger en helt annan real ”Rysk koppling” att fokusera på än den Påstådda kopplingen mellan Trump och Ryssland.

  Sök nu idag på denna nyhet ”Podesta” ”Russia” och ni kommer att finna att INGEN av regimmedias agetnturer CNN Bloombergs ABC MSNBC BBC SVT NYT WAPO eller någon annan rapporterat om denna verkligt problematiska koppling mellan demokraterna och Putin:
  PJ media har dock rapporterat såväl som naturligtvis Infowars!
  Så ??? Nu ser ni att samordningen av refimmedia är internationellt operativt aktiv och det blir knappast något frågetecken att de kontrollerat klimatpropagandan efter samma operativa samverkan.

  Att demokraterna aktivt genom EPAs regleringar MOT FRACKING OCH FOSSILT BRÄNSLE samtidigt sprungit i ryska intressen är knappast kontroversiellt utan uppenbart. Nu ser det ut som Obama och Clinton fått rundligt betalt från Putin!
  Vilken fantastisk medveten vilseledning … fokus bort från det verkligt sjuka och korrupta sambanden mellan demokraterna och Putin genom att anklaga Trump för vad demokraternas ledargarnityr varit inblandade i.

 58. Ann lh

  # 57 Slabadang! Än en gång TACK.

 59. Lasse

  #57
  Gamla nyheter för oss som följer alternativ media: Om det var på Rävens nyheter eller ryska propagandakanalen RT kommer jag inte ihåg.
  CNN missar det mesta numera.

  Tänkte kommentera senatsförhöret som inte var speciellt polemiserande, tvärt om. De som var experter höll sig neutrala och tyckte att fortsatt forskning var bra. Mann kunde dock inte hålla sig från att förolämpa de som var mindre oroade än han.
  https://wattsupwiththat.com/2017/03/29/hump-day-hilarity-mann-o-war-at-the-house-science-hearing/
  Något som en av senatorerna blev irriterad på.
  Att kalla någon för förnekare är inte värdig en öppen debatt!

 60. Guy

  # Det var mej en tjock bunt med anklagelser :-/. Gäller gamla händelser på wikileaks baserade uppgifter :-/. Ingen av dom inblandade är eller har varit president dom senaste sex åren om man undantar insinuationerna riktade till Obama, Bias??

 61. Gustav

  Slabadang, #57:
  Stort tack! Måste fråga var du hittar allt? Du verkar vara en riktig fena på att luska fram hur verkligheten ser ut trots den omfattande mörkläggning som MSM sysslar med. Du har seglat upp som en av mina viktigaste nyhetsförmedlare.

 62. #60 Guy
  *host* *host* En av dem ställde upp mot Trump, och alla trodde att hon skulle bli USA:s första kvinnliga president *host*

 63. #61 Gustav
  Nu heter jag visserligen inte Slabadang, men tar mig friheten att svara ändå. Det är faktiskt inte så svårt. Lyssna på dem som alla i MLM (Main Lying Media) säger att du inte skall lyssna på, och var inte rädd för att gå in och läs på ”hat-sajterna” som AB, SVT, DN och Expressen gör allt för att du skall undvika. Du upptäcker snart vilka som faktiskt är fulla med skit, och vilka som faktiskt har något vettigt att säga. Och en del har både skit och pärlor.
  För USA och internationellt kan Breitbart och Infowars vara bra startpunkter. Sen är det till dig själv att bedöma informationen. Men det är det ju faktiskt när det gäller MLM också. Fast det har du väl redan kommit underfund med att där hittar du bara skräp nu för tiden.

 64. Guy

  # 62 Dolf

  *host, host* Tidpunkten var 2011. *host*. Clinton som det gällde hette Bill. Föralldel var Hillary inblandad för att Podesta inte hade, vad vi vet, meddelat om sitt innehav i Joule Energy. Bills stora fel var att han fick 500K för ett föredrag. Låter mycket, men den som begär är inte tokig utan den som ger. Man kan tycka det luktar, men vad har det med Trumps lögner att göra, *host, host*
  Allt enligt dom stora ”sanningen och inget annat än sanningen” Fox news, hackade e-mail (i det här fallet riktigt) och wikileaks. Förlåt, höll på att glömma mail on line.
  Har inte kollat övrig media, men tror att Slabadang kan ha rätt där. Ingen aning heller vad Donalds svärsons blaska skriver.

