Klimathotet sprider sig i riksdagen

Har ni lagt märke till att om man är på teater och en person hostar till så hostas det snart på flera håll i publiken. På ungefär samma sätt verkar det förhålla sig med klimathotet i riksdagen. Hostar en så hostar alla.
Igår arrangerade Sveriges Kristna Råd ett riksdagsseminarium med temat ”Klimat och fred”. Försvarsminister Sven Tolgfors tog sitt uppdrag som anförande på allvar och förklarade att vi måste minska våra ustläpp och att Sverige måste gå före.

Det fanns en stor samstämmighet bland samtliga partier att klimatförändringar utgör ett stort hot mot mänsklig säkerhet och att det ligger på flera politikområden att jobba med det. Men hur man ska hantera hoten, och hur balansen mellan akuta militära insatser och förebyggande civila åtgärder ska vara, rådde mer oenighet om. Oppositionspartierna var kritiska mot att försvarsministern inte beskrev konkret hur han ska agera för att möta det ökade säkerhetshotet som klimatförändringarna innebär.

Själv undrar jag vad det är för säkerhetshot som Tolgfors talar om. Är det något han drömt ihop? På vilket sätt hotas Sveriges säkerhet av klimatförändringar? Är det de här miljonerna klimatflyktingar Tolgfors tänker på? Eller att Maldiverna genom en kupp ska försöka ta över Sveriges territorium? Eller kommer vi kanske att råka ut för en invasion av hungriga isbjörnar? Det hade inte skadat om Tolgfors kunde vara lite mer konkret.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Masse

  Tolgfors rätta namn är egentligen Tolgtok, eller Torgtokig! Sveriges sämsta försvarsminister genom tiderna! Landet har snart inget försvar alls längre! Hoten han borde tänka på är betydligt olika de han yrade om i riksdagen! Fast han har väl druckit, som så många andra av någon hjärntvättar-vätska.

 2. Labbibia

  ”Eller kommer vi kanske att råka ut för en invasion av hungriga isbjörnar?”
  Ja, jag har ju i min enfald alltid trott att försvaret är/var till för att skydda oss mot den Ryska björnen.
  Men eftersom försvarsminister Tolgfors var vapenvägrare, så kanske han aldrig fick lära sig varifrån det VERKLIGA hotet kom/kommer. Men I Georgien vet dom.

 3. Kjell_A Jönsson

  Flockbeteende är en del av klimatpolitiken.  Men den är nu så djupt förankrad också i folksjälen att det synes  omöjligt att påverka den med logik och vetenskap.
  Att ändra på folktro med vetenskapliga argument är erfarenhetsmässigt  i stort sätt omöjligt.
  Var finns den psykologiska nyckel med vilken man  skulle kunna låsa in detta hjärnspöke ?
  Kjell-A Jönsson
      

 4. Kjell_A Jönsson

  Förr talades om  Kronan, Korset, Svärdet och Penningpåsen.
  Kungen,  Ärkebiskopen  och Försvarsministern stöder  växthushypotesen,
  men vad gäller Penningpåsen så har Lars Bern rätt,  växthushypotesen gör oss fattiga.

 5. arga gubben

  Det är lite likadant inom kärnkraftsektorn. Folksjälen är djupt indoktrinerad av miljörörelsen från 70-talet. det felaktiga påståenden som sades då är fortfarande vid liv.
  Logik och vetenskap är fortfarande kraftlösa gentemot tro och tyckande.
  Energi- och miljöfrågan kan ledas utifrån Tarot-kort kanske!!

 6. Mony

  Det är ganska enkelt att övertyga folk om att växthushypotesen är överdriven. Man bara visar dem ett temperaturdiagram så blir det annat ljud i skällan! Folk i allmänhet tror nämligen att det blir varmare och varmare för vart år som går och att ökningen går allt snabbare. Man måste alltså visa upp temperaturdiagram och statistik för att få folk på sundare tankar. Det är mycket mer effektivt än att hävda att oljan inte är farlig eller att IPCC är tokar.

