Klimataktivism betalas med skattemedel

Bio

Det pågår en hel del aktiviteter kring klimatfrågan just nu. Det är ju valår men att temperaturstigningen i atmosfären har avstannat/saktat ner och havsisen i Arktis inte verkar slå något minimirekord i år kanske också gör sitt till. Ju mindre effekt i verkligheten ju mer måste aktivisterna lägga på ett extra kol för att försöka hålla kvar opinionen i en alarmistisk stämning.

Som vi har skrivit om tidigare arrangerade Stockholms bibliotek klimatvägning i sommar. Idag är sista chansen. De håller till på Tranströmerbiblioteket på Medborgarplatsen. Jag har inte hunnit gå eftersom de endast har öppet när jag jobbar (10-16). Men jag kan konstatera att mina skattepengar går till politisk opinionsbildning.

Den 25 augusti kan du gå på klimatkonsert i Vitabergsparken. Det är gratis och arrangeras av organisationen Stormvarning som också har gjort en trailer för att göra reklam för konserten.

Pengar till verksamheten kommer bland annat från Parkteatern, Postkodlotteriet och Tekniska Högskolan. Även här är jag, genom skatten, alltså med och betalar ren politisk opinionsbildning.

Den 29-31 augusti arrangeras en klimatfilmsfestival med titeln To future with love i Stockholm. De kommer att visa självklara filmer som The age of stupid men också Gravity. Den sistnämnda borde väl handla om att locka dit människor för kopplingen till klimatet förstår i alla fall inte jag. Bland sponsorerna återfinns Stockholms stad och Stockholms Läns landsting.

Det verkar inte vara så särskilt svårt att få pengar från den gemensamma pengapåsen till olika klimataktivistiska verksamheter. Kan det här verkligen vara förenligt med demokratin frågar jag mig, dvs får kommunen verkligen sponsra politisk aktivism av det här slaget?

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Även SR gör sitt för att alarmera med pengar från oss alla.
  Gårdagens Klotet förde fram opublicerad ”forskning” från Chalmers där en accelererad havsvattenhöjning sades pågå i vårt närområde.
  Vi var några som protesterade i kommentatorsfältet-var finns forskningen som föranleder dessa alarm.
  SR är svaret skyldig!
  SMHI hängde på men har på ett förtjänstfullt sätt redovisat sina siffror -där trenderna saknas!
  Här finns rådata: http://www.smhi.se/sgn0102/klimatindikatorer/hav.dat

 2. ChristerL

  # 1
  ..där trenderna saknas.

  Länken visar väl en väldigt tydlig trend med höjd havsvattennivå från slutet av 1800-talet till 2008.

 3. Lasse

  #2 Trenden med ökande ökning avsågs! (Andraderivatan?)
  Tvärt om så är det en periodicitet i siffrorna som visar att något annat än en linjär påverkan (CO2) sker.
  Visat här:
  https://www.klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2013/10/SMHI-Vattenst%C3%A5ndsvariationer.png

 4. Daniel Wiklund

  Man tar sig för pannan när man läser om allt man kan hitta på. Klimatvägning låter som ett skämt av John Cleese. Det pågår säkert jobb för att framställa en våg där man kan kolla sin klimatvikt. Om sånt här trams gör att man är klimatsmart så är det verkligen synd om oss människor. Dom som hittar på sånt här måste lida brist på neuroner, eller så ser man en chans att tjäna pengar, här är man ju generös med skattemedel.

