Helsingfors visar vägen

Medan Stockholms stad bokstavligt talat bränner pengar på meningslösheter som CCS så pågår i vårt grannland Finland en intressant process. Det är Helsingfors stad som har startat en tävling för att komma fram till hur man skall lösa stadens värmebehov när dess kraftverk skall fasas ur.

Helsinki Energy Challenge  är namnet på den tävling de i vintras utlyste och målet är att få in förslag på hur man skall kunna ersätta stadens värmekraftverk med fossilfria alternativ. Ledordet, som nästan all verksamhet idag, är naturligtvis att minska utsläppen av koldioxid men om vi bortser från den detaljen så är tävlingen rätt så intressant.

loyly
Löyly Sauna i Helsingfors – har ingenting med artikeln att göra men om ni besöker Helsingfors så kan jag varmt rekommendera ett besök.

Helsingfors vs Stockholm

Helsingfors skiljer sig en hel del energimässigt från Stockholm. Stockholm försörjs energimässigt dels naturligtvis av den nationella elproduktionen, dels av en handfull värmekraftverk. Värmekraftverken i Stockholm eldas numera i huvudsak med biobränsle och sopor även om det fortfarande finns oljeledade värmekraftverk i reserv om det skulle behövas.  Under ett år så levereras dryga 8 TWh värme till fjärrvärmenätet.

Helsingfors är en betydligt mindre stad men dess fjärrvärmenät tycks vara betydligt mer utbyggt och hela 7 TWh värme produceras årligen. Den stora skillnaden är att nästan hela produktionen bygger på kol (53%)  eller naturgas (35%); det är detta som utmaningen handlar om. Helsingfors har i sann politisk opportunism förklarat att de skall vara koldioxidneutrala år 2035 och då får man ligga i. Som om inte det vore nog finns det beslut om att Finland i helhet skall fasa ut användningen av kol redan 2029 så det finns inte mycket tid kvar.

Om vi pratar tagelskjortor så är nog detta en av de största som någon iklätt sig  –  så blir det lätt när politiker blandar ihop verkligheten med syndernas förlåtelse.

Tävlingen är öppen för alla typer av förslag,  kravet är att man skall fasa ut fossilt bränsle och minimera användandet av biobränsle. En lösning likt Stockholm, där stora delar av värmen produceras av biobränslen,  är  inte vad arrangörerna vill se. Helsingfors motiverar detta dels med att det inte i längden är en lösning ( de verkar ta IPCC på orden och vill inte släppa ut mer koldioxid vare sig den är fossil eller inte ), dels att det skulle bli för svårt med transporter.  I Stockholm så ligger de bioeldade kraftverken antingen nära en hamn (Värtaverket, Hässelby) eller långt utanför stan (Märsta).  Kolkraftverken i Helsingfors ligger också vid vattnet med gaskraftverken ligger utspridda i staden och att förse dessa med biobränsle via lastbil är inte något man önskar.

värmepumpar

När ett av kriterierna är att minimera mängden biobränsle så återstår inte så många alternativ. Vi kan direkt avfärda alla förslag som handlar om sol eller vindkraft. Vi skall lösa värmeproduktion och att gå omvägen mellan lite-då-och-då-produktion av el till tillförlitlig värmeproduktion i januari och februari är dömt att misslyckas.

Det kommer säkert in ett eller flera bidrag med olika typer av värmepumpar. Både Helsingfors och Stockholm har idag stora värmepumpsanläggningar som utvinner värme från avloppsvatten och även om Helsingfors redan idag får åtta procent av sin värme från dessa anläggningar så kanske det finns rum för en ökning. Mängden avloppsvatten är dock begränsat och jag kan inte tänka mig att det finns så mycket att hämta här.

Ett förslag kommer säkert från St1 som nu är i fasen där de färdigställer ett geotermiskt projekt i Espoo där de borrat sig ner 6.5 km. Värmeverket kommer ha en en effekt på 40 MW vilket skall ställas i relation till de över 1000 MW som Helsingfors behöver under sex månader (i januari över 2000 MW).  Man skall väl också ha i åtanke att värmepumpar drar en hel del energi som skall tas någonstans ifrån, vi får väl kombinerad anläggningen med en vindkraftpark för att visa på en helhetslösning.

