Gröna resor för tyngda samveten

Idag fick jag ett mail från Jambo Tours som upplyser om att ”gröna resor går hem”. Lite lustigt förresten att verbet ”gå” används, för det är väl egentligen det mest ”klimatsmarta”. Att gå. Nåväl. Tillbaka till Jambo.
Som ni säkert känner till är Jambo specialist på resor ”lite längre bort”, dvs. sådana som belastar atmosfären med extra mycket koldioxid. Jambo vill gardera sig själva och därför är alla resor i den nya katalogen ”gröna”, dvs. utsläppskompenserade. Det gäller såväl rundresor som de arrangemang som utformas efter kundernas egna önskemål.
Sådana resor erbjuder ingen annan researrangör för närvarande och därför vänder sig allt fler miljömedvetna semesterresenärer till specialisten på gröna resor lite längre bort”, skriver Jambo.
”Jambo Tours skall vara förknippat med kunskap, kvalitet och resor med betydande mervärde”, säger vd Kent Wallstedt. ”När vi tog beslutet att inkludera fullständig utsläppskompensation i våra priser förväntade vi oss en del frågor kring möjligheten att köpa resan till ett lägre pris utan kompensationen. Men både kundernas och resesäljarnas reaktioner har varit översvallande positiva och ingen har hittills frågat om det går att slippa kompensationen. Denna uppfattas i stället som ett stort mervärde.”
Jag måste medge att jag blir sugen på att ringa till Jambo och försöka beställa en resa utan utsläppskompensation. Det skulle vara intressant att höra vad de säger.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jambo Tour, kan glädja sig åt att ha lågt bildade och begåvade resenärer.
  Vilket alla vi som bläddrat i deras kattaloger i 20 år redan funnit ut..
   
  Jag tror att ledande politiker och byråkrater, är deras största kundgrupp.
   
  Så sänker vi skatterna tillräkligt kan Jambo Jumbo gläda sig åt att klimatsmart lägga ner sin verksamhet och gå hem.

 2. Labbibia

  God Morgon, Maggie. 🙂
  ”Allting går att sälja med mördande reklam,
   kom och köp konserverad gröt”
   (Ulf Peder Olrog)
  För ett tag sedan gjorde jag ett ”klimattest” (jösses) på Naturvårdsverkets(?) hemsida. Det gick ut på att se hur mycket ens liv och leverne påverkade klimatet. Till min stora förvåning var det inte mitt bil/båt/flygresande som påverkade klimatet mest.
  Nix, istället var det mina otäcka ovanor när det gällde mat och boende, som var klimatboven. 
  Så, alla klimatoroade, flytta ut under en gran och ät kottar eller annan vegetarisk föda, så räddar ni planeten. (Att ni själva går under i processen är väl ett lågt pris ni får vara beredda att betala i sammanhanget) 

 3. Hahahah… allt för att höja priserna. Som tur är är ju Jambo tours helt ointressanta som reseföretag.

 4. BF

  Häromdagen läste jag i det lokala kyrkobladet att man nu är delägare i ett vindkraftverk vilket bidrar till att all el-förbrukning numera kommer från förnybara energikällor.
  Då kom jag att tänka på begravningsverksamheten. Hur klimatsmart är den sista resan?
  Är kistbegravning klimatvänligare än kremering?
  Kan man tänka sig att lägga in en klimatkompensering i begravningsavgiften?
  Jag tror jag skall fråga församlingen.
   
   

 5. Labbibia

  BF
  Om jag inte minns fel från någon tidigare tråd här hos Maggie, så är en del krematorier anslutna till det lokala fjärrvärmenätet. Så även som död kan man hjälpa till att minska fossilbränsleberoendet. Om man bor i ”rätt” kommun vill säga. 😉

 6. Lejuene

  Det finns lagar och regler som är till för att skydda oss arma konsumenter mot bedrägerier av olika slag.
  Jag undrar om den sk. klimatkompensationen i olika former skulle överleva en prövning i marknadsdomstolen. Det påminner lite om gamla tiders avlatsbrev, och det tycker vi idag var en rätt bisarr idé.
  Kyrkan berikade sig förstås då, vilket idag motsvaras av profittörstande miljöorganisation.

