Har Tällberg kroknat i motvinden?

Dagens artikel på SvD Brännpunkt från Tällberg Foundation innehåller en del vettiga saker och inte ett ljud om klimatet. Jo en sak, det svenska företagsklimatet.

Har även nu opportunisterna i Tällberg insett det lönlösa i att gå vidare med en stendöd fråga?

Även Anders Wijkman på Newsmill nyligen har börjat inse en del saker.

Det verkar lite som om eftertankens kranka blekhet börjat hinna ikapp de allra värsta alarmisterna. Att jordens fattiga behöver energi är ju något som både denna blogg och Stockholmsinitiativet drivit starkt de senaste åren. Att sen Anders hemfaller åt lite sol-,vind, och vattenretorik må han vara förlåten denna gång. För jag är helt säker på att han inser att dessa energiformer omöjligen kan försörja miljarder människor med billig energi.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Opportunisterna i Tällberg är verkligen patetiska. Titta på deras lista som placerar Sverige i topp, en lista som med andra parametrar hade placerat oss i botten. Precis som med klimatfrågan väljer man ut det som passar agendan och försöker framställa det som sanning.

 2. AOH

  Videoupptagningar från Tällberg
  http://webbtv.compodium.se/yes2010/

 3. AOH

  Tällberg
  http://webbtv.compodium.se/yes2010/005/
  Hans Rosling är det alltid intressant att lyssna på

 4. L #1

  Jag tycker nog personligen att det är bättre att marknadsföra Sverige som ett ganska bra land, än att tjata om att allt är sk-t i det här j-a landet.

  Om man kan hygglig engelska så kan man flytta och bosätta sig i stort sett var man vill. Men då måste man vara lite företagsam.

 5. Ingemar

  Vilket fjäsk: ”Sverige är bäst i världen. Ja, vi är faktiskt bäst i världen på allt (utom det bagatellartade näringslivet och dess dynamik). Vi är fortfarande bäst i världen, TROTS en borgerlig regering den sista mandatperioden. Och inte bara det, vi är också utomordentligt blygsamma!”
  Detta sagt av en organisation som arbetar för högtryck på att underminera både välstånd och frihet.

 6. L

  Uffeb, det handlar inte om att marknadsföra Sverige, utan om att sätta sig på höga hästar och tro att resten av världen ska låta sig imponeras…

 7. Gunbo

  Var det nån som såg på Aktuellt  från nationaldagsfirandet där bl a nyblivna svenska medborgare intervjuades? En amerikan hade just fått papper på att han nu var svensk och på frågan vad han upplevde var så speciellt med Sverige svarade han: frihet och rättvisa. På frågan om detta gällde i jämförelse med USA svarade han jakande.
  Tänk så olika bild folk kan ha av ett land.

 8. FcH

  Såg en artikel om radon i Villaägarnas tidning. Finns ett förslag att radongränsen ska sänkas till max. 100 becquerel . Artikelförfattaren skrev att på Strålskyddsinstitutet var det ett skämt att fler levde på radon än de som dog av det.  Ungefär som larmet om koldioxid och klimatet. Det finns för många klimatcoachar i Sverige som lever på skrämselpropaganda. Tänk om våra politruker insåg det!

 9. Slabadang!

  På SVT???
  Nä menar du! vilken överaskning!! Frågade inte journalisten om han var asylsökande av humantära skäl också? Kanbske flykting enligt FN stadgan.På flykt från den onda kapitalismen?

 10. L #6
  Nej det handlar inte om att sätta sig på höga hästar.
  Det handlar mest om ett jäkla gnäll som skadar Sveriges rykte och som gör att den som gnäller mår ännu sämre i Sverige.

 11. L

  Gunbo #7, jag tittade på Aktuellt i SVT Play och där fanns inte din amerikan. Jag tittade då på Rapport och där fanns en som sa att Sverige hade förändrats de senaste årtiondena men hade fortfarande stor rättvisa och människor levde i fred med varandra. Det var allt.
  Tänk så olika bild folk kan ha av ett TV-program.

 12. L

  Uffeb #10, kommenterar du dig själv eller vad yrar du om?

