Hur mycket uppmärksamhet tyska klimatskeptiker fått på hemmaplan är naturligtvis svårt att veta om man inte tillbringar en tid där. Det finns hur som helst ett par intressanta bloggar med tysk anknytning, dels den huvudsakligen tyskspråkiga EIKE, dels en av mina favoritbloggar, den engelskspråkiga NoTricksZone (NTZ). NTZ drivs av Pierre Gosselin, en amerikan boende i Tyskland. NTZ är intressant också i det avseendet att PG varken har sponsorer eller vill ha gåvor för att hålla bloggen igång.
De viktigaste klimatskeptikerna i Tyskland är (såvitt jag förstår) Fritz Vahrenholt och Sebastian Lüning, som tillsammans skrivit boken Die Kalte Sonne.
I ett inlägg publicerat idag, när detta skrivs, och igår när detta inlägg publiceras, så tar NTZ upp en artikel skriven av Vahrenholt tillsammans med Josef Kowatsch om det som i Tyskland kallas ”die Eisheiligen”, och som NTZ presenterar som the Ice Saints. Jag tyckte att begreppet lät intressant och undrade om det fanns något samband med det svenska begreppet järnnätter.
Jag googlade därför på ordet järnnätter och fick upp några olika artiklar, förutom Wikipedia också SMHI och något mer. Det föreföll dock som om Wikipedia-artikeln byggde på SMHIs artikel så att det stod ungefär detsamma på båda. Det trevliga med Wikipedia är ju det där att man kan söka motsvarande artiklar på andra språk och jag blev förundrad över att det första språk som nämndes var Alemannisch. Eftersom Tyskland heter Allemagne på franska så var det ju uppenbart att det var ett språk ”som hade med tyska att göra och vid en första hastig titt på artikeln så såg det också ut som tyska. En närmare titt avslöjade dock att det inte var exakt den tyska som jag är van vid.
När jag sedan läste Wikipediaartikeln så visade det sig att sambandet mellan våra järnnätter och de tyska ishelgonen var betydligt starkare än jag anat. Man tror nämligen att ordet järnnätter helt enkelt är en missuppfattning av det tyska uttrycket. Poängen var att det fanns en tysk bondepraktika där man talade om Eismänner (ismän), vilket missuppfattades som Eisenmänner, d.v.s järnmän. Eftersom det mer handlade om kalla nätter än om kalla män så kom man så småningom att istället tala om järnnätter.
Vad begreppet handlar om är de sista frostnätterna innan sommaren definitivt tar över. I norrland sätter man exempelvis inte sin mandelpotatis förrän järnnätterna är över (antingen det varit frost eller ej). I mellansverige anses järnnätterna inträffa under den första veckan i juni, men i Tyskland och stora delar av mellaneuropa handlar det om den 11-15 maj. Där finns det några namnsdagar uppkallade efter de tre ishelgonen Servatius, Bonifatius och Panikratius, och det finns tydligen ett antal tyska talesätt som hänger ihop med dessa dagar.
Vi kan ju tänka på ett motsvarande svenskt talesätt såsom om Erik ger ax så ger Olof kaka. Nåja, allt detta för att säga att den artikel som NTZ presenterar tar upp frågan om det hänt något med ”de tyska järnnätterna”, d.v.s. deras ishelgon. Utgångspunkten för artikeln var en artikel i der Neuen Osnabrücker Zeitung den 21 april i år, där en meteorolog från Deutsche Wetterdienst påstod att ishelgonen blivit varmare under senare år, i den meningen att det inte varit lika många frostnätter som förr om åren.
Vahrenholt och Kowatsch tog sig för att granska påståendet genom att gå till befintliga väderdata – som så ofta visade det sig att det var precis tvärtom. Det man kunde se var en lätt avkylning och det såg ungefär likadant ut antingen det gällde de senaste 50 åren, de senaste 30 åren eller de senaste 18 åren.
Naturligtvis säger inte en sådan artikel något väsentligt om eventuella klimatförändringar, och det var förmodligen inte heller meningen. Syftet var att påvisa att alarmistiska artiklar om påstådda observerade klimatförändringar ofta inte visar sig hålla för en närmare granskning,
För min egen del var den verkliga behållningen av artikeln att jag fick lära mig varifrån begreppet järnnätter härstammar.
Sten Kaijser, tack för denna både underhållande och lärorika betraktelse.
Tack Sten-för denna genomgång.
No tricks zon ligger på min bokmärkessida-alltid läsvärd.
OT. Jag läser i The Economist att America’s National Academies of Sciences idag släpper en rapport som kraftigt tonar ner riskerna med GMO-grödor. WHO instämmer i rapportens slutsatser. Artikeln avslutas med följande:
The new report will provide much-needed hard evidence. But opponents of genetically modified organisms have already tried to discredit its authors: who needs facts when feelings are so strong?
