Klimatgreppet i Sigtuna

Ni som har nära till Sigtuna kan i morgon, den 31 augusti kl 15.00, vara med vid invigningen av utställningen ”Klimatgreppet” i Sigtuna Museum.

”Syftet med Klimatgreppet är att ge Sigtuna kommuns skolelever, politiker, tjänstemän och invånare ökade kunskaper om energi – för- och nackdelar med olika energikällor, hur växthusgaserna påverkar klimatet samt hur vi i vår vardag bidrar till utsläppen av växthusgaser.”

Alla som besöker utställningen ska få göra sin egen ”klimathand” med ett klimatlöfte för varje finger. (Notera att det är inne med klimatlöften.) Dessutom kommer man att servera klimatsmarta snittar.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Joakim

  ”klimatsmarta snittar”  Ska vi gissa på något som vegangänget har dragit fram?

 2. Labbibia

  Det är inget fel i att öka medvetandet och kunskapen  om för och nackdelar med olika energikällor. Det vore intressant att få veta om vindkraftens otaliga nackdelar tas upp?
  Tyvärr gör de det vanliga misstaget att blanda in klimatet i det hela.
  Därför lär de aldrig få någon ”klimathand” av mig.
  Jag ger dem fingret istället! 

 3. Tege Tornvall

  Som gammal Sigtunaskolit skäms jag å skolans vägnar och skall genom vår fördettingförening försöka få dem på andra tankar.
  Tege

 4. L

  Ännu ett projekt på temat ”En blind leder en blind”. Dom har inte ens stavat ordet utställning i rubriken rätt…

 5. Claudius

  Vilket larv … läs Garth Paltridge´s bok ”The Climate Caper” i stället. Jag har gjort det. Titta på bloggen, på ”Ny läsvärd bok?”
  (Maggie, du kan ta bort frågetecknet)

 6. Per Welander

  Detta visar att kommunerna har för mycket pengar samt prioriterar fel. De lyckas inte få vård, skola och omsorg att fungera så istället prioriterar många kommunpolitiker saker de själva tycker är roliga. Äventyrsbad, klimatjippon etc.

  ”Pensionärerna kan gott äta kattmat – de röstar ändå som de alltid har gjort.”
  Sagt off-record till mig av en politiker från ett av de stora partierna.

 7. Labbibia

  I dagnes Svd finns en artikel om skolmaten i Katarina södra skola i Sthlm.
  Där har man lyckats halvera matsvinnet.
  Utan att skrämma barnen med Co2-hotet.
  Inte ett ord om ”klimatet” i artikeln. 
  Hur? Man lagar helt enkelt god, närande mat som ungarna gillar. Inga konstgjorda halvfabrikat. Serverar man t e x köttbullar, så ÄR det verkligen handrullade äkta köttbullar som serveras.
   Överbliven mat kan återanvändas tack vare att man först lagar till maten, sedan kyler man snabbt ner den igen. Sedan värmer man bara upp så mycket som förväntas gå åt. Märker man att det inte riktigt räcker, så värmer man upp lite till. Rivna morötter som inte går åt använder man i brödbaket osv osv.
  En vinn-vinn situation för alla. Barnen får godare och nyttigare mat, skattebetalarna får lägre maträkningar från skolan, och resursslöseriet minskar.
  Verkligen något för alla kommuner att ta efter!
  Istället för ”klimatgrepp” och andra stollifikationer”

 8. FcH

  Charpentier Ljungqvist intervjuades i SR P1, Vetenskapsradion Historia i Torsdags 27/8 kl.13.20. Han har skrivit boken ”Global Nerkylning”. Verkar intressant då boken redogör för tidigare perioder av värme och kyla.Har inte läst den själv. Har någon läst den?
  http://www.norstedtsforlagsgrupp.se/templates/norstedts/NorBook.aspx?id=52192

 9. Labbibia

  FcH
  Tack för tipset.

 10. Ulrik

  Kommunerna måste spara anställda inom skola och äldreomsorg. Men en miljöstrateg är det fint att ha. Det skulle vara intressant att lyssna på en avvägningsdiskussion i t.ex. Lund och Sigtuna.

 11. Peter Stilbs

  FcH : Det finns flera utländska (på engelska) böcker om detta – bl.a.  av Lamb  (Climate, History and the Modern World) och av Fagan  – sök på http://www.amazon.co.uk på Böcker – namnen och ordet climate. Jag har några på jobbet och hemma.

