Inte värre än man trott – snarare tvärtom

Stabilare is
Rapporterna om Grönlands smältande glaciärisar duggar tätt, den senaste kom i förra veckan. Nu hävdar danska forskare att det grönländska istäcket är robustare än vad klimatforskarna räknat med, skriver DN idag.
OOps! Det har visst varit varmare på Antarktis också, en gång i tiden, även detta enligt dagens DN.
Sommarvikarierna verkar ha tagit över helt.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingemar Nordin

  Det finns även en annan dansk studie som nyligen publicerades i Nature som tyder på att Grönlands glaciärer krymper och växer i cykler. Man har studerat glaciärer i den sydöstra delen av ön. Förra krympningsperioden var mellan 1930 och 1950,

  http://theresilientearth.com/?q=content/greenlands-oscillating-glaciers

 2. Slabadang

  Klimatmaffian i på AUs MSM redaktioner verkar ha kastat in handduken!
  http://www.smh.com.au/opinion/climate-change-science-is-a-load-of-hot-air-and-warmists-are-wrong-20120801-23fdv.html
  På ABC BBC likt SVT/SR här uppe i norra nordkorea sitter klimattalibanerna fortfarande djupt nedgrävda i sina hålor och skyddar sina motståndsnästen.

   In till många byggnader visiteras besökare på väg in för att säkerst’älla att typ fanatiska självmordsbombare inte tar sig in i lokalen. Från SVT är det tvärtom. där gäller det att kolla personalen på väg ut ur byggnaden att de inte har ett klimattalibanskt omladdningsbart MP-bälte med två gram krut på sig när de lämnar bunkern med risk för att oskyldiga besökare eller medborgare blir utsatta för en liten knall med påföljande konfettikaskad av små lappar med grön propaganda på som sprids vid utlösen av mekanismen.
  Kommer det en liten pappersbit singlande på stan där det står ”MP- forever” och det luktar nyårsparty så kan ni utgå ifrån att man på SVT/SR slarvat med säkerheten när man släppt ut Bergendorf på stan.

 3. sailor

  http://wattsupwiththat.com/2012/08/01/video-john-christys-stellar-testimony-today-the-recent-anomalous-weather-cant-be-blamed-on-carbon-dioxide/#more-68508
  🙂

 4. Ann L-H

  Slabadang – #2 Det verkar som om Bergendorf skickats över till USA för att stödja Obama.

 5. ces

  Bergendorf kanske så småningom skall hjälpa S och är på utbildning i USA prcis som Gerdin på SvD inför förra valet.

 6. tty

  Apropå det ”sensationella” varma klimatet i Antarktis enligt dagens DN sä det ett intressant exempel på hur ”vetenskapsjournalistik” fungerar. Grunden är denna artikel i Nature:
  http://www.nature.com/nature/journal/v488/n7409/full/nature11300.html
   
  Den presenterar resultaten från ett ODP-borrhål utanför Wilkes land. Dessa är inte på något sätt sensationella, vi vet sedan länge att åtminstone kustområdena i Antarktias hade varmtempererat (inte tropiskt!) klimat under tidig eocen. Det som kanske kan anses som nytt är att klimatet i Wilkes land tycks ha varit mycket milt även vintertid (10 grader Celsius). Liknande studier på den Antarktiska halvön har visat vintertemperaturer på 3-7 grader under eocen.
  Författarna lägger givetvis till det obligatoriska ”Lenincitatet”:
   
  “….which provides a critical new constraint for the validation of climate models and for understanding the response of high-latitude terrestrial ecosystems to increased carbon dioxide forcing.”
  Massmedia har dock naturligtvis inte tagit sina uppgifter från Nature utan från ett pressmeddelane från en australisk vetenskapsman Kevin Welsh som slagit på stora klimattrumman och förutspått att isen på Antarktis kommer att smälta inom 100 år baserat på den aktuella artikeln. Han är inte en av författarna till artikeln, men var en av de drygt 30 vetenskapsmän som deltog i ODP leg 318 då hålet borrades.
  Det bör kanske tilläggas att de flesta som studerat klimatutvecklingen på Antarktis anser att det inte var sjunkande koldioxidhalter som ledde till den stora nedisningen i början av Oligocen, utan att Södra Ishavet öppnades vilket isolerade Antarktis från varma tropiska luftmassor. Under tidig Eocen var området där borrhålet borrades ett smalt sund mellan Australien och Antarktis, och det fanns troligen tidvis landförbindelse.

 7. Pingback

  […] samma nyhet i bloggosfären: Climate Scam: “Inte värre än man trott – tvärtom“. Rate this:GillaGillaBe the first to like […]

 8. pekke

  tty#6
  Så vitt jag förstått så började Antarktis nedkylning när Antarktis separerades från Sydamerika och fick en egen havsström som mer eller mindre roterar runt Antarktis och avskiljer landet från de varmare strömmarna i Atlanten och Stilla Havet.
  Vilket skedde för c:a 30 miljoner år sedan, före det hade Antarktis ett tempererat klimat med växtlighet.