 65. Lasse

  #57 Slabadang-jag kan rekommendera denna show. Här läcker det ut massor:
  https://www.rt.com/shows/crosstalk/382643-washington-politics-russia-leaks/
  20 min in i programmet.

 66. Björn

  Vill flagga för en fungerande version av senatsförhöret som Dolf [49] har givit en länk till. Delen som försvann är 1:40 in i länken. En av de mest graverande delarna som försvann i andra länkar.

  https://www.youtube.com/watch?v=mN0qWRI7Rpc

 67. #64 Guy
  Hillary var alltså utrikesminister vid den tidpunkten. Så du menar på att det är oviktigt om utrikesministern har skumraskaffärer som involverar uranium med Ryssland, men om Trump, men om någon kopplad till Trump råkar äta middag med ryska ambassadören så går världen under?
  Ledsen men det blir lite grand som när svenska media ignorerar att en tjänsteman hos ett av regeringspartierna (MP) hade täta kontakter med Ryssland och uttryckligen tvingades sluta som säkerhetsrisk, men man gjorde ett stort nummer av att den ryskkritiske (som därför hade skyddad identitet) Egor Putilov var tjänsteman hos SD.
  Olika måttstockar beroende på vem som mäts.

 68. Thomas P

  Slabadang, Gustav, Dolf m fl är bra exempel på hur radikalisering fungerar. I övertygelsen om att allt etablerade media säger söker är lögn söker man sig till mer och mer perifera och extrema källor och tror att de ger något som kan kallas nyheter bara för att de säger tvärtemot ”MSM”, och så gräver man ned sig i en bubbla där bara ”alternativa” kanaler duger. När man börjar rekommendera infowars har man hunnit verkligt långt ut i träsket.

 69. Lasse

  #68 Thomas
  När du angriper källorna och inte den information som kommer från dem-då är det tydligen inte informationen som är fel!

 70. ces

  En kanadensares syn på Mann: https://www.youtube.com/watch?v=6bARjABDqok

 71. Thomas P

  Lasse #69 det var källor och deras trovärdighet som inläggen före mig handlade om, så varför skall inte jag få yttra min åsikt om detta? Du belyser så väl det jag beskrev i mitt inlägg. Inga belägg behövs för den som smutskastar MSM, men säg något illa om era favoritkonspirationssidor så angrips man omedelbart. Men för all del, ju mer ni halkar ut i nationalistiska högerträsket desto mer sabbar ni er trovärdighet.

 72. #71 Thomas P
  Nu finns det en stor skillnad mellan min sida och mina politiska motståndare: medan mina motståndare aktivt försöker styra bort folk från de källor de slentrianmässigt kallar ”hatsajter” och liknande, så uppmuntrar jag människor att faktiskt ta del av alla sidor, göra sina egna faktakollar och komma till sina egna slutsatser. (Vilket jag bland annat tog upp i X & Y: Vem är ond? Vem är god? Ett snabbt lackmustest.)
  Det är den metodik jag tillämpar, och min sajt är full av inlägg där jag tar upp hur traditionella media får underkänt. Jag skulle utan vidare kunna arbeta fulltid med att bara skriva om undermåliga, vinklade och felaktiga nyheter från traditionella media. De så kallade alternativa media är inte ofelbara, men deras track record är ungefär 1000% bättre, deras uppgifter stämmer mycket oftare och mycket bättre än traditionella medias, och när de har fel handlar det oftare om misstag eller överentusiastiska tolkningar än om att man regelrätt försöker föra folk bakom ljuset eller ljuga för dem.
  Så, som sagt, jag råder alla att (inom rimliga gränser och efter intresse) ta del av alla källor och göra sina egna faktakollar och dra sina egna slutsatser.

