Handeln med utsläppsrätter är en tickande bomb

Det franska statliga energibolaget EDF varnar nu för att handeln med utsläppsrätter kan visa sig lika förrädisk som den amerikanska lånekarusellen. Spekulanter riskerar helt enkelt att göra koldioxid till en ny kategori av subprime-investeringar.
Lycka på 2000-talet
Syftet med utsläppsrätterna är att minska utsläppen av växthusgaser. Industribolag tilldelas ett antal rätter vilka de sedan säja till andra företag och länder. Nu cashar istället bolagen hem på rätterna och frigör eget kapital. Under senaste månaden har rätter för 1 miljard euro sålts. Priset har backat nästen en tredjedel till 12 euro per ton.
Henrik Hasselknippe, chef för informationsbolaget Point Carbon, anser dock att spekulation med utsläppsrätter är inget underligt. ”Recession i Europa ger en tillbakagång i tillverkning, vilket innebär lägre produktion och mindre utsläpp. Företag agerar rationellt under dessa förutsättningar. Om det släpper ut mindre behöver de inte betala så mycket och priset på koldioxid faller”, säger han.
Point Carbon är ännu en av de organisationer som vuxit sig starka tack vare klimathotet. Enligt företagets hemsida är affärsidén följande:

Point Carbon is a world-leading provider of independent news, analysis and consulting services for European and global power, gas and carbon markets.

Att Point Carbon tjänar pengar står utom all tvekan. Det räcker med att se vad företaget tar för en årsprenumeration på sin nyhetsservice. Facila 1.295 euro.
Företagets senaste årsrapport bjuder på lite intressant läsning. Vi får bl.a. reda på att den globala marknaden för utsläppsrätter (carbon market) omsatte år 2007 40 miljarder euro, en ökning med 80 procent från 2006. Resultatet? Låt mig citera årsrapporten:

”The verified 2006 emissions increased to 2 028, up 22 Mt (1.1 percent) from 2005.”

”The verified emissions do not show indications of large-scale abatement in the EU ETS. Emissions are
up in all sectors except for oil and gas.”
Känns det inte härligt att veta att vi kastar bort 40 miljarder euro på… ingenting?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Thomas

  Det är därför ekonomer brukar föredra koldioxidskatt. Enklare och mindre utrymme för spekulation.

 2. Hin Håle

  Om ni inte har sett filmen om Martin Luther så gör det. Apropå utsläppsrätter alltså. Den är lite seg bitvis men väldigt vacker och jag lärde mycket om Luther jag inte visste om.

 3. Jag vill inte betala för vare sig ”utsläppsrätt” eller koldioxidskatt.

 4. Thomas

  Globetrotter, det är det som är själva tanken. Om folk villa betala skulle ju inte utsläppen minska 🙂

 5. Gunnar Littmarck

  Globetrotter
  Ökar vansinnet så flyttar vi till Kina eller Indien.
  Det finns 350 miljoner Indier med högre levnadsstandard en normaleuropeen och antalet ökar snabbt.
  I södra Kina (där en godvän med familj bor sen en tid) är levnadsstandarden som i Holland, och ökar snabbt…
  Rösta med fötterna, blir de stockgalna här, så tvingar ingen oss att betala pengar för en massa småtjafssystem som inte har en chans att leva av egen kraft.
  Byråkrater kommer aldrig att skapa vare sig välfärd eller mindre miljöpåverkan.

 6. Toprunner

  ”Det är därför ekonomer brukar föredra koldioxidskatt. Enklare och mindre utrymme för spekulation”
   
  Med min erfarenhet av ekonomer så gillar de alla former av skatter eftersom det är deras levebröd att hjälpa andra att betala dem.
   
  Har man inte kunskap att kapa en bit av klimat-kakan såsom forskare gör står man helt enkelt på andra sidan ”kranen” och skummar av grädden !

 7. Claudius

  Har misstänkt just det, att vi får INGENTING för det vi betalar för ”utsläppsrätter”. Alltså värre än under medeltiden; då fick man åtminstone syndernas förlåtelse för det man betalade för avlatsbreven.

 8. Hin Håle

  Indien har lockat länge nu. 

 9. Tege Tornvall

  Börs för avlatshandel är handel med fiktiva värden och slöseri med (ofta andras) pengar med trolig krasch som följd.
  Tege

 10. Labbibia

  Thomas #1
  Pest eller Kolera……..Utsläppsrätter eller skatter……
  Fantastiskt. Vi som inte är ekonomer föredrar att inte betala alls!

 11. bengan

  Hittills har inget som miljömupparna hittat på haft någon som helst positiv effekt vare sig på miljö eller samhälle. De vill så väl men det blir så fel. Hoppas verkligen att folk får upp ögonen för detta när byxorna på AGW dras ner.

 12. Paul W

  Littmarck: ”I södra Kina (där en godvän med familj bor sen en tid) är levnadsstandarden som i Holland, och ökar snabbt…”
  Du menar inte ”I södra Kina, i en storstad, i ett visst bostadsområde” eller så? För vilken provins (jag tar mig friheten att begränsa dig lite, för ditt eget bästa) i södra Kina kommer ens nära Holland i levnadsstandard?

 13. George G

  Varför inte beskatta reella miljögifter istället för att driva denna cirkus? Om 100 år hamnar ändå hela rasket i samma vetenskapliga skamvrå som eter och flogiston…