avfallsförbränning

Något annat som säkert kommer upp är sopförbränning, där Helsingfors, och hela Finland, ligger långt efter Sverige. Finland exporterar idag sopor till Sverige som svenska sopförbränningsanläggningar gärna tar emot för en ringa ersättning. Sopförbränning är nog något som även  kommer växa i Finland eftersom det i farten löser problemet vad man skall göra med alla sopor. Mängden sopor är dock begränsad och det kanske inte är troligt att Helsingfors tänker sig vara Finlands sopförbränningsanläggning. En helhetslösning lär det inte vara men det vore konstigt om inte Helsingfors utnyttjade sina egna sopor för att lösa en del av problemet.

kärnkraft

Det mest intressanta förslagen lär dock komma från grupper som föreslår byggandet av små kärnkraftverk för i huvudsak värmeproduktion. Vi har berört denna utveckling i ett tidigare inlägg om nya typer av kärnkraftverk och redan då tittade vi på Finland som föregångsland. VTT annonserade i vintras ett projekt där de skall titta på kärnkraft för fjärrvärme och det finns flera som tänkt i de banorna.

Fortum kommer säkert att sparka liv i den tio år gamla planen att dra en fjärrvärmeledning från Loviisa till Helsingfors (80 km bort, kapacitet 1000 MW).

intressanta tider

Under sommaren, fram till slutet av september, är tävlingen öppen för anmälan. De som har anmält sig kan sedan under hösten presentera sina förslag och ett urval kommer att gå vidare till en final där de kan komplettera sina ansökningar. I februari 2021 får vi veta vilket eller vilka förslag som vann. Det kommer bli mycket intressant att se hur kärnkraftsförslagen står sig i konkurrensen och vad som händer om juryn korar en kärnkraftslösning som vinnare. Finland har inte samma låsningar som vi har i Sverige i denna fråga och det kan sluta med att Helsingfors visar vägen mot framtiden.

Om koldioxidångesten visar sig bli det som släpper fram modern kärnkraft så är det frågan om man inte kommer bli klimathotare på kuppen – vem vet IPCC kanske var en genialisk ”black op” från kärnkraftsindustrin 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Tack Johan M
    Paddlade förbi Värtaverket i helgen. Där ligger också två pråmar med Stockholm värmepumpverk som utvinner värme från havsvatten.( I alla fall var det tanken på 1980 talet-har ingen koll idag)
    Där låg också en båt med biobränsle som matades in till kraftvärmeverket vid kajen.

    Jag har ett förslag som skulle minska Helsingfors utsläpp med 50%-skippa kolkraften och byt till naturgas!

  2. Johan Montelius

    #1 Lasse

    ”..skippa kolkraften och byt till naturgas!”

    🙂 klockrent! Det är nog vad de lutar åt om de skall fasa ut all kol på nio år.

    Vi får ordna ett paddelmöte – paddlar dock på Riddarfjärdssidan men får väl försöka leta mig över till den salta sidan.

  3. Håkan Bergman

    Helsingfors får rappa på, nu har vi bara sex månader på oss att ställa om, och det står i The Guardian så det måste vara sant.

    https://www.theguardian.com/environment/2020/jun/18/world-has-six-months-to-avert-climate-crisis-says-energy-expert

    Nu väntar vi bara på hur våra media ska lyckas vända den, som det ser ut just nu, varmaste och soligaste midsommaren i ”mannaminne” till nåt negativt.

  4. Jonas

    Är det inte nåt väldigt konstigt som pågår i Europa ? Asien bygger ut kolkraft i rasande tempo. Det gäller Kina, Indien, Japan, Pakistan, Indonesien och säkert fler. När The Guardian skriver att vi har sex månader på oss, så visar de en bild på ett tyskt kolkraftverk. Det vore bättre om de visade bild på de hundra kolkraftverk som är under uppbyggnad i Asien.

    För mig är det obegripligt. Om CO2-utsläpp leder till klimatkatastrof, så är vi ju körda. De åtgärder vi håller på med i Europa är ju meningslösa i förhållande till vad som pågår i Asien.

    De grönas strategi i Europa verkar vara att låtsas om som Asien inte finns. I alla fall ska man inte prata om det.
    För mig verkar det som att många människor fortfarande tror att Europa/USA är centrum. Det är vad vi gör som har den stora effekten på de globala utsläppen. Det spelar ingen större roll vad vi gör längre. Om vi ska minska CO2-utsläppen så får vi snällt finna oss i att vi måste övertyga Asien om att de ska minska sin kolanvändning. Det är de som är centrum – inte vi.