 73. Svempa

  #70 o #71 Thomas P. jag trodde inte du hade infowars på din läslista. Den kan väl inte muntra upp dig. Det kan däremot Mark Steyns lilla föredrag som ces rekommenderar i #70. Kolla på den!

 74. tty

  #68

  ”I övertygelsen om att allt etablerade media säger söker är lögn söker man sig till mer och mer perifera och extrema källor och tror att de ger något som kan kallas nyheter bara för att de säger tvärtemot ”MSM”

  Det är nog snarare du som blivit perifer och extrem. Numera är det Fox News som är ”mainstream”, större än MSNBC och CNN tillsammans.

 75. Thomas P

  tty #74 Om man nu nödvändigtvis skall hålla sig till amerikanska TV-kanaler för sin information får man nog kalla alla tre för MSM (eller corporate media som man kallar det från vänsterhåll). Sen var det inte FOX utan infowars som jag drog upp. Känner du till Alex Jones? Här ett smakprov:
  https://www.youtube.com/watch?v=r_5VtoysNFs
  (Elak men rätt rolig)
  Uppenbarligen hade du dock inget att kritisera infowars för.

 76. Guy

  Dolf # 67
  ”Hillary var alltså utrikesminister vid den tidpunkten. Så du menar på att det är oviktigt om utrikesministern har skumraskaffärer som involverar uranium med Ryssland, men om Trump, men om någon kopplad till Trump råkar äta middag med ryska ambassadören så går världen under?”

  Så dumma, dumma Hillary och oskyldiga stackars illabehandlade Trump.

  Obs. Jag menar ingenting som du försöker stoppa i min mun, så låt bli. Jag reagerade endast på en lika färgad historia som dom som alarmisterna kommer med.
  Jag tycker sådan stil inte hjälper skeptikers trovärdighet. Fast å andra sidan kanske fakta bara stör. Allt bedöms med känslor i alla fall.

 77. Gustav

  Thomas P:
  Bevisligen så har Slabadang hittat flera nyheter som, efter att ha mottagit en del attacker av MSM, visats vara sanna. Jag läser inte på de sidor han rekommenderar men tror jag kommer börja göra det eftersom det bevisligen är sannt som han förmedlar. Själv tyckte jag det var så oerhört märkligt att inte media rapporterade hur många som besökte Trumps rallies, Slabadang var en av få källor som uppmärksammade att det alltid kom ca 60´på varje möte. Han påtalade också att Trump hade en god chans att vinna, antagligen för att han läst andra kanaler än jag själv.

  Fråga till dig: hörde du något om Trumps framgångar i kampanjen i de kanaler du besöker?

 78. #76 Guy
  Jag försöker inte framhålla Trump som något dygdemönster och Hillary Clinton som djävulen. Men det finns en viktig skillnad mellan dem. Trump har ingen politisk historia, det har framhållits att han är oerfaren (både som något negativt och som något positivt), så han har inga politiskt CV att visa fram, men å andra sidan har han inte heller något politiskt bagage. Vad man försöker skapa skandaler av nu liknar vad svenska media gör när de skapar skandaler av att Birro eller toppar inom näringslivet äter lunch med sverigedemokratiska riksdagsmän. Det hela blir patetiskt barnsligt.
  Det är mycket möjligt att Trump har skelett i garderoben som bör grävas fram, men då bör man rimligtvis ha lite mer på fötterna än saker som att man haft affärskontakter med ryssar eller att någon ätit lunch med ryska ambassadören, vilket torde vara helt normalt i sådana kretsar.
  Hillary Clinton har en lång politisk bana, så hon har politisk erfarenhet, hon må kanske ha fjädrar i hatten, men hon har tvivelsutan också ett bagage.
  Det förefaller mig som man silar trumpna mygg och sväljer elefanter av Clintonit.