Jag ser tydliga paralleller med klimatfrågan.
Järnnätter som meteorologiskt fenomen.
Vad krävs för att de uppkommer?
Gör en ansats för att få rättelser:
Klar himmel med stor utstrålning.
Luftfuktighet som är låg.
Vindstilla.
Typiskt högtrycksväder.
Vad gäller vattenstånd så ger våren oftast längre perioden med lågvatten-ett tecken på högtryck.
Med tanke på att vi fått allt fler soltimmar speciellt under vår försommar så vore det inte förvånande om antalet järnnätter ökat!
Noterar i förbifarten att det är minus 67 grader vid sydpolen och att solen inte går upp. Snacka om järnnätter.
Här i Frankrike kallas järnnätterna ”Saints de glace”, uppkallat efter tre helgon som har sina dagar 11, 12 och 13 maj ( https://fr.wikipedia.org/wiki/Saints_de_glace ) .
I Normandie hade vi ganska skarp frost natten 14/15 maj. Himmeln var molnfri hela natten, men på morgonen blev det dimma. Det var tillräckligt kallt för att bränna av syrenblommorna. På gräsmattan syns tydligt mina fotsteg där jag gick tidigt den morgonen. Gräset har svartnat där. Jag gissar att det var 3 eller 4 grader kallt. Även de senaste två nätterna har vi haft lätt frost.
Området här är ett beteslandskap med många öppna ytor. De år vi inte har frost I mitten av maj är lätt räknade. Det är sällan att syrenerna har oskadade blommor. Begreppet ”Saints de glace” används flitigt av mina grannar och de är försiktiga med att så frostkänsliga grönsaker och blommor alltför tidigt.
Hade en man från Schweiz på besök i fredags. Vi kom att tala om att det fortfarande var frostnätter här. Han nämnde då att det var vanligt med s.k järnnätter hemma i Schweiz vid den här tiden på året.
5
Peter F
Betänk då att det står kungspingviner där någonstans och ruvar på ägg.
Tack Sten för denna utredning. ”Järnnätter” må vara en felöversättning men det passar oss bättre än ett namn med hänvisning till diverse helgon, eller änglar för den delen.
A propos frostnätter, vid min gård i Normandie som ligger 50 km söder om Caen på 155 m.ö.h, blir det ofta frostnätter mellan första veckan i september fram till 20 maj. I den franska versionen av Wikipedia om ”Saints de glace”, står att frostnätter endast inträffat fyra gånger under dessa tre dagar under tiden 1939-2009. Då kan man fråga sig var mätstationer ligger som visar sådana siffror. Om man valt ”Paris intra muros” stämmer det nog, men absolut inte om man talar om den normandiska landsbygden.
Detsamma om Météo-France väderleksrapporter. När himmeln är molnfri och vinden är nordlig har vi ofta nattfrost när vädermannen annonserar + 3-5°, utan att varna för lokal frost. Samtidigt i Falaise, en liten stad 7 km bort och på samma höjdläge, stämmer prognosen. Är det medvetet eller är det helt enkelt så att landsbygden inte räknas?
#10 Lars M
Fick uppleva frostiga mornar i Normandiet i början av maj.
Vackert landskap där tragiska händelser utspelats.
Mycket vacker med alla äppelträd som blommade-knappt-på bara kvistar. Hemkommen så hade våra äpplen kommit nästan lika långt.
Är det just dessa frostnätter som gör vinodling i Normandiet mindre vanligt? Jag vill minnas att det förekommer risker med vin under kalla nätter och att det eldas friskt för att klara blommorna.
Kan en eld värma så det räcker eller är det ett sätt att få fart på luften?
OT
Kan SMHI verkligen själva tro på detta.
http://www.smhi.se/klimat/framtidens-klimat/klimatscenarier?area=arctic&var=t&sc=rcp85&seas=ar&dnr=0&sp=sv&sx=0&sy=0#area=arctic&dnr=0&sc=rcp85&seas=ar&var=t
När jag läser detta tycker jag det närmast liknar rappakalja. Allt handlar ju bara om antaganden dvs gissningar. Spåkulan är ersatt av en superdator som levererar vad programmeraren/beställaren vill ha.
http://www.smhi.se/klimat/framtidens-klimat/klimatscenarier/haag.html
Från ”Andas lugnt”
”Får jag fråga hur människan kan styra sitt öde om hon nu inte bara saknar möjlighet att göra upp någon plan för en så löjligt kort tidrymd som låt oss säga tusen år, utan dessutom inte heller ens kan förutsäga vad som kommer att hända henne i morgon?”