 9. Ann L-H

  ces – #5 S? MP eller V ligger nog närmare, han tillhör ju ”kultureliten”, som utan goda grunder tagit sig an miljöööööön.

 10. Peter Stilbs

  Ha, ha – motbevis från en ledande Dansk glaciärforskare – jordgubbar odlas nu på Grönland ….  😉
  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article15206161.ab  

 11. Slabadang

  tty!
  Tack för alla kompetenta inlägg. Du tillför alltid det längre tidsperspektivet som är så viktigt för detta ämne och är en mycket duktig pedagog.

 12. Magga

  Ibland är både era samtalsämnen och kommentarer ledsamt under dagisnivå. Slabadang tycker att inläggen är kompetenta och att pedagogiken är strålande, vilket säger mer om honom än om inläggen…

 13. tty

  Peter Stilbs #10
  Södra Grönland ligger på samma breddgrad som Mellansverige, och i de inre fjordarna är det dessutom mycket sol. så jag ser ingen anledning varför det inte skulle gå att odla jordgubbar i drivbänk (som det är frågan om i detta fall). Jag är i så fall mycket mera skeptisk när det gäller Island och i synnerhet Färöarna där det är mycket molnigare och blötare.

 14. tty

  Magga #12
  Du kanske vill exemplifiera med litet antarktisk paleogen klimathistoria över dagisnivå? Jag är idel öra.

 15. Magga

  ”Oops, det har visst varit varmare någon gång på Antarktis. Sommarvikarier”
  Du kunde väl knappast ha avslöjat Din okunskap tydligare om jordens historia Johnny, hela den har faktiskt varit t.o.m. glödande en gång.
  Att använda gammal historia som bevis för ny, ännu inte skedd sådan, kan användas på oerhört många sätt, men det är inte pedagogik, det kallas demagogi.
  Det är skillnad på att lära ut befintligaq sanningar på ett begripligt sätt (pedagogik) och att lära ut önsketänkande(religion) eller dogmer(Diktatur)
  Försök lära Dig skillnaden. Skillnaden mot armén är att här gäller inte kartan, här gäller verkligheten.     

 16. Magga

  tty
  Jag förstår inte heller tjatet om co2 hela tiden. Om det är ett problem, så är det nu det är ett problem, eftersom det är ett tillskott som inte funnits tidigare, samt att antalet skogar verkar minska. Vad tidigare istider eller inte istider har med saken att göra är fullständigt ointressant. Kantringen på jordaxeln kan tex enkelt förklara förekomsten av is/inte is vid polerna i större eller mindre omfattning.
  Att det varit varmare i Antarktis i jordens tidigare historia antyder redan fossilförekomsten  samt växtligheten i de snöfria dalarna där. Inget nytt. bara mer detaljkunskap.    

 17. bom

  Magga #12
  Så då kände Du dig som hemma och började skriva här? Och försvaret det känner Du inifrån? OBS frågorna är retoriska (det betyder om Du inte visste att några svar inte behövs!).

 18. Magga #15
  Snälla, läs DN artikeln så förstår du kanske bättre.

  ”Klimatpanelen IPCC:s mest extrema förutsägelse är att istäcket åter drar sig tillbaka från Antarktis till slutet av det här århundradet.”
  Man kan härmed lätt få intrycket att de förhållanden som var för 52 miljoner år sedan är på på god väg att bli igen. Om kontinenten skulle börja smälta så tar det ca 30 000 år till att börja med.
  Dessutom låg den inte ens där den ligger idag för 52 miljoner år sedan.
  Artikeln är alltså djupt vilseledande och om du var det minsta intresserad av sanningen så är det givetvis det här du borde reagera på.

 19. Grönland o Arktis brukar vara ett kärt ämne för klimatalarmister att
  dra till med oroväckande ned smältning och stigande havsnivåer mm.
  Det har nu varit så många rapporter som helt motbevisar dessa far-
  hågor.
  Grönland syddel och västra delar har stora väderomkastningar som
  är helt normala.
  Tydligen var någon Grönlandsfreak på tråden.
  ALI.K.

 20. Man ser här den tydliga propagandan i Sverige får ett genomslag,
  alarmister har ett företräde i vårt land,detta får återverkan i media.
  Den ensidiga klimatvinklingen i vårt land,ser världen med vrång-
  bild är alltför vanlig,tyvärr.
  ALI.K.

 21. tty

  Magga #16
  ”Kantringen på jordaxeln kan tex enkelt förklara förekomsten av is/inte is vid polerna i större eller mindre omfattning.”
  Du kunde väl knappast ha avslöjat Din okunskap om jordens historia tydligare.    

 22. Magga

  tty
  Vänligen läs på. Låt inte min existens som kvinna förleda Dig i tron om att jag är korkad.
  Du kanske rentav inte känner till att jordaxeln wobblar, med påföljande fysiska konsekvenser och medföljande cyklicitet i klimatförhållanden.
  Återkom gärna efter inhämtad kunskap.      

 23. Magga

  Bom
  Jag kände mig inte hemma här. Jag snubblade över Er. Följer dock med Er regelbundet sedan dess av flera orsaker. Ffa intresserar jag mig för varför vetenskapen är så föraktad och varför pseudovetenskap är så på modet. Jag har mina misstankar, men vill inte torgföra dem så länge jag inte har belägg.  