 5. Ingvar

  Det är en djefla lekstuga med skattepengar och pensionspengar.
  Apropos John Cleese. Kanske vi skulle samla oss och konstruera en ”Klimatgång” och demonstrera nånstans

 6. Astrid Å

  Lena K
  Det här ses nog inte som politisk aktivism, utan som en naturlig del i arbetet att genomföra Agenda 21, tror jag. Jag har inte läst alla paragrafer men ”klimatfrågan” finns säkert med där någonstans. Det blir lite förvirrat med demokratin här…
  Citerar Wikipedia:
  ”Agenda 21 är ett handlingsprogram antaget vid FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro år 1992. Programmet beskriver hur arbetet för att motverka natur- och miljöförstöring, fattigdom och bristande demokrati skall utvecklas för att våra samhällen skall få en hållbar utveckling. Dokumentet omfattar 1.400 paragrafer fördelade på 40 kapitel. Handlingsprogrammet poängterar vikten av lokalt medborgarengagemang och varje lands lokala myndigheter skall i samarbete med ortsbefolkningen upprätta och följa varsin lokal Agenda 21. I Sverige skall det i varje kommun finnas ett Agenda 21-kontor”.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Agenda_21

 7. Kenneth Mikaelsson

  Den här har ni väl sett..

  https://www.youtube.com/watch?v=AZzSEOgbAaA

  Börjar snart tillämpa STG….

 8. Olav Gjelten

  Helt riktigt som Lena skriver att temperaturökningen har avstannat sedan länge och att även havsisen i Arktis är betryggande för de som hellre vill se isbelagda hav i stället för mer öppna vatten. Men nu riktar miljörörelsen i Sverige istället fokus mot den ovanligt varma sommaren här hemma och att även allt regnande på senare tid skall vara ett bevis på vädret blir allt våldsammare. Så har miljörörelsen nu i många år bytt fokus mot platser å jorden som bäst passar in på deras alarmistiska budskap.
  Det vi med säkerhet kan utgå ifrån är att klimatalarmismen har kommit för att stanna – väldigt länge. Jag tror överhuvudtagit inte att vi ens skall hoppas på en förändring i Sverige till följd av att miljörörelsen någinsin kommer i insikt om att de har fel. Jag tror däremot att våra styrande för eller senare kommer att tvingas köra över miljörörelsen i ren självbevarelsedrift, om vi inte skall bli ett ekonomiskt u-land. Men även dit verkar vi ha långt. Den politiska viljan finns nog inte än på länge.

 9. Kenneth #7
  Jag tror det stavas SGT…..

 10. Kenneth Mikaelsson

  #9 Mats

  Jo det har du rätt i …… Blir så upprörd när blindheten och tanklösheten hos populasen kommer på tal..
  det skälver i varenda fiber i min kropp..

 11. L

  Jag är faktisk förvånad över hur lite klimat-trams det har varit i valrörelsen än så länge. Man märker också på Löfven att han är skräckslagen över utsikterna att regera ihop med Miljöpartiet, som nu senast inte vill ha någon forskningsreaktor som kan lösa kärnkraftens framtid. Som vill stoppa förbifart Stockholm, lägga ner Bromma flygplats och satsa på väderberoende energi. När sån retorik riskerar att bli verklighet vill ingen ansvarsfull politiker vara med längre. Det är en sak att dra in skatter på klimathotet, men vem vill avveckla välfärden på riktigt?

 12. Mats G

  Anders Lindberg på Aftonbladet kom med en sanning i morgonens analys av partiledarutfrågningen.
  Det ganska ovanliga händelsen var att han erkände att om invandrarfrågan diskuteras så vinner SD på det. Dvs vänstern förlorar på det. Kan det vara samma sak om klimatfrågorna diskuteras tro. Skulle tro det. Att Aftonbladet håller vänstern om ryggen kan jag förstå. Det är deras jobb. Men alla andra dagstidningar. Det är som man har bestämt sig för att Alliansen skall bort. Någon tyst överenskommelse. Man kan kritisera Alliansen för en hel del. Men i det stora hela så har de ändå tagit igenom det djupa finansiella krisen med det äran. Framför allt Borg har blivit internationellt uppmärksammad. Vi har dessutom fler sysselsatta nu än tidigare. Sedan att den totala arbetskraften har ökat beror till stor del pga av import av arbetskraft. Allt talar för att vi kommer få ett rörigt parlamentariskt läge i höst.