Djävulens fråga i Michail Bulgakovs bok ”Mästaren och Margarita”
# 11 Lasse
Det Normandiska klimatet är väldigt likt det i Sydskåne. Jag tror inte att vårfrost har någon större betydelse för avsaknandet av normandiska vinodlingar. Det har nog med det fuktiga och svala klimatet att göra, liksom med jordmånen. I Normandie är nederbörden inte mycket större än i södra Frankrike, men antalet regndagar är stort. Duggregn dominerar; I söder är det snarare enstaka hällregn.
För att vin ska bli gott krävs varma sensomrar och en torr och mild höst. Dessa förutsättningar är sällsynta här. Nästa gång, smaka lokal torr cider I stället. Den görs på otroligt sura, små, hårda äpplen eller päron.
SMHI igen. Imponerande.
http://www.vk.se/1722695/ovanlig-vadervarning
OT
”Climate Propaganda”
http://townhall.com/columnists/pauldriessen/2016/04/30/climate-and-environmental-propaganda-n2155924?utm_source=thdaily&utm_medium=email&utm_campaign=nl&newsletterad=
Hörde på nyheterna i P1 att EU:s Donald Tusk ska åka till Grönland och bl.a. studera effekterna av klimatförändringarna, som enligt radion ”är dramatiska”.
Ingvar #15,
Tack för tipset. Obligatorisk läsning! Vidarebefordrat till Jacob N. /Ingemar
#16
Ännu en nyttig idiot som ska flygas till Grönland och se på kalvande glaciärer i tron att det ”global uppvärmning”.
Att glaciärer alltid kalvar och dessutom mer våldsamt när jorden har köldperioder, det är det ingen i sällskapet som vågar/vill upplysa om.
Peter F #14,
Det påminner mig om det exempel som jag brukar dra för mina studenter på en empiriskt tom prognos. Antag att väderprognosen av kvällens vädergubbe eller -kvinna lyder: ”I morgon så kommer vi att få kallt eller varmt väder, det kommer att regna eller inte att regna och en vädervarning är att det finns en risk för gräsbränder eller också finns det ingen risk” – Det vore en 100% säker prognos för första gången. Den prognosen kan vi verkligen lita på!
Undrar om inte TVs klagomur hade börjat gå varm eftersom informationsvärdet är = 0! Men ofta är det denna typ av långtida prognoser som vi får av SMHIs klimatgubbar: Så här blir det, såvida inte motsatsen inträffar. 🙂
Christopher #18 Är det här också sådant man brukar se under köldperioder tror du?
http://www.arctic.noaa.gov/reportcard/images-essays/fig3.4-tedesco.png
#20 Thomas P
Nä, det är marginella förändringar i isvolym som kan mätas (men inte ses av Donald Tusk) under fluktuationer med mildare klimat alternativt minskad nederbörd.
Vad tror du, Donald har med tumstocken och ska mäta upp volym? Jag tvivlar.
Förändring är naturligt. När i historien har grönlandsisen varit statisk?
Du vet nog egentligen lika väl som jag att det är kalvning han ska vallas omkring till. Kanske de där jorgubbarna och potatisen som odlas i växthus/plastunnlar som du brukar ta upp ingår i programmet också.
Och vittnesmål från inuiter som lever modernt västerländskt liv och inte kan dra sig till minnes det senaste mildvädret på 40-talet ingår nog också.
Jag har hört den där teorin om felöversättning från tyskan förr, men det finns en betydligt enklare och troligare förklaring till ordet ”järnnätter”.
I isländskan finns ett ord hjárn som betyder frost, isbark. Ordet går tillbaka på en urindoeuropeisk rot *kernos- med ungefär samma betydelse, som även finns i armenska, slaviska och baltiska språk, så det är så gott som säkert att ordet även en gång funnits i svenskan.
Det är ingalunda ovanligt att ord lever kvar med bortglömd betydelse i sammansättningar långt efter att de dött som självständig ord. Hur många vet t ex att första ledet i ramsvart betyder ”korp” eller att slutledet i brudgum innehåller ett sedan länge försvunnet ord för ”man/människa”?
Felöversättningar brukar f ö vara mera ”folketymologiska” typ unkraut -> ”ont krut” eller legerwall -> lägervall (de tyska orden betyder egentligen ”ogräs”, respektive ”strandad på en läkust”)
Christopher #21 För all del kan jag hålla med om att det är oklart vad Tusk egentligen kan se som han inte lika gärna kan få höra i ett föredrag hemma, men det hör på något sätt till jobbet att vara på plats där något händer. Det är som vid någon stor naturkatastrof eller liknande där ledande politiker skall dit för att visa hur viktigt det är trots att de mest är i vägen för räddningsarbete. Att drämma till med att Tusk är nyttig idiot baserat på rena spekulationer om vad han skall göra är bara oförskämt.
