En stiftelse för människans skapelsekraft

Skaparkraften
Skaparkraften

Det som behövs är en stiftelse/fond som ger genialiska förmågor möjligheter till att utvecklas. Det nuvarande systemet är förkastligt och gynnar inte skapandekraft/kreativitet. Istället degraderas kunskapsutvecklingen till att enbart tjäna politiska och ekonomiska intressen. Vi måste gemensamt se till att denna utveckling inte fortgår och upprepas. Det personliga ansvaret har skjutits i sank. Istället hänvisas det till opersonliga direktiv och organisationer samt till begrepp som att arbeta för det gemensamt goda. Jag är övertygad om att i stort sett alla anser sig arbeta för det goda oberoende av ideologi och övertygelse. Det finns få genuint onda människor. Dessa få rovdjur har dock förmågan att sprida sitt gift tämligen effektivt. De vet hur man får människor att slåss mot varandra istället för att samarbeta. Vi måste nu stå upp och göra den förändring som vi önskar.

Lars Bern föreslog tidigt en fond för oberoende forskning inom kost och hälsa. Detta har nu förverkligats.

Detta är ett hälsotecken. Big Food och Big Pharma har i samspel med myndigheter alltför länge utövat en ohälsosam påverkan på det vi stoppar i våra kroppar. Det har snarare förvärrat våra problem snarare än att ha löst dem. Vi behöver dock utöka detta till att omfatta alla områden inom forskningen. Överallt finns det kreativa snillen som med rätt hjälp kan utvecklas och göra vår värld vackrare och vänligare. Jag känner personligen en mängd briljanta hjärnor som hemma i sina kammare skapar långt större visdomar än det som tillverkas i de politiskt korrekta universitetskorridorerna. I åtskilliga fall platsar dessa personer inte i samhället utan förses med husarrest och psykiatriska diagnoser. Det är illavarslande när de visaste definieras som sjuka och de hänsynslösa upphöjs till gudar. Men så finns det ju stora pengar att tjäna om hela mänskligheten blir patienter till det system som den för nuvarande tjänar.

När inflytelserika personer som Dr. James Lovelock uttalar sig om att hoppet för oss människor är att sammanföras med teknologi och bli likt cybernetiska robotar så är det en signal om att vi behöver göra något. Samtidigt pumpar EU, bland annat med hjälp av månglare som George Soros, in gigantiska summor på projekt som handlar om att omdefiniera vad det innebär att vara en människa. Detta sker utan någon debatt eller något medieljus. För att förhindra vår påstådda undergång arbetar dessa krafter med att fullständigt eliminera den mänskliga gnistan. Sanningen är att vår planet inte behöver räddas från oss människor. Vi är perfekta i vår ofullständighet. Dessutom har vi en enorm skaparkraft som, om den får blomma, kan göra den planet till det paradis vi vill ha. Vägen dit behöver sedan bygga på ömsesidigt samarbete och inte på kontraproduktiv konfrontation. Vi måste handla nu…

Jag avslutar med en låt jag skrev texten till för över 20 år sedan. Den handlar om att hitta det positiva i tillvaron och inte gå ned sig i negativitetens träsk. Sen ska jag nog starta den där stiftelsen jag anser behövs.

Dr. Jacob Nordangård

Captor ”Aspects of Positive Thinking”

Aspects of positive thinking

So sad was his eyes

But no one was there to watch

Life so full of anger

Then it ought to bring something good

Why this fruitless waiting?

Mourning is not the key to success

Conformist – live for prediction

May not know it but life is to live

Look what you can do

It’s a matter of time

Before we turn to dust

New barriers to break

Fields to explore

Let’s die with a smile

(Captor, 1993)

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mats G

  Pure Evil.

  Är det så ligger vi risigt till. Vi får hoppas att det rör sig om de sju dödssynderna.
  Vi får hoppas att denna stiftelse kan hålla sig fri från korruption. Tyvärr lyckas de slingra in sig på nåt sätt.