 12. Fredrik P

  Dn.se har skaffat en ny funktion där du kan filtrera efter olika ämnen, t.ex. klimat(et).
  http://www.dn.se/tema/klimatet

 13. Fredrik P

  Den fösta delen av den sidan verkar dock inte vara ett filter utan en egen sida bara där DN satt upp speciella artiklar som de tycker är bra. Där ser vi headers som ”Det går inte att blunda längre” ”Uppvärmingen grad för grad” samt ”6 svart till klimatskeptikerna” från 2007 samt förståss ett test ”Hur klimatvänlig är du?”

 14. Fredrik P

  ”6 svar” ska det vara förståss.
  Filtret i fråga hittar dock några trevliga artiklar som
  Eu’s Klimatpolitik är ovetenskaplig och farlig
  Uppvarmda mossar ökar-vaxthuseffekten
  Den senare är en av mina favoriter då den helt simpelt visar vad vi alla vet, att koldioxiden ökar efter att värmen har ökat, men att AGW:arna väljer att tolka det som en possitiv förstärkning vilket blir en paradox infinitum (hönan kom före ägget men ägget kom före hönan)

 15. Fredrik P

  ”Eu:s klimatpolitik är ovetenskaplig och farlig” visade sig förståss handla om att ”de tar inte i tillräkligt”.
  Även titlar som ”Helt omotiverat slöseri” visar sig handla om att vi går mot dommedagen och inte gör tillräckligt!
  förlåt för att jag skrev 4 inlägg efter varandra men var lite av en kedja där.

 16. rosenhane

  Förslag till klimatgrepp:
  Stöd glödlampans vänner!
  http://www.namninsamling.se/index.php?nid=2894

 17. ThomasJ

  Tack för tipset, rosenhane! Påskrivet.
  Mvh/TJ

 18. rosenhane #16
  Det finns så många meningslösa protestaktioner så jag orkar inte fler.
  Men vi kan ju rösta bort våra enögda politiker som fattar noll om klimat och energi.
  När det gäller glödlampor borde regeringen för länge sedan vaknat upp och motarbetat beslutet om förbud mot glödlampor inom EU.
  I vårt land bidrar glödlamporna med både ljus och värme under den mörka årstiden och behövs inte alls när det är ljust och varmt på sommaren.
  Jag bor i hyreslägenhet där värmen ingår i hyran och jag betalar hushållselen själv. Antingen får jag bo kallare kommande vintrar eller också höjd hyra eftersom värmekostnaden ökar…
  Jag tivlar på att jag sparar pengar på hushållselen som motsvarar kostnaden för kvicksilverlampor…
  Men det kanske är olika i olika delar av landet. Kanske ett skäl att göra undantag för norra Sveriges inland? Precis som för Etanolkravet för bensinmackar och det lägre bensinpriset i glesbygd utan kollektivtrafik… och för att inte tala om skolpengarna. Eftersom det är dyrare per elev att utbilda i små avlägsna byar så bidrar samhället med extra pengar.
  Eller har jag missat hur det fungerar? Någon som vet om det finns någotsånär lika villkor för människor som bor i olika delar av EU?

 19. Per Welander #6
  Med tanke på hur den nuvarande regeringen betraktar pensionärer, även de som är pigga och deltar i konsumtionen som skapar jobb, så var det nog en Moderat politiker som du citerade.

 20. Labbibia #7
  Tack för tipset. Ja tänk så enkelt det kan vara.
  Det är nog inte våra politiker som är smarta och försöker spara pengar genom att skapa storkök och storinköp av halvfabrikat till maten för barn och gamla.
  Det är nog företagen som lockar med bra priser och lurar våra naiva och penningfixerade politiker… och dessutom är dom numera klimatfixerade för att vinna röster i nästa val.

 21. rosenhane

  TJ #17
   
  Vi får la se om det hjälper 😉
   
  Uffeb #18
  Visst är dom meningslösa, ungefär som kvällstidningarnas rösta, vad tycker du?-alternativ.
  Men ändå hamnar man där gång på gång och förundras över hur ignoransen inte verkar ha några bortre gränser; det räcker med att besöka Sigtuna kommuns hemsida, man tror inte att det är sant!
   