Att du sen tror att uppvärmningen är naturlig vet jag sedan tidigare. I och för sig smartare än att som vissa andra hävda att istiden närmar sig. Din hypotes är ju empiriskt omöjlig att skilja från AGW, den bara friar fossilbränsleindustrin från allt ansvar. (Sa du något om nyttig idiot förresten?
Frostnätter kan man råka ut för på ganska oväntade ställen om luften är klar och torr. Jag har skrapat is på vindrutor flera gånger i den australiska öknen, visserligen inte under högsommaren, men i november vilket motsvarar maj på norra halvklotet.
En påminnelse om att det är vattenångan som är den viktiga växthusgasen, inte koldioxid!
ThomasP #23
” I och för sig smartare än att som vissa andra hävda att istiden närmar sig. ”
Det gör den definitivt, om du inte vill hävda att den senaste ca femtionde istiden var den sista och aldrig kommer att följas av någon ny.
tty #22
Stort tack! Jag köper din teori rakt av. Det vore roligt om man kan hitta att även andra sett denna enkla förklaring. Jag ska se om jag kan hitta något. Dessutom är det ju intressant att vårt och tyskarnas ord för järn är så olika.
#23 Thomas P
Vadå spekulationer? Man vet väl vad sådant trams går ut på. Överraska mig då.
http://www.consilium.europa.eu/sv/press/press-releases/2016/05/13-tusk-visit-denmark-greenland/
”Efter mötet och presskonferensen kommer Donald Tusk, på inbjudan av landsstyrets ordförande på Grönland Kim Kielsen och Danmarks statsminister, att resa till Grönland på ett tvådagarsbesök. Syftet med besöket är främst att uppleva de globala effekterna av klimatförändringen, som syns allra mest på Grönland, där glaciärerna håller på att dra sig tillbaka.”
Uppleva globala effekter av klimatförändringen? Finns det bara en? Är du medveten om att glaciärer nästan alltid antingen ökar eller minskar. På Grönland har de minskat sedan långt innan någon fossilbränsleförbränning. Hade du och Tusk jublat om glaciärerna istället avancerat?
Jag tar inte tillbaka ett ord jag skrivit, om syftet med besöket är att komma hem och snyfta om kalvande is och göra klimatpolitik. Får vi gissa att vi andra ska beskattas för resande men att nöjesresor till Grönland på arbetstid mystiskt nog inte ger några utsläpp?
Sedan står jag helt fast vid att det är högst troligt vi har en naturlig uppvärmning . Det utsluter inte ett bidrag från AGW, men det är varken dramatiskt eller någon naturkatastrof. Det brukar du ”glömma”, inte någonstans skrev jag att uppvärmning nödvändigtvis är 100% icke-antropogen.
Det är fascinerande med er alarmister som hävdar att naturliga klimatuppförändringar upphört. Historiskt har dock Grönland varit allt annat statisk:
http://jonova.s3.amazonaws.com/graphs/lappi/gisp-last-10000-new.png
Och nej, att de senaste ca 100 åren som saknas i diagrammet höjt kurvan till en bit under MWP ger ingen dramatik heller.
Fossilbränsleindustrin har bidragit med gott (enastående välståndstillväxt) och ont (luftföroreningar) men den positiva sidan överväger stort. Om de har ett ”ansvar” för marginellt mildare väder senaste halvseklet och bättre fart på grönskan så är det inget som gör mig upprörd. Blir du?
#26
”Dessutom är det ju intressant att vårt och tyskarnas ord för järn är så olika”
Fast de är faktiskt nära besläktade. Båda kommer från ett urgermanskt *izarno- som i sin tur är ett keltiskt lånord. Engelska iron har samma ursprung.
Christopher #27 ”där glaciärerna håller på att dra sig tillbaka”
Jag trodde faktiskt du skulle inse skillnaden mellan att glaciärer kalvar och att de drar sig tillbaka, men när din lust till retorik slår över tappar du tydligen sådana distinktioner.
”Sedan står jag helt fast vid att det är högst troligt vi har en naturlig uppvärmning . ”
Vilket är en ren gissning från din sida som dock passar väl in ideologiskt i ditt syfte att minimera oron för AGW.
”Det är fascinerande med er alarmister som hävdar att naturliga klimatuppförändringar upphört. ”
Och var skrev jag det? Du fabulerar som så ofta fritt i att läsa in sådant jag aldrig skriver därför att det blir enklare för dig att bemöta påhittade argument. Vad sägs dock om möjligheten att den naturliga klimatförändringen skulle varit mot kallare klimat? Precis lika troligt som ditt antagande att den varit mot varmare. Ser vi till din kurva från just Grönland skulle jag hävda att fortsatt förändring mot kallare varit långt mer trolig vilket gör den observerade uppvärmningen än mer dramatisk.
