Gröna jobbsagor från gröna politiker

Gröna politiker älskar att berätta sagor för de som vill lyssna. Sagorna är mest drömmar utan koppling till verkligheten. Ett favorituttryck är ”gröna jobb”. Ett exempel med Maud Olofsson: Sverige har alla möjligheter att bli ett grönt eldorado för små, innovativa, framgångrika klimatföretag…..Detta kan skapa många nya gröna jobb i Sverige. Källa

Problemet är att vad Maud Olofsson säger är inte sant. Studie efter studie visar att gröna jobb kostar ofantliga pengar i form av subventioner för att skapas OCH att de slår ut ännu fler riktiga jobb. Det är så enkelt att när politiker lägger sig i marknaden så störs den, ekonomin blir ineffektivare och vår levnadsstandard sänks.

Vänsterpartiet har också hängt på gröna jobbluffen: ”Vänsterpartiet föreslår den troligen största satsningen någonsin på solenergi i Sverige. En satsning på nästan en halv miljard kronor per år…..Vänsterpartiets hela klimatsatsning uppgår till 5,5 miljarder kronor per år. Det skulle ge minst 10 000 nya framtidsjobb”, säger Jonas Sjöstedt. Källa

Suck! Vänsterpartiets toksatsning på ”klimatet” kommer på klimatet ha noll effekt. Solenergi är dyrt och fungerar inte på vintern när solen inte skiner. Kostnad per jobb 550.000:- . Men då glöms bort de jobb som förstörs. Det är så att politiker inte kan skapa riktiga jobb genom ”satsningar”. ”Satsningar” innebär att skattemedel tvångskonfiskeras från undersåtarna som får mindre egna medel att förfoga över. ”Satsningar” är Orwellst språkbruk infört av politiska klassen för att locka till sig väljare, Alla riksdagspartier pratar numera om ”satsningar”.

Gammelmedia har sedan länge abdikerat som rollen av sanningssökande granskare av makten. De flesta journalister använder gammelmedia för att driva sin egen politiska agenda. På den statskontrollerade Sveriges Television sympatiserar 52% av journalisterna med Miljöpartiet. Källa Nu ska även dator- och mobilinnehavare via TV-licensen tvingas bidraga till ensidig propaganda från Svt. Detta har politikerna bestämt.

Två kvinnor som framgångsrikt granskar makten är Joanne Nova och Donna Laframboise. Donna har avslöjat det korrumperade IPCC.

I denna artikel sammanställs mer fakta om gröna jobb av Joanne Nova.

JoNova

 

I Spanien gjordes en undersökning som kom fram till att 2.2 jobb förlorades för varje grönt jobb skapat av politiker, Källa

I Italien kom en indersökning fram till att 5 jobb förlorades för varje grönt jobb. Dessutom  fann man att jobben oftast var tillfälliga.

I Tyskland var subventionerna 175 000 euros per grönt jobb.

I Danmark har bruttonationalprodukten sjunkit med 1.8 miljarder danska kronor pga av satsningar på vindkraft. Källa

Jag skulle kunna rabbla upp alla gröna företag som gått i konkurs senaste åren. Att nya företag ibland  går i konkurs får man räkna med. I de flesta fall har politiker subventionerat och satsat av dina skattepengar och då har inte vanliga ekonomiska bedömningar gjorts utan politiska. Tidigare har jag skrivit om AP-fondernas gröna satsningar [länk], [länk]. Fiasko naturligtvis och dina pensionspengar kastas i sjön.

Taget från kommentarerna på JoNovas blogg om tokerierna med vindkraft: Som jämförelse – antag du ska köpa en ny bil.

1. Den kostar 3-4 gånger så mycket som andra bilar

2. Den är ful och bullrig

3. Den går med ca 30% av nominell effektivitet

4. Fungerar inte alls 25-30% av tiden

5. Kräver en back-up bil då den ordinarie inte fungerar

6. Kräver att regeringen kraftigt subventionerar den när den används

7. Fungerar inte under extrema vädersituationer och speciellt inte när den behövs som mest.

8. Har som extra finess att slå ihjäl fåglar när den körs.

9. Gröna politiker är lyriska över denna nya bil och tycker den ska ersätta andra bilar

Vindkraften kan jämföras med en Trabant.