 13. Gunbo #7

  Jag såg inte inslaget på TV på vår Svenska flaggas dag.
  Men jag läste reaktionen från den där Slabadang!
  En person som jag aldrig träffat och knappast ska ha någon uppfattning om.
  Men här florerar ju uppfattningar om människor man aldrig mött, och det är kanske en del av charmen med den här bloggen…
  Det förtydligar liksom bilden av den som skriver även om det skrivs anonymt.

 14. Gunbo,  Uffe B mfl

  Vem har någonsin ifrågasatt att folk kan både gilla olika saker och ha olika uppfattningar om politik? Eller vem har någonsin ifrågasatt att där finns de som (tror sig) vinner på olika transfererningssystem och/eller konstruerade satsningar och  bidragsutbetalningar?

  Herrejösses där finns hela industrigrenar (tex tillverkng vindkraftsverk osv) som enbart existerar pga politiska beslut att vinga folk att betala för ngt de aldrig skulle betala för frivilligt.

  Vem är av uppfattningen att där inte också finns (kortsiktiga) vinnare på att göra ett mycket större flertal till (betalande) förlorare?

  Men även oavsett det är det väl inte konstigt ifall där finns amerikaner som gillar att leva i Sverige så som det ser ut idag. De av dem jag känner har tex valt att leva här efter att de har gjort ekonomisk och annan karriär innan de kom hit. Och deras val ter sig iaf rationellt för mig … alltså att Sverige har mycket att erbjuda för dem som vill trappa ner. Speciellt om man har tjänat sina pengar tidigare (och slipper redovisa dem här) ..

 15. L #12

  Jag kommenterade dig och citerade ”höga hästar” ur det här inlägget från dig.

  ” Uffeb, det handlar inte om att marknadsföra Sverige, utan om att sätta sig på höga hästar och tro att resten av världen ska låta sig imponeras…”

  Om du glömt hur du gnällde från början så får du väl tänka efter eller bläddra bakåt…  och om du vill placera Sverige i botten med dina parametrar så är det OK för mig.

 16. L

  Uffeb, jag ”gnällde” på Tällbergarnas orealistiska topplista. Inget annat.

 17. FcH

  Jo, och så är det garanterat i fler fall än bara radon. Att fler är anställda/försörjda genom lagar, regleringar och/eller skattebetalningar att hantera ett sk ’problem’ än där finns människor som har samma problem.

  Och de är bara ytterligare ett bevis på hur bidragsutbetalningar tenderar att permanenta sig och generera viljan att expandera dessa …

  Uffe B #13

  Skriver du någonsin saker som inte främst handlar om andra kommentatorer här vilka du aldrig har mött?

  (Jo, jag vet att du också skriver förnumstiga frågor och att du upprepat att du är nyfiket sökande. Och att du annars ibland lite mästrande försöker skriva vissa självklarheter såsom om de vore visheter, och önskar förklara för dem du skriver till att dessa ännu inte skulle vara medvetna om dem. Men bortsett från dessa, som inte heller handlar om sakfrågan, skriver du något alls som inte handlar om person?) 

 18. Jonas N #14

  Nu är du lite försiktigare när du placerar ut dina Halmgubbar.

  Nu kallar du dom ”vem har…”

  ”Vem har någonsin ifrågasatt att folk kan både gilla olika saker och ha olika uppfattningar om politik? Eller vem har någonsin ifrågasatt att där finns de som (tror sig) vinner på olika transfererningssystem och/eller konstruerade satsningar och  bidragsutbetalningar? ”

  Sluta gärna med Halmgubbarna JonasN.

  Det blir kortare och enklare om du bemöter vad någon sagt och menat, än när du kör vidare med påhittade argument att bemöta. (s k Halmgubbar)

 19. Gunbo

  L,
  Sorry! Jag kollade inte så noga om det var Aktuellt eller Rapport inslaget gick i. Det var på TV i alla fall. Ursäkta att jag vilseledde dig.

 20. Gunbo

  Jonas #14,
  Tänk så mycket känslomässiga värderingar och svammel en liten kommentar, om en amerikan som velat bli svensk medborgare, kan leda till!