#29
Inte vildare gissning än att Co2 skulle vara klimatkontrollerande.
Vidare så tror jag inte att Donald Tusk kan ses som nyttig idiot i stil med Romson / Pastor Fridolin. Han kommer ju från Polen där sund skepcis till tungomålstalande är mer förekommande än bland våra representanter med världsförbättrarbyxångest.
Jag håller med Thomas P, det är viktigt att inse att det är skillnad mellan att glaciärer kalvar och att de drar sig tillbaka. Du Thomas P kan ju skriva ett inlägg här på bloggen och förklara skillnaden så att fler här på bloggen inser den viktiga skillnaden.
#23 Thomas P
Det är oljeindustrins ansvar att du fortfarande vid din höga ålder är vid liv och kan förlusta dig vid tangentbordet var dag….
#29 Thomas P
Gör dig inte löjlig. Tusk ska vallas runt och titta på kalvningar. Det är inte jag utan alarmister och lobbyister som sätter likhetstecken mellan minskande glaciärer och kalvning. Att kalvning i själva verket ökar vid köldperioder har de ingen aning om. Var inte naiv, det finns en standardtur för klimatturismen på Grönland och liknande platser där alla världsledare vill låta sig fotograferas med bekymrad panna. Vad tror du tex denne herre tittar på här?
https://i.ytimg.com/vi/FNJL5UezOr0/maxresdefault.jpg
”Och var skrev jag det? Du fabulerar som så ofta fritt i att läsa in sådant jag aldrig skriver”
Det var värst vad du blev känslig då, efter att själv ”glömt” nyss att jag inte har problem med antropogent bidrag till uppvärmning. Olika regelböcker i vanlig ordning.
Jag finner det uteslutet att uppvärmningen som pågått sedan lilla istiden skulle ha upphört samtidigt som fossilbränsleepoken började på allvar. Inget i grafen jag länkade går att tolka som som att temperaturen nu skulle fallit utan extra koldioxid. Det är ren och skär alarmism från din sida att fabulera om sådant. Skilj på olika tidsskalor!
Tror du verkligen inte en kurva över grönländsk isvolym som den du underförstått hävdade är fossilindustrins fel inte hypotetiskt hade gått att finna ett otal gånger under den tid som visas i #27?
#29 Thomas P
”vilket gör den observerade uppvärmningen än mer dramatisk.”
Glömde fråga vad ”dramatiken” består i?
Enligt nyheterna i P1 så ”skrämmer nya datorsimuleringar forskarna.” – I dagarna hålls en klimatkonferens i Stockholm där man studerar nya datorsimuleringar av framtida klimat.
#35 Sören G
Någon hotande utveckling i verkligheten finns ju inte. Helt klart ser vi en orkestrerad skrämselkampanj där populasen ska mjukas upp inför nya pålagor och klimatskatter.
#36 Christopher E
Håller med. Det verkar att vara en organiserad kampanj för att skrämma folk till underkastelse för att acceptera ökade pålagor.
Och ”pseudoklimatforskarna” spelar med i hopp om ökade anslag och semesterresor till klimatkonferenser.
#35
Jo de skall diskutera modellerna tydligen.
Kanske ett uppslag finns här:
https://climateaudit.org/2016/05/05/schmidts-histogram-diagram-doesnt-refute-christy/
Varför går de varma med en faktor tre?
SR hade inte denna frågan men lät Källen skrämma oss med fler modellprofetior -det ser illa ut!
#33
Isläget i Arktis är rekordlågt: http://www.dmi.dk/groenland/arktis/havisareal/
Eller?
http://realclimatescience.com/2016/05/more-arctic-monkey-business/#comments
#35, #39
Hörde nyss samma nyheter, de verkar verkligen ha varmgång i sin klimatvärld, pratade om 10 – 12 grader varmare i Arktis, sedan så pratade de om modellerna vilka är i princip samma som vädermodellerna fast de kör sina över 150 år.
Nån som sett vädermodeller fungera mer än en knapp vecka ?
#41 pekke
Jag reagerade på uttalandet om att ett isfritt Arktis vintertid skulle vara ett problem för uppvärmningen.
Är inte utstrålning från ett öppet svart hav gigantiskt då? Bättre kylning av globens vatten kan man väl inte få?
#40 Lasse
Vem ska man lita på. Förbryllande när man läser Din andra länk.
tty #28
tack igen, dessvärre är det väl så att när vi talar om kelter och (ur-)germaner så är vi tillbaka i förhistorisk,
eller åtminstone protohistorisk tid (d.v.s kulturer som inte själva hade skriftspråk), vilket innebär att det inte finns några skriftliga källor om hur och var de levde. Intressant är ju naturligtvis att järnet är ganska modernt så att om ordet kommer in i urgermanskan, så fanns urgermanskan ända fram till för kanske 4000 år sedan. Vet du mera?