  Eller exempelvis stadsdelen i Stockholm där jag bor.
  Här ska posten dra in ca 60 av 180 brevlådor med den främsta motiveringen att man vill begränsa koldioxidutsläppen!
  Distriktschefen för posten i området säger i en tidningsintervju att även ekonomiska överväganden spelar in men klimataspekterna är viktigast.
   
  Och så här tycks det hålla på på alla nivåer,  logiken i det hela om det nu skulle kunna finnas någon sådan blir att vi måste överge de flesta av de senaste 200 årens uppfinningar och landvinningar och återgå till apstadiet, rätta in oss i vänsterledet och hålla käft.
   
  Måtte denna galopperande galenskap få ett snart slut!!!

 22. rosenhane #21
  Med indragning av postlådor så blir det kanske mer utsläpp av CO2 från de som tar bilen en omväg för att stoppa i brevet…
  … ungefär som när man minskar antaler bensinmackar i glesbygden för att rädda klimatet…
  Den galopperande galenskapen tar dessvärre inte slut så länge som kritiskt granskande media säljer bättre på hotande katastrofer än klokskap och nyfikna funderingar. 

 23. Labbibia

  Uffeb # 20
  Jag misstänker att det är så att kommunerna försöker effektivisera så mycket det bara går. Istället för att ha ex 4 ”mattanter” som lagar ”riktig” mat, så blir det halvfabrikat som 2 ”mattanter” klarar av att laga till. Resultat? lägre lönekostnader så klart….Men också lägre skatteinkomster (2 arbetslösa) samt en massa elever som inte kan prestera sitt bästa pga de inte får fullgod mat, samt att den billigare halvfabrikatmaten hamnar i soporna, i stället för i elevernas magar. Vilket är egentligen mest lönsamt, samhällsekonomiskt sett? Ja det kan man fråga sig.

 24. Labbibia #23
  Jag tror inte att man sparar in lönen för hälften av ”mattanterna”. Men jag är övertygad om att man skapar omotiverad personal i köken…
  Dessutom är jag helt övertygad om att dom, som du påpekar, struntar i de minskade skatteintäkterna och minskad köpkraft i kommunen som drabbar alla lokala butiker eller hantverkare.
  Själva syftet med maten till barn och äldre finns över huvud taget inte med i deras diskussioner om besparingar.
  Min mamma är en pigg 97-åring som länge fått äta okryddad barnmat trots att äldres smak- och luktsinne blir sämre med åren.
  Vad sägs om Janssons frestelse med kokta skinkstrimlor istället för ansjovis. Eller pannkakor som är gräddade bara på en sida. Eller stekt fläsk med löksås utan lök…
  Listan kan göras längre, men bedrövligt sorgligt är det.
  Dessvärre är det nästan femtio mil mellan mig och min mamma, och hon vill inte klaga av risk för att få sämre och mindre mat…

 25. Jag skrev nyss en kommentar till Sigtuna kommun och undrade om jippot var ett skämt från någon som kapat hemsidan och ville busa med komunen… inte ordagrant så, men jag är nyfiken på om den kommer att godkännnas…

 26. rosenhane

  Uffeb
  Det finns fortfarande 0 kommentarer, jag skickade min för 12 timmar sedan. Man anar en viss ångest, hos ansvarig för hemsidan….eller kanske är det bara är söndagsstängt?

 27. rosenhane

  Det verkar vara söndagsstängt här också,
  god afton!

 28. Hayek

  ang. glödlampor
  Kan börja med att säga att jag tycker att glödlampsförbudet är idiotiskt. Men samtidigt är det viktigt att inte använda felaktiga argument.
  Man kan inte generellt jämnställa värmen från lampor med annan uppvärmning. Om du har värmepump så ger 1 kwh el cirka 3 kwh värme. Har du fjärrvärme från förbränning (biomassa, sopor, olja, gas etc) så är det effektförluster att först göra el som sedan värmer via lampor  istället för att värma fjärrvärmesystemet direkt.
  Så visst sparar lågenergilampor el men om de är värda att använda bör konsumenterna själva få avgöra. För min del så tycker jag att nackdelarna överväger överallt förutom utomhus. Förresten, det har väl funnits lysrör i alla tider och de används där de passar, oftast i offentliga lokaler där de står på hela dygnet. Jag har massor med lampor hemma som lyser kanske ett par procent av tiden. En lågenergilampa skulle aldrig löna sig och skulle jag tvingas sätta i en sådan så skulle jag aldrig tända den eftersom jag inte gillar ljuset.

