Inför Durban: USA, Indien och Kina måste göra mer för klimatet

Kolkraftverk2

Chefen för EU:s klimatdirektorat, Jos Delbeke, säger att EU vill ha parallella förhandlingar om vad dessa länder kan tänka sig att göra frivilligt.

– Eftersom bara uppåt 15 procent av växthusgas-utsläppen regleras i Kyotoprotokollet, så behövs parallella uppgörelser om hur man ska begränsa de återstående 85 procenten, säger Jos Delbeke som är chef för EU:s klimatdirektorat. Just nu sliter ju EU framförallt med finanskrisen. Jos Delbeke menar att det inte får skymma det faktum att investeringar nu i klimatvänlig teknik också kan ge bättre ekonomi i framtiden, och det ganska snart.

Uppfattningen att ”klimatvänligt teknik” skulle ge bättre ekonomi är nog en uppfattning som Delbeke bara delar med miljörörelsen och det miljöindustriella komplexet. De flesta andra vet nog vid det här laget att den typen av ”investeringar” kräver subventioner och åter subventioner. I ett par årtionden nu har det hävdats att tex vindkraft och solceller inom kort skall bli lönsamma, trots detta visar det sig gång på gång att man är djupt drogberoende av just subventioner, något som man givetvis förnekar i den offentliga debatten samtidigt som man fortfarande hävdar att ”snart är vi lönsamma”. Det enda goda med finanskrisen är att den sannolikt bidrar till att föra fram subventionsbölden i ljuset.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Slabadang

  Check is in the mail!

  ”Kan skapa tillväxt” Orden ”kan” ”may” ”possible” ”no evidence against” skapar en ny verklighet istället för vad de i verkligheten står för dvs medvetna spekulationer i den förutbestämda dolda agendans tjänst. En ny pseudoverklighet är skapad. Vem vet jultomten KAN komma i jul? Fatalism är en underskattad livsfilosofi.

 2. Jan-Erik S.

  Måste vara svårt att motivera rubricerade länder att överhuvudtaget göra något.
  Detta speciellt efter att Climategate 2 avslöjats.
  Tror ledningarna i dessa länder begriper att klimathotet är en bluff utan motsvarighet i historien.

  Helt enkelt seklets bluff/bedrägeri vars syfte i första hand styrs av ett politiskt önsketänkande att världen ska inrätta sig efter ett system som motsvarar kommunism.

  Eller vad tror du Thomas? 
      

 3. Om jag inte minns fel hade man ett solenergiproekt i Ingelstad, söder om Växjö, för 30 – 35 år sedan. Det skulle också bli lönsamt snart. Barnsjukdomar hette det.
   
  Åker man förbi platsen nu syns inga spår av  den numera nedlagda anläggningen och den därtill flashiga logotypen om framtidens energi. Skogen har växt upp och villorna värms av en flispanna, ägd av E.on.
   
  Vem lär sig vad – när?

 4. Håkan Sjögren

   Jonny! Hur skall USA, Indien och Kina eller överhuvudtaget någon kunna påverka klimatet? Och hur kan ”klimatdirektoriatet” dirigera klimatet? Kan det göras genom att låta elpriserna skena eller viddta andra skenåtgärder? Mvh, Håkan.

 5. Svempa

  Follow the buck

  AGW religionen har fött ett monster. ”Grön” industri i symbios med bidragsmaximerande kampanjorganisationer typ Naturskyddsföreningen och WWF. Här finns det mycket stora ekonomiska intressen av bevaka och ingendera kommer ge sig frivilligt. 
    

 6. >Jos Delbeke som är chef för EU:s klimatdirektorat
  Jamen herrejösses! Vad skall han göra? Ska vi gissa på vad han sitter med för lön? Och förmåner. Och makt.
  Klart som korvspad att han ger järnet för att karusellen skall fortsätta så länge som möjligt. När hela världen väl upptäcker skiten i det blå skåpet så lär det väl bli svårt att hitta en jämförbar födkrok.

