Isbjörnarna mår bra och börjar bli ett bekymmer för klimatalarmisterna

Isbjörnen har länge varit en av klimatalarmisternas viktigaste symboler. Gärna med en bild på en svältande isbjörn eller med bild på isbjörn med ungar. Ännu bättre om bilden visar en isbjörn stående ensam övergiven på ett liten isflak.

Al Gore hade isbjörnar med i sin film An Unconvenient Truth och varnade för att isen i Arktis skulle försvinna. Al Gore har haft fel i mycket han har sagt. NBC News, en av TV-kanalerna i USA, sa 2015 att isbjörnarna snart skulle minska avsevärt i antal.

Polar_bear_decline_NBC

Du kan se hela NBC-inslaget här.

Nature hade denna artikel 2008.

Polar_bear_Nature_2008

 

Nature 2008

WWF har länge haft isbjörnen och pandan som sin propagandasymbol.

isbjorn_WWF2

WWF isbjörn

Men hur står det till med isbjörnarna? Minskar de i antal och håller de på att utrotas för att isen i Arktis minskat?

Dr. Susan Crockford  är zoolog med 35 års erfarenhet. Hon är specialist på isbjörnar och driver sajten polarbearscience.com.

crockford-08_21_2011_0056b

Dr. Susan Crockford

Dr. Crockford är adjungerad professor vid University of Victoria, British Columbia – Kanada. Victoria är en mycket vacker stad i skärgården utanför Seattle. Jag besökte universitetet i Victoria flera gånger när jag forskade om isbildning i Arktis på University of Washington. Går lite off-topic nu när jag visar denna vackra bild på ett träd som jag fotade i Victoria nyligen.

Victoria

Dr. Crockford har nyligen skrivit rapporten State of the Polar Bear Report 2017 . I sammanfattningen kommer hon fram till:

”Global polar bear numbers have been stable or risen slightly since 2005, despite the fact that summer sea ice since 2007 hit levels not expected until mid-century: the predicted 67% decline in polar bear numbers did not occur”

Isbjörnarnas antal är stabila sen 2005 och kan t.o.m. ha ökat något. Larmen om minskande antal var/är falska. US Geological Survey uppskattade 2005 att det fanns 24.500 isbjörnar totalt.  Polar Bear Specialist Group (PBSG) skrev 2015 att antalet isbjörnar var 26.000 (21.000 – 31.000). Senare studier har kommit fram ett antal om 28.500 (ref 8). Osäkerheten är ett par tusen upp och ner.

Polar bear_2017

Isbjörnar – trender och antal 2017

Isbjörnarna i David Strait, 2000 – 2500 st, är i latitud med södra Sverige. Vi ser från figuren att isbjörnarna vid Svalbard är många och håller en stabil nivå.

Isbjörnens hälsa är det inget större fel på heller. Dr. Crockford skriver:

”There has been no increase in the percentage of starving or dying bears in recent years compared to the 1980s, despite the starving bear photos and videos that have gone viral on the internet. While such images have been used to make points about human-caused global warming and loss of Arctic sea ice, none of the photos circulated to date show bears unequivocally harmed due to reduced sea ice and lack of prey. One photo distributed in 2015 showed a Svalbard bear with a badly injured leg; a video that went viral of an emaciated Baffin Bay bear186 almost certainly showed a bear suffering from cancer or another malady that left it unable to hunt, causing profound wasting and starvation. Baffin Bay bears normally spend the summer fasting on land, and in recent years the population has been doing well.”

isbjorn3

Skadad isbjörn i Svalbard

Bilderna av magra björnar som spridits på Internet har visat en björn skadad i benen vid Svalbard (se ovan) och en annan isbjörn med cancer eller annan allvarlig sjukdom i Baffin Bay så dess förmåga att jaga var borta. Ingen av bilderna har haft någon koppling till minskad is i Arktis som orsak.

Svensk gammelmedia gjorde naturligtvis en stor sak av den skadade björnen, se Expressen. Nu har klimatalarmisterna lärt sig att inte använda tio år framåt för blufflarm så de inte avslöjas för snabbt. Nu gäller längre tider. Här ett exempel från Expressen från 2008 om att isbjörnen kan vara borta om 42 år. Först 2050 kommer den bluffen att vara avslöjad.

