Grönlands glaciärer smälter fortare idag, eller?

 Grönland karta
Idag publicerades en kort liten artikel på Sveriges Radio som handlar om tidigare hemligstämplade foton över Grönland från början av 30-talet.
De skriver att årtiondet innan bilderna togs skedde en uppvärmning av luften som var större än idag. Men när forskarna jämförde bilderna från 30-talet med nytagna bilder kunde de se att den del av glaciärerna som flyter på havet ändå smälter fortare idag.
Vi får hoppas att det så småningom kommer en mer detaljerad artikel. Den här gav mer frågor än svar tycker jag.
Är det inte ett väldigt fåtal av glacärerna på Grönland som flyter ner i havet och bildar shelfis? Vad är anledningen till den snabbare avsmältningen idag, varmare hav? Hur är de med de glaciärer som inte flyter ner i havet?
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Fanns det någon info om förändrade havsströmmar?

 2. Pelle L

  Lena, samma info fanns redan 2010 på
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4239427
  Där faktiskt du Lena har skrivit ett par kommentarer.
   
  Varför skulle fotona vara hemliga?
  Var de inte bara bortglömda?

 3. Pelle L
  Jo fast den artikeln sa ju inte så mycket den heller. Nyheten är väl att de nu har studerat fotona mer ingående?
  Då vill man ju gärna få mer detaljer.
  😀

 4. Pelle L
  Det står att de var hemligstämplade men det framgår inte varför. De kanske blev hemligstämplade under kriget för att sedan glömmas bort?

 5. Peter Stilbs
  Nej, det var tyvärr en mycket kort lite artikel.

 6. Slabadang

  Jag skrattar lite i mjugg!
  Observationen är väl mer värd en kommentar som .. och? Att det har blivit 0,7-o,8 C varmare sedan LIA är väl ingen fråga ens för de mest inbitna skeptikerna och hur Glaciärer och andra ismassor skulle klara sig utan att minska är för mig en ren gåta? So whats the news? Räcker inte tempdata för GMT till som bevis på att ismassorna måste minska och enligt vilka tankefigurer blir den självkalra konsekvensen en överaskning? Kan nån hjälpa mig med att hitta någon typ av tankefigur där en avsmältning inte skulle ske?
  Lyssnade på Fridolin på agenda, det fick mig direkt att googla över fastigheter till salu på Mauritius. bristen på logik orsak och samband är så avgrundsdjup att man blir generad. Häng med i denna logik om ni kan. Det är ”rika män” som skall ändra sitt beteende. Flygskatter på 300 kr inrikes/europa och 600 kr internationellt skall få dme att flyga mindre. Sen kommer då en enkle ordningsfråga om effekten av denna skatt .. är det den ”rike mannen” eller ensamstående morsan som i första hand väljer bort flyget? En ny typ av ”klassresa” är uppfunnen.
  Fridolim borde istället kräva att alla klimatåpolitiker cyklar och ror till och från sna sammankomster.Med tanke på deras valda platser innebär det i så fall tio åriga mellanrum mellan varje möte och cykelturen som symbol, skulle bekräfta MPs klimatpolitik i sig. 

 7. J-O

  Antar att någon kättare kommer brännas på bål … att SR kan gå ut med ”Årtiondet innan bilderna togs skedde en uppvärmning av luften som faktiskt var större än den vi ser idag”
  Sedan kan man ju fråga sig varför dessa flytande glaciärer inte likt groggens iskuber försvunnit redan under 40,50,60,70,80 eller 90-talet. Att de efter 70-80 år av  ”stadig uppvärmnings” skulle smälta mer nu borde ju vara en glad nyhet på redaktionen och inget man skulle förvånas över?
  Jag tror det finns många guldkorn i denna fotosamling som MLK och Johan helst ser att inte tittar närmare på.  Har bett VR att skicka referenser till inslaget 

 8. Peter Stilbs

  Lite OT – i kväll är det säsongavslutning för SVT-vetenskapsmagasinet. Var säker på att det blir Himalaya-glaciärer, bruna moln och jag vet inte vad. Kanske också något hopklippt från KVA-mötet förra veckan. De intervjuade Denning, såg jag.

 9. PJ

  Ja, många frågor blir det, men det förhindrar ju inte att alarmisterna försöker knipa poäng!
   Sveriges radio verkar för övrigt vara på hugget idag, se t.ex.;
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=5124257
  Där en undersökning tydligt visar två saker; 
  – Ju lägre utbildning, desto mer klimathysteri.
  – Ju längre år vänster, desto mer klimathysteri.

