Personbilen – de grönas hatobjekt

I tisdagens Dagens Nyheter finns ytterligare en ”debattartikel” där bilen ska förbjudas i städer. Nu skulle bilen enligt förslaget inte helt förbjudas utan bara ”nollutsläppsfordon” tillåtas. I praktiken innebär det att de rika ska få köra bil men de fattiga med äldre bilar stoppas.

tesla

Tesla, nybilspris från ca 800.000:-

Artikeln är skriven av forskare från IVL, Svenska Miljöinstitutet. Statliga pengar finansierar poltiskt styrda utredningar som banar vägen för artiklar på DN Debatt. Någon debatt blir det aldrig på Dagens Nyheter då bara ena sidan får komma till tals. Klimathotsskeptiker är inte välkomna. Artikeln innehåller förslag om stora begränsningar av privatbilismen i städer. Motivet är att dieselfordon släpper ut kväveoxider vilket stämmer. Men utsläppen minskar, se nedan.

NO2_utslapp2

Men anledningen till att dieselfordon ökat kraftigt på senare år är att staten premierat detta. Skatten sätts av hur mycket koldioxid som släpps ut och dieselmotorer är snålare än bensinmotorer.

Artikeln av IVL innehåller de vanliga flosklerna om ”för klimatets skull”, ”ta en tätplats”, ”smarta regler” o.s.v.

DN Debatt har ofta artiklar som hetsar mot privatbilismen. DN är numera en del av makten vilket märks. Ett annat exempel är denna artikel på DN Debatt som pratar om ”Peak Car”. Bluffen om ”Peak Oil” har vi hört i många år nu. Har vi uppnått Peak Car dvs minskar bilanvändandet eller är det också en bluff?

BilSweden har kollat fakta och myter om ”Peak Car”. Antalet bilar växer med 40.000 per år i Sverige.

pbilar_SE-2002-2013

Även antalet bilar per 1000 invånare har ökat och ligger på 466. Även globalt ökar antalet bilar – 2013 såldes 63 miljoner bilar jämfört med 45 miljoner 2005. Det finns en stark koppling till länders ekonomi och nybilsförsäljning.

Att bilen skulle vara onödig förs fram i debatten av de rödgröna. Men 77% av resandet sker med bil räknat i personkilometer. Gång, cykel och moped svarar för 4%. Det totala resandet ökar. Vi behöver bilen för att komma till jobben, hämta barn från dagis och göra inköp.

Myten att vi inte behöver bygga vägar i städer slås snabbt bort. Även om bilar per 1000 invånare är konstant i städerna växer dessa kraftigt.

pbilar_sth_2002-2013

Av figuren ovan ser vi att antalet bilar ökar kraftigt i Stockholms län. Förbifart Stockholm behövs mer än någonsin. Att Stefan Löfven (s) och Åsa Romson (Mp) stoppat detta projekt till en kostnad för skattebetalarna om 4 Mkr per dag är oförlåtligt.

De rödgröna och gammelmedias journalister har sin bas på Södermalm i Stockholm. De kan lätt promenera eller cykla till jobbet. Hur det är ute på landsbygden har de ingen aning om. Här är bilen ett måste. Miljöpartiet vill ju höja bensinskatten och det är inte så konstigt att man har svårt att attrahera väljare där.

I Tyskland ifrågasätts om inte Miljöpartiet kommer att backa framöver. Die Welt har skrivit om det och på NoTricksZone finns en sammanfattning på engelska. De gröna har kopplingar bakåt till kommunismen och hatar kapitalismen.

Även i Sverige undrar jag om inte de gröna passerat bäst före datum. Totalt verklighetsfrånvänd klimat- och energipolitik. Ingen tillväxt, friår – det finns ingen hejd på tokerierna. Det gick inte så bra i valet för Miljöpartiet heller. Och det var före skandalen med Åsa Romsons giftiga bottenfärg och fuldiesel.

Sen kan man fråga sig varför de rödgröna inte gillar privata bilar. Pratet om miljöskäl tror jag inte ett dugg på. Själv tror jag att det finns en gammal kommunistisk ådra kvar. Det är lättare att kontrollera ett orörligt folk. I gamla Sovjetunionen krävdes pass för att resa utanför Moskva. Bilar för privat bruk fanns knappast alls och vägarna var förbehållna politiska adeln. Så även om föroreningsproblemet löses och koldioxidutsläppen blir noll så kommer de rödgröna att hitta på något nytt skäl varför privata bilar ska förbjudas i städerna.

Ett annat hatobjekt för Miljöpartiet är flyget. Där var språkröret var Maria Wetterstrand en stor hycklare med sin pendling med flyg till sin man i Finland. Bromma flygfält ska läggas ned, nya flygskatter och det pratas om att allt inrikesflyg söder om Sundsvall ska förbjudas. Man anger ”klimatet” som skäl.

