Ingen kris för Himalaya

Himalaya20Nepal-custom-size-310-233

Vill man veta vad som händer i Himalaya så bör man kanske fråga någon som bor nära. Ett antal seniora geologer vid Wadia Institute of Himalayan Geology (WITG) menar att Himalayas glaciärer inte påverkas av någon global uppvärmning. Tvärtom tycks temperaturen där ha sjunkit med 0,4 grader.

”In an exclusive chat with HT, Director WIHG Dr AK Dubey has said that the conditions of Himalayas are controlled by the winter snowfall rather than external factors like much hyped Global Warming. He told that for a concrete result, at least 30 years of continuous research with steady outcome is needed to confirm the actual impact.”

The Wadia Institute of Himalayan Geology is an autonomous research Institute of the Department of the science & Technology, Govt. of India.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Helge

  Sista meningen är dock lite motsägelsefull till det övriga, ”Currently the rate of recession is in between 16-20 meters a year for glacial retreat in Himalayas, whereas 30 percent of the glaciers are more than 10km in length, he said.”

 2. Helge #1

  Det finns egentligen inget motsägelsefullt i rapporten.
  Att många glaciärer i Himalaya drar sig tillbaka är ett välkänt faktum.

  Men utvecklingen av glaciärer beror huvudsakligen på i vilken takt de matas med snö, och med kortare vinterperiod eller mindre nederbörd så krymper glaciärer som ”flyter” utför bergsluttningar.

  Det har mycket lite att göra med temperaturen i tillväxtzonen.
  Färre moln och mindre nederbörd sänker temperaturen samtidigt som glaciären krymper…

 3. Slabadang!

  Glaciärerna är sedan sista istiden!
  Vem har kommit med iden att glaciärerna skall sluta smälta i en interglaciär period? Har de smält under 115000 år så lär de väl fortsätta? Whats the problem??

 4. Helge

  Om man inleder med att påstå att ”Global warming has no impact” för Himalayas Glaciärer, och sen avslutar meningen med att de drar sig tillbaka 10-20 meter per år kan det låta motsägelsefullt. Klimatförändringar kan ju indirekt orsaka tillbakagången genom t.ex mindre nederbörd i Himalaya. Står inte att det är samma takt eller en normal variation av tillbakadragande/tillväxt de senaste x åren.

 5. Slabadang!

  Helge!

  Du är inte ensam om att vara lurad av AGW bedragarna.Du kan istället andas ut och inse att armageddon inte står för dörren.
  Arktis isar växer Antarkis isar ligger över sitt snitt sedan 1979.Inga problem på Himalaya.Alla indikatorer som använts som bevis visade sig vara fantasier.Bli istället förbannad på den propaganda du matats med.AGW alarmismen är bevisligen miljörörelsens svar på jehovas vittnen!

 6. Lars W

  Detta stämmer helt med vad flera sade på Climate Challenge konferensen o Kbh. Sanslöst att man inte frågat dem som har till job att övervaka glaciären tidigare!  Maggie kan du inte skicka denna referens till Vetenskapsradion?

 7. Helge

  Jo, jag vet, hittade artiklar redan för ett år sen som påstod att det fanns tydliga indikationer på att Himalayas följde ett mönster som var mycket gammalt, och inget tydde på att det mönstret brutits. Hittar inte artikeln just nu, ska leta mer senare. tycker dock fortsatt att artikeln i inlägget ovan inte är glasklart formulerat.
  Här en dock en om tillväxt http://news.discovery.com/earth/himalayas-glaciers-shrink.html
  Här en från januari om tillväxt lite över hela världen
  http://www.ihatethemedia.com/12-more-glaciers-that-havent-heard-the-news-about-global-warming
   

 8. Slabadang!

  Ett säkert sätt att bli miljardär!
  Är att mönsterkydda den dumstrut som blir den officiella när den ska tilldelas alla som stängde av hjärnan under AGW hysterins decennium.De som även gick på säldöden, skogsdöden, fågelinfluensan,svininfluensan kan få en dumstrut i guld!  