 7. pekke

  EU skall väl fortsätta att betala, några 100 miljarder SEK hit å dit märks knappast när EU:s skuldberg närmar sig 100 000 miljarder SEK.
   
  http://di.se/Default.aspx?pid=251923__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=http%3A%2F%2Fdi.se%2FNyheter%2F%3FCollapseTopMenu%3Dtrue%26refresh%3D1
   
  Fast det blir nog inte så roligt att tala om för de som får slutnotan på EU:s gröna drömmar, skattebetalarna.
   

 8. Holmfrid

  Noterat att norska solcellsbolaget REC sålt solcellsverksamheten till Kina efter stora förluster.  Aktiekursen har fallit 90% sedan toppen trots stora subventioner till operatörerna.   Motsvarande sker med danska Vestas när kineserna strypt niodymexporten.

 9. AOH

  Ingvar Engelbrecht # 6
   
  ”……Klart som korvspad att han ger järnet för att karusellen skall fortsätta så länge som möjligt…..”
   
  Så rätt du har
   
  Connie Hedegaard pläderar för ett klimatavtal 2020. Enligt EU:s uppfattning  kan COP- konferenserna de närmaste 4 åren  sysselsätta sig med avtalets utformning för att möjligen vara fungerande 2020.
   
   Härliga tider, ljuvliga tider tycker nog alla klimatpatienter.   Ha – Ha
   
  http://www.klimaretter.info/politik/hintergrund/9940-eu-will-klimaabkommen-am-st-nimmerleins-tag
   
   
  „….EU-Klimaschutzkommissarin Connie Hedegaard hat heute in Brüssel für ein Klimaschutzabkommen spätestens 2020 plädiert…..
   
  „…….Nach den EU-Vorstellungen dürften damit mindestens die Klimakonferenzen der nächsten vier Jahre mit den Diskussionen über ein weiteres Abkommen beschäftigt sein……“
   

 10. AOH #9
  Säkrat till 2020! Inte fan trodde jag att jag hade så djefla rätt.
  Vi har 2 läskigheter att brottas med i dessa tider.
  1. Den läskiga hydran politiserad vetenskap
  2. Den okontrollerbart växande och parasiterande nomenklaturan
  Tuff match!

 11. Martin

  Holmfrid nr 8

  Jag tror, att nedgången för Vestas främst beror på skuldkrisen.

  Neodymium till bl a permanentmagneter för mindre vindkraftverk har  gått upp i pris kraftigt efter att Kina krossat all konkurrens genom storsatsning på sällsynta jorartsmetaller och dumpning av priserna.

  Men ett företag som Triventus bl a inriktat på mindre vindkraftverk till lantbrukare verkar gå bra med en tillväxt 2007-2010 på 1900 procent. Företaget tog hem Gasellpriset i Halland nyligen. År 2014 räknar företaget med att svara för 275 GWh vindkraft per år.

  Det är förunderligt, hur mycket det satsas på vindkraft. Har myndigheterna verkligen överblick och säkerställer att reglerkraft och elnät byggs ut i tillräcklig takt?
  Tvingas Sverige att permanenta elcertifikatsystemet?

 12. Jan-Erik S.

  Martin #11:

  Du skriver:
  ”Neodymium till bl a permanentmagneter för mindre vindkraftverk har gått upp i pris kraftigt efter att Kina krossat all konkurrens genom storsatsning på sällsynta jorartsmetaller och dumpning av priserna.”

  ???
  Vad menar du?
  Dumpning av priserna borde väl rimligtvis leda till minskade kostnader?
  Eller…vad menar du?    