 7. Kjell_A Jönsson

  Till  Money !
  Du har dessvärre bara delvis rätt.  IPCC:s  ”hockeyklubba”  tror de flesta medborgare på.  Och så har ju till och med Kungen sagt att klimatproblemet är den viktigaste frågan.
  Hur kan vi få Dina temperaturkurvor allmänt  spridda och lästa.  Hur ser de ut  och från vem emanerar de ???
  Kjell-A  Jönsson

 8. Mony

  Du bara visar en vanlig temperaturkurva så fort någon börjar prata om stigande temperaturer. Visa dem som finns hos HardCrut m fl.  Du kan också visa fram statistiken som finns hos SMHI. De visar varken diagram eller reella tal eftersom temperaturen inte stiger, men du kan gå in på http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=10989&l=sv
  och själv härleda fram hur temperaturen utvecklas från år till år.
  Anledningen till att folk tror på hockeyklubban är att media inte redovisar någon verklig statistik och att klimatskeptiker inte fokuserar på det. Så fort folk ser vad som verkligen sker med temperaturen blir de mer skeptiska. Samma sak med CO2. Folk vet inte att det är CO2 som skapar bubblorna i ölen. De tror att det är en giftgas.

 9. Hans Ekberg

   
   
   
  Hysteri är ett sinnestillstånd när våra känslor har kommandot över vårt intellekt.
  Vi reagerar då mer på instinkt utan att rådfråga hjärnan och är oerhört lättpåverkade. Flockbeteende är vanligt. Vi låter oss ledas hur som helst.
  Politiska frontfigurer och prästfolk skapar gärna hysteri för att genomdriva sina dogmer och bekämpa oliktänkande. Nuförtiden finns också massmedia som gärna hjälper till att föda oro och hysteri.
  Klimatfrågan har med tiden blivit alltmer infekterad och hysterisk. Skickliga politiska krafter utnyttjar våra politiker och media för att skapa oro, ångest och masshysteri.
  Forskare som har en annan uppfattning kommer inte alls på tals, eftersom någon debatt inte förekommer överhuvudtaget .
  Håll hysterin levande! Rättning i ledet! Våga inte ha en annan uppfattning!
  Jordens klimat styrs av skeenden som är oerhört komplicerade och svåra att förstå och förutsäga. CO2-doktrinen bygger på lösa antaganden som inte på något sätt är vetenskapligt bevisade. Och när vetenskapen inte ens kan göra en femdygnsprognos som till 100% är korrekt beträffande vädret, hur kan man då tro att man kan förutsäga klimatet om 50 år?
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 10. Kjell_A Jönsson

  Svar till Money !
  Min bekantskapskrets  omfattar ca  50  personer, varav de flesta är självständiga tänkare.
  Hur få ut Dina kurvor till den breda allmänheten ?
  Kjell-A  Jönsson

 11. Mony

  De som lyckas få in skeptiska artiklar och insändare bör alltid bifoga temperaturdiagram och/eller nämna hur temperaturen ligger nu jämfört med för 10 år sedan eller på 1930-talet.
  De som har bloggar kunde också lägga ut fasta temperaturdiagram på väl synlig plats. En bild säger mer än 1000 ord.

 12. Mony

  Det här diagrammet från SMHI har en chockerande verkan på folk, trots att de senaste åren inte är med. Temperaturen ser ut till att gå upp och ned. Inte rakt upp.
  http://www.smf.su.se/nyfiken/ostersjo/arsrapp/ostersjo00/vaxthus.pdf

 13. L

  SvT:s nyhetssändningar hade ett avsnitt från Barack Obamas tal idag om vad han vill göra för att skapa nya arbeten när han tillträder presidentposten. Det var att reparera broar och vägar, satsa på vind och solkraft och bränslesnålare bilar. ”För att vi ska bli mindre beroende av utländsk olja”.
  Han sa säkert mycket mer, men det intressanta var att vi slapp höra någonting om klimathot och AGW nu när han ska ta itu med verkligheten….

 14. L

  Radionyheterna hade samma information men översatte bränslesnåla bilar till miljövänliga bilar. Politiskt korrekt ska det vara…

 15. Gunnar Littmarck

  L
  Det jag varnat för i mer än ett år har inträffat nu.
  Oljan är återigen ”gratis”
  70:talets teknikutveckling avstannade snabbt….
  80:talets gick lite längre, men då priset föll under 10$/fat var inte heller den satsningen uthållig.
  Nuvarande gick lite längre än 80:talets satsning, driven en liten bit till tackvare hotet om globalklimatkatastrof.
  Tänk om vi skeptiker kunde hållit fingrarna från tangentborden i tio år.
  Om bara vind och energispar, ersatts av kärnkraft gen4 och syntetbränslen, kunde jag gärna avhållit mig från att racka ner på dubbelmoralens häxmästare.
  Betänk att de gamla förfallna vattenkvarnar som finns i landet inte får elcertifikat om de renoveras och levererar elkraft, men en visp i natutskyddsområde får det.
  Jag kommer nog aldrig kunna sitta still i båten, (så länge min simkunnighet är god, he he he )….

