Himalaya – i klimatets klor

 Everest

Suzanne Goldenberk på  The Guardian hade i helgen en, i mitt tycke, rätt vinklad artikel om läget för glaciärerna i Himalaya.

Hon börjar väldigt målande

Klättringen till baslägret vid Everest är en resa in i en monokrom värld, ett landskap reducerat till stenar, is och grå himmel……..Det finns inga fåglar, inga träd, bara de enstaka stycken av glaciären som plaskar ner i pölar av grönt smältvatten som iskuber i någons slags gigantisk exotisk drink. (min översättning).

Väl framkommen till baslägret intervjuar hon bl a sherpan Tenzing  som menar att mycket har hänt med den utlöpare till den största glaciären i Nepal som man ser från baslägret, och att allt har förändrats just den här sommaren.  Sherpan Kancha tror att gudarna bor i berget och nu har det blivit besudlat av alla klättrare och därför är gudarna inte glada idag.  Andra människor i området berättar om djur och träd som söker sig högre upp än tidigare.

Det finns över 15.000 glaciärer i Himalaya och själva otillgängligheten gör att de är betydligt sämre undersökta än glaciärerna i Anderna och Alperna. Trots detta har man kommit fram till att många glaciärer minskar som ex de sydliggande glaciärerna i Nepal.

Suzanne har följt med 32 forskare och ingenjörer från 13 länder i en expedition för att på plats studera vad som verkligen händer. Det är nämligen betydligt svårare att få fram vetenskaplig dokumentation än lokala ögonvittnen. Vilka glaciärer smälter och hur fort? Himalayagate förra året har också gjort forskarna särskilt försiktiga i sina uttalanden.

Alton Byers från Mountain Institute är mycket bestämd kring Himalayagate  ”It was just nonsense”…”It’s absolutely staggering when you look at some of those high mountains. They are frozen solid, at minus 15 or 20 degrees, and they are going to remain that way.”

I slutet av artikeln uttrycker han ändå en stor oro

”If you are looking really long-term, say 100 or 200 years from now, at current warming trends I would say that the outlook is not good, not good at all.”

I artikeln nämns också att glaciärer som är täckta av stenar och annat bråte klarar sig betydligt bättre från avsmältning än de som ligger fina och vita. Kanske kommer den vetskapen från studien ”Spatially variable response of Himalayan glaciers to climate change affected by debris cover” publicerad i Nature Geoscience  i januari i år?  Vad som inte nämns i Suzannas artikel är att det finns glaciärer i Himalaya som växer enligt studien i Nature: 

”In contrast, more than 50% of observed glaciers in the westerlies-influenced Karakoram region in the northwestern Himalaya are advancing or stable”

På mig gör artikeln intrycket att man egentligen inte vet så särskilt mycket men hon drar ändå slutsatsen att klimatförändringarna har ”slagit sina klor” i Himalaya. Drar hon inte lite för långtgående slutsatser gentemot vad man verkligen vet? 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Anders Mohlin

  Det är tyvärr alltför många som drar långtgående slutsatser av observationer, vilka gjorts under tämligen kort tid. Och märkligt är, att ”de flesta” tycks förutsätta, att den förändring som ev föreligger kommer att fortgå i påbörjad riktning.

 2. ThomasJ

  SVT drar ytterligare ett strå till ’förvillarstacken’ ikväll med att i ’etten’ visa den genomdebunkade ’dokumentären’ Gasland, kl. 22:00.

  Mvh/TJ

 3. Bertel

  Fyller på med följande föfattare,  Manish Bapna, tillförordnad chef på World Resources Institute och Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka som lyckas göra väder till klimat mm mm.

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/09/26/utvecklingsinsatser-kan-g-f-rlorade-utan-klimatanpassningar

 4. Björn

  Det är beklämmande att så många, utan eftertanke, tar varje förändring i naturen som ett bevis för den obevisade tesen att det är mänskliga utsläpp av CO2 som är orsaken till en påstådd global uppvärmning. De verkar aldrig ha funderat kring hur det är möjligt att istider kommer och går. Glaciärerna är ett arv efter den senaste istiden och måste väl smälta precis som den stora landisen en gång i tden har gjort.

 5. Ulrik

  De röda vill ta pengar från Lomborg.

  http://jp.dk/indland/indland_politik/article2558064.ece

 6. robjoh

  @Thomas
  Har du någon länk till ”debunkningen” av dokumentären gasland? Har dålig koll så skulle gärna läsa på lite.