 79. Christer Löfström

  Om H Clinton, Uran och Ryssland:
  https://www.washingtonpost.com/news/fact-checker/wp/2016/10/26/the-facts-behind-trumps-repeated-claim-about-hillary-clintons-role-in-the-russian-uranium-deal/?utm_term=.ade371814cc4

  Om B Clinton och benådning av ekonomisk brottsling. (ca 40 min in i filmen)
  Dokumentären Stealing Africa har visats på SvT i serien Why Poverty.
  https://vimeo.com/52602551

  Om Clinton Foundation:
  https://www.nytimes.com/2017/02/02/us/hillary-bill-clinton-foundation.html?_r=0

 80. Svempa

  Thomas P. m.fl. Apropå ryska kontakter. Här kommer ett quiz. Vem är det som sitter tillsammans med de ryssponsrade grabbarna i länken nedan.

  http://www.axess.se/public/upload/images/ma_articles/3250.jpg

 81. Guy

  Dolf # 78

  Kanske du läser slarvigt. Jag har inte bedömt personerna ifråga så det är ointressant vad du har för åsikt om deras skillnader. Det jag reagerade på, var hur nyheten presenterades. Allt baserat på Fox news, som inte kan kallas objektiv precis. Med det påstår jag inte att någon annan nämnd media skulle vara objektiv för jag känner inte deras politiska linje.

  PS. Menar du att oerfarenhet är en bra ursäkt?

 82. Christopher E

  #55 Michael E

  Ursäkta sent svar, jag var på resande fot under eftermiddagen.

  Jag tänkte främst på denna spanska studie från 2009 om hur subventionerade gröna jobb förstör än fler riktiga jobb:

  http://instituteforenergyresearch.org/wp-content/uploads/2015/05/090327-employment-public-aid-renewable.pdf

  Sedan denna studies tid har mycket hänt i Spanien. Subventionerna har skurits ned kraftigt och det har även varit skandaler orsakade av subventionerna. En favorit var när det uppenbarades att de spanska solcellerna levererade steöm även på natten…

  http://motls.blogspot.se/2010/04/spain-produces-solar-energy-at-night.html

 83. Michael

  Bjorn Lomborg: Trump cuts show Paris treaty is a paper tiger

  http://www.usatoday.com/story/opinion/2017/03/29/trump-order-paris-treaty-emissions-bjorn-lomborg-column/99737238/

 84. #80 Svempa#

  Birgitta Dahl, hon är också beundrare av Pot Pol.

 85. ”82 Christopher E”
  En 1 km lång ”solpanelväg” blev nyligen färdig i Normandie. I ett radioinslag om nyheten påstod en miljöentusiast att panelerna skulle producera el om natten, tack vare bilstrålkastarna!

 86. Slabadang

  Gustav Dolf Ann mfl … angånde MSMs lögner.

  Alex Jones är ungefär lika lite trovärdig som SVT och lika partisk. Det vet vi liksom allihop ? Men till Alex Jones finns ett nätverk med folk som är gatekeepade från regimmedia. De förser honom med kvalificerad information och det är många och allt fler som jag som har ett intresse för att reda ut vad som är sant vilseledande skendebatt eller ren lögn. Jones själv drar iväg som en häxpipa på steroider när han kör sina värsta konspirationsteorier samtidigt som det är blandat med viktiga fakta här och där och alltid då fakta systemmedia INTE vill skall komma till allmänhetens kännedom.

  Ett mycket bra tips till er som inte vet vilka sidor ni bör läsa är att läsa just de sidor regimmedia nämner med nedsättande epitet. Generellt så skiter de att nämna sidor som verkligen är totalt oseriösa medan de upplever hot och konkurrens från de mer seriösa och det är dessa regimmedia är räddast för.

  Ett annat tips som visat sig ge 100% rätt vid ”osäkra valutgångar” är att inte titta på speloddsen och hur mycket pengar som satsats på olika alternativ. Titta istället på ANTALET bets på de olika alternativen! Ni vet ”en man en röst” gäller i val men inte för odds. De två sista exemplen Brexit och Trumps valvinster har tydligt skvallrat om att de små spelen var många fler på Trump än på Hillary.