    Problemet är väl att Asien inte tror på den ”eniga vetenskapen” i väst. Det kan ju vara så att de inte är speciellt imponerade av vår ”vetenskap”. De kanske tar mer intryck av vad vetenskapen i Asien säger. I så motto är vi ju lika – ingen lyssnar på den andra.

  5. Matz Hedman

    #3 Håkan Bergman
    Lättare sagt än gjort men det bästa sättet att bromsa CO2 ökningen måste väl vara att använda en del av trillionerna till att ta hem all produktion från de länder som använder kol som primär energikälla. Det skulle ge massor av grönare jobb än de i Kina. .

  6. latoba

    #4 Jonas. Intressant. Hur kan man få våra svenska media att skriva om Asiens utbyggnad av kolkraft? Vore intressant att här se referenser till utländska tidningsartiklar som beskriver den asiatiska utbyggnaden av kolkraft. I svenska media hittar man ju naturligtvis inget.

  7. Johan Montelius

    BP gör varje år en stor sammanställning av energiproduktion, reserver och konsumtion. Om man tittar på grafen nedan över kolkonsumtionen och vilken region som helt dominerar så får man lite perspektiv på vad Helsingfors ambitiösa projekt kommer att ha för betydelse:

    https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energy/coal.html.html#coal-consumption

    (CIS är fd Sovjet)

  8. Håkan Bergman

    Matz H. #5

    Vi kan ju börja med att ta hem produktion av skyddsutrustning för vården, det skulle vara utmärkta ingångsjobb för en rätt stor grupp arbetsföra med minimal utbildning. Hörde jag gnäll från Bryssel, be dom dra åt h*lv*t* på ren svenska, rått och hårt språk är idag faktiskt effektivare än vad många inser.

  9. ces

    Medan Indien satsar på kol: https://www.hindustantimes.com/india-news/pm-modi-to-launch-auction-for-commercial-coal-mining-next-week/story-Yei1NA4iK08h9NPG6RJWvL.html

  10. Björn

    Läser man, så ser man att orsaken till tävlingen är klimatkrisen. Man kan ju ständigt undra, vilken klimatkris? Men det intressanta med specifikationen, är att kärnkraften oundvikligen kommer i fokus. Men i övrigt så är det verkligheten som visar vägen. Utan en lösning så förblir energisituationen som den är tills man i framtiden hittar en lösning, för Helsingfors innevånare, kan naturligt vis inte acceptera en energiransonering på grund av politikers tro på klimatkrisen.

  11. Jonas

    #6

    Kolla på länkarna som den här bloggen har. Det finns inlägg på GWPF, Not a lot of people.., Klimatsans.
    Om jag förstått rätt så är ambitionen 1600 nya stora kolkraftverk (typ 1000 MW) i Asien inom en 15-20 års period. Dessa är antingen under konstruktion, beslutade att byggas eller finns konkret planerade.

    Jag har också läst artiklar om att Kina har ändrat sin politik angående ”förnybara” energikällor (vind / sol).
    De kommer bara bygga sånt OM det är ekonomiskt konkurrenskraftigt med kol. Detta är en jätteomsvängning. Effekten är att Kina inte bygger nåt ”förnybart” idag.

    Jag tycker det är sjukt att våra media inte gör några reportage om Asiens energipolitik.

  12. Jonas

    #6

    har inte lärt mig hur man får det att bli en aktiv länk, så här kommer några ”passiva”

  13. Jonas

    #6

    Nu tror jag de passiva länkarna är med .Tur att jag inte försörjer mig på datakunskap.

    http://www.caixinglobal.com/2020-04-24/china-fires-up-coal-power-plant-construction-101546820.html

    notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2020/06/16/china-adds-new-wave-of-coal-plants-after-lifting-curbs/

    http://www.deccanherald.com/business/indias-coal-production-to-clock-record-700-mn-tonnes-in-fy21-coal-secretary-835857.html

    thewire.in/environment/coal-washing-environment-ministry-changing-rules

    wattsupwiththat.com/2019/11/01/southeast-asia-coal-demand-to-double-by-2040/

  14. Thorleif

    @4 Jonas

    Bra synpunkter där.