 13. Red Hansen

  Kina dumpade tidigare priserna på diverse jordartsmetaller så långt att den konkurrerande produktionen stängde verksamheten i sina utvinningsanläggningar. Nu har Kina istället infört exportrestriktioner på jordartsmetaller som gör produktion svårare i resten av världen

 14. Martin

  Jan-Erik S nr 12

  Kina producerar i dag 97 % av alla sällsynta jordartsmetaller (REE) som bl a används i handburen konsumentelektronik och vindkraftverk som skall ha låg vikt.

  Det var genom att satsa storskaligt och sedan dumpa priserna, Kina  utraderade konkurrensen.

  År 2005 införde så landet exportkvoter. Sedan dess har den årliga kinesiska exporten sjunkit från drygt 65 000 ton till drygt 30 000 ton.

  Priserna på REE steg under andra halvan av 2010 med över 600 %.

 15. Corbyn prognoser stämmer väl med den nu beräknade  kommande
  stormar över  Atlanten även  de skalv  och  den kraftiga nederbörden
  Vad han ännu missar,är styrkan i dessa skalv,orsaken är att det är svårt och beräkna hur kraften från Solen träffar Jorden och områden på Jorden som drabbas,men exaktheten kommer säkert att öka med tiden,då dessa matematiska beräkningar förfinas.
  När fintrimningen,som tar tid att utveckla,kommer prognoser bli
  säkrare både i tid,styrka och vad på Jorden de kommer att ske.
  ALI.K. 

 16. Den befarade människans CO2 verkan blir mer av  akademisk intresse med tiondelar upp eller ner och mättnaden under tidskalan,frågan blir under hur lång tid denna verkan pågår,men den gömmer sig inte i havsdjupen,klimatkänsligheten i tid hur  negativa
  återkopplingen fungerar i tidskalan.
  ALI.K.

 17. Havsorganismer ’käkar’ det mesta av CO2,detta är ett intressant
  forskningsområde,som vi vet mycket lite om ännu.
  ALI.K.

 18. Slabadang

  Jag har läst över 700 mail nu!

  Det är så glasklart att det finns ett konsensus inte om vetenskapen utan att de har ett gemensamt uppdrag alla förstått går ut på att lura i hela världen att klimathotet både existerar och redan är här. Det går som en röd tråd i alla resonemang och överväganden. Man blir både äcklad och skrämd över hur de legitimerar sitt agerande. Det finns folk som tilhör eliten som försöker lägga in parenteser och små protester men som viker sig för grupptrycket.

  Briffa är tydligt en vankelmodig man som nånstans försöker bevara sin forskarheder men ”förlorar” och faller undan för vetenskapens gangsters som Mann Jones mfl. Intrycket är att det finns fler som försöker vara ärliga men blir överkörda av hockeyligans politruker.
  Motoffice ger ett betydligt seriösare intryck bakom fasaden, som försviner helt i den officiella fasaden då de stöder den alarmistiska skiten helt oreserverat.

  Helt klart är att det handlar NOLL om vetenskap utan till 100% en politiskt förutbestämd agenda och klart är att FNbyråkraterna driver en helt egen agenda. Gränserna mellan FN NGOer Rockefeller foundation BBC och våra regeringars IPCC är utsuddade. Deyt går inte att se vem som gör vad eller ansvarar för vad.

  Jag tycker samtidigt att det är förbannat bra att vi ges denna insyn i korruptionen för att vi skall förstå hur etablerad utbredd och normaliserad den blivit. Det är tur för våra korrupta politiker att sanningen inte nåt vanligt hyggligt hårt arbegtande utsugna och lurade medborgare. Politikerna skäms ju inte ens utan fortsätter helt fräckt att ljuga folket rätt upp i ansiktet.

  Det fins en mall för hur man kombinerar lögnen med härskartekniken som verktyg för att sprida den.

  0. Rekrytera en till början liten kärna och plantera legitimitet för den dolda agendans strategier och lögner.  

  1. Osynligörande.
  Marginalisera opposition genom att ignorera dem och påstå att de är få och avvikande.

  2.Förlöjligande.
  Tala inte med utan om oppositionen som löjlig med nedvärderande slående liknelser som ställer dem i dålig dager. Föraktet är viktigt och att associera dem med allmänt vedertagna negativa symboler  begrepp och egenskaper.