 24. Jordens wobbling ja,hela Solens wobbling av elektromagnetisk koppling av energi till vår Jord,är intressanta ämnen som tas upp på denna blogg bla.
  Svensmarks intressanta kopplingar med molnpåverkan mm,detta är
  en blogg som har många ämnen,genustänkandet har inget företräde
  på denna blogg,den är av intet intresse.
  Solens underskattade roll för klimatet är ofta förekommande på TCS.
  ALI.K.

 25. Jonny Fagerström

  Magga är välkommen tillbaks med en bättre attityd och en korrekt anmäld mailadress. So long så länge!

 26. Ann L-H

  Då och då dyker det upp kommentarer vars syfte tycks vara att smutsa ner bloggen. Kommentarerna har till synes olika avsändare och kanske, kanske inte är det så. Hur som helst verkar de komma från samma källa möjligen ett väl sammansvuret gäng. Känner man sig inte hemma här är det naturligtvis fritt att avstå speciellt om man inte har förmåga att ta till sig av all den kunskap och insikt som bloggen förmedlar och själv endast skräpar ner i spalterna.

 27. TCS har mycket av  energifrågor i denna blogg,som väsentliga frågor för detta land,vindenergi gillas ej som lösning av energifrågan.det
  är inget vi sticker under stolen  med.
  ALI.K. 

 28. Pehr Björnbom

  Ann L-H #26,
  Bra rutet!
   

 29. bom

  #23 Det verkar som om Du förväxlat vad som är vetenskap och vad som är pseudovetenskap? Mitt ”känna sig hemma” åsyftade Ditt uttryck ”Dagisnivå”. Din bakfot är väldigt stor verkar det – och den har fått mycket om sig! 🙂

 30. Slabadang

  tty!
  Att som specialist bli kallad inkompetent av en uppenbart klockren idiot
  är lite svårt att både bemöta och hantera? 🙂

 31. Magga
  Skriv gärna in en korrekt mailadress och återkom med fler kommentarer. Det är bra med mothugg oavsett sida i den här debatten men kom ihåg att om du hänvisar till vetenskapen så måste du göra det korrekt. Du kan inte ”försvara” en vilseledande artikel i DN och samtidigt begära att någon skall ta dig seriöst.
  Väl mött och hoppas att du återkommer!
  😀

 32. tty

  Magga #22
  ”Du kanske rentav inte känner till att jordaxeln wobblar, med påföljande fysiska konsekvenser och medföljande cyklicitet i klimatförhållanden.”
  Jag är väl medveten om Milankovich-cyklerna. Det du talar om är den 41,000-åriga oblikvitetscykeln då jordaxelns lutning varierar mellan 22,1 och 24,5 grader. Den styrde mycket riktigt klimatet (och istidscyklerna) till för ungefär en miljon år sedan.
  Då (under ”the Mid Pleistocene Event”) ändrades cykliciteten av okända orsaker till ca 100,000 år vilket snarare stämmer med excentricitetscykeln  (jordbanans excentricitet varierar mellan 0,005 och 0,028).
  Dessutom inverkar även jordaxelns precession (period 26,000 år), som tycks vara viktig speciellt för förändringar av de tropiska monsunernas styrka, absidernas precession (period 21,000 till 26,000) och möjligen även jordbanans inklination.
   
  ”Återkom gärna efter inhämtad kunskap. ””
  Tack detsamma.  

 33. Arne

  Maggas närvaro här och Thomas Palms frånvaro får mig att undra….har Thomas fått en sommarvikarie?
  Jag håller dock med en föregående talare som insinuerade att det skulle röra sig om ett mindre gäng som är på korståg på ohelig mark… Så länge någon gör sig besvär med att gå in här och smäda folk så är bloggen ansedd som alltför populär….
  /Arne 

 34. ThomasJ

  tty: # 32; Big, plenty Thks!  ;- D
  Mvh/Tj

 35. Labbibia

  Magga # 23
  Hahaha……jätteskoj 😛 ! Men du skrev i fel tråd, borde ha varit i ”Fedag återigen”

 36. Bertel

  tty # 32
  Ibland är svaren som du levererar, likvärdiga med min favorit. 🙂  Känsliga tittare bör ej klicka på länken.
  http://www.youtube.com/watch?v=PA5nJRiMXuA&feature=related    

 37. Ingenjören

  ”OOps! Det har visst varit varmare på Antarktis också, en gång i tiden,även detta enligt dagens DN.
  Sommarvikarierna verkar ha tagit över helt.”
  Eh, va? Har du läst artikeln? Vad har att det var varmare på Antarktis för 52 miljoner år sedan, dvs, kort efter att den separerat från Australien med eventuella sommarvikarier?

 38. Peter F

  Jisses vad det smälter
  http://www.yr.no/sted/Grønland/Annet/Grønland/langtidsvarsel.html

 39. Peter F

  Och ännu värre på Antarktis
  http://www.yr.no/sted/Antarktika/Annet/Sydpolen/langtidsvarsel.html