 13. Kenneth Mikaelsson

  Men Mats jag ska göra mitt bästa att se till att förespråkarna för agenda 21 ska få gå före som gott exempel.. Fast då kanske de inte tycker det är så roligt med agenda 21 kantänka….

 14. L

  @12, jag tror inte alls att SD vinner något på att den aktuella invandrarfrågan diskuteras. Vi kan inte be flyktingar från Irak att stanna hemma. Tvärtom har det blivit synligt att många av våra invandrare har all anledning att fly hemifrån och att vi verkligen måste ställa upp och ta hand om dom som kommer hit.

 15. Sören G

  Såg på nyheterna på TV där det sas att en kommun hade vidtagit ”klimatåtgärder”. Det handlade om att man vidtagit åtgärder för att bättre klara av översvämningar. Vad har ordet ”klimat” i sammansättningen att göra?
  Det borde väl räcka med ”åtgärder mot översvämning”?

 16. Daniel Wiklund

  Lennart B skriver i en annan tråd att man har lyckats hamra in i folks hjärnor att varje enskilt väder som är lite utöver det vanliga är ett bevis på accelererande klimatförändringar. Kan inte uttryckas bättre. Såg ett program häromkvällen på tv,om året 1961. Där togs bl a upp om översvämningar, bilder som vore dom hämtade från den just nu pågående översvämningen. I programmet sägs att det är augusti och som vanligt är det översvämninar, det kommer varje år nån gång nånstans,och det här året var det i södra norrland. Inget sägs om att det är kopplat till klimatförändringar, och att man nu måste upprätta planer för att bemästra kommande översvämningar. Låter helt annorlunda när man tar upp dagens översvämningar, i dagens aftonblad tex(Swedin).

 17. Mats G

  Swedin har gett intellektuell haveri ett ansikte.

 18. När jag läser kommentarerna i denna tråd kommer jag att tänka på den gamla Beatlesdängan Eleanor Rigby. Where do they all come from, all the lonely people?
  Var kommer de ifrån, alla dessa ensamma människor, som saknar egen kompass och måste förlita sig till en korrupt mediakår för vägledning?

 19. L

  @16, många av dagens journalister tror att det som inte finns på internet, aldrig har hänt. När det på 60-talet var badväder första veckan i maj, eller en åsksommar så propparna flög genom rummet, det måste man ha upplevt. Dom reflekterar inte heller över att ”varmast sedan…” eller ”regnigast sedan..” betyder att det har hänt tidigare, utan vår hjälp.

 20. pekke

  daniel #16

  Länk till artikeln:
  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article19398543.ab

  Verkar vara det vanliga klimathot-svamlet om extremväder, stigande havsnivåer m.m.

  Bygger man på gamla översvämningsområden så kommer det förr eller senare gå illa, i Getinge så har man gjort så och man har struntat i att muddra Suseån eftersom man de senaste åren ville återskapa våtmarksområden, det är enkelt att räkna ut vad som händer när stora vattenmängder skall transporteras i ån i ett flackt område.
  Man rätade faktiskt ut den slingrande ån på 60-talet p.g.a. tidigare översvämningar.

  http://v.winterkvist.com/susean/downloads/54/Information_om_Susen.pdf

  https://www.msb.se/Upload/Kunskapsbank/Kartor/oversvamningskartering/Suse%C3%A5n.pdf

 21. PHM

  Vad gäller Getinge och Suseån så är tydligen översvämningar ett återkommande problem och senast skedde det åren 2004 och 2006. För tre år sedan hade Vattenmyndigheten en dragning om orsaker och förslag till åtgärder, men uppenbarligen har inget hänt från kommunens sida. Om man vallar in och rätar ut åar så kommer det oundvikligen att blir problem nedströms, i det här fallet Getinge samhälle, så fort det blir en större mängd nederbörd eller vårflod. VSB.