 9. Helge

  Här är en ganska bra sammanfattning av glaciärläget och vad som huvudsakligen styr dem. http://icecap.us/images/uploads/Himalayan_Glaciers.pdf
  Den kan vara bättre att skicka till SVT/SR. ^^

 10. Slabadang!: Det finns inte dumstrutar och narrkåpor nog för att pryda alla dumskallar! Jag tvivlar också på att några kommer till användning. Tyvärr blir det nog vi som kämpat mot okunskapen som får paradera med skyltar om halsen à la Kina när de gröna tar över (om man får tro de senaste opinionsmätningarna). Likheterna med 1920-30-talen är påtagliga och historien har som bekant en tendens att upprepa sig…

 11. Glaciärerna smälter i Himalaya 16 m /år. Havshöjningen medför att makrillen snart simmar över M.Everest. Berget bör därför snarast, liksom Göteborg, flyttas till Skara.

 12. Helge

  Utdrag ur prof Olliers review av Rainas bok:
  ”Raina postulates that many glaciers are responding to natural warming that occurred during the Mediaeval Warm period of the 11th century.
  In the same way fluctuations of the big glaciers, Gangotri or Siachen, may be a response to the climate of 6000 years ago or 15000 years ago respectively.”
  ”In the European Alps glaciers advanced in the 1750, 1820 and 1850 and about 1885 to 90. Since then the Alpine glaciers have generally retreated, with more rapid retreat in the 1930s and 1990s (dates that do not correlate with any notable periods of CO2 accumulation). The Himalayan glaciers do not match the Alpine record, probably because global temperature is not the main control.”
   

 13. István

  Lars W
  Det har funnits dom som hade till sitt jobb att övervaka sälarna.Dom blev inte hörda, tom. hånade när den stora säldöden gick av  stapeln.
  Sedan delades det inte ut några dumstrutar häller, utan sälkämparna stormade in i riksdagen!
  Ock så efter varje skräckkampanj. Inga dumstrutar, inga kuperade svansar, tvärtom, man vinner poäng och blir bättre betrodd när nästa drev går.
  Typexempel: Paul Erlich. Mannen som har misslyckats med alla sina prediktioner, men ändå hålls högt i ära och överöses med priser av alla slag. Ännu ej Nobelpris.
  Det tycks finnas en underliggande känsla hos människorna att allt håller på att gå åt h-v-te, man bara väntar på att någon förklarar hur exakt det skall gå till.
  Så länge vi lever med detta undergångssyndrom, så länge kommer att finnas profeter som tillfredsställer våra behov.
  Det är därför Hans Rosling gör ett stort jobb, när han vill rätta till denna destruktiva världsbild.
  Han behöver inte gå i clinch med några AGW troende ( som somliga på denna blogg saknade), han undergräver behovet av allmänna hysterier istället.

 14. Helge

  Ta detta med havsnivåförändringar som ett annat exempel på AGW världsbilden, den senaste pågående höjning startade vid slutet av istiden och har dämpats något på senare tid. Har dock aldrig sett en beskrivning av en historisk katastrof till följd av denna höjning. I norden har det omvända skett pga landhöjningen som pågått av samma orsak.Visst i Sverige har vi varit tvunga att flytta hamnar och befolkningscentra. Hällristningar, som en gång höggs i sten vid vattenbrynet, återfinns idag flera kilometer in i landet. Hela städer, som en gång grundades vid havet, har fått flytta flera mil för att åter få en fungerande hamn (exempelvis Luleå och Vasa). Men katastrof är nog ett för starkt ord att använda. Snarare en naturlig anpassning till de förändringar som alltid skett, sker och kommer att ske.
  Nederbörd eller oftare brist på densamma kan man läst om på desto oftare,  ibland ödelägger en torrperiod hela kulturer, i bibeln utplånas nästan allt liv av för mycket regn.
  Nej det finns mycket viktigare saker att ta tag i om vi vill undvika framtida katastrofer. Vad är egentligen definitionen på en katastrof?

