Grön energi: Ge oss mer pengar!

vindkraft

Under många år så har gröna investerare och energiproducenter, dvs. vind- och solkraftsindustrin, levt högt på statliga subventioner. Enorma mängder av skatte-, pensionsfonds- och energikonsumenternas pengar har plöjts ned i gröna projekt. År efter år så har de stora investerarna kunnat håva hem många miljarder i vinst på dessa pyramidspel/Ebberödsbanker.

Men nu tycker flera stater att man har nått gränsen för sin generositet med skattemedel. Elpriserna har skjutit i höjden, statskassorna sinar och koldioxidutsläppen minskar inte.

Situationen beskrivs bra av Kathryn Porter i The Telegraph https://www.telegraph.co.uk/news/2023/10/10/green-energy-plans-wind-solar-power-myth/ . Här är de centrala delarna i hennes artikel:

”Myten om prisvärd grön energi är över

Framsteg har stannat runt om i världen eftersom ingen vill erkänna de verkliga kostnaderna

Det genomgripande narrativet om havsbaserad vindkraft de senaste åren har varit att kostnaderna sjunker och att vindkraften är billig. Men skrapa under ytan och du upptäcker att saker och ting inte är fullt så rosa. Turbintillverkare har förlorat pengar hals över huvud under de senaste åren. Sammantaget under de senaste fem åren har de fyra främsta turbintillverkarna utanför Kina förlorat nästan 7 miljarder USD – och över 5 miljarder USD enbart under 2022. Förra året sa verkställande direktören för turbintillverkaren Vestas att företaget förlorade åtta procent på varje såld turbin.

En del av dessa förluster beror på garantifrågor – det betyder att turbinerna inte har fungerat som förväntat, vilket kräver att tillverkarna kompenserar vindkraftsutvecklare och åtgärdar problemen. Privat beror detta på trycket på allt större väderkvarnar som är svårare att laga. Allt tyder nu på att tillväxten i kapacitet per turbin har nått sin topp, åtminstone för närvarande.

Men förlusterna har också drivits på av prisstrukturer utformade för att vinna marknadsandelar, och aggressiva vindkraftsutvecklare som har vägrat att betala, ofta samtidigt som de har tagit emot miljarder i subventioner. Marknaden har börjat se ut, om inte som ett pyramidspel, så som ett korthus byggt på den skakigaste grunden. Turbinproducenter är alla upptagna med att omförhandla kontrakt och insisterar på bättre villkor för att minska sina förluster, annars kommer de helt enkelt att gå över till andra, mer lönsamma, aktiviteter. Detta sätter press på utvecklare som nu går vidare till regeringar, tigger om fler subventioner och fler skattelättnader, som alla måste betalas av skattebetalare eller på elräkningarna.

För att bekämpa det växande hotet från kinesiska turbintillverkare överväger EU att inleda en utredning om Kinas användning av subventioner för att främja landets turbintillverkare. EU har redan infört tullar på kinesiskt glasfiber som används i vindkraftverk. EU:s tillförordnade konkurrenskommissionär Didier Reynders har sagt att billig kinesisk import kan hota europeiska företag. Ett beslut om huruvida en utredning ska gå vidare väntas senare denna månad, trots en arg reaktion från Peking över en liknande undersökning av elfordon.

Offshore-vindprojekt har torkat ut runt om i världen. Under hela 2022 gjordes inga havsbaserade vindinvesteringar i EU förutom en handfull små flytande projekt. Flera projekt hade förväntats få finanserna klara förra året, men slutgiltiga investeringsbeslut försenades på grund av inflation, marknadsinterventioner och osäkerhet om framtida intäkter. Totalt sett såg EU endast 9 gigawatts nya turbinbeställningar 2022, en minskning med 47 procent jämfört med 2021.”

Ingemar Nordin

PS. Ett litet kort inslag i Ekots nyhetssändningar igår. Det handlar om hur kommuner i norr skuldsätter sig (och framtida generationer) för mångmiljardbelopp för klimatomställningen:

https://sverigesradio.se/artikel/kommuner-lanar-miljarder-for-industrisatsning-invanare-tar-risken

DS.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ulf

    Sossekommunerna vet att staten tar hand om notan när partiet kommer till makten igen. Så de ser ingen risk alls i detta. De är så vana vid sina bidrag.