Jag skulle vilja ha en utredning vad alla dessa klimattokerier kostar. Hur mycket kostar subventionerna till vind- och solkraft? Hur mycket kostar miljöbilssubventionerna? Och hur många tusentals byråkrater sysselsätts via ”klimatfrågan”? Vad är totalkostnaden!? I samma utredning skulle jag vilja veta vad vi får för pengarna. Hur många tusendels grader kommer temperaturen att sänkas? Och för att vara snäll då med IPCC:s absurda modellantagande om global uppvärmning. Precis som en annan känd fråga så kommer politiska makten aldrig att redovisa detta. Det skulle slå undan benen på dem själva. Men miljarderna tagna från skattebetalarna fortsätter att rulla…..

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Pär Engström

    Personbilen är en symbol för frihet. Tänk att ta sig dit man vill.
    Personbilen kan också vara en symbol för hur människan är inordnad i ett system som hindrar frihet, tänk att i megastäder sitta i bilköer i några timmar per dygn.

    Personbilen kan också vara en symbol för smogg och andra luftföroreningar som antas vara orsakad av bilens avgaser. Lösningen på detta kan antingen vara att människan anpassar sig till denna stadsluft eller att ny teknik gör att bilen inte släpper utan lika mycket eller annan bilavgas.

    Men att ta bort bilen det kan vi inte tänka, det är ungefär detsamma som att ta bort tillväxt som grunden för ett kapitalistiskt system. Det går helt enkelt inte att tänka. Ändå tänker vissa politiker eller till och med forskare så.

    Och det är kanske det som är frihet, att alla inte tänker likadant vad gäller t.ex. personbilen.

  2. Lasse

    Tack för klargörandet Per.
    När man läser en debattartikel så är det ofta något som döljs för att ställa den framförda saken på sin spets. Här dolde de både avtagande kväveutsläpp och avtagande koldioxidutsläpp, samt tilltagande trafik. Jag brukar kolla trafikläget på infartslederna till Sth för att se hur andra sitter fast. http://www.webbkameror.se/trafikkameror/trafikkameror_sth_e4_e20_es.php

    Fö Öppnas delar av Norra länkens tunnlar i helgen. Grattis er på Vallhallavägen!

  3. Lennart Bengtsson

    De ”gröna” liksom den gamla kommunistpartiet under namnet vänstern är tyvärr ett hot mot frihet, framsteg och demokrati och bör på alla sätt och på alla plan bemötas. De förskräckliga är att inte alla inser detta. Vi får hoppas att Pers utmärkta artiklar fortsätter att urholka stenen i ett land där alltför många vandrar omkring med bindel för ögonen.

  4. Mats G

    ”Personbilen är en symbol för frihet.”

    Det kanske här skon klämmer. Ibland får jag för mig att Grön(röda) inte gillar frihet.

  5. Ann LH

    Många av dem som röstat på miljöpartiet har nog aldrig funderat över deras ursprung och agenda. Nu har de fått visa framfötterna och förhoppningsvis har deras framfart nu under deras regeringstid fått allt fler att besinna sig. SD mumlade igår om att i deras beslut om hur de ska rösta i budgetfrågan ligger att bli av med ett parti. Den bästa nytta SD kan göra för landet i nuläget är att hjälpa Löfven och landet att lyfta bort MP från makten. Ett ljus kunde tändas i tunneln.

  6. Daniel Wiklund

    Dessa så kallade forskare bryr sig egentligen inte om miljön, däremot så gillar dom att förpesta livet för andra, dom har ett väldigt stort kontrollbehov. Det kontrollbehovet inkluderar inte dom själva, det brukar vara så att dom som vill ha koll på vad andra gör har stora problem med att kontrollera sina egna beteenden. Såna personer ska helst inte sitta i maktpositioner. Undertecknad tycker att cykeln är en av dom bästa uppfinningar som gjorts, har cyklat nästan dagligen i 60 år. Tycker samtidigt att bilen är en otroligt bra uppfinning, som krävde en smarthet som dessa forskare inte är i närheten av, men det hindrar dom inte att ofta använda ordet smart.

  7. Jan-Åke

    Det finns e.u en miljard personbilar. Vi andas in 0, 038% co2 och beroende av fysisk aktivitet ut 3-6 hela procent.Såg en uppgift om att befolkningen ökar med 80 miljoner årligen dvs 160 miljoner nya lungor igång dygnet runt. Tror en bil är igång max en tim per dygn. Misstänker att ökningen i respiration är mer än försumbar i jämförelse med bilen.Eller kan någon slutgiltigt klargöra hur det förhåller sig ? Är ej okunnig om fotosyntes, , kolcykeln osv

  8. pekke

    ” Alla vägar leder till Rom ”
    Städer växte fram från marknadsplatser för varor, tjänster och idéer från när och fjärran vilket gjorde dessa till ekonomiska och politiska maktcentrum både på regional och global nivå.
    Därifrån spreds nya varor, idéer, m.m. till folk som bodde utanför städerna.
    Så de har varit enormt viktiga platser i flera årtusenden för mänskligheten.

    Fast i dagens globala samhälle så kan man rent teoretiskt utbyta idéer, varor och tjänster med vem som helst var som helst på Jorden tack vare internet och mobila tjänster, det är bara den praktiska transporten av fysiska varor som behövs.

    Så i framtiden så behövs enbart transportcentrum med diverse transportfordon för fysiska varor, allt annat kan skötas över internet både politiskt och ekonomiskt var än de med politisk och ekonomisk makt sitter.