 7. robjoh

  @Thomas igen…
  Gjorde en google sökning, hittade rätt bra information så du behöver inte ge mig mer info.

 8. Får jag intressera damerna och herrarna i följande hyperalarmistiska artikel på SVTs hemsida?

  http://svt.se/2.22620/1.2546671/i_dag_tar_jordens_resurser_slut 

 9. Pehr Björnbom

  Carl #8,

  Detta låter som en typisk glädjekalkyl – för dem som är katastrofglada alltså 😉

     

 10. ThomasJ

  Insider om WWF:

  http://wattsupwiththat.com/2010/01/24/the-scandal-deepens-ipcc-ar4-riddled-with-non-peer-reviewed-wwf-papers/#comment-298859

  Mvh/TJ

 11. tty

  Robjoh #6

  Hittade du den här:

  http://search.datapages.com/data/doi/10.1306/03B5B46B-16D1-11D7-8645000102C1865D

  En vetenskaplig rapport om problemen med metan i källvattnet i Colorado 20 år före ”Gasland”…..

 12. Joel

  Det är nån illasinnad, med viss humor, som satt upp mig på mailinglistan till
  ”Dagens klimatnyheter
  Från Westander Klimat och Energi”

  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  

  ”Overshoot Day är här – nu lever vi över jordens tillgångar
  27 september

  I dag inträffar Overshoot day – den dag då vi konsumerat naturens budget för det här året. Det innebär att vi överskridit produktionen av jordens ekologiska resurser och tjänster tre månader innan året är slut. Om vi fortsätter i dagens takt behöver vi två jordklot i mitten av seklet, skriver WWF i ett pressmeddelande.

  – Vårt beroende av fossil energi är den starkast bidragande orsaken till naturens budgetunderskott. Men det är fullt möjligt att minska vårt fotavtryck, främja ekosystem och biologisk mångfald och byta ut fossil energi mot förnybar. Det handlar om politisk vilja och att starta omställningen mot ett resurseffektivt och hållbart samhälle, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

  Bakom Overshoot Day står organisationen Global Footprint Network med säte i Kalifornien och som samarbetar med WWF. Varje år beräknar forskarna vilken belastning som mänsklighetens konsumtion utgör för naturen – allt från vår odling av mat till våra koldioxidutsläpp.  Beräkningarna för 2011 visar att vi använder resurser i en takt som skulle motsvara den biologiska kapaciteten för 1,2 till 1,5 planeter.

  Läs pressmeddelandet från WWF ”

  Och härmed varde vi alltså i skuld?

 13. Joel

  Aj fasen, Carl #8 hade redan delgett er…

 14. Ann L-H

  Tillägg till # 10

  http://nofrakkingconsensus.com/2011/09/26/how-the-wwf-infiltrated-the-ipcc-part-2/

  Del 1 några dagar tidigare.

 15. Tommy Andersson

  Antagligen är det WWF som har gjort slut på marknandsföringskontot för klimathot  annonser.

 16. Ingemar Nordin

  ThomasJ #2,

  Gasland ”debunkad” här:

  http://www.energyindepth.org/2010/06/debunking-gasland/

 17. AOH

  http://www.pik-potsdam.de/news/press-releases/eine-landkarte-der-zukunft-neue-szenarien-fuer-den-ausstoss-von-treibhausgasen?set_language=en
   
  09/26/2011 – Behind grand projections of global warming’s impacts and recommendations for mitigation, there is huge not-so-glamourous research. 
   
  I dessa svåra ekonomiska tider tycker jag att vi skall tycka lite extra synd  om PIK:s forskare som  har det jobbigt att hinna få fram nytt material till nästa IPCC-rapport om globens situation 2300.
   
  Greklands pensionärer står i kö att ta del av denna forskning.

 18. ThomasJ

  Ingemar N. # 16: Tack, därtill här + en hel del ’juridik’… hmmm

  http://www.noteviljustwrong.com/General/fight-goes-on-against-gasland-censorship.html

  SVT = Sickna suckade satar…  😯
  (oj, mod; sorry!)