 21. L

  OK Gunbo, uppenbarligen var det varken Aktuellt eller Rapport, eller så har dom klippt bort halva inslaget. Lite kul att några här ändå har förmågan att kommentera både det och en topplista dom inte läst… 😉

 22. Jonas N #17

  När jag kommenterar din inlägg så handlar det numera mest om dig och hur du uppträder på den här bloggen.
  Och även om jag försöker undvika att kommentera dina inlägg, så har det att göra med att du tidigt slutade svara på frågor.
  Du skrev hellre spydiga kommentarer om den som frågade.

  Du har vid något enstaka tillfälle skrivit något om en sakfråga som hört till ämnet. Men mest har du angripit olika personers inkompetens eller felaktiga syn på världen och livet. Eller ställt motfrågor i stället för att svar.

  Men eftersom jag har erfarenhet av att du alltid vill ha sista ordet så bjuder jag på det den här gången också.

  Och privat i det verkliga livet är du nog både resonabel och trevlig. Det tror i alla fall jag.

 23. Gunbo

  Uffeb #13,

  ”Men här florerar ju uppfattningar om människor man aldrig mött, och det är kanske en del av charmen med den här bloggen…”
  Ja, jag kan hålla med dig om att den här bloggen är charmigare än UI t ex, när det gäller deltagarna.

 24. Uffe …

  Du använder begreppet ’halmgubbar’ fel, på samma sätt som du gjort många ggr tidgare. Jag har inte tillskrivit någon enda en position denne inte företräder.  Vad jag har påpekat är att där inte föreligger ngt konstigt i ngt som någon framhäver som en skenbar motsättning eller konstighet …

  Väsentligen ger jag  medhåll till just dessa, genom att jag frågar ”Vem har någonsin [hävdat någt som påstår raka motsatsen”

  Och jag påpekar därigenom att ståndpunkten som framförs inte är kontroversiell, genom att ingen företräder dess negation. Det är inte en halmgubbe, Uffe B.

  Du kanske har hört talas om den metoden att skilja en floskel från en ståndpunkt med substans. Alltså att man formulerar antitesen och avgör om det även finns sådana som företräder den.

  För om antitesen är en ’halmgubbe’  (ngt som ingen framhärdar) då var den framförda ståndpunkten en floskel.

  Och ja, det skulle bli kortare och spara tid om du inte vevar mot påhittade motbilder, Uffe B. Sådant som kallas ’halmgubbar’ … och ifall du lärde dig begreppets innebörd.

  Och jag brukar bemöta ifall jag ser skarpa invändningar riktade mot mig. Du är den som brukar smita när du just innan försökte få in ett personangrepp mot någon (oavsett om det rörde sak eller bara personlighet), och då gärna med en smiley hävdandes att du inte alls menade det så …

  Your call!

 25. Redan de gamla grekerna kunde använda sig av Halmgubbar i sin retorik, men namnet var inte uppfunnet då…

 26. … tillägg #25

  Och den retoriska finessen med ”Halmgubbar” är helt OK i en diskussion mellan parter ”live”.
  Men i skriftlig form på en chatt eller blogg så blir den bara löjlig på grund av att den blir överdrivet effektiv (den lurar publiken), eller leder till ändlösa beskrivningar om vem som egentligen sagt vad…

 27. Gunbo #20

  Jag har inte sett inslaget, men av L:s kommentar att döma föreligger möjligheten att du broderade intervjun med egna känslomässiga värderingar och lite svammel ..

  Men det vet jag som sagt inte i detta fall. Däremot att det isf inte vore första gången.

  😉

  Uffe #22

  Ifall du hävdar att jag inte disktuerar sakfrågor (annat än vid något enstaka tillfälle) är du totalt väck. Men jag disktuerar inte vem som helst, det stämmer.