  Ska jag desillusionerad er ytterligare så måste jag uppmana er att vara mycket försiktiga och på er vakt när ”opinionsundersökningar” presenteras.
  Lektion 1 är att ni totalt glömmer SIFO som opinionsinstitut i dess riktiga mening. SIFO är sedan länge tvärtom ett OPINIONSTYRNINGSINSTITUT. Än värre men ändå som tvåa på listan prickar jag in DN/IPSOS pga av att deras undersökningar inte nr en lika stor publik som SIFOs och tur är det.

  Instituten kör enligt samma recept som SVT dvs man blandar korrekta uppgifter i politiskt okontroversiella ämnen med rålögner i politiskt kontroversiella frågor. Seriösa undersökningar blandas hej friskt med totalt manipulerade. De vet liksom att folk inte orkar hålla upp garden hela tiden sen jabbar de lite mer subtilt emellan med anspelningar irrelevanta samband och nyord. Det är i slutändan kunden som bestämmer vilket resultat han önskar i den ”undersökning” han beställt och betalar för. Kunderna är främst MSM och de politiska partierna och deras närstående organisationer.
  TRÅKIGT VA? De försöker lura oss hela tiden och att lura oss om vad majoriteten tycker tillhör den absolut mest effektiva propagandan som moraliserande eller demoraliserande för den fraktion man är ute efter att bejaka eller bekämpa. Ni vet ju hur effektiv lögnen om de 97%n varit för klimatjihadisterna ?

  Det finns många tips på hur man med hjälp av att observera vad som rekommenderas av google att läsa om ett visst ämne och observera hur ofta vissa kluster av regimmedia publicerar i princip samtidigt och med samma vinkel och analys … det har beslutats att ”meddelandet” till allmänheten skall ut!
  Nån gång skall jag återkomma till Allan Larssons arbete för att samordna världens media och vilka organisationer han länkat ihop och i vilket syfte.
  Så länge det inte är straffbart att medvetet ljuga och vilseleda allmänheten kommer inget att förändras inom regimmedia. Den självdör nu undr tyngden av sitt fröskingrade förtroende. Jag hör nog Allan Larsson säga som uppfinnaren i Lorry ”Tänkte inte på det”. ( Allan Larsson är inte ensam skyldig och ansvarig för samordningen av regimmedia) han är bara socialistinternationalens representant i kampen om en ”enad media”.
  En av våra värsta ljugtrutar på SVT ..dvs Ulf Johansson skall tydligen få hitta på nåt annat och förstöra förtroendet för någon annan organisation. LO kommer nog uppvakta Ulf med rosor och tacktal för lång och trogen tjänst.Han har troget hjälpt LO med många skendebatter under åren!

 87. Christer Löfström

  Steg 1 mot ökad kunskap och bildning är att att strunta i anonyma glappkäftar typ Slabadang.

 88. Gustav

  Christer Löfström, #87:
  Ok då kanske du kan svara på om Trumps rallies i presidentvalskampanjen var välbesökta? Särskilt i relation till Hillarys? Har du ens hört om detta med att ett ryskt bolag köper rättigheter till amerikanskt plutonium förut? I så fall i vilket forum?

 89. Lasse

  #87
  För den som vill komma vidare från steg ett så kan det vara intressant att följa alternativa media.
  Då förstår man världen bättre.
  Brexit och Trump slog ner i vår värld helt utan att vi var förberedda.
  Alla som talade om Clintonskans dåliga valmöten blev bortmotade.

  Just nu i SR 1-allt om Trumps kopplingar till Ryssland kan komma att avslöjas. Inte ett ord om det som Slabadang började avslöja här. Det kan finnas kopplingar i andra lägret. Inte ett ord om den dam som våren 2015 påpekade att alla uppgifter om Trump skulle sparas.
  http://www.foxnews.com/politics/2017/03/30/hillary-clinton-aides-had-access-to-state-dept-after-left-says-key-lawmaker.html

 90. Lasse

  I polemikens hetta kan Judith Currys anförande vid det nyligen hållna senatsförhören vara läsvärt för samtliga:
  https://judithcurry.com/2017/03/29/house-science-committee-hearing/#more-22926

  Kortversionen: Vetenskap skapas inte genom att vara överens och kalla de som inte är överens vid förklenande namn.