Klimatalarmisterna attackerar nu Susan Crockford frenetiskt då deras symbol isbjörnen visar sig må bra och inte minska i antal. Bakom skriften ovan finns 14 författare med den ökände Michael E. Mann. Artikeln är politisk och ett stort personangrepp men maskerad som vetenskap. Ordet denial finns 9 gånger, denier 18 ggr och deniers 12 ggr. Michael Mann är känd för dribblandet med ”hockeyklubban” där han vägrade lämna ut data.

Även New York Times attackerar Susan Crockford med hänvisning till politiska artikeln ovan. Steve McIntyre, som avslöjade statistiska fel i Manns hockeyklubba, skriver på sin blogg Climate Audit om klimatalarmisternas studie samt dömer ut den. Politiska kriget om berättelsen om isbjörnarna är i full gång.

Slutsats

Isbjörnarna mår bra och larmen om att de ska minska i antal/svälta/drunkna har varit falska. Antalet isbjörnar har inte minskat sen 2005 utan snarare ökat lite. Verkligheten är klimatalarmisternas värsta fiende. Alarmisterna där WWF ingår använder gärna djur och små barn i sin propaganda och de känner väl till att denna känslosås påverkar folk.

Referenser

Polar Bears & the Sleazy New York Times

State of the Polar Bear Report 2017

Ref 8: Aars et al. 2017; Crockford 2017a; Crockford and Geist 2018; Dyck et al. 2017; SWG 2016.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Robert N.

  Bedrövligt att MP och alla andra klimatfanatiker ska använda Isbjörnar för att skrämma befolkningen till skattelydnad och indoktrinera barn så de drabbas av klimatångest.
  Det som skulle kunna hota Isbjörnen och för all de även andra djurarter är nog problem med miljön och ev. miljögifter.
  Tigern i Asien har det lite kämpigare på grund av ”trångboddhet” och mer konkurrens om födan då den lever i ett betydligt varmare klimat. Därmed har människorna gynnats och kunnat överleva i betydligt större antal.
  Men även Tigern – om än på en låg nivå – har en stabil population.

 2. Lasse

  Media sluter upp på alarmisternas sida-helt okritiskt: http://notrickszone.com/#sthash.xBSz9wWJ.dpbs

  Vad jag inte förstår är varför ingen förklarar för oss vad som händer om istäcket minskar i Arktis.
  Visst är det ett tecken på värme och förändring-men är det avkylande eller uppvärmande i sig?
  Jag är , tills motsatsen visas, övertygad om att ett isfritt Arktis ger avkylning .
  http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php

 3. Lars Cornell

  http://www.tjust.com/2018/klimat/icebear.pdf

 4. Christer Young

  Klimatpropagandan väller in över oss, dagligen, även om intensiteten tycks minska över tid.
  I dagens DN ”lajvar” några klimataktivister forskare: https://unv.is/dn.se/debatt/hyfs-och-kunskap-kravs-i-debatten-om-flyg-och-klimat

 5. Karl Eider

  Svt tar ett nytt grepp i hur deras klimathotarkampanj drivs. Man skapar en rubrik som ser ut att ifrågasätta hotet mot isbjörnarna, men när man börjar läsa, så är det ändå samma visa. Visst är isbjörnen utrotningshotad, även om det saknas mycket data. De som ifrågasätter detta är bara ”extrema klimatförnekare”.
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/klimatforandringens-ikon-ar-isbjornen-verkligen-hotad

  Svt fortsätter också sin kampanj mot diselbilar.
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/studie-dieselbilar-orsakar-tusentals-fortida-dodsfall-om-aret

  Tv4 hjälper till och vill få oss att sluta flyga, eftersom kondens från flygplanen också skapar klimatförändringar .
  https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/missriktad-debatt-om-flygets-klimatp%C3%A5verkan-enligt-experter-3966779