  Mvh/TJ

 19. ThomasJ

  AOH #17: För ~ 100 år sedan (?) sa en liten söt dam (~ 5 år) mig, att ’..nu ljuger du..’ när jag försökte framföra sanningen att jultomten verkligen fanns och är den 24/12 varje år. Undrar hur många ~ 5-åringars verkligheter där behövs innan PIK (läs Mr. Schellenhuber etCons.) kommer till samma ansiktsrodnad jag fick av den lilla söta damens uttalande… ?

  PIK är ett enda stort bedrägeri! Problem ligger i att de sponsras, kraftigt, av bl.a. Muenchener Rueckversicherung AG (MRAG) som i sin tur bygger sina premier på PIK’s prognoser avseende allehanda ’konsekvenser’ från PIK’s pseudoforskning om der Klimatwandel…

  Kriminellt! ICC m.fl. torde aktiveras per prompto!

  Mvh/TJ

 20. Bertel

  ThomasJ och AOH.

  Det verkar som befolkningen år 3469, på tellus yta, utesluts i CAGW-troendes framtidsprognoser?

  Jag undrar, så här 1 458 år i förhand, ifall människor kommer att känna sig kränkta/historielösa, pga att de inte blev prognostiserade(sedda), av våra (klimat)profeter, som säger sig kunna se i framtiden? med följande reservation, att de varken kan se i närtid eller i framtid? men att gissa hur havsnivån mm, mm ser ut år 2100 går utmärkt eftersom (CAGW-)tron är stark.

  PS.Eftersom all kommunikation på nätet kommer vara ”synlig” i ”all” framtid, så ber jag er människor, som lever och verkar år 3469, ursäkt för alla tokigheter CAGW-troende orsakade.
  Mvh sekulär dåtidsmänniska gällande klimatfrågor.DS   

 21. För någon vecka sedan sände SVT i repris det AlGore inspirerade allarmprogrammet. 
  En allvarlig man sa utan att rodna att Himalayas glaciärer smälter och att vattnet i floderna därför kommer att sina.
  .
  Flodernas vatten kommer från moln, regn och snö men det ignorerade han fullständigt.
  .
  Floderna är faktiskt äldre än bergen.

 22. Lars Cornell #21

  Jag har inte haft möjlighet att se aktuelltinslaget förrän igår. Johan Rockström brukar inte ljuga s a s utan mer komma med svårverifierade överdrifter och framför allt utelämna ”besvärande” sanningar.

  I inslaget i Aktuellt tycker jag faktiskt att han framförde en lögn eftersom han påstod att människan har höjt planetens temperatur med nästan en grad. Det är det ju ingen som har kommit fram till vad jag vet (IPCC ex).

  Sedan drog han detta med att havsytan kan höjas med en meter men nämnde naturligtvis inte att den har sjunkit det senaste året. Men även om man ser det som en tillfällig dipp är det ju lite svårt att se idag att takten skall öka så dramatiskt att vi går från dagens trend om ca 3 mm per år till ca 11 mm per år. Dessutom är det ju så att varje år utan denna dramatiska trendökning gör att ökningen måste bli ännu högre i framtiden.

  Ja och så sa han att färskvattenförsörjningen från himalayas glaciärer drabbar många miljader, men så är det ju inte.

  Skall man orka anmäla?

  🙁

 23. L

  Lena K, Granskningsnämnden har slutat granska klimatbluffen…

 24. Lena Krantz

  L

  Jag vet, det är mest ”for the record”.

  Om 10 år kan en granskande journalist gräva fram nämndens förehavande  och kan då ta fram alla anmälningar som man blundat för.

  😀

 25. István

  Rockström nämnde att glaciärer kunde jämföras med vattentorn.
  Och försökte se klok ut.
  Nu bygger man ju vattentorn för att hålla trycket i ledningarna, inte primärt för att försörja staden med vatten. Tornet i sig bidrar inte till vattenmängden.
  Det gör å andra sidan inte glaciären häller, om man vill ha konstant nivå på is-elendet.
  Så Rockström hade kanske rätt ändå, fast inte som han tänkte sig. 🙂 

 26. AOH

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/carlgren-andra-far-bedoma-mig_6511928.svd
   
  ”………Carlgren anser att han åstadkommit mycket under sina fem år som miljöminister. Han pekar bland annat på att han varit med och höjt Sveriges nationella mål till klimatinsatser till de högsta i Europa. …..”
   
  Vi har nog aldrig förstått hur värdefull AC har varit för klimatet

 27. olakrona

  En fördel med Carlgren är att nu inte är med längre!