  3. Exkluderande genom undanhållande av information.
   Gäller för både målgruppen och oppositionen.Både grupper måste   
  hållas utanför den strategiska planen för kommunikationen. Ideligen Upprepning av lögner och anklagalser. Korta enkla meddelanden som upprepas ofta och några viktiga obligatoriska som alltid skall ingå när ämnet diskuteras.

  . Legitimering av 1 2 och 3 genom att utmåla opponenten som ett hot mot agendan och ond.Målgruppen framhålls som räddningen och företrädande det goda och rätta. Demoralisering med anklagelser om skuld skam och ansvarslöshet för opponenter.

  5 Avhumanisering av oppositionella. Sjukdomsbilder, lågt intellekt, oansvariga brutala hänsynslösa skadliga mm

  6 Hets och legitimering av tillämpat våld och trakasserier mot oppositionella.

  7. Egna misstag eller upplevda negativa konsekvenser  för målgruppen av den dolda agendans lögner skylls på oppositionen.
  Fienden är få men starka och farliga.

  8. Fängsling arbetsläger avrättning av opposition

  9. Vänd nu anklagelserna mot målgruppen och anklaga dem för att inte var tillräckligt lojala och aktiva i bekämadet av oppositionen/fienden.

  10. För att undvika ev ny opposition från själva målgruppen straffa och peka ut de som inte visat tillräcklig lojalitet. falska anklagelse fungerar bäst då de skrämmer mer till lydnad än beättigade.

  Är det nån som känner igen nåt???

 19. Om Higgs partikeln inte finns ,måste man nog tillbaka till 1920-talets
  kvantkättarens modell igen,lite fredagskul med fundering för dagen.
  Namnet på honom.kommer jag inte på just nu.
  ALI.K.

 20. Usch!det låter inget vidare om dessa Climagate mailen,mycket
  obehagligt med den utbreda lögnens vägar,att man ljuger folket
  i ansiktet alltmer får man en ofta en känsla av.
  Där kan man nog använda uttrycket ’att det är värre än man trott’.
  ALI.K.

 21. Mallen de elva strategierna känns igen,den psykologin är nog
  något att fundera över,blir nog svårt att bortförklara  som någon konspirationsteori.
  ALI.K.

 22. Detta med ’subventionsbölden’ upp till ljuset,är nog på spiken
  rätt,det är nog detta som måste fram,särskilt gäller det inom EU.
  ALI.K.

 23. Slabadang

  USA hoppar av den nya världsregeringen!

  Det blir ingen ”Grön fond” för USA Yeeeeees!!!

  http://wattsupwiththat.com/2011/11/24/juts-in-time-for-durban-us-backs-off-on-un-green-climate-fund/#more-51873

  http://www.ft.com/home/europe

  Have a nice day!! 🙂

 24. BoE

  Slabadang…

  ”Är det nån som känner igen nåt???”

  Jo men visst!….Tänkvärd analys….Som vanligt…

  Kom så klart att tänka på ” No Pressure…….” …apropå #10..
  ”För att undvika ev ny opposition från själva målgruppen straffa och peka ut de som inte visat tillräcklig lojalitet. falska anklagelse fungerar bäst då de skrämmer mer till lydnad än beättigade.
   