 91. Guy

  Hade äntligen tid att titta på förhöret. Den längre versionen.

  Mann gjorde bort sig så att jag nästan tyckte synd om honom, men bara nästan. Om nån, så är han den stora förnekaren. Upprepade gånger under föhören förnekade han vad han gjort och sagt.

  Curry gjorde bra ifrån sig, men jag saknade några ord om vad vi vet. Nu sade hon mest att vi inte vet. Kontrasten mot Mann, som ”visste allt”, blev i mitt tycke för stor. Dom troende i publiken (utfrågarna) tycktes både blinda och döva. Det visar på hur svårt det är att knäcka igenom isen runt deras tro. Känslor är lättare att få igenom än fakta.

  Av någon anledning fick det mej att tänka på den här: https://www.google.com/culturalinstitute/beta/asset/el-sue%C3%B1o-de-la-raz%C3%B3n-produce-monstruos/1wGN0bdAxSEyrg

  https://www.google.com/culturalinstitute/beta/asset/el-sue%C3%B1o-de-la-raz%C3%B3n-produce-monstruos/1wGN0bdAxSEyrg

 92. Guy

  F’låt, länken slant in två gånger.

 93. Svempa

  #84 Precis. Birgitta Dahl revolutionsromantikern.

  Det kan ju vara bra att blicka lite tillbaka i vår egen historia när man diskuterar kontakter men andra stater.

  Birgitta Dahl med den sovjetstödda kommunistguerillan i Kap Verde. Pierre Schori med kommunistdiktatorn Castro som (benämnd renässansmänniska av Schori. Per Gahrton med Arafat. Lars Werner och DDR och hela kommunistvärlden. Gudrun Schyman som var medlem i Kampförbundet Marxist-Leninisterna, som roade sig med att upprätta listor på de som skulle elimineras vid en kommande revolutionen. KGB-agenten Sverker Åström och den lille KGB-spionen Guillou.

  Vilka ruskiga värderingar. Partier som haft sådana företrädare borde isoleras i riksdagen och i public service.

 94. tty

  #87

  Steg 2 mot ökad kunskap och bildning är att att inse att den som kallar meningmotståndare för ”anonyma glappkäftar” saknar riktiga motargument och är medveten om det..

 95. PJ

  #80! Och, här har vi en annan! Gulliga, eller hur?

  https://1.bp.blogspot.com/-c-1CisJ4Q_o/VsR-il9Vx9I/AAAAAAAAtPo/b3pDSE7-kY4/s1600/Ingvar-Carlsson%2Boch%2Bmugabe.gif

 96. Lasse

  Signaturen Björn kanske får rätt.
  http://notrickszone.com/2017/03/31/breaking-leading-warmist-scientists-in-new-study-determine-sun-plays-major-role-warming-delayed-by-decades/#comments

  Putin om klimatet :
  http://siberiantimes.com/business/investment/news/climate-change-offers-chance-of-major-economic-boost-in-arctic-for-russia-says-putin/

 97. István

  #91 Guy
  Jag är inte säker på att den oinvigde, neutrale åhöraren fick samma intryck som Du.
  Currys anständiga, för en sann vetenskapare självklart försiktiga, framtoning mot den professionelle lögnaren mann. Han gick till attack just på dom punkter, där hans svagheter ligger. I bästa bolshevik stil. Bolshevik betyder ju majoritet. Som Lenin tyckte var passande benämning på sin lilla fraktion inom socialisterna. Resterande 95% kallade han för mensheviker, dvs minoritet.
  Att komma dragandes med Lysenko, tyckte jag var ett praktstycke!
  Jag tror att en normalt funtad hederlig medborgare är inte rustad inför en sådan hämningslös ljugande.

 98. Michael E

  #82 Christopher E, Tack för länkarna!

