Jag har just tillbringat åtta dagar i Marocko. Det är bra att vila en stund från det mesta, även klimatet. Resan var en rundtur till flera platser i Marocko. De fyra kungastäderna, Atlasbergen och Casablanca vid Atlantkusten stod bland annat på schemat.
När det var bara några dagar kvar satt vi på bussen på väg mot Marrakech. Där skulle vi tillbringa de sista dagarna och därifrån gick också flyget hem. Resan till staden tog mycket längre tid och blev betydligt skumpigare än normalt eftersom stora huvudvägen var avspärrad på grund av en flodvåg. Den i sin tur berodde på kraftiga skyfall som gjorde floden både bredare och betydligt stridare än normalt. Flera människor fick sätta livet till och flera hus byggda med lera spolades bort. Vår inhemske guide, berbern Muhammad berättade och ondgjorde sig över att människor struntar i att floden svämmar över då och då. När det inte kommer några kraftiga skyfall under några år bygger de för långt ner mot flodbanken. Så kommer en översvämmad flod rusande och husen spolas bort.
När jag kom tillbaka till Sverige satte jag mig ner för att googla om händelsen. Både BBC och The Guardian skrev om översvämningen utan att försöka dra någon koppling till klimatet. Sådant här händer och har alltid hänt var snarare budskapet. Sveriges Radio verkar inte har skrivit någon enskild artikel även om det säkert rapporterades om saken på nyheterna.
På SVTs hemsida hittade jag dock en artikel med rubriken ”Stormen över Marocko”. De skriver att ”Orsaken till kraftiga regn och skyfall är förmodligen den höga vattentemperatur i havet i oktober”. Varifrån de har fått denna uppgift vet jag inte och de anger ingen källa. En sådan formulering leder naturligtvis människors tankar per automatik till en människoskapad klimatförändring som orsak till skyfallen och människors död. Det vet ju alla att det kommer att blir fler stormar och skyfall.
Allt är som bekant inte vad det ser ut att vara. Bilden här ovan är tagen av mig från min hotellbalkong i Marrakech. En av palmerna är inte äkta. Den är fejk och till för att dölja master för mobiler och annat.
Människor förleds så lätt, men tittar man bara en gång till kan bilden bli en annan.
Trevlig reseberättelse Lena.
Jag har minnen från liknande flodbottnar och har även jobbat med att leda om tomma flodfåror i Algeriet. Där var det en hel stad som byggts i en dalgång som nästan alltid var torr. Vi gjorde stora planer med omläggning och tunnel genom ett berg. Goggle earth visar att de lyckats genomföra dem! Cv med en punkt: Förhindra översvämning i öknen! 😉
Välkommen hem Lena till det som möjligen är lugnet före stormen. De gröna har visats upp och är nu rejält avklädda, de resonerar som om de sovit några decennier. Verkligenheten är inte som den ser ut att vara i deras värld. Nästa vecka kan de väckas upp ur sin utopiska dröm. Salvan i artikeln är hälsosam:
http://www.cfact.org/2014/11/24/the-gruberization-of-environmental-policies/?utm_source=CFACT+Updates&utm_campaign=8b8e3cd8ad-Energy_Gruberization11_24_2014&utm_medium=email&utm_term=0_a28eaedb56-8b8e3cd8ad-269738545
Hade just läst din fina reseberättelse när jag såg rapport. Där visade meteorologen en karta över hela planeten där allt utom nordvästra USA och en liten del av Ryssland var färgat i rött. Detta för att illustrera att innevarande år kan bli det varmaste sen mätningarna började. Det såg verkligen ut som att jorden hade ”feber”. Och meteorologen sa följande ”samtidigt som klimataktivister och klimatskeptiker vaknar till”. Det är bara det att meteorologen själv agerade som en aktivist när han med ett leende på läpparna pratade om nya rekord. Här tror man att man ska få se på en väderleksrapport, och det man får se är ett reklaminslag för IPCC och Romson. I takt med att ordet klimatsmart vinner terräng så verkar smarthetens motsats fått fäste hos domedagspredikanterna.
Det påminner om en resa 1969, då jag och min fru körde bil från Marrakech mot Agadir. Plötsligt kom en regnskur, så plötsligt som om man vridit på duschen. Sikten blev dålig, så vi stannade framför en bro över en torr bäckfåra. Regnet upphörde lika plötsligt som det börjat.
Men innan vi kom igång igen, såg vi en meterhög flodvåg störta fram i den torra bäckfåran. I kanten av Atlasbergen är landskapet bergigt. Det var en upplevelse jag aldrig glömmer. Bäcken blev en stor å. Vi fick vänta en kvart, innan vi vågade oss över bron.