    Vi ser redan i dag hur samhällen som hamnat utanför transportlederna tynar bort.

    Så hur skall framtida samhällen klara sig om de fysiska transporterna försvinner ?

    Kommer städer som förbjuder transporter överleva ?

  9. Lasse

    Mp kan ha utövat dåligt inflytande över S.
    Gruppdynamik är viktigt.
    http://judithcurry.com/2014/11/25/groups-and-herds-implications-for-the-ipcc/

    Fö så hamnade nog Persson på Volvo runt fel bord i Söndags. Men han verkar trivas där?
    http://www.dn.se/ekonomi/volvos-chef-lovar-att-minska-utslappen/

  10. pekke

    Vad skall vi ha städer till i framtiden ?

  11. nasenmann

    Här finns det en annan åsikt baserat på fordonskilometer. Trevlig läsning!

    http://cornucopia.cornubot.se/2013/05/peak-car-i-sverige.html

  12. Daniel Wiklund

    Läser i DN att Volvochefen lovar att radikalt minska utsläpp av koldioxid. Det är märkligt hur just frånvaron av koldioxid kopplas till nåt positivt. Kan nån visa på att dom koldioxidskatter vi haft (bäst i världen på det) lett till bättre klimat, för det är väl det som är syftet. Verkar ju som att koldioxiden är ett gift som är värre än knarket. Ribban för att vara en god samhällsmedborgare i miljöpartisternas ögon är numera lagd där utsläpp av koldioxid är noll %. Att du sen röker lite gräs hindrar inte ribban att ligga kvar.

  13. Björn

    Det är dags att befria CO2. Denna molekyl är häktad och anklagad på felaktig grund. Det är inte CO2 som vi ser när det ryker från avgasrören och skorstenar. Det är vattenånga och sotpartiklar etc vi ser. Vi får hoppas på att åtalsjuryn läser på.

  14. pekke

    #11
    Trafikverket har en annan synpunkt.

    http://www.trafikverket.se/Aktuellt/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv2/Nationellt/2014-06/Trafikverket-kommenterar-Felaktig-rapportering-om-vara-trafikprognoser/

    Jag bor i Karlstad och här är det mer eller mindre köer på motorvägen( E18 ) genom stan på eftermiddagen och praktiskt taget en eller fler olyckor dagligen speciellt vid västra utfarten mot Oslo då det ligger ett stort köpcentrum där plus att E18 efter köpcentrumet väster ut är vanlig 2-filig landsväg i c:a 5 km där flera dödsolyckor hänt p.g.a. den höga trafikintensiteten, så var det inte för bara 15 – 20 år sedan !
    Biltrafiken i centrum har minskat, men det beror mest på att man stängt av eller enkelriktat gator vilket tryckt ut trafiken på gator utanför centrum plus att det finns flera stora och små handelscentrum utanför centrum numera.

    Så den som inte är intresserad av dyra affärer och restauranger eller bara vill gå på stan å glassa hittar allt för sina behov utanför centrum där det är lätt att storhandla allt möjligt som får plats i bilen.

    Det märks på handeln att trafiken i centrum minskat eftersom allt fler handlare börjar knorra eftersom de förlorar kunder.

  15. Helge

    Har funderat på hur det kommer sig att nyinköp ofta premieras med olika former av subventioner, medans utfasning sällan får samma form av stöd.

    När det t.ex. gäller bilar borde miljön och säkerheten må bättre av att gamla bilar skrotas och nya köps in, så någon form av skrotningspremie borde vara effektivare. Nya bilar köps in även utan premier. Behöver tjänstebilsflottan förnyas köps nya bilar in oavsett subvention. Har du tillgångar är det upp till dig själv vad du vill lägga för att få den bilen du önskar. Har du lite tillgångar köper du vad du har råd med på kort sikt eller behåller den gamla med hjälp av lappning, lagning och försynen.

    Svaret måste vara att politiker gärna gynnar de som har råd att köpa nytt och företagen som köper tjänstebilar, dvs etablissemanget med miljön som svepskäl men knappast några egentliga sakskäl.

  16. pekke

    Romson skall på klimatmöte i Lima ( inte i Dalarna ! ) och förbereda klimatmötet i Paris 2015.

    Finns det nåt klimatsmart sätt att ta sig till Lima, Peru ?

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/4137421.svd

    Citat: ” – Vi står inför ett möte som anger tonen inför Parismötet nästa år. Klimatförhandlingarna är inte inne i något slags mellanår, som har antytts, utan det är snarare så att aktiviteterna skruvas upp ju närmare vi kommer, säger miljöminister Åsa Romson (MP) på en pressträff. ”

  17. L

    Det är bara bra att Romson åker till Lima så att hon inte är hemma och ställer till det för landet. När Parismötet sker nästa år kommer hon troligen att vara politisk historia i alla fall…

  18. Peter F

    Jag vill minnas att bilen utsågs till familjens viktigaste hushållsmaskin för några år sedan. Den maskin som bidraget mest till kvinnans frigörelse var givetvis tvättmaskinen.

  19. Christer

    En fransk statsvetare sade för ett tag sen:

    ”Till skillnad från tomater var miljörörelsen röd innan den blev grön.”

