HEAVEN + HELL

 

Under de senaste dagarna har jag roat mej med att läsa professor em. Ian Plimer´s senaste, HEAVEN + HELL

51xb2iI6HdL._AA160_

Roat mej? Ja, han är oförskräckt vidlyftig och drar sig verkligen inte för att provocera. Han har inte värjt sig för att argumentera med vare sig kreationister eller miljö- och klimatrörelsens fundamentalister och naturligtvis är han kontroversiell. Han är dock ovanligt välinformerad både när det gäller tid och rum och har ingenting emot att på sitt speciella sätt ge sig på hur Påven lotsats vilse i klimathotsfrågan. Bokens undertitel är självklar för dem, som följt UNFCCC och debatten genom åren, ”The Pope condemns the poor to eternal poverty”.

we_decided_scr (2)

1994 publicerade Plimer ”Telling lies for God”. Den handlar om hans debatt med kreationismen. En av hans vänner sade då till honom att den civiliserade världens verkliga fiender var de rabiata miljöaktivisterna och att hans träta med kreationisterna bara var en träningsrunda inför det stora slaget. Så rätt vännen hade!

Plimer bjuder på en del Obekväma Sanningar tex:

Påvens encyklika 2015 gör samma misstag som kyrkan gjorde 1615. Den placerar jorden i centrum istället för solen. Har Påven blivit upplyst om att klimatet, ett komplext system, blivit reducerat till att endast påverkas av en enda variabel?

Klimatvetenskapen har gjort två förutsägelser, den ena är om framtida temperatur, den andra om s.k. hotspots. Båda har med tiden visat sig felaktiga.

Fler människor dödades av Stalin´s Lysenkoism och de kollektiva jordbruken än av Hitlers utrotningskrig. Det är dessa moderna Lysenkoister, som Påven nu har slutit i sin famn. Första industriella revolutionen var Västerlandet´s, den andra pågår i Asien, den är ostoppbar och slaget står nu om den tredje.

Påven ignorerar den enda testade och bevisade vägen ut ur fattigdom. Han borde ha fått insikt om att ökad användning av fossila bränslen håller fattigdomen borta och inte tvärtom.

De gröna aktivisterna och deras partier har kidnappat regeringsmakten i västvärlden vilket medfört att vetenskapen där har försvunnit från politiken.

Det är tydligt att påven är på väg mot Paris men utan karta.

i99bjchwhi4ez7rph93k

På väg mot Paris, utan karta?

I ett kapitel jämför Plimer kreationister med miljö- och klimataktivister:

Båda grupperna har blind tro, som de anammat utan analys, logik eller kunskap och ingen kritisk analys, logik eller kunskap kan sedan ändra deras tro, de använder en mycket snäv bild av världen för att nå sin omvärldsanalys.

Båda har sina profeter och båda grupperna publicerar sina verk i egna journaler över vilka det är en sträng redaktionell kontroll och inget arbete, som skulle kunna rubba deras förutbestämda meningar, ser dagens ljus i dessa journaler.

Sträng kristendom genomsyrar båda grupperna, som t.ex. frälsning med hjälp av donationer och katastrofsyn både på världen av idag och i framtiden och båda tror att mänskligheten har förstört jorden på grund av sina synder.

Båda viftar bort historien, det är speciellt svårt för kreationisterna eftersom det fanns städer och imperier innan jorden hade skapats.

Klimatorganisationerna förbiser stora mängder data och håller dessutom sina data i sådan kaotisk oordning att de blir oanvändbara. Inte nog med det, de hittar på data, de justerar data, de vältrar sig i obskyr vetenskap och tolkar varje naturlig variation som exempel på sin tro. Men varför använda data när åsikter ändå är en fråga om tro.

Båda håller möten och konferenser bakom slutna dörrar som tex när påvens encyklika, där man förutom Schellnhuber´s framfart ser spår av Naomi Klein, arbetades fram.

Båda grupperna okvädar oliktänkande och undviker debatt om sina budskap.

Båda grupperna är antihumana, ingen av grupperna är särskilt intresserad av miljön och de ser inget problem med totalitära system och förlust av frihet.