 15. Klimatveteran

  Klimatförhandlingen. Fransk dokumentär från 2010. Klimatmötet i Köpenhamn blev för många en besvikelse. Men vad var det egentligen som hände? Kvällens film skildrar spelet bakom kulisserna före, under och efter den dramatiska slutförhandlingen. Vi får också exempel på vad som faktiskt görs för att minska klimathotet, i Brasilien, Kongo och Indien. Även 10/03 i Kunskapskanalen och 12/03 i Kunskapskanalen.
  Se Dokument utifrån i SVT Play

 16. Håkan Bergman

  Klimatmytoman # 15
  Vi har nog inte så mycket att lära av Kongo och Indien, men Brasilien var intressant för oss i Stockholm, bygg högt, koncentrera staden och satsa på bussar i.st.f. att göra om Stockholms berggrund till en schweizerost, det var väl främst det du ville säga?

 17. Klimatveteran

  16# Skeptikerbögman
  Om du hittt några myter i mitt namn som någon skrivit får du verifiera det.
  Jag citerade ur en tablå och såg bara en del. Brasilien visade att bygga blandat med arbeten eller de sa så, biltunnlar är inget kul men vad körde de bussarna på som vi kan ha?
  Indien hade solceller men vad var det i Kongo?

 18. Klimatveteran

  Granskning av IPCC

  ”IPCC är inte gjort för att ha makt”
  http://www.sr.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=10452&artikel=3466940

 19. Håkan Bergman

  Klimatvaran # 17
  Tack för att du bekräftar att dina uppfattning bygger på löpsedlar, kvällstidningrubriker och programtablåer på SVT!

 20. Klimatveteran

  19# Klimatbedragaren, nej den bygger på Klimatexperter typ SMHI och Misu om du vet vad de är, där man redan för 10 år sedan kunde inse att ”positiv återkopplnig” var illa nog för att chansa med klimatet, när de ändliga fosslia skadliga källorna ändå tar slut och ska bytas ut.
  Du har kommenterat mitt programtips 🙂
  Löpsedlar och rubriker som du har sett, kan jag dessvärre inte se här hemma i vårt stora kontorshus som vi även bor i.

 21. Klimatveteran

  Andra CO2problem

  mån 15 mar
  20:00 Vetenskapens värld
  Del 8 av 18. Forskare har på senare tid uppmärksammat att världshaven försuras i snabb takt. Anledningen är människans utsläpp av koldioxid som haven suger upp. Värst drabbade är världens korallrev men våra egna sjöstjärnor och marina ekosystem ligger i farozonen. Vi tittar också på en gammal uppfinning, Stirlingmotorn, som håller på att bli en svensk exportsuccé. Och vi åker till ett av de hetaste ställena för dinosauriejägare, nämligen Inre Mongoliet. Programledare: Victoria Dyring.
  * Även i SVT2 20/3
  * Textat sid. 299

 22. Klimatveteran

  Arktis framtid

  SVT 2    mån 29 mar
  20:00 Vetenskapens värld
  Del 10 av 18. Om mindre än 30 år kan hela Arktis ligga utan is under sommarmånaderna – det spår satellitdata som har avslöjat hur tjockleken på isen krymper för varje år. Vi får också följa förloppet när en grupp studenter från Linköping i ett forskningsprojekt fick dricka vin varje dag. Lever- och blodvärden kontrollerades under resans gång, och den kontroversiella slutsatsen blev att vinet faktiskt gjorde dem friskare. Programledare: Victoria Dyring.
  * Även i SVT2 3/4
  * Textat sid. 299

 23. Klimatveteran

  Den medeltida värmperioden och glaciärerna

  http://alpinechar.blogspot.com/2009/10/den-medeltida-varmperioden-och.html

 24. Klimatveteran

  ”petromani storhetsvansinne oljesjuka”