  20. Mats G

    1.Kommer städer som förbjuder transporter överleva ?
    2.Vad skall vi ha städer till i framtiden ?

    Två intressanta frågor jag tänkte försöka mig ha funderingar kring.
    1. Städer med biltullar bojkottar jag. För mig är det en signal att de inte vill ha mig där.
    2.Megacities är förmodligen framtiden där miljontals människor igenom. De är mer genomtänkta och flerdimensionella. Tanken är att bilar där blir överflödiga och ersatts med ett smartare sätt att transportera människor. Tänk hiss, fast de kan gå på alla möjliga riktningar, horisontella som vertikala. Well, idén är att du skall gå in trycka på knappen och nästa gång du öppnar dörren är du framme. Säg modul tunnelbana om du vill. Tankarna finns där ute. Men om vi skall lägga miljarder på strunt så lär det ta längre tid att få till något som Megacties.

  21. Johan M

    Läste också artikeln i DN och slogs av hur man helt undvek att beskriva den stora förbättring som skett den senaste årtionden; den som legat bakom en tvåtaktad SAAB vet att det hänt en hel del på utsläppsfronten.

    Funderade över när luftkvaliten i t.ex. Stockholm var bättre än den är idag. Tror vi kan räkna bort allt efter femtiotalet men går vi längre baks i tiden så tar ju utsläpp från koks och vedeldningen överhand. Vi kanske måste ta oss tillbaks till mitten på 1800-talet?

  22. Håkan Bergman

    Kritikerna av Förbifarten glömmer alltid att man också satsar på kollektivtrafiken, vilket är bra, båda trafikslagen behövs. Just nu bygger man för bättre pendeltrafik i Stockholm, enbart två av projekten kostar mer än Förbifarten.
    http://www.trafikverket.se/malarbanan/
    http://www.trafikverket.se/citybanan/

  23. Johan M

    #18 Mats G

    Megacities är väl idag inte så speciellt genomtänkta? De har väl växt mer eller mindre okontrollerat och man slås väl snarast av hur de kämpar med problem mer än glider på någon genomtänkt plan.

    Tror att städer alltid kommer att ha en dragningskraft efter som det fysiska mötet nog även i framtiden kommer att vara mycket viktigt. Jag är tränar ett fotbolls lag och kan inte riktigt se framför mig hur någon om femtio år tränar ett gäng ungdomar i FIFA-2065 (dataspel) det blir inte riktigt samma sak – men vem vet.

    Frågan är om dragningskraften en stad har ökar linjärt med dess storlek, jag tror inte det. Den kanske ökar logaritmiskt – städer med mer än två miljoner innevånare kanske inte har så avsevärt mycket större dragningskraft ju större de är. Skillnaden är kanske avståndet till den större staden, om avståndet är för litet så vinner den större staden och det är kanske därför vi får städer på 10, 20 eller 30 miljoner innevånare.

  24. Daniel Wiklund

    Livsmedelverkets nya kostråd har nu tagit med miljön i kostråden, veganerna äter bäst för miljön. Dom som jagar koldioxiden finns snart överallt, dom har snart koll på alla möjliga och omöjliga aspekter av mänskligt liv. För att falla miljöpartisterna i smaken gäller det att tänka på vilket transportmedel man använder, vilken mat man äter, vilken typ av el man använder för att nämna några saker. För att se till att vi följer deras rekommendationer så använder dom både morot och piska. Det är nog så att om man söker jobb hos Romson så kommer hon att se vilket ekologiskt fotavtryck du har, det kanske kommer att bli det viktigaste du har i ditt CV om Romson får bestämma. Om du sen finns i brottsregistret för tex knarkbrott spelar nog mindre roll. I slutändan blir det nog så att det gäller att rädda oss från oss själva om jorden ska klara sig.

  25. pekke

    Mats G. #18

    Min fråga var snarare: ” Vad skall vi ha städer till i framtiden ? ” inte hur städer ev. kan se ut då, det finns det massor av framtidsvisioner om staden.

    Men vad skall de syssla med i framtidsstaden ?

    Tillverkningsindustrin läggs lämpligen på platser där det finns fysiska transportleder för in- och uttransporter av råvaror och tillverkade produkter samt energitillgänglighet.
    Än så länge finns inga möjligheter för en stad att vara självförsörjande på mat så matproduktionen måste ligga utanför städerna.
    Allt mer handel, idé-utbyte och ekonomiska tjänster utförs på internet i stället för i städerna, vad händer när staden som handelscentrum tappar handel och transportlederna går förbi ?

    Man kan i dag handla praktiskt taget vad som helst från hela världen och få det hemlevererat till dörren billigare än vad kostar att åka in till staden och handla där.

    Skall de bli pappersvändare i framtidsstaden ?

  26. Lasse

    #18 Ang städer. Mats G
    Det är inte du som förtullas utan plåten du sitter i!

    Lyssnade nyss på klotet där Åhusborna varnas för att det blir blötare framöver och nya husägare tvingas bygga på nivån 3 m vilket ger problem med handikappramperna.
    Dax att syna pågående höjningen av vattenståndet. Väljer Simrishamn:
    http://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/2107.php
    Ser ni nån trend?
    Allt bygger på gissningar om framtiden!