 99. Guy

  Istvan # 97

  Håller helt med dej. För Curry skulle jag ändå ha velat ha en kort lista på vad vi vet. Nu fick man lätt intrycket att hon inte vet någonting. Alltså jag är rädd att alarmisterna fick det intrycket.

  Lysenko var ju en strålande uppvisning, speciellt som det framgick senare att han varit med i en grupp som ansåg att skeptiker borde fängslas 😀

 100. Lasse

  Avd Kreativ journalistik kan behöva en länk till denna skrift:
  http://www.aktuellhallbarhet.se/

  Noterar bland annat att vi kan generera ström genom att gå på speciella trottoarer!

 101. Och där ser vi ett praktexempel på hur #87 Christer Löfström själv utmålar sig som ondskans hantlangare enligt mitt lackmustest (X & Y: Vem är ond? Vem är god? Ett snabbt lackmustest).

  Och jag kan inte låta bli att undra, låter han just ”anonymiteten” vara bärande för beslutet om han skall sitta kvar eller lämna biografen när någon skriker att det brinner?

  Det finns en rätt träffande meme jag sett ibland på nätet (hittar den tyvärr inte nu), där det kvinnliga ankaret på Rapport istället för ”Godkväll, här är dagens nyheter” säger något i stil med ”Godkväll, här är dagens instruktioner om vad du skall tycka”.

 102. Argus

  @#101

  Nänu känner jag mig kränkt och manipulerad. Hemma hos oss kallar vi alltid det som sänds i SVT och SR för ’regimTV’ &c. Jag trodde ju att det var jag själv som kommit på det.
  Och jag brukar ofta formulera mig inför dagens kvantum av regimTM i stil med ’jaha, vad vill SVT att vi ska få oss till livs idag då?’.

 103. Slabadang

  Tack Christer Löfström !

  Du påminner mig om ett ytterligare grundtips på hur regimmedia agerar för att försöka tysta de som uttrycker en bild som går emot den bild r-.media vill att folk ska ha, Att angripa person istället för argument som Christer gör är en mycket vanlig taktik. Så tack för påminnelsen Christer L! Du vet jag har alltid och allt mer fascinerats av folk som du som försöker täppa igen truten framför allt på folk som är bra på att argumentera. En konst du borde träna på så du klarar dig i den kvalitativa urvalsprocess det öppna demokratiska samtalet innebär. Det är som i hockey , är du dålig på att åka grillor så blir du tvungen att haka speara och dra i tröjor för att du inte klarar av att hänga med i nivån, och det slutar bara med att du får sitta i utvisningsbåset medan motståndarlaget sätter puckarna i krysset under tiden. Matchen går över tre perioder och att börja haka och med fasthållning redan vid första nedsläpp är att erkänna att man inte kan lira hockey på samma nivå och måste ta till andra medel. Nu sitter du säkert och blir högrött skitförbannad när du läser dessa ord. Grattis ! Du lämnade kassen öppen och gick och köpte en varmkorv i vestibulen och det blir lite svårt att inte passa på att bjuda på ett litet målkalas med en piruett innan man sätter pucken i nätet eller helst låter den med knapp styrfart få glida in över det röda strecket.

  Så vilka argument i ditt inlägg var det du ”glömde” att anföra mot mina? 🙂

  När de angriper person istället för argumenten så får ni ytterligare ett skäl att läsa vad den angripne faktiskt hävdar. Så ett enkelt grundtips är att göra precis tvärtom mot vad regimmedia önskar så hittar du lättare en bättre balans.

 104. Håkan Bergman

  Lasse #100
  ”det kanske går flera tusen människor under en dag så blir det ganska mycket energi som alstras, säger Henry Holmes”
  Kanske, ganska och mycket, som vanligt i dom där kretsarna m.a.o. Dessutom blir det ju inte könsneutralt.

 105. Nisse

  Lasse#100
  Tekniken dyker kanske upp i skoinlägg. Då slipper vi
  åtminstånde ladda mobilen via eluttaget.