 7. Appropå gröna resor så skrev jag en kommentar i DN, så som jag vill att intervjun med Karin Smith skulle varit med anledning av förbifart Stockholm.
  ”Så här borde intervjun i P1 varit.
  -Bygget förstör klimatet, Karin Smith.
  -Hur förstör vägen klimatet?
  -Genom ökade utsläpp av koldioxid.
  -Hur kan det påverka klimatet?
  -Genom ökad återstrålning av ett smalt ir-band.
  -men Co2 har ju ett linjärt bidrag till 20ppm och har averkat det mesta av sin återstrålning vid 80ppm?
  -Men de som försörjs av ett bibehållet CO2-hot har programmerat in starka förstärkningseffekter av små temperaturändringar.
  -Så hade vi aldrig haft fossilenergisystem, skulle haven varit 6m lägre och temperaturen 6C kallare?
  Kanske skulle Karin då svarat ja…
  Ty ingen kan väl tro att extrema förstärkningseffekter bara gäller efter 2010.
  Lite kul är att i så små städer som Stockholm ger bättre framkomlighet för bilar, en kraftigare ekonomi i hela landet.
  Ty medianbilisten skapar avsevärt större mervärden än mediankollektivressenären.
  Hepp!”
   
  Hur länge får den stå tror ni?

 8. Lars C

  Labbibia! #5
  Är det inte en viss skillnad på temperatur mellan framledd fjärrvärme och för kremering nödvändig nivå?

 9. Labbibia

  Guinnar L # 7
  Min gissning är att den har lika stor chans som en snöboll i ”du-vet-var” att överleva 2 timmar…… 🙂

 10. Labbibia

  Lars C # 8
  Fråga inte mig!
  Men läs gärna den här artikeln……
  http://www.aftonbladet.se/klimathotet/article4004215.ab

 11. Anders Mohlin

  Hej.
  Instämmer med Lejuene (#6).
  Att via prispåslag ”kompensera” är inget annat än en prishöjning, i fräck förklädnad.
  Hur ”kompenserar” man f ö för en redan genonförd resa. Genom en påföljande ”icke-resa”? 🙂

 12. Anders Mohlin
  Ska vi starta den klimatsmartaste resebyrån?
   
  Alla resor sker virtuellt.
   
  Labbibia, är det inte på tiden att vi deltar i debatter och alltid skjuter in oss på de extrema förstärkningseffekter av små temperaturändringar?
  Numer finns snart inte ett område där ingen förfram ett klimatargument.
   
  DN kommer bli knäppa, kanske en kommentar på Björn Ulveús artikeln, där man snyggt smyger in de ovetenskapliga förstärkningseffekterna, som ska få oss att lida (men såklart inte priskonkurrera ut fossilenergisystem) och betala lönen till allt fler klimatbyråkrater för var dag.
   
  Om Tage Danielsson fått höra om detta på 60:talet, skulle han nog skrivit en läsvard saga om klimatbyråkraten.
   
  Jag tror ingen skulle tro att så många var så lättlurade, men smyger man in det lite i taget, Hitler lärde sig av Machiavelli, det tycks IPCC, Gore och många fler gjort.
   
  Finns inga synliga effekter av hotet, och verkligheten går emot katastrofprofetsian, så bara öka dessinfomationen, (Polen har anfallit…)
  Senast i går var det WWF som fick en pratstund i Norska nyhetsprogram.
  -Allt går mycket fortare än våra värsta farhågor.
  Isar smälter många folk tvingas överge sina land, Australien har redan ingått avtal att sälja mark till hela folk, som kommer fly från sina uppslukade öar.

 13. Inge

  Globetrotter #4
  Jag reste 1976 till Kenya. Med vilket bolag tror du? …. Globetrotter!

 14. tty

  Labibbia#5
  Kremering kan aldrig gå runt energimässigt med tanke på hur mycket vatten vi innehåller och som måste avdunstas. Man borde nog soltorkas först….

 15. Labbibia

  tty
  Tack! Nåja, i ”klimathotets” namn skulle vi ju kunna hänga upp avlidna på tork först? Ungefär som dom gör i Norge när de torkar fisk?
  Nej förlåt, usch vad hemskt. Jag tycker bara att artikeln jag länkade till rätt bra visar hur det här med  ”miljötänk och miljöargument” kan spåra ur. 