  Jag har inte uppfattat dig som så särledes intresserad av sakfrågorna. Mer som någon som försöker delta medelst förnumstiga fraser, påpekanden, men än oftar genom sådant du anklagar mig för: Kommentera andra kommentatorers inlägg, men än hellre deras personligheter (som du vill deducera ur inläggen)

  Jag håller mig iaf till att försöka hantera vad folk faktiskt skriver, säger och argumenterar för. Och när och varför jag anser att det är floskler och rappakalja …

  Du verkar mest vilja använda ordet ’halmgubbe’ som synonym för att inte få medhåll eller bara bekräftelse …

  Sorry, jag kan inte hjälpa dig med det problemet. Bara påpeka det.

 28. L

  Min limerick om en halmgubbe i Idre skulle också ”lura publiken”… 😉

 29. Uffe B # 26

  Ja, detta har du hävdat otaliga ggr. Men den distinktionen är dels irrelevant (fenomenet är oberoende av forum/mediet) och dessutom felaktig: Det är enklare att gå tillbaks och se vad som faktiskt hävdades (av båda) om det sker skriftligt.

  Men jag har visst påpekat detta flertalet ggr för dig förut, utan att det sjunkit in … eller hur?

 30. Skogsmannen

  OT, men kanske inte ändå!

  Nu skall kvicksilver totalförbjudas enligt förslag från Andreas Carlgren.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/totalforbjud-kvicksilver_4829253.svd

  Med bakgrund av att lågenergilampor innehållande kvicksilver har introducerats som alternativ (med syfte till att minimera ”CO2-hotet”), måste man ställa sig frågan om den ena hjärnhalvan vad den andra hjärnhalvan gör?

 31. Mats Jangdal

  Halvhjärna, var ordet.
  Får man vara så elak? Hemskt gärna, helhjärtat!
  Usch, nu blev det ännu värre. Satir är svårt och nu var jag grinig också.

 32. Slabadang!

  En överdriven halmgubbe?

  Är den riktigt bra så blir den satir eller sarkasm! 🙂  🙂  : )

 33. bom

  Jamen det är väl en fin idé att förbjuda ett grundämne! Det förra som dom försökte med var bly. Varför köra med dessa ideliga halvmesyrer? Förbjud hela periodiska systemet vet jag. Då är vi tillbaka i 1600talet och det är väl det som är meningen eller hur. Guldförbud! Mmmmm!

 34. bom

  Asch fan nu for jag vill igen – Vi förbjuder Andreas Kalgren (obs avsiktlig felstavning) istället –  det borde lösa hela problemet. Avskaffa miljödepartementet samtidigt för det är ju på allvar AGW – så mycket blå rök och varmluft som där produceras.

 35. Varför inte ta till storsläggan på en gång och förbjuda atomer, det hörs ju på själva ordet att dom är farliga.

 36. Rosenhane … du har rätt. Precis allt som någonsin har varit farligt, och även sådana som varit farliga och vållat stora skador … har bestått av atomer.

  Men vi kanske skall ge dispens till att använda atomer till sådant som bara är positivt. Efter vederbörlig prövning förstås!

  (Ja, jag vet, detta är en oerhört fånig drift med dumförbudsivrarna. Men ibland upplever jag dem vara bara aningens aningens mindre stolliga som i mitt ironiska förslag ovan. Alldeles för många av dem)

 37. Mats Jangdal

  Öh, jag tror att vi hamnat lite OT och jag är medskylig.
  Men Anders Wijkman, han har alltid rätt. Oavsett vilken trend eller modefråga som står på den politiska dagordningen så är han där för att de skydda svaga människorna.
  Har han en walk-in-closset med straight faces där han går in varje morgon och tar på den för dagen mest klädsamma? Hur många gånger har karln bytt parti? Åsikt?
   
  OT, nej vi behöver inte förbjuda periodiska systemet eller atomer. Det räcker om negativisterna (socialister, kollektivister och gröna aktivister) får bestämma att antimateria är viktigare än materia.

 38. Bertel

  Skogsmannen #30

  Läste artikeln och första tanken var helt riktigt,men vad skall vi göra med lågenergilamporna, lite längre i artikeln kommer fram ett av de troliga skälen till denna förbud.
   
  Enligt artikeln är det kolkraftverken som står för de ”stora” kvicksilverutsläpp och det är dit förbudet är riktad(endast gissning från min sida), förutom hälsoaspekt. 