 6. Lars Kamél

  Isbjörnar är högst upp i näringskedjan och har inga fiender utöver människan. Nu när jakten har begränsats rejält, borde just svält vara vanligaste dödsorsaken. Endera för att björnen har blivit för gammal för att klara av att jaga. Eller för att det är en ung björn som är för dålig på att jaga. Eller för att björnen är sjuk eller skadad och inte klarar av att jaga.
  Isbjörnarnas favoritföda är sälungar. Av någon anledning påstås aldrig ett minskande istäckt i Arktis hota sälarna. Sälungarna föds på våren, då förändringarna i istäckets area har varit mindre än för minimum i september. Med minskat jagande och lika mycket tillgång till föda som tidigare, är det rimligt att isbjörnarna ska bli fler, ända tills tillgången på mat blir den begränsande faktorn.
  Det påstås att minskande istäcke i Arktis leder till att mer solstrålning absorberas av vattnet och leder till uppvärmning. Vilket jag finner vara helt ofysikaliskt. Solen går ned på Nordpolen när istäcket är som minst, för att gå upp igen först ett halvår senare. Sedan fortsätter den att gradvis gå ned över resten av Arktis till november. Så vilken solstrålning är det som ska absorberas? Vad som framför allt borde betyda något är att öppet vatten lättare än istäckt kyls av, genom avdunstning och värmestrålning. Det som borde hända om istäcket minskar är faktiskt att avkylningen av haven i Arktis ökar. Den ökande avdunstningen borde dessutom ge mer nederbörd. Är det kanske början på en sådan trend vi har sett denna vinter?

 7. Lennart Bengtsson

  Bra att sajten kommenterar isbjörnsbluffen. Det enda hotet mot isbjörnarna är jägarna som för 50+ år sedan och knappast den minskande sommarisen eller turistflyget och Mc Donald med sina utsläpp. Det fanns isbjörnar även under klimatoptimet för 6000 år sedan då sommarisen sannolikt försvann i Arktis. Dessutom överlevde de den senaste istiden. Så isbjörnar är överlevare. Susan Crockford är en kunnig och tillförlitlig expert på området. Dessutom kan man med stor behållning läsa hennes isbjörnsroman ”Eaten” eller titta på ett lämpligt avsnitt av Netflix något långrandiga serie ”Zoo”. Isbjörnar skall man inte skoja med. När de käkar upp människor äter de först av huvudet eftersom de gillar allt fett i hjärnan.

 8. Ingemar Nordin

  Karl Eider #5,

  Om vi bortser från hat-uttrycket ”extrema klimatförnekare” med tydliga associationer till förintelseförnekare och nazister så är reportaget lite uppmuntrande. Hon inser att hennes tidigare alster varit förhastad och börjar på den faktakontroll som hon borde ha gjort från början.

 9. Rider

  Jag som trodde att isbjörnarna höll på att dö ut p.g.a. att de är så dåliga på att flyga. (Sarc)
  https://m.youtube.com/watch?v=spdoQ5iQt28

 10. Härje Thunholm

  Astrofysikern W. Soon har en del intressanta synpunkter på det här med isbjörnar. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=611059895905445&id=100010043203155

 11. Mats Kälvemark

  Isbjörnen (Ursus Maritimus) som art är ca 0,5 miljoner år gammal. Klimathotarna är för det mesta helt i avsaknad av tillbakablickar i jordens historia, för då ”håller iinte storyn”!
  Om man i stället släpper blicken från år 1965 och framåt (då fossilt CO2 kom ”in på kartan” ) och blickar bakåt i jordens historia, så inser man att isbjörnen som art har överlevt 4 istider och 5 globala uppvärmningar under de gångna 400000 åren. Och efter den senaste istiden minst tre globala värmningar bevisade bl.a. av isborrkärnor från Grönland. (GISP2). Den senaste av dessa 3 värmningar var ”The Medieval Warm Period”, ca år 800 – 1100. Dessförinnan romerska värmeperioden (ca år 100 f Kr) och Holocena Optimet (9000-300 år f Kr)
  Även i modern tid har vi haft dokumenterade islägen i Arktis motsvarande den nuvarande eller värre.
  Mest känt är kanske åren 1878-1880 då A. E. Nordenskiöld med sitt fartyg Vega seglade genom hela Nordostpassagen. 1923, 1939 och 1947 varnades också för att ”Nordpolen höll på att smälta bort”.
  Allt detta långt före utsläppen av fossilt koldioxid kan ha spelat någon roll.
  Så den sedan ca 1980 pågående nuvarande avsmältningen är på intet sätt unik utan snarare ett led i ett regelbundet upprepat mönster Och isbjörnen frodas och är f.n. till antalet ca 6 ggr fler än när Al Gore föddes 1948!