Trabant

 

Björn Lomborg har också skrivit om de gröna jobbsagorna.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jan

  Att klimatarbetet innebär stora möjligheter till nya jobb kan vi läsa i debattartikeln ”Öka takten i klimatarbetet” i dagens GP.

  ”Klimatfrågan är viktig ur ett europeiskt perspektiv, och innebär dessutom stora möjligheter till nya jobb, bland annat när städers energiproduktion i större utsträckning blir lokal och mängder av byggnader runtom i Europa ska energieffektiviseras.”
  .
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1813179-oka-takten-i-klimatarbetet

  Nu är det inget fel med energieffektiva byggnader men det finns en gräns då det kostar mer än det smakar. Och om lokal energiproduktion är mer kostnadseffektiv än mer storskalig centraliserad skulle den kunna öka på egna meriter.

 2. Greger

  Per Welander! Väl skrivet som vanligt. Men stycket ”Två kvinnor som framgånsrikt granskar maken” ska väl bytas ut mot ”Två kvinnor som framgånsrikt granskar makten”, eller…..  

 3. OR

  Bra sammanställning Per W, och tack för två nya favoritlänkar: JoNova och Björn Lomborg.
   
  Det där med vindkraft”bilens” fågeldödande gör ju att det är bra att den står stilla så mycket som möjligt! Trafikdödade fåglar och djur gör att kråkfåglar klarar vintern i högre utsträckning, så att trycket på småfåglar ökar genom att det finns flera boplundrare. Detsamma borde gälla för det som dödas av vindkraft. Ska vi straffa kråkorna för att dom är dumma mot småfåglarna, eller för att de utmanar oss i våra paradgrenar: intelligens och anpassningsförmåga? Nej, liksom vi inte ska köra bil i onödan ska vi inte producera vindkraftsel i onödan.

 4. Bra skrivet Per!
  Jag tycker det är märkligt att KVA, företrädare för svensk industri mfl  inte drämmer näven i bordet och gör gemensam sak. Våra politiker leker bort skattemedel under begreppet ”satsningar” i tron att de faktiskt gör något bra (antar jag). Om ingen står upp och med kraft påvisar alla felaktigheter så kommer de att fortsätta sina dumheter sittandes däruppe ostörda på ”molnfri höjd”
  Det är ett bedrövligt skådespel.

 5. Greger #2: Tack! Rättat.

 6. OR

  Jan #1
  Tyvärr kostar det ofta mer än det smakar med energibesparing. Under 40 års arbete med bl.a. isolering av bostäder har jag aldrig kunnat räkna hem någon isolering, utöver normkraven, utan att anta ökade energipriser i framtiden. Så det gröna kravet att vi ska betala överpriser för energi är helt logiskt, men det ger bara tillfälliga jobb.
   
  Det stor som glöms bort när det gäller energiförbrukning är vår ökade bostadsstandard. Tio personer i ett rum värmer rummet. Vem vill tillbaka dit.

 7. Ann L-H

  Bra Per W. att Du sammanställt en del av denna skam. Trots att vi lever under ”den gröna politikens galna styre” borde en och annan politiker våga ge hals, gå i opposition och visa upp verkligheten. När det gäller energifrågan har SD visat viss insikt, men när Åkesson började tala om en ny djurskyddslag blev vingslagen från 24 november 1933 och framåt lite väl påtagliga. Var det de gröna djuprötterna som än en gång blivit synliga?

 8. Janne

  Vänsterpartiets 10000 jobb med solpanelerna är väl dom som behövs för att hålla panelerna rena.

 9. Errbe

  IPCC började i fel ände
  Det är rubriken på den replik Sture Åström INTE fick antagen av Sydsvenskan.
  MSM media i form av Sydsvenskan gläntade lite på locket över klimatdebatten, då han fick en artikel publicerad den 4/7 under Almedalsveckan. Två klimatprofessorer svarade snabbt den 7/7. Han skrev en replik, men den kunde inte antas. Den finns här:
  http://www.frihetsportalen.se/2013/07/medias-lock-over-klimatdebatten/
  Jag tror det vore meningsfullt att sprida länken till era bekanta och obekanta, särskilt till politiker och kultur-redaktörer.