 

 2ec29f4546

Sist i boken kommer ett kapitel, ”The Moral Case” där Plimer redogör för olika delar av aktuell vetenskap som kan ha bäring på klimatfrågan. Varje delavsnitt avslutas med en jämförelse med miljöencyklikans motsvarande uppfattning. Inte heller här drar han sig för att säga sin mening. Plimers kapitel är naturligtvis ytterst läsvärt och överensstämmer innehållsmässigt väl med:

THE PAPAL ENCYCLIKAL A critical Christian response av Peter Forster and Bernard Donoughue

http://www.thegwpf.org/content/uploads/2015/07/Forster-Donoughue1.pdf

eller Indur M. Goklany´s The Pontifical Academies´ BROKEN MORAL COMPASS

http://www.thegwpf.org/content/uploads/2015/06/Vatican-compass.pdf

Påvens miljö(och klimat-)encyklika finns att läsa här.

http://signum.se/pavens-nya-miljoencyklika-offentliggjord/

Och, vem har anmält den, om inte vår förre miljöminister Andreas Carlgren, som bland annat lyfter fram:

”Påven menar att det behövs ”starkare och mer effektivt organiserade internationella institutioner” och att dessa får ”befogenhet att införa sanktioner”. Han instämmer med tidigare påvar som krävt ”en verkligt global politisk myndighet”. (175)”

I följande citat visar exministern (C) sin djupa insikt i klimatfrågan

” …Den speglar erfarenheterna från dem som korsar Medelhavet från Afrika eller tar sig över floden Rio Grande i USA för att det är deras enda hopp om ett bättre liv utan klimatförändringar och fattigdom…”

Och, jag som trodde att klimatförändringar var ett globalt fenomen.

Ann Löfving-Henriksson

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. BoE

  On topic..

  Göteborgsposten har frisknat till,

  Denna ledare i dagens GP är en skön själs bekännelse…. Såååå tillämpbar i den postmoderna ”verkligheten”.
  http://www.gp.se/nyheter/ledare/kronika/1.2900714-adam-cwejman-ideologin-skymmer-kunskapen

 2. Björn

  Ja, Plimer´s liknelse mellan kreationister och miljö- och klimataktivister, är en fullträff. Dessa grupper är lika fanatiska och obegåvade. De saknar sammantaget förmåga till rationell analys av verkligheten och de är på stadiet där bara en variabel kan hållas i huvudet samtidigt.

 3. Mikael W.

  Tack för recensionen!

  Ian Plimer är en fantastisk kille. Hans bok måste vara underbar!

  https://www.youtube.com/watch?v=94BeCbh80EQ

 4. Håkan

  Är det rätt att säga att påven lotsats vilse? I den position han är kan han välja vilka rådgivare som helst, ansvaret för resultatet är hans eget.

 5. Ann LH

  BoE #1
  Jag läste också ledaren och skickade genast ett tack tillsammans med just den jämförelse Du påpekat. Han behöver all den uppmuntran han kan få! Debattfolket på tidningen vaktar åsiktskorridoren nogsamt.

 6. Ann LH

  Håkan, Du har kanske rätt men han har åtminstone låtit sig lotsas, vilket ju får en annan och allvarligare innebörd.

 7. PelleB

  Rockström och Plimer hos Skavlan på fredag. Sorry in your dreams!

 8. Lasse

  Påven borde lita mer på vår skapare!
  Han har gjort ett sinnrikt naturligt system med termostat om det blir för varmt.
  Men för att travestera Johan Kulenstjärna SEI-”varför ifrågasätta våra naturliga processer som givit oss välstånd när alternativet till välstånd är en gammal och smutsig fattigdom. ”

  ”– Jag kan förstå att man vill ha en diskussion om klimatet, men jag har väldigt svårt att förstå att man vill försvara en gammal fossilbaserad smutsig ekonomi.”

 9. Lasse, skippa de sista orden (som fö är en typisk halmgubbe) så blir det hela helt korrekt:

  ” Jag kan förstå att man vill ha en diskussion om klimatet, men jag har väldigt svårt att förstå ”

 10. Lars W

  Stort tack till Ann LH för detta och tidigare inlägg!

