Enligt en undersökning genomförd av Pew Research Center, är amerikanerna betydligt mindre intresserade av miljö och klimat än för bara ett år sedan. Det viktiga idag är att stärka ekonomin, stimulera jobbmarknaden och lösa landets energibehov. Den globala uppvärmningen hamnar dock långt ner på listan.
Allmänhetens bristande klimatintresse kan sätta stopp för Obamas planer på att inrätta ett handelssystem för utsläppsrätter. Ett sådant skulle utan tvekan leda till högre energipriser, något som amerikanerna i dagsläget troligen inte vill höra talas om. Ett sätt för Obama att genomdriva klimatpolitiken skulle dock kunna vara att fokusera på energiförsörjning i stället för klimathot.
Apropå The Energy Non-Crisis i USA – klicka på mitt namn…
Apropå The Energy Non-Crisis i USA – klicka på mitt namn – och sök upp just den rubriken…
Det händer något även här i Sverige. Förutom att skeptiska röster nu tillåts komma fram i media (nåja, utom i DN förstås), verkar den värsta alarmismen tunnas ut. SvD har klumpat ihop mat och klimat – smältande glaciärer delar plats med GI-diet, det får väl ses som en kraftig degradering. Den senaste kreativa statistiken från Michael Mann rapporteras inte i svenska media (nåja, utom i DN förstås). Och till och med DN skickade bort den från förstasidan illa kvickt, efter lite schabbel med censur…
För att lyckas uveckla tekniker för att bekämpa klimathotet måste man ju först o främst ha en ekonomi.
A highly touted poll regarding what the U.S. public (in Virginia) ”thinks” about climate change may be found in the archives of the Miller Center in Charlottesville, VA. The October 21, 2008 survey report purported to show convincing evidence of public concern and support for political measures for climate change mitigation. The Miller Center then devoted a two day conference, December 11-12, 2008, to developing political remedies to mitigate the global warming crisis seemingly identified by the prior report.
Meanwhile, the moving finger having writ, has moved on and has overwritten this survey with the latest Pew Research survey wherein the fickle public has now placed global warming dead last on the 20 things to worry about in 2009.
See: http://millercenter.org/scripps/archive/panel/detail/4051
and
http://millercenter.org/scripps/archive/conference/detail/4026
Osynlige Mannen:
Och i Aftonbladets söndagsbilaga DRIVER kåsören Karin Ahlborg idag med begrepp som ”klimatsmart” och ”utsläppsrätter”. Hon sågar hela klimatsmartsnacket jäms med fotknölarna! I AFTONBLADET!!!!
Osynlige mannen (3) – Sveriges Radios vetenskapsredaktion var snabb med att berätta om Mann´s (m fl) senaste rapport under Klotets blogg.
Det är väl inte så konstigt. ”Folks” uppmärksamhet riktas mot det som är mest aktuellt och alarmerande för stunden. Just nu är det ekonomi. Förra året var det klimathotet men jämfört med finans- och jobboron så ligger den ju längre fram i tiden. Sen finns det ju en tendens till att folk väljer bort saker som blir för jobbiga och påtagliga och det är väl troligen en orsak till att tidningar inte skriver om alla hot. Vem skulle orka köpa tidningen då? Och som med all media, nästan, så vill de och måste de sälja för att finnas och höras.
Sammanfattningsvis så är det inte så konstigt – det finns hot som just nu ses som mer påtagliga för gemene man. Att kunna tänka och sattsa på framtiden är tydligen, tyvärr, en lyx.
http://canadafreepress.com/index.php/article/7810
Key science risks being ignored while financial stakes rise higher and higher
Are climate change investors living in a fool’s paradise?
By Tom Harris Thursday, January 22, 2009
fool’s par·a·dise: “a state of happiness that is temporary and insubstantial because it is based on illusions or unrealistic hopes” – Encarta® World English Dictionary [North American Edition] © & (P)2007 Microsoft Corporation. All rights reserved. Developed for Microsoft by Bloomsbury Publishing Plc.
I am struck by the diversity of risk analyses being carried out by investors in today’s climate change market place.
Intressant läsning om hur konsensuslinjen klättrar ut på allt klenare gren finansiellt
Amerikanerna är i stor utsträckning pragmatiker. Making money betyder mycket, för många allt.
Se på Al Gore, som lär ta bra betalt för sina klimatkatastrof- föreläsningar och hans intressen i avlats – förlåt – handeln med utsläppsrätter.
Skulle det visa sig vara lönsamt att hänga med på AGW-tåget, (t.ex. produktion av solceller, solkraft, vindkraftverk mm.)kan det betyder, att det blir ett visst intresse för dessa ideer.
Blir det beskattning av CO2 utsläpp och bilbränsle, drar man nog öronen åt sig och kräver bättre vetenskapliga underlag än de IPCC presterar idag, för att acceptera sådana konsekvenser.
Trots allt inser väl alla normalfuntade människor, att vi har en stor global ekonomisk kris – här och nu! – även om pengar inte är allt här i livet – (sålänge man har tillräckligt mycket….)
Lustigt att återvända till den här bloggen efter lång tid och se hur man fortsätter argumentera. Innan var argumenten t ex att om vi skulle agera enligt klimatalarmisterna så skulle världsekonomin haverera.
Nu långt senare: Det klarade visst världsekonomin alldeles utmärkt på egen hand, som en direkt effekt av den här i blogggen tidigar så hyllade ”ultimata” marknadsekonomin på andra sidan Atlanten. Regleringar av alla slag sågs som dåliga… 😀
Kul att se att ankdammen håller sig vid liv trots allt, men att man nu letat upp annat grönt gräs att smaska på… 🙂
Jag får väl komma tillbaka om ett år igen och se vad ni diskuterar då. 😀
Marcos: Roligt att du tittar in. 🙂