 2. Ingvar

  Jacob.
  Bra skrivet. Bedrövligt att det skall behöva en stiftelse men är det så så är det så.
  ———–snip ———–
  Det som behövs är en stiftelse/fond som ger genialiska förmågor möjligheter till att utvecklas. Det nuvarande systemet är förkastligt och gynnar inte skapandekraft/kreativitet. Istället degraderas kunskapsutvecklingen till att enbart tjäna politiska och ekonomiska intressen.
  ————snip ———-

  Ovanstående stycke kopplar direkt till en bok som jag läser för jag tror fjärde gången. Första gången var på 60-talet. Den har väl sina brister men budskapet är kristallklart
  ”Atlas Shrugged”

 3. Peter Stilbs

  Du har så rätt, Jacob.

  I går städade jag lite i en överfull bok & tidskriftshylla hemma. Där fanns några årsböcker från Teknisk Tidskrift – det var slående hur mycket fokus det var så sent som 1995 på verklig forskning och ingenjörsmässig utveckling – saker som byggde upp Sveriges exportindustri och konkurrenskraft.

  I dag är det bara hållbarhetsflum av olika slag för hela slanten

 4. Niklas L

  Bra skrivet, Jacob.
  Till nr#3 Stilbs:
  Ny teknik är en annan tidning som nästan är deprimerande att läsa nu för tiden; senaste mittuppslag – Carbon capture and storage. CO2 ska ned till nära gränsen för verklig grön tillväxt, ju! Kosta vad det kosta vill.

 5. Lasse

  Det borde väl finnas lite klimatpengar att lägga på en sån stiftelse.

  En fråga som inte behandlas med motstånd spårar oftast ut.
  Linköping verkar ha pinkat in revir runt klimatfrågan-det är väl där Jacob är/var verksam?

  Att som nu hänvisa all sans och vett till denna blogg 😉 vittnar om bristande självkänsla.
  Science is settled?
  Gruppdynamik analyseras här -http://judithcurry.com/2014/11/25/groups-and-herds-implications-for-the-ipcc/#more-17319

 6. Thomas P

  ”Lars Bern föreslog tidigt en fond för oberoende forskning inom kost och hälsa. Detta har nu förverkligats”

  Var hittar man information om denna fond, typ vad för verksamhet den stödjer?

 7. Alienna

  Publicerad i MiljöAktuellt:
  ”I en ny rapport som gjorts av Internationella Miljöinstitutet vid Lunds universitet undersöks nudging som ett verktyg för att främja klimatsmart beteende. Rapporten beställdes av Naturvårdsverket som en del i myndighetens regeringsuppdrag om att föreslå åtgärder för en mer hållbar konsumtion.

  Nudging (nudge = knuff) innebär enligt rapporten ”att försiktigt leda människor i en önskvärd riktning, utan att använda varken morot eller piska. I stället arrangerar man en valsituation så att det önskvärda beslutet blir det som är lättast att fatta.” Rapporten konstaterar att det i flera länder har dykt upp offentliga eller privata kunskapscenter som anlitas vid utformningen av strategier och policys för nudging, däribland brittiska regeringskansliets Behavioural Insights Team som nu har ombildats till ett företag. I Danmark finns ideella I Nudge You, som jobbat med uppdrag åt danska miljöministeriet.”

  Länk till hela rapporten (pdf):
  http://www.naturvardsverket.se/Nerladdningssida/?fileType=pdf&pid=14231&downloadUrl=/Documents/publikationer6400/978-91-620-6642-0.pdf&utm_source=dmdelivery&utm_medium=email&utm_content=&utm_campaign=Milj%C3%B6aktuellt%20Idag%202014-11-27

 8. Niklas L

  Thomas,
  Du hittar info här:
  http://www.kostfonden.se/

 9. Ann LH

  Alienna, 14.19 snart är alla medel tillåtna för att knuffa iväg männiksoboskapen till det utopiska globala himmelriket.

 10. Peter Stilbs

  Här är lite mer demo om Nudge, nudge.. https://www.youtube.com/watch?v=ona-RhLfRfc

 11. Peter Stilbs

  Här var en kul och innovativ hi-tech-grej – med lite bäring mot KU’s områden – men svårt att se om det har någon framtid i så fall nödvändig skala

  http://www.rsc.org/chemistryworld/2014/11/cool-idea-zero-carbon-air-conditioning-requires-no-power-source

 12. Robotar tycker jag i princip är en bra idé, som till exempel i framtiden skulle kunna ta över många arbetsuppgifter inom vård och omsorg. Men om robotarna tvingas på oss ovanifrån som ett sätt att få alla att tro på miljökyrkans dogmer, är det dags att starta en motståndsrörelse!