Användandet av tyska ord jan bli ganska lustigt
schnellzug -> snälltåg
Science is settled?
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3593046/The-bugs-COOL-planet-Tiny-bacteria-Earth-s-greatest-defence-against-climate-change.html
🙂
#44
Urgermanskan som ett tämligen enhetligt dialektkontinuum levde nog kvar åtminstone fram till förromersk järnålder. De allra äldsta runinskrifterna från romersk järnålder och tidig folkvandringstid uppvisar inga klara språkskillnader mellan västgermanska och nordgermanska områden.
Namnet för järn lånades nog in från den keltiska Hallstattkulturen (tillsammans med användningen av järn) sådär 500 f kr.
#44
Urgermanskan som ett tämligen enhetligt dialektkontinuum levde nog kvar åtminstone fram till förromersk järnålder. De allra äldsta runinskrifterna från romersk järnålder och tidig folkvandringstid uppvisar inga klara språkskillnader mellan västgermanska och nordgermanska områden.
Namnet för järn lånades nog in från den keltiska Hallstattkulturen (tillsammans med användningen av järn) sådär 500 f kr.
35
Sören G
Allting går att sälja med mördande reklam. Kom ock köp konserverad gröt. Faktum är att det går att köpa färdig gröt idag. Inte konserverad kanske.
”skrämmer nya datorsimuleringar forskarna”
Hur kan man bli rädd för en datasimulering?. Det är som bli rädd för en tecknad film. Eller en Katastroffilm för den delen. Eller typ trefiderna anfaller.
Oavsett så är det koden bakom simuleringen som är intressant. Inte skälva simuleringen. Vilka kriterier de byggt simuleringen på. Då kan vi har en chans att bedöma tyngden.
Jah hörde det också på radion. En SMHI-pajas stod ogenerat och hävdade att vi kommer ha 10 grader varmare på antarktis om 50 år. Dvs istf 62 minus så blir det bara 52 minus. Dags att bygga beachhouse? någon?
Uppvärmningen före år 1950 anser IPCC vara naturlig. (W1 AR-4 9.4.1.5 sista stycket)
Därefter följde en längre period av stillastående eller svagt nedåtgående trend.
Vad sägs om att koka ner hela klimathotstuggandet till år 1980-2000, då ju faktiskt temp stiger i takt med co2 ?
forts.
Dessutom så försökte de koppla Kanadas skogsbränder med klimathotet som de numera kallar klimatförändringar men underförstått skall tolka som klimathotet. I inslaget innan nyheterna så förklarade han att skogsbränderna var ett el niño problem. De hade de tappat bort i nyheterna utan det kopplades klart till klimathotet. oh, förlåt, klimatförändringarna.
Btw. Om det ny är klimatförändringar så är väl sånt som vi får leva med. Jag menar vi har ju årstiderna. Vi kan ju alltid bygga artificiella städer som har samma väder jämt. Tänk Asimov.
Apropå järndiskussionen…
…finns en etymologi på Wiktionary som stöder tty:s keltiska och sedan går vidare tillbaka till urindoeuropeiskan (ordets ursprung är i så fall äldre än kunskapen om själva metallen).
https://sv.wiktionary.org/wiki/j%C3%A4rn
”Av fornsvenska iærn, av fornnordiska járn (jämför danska och norska jern, isländska járn), av urgermanska *īsarna- (jämför fornengelska īsern (engelska iron), medelnederländska iser (nederländska ijzer, afrikaans yster), fornhögtyska isarn (tyska Eisen), frankiska īsarn, gotiska eisarn). Det urgermanska ordet är troligen inlånat från urkeltiska *isarnon (jämför forniriska iarn, kymriska haearn, galliska Isarno-), från urindoeuropeiska *is-(e)ro- med betydelsen ”kraftfull” eller ”helig” (jämför sanskrit isirah, ”kraftfull”, ”stark”, grekiska ἱερός, hierós, ”stark”, och möjligen latinets ira, ”vrede”), av *eis, ”stark”.”
52
Christopher E
Jag misstänker att du känner till Vissnu och grabbarna. Det skulle förklara varför ordet järn är äldre än upptäckten av metallen.
forts.
Jamenade Vishnu…
#46 Ingvar
SO2 aerosoler som molnkärnor bildas av bakterier vid varmare hav. Intressant. Se även figuren. Negativ feedback.
Påminner om solar brightening som uppkommit pga renare utsläppsluft och som ger oss allt fler soltimmar.
Det behövs lite positiva nyheter. För modellmakarna skrämmer oss via SRs okritiska rapportering.