Senare fick vi en förklaring. För länge sedan skiftade folket från får till getter. Dessa biter av gräset längre ner, så det har svårare att ta sig igen. Jorden blir torrare och spolas bort av regnen. Under årens lopp har klipporna blivit nakna. När det regnar finns för lite humus för att jämna ut vattenflödena. Där var öknens problem inte att det regnar för lite, utan att växtligheten inte bevarar matjorden, så att klipporna blivit nakna.
Det måste kallas mänsklig klimatpåverkan.
Lena-är ditt intresseområde inte kallare trakter.
Här kommer en tysk rapport om Arktis:
http://www.kaltesonne.de/hamburger-max-planck-institut-mit-fragwurdiger-beweisfuhrung-zum-arktischen-meereis/
Mycket material men är den relevant? Där nämns albedo och isfritt hav-så snart detta görs så reagerar jag med tvivel! (Pga solens strålvinkel och snabba isläggningen i september!)
Under 1980-talet arbetade jag i SaudiArabien. Över torra flodfåror hade byggts broar i bastant betong, vissa av dem av Skanska. Men de hade knuffats iväg hundratals meter av en flodvåg från störtregn i öknen. Där såg de rätt malplacerade ut i ökenlandskapet. På den tiden användes inte ordet klimatförändringar om sådana händelser.
Den troligen dödligaste stormen inträffade i november 1970 och dränkte Bangladesh (dåvarande Östpakistan). Den var av kategori 3 på den femgradiga skalan och inte speciellt kraftig. Men vindriktning och låglandet gjorde att en stor del av området dränktes. Troligen är det den dödligaste naturkatastrofen någonsin. Så många som 500 000 personer fick sätta livet till.
I början på augusti 1975 drabbades Kina av en storm med 135 knops styrka. (Kategori 4). Hur många som dog av själva stormen finns inga uppgifter om men kraftiga skyfall gjorde att 62 dammar kollapsade vilket skapade en enorm flodvåg. 171 000 personer totalt dog. Bangladesh och Burma drabbades 1991 och 2008 av stormar som skördade 140000 offer. Stormen 2008 höll ”endast” 115 knop. Nu finns det inga flera stormar på listan över de som skördat flest offer, under modern tid. Och märk väl att 1970 tillhör den kallaste perioden under 1900-talet. Det var då som klimatforskare skrev till pres. Nixon och bad honom skapa en kommission för att hantera livsmedelsförsörjningen när det höll på att bli en ny liten istid.
Följande år dog mellan 300 000 och 100 000 personer i stormar. 1737, 1881, 1839, 1584, 1876, 1897, 1882. 1281 dog 65 000 i Japan då jordens befolkning uppgick till 400 miljoner mot dagens 7 miljarder. och följande år skördades från 60 000 till 30 000: 1864, 1922, 1822, 1699, 1833, 1854, 1942, 1912, 1919, 1862, 1767.
”Forskarna” önskar bringa ner koldioxidkoncentrationen till ”förindustriell” nivå. Det kan väl inte vara vettigt. Bättre är väl att använda pengarna som man exempelvis gjort i Bangladesh. Där han man byggt konstgjorda öar i floddeltat och reducerat de förödande översvämningarna.
Man bör också observera att Haiyan, som av många ”forskare” klassades som världshistoriens kraftigaste storm, skördade 6300 döda och platsar långt ifrån på ”värsttrettiolistan”.
#7 Bangladesh har lärt sig hantera de översvämningar som drabbar landet.
Adaption. Noterar att det är knappast det klimatkopplade vattenståndsökningen (3 mm/år) som skapar problem där.
Solen får huvudrollen när iskärnor från Antarktis studeras-inte CO2.
Artikel avslutas med ett diagram som ger förbluffande överensstämmelse mellan solfläckar och temp.
http://hockeyschtick.blogspot.se/2014/11/new-paper-finds-strong-evidence-sun-has.html
Flyttad
Lena
Källan finns kanske här!
http://www.dmi.dk/nyheder/arkiv/nyheder-2014/11/nye-lavtryk-har-direkte-kurs-mod-marokko/
Lasse
Aha, ja det kanske är därifrån de har fått det. Tack för länken!
Jaa du Lena…… det hela påminner lite om Ingemar Stenmarks berömda…”Ju mer jag tränar, ju mer tur har jag”………. han sa också….”det löns inte förklar för någon som int begrip”….. 😉
Citaten är säkerligen inte ordagrannt korrekta då jag tagit dom ur minnet.