  27. Mats G

    23
    pekke

    1. ”Än så länge finns inga möjligheter för en stad att vara självförsörjande på mat”
    2. ”Men vad skall de syssla med i framtidsstaden ?”
    3. ”vad händer när staden som handelscentrum tappar handel och transportlederna går förbi ?”

    1. Det finns en hel del visionärer inom området. Självförsörjande hus där mat produceras i delar av ett jättehöghus.
    2. Tänk dig en stad som har en befolkning som Sverige eller fler. Någonstans finns en kritisk massa där de kommer börja administrera sig själva. Det blir rundgång liksom.
    3. De nya handelsvägarna går väl via nätet. Sedan skall det fysiskt levereras men det är en annan sak. I princip kommer väl folk bosätta sig med det bästa utbytet. Om arbetet sker via nätet kan du i princip vara vad som helst.

  28. Mats G

    26
    Lasse
    ”Det är inte du som förtullas utan plåten du sitter i!”
    Jag tror det är jag som betalar fakturan som dessutom har en påminnelseavgift på 500 kr på en ursprungsräkning på 8 kr. Well, vill de inte ha mig så slipper de. Dessutom tror folk att man skall betala idiotpriset för att få parkera i deras ”fina” stad. Yeah, sure. 1 mil bort är det gratis. Dessutom är det samma affärer.

  29. L

    Det tragiska är att snart kan vi inte längre välja. Landsbygden förstörs av vindkraftverk medan storstäderna drabbas av trafikinfarkt, hela landet har blivit en politisk lekstuga. Elbilar kommer inte att lösa några problem, dom blir bara en extra bil i familjen, som dessutom kräver mer elproduktion och bättre vägnät.

  30. De ”farliga” canserogena utsläppen från bilar är partiklar från gummidäcken och asfalten. Dessa är i storleksordningen 10 -20 ggr större än från moderna motorer med partikelfilter. I detta avseende släpper elbilar ut lika mycket som vilken annan personbil som helst!
    Så elbilar är inga ”nollutsläppsbilar”.
    När batterierna skall destrueras och de dyra metallerna återvinnas ger de både CO2 och partikelutsläpp som är avsevärt större än från vanliga personbilar.
    Elbilars ”nollutsläpp” är ytterligare en myt som de gröna sprider!

  31. Lasse

    Det finns mer att göra på aerodynamiken!
    Liknar SAABs första bil!
    http://joannenova.com.au/

  32. Christopher E

    Mats G

    En själsfrände. Jag bojkottar också städer där det införs tullar och stannar i externhandeln utanför tullarna. Stora, härliga gratisparkeringar.

    Visst, de slipper mig i trafiken i stan, men tanken att jag skulle dit och handla med kollektivtrafik istället kan de glömma.

    I praktiken har vi börjat åka till Helsingborg istället för Göteborg. Stockholm åker jag till så lite som möjligt, bara någon enstaka jobbresa.

    Ett ofog i Göteborg är att de tar tullar av dem som bara vill passera på E6/E20 och inte har minsta intresse av att åka in till centrum. Det finns liksom ingen vettig väg runt. Folkomröstningsresultatet tänker de tydligen strunta i, men det ger politiska konsekvenser.

  33. L

    #32, ja dom struntade ju i folkomröstningsresultatet och politikernas löften i Stockholm också, vi svenskar finner oss i allt. Men jag åker bara in till stan några få gånger per år, handlar allt lokalt eller på nätet. Dvs en minskad intäkt för Stockholms handlare på 100-200.000 per år. Bara för mig och jag är inte ensam…

  34. Daniel Wiklund

    Läser att SCA-s VD varit ute och flugit. Och han har inte åt reguljärt utan privatjet. Och nån (det är gott om räknenissar som räkna på våra ekologiska fotavtryck) har räknat ut att han på så sätt släppt ut mycket koldioxid, och slösat med pengar. Han berättade ju för ett tag sen att SCA ska satsa på vindkraft för att rädda klimatet. Han lever med andra ord inte som han lär, och det är han ju inte ensam om bland dom som jagar koldioxidutsläpp. En hållbarhetschef (man häpnar över uppfinningsrikedomen) hos KPA är kritisk till hans agerande, och hotar att om han inte ändrar sitt beteende ska hans företag bestraffas. Då är ju frågan om Romson ska åka ända till Peru för att rädda klimatet, borde väl vara läge för en videokonferens.

  35. Gunnar Strandell

    Mats G. och pekke
    Er diskussion om megastäder ger mig en framtidsvision där en stor del av mänskligheten lever i självförsörjande hus som de aldrig lämnar. I huset finns alla möjligheter att ha elektronisk kontakt med resten av världen och samlingsrum av olika storlek där man kan umgås och diskutera sina idéer och sina problem.

    För mig liknar det Ulleråker, där jag varit på besök ett par gånger och sett ett resultat av kognitiv terapi i praktiken…. 🙁

    Livet som en tid i terapi, innan man dör. Utan att behöva svettas annat än i gymmet och utan krav på att någonsin producera mer än tankar och inlevelser under kontroll av ledaren eller någon av dennes utsedda. Jag är övertygad om att det leder till stagnation och inte fungerar för att det strider mot biologins lagar.