  Den största skillnaden mellan ett oljeland och vanliga länder är att staten inte är beroende av skatteinkomster från invånarna. Den får det mesta direkt från olje- och gasfälten.
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/formogenheten-i-manga-fall-en-forbannelse_4361321.svd
  Simen Sætre gav sig ut på en lång resa 2007 för att se några av världens mest oljerika länder. Han besökte Kuwait, Qatar, Förenade arabemiraten, Turkmenistan, Venezuela, Gabon och Angola. Alla hade de drabbats av storhetsvansinne.
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/norge-har-fatt-oljesjukan_4361319.svd

  Här har vi också orsaken att många av dessa är emot alla klimatavtal som kan sänka deras inkomster, så de istället göder desinformatörer med en massa pengar emot alla klimatåtgärder, skamlöst kortsiktigt och dödsföraktande.

 25. Klimatveteran

  How Stable Is the Methane Cycle?
  Martin Heimann

  Methane is, after water vapor and carbon dioxide, the third most important greenhouse gas in the atmosphere. Its concentration in the atmosphere has more than doubled since preindustrial times. Human energy production and use, landfills and waste, cattle raising, rice agriculture, and biomass burning are considered responsible for this increase (1). However, ~40% of current global methane sources are natural. Most natural emissions come from anaerobic decomposition of organic carbon in wetlands, with poorly known smaller contributions from the ocean, termites, wild animals, wildfires, and geological sources. Two observational studies now shed light on how these natural sources are changing in today’s changing climate (2, 3).
  http://www.sciencemag.org/cgi/content/short/327/5970/1211

 26. Björn Ola

  Klimatveteran
   Jag har några frågot till dig;)
  Vet du hur mycket CO2 påverkar triosvären?
  Vet du varför det  först kommer värmen sen CO2 lagg?
  Vet du hur mycket Sol aktiveten och kosmik strålning påverkar Jordens klimat?

 27. Klimatveteran

  Skeptiker avklädda hos Skavlan

  Skeptikertramset kom åter på skam hos Skavlan såg jag i reprisen.
  Före skrev de att alla frågor ska vara godkända i förväg, nu har ingen påstått det om Skavlan, tvärtom att Skavlan var på hugget med snabba frågor på den korta tid som var kvar.

  En vanlig avundsjuk skeptikermyt är att Gore blir rik på att investera i klimatåtgärder, han har blivit rik på annat och mer än det lilla han fått ut av klimatproblen doneras till detsamma, annars kan det kännas besvärande.

  Skeptikersidan spenderade 500 miljoner dollar till bedräglig TVreklam emot klimatexpertisen förra året, inte konstigt då ex. Exxon gjorde en vinst på 40 miljarder, så den dödsföraktande skamlösa antirörelsen avlönar 5 lobbyister på varje kongressman. Olja kol gas, amerikaner ryssar och araber gör vad som helst för pengar som svagsinta nappar på, fast ändliga smutsiga bränslen ändå måste bytas ut.

  Vi borde nog spara en del till de som kommer efter oss, snart kan vi själva också leva mkt länge och får ansvara för vad vi gjort, så barnen kan spotta på skeptiker istället för deras gravar.

 28. Björn Ola

  Klimatveteran
  Har inte du nåt eget tänkande ?
   Börja och svar på mina frågor i stället för att sitta och limma text från internett.
  Förstår du inte att TV blir filtrerat?
  En sak till försök att bevisa att Al Gore har rätt när det gäller. Skeptikersidan spenderade 500 miljoner dollar till bedräglig TVreklam emot klimatexpertisen förra året, inte konstigt då ex. Exxon gjorde en vinst på 40 miljarder, så den dödsföraktande skamlösa antirörelsen avlönar 5 lobbyister på varje kongressman. Olja kol gas, amerikaner ryssar och araber gör vad som helst för pengar som svagsinta nappar på, fast ändliga smutsiga bränslen ändå måste bytas ut.
  Jag tycker du skall skaffa lite mera kunskap före du börjar sitta här och spotta folk i ansiktet.