 39. Skogsmannen

  Bertel #38

  Nja, det påstås i artikeln att de största mängderna kvicksilver kommer från kolkraftverken. Men det står även ”Börja med att stoppa kvicksilver i produkter där det finns alternativ, säger kanslichef Anne-Sofie Andersson vid Chemsec”.

  Jag undrar fortfarande om den ena hjärnhalvan vet vad den andra hjärnhalvan gör! Beslutsprocessen känns inte helt ”koncistent”.

 40. Bertel

  Skogsmannen #39

  Du får ursäkta min ev överdriven misstänksamhet, men det skulle kunna vara  ett väl planerat krypskytte med sikte på kolkraften, men det kan likaväl vara en sann oro för höjda kvicksilverhalter i vår omgivning.

  Sen det här med hjärnhalvorna skapar många frågor.
  Det kan vara en klimatpersonlighetsklyvning på organisations nivå.Totala kortslutningar inträffar, när syftet är att besluta/samarbeta för allas bästa med klimatet i tankarna(troligen är ordet klimat tillsammans med kviksilver som skapar överhettning och resulterar i osammanhängande beslutföljder).   

 41. Peter Stilbs

  Jag läste artikeln on kvicksilver i SvD i morse – man undvek nogsamt – trots en extra ”faktaruta”,  signerad Susanna Baltscheffsky – att nämna kvicksilver i lågenergilampor med ett enda ord.

  Minns faktiskt när sådant kom på tal för ca 20 år sedan – Naturvårdsverkets chef Walfrid Pålsson satt i rutan med en miljöpartist och lärde lyssnarna att ”Man kan inte förbjuda ett grundämne” …

  Men nu tycks folk tro det. Bly och kadmium nämndes också i artikeln.

 42. Bertel

  Lite OT

  Lyssnade på ekonyheterna nyss och Centerpartiet har ifrågasatt Svenska naturskyddsföreningens opartiskhet. Äntligen!!!
  Representanten (”missade” memorera namnet,minnet är flyktigt) för Centern antydde/påstog att naturskyddsföreningen, för miljöpartiets agenda(det tredje språkröret?).

  Naturskyddsföreningen dementerade förståss påståendet.(fast Centern är nog rätt ute, enligt min åsikt).

  Rätt eller fel, men det är befriande att höra naturskyddsföreningen hamnar under lupp,ang sin  politiska agenda.
  De har kommit aldeles för billigt undan i sin iver att skapa världsomfattande styrmedel dvs skatter för klimatets bästa och blandat in världsvälten mm för att berättiga utomparlamentariska metoder för att styra rätt, de arma och okunniga, människorna i sina  livsval.

    

 43. Skogsmannen

  Bertel #40!

  Jo, jag slogs också av tanken att man ägnade sig åt krypskytte mot kolkraften. Men – för att travestera lite på din skrivning under #40 – eftersom uttryck som orden klimat eller kvicksilver i sig är tillräckligt laddade för att skapa överhettning och resultera i osammanhängande beslutföljder, kan en samtidig användning av dessa två ord få oanade konsekvenser i form av antalet separerade hjärnhalvor i en organisation!

  Bäst därför att bara diskutera ett problem (en parameter) i taget och aldrig försöka se helheten! 🙂

 44. Klimatet är vänligt då kvicksilver utvidgats till 295K.
  Då är det klimatvänligt kvicksilver…
   
  Jag anser att det är kvicksilvrets termiska utvidgning som styr klimatet, det har jag lärt mig på real climate, så det måste vara sant.
   
  Det är vagnen som genom skaklarna skjuter fram hästen.
  Det är beskattning som skapar effektivare resurser.
  Det är byråkrati som skapar effektivitet.
  Det är riksdagen som skapar mervärden.
  Det är det höga gräset som slår lien.
  Segel drar i vinden och solen skyler sig med moln då den blir generad av att se oss.

 45. Mats Jangdal

  Gunnar L
  Tänk om Evert Taube vetat detta när han skrev Sololá!