 16. Gunnar Littmarck

  jag har såklart inget emot energisparning, det bedriver alla med huvudet i behåll.
  Jag minns 70:talet och början av 80, då energisparmyndigheten inte kunde förmås att sänka temperaturen i sina personalgarage från 23grader…
  Dahlskan inspekterade en lokal i enegispar sammanhang:
  -Här finns ju massor med el. (pekandes på alla vägguttag)
  Den lokalen skulle kanske spara genom att minska antalet uttag.
  Lika korkat som då enegisparmyndigheten skrev de regler om högsta tillåtna luftombytet i bostäder, långt över vad boverket föreskrev som minimum luft ombyte..
  Vi byggare skrev såklart två deklarationer som uppfyllde resp. krav..
  När ska ni svenskar slänga era verk på soptippen?
  Hur många liv gick förlorade då elsäkerhetsverket utlokaliserades?
  Om ni lägger ner 80% och effektiviserar resten kan ni vinna några hundra miljarder om året och ett trevligare effektivare miljövänligare samhälle.
  Hoppas Maggies messenater ersätts av antibyråkratimessenater, då detta slag är vunnet.
  Nej, lej mig till den bloggen, då j…..ar.

 17. L

  Oljan är inte lika dyr som i somras, men man kan notera att debatten skiftar från klimathot till oljeberoende. Vi är ännu mer beroende av utländsk olja än USA och det kan vara ett minst lika bra argument för teknikutveckling som klimathotet har varit. Dessutom helt sant.

 18. Gunnar Littmarck

  Oljepriset har väl sjunkit med 50% i svenska kronor räknat..
  Tog ni bort alla psevdomiljösklatter skulle ni se hur bensinpriset fallit från 7.50:- inkl moms som dyrast i sommras och på sikt då rafinaderi produkter faller till 3.75:-
  Med de priserna kan inget konkurrera…
  Sverige är en liten obetydlig marknad såsom snart hela EU i oljekonsumtionssamanhang.
  Jag gläds åt att Kina tar bort vägtullar och inför bensinskatt.
  Vore bensin och diesel lika dyr för konsumenter i hela världen som i västeuropa, skulle aldrig mer än 50-75Mfat/d gått att sälja.
  Jag håller med att oljan ska konkurreras ut, men det tar tid då det fortfarande finns sådana enorma tillgångar och allt fler vill berikas genom den utvinningen.
  Kanske skulle Sverige kunna lägga ett strå till stacken om det satsades några hundra miljarder om året på storskalig högtemperatur kärnkraft och syntetbränsletillverkning… då skulle nog Sverige köra om Norge på 25 år som energiexportör.
  Pengar slösas ju bort i en sådan omfattning i Sverige att jag enkelt kunde dirigera om 300Gskr/år på en 5års period.

 19. Gunnar Littmarck

  Betänk hur det skulle bli om Sverige:
  Lägger ner alla beskickningar och ambassader och skapar nya i syberspace, visar att de nya utför ett bättre arbete och är mer tillgängliga.
  Så meddelas att vi kommer upphöra betala vår EUavgift om inte EU:s parlament ersätts med ett nytt i syberspace.
  Jag lovar att detta kommer ha ett enormt stöd bland eu:s medborgare så den vinsten blir enkel om vi först visat att det går genom att lägga riksdagen i syberspace, halvera riksdagsledarmöter och lägga ner alla landsting.
  Vi kunde avbyråkratisera och effektivisera hela världen samtidigt som medborgare fick en ökad tillgänglighet och insyn.
  FN ska läggas ner men dess ersättningsorgan ska ligga i… just det syberspace.
  På detta vis kan vi finansiera en övegång till en världsvaluta och ett globalt välfärdssystem..
  Itakt med den integrationen minskar behovet av militära försvar..
  vilket ger ytterligare resurser.
  Finn fem fel….