 10. Thomas P

  Errbe #9 påståenden av typen ”På TV:s bilder från rymden är större delen av jorden täckt av moln. Deras verkan studerade inte IPCC.” visar att Åström antingen aldrig brytt sig om att läsa vad IPCC skriver eller också hoppas att hans läsare inte gjort det utan skall ta hans ord för vad han säger. Uppåt väggarna fel är det i alla händelser. Så sprid du länken, men var noga med att du bara gör det till folk du litar på är tillräckligt okunniga, annars kan det slå tillbaka.

 11. Tjelvar

  Thomas # 10. Var inte så tvärsäker.
  Jag har ett tydligt minne av en intervju med Pachauri på väg till mötet i Köpenhamn 2009. Han svepte då åt sidan möjligheten av att solen kunde ändra sig och förklarade ”Det finns ingen annan förklaring”, underförstått ”än AGW till den globala uppvärmningen”.
  Bolin ansåg teorin om molnbildningen ”irresponsible”, så under hans tid lär väl inga resurser ha spenderats på moln. Han tycks också ha lyckats försena de försök som sedermera utfördes på CERN med flera år. Från en bekant med en son, som arbetar där, vet jag att ledningen var synnerligen besvärad av situationen och tillhöll medarbetarna att inte diskutera fallet ens privat.
  Och Pachauri ansåg således fortfarande 2009 att moln inte kunde vara någon förklaring.
  Kan du precisera när och hur IPCC på allvar började forska om mobildningens inverkan? Varför stöttade inte IPCC försöken vid CERN ?  

 12. Vänta, vänta, vänta…. Jag måste faktiskt ta Trabanten i försvar. Visst kunde man tycka att detta fordon passerat sitt bäst-före-datum med råge när de f.d. östtyskarna tog sina oljerykande tvådörrarssedaner över Östersjön för att turista i vår del av den fria västvärlden. Men detta skedde samtidigt som jag personligen hade som högsta dröm att köpa en splitt ny Citroën 2CV (en konstruktion som hade sitt ursprung i slutet av 1930-talet).
  Men när Trabanten var ny 1958 så kan man inte klaga på bristande mordernitet. Framhjulsdrift, självbärande kaross, god lastförmåga, rostfria karosspaneler och dörrar, stabila vägegenskaper, individuell hjulupphängning både fram och bak, enkel att underhålla och begåvad med för den tiden hyfsad bränsleekonomi. Förlagan var den tyska Lloyd som låg på tredje plats i försäljningen efter VW och Opel i grannlandet. Sedan kan man ju hänvisa till både kommunistisk centralplanering samt att kunderna inte hade rätt att ställa krav på produktionsutveckling som ju är förhållandet i en fri marknad. Kanske log östtyskarna ett snett leende när Lloyd tog steget upp i storlekssegmenten och gick under, vilket alltid är en risk för företag i den fria och oreglerade marknadsekonomin. Men som bekant var detta ju inte den tyska motorindustrins undergång…!
  I övrigt håller jag definitivt med dig Per Wellander i ditt konstaterande att den svenska journalistkåren ”kapitulerat”. Fast skall vi vara klarsynta så borde vi konstatera att de egentligen segrat. Journalistkåren sätter till stor del agendan, och det är faktiskt svårt att se vad som egentligen är orsak och verkan i den märkliga symbios som råder mellan de etablerade partierna och journalistkåren. Skulle pressen sluta publicera klimatalarmism skulle politikerna söka sig efter andra frågor att göra sig till kring. Och samtidigt är det ju uppenbart att klimatpaniken har en maktpolitisk potential som politikersfären inte gärna avstår från.
  Trots det vill jag hellre likna vår moderna vindkraft vid de gamla väderkvarnarna (som dock är en behaglig syn att skåda i landskapet när man är ute och åker). De har samma tillkortakommanden, och kommer båda att ersättas/ha ersatts av andra effektivare energikällor.

 13. MrsM

  #11 Å! Nostalgitripp à la bil! Jag vill ha en Topolino, men de verkar kosta skjortan, och jag bär inte ens skjortor. 🙁
  ~ Per Welander, vad ska man säga om saken, orden börjar ta slut för att beskriva vansinnigheterna; det är som att ”what you resist, persists” litegrann? Går det att gå runt de vind-maniska och tala till allmänheten som inte blivit besatta av att ”rädda planeten”? Kanske? Hade inte Camilla en förfrågan om broschyr man kunde dela printa ut själv och sticka i handen på vänner och bekanta, eller har den iden runnit ut i sanden?
  Nu har vi blivit lovade regn i Stockholm i kväll tisdagen den 9 juli 2013, och om inte SMHI lovar vad de håller blir jag sur.
  Tack för bra inlägg Per & ha en bra dag!