 25. Patrik

  Slabadang #18>> Symptomen som du beskriver håller jag med om till 100% (alltså att det inte är förutsättningslös forskning som bedrivs inom stora delar av klimatologin, utan drivandet av en tes) – men jag är inte så säker på diagnosen.
  Jag vill nämligen tro att de värsta pådrivarna faktiskt är uppriktigt oroade och att de inte primärt gör det på grund av någon annan agenda.
  Har ingen aning om ditt eller mitt sätt att se på orsaken till denna korruption är närmast sanningen, men egentligen spelar det ingen roll – budskapen är ju lika överdrivna och vilseledande för det. 🙂

  I grund och botten är ju mänsklighetens ödesfråga energi- och resurstillgång och hur gärna vissa än vill så går det inte att lagstifta eller kampanja fram nya energikällor och resurser.
  Vi kan absolut försöka vara ekonomiska med de vi har, men det är ju förnuftigt oavsett om det IPCC säger är sant eller ej. 🙂

 26. Patrik #25
  >Vi kan absolut försöka vara ekonomiska med de vi har, men det är ju förnuftigt oavsett om det IPCC säger är sant eller ej
  Jo det är väl sant. Men inte är de metoder som IPCC förespråkar något som gör att vi blir mer ekonomiska med det vi har. Tvärtom så slösar vi enorma resurser på symbolhandlingar. Och det är i mitt tycke det största argumentet mot IPCC-projekten. Det enorma slöseriet.

 27. Patrik

  Ingvar>> Japp, jag håller i stort med om det du skriver.

 28. pekke

  Slabadang#23
  Det blir nog som vanligt att EU med världens bästa Sverige i spetsen påhejade av U-länderna som skall betala.
  Ett märkligt sammanträffande är att man lade mötet i ett land som är på väg att avskaffa yttrandefriheten.
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sydafrika-pa-fel-vag_6662302.svd
   
  Samtidigt är EURO-land på väg mot total kollaps.
  http://www.svd.se/naringsliv/banker-forbereder-sig-for-eurokollaps_6662986.svd
   
   
  ” Kyotoavtalet ingen höjdare, men det bästa vi har tills vidare ” efter de läst Lombergs kritik mot Kyoto.
  Mail 1426.
  http://foia2011.org/index.php?id=1376
   
  ” > (3) ”he is critical of the treaty because independent scientific models
  > suggest that it will have little impact on the scale of global warming and
  > offers very poor value for money.” He was indeed, but he did not suggest
  > that action is not required. He suggested we’d be better off investing in
  > sanitation etc. if we really want to help developing countries. There’s
  > certainly something in that, but it would be a mistake to think that the
  two
  > are mutually exclusive. Of course if we really want to help the
  developing
  > world, the two most important steps are (1) cancelling debts and (2)
  > reigning in the multinationals and reforming the WTO.
  >
  >
  > (4) ”I regard this as sensible, radical thinking. I think we are hooked
  on
  > the Kyoto Protocol, which in itself as inadequate.” Yes it is inadequate
  in
  > itself, but as a first step towards serious action isn’t it better than
  > nothing? I agree with you that this report should be taken seriously, but
  I
  > do regard the timing as suspicious (the eve of Bush’s visit to Europe?),
  > find myself wondering who the funders for this 4-year study were, and feel
  > we must not be distracted from criticising the Bush administration’s
  > abdication of its global responsibilities. We need to get hold of the
  > report and study it in depth before we consider shifting our stance.
  >
  > Cheers,
  >
  > Rob  ”

 29. Inge

  Enligt avsändarna av Climategate 2 så skulle man enligt beräkning behöva 35 biljoner dollar investering i ny miljövänlig kraft för att minska utsläppen av CO2 i tillräcklig grad. Det är ca 120 gånger Sveriges statsbudget till 2030, kanske tillräckligt för att knäcka även en fungerande världsekonomi? Men nu är den dålig och då finns ingen chans att vissa länder går med på det.

 30. Thomas

  Inge #29 du skall inte tro allt du läser, de 37 triljoner (nåja du hade i alla fall trean rätt) som talas om i brevet reduceras vid närmare granskning till 2 om man läser den artikel som avsändaren hänvisar till:
  http://www.skepticalscience.com/memo-to-climategate-hacker-poor-nations-dont-want-your-kind-of-help.html

 31. SatSapiente

  #29, 30

  Hur är det med biljoner, triljoner etc?
  I USA är million = 10 exp 6, billion = 10 exp 9 och trillion =10 exp 12.
  I Europa är miljon = 10 exp 6, miljard = 10 exp 9, biljon = 10 exp 12, biljard = 10 exp 15, triljon = 10 exp 18 och triljard = 10 exp 21.