  Dragning Vattenmyndigheten : http://www.vattenorganisationer.se/susean/downloads/54/Anteckningar_versvmningsseminarium_111021.pdf

 22. Lasse

  #21 Jag har för mig att Suseåns dalgång , som korsas av E6, är föremål för vägdagvattenåtgärder.
  Miljön mår bra om flöden som rinner i åar får svårare ta sig fram. Växtligheten längs ån ger rening.
  Min misstanke är att miljövård har krockat med översvämningsskydd i Suseån.
  Det framgår ju att man har haft koll på detta tidigare men valt att avstå åtgärder.
  Vissa offer kan man väl tänka sig för att rädda miljön?

 23. Alienna

  Helt uppenbart härjar lögnpesten i landet. En epidemi som skapat en masspsykos.

  Vad finns det för ”medicin” mot masspsykos??

 24. Mats G

  Hmm.
  Suseån. Miljöaktivisterna har mao sett till att det som skall motverka översvämning skall avslutas. Sedan när det blir översvämning så skyller man på klimatet. Ganska givet att sådana här personer skall man hålla så långt bort det bara går från inflytande i utvecklingen av ett samhälle.

 25. Olav Gjelten

  Vi klarde oss undan proletariatets diktatur i Sverige och flertalet västländer, vi är i stället långt på väg att få en miljödiktatur – som är många gånger värre.

 26. pekke

  Ser ut som att man kommer att fortsätta slänga ut pengar på klimatåtgärder enligt en undersökning bland riksdagskandidater.
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3841774.ece

  http://www.nyteknik.se/incoming/article3841811.ece/BINARY/original/miljo-1000.jpg

  Citat:
  ” Klimatförändringen är den allvarligaste miljöfrågan i Sverige, anser majoriteten av riksdagskandidaterna. Det visar en undersökning av IVL Svenska Miljöinstitutet. ”

  Kanske dags att sadla om och bli nåt inom klimathotbranschen ! 😉

  Fast det kan ju gå snabbt åt andra hållet om politikerna inser att pengarna är bortkastade, så det är nog bästa att stanna vid sin läst.

 27. Håkan Bergman

  Lasse #22
  Det var likadant i North Somerset i vintras, miljöfolket ville, med EU i ryggen, förvånade?, ha våtmarker och fick väl igenom förbud mot att underhålla dräneringsdiken.
  http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/christopherbooker/10625663/Flooding-Somerset-Levels-disaster-is-being-driven-by-EU-policy.html

 28. Lasse

  SR intervjuade Per Ström nyss.
  Han ogillar feminism och annat som är svårt att få en debatt om.
  Han tar upp klimatfrågan som en där huvudspåret har lett oss fel och där vi skeptiker får på nöten så fort vi påpekar fel i argumenteringen!
  Kanske dax att läsa nya boken? http://genusdebatten.se/recension-perukklubben-av-par-strom/

 29. Någon som vet mera om detta:

  http://www.friatider.se/solens-aktivitet-styr-klimatf-r-ndringar

 30. Ingemar Nordin

  Att svenska politiker, från vänster till höger, avsätter miljarder på ett fiktivt klimathot är ett faktum. Det verkar inte finnas något – vetenskapliga fakta eller att utländska regeringar lägger om kursen – har ingen som helst inverkan på vår riksdag. Lyhördheten gentemot folkopinionen är noll. Det är bara att inse att vi, liksom EU, har ett demokratiskt underskott och en strikt uppdelning mellan styrande och allmänhet. Ibland önskar man att vi hade anammat det schweiziska systemet med täta folkomröstningar …

 31. Peter F

  27 # m fl

  Varför rensade Hedebyborna sin å !