 12. Peter Stilbs

  Just nu två propagandaprogram på BBC Earth HD, inklusive 7 meters havshöjning

  Operation arctic
  Och
  Snow bears

  Suck…. lögn, efter lögn, efter lögn…

 13. Kjell Lindmark

  Nu vurmas det för isbjörnar som jagar, dödar och äter sälar, företrädesvis sälungar. Säldöden som fick in MP i Riksdagen i tron att miljöförstöringen hade med saken att göra. Det visade sig dock att det var ”sälinfluensa” som tog djuren av daga, alltså naturen själv. De gulliga sälarna fick inte falla offer för våran rovdrift. Lustigt hur perspektiven ändras, allt kan säljas med mördande reklam. Analogt med den naturliga säldöden som man trodde berodde på oss, så borde alla miljövänner istället tycka att det är bra om isbjörnarna dog ut. Men icke, tvärtom blev det. Norrmännen har ju också fått pisk i MSM för säljakt men isbjörnarna klarar sig.

  Nu när isbjörnsutrotningshotet visat sig vara helt ogrundat är klimatalarmisterna naturligtvis missnöjda och hatkampanjar mot forskare som visar motsatsen. Vi får nog snart se fler varianter på dessa teman. Havsnivålarmet har ännu inte visat några tecken på att ta fart. Extremväderfenomen minskar, det förekommer givetvis fortfarande men i allt mindre omfattning. Isläget den gångna vintern har varit i stort sett normal. Den kom dock igång lite senare än annars. Snöläget har varit djupare och kölden strängare. Vi får se vad kommande sommar har i sitt sköte. Jag skulle inte bli förvånad om den blev förhållandevis sval. Solfläckarna tyder på det.

  SMHI:s klimatindikatorer för medeltemperatur i landet visar att somrarna tenderar att bli svalare.
  Länk:
  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.2459.1521617855!/image/temp_som_tom_2017.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/temp_som_tom_2017.png

 14. Björn-Ola J

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/klimatforandringens-ikon-ar-isbjornen-verkligen-hotad

 15. Björn-Ola J #14: Har inte sett Svt:s artikel tidigare. De råkade komma ungefär samtidigt kanske beroende på internationell publicitet om isbjörnar. Men Sveriges Televisions artikel var ovanligt objektiv, använde delvis samma källor som jag (bl.a. Susan Crockford) samt att Svt backade från de tidigare svältbilderna på isbjörn de visat från Baffin Bay.

  De avslutade med att säga att isbjörnen inte var hotad på kort men på lång sikt. Tillnyktring på gång hos Svt? Knappast även om denna artikel inte hör till skräckexemplen.

 16. Håkan Bergman

  #14 15
  ”…hur ser det ut för isbjörnen globalt sett…”

  Det ser illa ut, den kommer även framgent att vara hänvisad till att leva i Arktis.

  Men det är väl en yrkesskada, man måste alltid slänga in såna där förstärkningsord för att ge extra tyngd till budskapet.

 17. Bofredrik

  Inte minst författaren skälv har avrättat kritikerna och krävt att deras uppsats dras tillbaka. Richard Tol ger en bra sammanfattning av hur ovetenskaplig kritiken är
  http://richardtol.blogspot.co.uk

 18. pekke

  Intressant läsning från Isbjörnsmöte 1970:
  http://pbsg.npolar.no/export/sites/pbsg/en/docs/PBSG02proc.pdf

  Många sidor så bara skummad, men i Kanada 1966-67 sköts minst 710 isbjörnar !
  Sida 13/ pdf 18
  Minst 2765 dödades på Svalbard under 60-talet.
  sida 34/ pdf 39

  Finns flera sammanställningar av möten mellan 1965 – 2016:
  http://pbsg.npolar.no/en/meetings/index2.html