 16. Christopher E

  Om jag ens hade funderat på att resa med Jambo så hade detta varit det avgörande incitamentet att resa med något annat bolag.
  Jag redan börjat bojkotta Max hamburgare, så det här klimatideologiska är ingen försäljningshit hos mig.
  Bäst att resa på egen hand förresten, och utan att betala ”kompensation”. Pengarna jag sparar på det gick bland annat till att hyra denna fräcka bil istället på Hawaii förrförra året. Den här bilen körde jag upp på Mauna Loa och tittade på mätstationen. Såg någon en spike i CO2 då var det alltså jag… 😉

 17. Eftersom mitt inlägg tydligen hamnat på Maggies karantänlista med för många länkningar så delar jag upp det på två inlägg och ser om det funkar:
  Del 1:
  Undrar om Jambo Tours tycker det är ok att man själv klimatkompenserar på plats? Här kan ni kolla när jag slog två flugor i en smäll genom att jag lärde egyptierna att få det att växa mycket bättre med jordisering och djupbevattning samtidigt som CO2 binds i marken:
  http://www.geocities.com/skurupsborren2/egypten.html?20093

 18. Del 2:
  Här kan ni kolla när min dotter på plats och tillsammans med afghanistaner klimatkompenserade sin resa till Afghanistan:
  http://www.bigpumpkins.com/Diary/DiaryViewOne.asp?eid=30792
  Just nu är hon i Tunisien, och som vanligt så klimatkompenserar hon även denna resa på plats. 🙂

 19. Tyvärr, del 2 i karantän 🙁

 20. Lars C

  Labbibia #10
  Ja, man tänker koppla in en intern sekundärkrets som minskar behovet av fjärrvärme. Kan det vara lönt? Kanske är det det. Jag har aldrig studerat energibesparing i krematorieugnar. Skulle bra gärna vilja ta del av avskrivningstiden.

 21. Labbibia

  Börje # 18
  Tack för länkarna, intressant.
  Jag vill inte vara elak, men på bilderna från Afghanistan beskriver du vem som är din dotter. Faktum är ju att samtliga utom dottern din bär mer eller mindre helskägg. 😉

 22. L

  Apropå resor, Förbifart Stockholm ska ju klubbas igenom nu och varenda nyhetssändning har intervjuer med domedagsprofeter. Först ut var Karin Svensson Smith som anser att Reinfeldt inte kan komma till Köpenhamnsmötet och begära att andra ska minska sina utsläpp om man bygger förbifarten. Tror hon att vi har samma bilpark 2025?
   
  Halva Naturskyddsföreningen har liknande åsikter och nyss var det en tant som påstod att Stockholms innerstad skulle få femdubblad trafik om förbifarten byggs? Jag trodde det skulle bli tvärtom.
   
  Nu ska det överklagas och det slutar väl som sist, då vi på 60-talet hade hela förbifarten planerad och klar, men bara fick bygga halva och knappt det. Sverige, landet med ett av världens sämsta vägnät.
   
   

 23. Labbibia #21
  Numera är ju skillnaden mellan könen hårfin, så man kan nog inte alltid vara för säker. Titta på VM i friidrott, om jag inte missminner mig så var där en kvinnlig guldmedaljör som man fortfarande tvistar om könet på. 🙂

 24. Labbibia

  Börje G # 23
  Hahahaha……tack för dagens andra glada garv. Torsten W bjöd på det första. 🙂

 25. Labbibia
  Sista dagen i Egypten borrade jag ett hål intill en palm och jordiserade allt min biologiska avfall som jag under veckan samlat i plastpåsar, även min urin (i plastflaskor). Det blev rätt så mycket frukt och grönsaksavfall för på den tiden var jag vegetarian och bärsen gjorde att det blev ganska många plastflaskor med urin. Palmen jag valde ut såg lite halvtaskig ut, vilket jag inte tror att den är numera. 🙂

 26. Börje G: Way to go. I samma anda låter jag bli att plocka upp Maltes bajs när han gör det inne i skogen och långt från stigen. 😉

 27. Steve

  Re Gröna resor:  Ola Skinnarmo är väl i praktiken klar med sin nordostpassage.  179,5ºO, rakt söder om Wrangels ö (men intill fastlandet), med isbjörnsplågade byn Vankarem som nästa mål. 
  Kevin och Tony från Royal Marines, som sitter i en öppen segelbåt (Arctic Mariner Expedition kallar man sig) har passerat Jenny Lind Island, men ser fram mot att komma till Gjoa Haven och avsluta resan där.  Det finns för mycket is norrut för att fortsätta.
  Seglarna i Ocean Watch kom dock förbi (deras båt är ju så mycket större; och motordriven också), och finns nu öster om Baffin Island, 70ºN, bland stora och små isberg.

 28. Maggie
  Här kan du kolla vad tidningen Djurens Rätt 1991 skrev om min metod att återvinna katt- och hundbajs som näring till växter i trädgården:
  http://www.geocities.com/skurupsborren2/djurens-ratt-1991?20093
  I artikeln kallas det för kompostpluggar, men för att skilja det från den miljovänliga komposteringen så lät jag samma år mynta ordet jordisering, på engelska soilization. På tyska har jag ännu inte funderat ut något. 🙂