 29. Hayek
  Då kan vi förbjuda folkdans, ty den kräver som regel foosilförbrikning, alla former av kultur.
   
  Vad med fotboll?
  Hur mycker mer fossilenergi kräver det, inte minst knatteforbotll..
  Det idiotiska är att okunniga politiker förbjuder ett visst beteende, utan logiska argument.
   
  Jag tycker vi ska förbjuda kontraproduktivt bistånd och byråkrati…
   
  Såklart menar jag ej det, men väljarna ska på ett objektivt vis få jämföra kostander med resultat..
   
  Nu Uffeb blir det..
  Eller hur.
   
  Hepp!
   

 30. Kanske ska jag läsa före tryck????
  Nej, jag vill bjuda de som kan språk men inte logik, på ett övertag…
  Vad med det Uffeb?

 31. Hayek

  Gunnar, det var nog ett av dina mest förvirrade inlägg . . .
  Hoppas du inte syftade på att det var jag som saknade logik, för då får du allt motivera dig. Förklara gärna även sambandet mellan dans, fotboll och fossil energi 🙂

 32. Gunnar L #30
  Säga vad man vill om dina inlägg, men dom är roliga att läsa..
   😉

 33. Hayek
  Jag bara förlängde din glödlampsförbudskritik.
  Folkdans och knattefotboll uppbärs av bilkörning, lokaler och dessa objekts fortlevande..
   
  Såklart kan jag ge konturerna till ett folkdans och knattefotbolls imperie in absurdum, drivet av:
  Solenergi (funkar kanske för de rikaste 2% av jordens medborgare).
  Vindenergi… funkar..1-2% av……..
  Fossilenergi..funkar för alla som nu använder sig av det och 4-5% till för vart år.
  Kärnenerig samhälle. funker för 7-9% av …. men kan funka för alla om 20-40 år om vi slutar jiddra.
  Är vi eniga?
   
  Inkl. Uffeb?

 34. Hayek #28
  Den kommentaren skriver jag under, men Maggies blogg dör sotdöden om vi inte får någon form av vital debatt..
  Sabbade nog bloggen då jag i väl uppriktiga ordalag påvisade för Wikipedias mästare TTPP, att han bara ökade denna bloggs läsarantal.
   
  Jag anser som Jonas N att Thomas Palm inte kunde bidra på något substanciellt vis, till klimatdebatten, därför jag snabbt gav honom ”smeknamnet” Thomas the Tipping Point Palm, ty han var så bildad att han förstod CO2molekylens starkt avtagande effekt..
  Jag tror han drog på uppmaning från sina ”uppdragsgivare” med svansen mellan benen..
   
  Oavsett så önskar jag öppna en god singelmalt med TTPP då denna fars är över.
   

 35. Gunnar L #33-34
  Det vore nog bra för mänskligheten om Thorium och småskalig och säker kärnkraft kunde lösa världens energibehov, men jag tycker att det är märkligt att se hur få som nappar på idén.
  Kapital finns ju, men ingen tycks vara intresserad. Var finns haken?
  Är det problem med tekniken och materialet i reaktorerna som spökar, eller vad handlar det om?
  Men att du skulle vara orsak till att Thomas P slutat skriva inlägg tvivlar jag på. Så viktig är du nog inte Gunnar. 😉

 36. tty

  För att återgå till ämnet så skickade jag in en (sarkastisk) kommentar i går kväll. Ett dygn senare har vare sig den eller någon annan kommentar godkänts av Sigtuna kommun.
  Tre möjliga slutsatser:
  1. Kommentarfunktionen är en bluff.
  2. Den kommunala byråkratin är ännu slöare än vanligt.
  3. INGEN har ännu skickat in någon PK kommentar.
  Vi får hoppas på alternativ 3

 37. tty #36
  Kul kommentar som äntligen handlade om ämnet.
  Sigtuna kommuns sätt att hantera kommentarer på hemsidan kan ju vara avgörande för vår framtid… 😉

 38. Fredrik P

  Dn.se har skaffat en ny funktion där du kan filtrera efter olika ämnen, t.ex. klimat(et).
  http://www.dn.se/tema/klimatet