    Lägg gärna till behovet av en genomlysning av de s.k Klimatfonderna https://www.greenclimate.fund/
    Total intransparens råder eftersom bara nyckelpersoner har tilltäde till webb-plattformen trots att våra politiker skyfflar miljarder till denna typ av organisationer. Vi vet att Kinas ledarskap är en av huvudmottagarna under agenda 2030 vilket inkluderar t.ex Kinas ”uppskov” med sin klimatomställning till tidigast 2030.

    https://wattsupwiththat.com/2019/10/04/coal-to-remain-king-in-southeast-asia/

  15. Håkan Bergman

    Jonas #11

    Tror inte att Kina nånsin har menat allvar med förnybart på hemmaplan, säljsnack helt enkelt.Lika självklart som att en volvosäljare inte kör Audi. Och våra politiker och journalister går på det, trots att det borde vara uppenbart för alla att begreppet transparens inte existerar i Kina.

  16. Håkan Bergman

    DN hakar på The Guardian och budskapet är så viktigt så att artikeln än så länge är öppen.

    https://www.dn.se/nyheter/varlden/expert-varlden-har-sex-manader-pa-sig-att-avvarja-klimatkrisen/

  17. foliehatt

    @ Håkan Bergman,
    DN har nu stängt artikeln.
    The Guardian har lämnat journalistiken då de bedriver kampanj. DN är (tyvärr) vår svenska motsvarighet.
    Jag har väntat på detta upprop – Coronaeffekten har precis börjat rullas tillbaka, den ekonomiska vintern kommer att övergå i vår. Energiproduktion, transporter och resor har redan börjat öka. Årsskiftet 20/21 har dessa specifika alarmister valt på grund av kalenderorsaker – det är en tidpunkt som redan uppmärksammas av andra orsaker, ligger lagom långt fram i tiden. Om de inte drar på för fullt nu så kommer det mesta vara tillbaka i gamla hjulspår då.

  18. Staffan Lindström

    16 …..Fatih Birol…eller…Faith Bristol??? Heja DN…

  19. Staffan Lindström

    18 … Svarar mig själv: Fatih Birol f. 1958 Ankara
    Det finns en klätteranläggning ”Leap of Faith” i Bristol, England, UK…Tack för tipset, DN…:-)

  20. Staffan Lindström

    17 foliehatt eftersom jag såg den efter 15:42 kollade jag igen 16:04 … fortfarande kvar, ingen rättelse, har vi paralella universa?? …PS. Esbo svenska DS.

  21. Håkan Bergman

    Staffan L. #20

    Observant, dom har t.o.m. fetat namnet, som dom har fått rätt längre upp i artikeln. Laddade om sidan här och den är fortfarande öppen och nu uppdaterad 15:26 med samma fel. Men vi vill väl inte förstöra midsommaren för DN med en rättelse?

  22. foliehatt

    Hej – det är DNs kakor som blockar artikeln för mig. Den gick att läsa med en annan webläsare. Men till vilken nytta egentligen? same old, same old CAGW – fast med kortare framförhållning än vanligt, sex månader mot de sedvanliga tio åren. Se det som en virtuell säljares-fot-i-dörrspringan.

    Det är illa när massmedia bedriver kampanjer på nyhetsplats.

  23. Ingemar Nordin

    Det tråkiga med svenska MSM är att de är så dåliga/ointresserade av geopolitiska realiteter och sällan berättar om dem. Enligt den senaste BP-rapporten så är USA och Europa relativt starka på kol. Kina är svagt. Indien stark. USA och hela den amerikanska kontinenten stark. Ryssland är starkt.

    Å andra sidan har Kina stora fördelar med sina kopplingar till Afrika och egna naturresurser en klar fördel map rara metaller som behövs för bl.a. batterier. Kina har redan utövat utpressning mot Japan för dessa. Snart är det USAs tur att hamna i ett läge där de pressas av den kinesiska diktaturen att gå med på deras avtal.

    Kärnkraft är bra därför att de är lokala, och varje land kan själva bygga upp en autonomi så att de inte hamnar i ett utpressningsläge pga energiförsörjningen.

  24. Jonas

    Skulle gärna höra andras åsikt. Själv tycker jag det är absurt. Asien bygger ut kolkraft. Asien är ca 4 miljarder människor. Europa ska avveckla kolkraft. Vi är ca 700 miljoner människor.

    Går vi före ? Eller är vi korkade ? Ibland känns det som det senare.

    Om Asien inte tror på klimatkatastrofen (vilket jag utgår från att de inte gör) så måste de ju tycka att det är riktigt underhållande att titta på när vi avvecklar våra energisystem.