 13. Ingemar Nordin

  Tyvärr är det så att statliga pengar korrumperar forskningen och universiteten i Sverige (och även på annat håll). Man köper sig den forskning som stödjer en statsideologi oberoende av parti. Under några decennier på 1900-talet så lyckades oberoende universitet sätta upp sådana villkor att staten hade ett ganska lågt inflytande på forskning och utbildning. Men med ansökningssystemet till de statliga forskningsfonderna (och, paradoxalt nog med autonomiutredningen) så fick man full kontroll igen. Det är bara att kolla hur Vetenskapsrådet delar ut sina forskningsanslag i år, samtidigt som de fasta och garanterade forskningsmedlen försvinner.

  Jag skyller en hel del på Per Unkel som tänkte fel här på 80-talet. Vem var hans rådgivare i universitetsfrågor? Varför måste vi följa USA:s misstag?

  Inte att undra på att Sverige, trots en hög andel skattemedel som satsas på forskningen, dalar nedåt på alla listor som försöker mäta hur vi står oss i en internationell jämförelse.

 14. bom

  Någon som vet något om Climeon-Joacim Karthäuser och hans ”nya” teknik att konvertera kylvatten till elektricitet? Karlen är kemist och ett exjobb har gjorts vid KTH. Viking Line skall ha köpt en första anläggning som skall jobba med dieslarnas kylvatten på en av färjorna. Koldioxid absorberas i lut varvid vacuum skapas. En mystisk ”hemlig kemikalie” är tillstädes och bortåt 18% av värmeinnehållet i det åttiogradiga kylvattnets värmeinnehåll blir helt magiskt elektrisk energi. Pengarna är skattekronor från Eneriverket?

 15. bom

  Det verkar handla om skapelsekraft i Climeon – alltså ej helt OT då?

 16. Ingvar

  Peter #11
  Det är väl det som en del meloner är duktiga på om jag minns rätt.

 17. Slabadang

  Uppsalainhängaden firar 35 idag!

  På lite drygt en månad har de lyckats skrapa ihop hela 35 kommentarer. Vi får väl gratulera till bedriften? 🙂 🙂

 18. #17, jag noterade samma sak. De senaste kommentarerna är flera veckor gammalt (dessutom brukar ca varannan vara från någon av hustomtarna).

  Senaste posten är för övrigt bara en ompostning av samma som postades på Olles egen blogg. Som dessutom var ett rejält magplask: Olle menade att David Eberhards invändning var fånig. När det i själva verket var klimatsvammlaren som bluddrade nonsens, om att kossors metan minsann var onaturligt och inte ingick i ngt kretslopp.

  Ja vilka tomtar …

 19. Slabadang

  Mitt hjärta klappar Jacob!

  Den demoralisering och politisering som sker av både vetenskap demokrati och människa är likt ett nytt medeltida mörker som sprider sig. Jag tror dock att vi ljusets barn är fler än vad vi tror när bara mörkrets herrar och damer är de som släpps fram och in i rampljus. Det är inte förtryckarna som är farliga, utan alla de som tyst låter dem hållas.

 20. Jacob Nordangård

  #19 Förtryckarna är få och hela deras makt upprätthålls genom att de tysta inte yttrar sig. Jag ser dock ett skifte. Ljuset har kommit.

 21. ThomasJ

  Bra skriv Jacob! 🙂 Tack!

  Mvh/TJ

 22. Stickan no1

  Peter #11

  Radiative cooling är alltid lika spännande. Oavsett skalan. 😉

 23. Börje S.

  Sture och grabbarna i Klimatsans har anmält söndagens TV-program om klimathotet till granskningsnämnden. Jag tycker det är en mycket bra skrivning. Läs den på

  http://klimatsans.com/grn/

 24. Alienna

  #23

  Oj Oj Oj . . ! 😀
  Hur skall Granskningsnämnden slingra sig ur detta?!