Spencer om havstemperaturer

Dr Roy Spencer fortsätter att analysera havstemperaturdata och kommer fram till att julis rekordvärma troligtvis har överskattats. Läs hela hans inlägg.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Svjo

  Från SMHI’s hemsida:
  Havsnivån stiger redan med 3 millimeter per år
  SMHIs mätningar visar att havsnivån började stiga snabbare efter 1980 och att ”höjningstakten” nu är 3 mm per år. Takten kommer att öka, och många klimatforskare talar om en havsnivåhöjning på en meter till år 2100. Detta kan jämföras med 15 cm höjning längs Sveriges södra kuster under de senaste 120 åren.
  —————————————————————————-
  Man pekar på att för Skandinavien kommer  havsnivåhöjningenstakten snart att vara lika stor som landhöjningentakten. Enl SMHI underskattade IPCC i 2007 års rapport havshöjningen på grund av bristande kunskaper om inlandsisarna. Känner någon till länkar till andra aktuella undersökningar med större global signifikans? 

 2. ThomasJ

  Svjo (#1): Du kan med stor fördel kolla in på danska:
  http://www.dmi.dk eller norska: http://www.yr.no meteorlogiinstituts hemsidor – ofantligt mycket bättre än SMHI.
  Mvh/TJ

 3. Gunnar Strandell

  Visst är det konstigt att man i Sverige oroar sig för att havet ska stiga trots att det i stora delar av landet bara kommer att kmpensera något för landhöjningen med an mani andra länder tycks ta det med ro. Kan det bero på att man i andra länder är vana vid tidvattenförändringar på flera meter varje dygn?
  Jag tycker att den här siten systematiskt ska gå igenom alla IPCC:s skräckscenarier och peka på vad de egentligen betyder på ca 100 – 400 års sikt och också visa på att människor i alla tider visat förmåga att anpassa sig efter förhållandena.
  Det går att flytta hus, byar och städer och man kan gardera sig mot översvämningar som man t. ex. gjort i London och i Bangladesh.

 4. Gorde slag io saken och skrev en petition till norska Nobelkomiteen :
  Petition : Reclaim 2007 Peace medal to Al Gore !

 5. ThomasJ

  Elling (#4): Det gjorde du förbaskat utengemärkt bra!
  Maggie [och övriga]: Vore det en bra idé att dra igång ngn form av ’undertecknardrev’ med hänvisning till Ellings petition, oder?
  Mvh/TJ

 6. Tack. Det har inte gått iväg då det behövs lite korrektur. Mailadresserna til komitemedlemmerna behövs oxå. Maggie, om du vill hålla i taktpinnen, är du hjärtlig välkommen. Har en del andra grejor för tilfellet.

 7. ThomasJ

  Elling (#6): Klokt att ’hålla på den’ så länge. Ja, den behöver lite korr. & det kan maggie säkert fixa, oder?
  Bärande är att meddelandet – innehållet – är rakt, enkelt, lätt att förstå och görligast med noll/zero/nada ’tolkningsmöjlighet’ – enär då komer en radda snömos in i ’spelet’. Raka, enkla puckar – inga möjligheter till ’pudlar’! 
    🙂
  Mvh/TJ

 8. ThomasJ

  Tillägg (#7): Fasiken asså.. Där ÄR ju en suveränt begåvad, kompetent till 1000++ person med snudd på oändligt tålamod på denna blogg som säkerligen ställer upp:
  Christopher E.
  Eh?, how a abota a thatta thinga C.E.?
  Per W. Peter S. Gunnar L., ++ en radda fler ställer garanterat oxo upp och ’fyller i’ där behovet finns. Go for it!
  Go figure – above all!
  Mvh/TJ

 9. ThomasJ

  Åsso har vi ju där i mängden suveräner typ Olaus Petri, ej att förglömma – du é la mé O.P., oder?
  Kul i så fall!  🙂 
  Mvh/tj

 10. ThomasJ #9
  Det är nog flera som kan bidra  efter en god middag och ett par glas gott vin en lördagskväll. Men skämt åsido.
  Elling är lättare att läsa på engelska än när han skriver på hemsnickrad svensknorska…
  Tokigt språk sänker trovärdigheten.
  Stavfel og kånstiga ord jör att man tåtalt tapper förtroendet för de som skrevet.
  Men Elling har jag förtroende för. Han og jeg ska äta lunch på Njalla någon gång då han passerar Idre.. 😉

 11. Håppas det blir för vintern.

 12. Ser fram mot vintern…

 13. Gunbo

  Ni har kanske läst Roy Spencers senaste kommentar om SST i juli.
  http://www.drroyspencer.com/2009/08/spurious-sst-warming-revisited/
  ”Based upon the above comparisons, I would now say there is no statistically significant difference in the SST trends since 1998 between TMI, the NOAA ERSSTv3b product, and the HadSST2 product. And it does look like July 2009 might well have experienced a warmer SST anomaly than July 1998, as was originally claimed by NOAA.”
  Så här skrev han i sin första kommentar om julitemperaturen:
  ”The discrepancy is huge in terms of climate measurements; the trend in the difference between the two datasets shown in the above figure is the same size as the anthropogenic global warming signal expected by the IPCC.”

 14. Christopher E

  Gunbo:
  Just därför med dessa snabba kast har jag inte dragit alltför stora växlar på Spencers funderingar. Inte många andra heller, av döma hur lite intresse det rönt i tråden här. Det kändes, och känns, som han var (är) väldigt preliminär och inte färdigfunderad.
  Att det skulle vara något rekord nu med havsytetemperaturer tror jag inte mycket på, då vi bara är i början av en El Niño svagare 1998. Eftersom havsytan värms huvudsakligen av luften och inte direkt genom IR, finns det ingen chans att det värmt upp så mycket utan att luften ovanför gjort det.
  Säger nog mest om känsliga dessa mätningar är för störningar och lokala fenomen. Verkar orimligt att mindre uppvällande kallvatten i östra Stilla Havet ska slå så på globala medlet.Vi har nog inte sett slutet på den diskussionen än.

 15. Gunbo och övriga
  Lite Off-Topic, men fasiken så underhållande. En sajt där man kan lyssna på små filmsnuttar ned karikerade skeptikers ’förnekande’ följt av en analys av ”Sveriges ledande expert på hur människor reagerar psykologiskt på klimathotet”
  http://stallom.se/category/klimatpsykologen/
  Helt hysteriskt! Här kan både AGW-troende och skeptiker få vatten på sin kvarn om hurdana ’dom andra’ egentligen är. Enda skillnaden dem emellan är att sjaten och psykologen tycks vara menad på fullt allvar.
  🙂

 16. Gunbo

  Christopher,
  jag har också tagit det här med rekordvarmt havsvatten med en nypa salt. Varifrån skulle all den värmen komma helt plötsligt? El Niño är ju i sitt inledande skede än så länge. Men jag ville gärna veta hur ni ser på saken.