 46. Bertel

  Skogsmannen #43

  Så rätt,så rätt 🙂 🙂

 47. Mats Jangdal#45
   
  Du menar att det hade låtit lite så här:
   
  Sluta att utrota skogarnas reservat
  låt örnen flyga låt CO2 flöda
  Låt sista muppen som surrar om vårt klimat
  ta sig i häcken och slänga sig uti spat
  Kalla den Änglamarken osv….?

 48. Mats Jangdal

  Rosenhane
  ”Låt sista muppen som surrar om vårt klimat
  ta sig i häcken och slänga sig uti spat”
  Yippeee, hurra! Den texten var bra! (obs rimmet), Tyvärr är den sista visan han skrev den sämsta, den mest klyschiga och leder ouppmärksamma lyssnare in på fel tankespår.
   
  Fast jag tänkte mer som:
  När Sololá har lagt sig under fällen, då vänjes hon vid … att det kliar på flera ställen. Nej men, nu blev det Owe Thörnqvist och Loppan.
  Vi tar om det från början, herr Larsson. För att följa Herr Littmarcks exempel.
  Snabba bäcken finner snabbt sitt språng, upp till toppen på fjället.
  Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen,
  en herde spelar på sin flöjt om kvällen
  och regnet faller över torra ställen
  och torkan torkar upp, vad  bra.
   
  Bakvänt eller osammanhängande resonemang alltså!
   

 49. Mats Jangdal
   
  Förvisso gav Änglamark TageDanielsson och miljövänstern drag under galoscherna.
  I förlängningen kanske den har kostat Sverige 30 års utebliven forskning i kärnkraftssammanhang och de ekonomiska konsekvenserna är antagligen oöverblickbara.
   
  Evert, hur kunde du göra oss detta?
   
  De enda som har tjänat på det hela är yrkestrubadurer och annat vänsterpack medan övriga svenskar har förlorat säg 2-3 årsbudgetar sådär en 1500-2000 miljarder, förlåt Börje S. för min högst personliga approximering av vänsterns skuld.
   
  Och Evert, du är förlåten, ty du visste inte vad du gjorde.

 50. Mats Jangdal

  Rosenhane
  Håller med, dessutom kostnaderna för jordbruk, skogsbruk och jakt. Den visan har starkt bidragit till museifieringen av svensk landsbygd, i en missriktad bevarariver att rädda det som aldrig ens fanns. Vidare SNF:s radikalisering, miljöbalkens stollerier, SNV och länsstyrelsernas byråkratiska lägga näsan i blöt den där den inte hör hemma, reservatsraseri, Natura 2000, Agenda 21, inställningen bland såväl tjänstemän, politiker och allmänhet att äganderätten bara är obekvämt hinder för det allmänna goda.
   
  Numera totalvägrar jag allt som heter *nglamark

 51. Mats Jangdal
  Och i spåren av Änglamark har följt flumbegrepp som
  hållbar utveckling, rättvisemärkt, kravmärkt, klimatsmart, ekotänk, CO2-avtryck, miljöbil och ho kan alltsammans uppräkna?
  Fan, det är ju Evert Taubes fel alltihopa! 😉
  Och han som inte ens var vegeterian!!

 52. Olaus Petri

  Hörru Rosenhane, det där har Winbergskans genusglosögon redan avslöjat för oss! 😉

 53. pekke

  Vind- och solkraft kommer att få undantag från de nya giftförbuden.
  Giftiga ämnen kvar i vind- och solverk
  Dubbelmoral och hyckleri verkar frodas inom den s.k. clean tech-industrin.

 54. OP
  Just det, han drog sig inte heller för att skriva texter som strider mot allt vad feminism och genuscertifiering heter. Usch och fy.
  Hade inte Winbergskan planer på att gå in och ändra i hans texter eller ville hon bara förbjuda?

 55. Ulrik

  Pekke #53.

  Det är som med politiker och gröna agitatorer som har undantag från tagelskjortan som de kräver att vi andra ska bära.

 56. ThomasJ

  Deutsche Welle [DW] har iaf. ej kroknat, kolla deras kommande
  program:
  http://www.dw-gmf.de/conference_2010/4044.php

  Brrrr…. 🙁

  Mvh/TJ