 10. J-O

   http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/full/ngeo1481.html 
  ”We show that many land-terminating glaciers underwent a more rapid retreat in the 1930s than in the 2000s, whereas marine-terminating glaciers retreated more rapidly during the recent warming.”
  http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/extref/ngeo1481-s1.pdf 

 11. J-O
  Sedär, det var alltså en färdig forskarrapport som låg bakom artikeln.
  Tack så jättemycket för länken!
  Är någon förvånad över att de på SR valde att förmedla en ensidig bild?

 12. Slabadang

  Lena K!
  Kloamttalibanerna på SR vägrar att läsa innantill. Bara rubriken på artikeln bevisar att SR är ockuperad av rödgröna aktivister.

 13. Peter Stilbs

  Givetvis har också SR stängt kommentarsfunktionen …

 14. Håkan

  => Slabadang 6
  Själv blir jag spyfärdig av alla hurtiga klimatförslag.
  Om FN börjar använda sig av för dem ny(!) ”klimatsmart” teknik som tex internet och videokonferenser för att hålla sina klimatmöten skulle deltagarna ges en chans att visa i vilken utsträckning de själva tror på sitt budskap. Problemet är förmodligen att det är en ganska liten skara som vore beredd att sitta i samlingssalen på ortens Folkets hus och konferera ”klimatutsläpp” via storbilds TV.
  Så länge 50 000+ klimatkoryfeer varje år flyger till exotiska platser för att leva lyxliv och  tävla om att uppfinna den mest repressiva åtgärden som bäst förhindrar den vanliga människan från att resa till andra mål än de som är tillgängliga via kollektivtrafiken, bevisas bara varje år på nytt att ingen klimatoligark är beredd att själv ta den beska medicin man ordinerar.

 15. J-O

  Ni såg väl också att SR kommit på att det är de kunniga som oroas minst för ”klimathotet”.  Snabbt är man (SR & SEI) framme stämplar oss som på goda grunder inte låter oss oroas med etiketten ”avsaknade av solidarisk grundsyn”.
  CAGW handlar bara om vetenskap … Nääääääää
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=5124257  

 16. Håkan

  => 15
   
  Vad är meningen med fortsatt klimatforskning om det i slutändan ändå är viktigast att ha en solidarisk grundsyn och att bry sig om de utsatta?

 17. Lennart Bengtsson

  Lena
  Varmare havsvatten i de glaciärer som inte är landbundna är säkert  en bidragande orsak till den utökad kalvning som observeras. Emellertid, detta kan inte extrapoleras allt för långt fram i tiden då glaciärernas rörelser är mycket oregelbundna. Förr eller senare blir den grönländska inlandsisen också landbunden och då minskar kalvningen väsentligt. Man räknar med att Grönland behöver så där 3000 år på sig att försvinna även vid 4 XCO2.
  Hsn
  Lennart 

 18. Åke N

  Håkan #16. Bra fråga. Har ett antal vänner (snart ovänner) som är uppfostrade av näbbstövelkulteren under 60- och 70-talet. Några få har en viss insikt i naturvetskap. Så det hela är en politisk fråga. Låt klimatforskning gå tillbaka till vad den var före 1995, dvs 1/15-del av nuvarande anslag.

 19. Håkan

  => Åke N 18
   
  Låter som om vi tillhör samma generation, själv slutade jag med att diskutera klimat för ett par år sedan då jag uppmärksammade samma  fenomen som forskarna på Yale förefaller ha upptäckt helt nyligen, med andra ord en total likgiltighet inför fakta och en förtryckande attityd från ett självrättfärdigt moraliskt högsäte.
   
   

 20. Adolf Goreing

  Så här står det i abstracts ”The images reveal a regional response to external forcing regardless of glacier type, terminal environment and size. Furthermore, the recent retreat was matched in its vigour during a period of warming in the 1930s with comparable increases in air temperature. We show that many land-terminating glaciers underwent a more rapid retreat in the 1930s than in the 2000s, whereas marine-terminating glaciers retreated more rapidly during the recent warming.
  Min fetning. Tja. man tolkar klimatvetenskap på SVT som Olle Häggström läaer IPCC? Tyvärr kommer jag inte åt själva artikeln utan betalning trots att min arbetsplats annars har access till det mesta.

 21. Åke N

  Håkan #19. Jag har nyss fyllt 70 år och jag undgick med med minsta marginal stöveltrampet från 60- och 70-talet. Fick besked från (var på 70-talet ) stövelfolket ”att dig ska vi ta hand om när revolutionen kommer”. Jag lever än.