Jan-Åke [50]; I sista meningen kanske Du borde ha uttryckt att temperaturen steg utan bevisat samband med ökningen av CO2.
Skogsbränder i Kanada ( samt USA ).
http://www.canadiangeographic.ca/magazine/ja03/indepth/timeline.asp
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wildfires#Canada_and_the_United_States
Vissa barrträd är väl anpassade till skogsbränder för att kunna föröka sig vad jag vet och släcker man småbränder så att det samlas allt mer brännbart material i storskogarna så får man förr eller senare en jättebrand.
Pekke #56
Exakt. Det upptäckte man i Yellowstone för ett par årtionden sedan. Där hade man hindrat skogsbränder i många årtionden med resultatet att den mycket eldfängda (och brandgynnade) Lodgepole Pine Pinus contorta tagit över i stora områden. Till sist kom det en riktigt torr sommar och hela rasket brann upp i ett svep.
Gamla ”obrunna” kontorta-bestånd är självgallrande och där samlas så mycket eldfängt torrt virke att en brand snabbt blir osläckbar.
Kontorta-tall är i praktiken beroende av brand för att föryngra sig eftersom de mycket hårda kottarna sällan öppnar sig utan kraftig upphettning. Jag känner till två kontorta-bestånd som planterades som experiment redan på 1920-talet. Jag har letat i omgivningen och inte hittat en enda fröplanta, efter 90 år. På exakt samma platser sprider sig kustgran, douglasgran och koloradogran (också från västra nordamerika) alldeles utmärkt.
Undrar när vi får vår första riktigt maffiga ”kontorta-brand” i Norrland (som givetvis kommer att skyllas på klimatförändringen).
”Kontorta-tall är i praktiken beroende av brand”
Det här säger en hel del om ’Klimatet’. Eller förutsättningen för liv på Jorden. Skogsbrand är det normala.
#53 Mats G
Jag är bekant med Vishnu (står på altaret i hallen hemma), men är inte med på vilken koppling till järn du menar.
Vishnu dök upp som en marginell gudomlighet under de tidigare vediska gudarna någon gång runt eller strax före de äldsta bevisen för järnframställning någon gång 1300-1200 f.Kr.
#58
”Skogsbrand är det normala.”
Ja. Googla ”fusain”. Det är en mycket speciell form av kol som bildas vid skogsbränder och som dyker upp i geologiska avlagringar under Devon samtidigt med de första skogarna. Ta t ex den här artikeln som dokumenterar en katastrofal skogsbrand för mer än 300 miljoner år sedan:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-3091.1992.tb02129.x/abstract
60
Christopher E
Det finns teorier/tankar om att det var gudar/utomjordingar införde högkultur till människan. Dvs introducera Järnet och därmed benämningen.
#62 Mats G
Aha. Jag har sett sådana program på TV med viss behållning, fast tror inte på det själv. Vishnu och de övriga aspekterna av Brahman duger bra som vanliga mytologiska gudomligheter för mig.
61
tty
Det innebär att vi kan forma nästa tanke. Det är då inte så konstigt att männsikan gillar och grilla. Eller närmare bestämt anpassade att äta tillagat kött. Uppfinna elden kanske inte var så svårt. Förmodligen fick de hålla sig undan från den. Det fanns säkert en hel del färdiggrillat i skogarna som var bara och käka.
Lite OT men viktigt. Enligt uttalande vid en utfrågning om utsläppsrätter, påstår Ulla Jennische Naturvårdsverket, att 400-500 liter bensin vid förbränning släpper ut 1 ton CO2. Helt orimligt! Någon som vet de rätta proportionerna.
Björn #65
Inte orimligt alls. Oktan, C₈H₁₈, innehåller i vikt 96 delar C av 114 delar totalt. Sen består CO₂ av 12 delar C och 32 delar O, det är syret som gör CO₂ tungt.
#65 Björn
Jo så är det: http://www.smf.nu/facts/co2.html
Hörde Klotet om bränderna i Alberta-klimatorsakade?
http://notrickszone.com/2016/05/18/a-myth-spiegel-journalist-douses-alarmist-claim-alberta-fires-caused-by-climate-change/#comments
Enligt mina uppgifter så använde kelterna i Hallstatt sig av en metod i järnframställningen som baserade på illyrisk teknologi. – Kring 2700 f.v.t. Så att ordet Iarn kommer från Illyrien. Som i sin tur var en indogermansk stam som fanns i södra Kroatien Enligt grekisk mytologi grundades första kungariket av kung Illyrius.Under mer än flera tusen år innan slaverna på 500-talet invandrade var området öster om Adriatiska havet, alltsedan 4000 år f.Kr., hemvist för antikens illyrer. Den illyriska civilisationen är följaktligen en av Europas äldsta.