 29. Klimatveteran

  Unbalanced climate info

  Fossile fuel companies pump up money at a low cost, ie Exxon made a 40 billon dollar profit last year and like to keep it that way, as well as Hugo Chavez, arabs and Russians. So they invest a lot on desinformation against climate experts. Last year 500 million dollars was spent on TV commercial ads for misledading info. There are also 5 anti-lobbyists on each congressman.
  http://www.desmogblog.com/oily-echo-machine-behind-climategate
  http://www.guardian.co.uk/environment/2007/feb/02/frontpagenews.climatechange

  Climate experts dont get extra pay to tell us facts and are almost united of what we need to do, sceptics are not and are no climate-experts, many of them get paid while the expert side must invest new money, so there are an unbalance.

  Al Gore have not made a fortune on this issue, he made it on other investments and are only a messenger for our experts, but a very good one with most facts right.

  Long before Gores mission and IPCC we knew there had to be something done, our climate may race ahead otherwise. Oil gas and coal have not been good in many years. We better save some for future generations and change energysystems, cause those fossilefuels are not endless anyway.

  IPCC have only had a few mistakes out of 3000 reports, thats pretty good from an office of 10. They had all facts right in Group 1 but Group 2 made those few errors as Group one discovered after. It doesnt change our overall picture that we need to cut down CO2-emissions, cause if we dont, then comes more Methane as are 25 times worse/stronger than CO2 as a greenhouse gas.

  With new medical inventions we may also live very long soon to answer for what we have done.

 30. Klimatveteran

  26# Skilj på naturliga variationer och det vi gör men bör bromsa och ändra innan det är försent, klimatet är inget att experimentera med, det kan bli sista gången och chansen.

 31. Klimatveteran

  28# Det här är ingen nattchatt, lär dig stavkolla istället för att spotta våra barn i ansiktet, eller är du inte svensk/utbildad i svenska?

 32. Björn Ola

  Klimatveteran # 30
   Har ja sakt att det är ett experiment ?????
  Att du inte kunde svara på mina frågar det viste jag redan.
  Men om du lyssnar på dig själv sitter du säger Alarm Alarm Jorden går under.
  Det biter inte på mig när du inte kan komma med nåt bättre.

 33. Klimatveteran: Är du morgontrött eller är du alltid så otrevlig mot andra?

 34. Klimatveteran

  Gates

  ”Mer koldioxid är lika med ökad temperatur är lika med negativa effekter som kollapsade ekosystem. Vi måste komma ner till noll.”

 35. Klimatveteran

  33# Jorden går inte under men vi riksrera att göra det.
   
  Maggie nej bara vissa som vill chatta på nätterna. Puss 😉

 36. Klimatveteran

  …riskerar…

 37. Björn Ola

  Klimatveteran #31 
  Sitt och limma in lite till från internett så kanske du får 100 inlägg .Du har ju absolut inga argument att komma med själv än saker some är helt ointressanta och du visar bara hur lite insatt du är i klimat forkningen det är allt jag har att säga.

 38. Klimatveteran

  Har ni en brandförsäkring och varför?
  Risken att det ska brinna är avsevärt mindre än att klimatet kan skena, så vi tar en försäkring. De flesta här tycks vilja det men tramsar så folk börjar tvivla.

 39. Klimatveteran

  37# Man ska ha verifikationer och egna åsikter, inte leka klimatexperter på dålig svenska. Jag började med detta för minst 10 år sedan och du?

 40. Klimatveteran: #38 Att vi har en brandförsäkring har inte att göra med sannolikheten att det ska brinna, utan med konsekvenserna av en brand. Även om sannolikheten för att något ska inträffa är 100% säger det ingenting om risken. Om den globala uppvärmningen inte har några negativa konsekvenser så är även risken noll.

 41. Klimatveteran

  Det har med odds att göra så vi inte har en hemförsäkring men en brandförsäkring. Som det ser ut idag är oddsen större att klimatet kan skena och ska vi invänta 100% bevis är det försent, varför ska vi vänta när fossila bränslen ändå är dåliga, ändliga, tar slut snart och ändå måste bytas ut?