    Jag är glad om jag slipper se det hända eller ens utvecklas åt det hållet.

    Just som jag skriver detta får jag höra på radion, hur en entusiast breder ut sig om allt gott som ska komma ur Umeås kulturhus 🙂

  36. I Karlskrona kommun håller kommunen på med en kampanj – ”Inga löjliga bilresor”.
    http://www.karlskrona.se/Bostad–miljo/Gator–Trafik/Inga-lojliga-bilresor/
    Några skolungdomar skickades ut för att dela ut flygblad på infartsleden en morgon. Bilisterna på väg till jobb och dagis blev urförbannade och skällde ut de stackars ungdomarna (lurade av kommunen eller skolan). Påminner om de unga i kommunistiska DDR – Frei Deutsche Jugend som också skickades ut för diverse ”uppdrag” för maktens räkning.
    Sverige är ett politiskt sjukt land och avståndet mellan politiska adeln/byråkraterna och medborgarna har aldrig varit större.

  37. Mikael W.

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-1350206/BBC-propaganda-machine-climate-change-says-Peter-Sissons.html

  38. Gunnar Strandell

    Per Welander #36
    Jag förstår bilisterna, men tycker samtidigt synd om ungdomarna. De får inte veta att de angriper en del av det som betalar deras uppehälle.

    Jag läste i Ny Teknik idag, sid 16-17, att CCS är på tapeten igen och att man vill höja CO2-skatten för att klara investeringarna. Ny teknik förväntas ge kostnader på 20 Euro per ton, att jämföra med dagens alternativ som kostar 50 euro per ton.

    Men svenska bilister betalar strax över 100 euro per ton och har gjort inbetalningar sedan 1991, så pengar borde inte saknas, såvida inte allt spenderats på vår, skola och omsorg.

    Uppenbarligen satsas en del av pengarna på inbillning istället för utbildning 😉

  39. Rosrnhane

    # 24
    Från socialstyrelsens 6-8 skivor bröd om dagen på sextiotalet till antiköttvänstern nu femtio år senare.
    Jag säger bara – En kanna yoghur och en knippa vass? Nej tack, ni ska ge fan i min köttbit!

    Vad gäller staden; Vitruvius: Näst språket är staden människans främsta konstverk.
    Så sant så sant; och, staden som idé förutsäter möjligheten till kommunikation och transport, mp:s vision om staden som velodrom och samlingsplats för andra länders tiggare faller på sin egen orimlighet.

  40. HenrikM

    OT

    Jag blir helt upprörd. Först läser jag en debattartikel i GP som kritiserar SLU-forskarna. De som skriver artikeln är de flesta professorer i humanekologi. Jag söker på ett av namnen, finner givetvis att personen på nåt sätt är kopplat till MP. Finner då att personen i fråga har varit med och författat en antologi för Naturvårdsverket. Här beskrivs kärnkraftverk såsom plutonium-fabriker, nån sorts ersättning av kapitalism, efter uppvärmningen kommer klimatkatastrofen, skattebefriade transaktioner på lokal nivå… etc… Varför är jag som skattebetalare med och sponsrar detta vansinne???????????????????????? http://www.naturvardsverket.se/Nerladdningssida/?fileType=pdf&downloadUrl=/Documents/publikationer/978-91-620-8498-1.pdf

  41. Rosrnhane

    Per W

    Varför inväntar min kommentar granskning?

  42. Ann LH

    Per, jag instämmer verkligen i Lennarts Bengtssons tack för att Du ständigt ger ny viktig information om ”landets verkliga tillstånd”.

    Nu till en liten men tänkvärd OT. Svenskan har redan kommit på paddan och där uttalar sig Åsa Romson, hon tycker att världens länder inklusive Kina har gett oväntat positiva signaler på sistone inför klimatmötet.
    Man baxnar!

  43. Rosrnhane: Vet inte. Men den är godkänd nu. Ibland fastnar kommentarer från ”nya” i filtret. Rosrnhane känns inte igen.

  44. Rosenhane

    43#

    Jävla stavningsprogram i nya telefoner!

  45. Ann LH #42: Tyvärr är landets tillstånd mycket värre än vad kan föreställa sig. Många, många miljarder slösas bort på strunt till ingen nytta. Ju mer man gräver i det, desto mer chockad blir man. Gammelmedia applåderar alltid alla rödgröna tokerier. Alliansen spelar hellre med än protesterar mot gröna dumheter. Frågan är om de vågar rösta på sin egen budget.

    Man har inte råd att ge våra gamla ett halvt ägg till frukost. Pengarna slut? Nej , ska användas till rödgröna tokerier och byråkraters löner.

  46. pekke

    Nu kör vi en runda igen med stigande havsnivåer och översvämningar i Svea Rike !
    Denna gång i DI.

    http://www.di.se/artiklar/2014/11/26/staderna-som-drunknar-forst/

    Utdrag: ” Det kan slå hårt mot flera av de redan utsatta områdena, särskilt på västkusten.

    ”Om vi tar dagens högvattenivå och lägger på en halvmeter högre hav, då går det inga tåg från Göteborgs centralstation som den ligger i dag”, säger Ulf Moback. ”

    Att de orkar.