 14. MrsM

  Förlåt; värmeslagsfel i #13: menade kommentera Peter H’s #12, och sist menade attSMHI borde hålla vad de lovar. Fasen vad varmt det är, kan inte tänka. Sorry!

 15. Sirapsodlaren

  När det gäller energieffektivisering dividerat med kapitalkostnad så är det bara värmepumpen som går att räkna hem.
  SO införskaffade därför en sådan till garaget för ett antal år sedan. 4000 kr på Silvan.
  Värmepumpen marknadsfördes som att den gick att installera själv, vilket möjliggjordes av att rören mellan kompressorn och innerdelen var fyllda med köldmedel som hölls på plats av en backventil i röret. En speciell koppling, ganska lik en stickpropp, satt i änden av röret och vid installationen så tryckte man in kopplingen i kompressordelen och fällde ner ett handtag som både låste kopplingen och förde den något framåt så att backventilen släppte.
  Momentet var alltså som sagt lika enkelt som att sätta i en stickpropp i et vägguttag.
  Nu kände sig nog den övriga värmepumpsbranschen hotade av detta och var tvungna att ta till sitt rödgrönbruna vapen, nepotism och reglering av ekonomin.
  Köldmedlet i värmepumpar är nämligen en ”klimatgas”, som naturligtvis måste hanteras av en ”expert”. Därför infördes en rödgrönbrun reglering som innebär att bara speciellt godkända installatörer måste komma och sätta i denna nyss beskrivna kontakt. Kostnad, runt tusenlappen plus reseersättning, dvs en prisökning på 25-50%, naturligtvis helt i onödan. Investeringskalkylen försämras naturligtvis i motsvarande grad, något som en rödgrönbrun person borde se som mycket dåligt för miljön.
  Jag skulle vilja påstå att denna anekdot  är illustrativ för den rödgrönbruna ekonomin. Ingenting handlar om att lösa verkliga problem på ett kostnadseffektivt sätt. Utan den rödgrönbruna ekonomin går ut på att skattemedel ska omfördelas till företag och personer som har nära anknytning till de rödgrönbruna politikerna och tjänstemännen.
  Jämför med hur saker fungerar i ”socialdemokratins skyltfönster” (sossarnas egen beskrivning av Göteborg för övrigt). Den så kallade Göteborgsandan, där alla beslut skulle fattas utan insyn av några goa gubbar visade sig leda till den största korruptionshärvan i svensk historia.
   

 16. John Silver

  # 8
  I Tyskland går solen ner:
  http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5iz_8zhhJOkY_n6TEXOqro2MXTgVg?docId=CNG.b255bfd718697e4ac83830ebafec9f70.831

 17. #15 Bra beskrivning av ’rödgrönbrunt’ tänkande och deras ’ekonomi’ och liknande ’kalkyler’ om det allra mesta:
   
  ”Ingenting handlar om att lösa verkliga problem på ett kostnadseffektivt sätt”
   
  Just så!

 18. Björn

  Sirapsodlaren [15]; Din beskrivning av den ”rödgrönbruna” sörjan är träffande: ”Ingenting handlar om att lösa verkliga problem på ett kostnadseffektivt sätt. Utan den rödgrönbruna ekonomin går ut på att skattemedel ska omfördelas till företag och personer som har nära anknytning till de rödgrönbruna politikerna och tjänstemännen”.

 19. Björn #18
   
  … men med tillägget att dessa ’företag’ inte är baserade på företagsamhet utan konstruktioner baserad på att komma åt och över bidrag (på olika sätt)

 20. Arbetsförmedlingens jobbgaranti innebär i Uppsala,som erbjuder till arbetslösa att
  röja buskar mm ,som enda alternativ,Gröna Jobb, javisst blir man grön
  om händerna efter arbetsdagen.
  ALI.K

 21. Bidragen är begärliga man flockas kring dessa mumsbitar till vinster.
  ALI.K

 22. Pingback

  […] HÄR för en excellent […]