 22. Thomas

  Adolf #20 prova att titta på figur 2 i J-O:s länk (#7) och läs supplementet som är fritt. Det säger det mesta.
   
  Notabelt är att studien täcker in en rätt liten del av Grönlands sydöstra kust och att glaciärreträtten nu är betydligt snabbare än på 30-talet.

 23. Helge

  PL och J-O #9 #15
  Hur kan man publicera en så propagandistisk artikel på SR utan minsta självkritik. Hur jag än vänder och vrider på innehållet finns det inte ett enda sant ord eller korrekt logisk slutsats i artikeln.  
  ·         Till att börja med så är kunskap inte detsamma som alarmism runt klimathotet är ett korrekt faktum, tvärtom kunskap leder till förstålsen över hur osäkra hypoteserna är. Förändringar i klimatet är inte automatiskt av ondo, för i så fall skulle vi alltid leva i ”onda” tider eftersom klimatet alltid har ändrat sig.
  ·         Om man inte är för  ”jämlikhet och kollektivism” (det ena förutsätter inte det andra, själv är jag definitivt för jämlikhet men inte kollektivism) är man därmed inte automatisk emot människor, miljö eller samhälle, min egen erfarenhet är att det oftast är tvärtom när det gäller kollektivism.
  ·         Finns inget stöd i vetenskapen som säger att klimatförändringar framför allt kommer att slå mot syd
  ·         Solidaritet har inget med jämlikhet eller kollektivism att göra, det är ett helt annat begrepp.
  ·         Man kan mycket väl bry sig utan att vara alarmist. Själv tycker jag det är fruktansvärt att 1000-tals miljarder läggs på ett hypotetiskt hot som inte ens gör någon skillnad även om hypotesen skulle stämma. Detta samtidigt som 10.000 barn dör varje dag året runt pga att de inte har råd med enkla billiga mediciner, det blir nästan 100 miljarder barn fram till 2100, snacka om solidaritet. Eller att 90% av storfiskbeståndet är hotat, när ett bestånd är borta går det oftast inte att återställa. Knappt ett ljud på SR om det.
   Tycker faktiskt SR borde rodna lite i sin brist på solidaritet.

 24. Enligt min mening en helt ok film om bruna moln i dagens ”Vetenskapens värld”. Den svenske speakern svamlade visserligen om att miljarder människor är beroende av smältvattnet från glaciärerna i Himalaya. Efter det dementerade forskaren detta och lät meddela att de står för 5-10% av tillflödet. De viktigaste tillflöderna är från monsunen och från smältande snö.
  Kan undra om de märkte det på SVT:s redaktion?  
   

 25. tty

  Som vanligt har SR missförstått det mesta. De här bilderna har mig veterligen aldrig varit bortglömda (jag kände t ex till existensen av alla dataset utom ett), och hemligstämpeln avser bilderna från CORONA-satelliterna som mycket riktigt var hemligstämplade när de togs, men som avhemligades på 90-talet, vilket knappast är nyligen.
  Jag är dock förvånad över att de inte använt de amerikanska trimetrogon-bilderna från 1946.

 26. L

  Lena K #24, jag såg också programmet och det var ovanligt att så många sanningar fick komma fram i SVT. Som att bruna moln (black carbon) står för 50 % av uppvärmningen och att molnen härstammar mestadels från de länder som sedan drabbas. Man sa också att snösmältningen berodde på nedfallet av sot (albedo) och att uppehållstiden för molnen är relativt kort så att man borde prioritera dessa utsläppsminskningar före CO2 om man ville få en effekt som vår generation kunde uppleva.
  Men som du skrev hade den svenska speakern att PK-manuskript… 

 27. Peter F

  Lena Krantz #24
  Jag ramlade ur soffan när forskaren sade detta. Det var ju som att dra ner gardinen för undertonerna i de svenska kommentarerna. Jag njöt. Fattar inte SVT att tittarna fattar !

 28. Peter F
  Ja det var onekligen rätt kul. Först sa den svenska speakern PK storyn och sedan sa forskaren något helt annat!
   

 29. Håkan Bergman

  Adolf G #20
  Farbror Google hittar pdfen utan problem.

 30. Peter F

  http://polarbloggen.blogspot.se/2012/02/himalayas-glaciarer-mats-med.html
  Säger ju lite om hur dåligt underbyggt glaciärhysterin är. För vem vill väl forska på ohälsosamma höjder.

 31. Intressant och lättläst version från Köpenhamns universitet
    http://geogenetics.ku.dk/latest-news/aerial-photos/

  (finns också på WUWT)