  Både Inge och Thomas kan ha rätt storleksordning.

 32. Robert

  Mycket gnäll över IPCC  m.fl. men utan substans. I inläggen ovan så klagas det på att förnyelsebar energi får så mycket subventioner. Men enligt IEA så är det snarare så att det är fossil bränslena som subventioneras i mycket högre grad. Så sluta upp med dessa subventioner och omfördela pengarna till satsningar på hållbar utveckling. I maj månad krävde Nobelpristagarna 1000 miljarder dollar till satsningar på förnyelsebar energi. Det skulle öppna upp nya affärsområden även för USA (som många här på forumet tycker det är så synd om).

  Det är utmärkt att Sverige planerar för 30Twh från vindkraften för år 2020. Tyvärr bara en liten bit på väg mot ett koldioxidfritt Sverige 2050. Apropå CO2 så är det förvånande att så få på det här forumet inte inser sambandet mellan vår generering av CO2 och stigande temperaturer. CO2 är en växthusgas som förhindar utstrålning av värme från jordytan. Det är enkla fysikaliska regler som styr detta. Och samtidigt den teori som har störst stöd bland forskarna. Hittills har ingen kommit med bättre förklaringar. Tyvärr är det så att skepsis mot EU’s planer, IPCC, Naturskyddföreningen och WWF inte hjälper ett dugg. Jag önskar också att det vore så enkelt. Klimatförändringen är redan här och nu gäller det att mildra kraschen som kommer att uppstå. Så småningom kommer även institutionella organisationer såsom banker och försäkringsbolag att ha en radikalt minskad investeringsvilja i projekt som är skadliga för vår utveckling, men vid det laget är det för sent, det tar tid att vända skutan. 

  Lite undrar jag vad det är för fel? Varför jublar ni när USA slipper en grön fond? Varför vill ni gynna gammalmodig teknik som förstör miljön både för nu levande människor och kommande generationer? Varför är ni så emot utveckling och framsteg som kan bidra till att resurserna räcker åt fler? Jo, så blir det när egoism och kortsiktighet styr. Och så slipper man ta eget ansvar förstås. 
  Men flera av er har säkert barn och barnbarn, tänker ni inte på deras framtid några generationer bort, och kanske lite på den dominerande fattiga delen av världen?  Lyft blicken lite och tänk om.
   

 33. Janne

  Hörde på ekot i morse att man befarar en stor prisökning på utsläppsrätter på grund av tyskarnas nedläggning av kärnkraften. På Cementas tre farbriker i södra Sverige skulle det bli för dyrt att köpa in tillräckligt med utsläppsrätter, alternativet är att dra ned på produktionen och permitera personal.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4821312
  Detta är en praktisk konsekvens av klimathotsdravlet.

 34. Håkan Sjögren

  Robert # 32 : Du är förvånad över att så få inser sambandet mellan vår generering av CO2 och stigande temperatur. För det första finns det inget samband och för der andra finns det ingen ökande temperatur Att ”teorin” eller snarare gissningen har störst stöd bland klimatforskarna är tyvärr sanning, men detta beror på deras bristande fysikkunskaper, naivitet och att de blivit ”nyttiga idioter” i Lenins mening. Jag betackar mig för tanken att vi skall använde värs knappa resurser på meningslösa åtgärder. Jag vill att resurserna skall kunna brukas för våra barns och barnbarns framtid. Mvh, Håkan.

 35. Håkan Sjögren

  Janne # 33 : Vestigia terrent.

 36. inge

  Robert

  Apropå lönsamma/icke lönsam energiproduktion:
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204190704577024510087261078.html