  Jag hade den utomordentliga förmånen att bevista Ian Plimmers föreläsning i Köpenhamn 2009. Det var en av de bästa och roligaste föreläsningar jag varit med om. Hanns hjärna är något helt utöver det vanliga. Han talade i en timmes tid nästan utan andningspaus. Rätt ur påsen utan manuskript… Faktaspäckat som bara den. Han hade dessutom själv bekostat deltagandet i konferancen… Tänk om vi kunde få hit honom till ett seminarium el liknade..

 11. Lars W

  Plimer förstås. Får skylla på dyslexien!

 12. Bim

  PelleB # 7
  Skavlan hade Jörn Donner förra veckan. Jörn Donner berömde Skavlan för att vara ”snäll.”
  Det var snällt att intervjua Jimmie Åkesson, ”Man måste tala med sina motståndare, sa han.
  Strax efter sa han, ”Jag vill inte ställa till oreda, då klipper ni bara bort det. flinade han ”
  Jag fick för mig av Jörns min att döma att han visste precis vilket falskspel som Skavlan utsatte Jimmie Åkesson för.
  Jag undrar egentligen hur långsam i tanken Skavlan är, han verkar inte fatta ironi. Hans följdfrågor verkar fladdra iväg åt ett helt annat håll ibland.

 13. Ann LH

  Lars W, Plimer på Sverigeturne’ , det vore något.
  Fick han som nu snart Singer m.fl. initierade smyga i kulisserna där i Köpenhamn?
  Tänk om det kunde gå fram till allmänheten att det är de politiskt besudlade som kommer fram i media, medan de med kunskaper och insikter från den vetenskapliga traditionen stängs ute. Hur många sådan vetenskapare får komma upp på den stora scenen i Paris? Noll?

 14. Allan Forsling

  Varför inte försöka få till ett Klimatupplysningsmöte på nästa Almedalsvecka? Media kan ju knappast negligera det…. Låt Rockström tala också, men även de som är skeptiker och kunniga.

 15. Slabadang

  Mange mange tack Ann L-H! 🙂

  Fanatismen fungerar alltid på samma sätt. Bokstavstroendet är det stora gemensamma. En del läser Koranen andra bibeln Marx eller Ipcc skrifter det är bara skrifterna som skiljer fanatikerna åt. Tunnelseende och inbördes bekräftelse och beundran och NOLL kritiskt tänkande!

 16. Lars W

  Ann LH,
  Det var en mycket spännande och något tumultartad vecka. Konferancen ägde rum i Peter Wessels residens, mera känd under namnet Tordenskjold. Beryktad från Dynekilen och Marstrand. Utsökt stuckatur i taket mm. Singer anlände med entourage, cool som bara den och kristallklar i knoppen, turnerade impertinenta påståenden om sina iev kopplingar till Big Oil med elegans. Plimer var inte rädd för någonting men hade bråttom hem till Australien. Henrik Svensmark fick hjärtstillestånd framför öppen kamera, det var en ung glaceolog som hade mopsat sig. Lord Monckton blev nedslagen av en polis. En reporter från The Guardian blev utbuad. Ja det var ett litet urplock om vad som begav sig.

  Bästa hälsningar Lars W

 17. Ann LH

  Lars W, tusen tack för reportaget! Det låter som om det vore riktigt häftigt där nere i Köpenhamn trots Al Gore effekten, med avkylande snöblask och virvelvindar. Vi får hoppas att det blir så att säga lagom häftigt nere i Paris, men lite verbalt slagsmål skulle inte skada. I det fallet lämnar sannolikt motståndet Walk Over trots sitt nära nog oändliga övertag i antal ”mannar”. Singer verkar skör och lite väl märkt av tidens tand, men fortfande redo för barrikaderna. Monckton kan väl knappast åka till ett så här stort spektakel utan att falla från skyn eller liknande. Biopremiär lär det i varje fall bli enligt Climate Depot.
  Ja, lite spännande blir det och vi har åtminstone Jacob Nordangård på plats.

 18. Mikael W.

  Kolla Ian Plimer på youtube!

  https://www.youtube.com/watch?v=-bpt2QtxLjc

  Otrolig kille!