Vid sidan om Eisheilige finns det en annan köldperiod i Tyskland på försommaren: Schafskälte ( Fårkyla), mellan 5-15 juni. Fårklippningstiden –
– Grönland: såg en av många TV-filmer om Grönland i början av förra veckan i tysk TV. Jag fick vänta ända till slutet av filmen, förrän det äntligen kom: ordet klimatförändring.
Enligt filmens talesman så använde grönlänningarna ordet ”KLIMATFÖRBÄTTRING”… och hoppades på att det blir varmare, mycket varmare!
#68 Sibbe
”Enligt filmens talesman så använde grönlänningarna ordet ”KLIMATFÖRBÄTTRING”… ”
Ajdå, vilka svikare, nu blir de inte populära i klimathotarkretsar. Tänk om någon råkar säga så till Donald Tusk nu i dagarna…
Varje gång jag hör någon uttala sig politiskt inkorrekt på det viset tänker jag att de blir uteslutna ur alarmistklubben, och denna gamla refräng kommer fram i huvudet (”de får inte vara med i vår klimathotarförening mer, ja jag säger bara det så har jag ingenting sagt”)…
https://www.youtube.com/watch?v=w4pvCpyeBCo
😉
Sibbe #67
#68
Det är riktigt att man förmodat att ordet från början är illyriskt. Det är dock bara en hypotes eftersom det illyriska språket är okänt sånär som på et fåtal ort- och personnamn. Och så tidigt som 2700 f kr fanns inget järn (utom möjligen från någon meteorit). De äldsta järnföremålen dyker upp i Anatolien ca 2500 f kr. Järnföremål har hittats litet varstans i Mellanöstern och Norra Indien under Bronsåldern c. 2000-1200 f kr, men de förblev sällsynta fram till ca 1200 f kr då användningen ökar abrupt. Det har förmodats att detta hade samband med kollapsen vid den tiden av bl a de mykenska och hettitiska rikena vilket ledde till stora folkomflyttningar och avbrutna handelsförbindelser.
Entomologifråga: Är det väldigt långsökt att försöka härleda IS från JÄRN.
# tty
– Jag skrev 2700 år f.v.t. före vår tid alltså för 2700 år sedan. Enligt mina källor var det hettiterna som hittade på att smälta järnmalm till vapen nån gång för 3500 -3300 år sedan. Hettiterna anföll Egyptens farao Ramses II. Slaget vid Kadesh var ett fältslag som utkämpades omkring 1299 eller 1285 f.Kr. vid Orontesfloden mellan de egyptiska trupperna ledda av farao Ramses II och de hettitiska under kung Muwatalli II. Vissa forskare anser att hettiterna hade vapen av järn.
Slaget? Knappt oavgjort, med stora förluster för egyptierna, men Ramses propaganda gjorde det till en seger för honom. Känns det igen?
OT. Det var nyss ett inslag på nord-nytt. Det pågår tydligen ett klimatmöte just nu i Stockholm med 300 deltagare. En från SMHI pratade om den globala uppvärmningen orsakade av koldioxidutsläpp. Och det är vi här uppe i nord som mest kommer att känna av klimatförändringarna (har väl aldrig hänt förut). Att det just idag är så kallt så att det var täckbyxor som gäller, och att i natt var det ett par minusgrader är inte så konstigt. När klimatforskare samlas för att prata om uppvärmning brukar det bli riktigt kallt.
#71
Det är nog långsökt. Ordet ”is” är dock dunkelt till sitt ursprung. Det finns i nord- och västgermanska språk, men är inte känt från gotiskan, och det finns inga tydliga kognater i andra indoeuropeiska språk. Det verkar f ö inte finnas något säkert urindoeuropeiskt ord för is (snö däremot kommer från ieur *sneighu- ).
Det är alltså ett av dessa intressanta ord som bara finns i germanska språk och som man ofta spekulerat i att de härrör från något utdött nordeuropeiskt språk som talades i Norden innan urgermanerna kom hit. Det tycks vara särskilt gott om sådana ord som har samband med hav och båtar (bl a just ”hav”), och kanske man kan räkna ”is” dit också.
Det heter förresten ”etymologisk”, men du är långtifrån den förste som förväxlat ordet med ”entomologisk”, som dock är läran om insekter.
Dagens sagoberättare från SMHI http://www.svt.se/nyhetsklipp/lokalt/norrbotten/article8613148.svt?autostart=true
Klimatforskning i Putin’s tappning http://www.dn.se/nyheter/sverige/oro-for-spioneri-fick-ryskt-plan-avvisat/
Peter S #76,
Vi får hoppas att det inte blir några ”järnnätter” av annat slag än frost i framtiden …