  47. Sigge

    Som fastighetsägare av ett putsat hus utefter en trafikerad gata så kan jag hålla med om att trafiken måste bli renare. Det är stor skillnad hur väl putsen håller sig fräsch mot bakgatan jämfört med den trafikerade gatan.

    Trafiken har blivit mycket renare. På 70- och 80-talen så var fasaden fräsch ett par år efter att den avfärgats med ny ytputs. Nu håller den sig fräsch 6-8 år trots att trafiken idag nog är nästan det dubbla. På bakgatan så håller sig fasaden fräsch i 20 år minst.

    En annan sak som förändrats är att putsen inte flagnar från fasaden längre. Enligt putsleverantören beror det på att svavelnedfallet minskat. Svavelsyran i nederbörden gick hårt åt putsade och murade fasader.

    Jag och andra fastighetsägare som har hus utefter trafikerade gator skulle tjäna på ökade miljökrav på trafiken för att underhållskostnaderna på husen minskar.

  48. Ingemar Nordin

    När medelklassen fick råd att köpa bil på 50-talet så blev det en av de största frihetsrevolutionerna i vardagslivets historia. Men hatet mot bilen är vitt utbredd bland proffstyckarna som ser tekniken som ”onödig”. Och visst är det ”onödigt” att folk själva kan bestämma när, var och hur de vill ta sig någonstans för att jobba, lämna barnen i skolan, njuta av sina fritidsintressen, åka på semester etc. Det där frihetshatet verkar sitta djupt i den gröna rörelsen.

  49. Salasso

    Naturvårdsverket säger i sitt samrådsyttrande NEJ! NV är störste markägare på Holmön. NV är alltså staten, ändå insisterar vindkraftsbolaget Gröna Holmön AB och vill totalexploatera en av rikets mest skyddsvärda marina biotoper, Holmöarna! Hur har det bara kunnat gå så illa, så snett beträffande sv. energipolitik? Vi förväntas tydligen offra det kanske dyrbaraste vi har, den sista vildmarken till förmån för den energiproduktion som med råge är klart sämst i klassen! Läs om skandalen på http://www.friavindar.se

  50. Christopher E

    En bekant bevistade nyligen en föreläsning av Pär Holmgren. Han profeterade tydligen att i framtiden ska vi få ha en bil per tio familjer…

  51. Stickan no1

    Pekke #46

    Här är citat från Göteborgs sida om extremväder och vattenstånd:
    ”För år 2100 så beräknar man att vattenståndet är 1,0 meter högre och vid extrema väder +2,8 meter över dagens medelvattennivå. Beräkningarna bygger på olika scenarior och det finns osäkerhet i beräkningarna. Därför har vi också med ett alternativ på +3,8 meter över dagens medelvattennivå. Detta skulle kunna inträffa redan år 2100 om alla osäkerheter pekar åt samma håll. Det är inte sannolikt just år 2100, men fram mot år 2150-2250 är det troligt.”
    http://goo.gl/1KUefc

    Det börjar bli bråttom om de skall hitta 1 m högre vattenstånd på 85 år.
    Speciellt när landhöjningen är ca 3 mm år i Göteborgstrakten.

  52. Stickan no1

    Underlaget för Göteborgs underlag för 1 m havsnivåhöjning.

    http://goteborg.se/wps/wcm/connect/6b55b630-399d-4b7a-9b80-7ad3e101fa28/OPA_ExtremtvaderHavet.pdf?MOD=AJPERES

    Det är utan tvekan det värsta dokument jag läst på länge.
    Och på det skall man besluta om belopp i storleksordning en halv västlänk.

    Helt otroligt. Helt j-a otroligt.

    Ursäkta språket men nu blev det för mycket.

  53. Lasse

    #51 Stickan no 1
    Det är väl bra att trafikkontoret ägnar sig åt spetsforskning-extrem sådan 😉

    Nu är nog leden tänkt hållas torr ändå så det är främst mynningströsklar som kommer högre.
    Men SMHI har en stor del i denna hysteri! De ser trender som ingen annan kan få fram-duktiga forskare?
    Fråga till Trafikkontoret. Om forskning saknas på ett pågående fenomen-syns resultatet då inte i verkligheten?

  54. Peter Stilbs

    Stickan no 1 – noterade Du att de bygger allt på utsagor av Rockströms polare Stefan Rahmstorf i Potsdam, RealClimate-bloggen och Rockströms andre polare Will Steffen (namn felstavat) i Canberra (i den nedlagda Climate Commission)?

  55. Om nya bilar vs. gamla.
    Det pågår i tysthet en omorientering bland svenska bilägare. Många vill ha en bil från 80-talet eller äldre. För de innehåller så lite elektronik, data och automatik att de kan repareras och underhållas med ett minimum av kostnader. Trafiksäkerheten löser man genom att ha bra däck och köra förståndigt.