 32. AG

  #26 ”Klimatförändringen är den allvarligaste miljöfrågan i Sverige, anser majoriteten av riksdagskandidaterna” Men det gör vi väl här på KU också? Fast kanske av andra skäl, visserligen…

 33. Jag har skrivit en hel del ur ett ägarperspektiv om träsktalibanernas framfart på min blogg, för den som är intresserad.
  http://www.frihetsportalen.se/2012/01/forsumpade-tankar/
  http://www.frihetsportalen.se/2013/09/trasktalibaner-pa-spaning/

  Här kan man läsa om DiVa-projektet.
  http://www.diva.ivl.se

 34. DiVa har statligt stöd av blanda annat Naturvårdsverket och Sveaskog, men gissa vem som har rapporten på nätet? WWF, förstås!
  http://www.mynewsdesk.com/se/varldsnaturfonden_wwf/documents/rapport-25485

 35. Gunnar Strandell

  Astrid Å #6
  Jodå, klimatfrågan avgjordes i Rio 1992 genom klimatkonventionen, som bland annat definierar att klimatförändringar är något som skapats av människan.

  Länk:
  http://unfccc.int/files/essential_background/background_publications_htmlpdf/application/pdf/conveng.pdf

 36. Lars Jonsson

  Extremvädret blir värre
  Jag var tvungen att klippa ut en passus ur Swedins artikel i aftonbladet som #20 länkade till: Vilken underbar vetenskaplig/intellektuell nivå

  Regnet faller och påminner om att ­klimatförändringar inte bara är tropiska stormar. Det är också ett skyfall i Bohuslän och Halland.
  På fackspråk kallas det extremväder, det korta och intensiva regnandet under våra sommarmånader. Ett varmare klimat väntas leda till mer extremväder och beräkningar som gjorts visar att ett skyfall kommer ge 20–30 procent mer regn om 90 år.
  Samtidigt visar ny forskning att havsnivån runt svenska kuster stiger mycket snabbare än snittet på grund av varmare klimat och att det regnar mer än tidigare.
  I framtiden kan en översvämning eller ett regnoväder komma att lägga hela Blekingekusten – med staden Karlskrona – under vatten, enligt SMHI. I Skåne hotas på sikt 23 000 hus att slukas i det stigande vattnet, menar den skånska länsstyrelsen i en prognos.
  Visst är det underbart med nyhetsrapporteringen i svedala?

 37. Rosenhane

  På tal om Suseån och närliggande environger.

  Proportionaliteten i nyhetsvärderingen förefaller inte ha förändrats på snart fyrtio år.
  Den sextonde augusti 1977 stod att läsa i Hallandsposten och på dess löpsedlar med stora svarta versaler:

  VANDALER SKAR SÖNDER TRAKTORDÄCK I SLÖINGE

  På en oansenlig plats någonstans inne i tidningen bland andra lokala nyheter och annonser stod att läsa en kort notiis:

  Den kände sångaren Elvis Presley har påträffats död i sitt hem. Han blev 42 år.

 38. Christopher E

  #36 Lars Jonsson

  ”Samtidigt visar ny forskning att havsnivån runt svenska kuster stiger mycket snabbare än snittet på grund av varmare klimat och att det regnar mer än tidigare.”

  Jag ser fram emot att se Cheng och Bergströms opublicerade artikel. Att Svetiges kustvatten stiger mer än genomsnittet är helt orimligt av flera skäl. Inte minst att mätningar visar att det inte är så!

  #37 Rosenhane

  😀

  Den var underbar! Tack! Munterheten minskar ju inte av jag bor i trakten och har vänner och kollegor i Slöinge.

  Jag är något involverad i pågående dramatik. Försåg Räddningstjänsten med kartor över beräknade 100-årsflöden och Högsta beräknade flöde tidigare i veckan, för Suseån längs Slöinge, Heberg och Boberg. Topografin gör dock problemen mindre än i Getinge, som tur är. Läget har bättrats mycket idag, dessutom.