    Det är ju ungefär som att några går och tänder på en skog, och några släcker. När man frågar de som släcker om de inte borde prata med de som tänder, så är svaret att ”vi måste göra vårt bidrag. Vi ska inte prata med andra utan vi ska fokusera på det vi kan göra – släcka bränder”

  25. Rolf Mellberg

    På tal om att vi har bara ett halvår kvar att ”rädda planeten” från klimatarmageddon:
    I vårt nya internetbaserade informationsmaterial väljer man själv och mer fritt vilken syn på världen man vill odla. Som en illustration av detta fenomen kan publikationen etc användas att reflektera över vad detta innebär. Nu är det 605 dagar sen kampanjen 800 dagar kvar att ”rädda klimatet”, dvs det är just nu 195 dagar kvar. Men Corona-krisen kom ju som en skänk från ovan och borde väl ge minst 100 dagars ”matchtillägg”
    https://www.etc.se/klimat/vi-har-800-dagar-pa-oss-att-radda-klimatet

  26. Mats Kälvemark

    #24 Jonas
    Spot on! Koldioxidjakt är nåt som i första hand bedrivs av EU, som med tilltagande hastighet gräver sin egen ekonomiska framtidsgrav allt djupare medan en stor del av resten av världen står bredvid och tittar på och ler medlidsamt medan de i ökande takt bränner kol i kraftverk med högeffektiv rening av rökgaspartiklar. Billig energi för att bygga välstånd för folket är deras prio 1 och intresset för grön energi är enbart ”kosmetiskt” för att utåt bygga en vacker fasad. Sverige tar inom EU självpåtaget ledartröjan i en naiv förhoppning att andra skall följa efter. Vi svarar för ca 1 promille av världens CO2-utsläpp och har en sänka i skogstillväxten som gör att vi redan nu är på ”netto-noll” utsläpp. Kina svara för 28%. Tillsammans med andra länder utan åtaganden om begränsningar av utsläppen svara de för 52% (Global Carbon Atlas). Vad är det för land vi lever i och vilka politiker har vi valt? De verkar att aldrig ha varit i kontakt med verkligheten i omvärlden.

  27. jensen

    Skall bli intressant att höra på vad sommarprataren kommer att trumpeta om. Kanske skall hon på något sätt färdas till Kina och i arga ordalag övertala överheten där att stänga alla fossila kraftverk i stället för öppna så många nya?

  28. Lars

    OT men ända lite anknytning till Temat ”fraga folket” – Europeiska kommissionen har startat en enkät angaende klimatmalen. Svara gärna pa enkäten, men förvänta er inte utrymme för kritiska asikter. Det är lite som att svara om man hellre vill ha Pest eller Kolera, alternativet ”jag vill förbli frisk” finns inte. Jag antar att omröstningar i Kina ser ut sahär.

    https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12265-2030-Climate-Target-Plan/public-consultation

  29. LM

    Räcker väl med ett citat vad de håller på med?

    At the U.N. Summit at Rio in 1992, the Conference Secretary-General, Maurice Strong, said “Isn’t the only hope for this planet that the industrialized civilization collapse? Isn’t it our responsibility to bring that about?”

    Ni vet väl om att Agenda 21 slår i med storsläggan nu på WIld11-kongressen i oktober, Kina. Där ska man sätta ett år då minst 50% av planeten ska ”skyddas”…Idag är det ju satt till 17% fram till 2020. Sverige nådde bara 11%. Nu har våra politiker lite att jobba med för att utöka naturreservaten…

    ”WILD 11’s goal is two-fold: 1) to influence the global decision-making process and create new leadership, so we seize this critical moment in history, and 2) to take the ambitious and necessary step of agreeing to protect and interconnect at least 50% of Earth’s land and seas. The 11th World Wilderness Congress is an essential milestone on the way to the historic 2020 decision in China.”

    https://wild11.org/the-congress/#2020

    EU har även lanserat ”farm-to-fork”-agendan precis så nu ska de bestämma vad vi ska äta och vilka ska få finansiering..extra moms på kött- och mejeriprodukter ber de om sina medlemsländer att införa…passar ju bra sen när Wild11 är klar också då man rensat bort alla bönder.

    ”The Great Reset” är lanserad också av World Economic Forum” för införandet av det nya ekonomiska systemet, som klimatmarxisterna velat ha (Cristiana Figueres), där ALLT ekonomiskt och handelsativitet är kopplat till klimatagendans ramvert samt 4:e industriella revolutionen dras igång på allvar nu…

    Lycka till!