    Om megacities.
    Det är förmodligen där vi hamnar med en stor befolkning i världen. De överflödiga människorna placeras i bikupor där de hålls nedsövda och hållna vid liv intravenöst medan man utvinner deras avsöndrade energi till att driva kraftverk.
    På det viset kan vi på landsbygden återfå vår frihet mot att vi odlar lite lättomvandlad gröda till deras näring och vi får gratis miljövänlig el tillbaks. Se gärna filmen Brazil!
    Eller så får Bill Gates rätt i att vi städerna kan producera konstgjorda livsmedel industriellt med en högre renhet än vad som är möjligt i jordbruket. Resultatet blir nog lika fullt Brazilversionen, utan koppling till landsbygden.

  56. Peter Stilbs

    Mats Jangdal #55 – Brazil är en av mina favoritfilmer, men jag tror Du blandar ihop den med något annan? Vilken menar Du? Jag menar http://www.imdb.com/title/tt0088846/

  57. L

    #55, jag har tre 60-talsbilar i nyskick. Med moderna däck och rullbälten så känns dom tillräckligt säkra för dom krypfarter vi får köra idag. När dom var nya var det fri fart på vägarna…

  58. Mats G

    #55,56

    Brazil ligger högt upp på min favvolista också. När det gäller mänskliga batterier så är det Matrix filmerna som jag tänker på.

  59. Kenneth Mikaelsson

    Innan en ny sk miljöbil kommit ner till vad en recykled gammbils miljöpåverkan så är det dags för att skrota miljöbilen.. fast jag har aldrig skyllt de grön röda för logiskt tänkande.. de är bara avundsjuka på folk som kan välja att resa dit det ej är några hållplatser för kollektivtrafiken..

  60. Det är väl knappast en slump att klimathotsrörelsen växte fram samtidigt som Sovjetimperiet låg i dödsryckningar? När det hade blivit uppenbart för alla att kommunismen är en inhuman lära, uppenbarade sig möjligheten att fortsätta attackera kapitalismen med påståendet att den leder till utsläpp av ”klimatförstöraren” koldioxid.

  61. Är det inte Brazil som slutar med att den rebelliske huvudpersonen preppas med uppspärrade ögonlock och läggs uppkopplad i en ”kuvös” med låten Brazil på loop i öronen. Sedan zoomas det ut och man ser att det är ett oändligt batteri med sådana fångar i lagret?
    Något sådant såg jag inte i Matrix.
    Rätta mig om jag har fel, ge gärna information om vilken film det är jag tänker på.

  62. Daniel Wiklund

    Dom gröna har ett hatobjekt till kärnkraften. Läser på text-tv att vattenfall beslutat att lägga nya kärnkraftsplaner på is. Det blir kanske en storsatsning på vindkraften istället. Dom gröna har vind i seglen just nu.

  63. L

    #62, nej dom gröna har inte vind i seglen. Vattenfalls agerande är givetvis en stark protest, dagens utmarsch av Alliansen från pensionsförhandlingarna ännu starkare. Till och med i SVT grillar dom Miljöpartister om Förbifarten och Bromma, och lyfter fram kritik som att makt verkar viktigare än miljö för partiledningen. Jag kan inte tänka mig att Löfven är glad för sällskapet han valt…

  64. Pelle L

    L #63

    Och likaväl har statsminister Lövén utsett miljöpartistern Romson till vice statsminister!
    Det är ju ett hån mot vårt parlemantariska styrelseskick!
    En pladdrande person son representerade drygt sex procent av valmanskåren.

    Nej, jag tror att Löfvéns politiska talanger inte sträcker sig utanför Metallarbetareförbundets räjong.
    När det kommer till övergripande nationalekonomiska frågor är han lika rudis som de flesta politiker på vänsterkanten.
    Taktiken verkar vara ’ge dem lite ministerposter, så de håller sig lugna’.
    Men vad som skulle vara en fruktbar väg för Sverige verkar han inte ha en susning om.

    Slutsats: Det är synd om oss alla som har befordrats över vår kompetensnivå.
    När skall vi börja ställa kompetenskrav på våra högsta politiker?
    Nu verkar det räcka med att ha varit hårfrisörske- eller svetsarlärling.

  65. Johan M

    #61 Mats Jangdal

    Uppspärrade ögon låter som ”Clockwork Orange” men där rullas väl ingen bort i slutet?

    Brazil slutar i det gigantiska kyltornet där Sam blivit torterad och i en dröm blivit räddad av rörmokaren och flickvännen.

    https://www.youtube.com/watch?v=WLynM-GI_Mk

  66. ThomasJ

    Bra inlägg Per, tack för det! 🙂

    Frågan om hur höga kostnaderna är resp. vad vi får för pengarna lär nog vara snudd på omöjlig att besvara korrekt. Säkert är iaf att det handlar om gigantiska belopp.

    Resurser som tveklöst gör bra nytta för människor är medicinforskning, något som JoNova tar upp i dagens tråd, länk:

    http://joannenova.com.au/2014/11/the-good-news-medicinal-revolution-this-weeks-cancer-breakthroughs/

    Och där finns fler områden som kräver rejäla forskningsinsatser, t.ex. multiresistenta virus som bl.a. WHO klassat vara mest akut att försöka finna bot mot. Detta isf hjärnamputerad ’klimatforskning’.
    ’Ljuset’ verkar än en gång komma från ’Down Under’ – utengemärkt bra! 🙂

    Mvh/TJ