 42. Lars C

  Klimatveteran
  ”Det har med odds att göra så vi inte har en hemförsäkring men en brandförsäkring.”
   
  Vilket statistiskt underlag baserar du det beslutet på?

 43. Lars C

  Klimatveteran#39
   
  ”Jag började med detta för minst 10 år sedan”
   
  AGW frälsets standardfras är annars ”Ny forskning visar” bla bla.
  Vilket klart och tydligt visar att gammal kunskap saknar värde.
  Således är det bättre att bara ha studerat ämnet i ett år än i 10 eftersom man då har en större andel relevant kunskap.

 44. Steve

  KBT är naturligtvis i princip det rätta mot det som förr kallades ’fixa idéer’ — men knappast så här, som ett försök till (från ert håll) seriös argumentation…

 45. Steve

  Klimatdiskussionen här på TCS har säkert varit till stor nytta genom åren — men den avgör ingenting.  ”Bäste debattören vinner”?  Nope.  Verkligheten vinner.  Och i den verkligheten flinar isbjörnarna idag mot en avklädd herr Gore.  Det är sakligt sett färdigpratat ! 
  (Och jag menar då inte bara den fina kalla snöiga vinter vi fick här, och i USA.  Jag menar framför allt att de klimatskrämda inte är kapabla att visa upp ett enda exempel på uppvärmning som blivit till skada.  Alla deras påstådda hot ligger i en diffus framtid.)

 46. S. Andersson

  Klimatveteran: Jag började intressera mig för växthuseffekten i mitten av 80-talet. Jag arbetade då för Barsebäcksverket där jag bl a ansvarade för bränsleförsörjningen. Det var populärt bland kärnkraftsanställda att engagera sig i klimatfrågan (även om ingen kallade den för det då) för att det gav oss argument varför kkraft var bättre än fossileldade kraftverk.
   
  Försäkringsliknelsen: Jag tar en försäkring för att säkerställa en ekonomisk kompensation om mitt hus brinner ner, så att jag kan bygga ett nytt. Det är alltså ingen förebyggande åtgärd. Om jag skulle förebygga, så skulle jag investera ett par miljoner i ett överdrivet säkert elsystem, absolut brandsäkra material, förbjuda allt som förknippas med normal trevnad, stearinljus t ex, och så vidare. Nej, istället accepterar jag att det finns en risk och tar en försäkring för att kunna leva vidare om det värsta händer. På samma sätt med klimatoron. Jag tycker också att vi kan applicera ett försäkringstänkande här, men det betyder ju att vi ska vara förberedda på konsekvenserna av en eventuell temperaturförändring, inte att slösa bort resurserna på mer eller mindre osäkra – men garanterat drakoniska – förebyggande åtgärder.
   
  Som du ser tycker jag att ditt försäkringsresonemang är snömos.
   
  Till sist: Apropå din utomordentligt arroganta kommentar om någons bristande förmåga att skriva svenska (som i det aktuella fallet antagligen beror på att personen i fråga är en representant för vårt stolta broderfolk i väster) kan jag bara ge dig ett tips på vägen:
   
  Den som själv är perfekt får kasta första stenen.
   
  Skäms på dig, Klimatveteranen.

 47. Klimatveteran

  Skavlan med Gore kommer strax i TV ett för er som missat er store idol 🙂

 48. Håkan

  Det är inte meningsfullt att bemöta ”Klimatveteran”, han lyssnar nämligen inte. Han är ett välkänt internettroll och förmodad mytoman som brukar spamma olika forum och bloggar med sitt oväsentliga (i bästa fall) testuggande.
   
  Maggie, jag skulle rekommendera dig att radera hans inlägg, även om det är emot dina principer, om du inte vill ha ett ”virus” på halsen.

 49. S. Andersson

  Klimatveteran #47: Varför tror du att Skavlan är vår store idol?
   
  För övrigt tycker jag att du ska byta ut ”r”-et mot ett ”f” i din signatur.