  2. Mats Kälvemark

    Tack Ingemar för viktig information om grön energi. De ekonomiska problemen för Vestas och Siemens Gamesa är bl.a. knutna till att de bygger allt större och högre väderkvarnar och att då garantikostnaderna ökar i proportion till detta. Påkända komponenter som kullager och växlar klarar helt enkelt inte de högre påkänningsnivåerna. I sin tur betyder det att antagna livslängder som ligger till grund för kalkylerna måste revideras ner vilket kraftigt försämrar investeringskalkylen. På slutet berör du ökande skuldsättning för kommunerna i norr. Sammanlagt beräknas Boden, Luleå och Skellefteå lägga 62 miljarder på bostäder, vägar, avlopp, utbyggnad av hamnar med mera.
    ”Risken är att folk inte flyttar dit och kommunen står med väldigt höga skulder som de ska betala av”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR. Det här är nog ett väldigt stort dilemma bland många andra mer teknikrelaterade, för Northvolt, H2GS och Hybrit. Ingen vill bo i ett kallare klimat med längre, mörkare och kallare vintrar. Illustreras i länken nedan, bild nr 24.
    https://klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2022/10/Klimat-221016.pdf

  3. Göran

    Bidrag från från skattebetalarna via staten leder alltid till bedrägerier och fusk. Gång på gång upprepas det. Det gäller från den lilla enskilda personen till stora företag.

    Att vindkraften är ett enda stort ekonomiskt bedrägeri har stått klart i många år. Man behöver inte vara något geni eller ens ha några större kunskaper för att med penna, papper och en miniräknare räkna ut den kalkylen.

    Att många kommuner i Sverige kommer att ha en kommunalskatt som landar på minst 35 kr per hundralapp är inte heller svårt att förstå.

    Att folk flyttar från Norrland är inte heller svårt att förstå i det röda Norrland. Har man en politik som går ut på att hela tiden öka produktionskostnaden för företag, ja, då försvinner företagen över tid.

  4. Ann Löfving-Henriksson

    Och under tiden utmanas roten till det onda dvs koldioxidhypotesen av naturliga förklaringar till vad som driver och drivit ”klimatförändringarna” under alla år. Korthuset är i fara.

  5. Lasse

    En form av bidrag till dessa intermittenta kraftslag måste väl vara stöd till låga priser när de levererar.
    Just nu blåser det bra och förtjänsten ligger på 3 öre KWh i elområde 1 o 2.
    Nån har uppenbarligen prisat vindkraften utöver vad som marknaden gör.
    Vem betalar mer för vindkraft och hur får de ström när det inte blåser?

  6. Paul Håkansson

    Stoppa vindkraftsutbyggnaden. Professor Per Fahlén beskriver problem med vindkraften.

    https://swebbtv.se/w/46GrgbrfoVzJRoV47x9EDw

    Fantastisk intervju med Per Fahlén för två år sedan som visar vilka som hade rätt och vilka som hade fel.

  7. Daniel Wiklund

    Det är grön omställning som gäller vare sig vi vill eller ej. I dagens kurir ägnas flera sidor åt just den gröna omställningen. En sida handlar om att mackarna också vill vara en del av den gröna omställningen. En helsida om en högstadielärare som numera jobbar som hållbarhetsstrateg och miljöpedagog hos Lumire. ( har hand om avfallet i Luleå) Hon ska utbilda oss lulebor i hållbarhetsfrågor. ( tack för det, precis vad jag längtat efter) Bland annat ska vi köpa begagnade kläder. Det är begagnat som gäller. Utom när det gäller bilar. Elbilar får vi gärna köpa nya. En artikel handlar nämligen om en som köpt en ny elbil för 500000 kr. Och på så sätt sparat tusenlappar. Och den nye ägaren slapp också ha klimatångest. När man läser artikeln om vilken lycka det var att köpa ( med hjälp av lån) elbil kan man bli grön av avund. Själv har jag som pensionär inte råd att köpa elbil. Men jag deltar ju ändå i den gröna omställningen. Har ju cyklat nästan dagligen i drygt 10 år. Har hunnit nästan två varv runt jorden. OBS! Jag cyklar inte för att jag inbillar mig att det har nån som helst effekt på klimatet. Snart kommer jag också att få ta del av den gröna omställningen på ett annat sätt. När SSAB börjar tillverka fossilfritt stål. Då är det slut med fjärrvärmen som överskottsgasen från koksverket bidrar med. Vi har Sveriges billigaste fjärrvärme, men med den gröna omställningen så är den historia. Tack för det.

  8. Kaj+Wahlberg

    Förutom att det är kallt och mörkt i Norrland under lång tid av året så finns det ytterligare skäl till att utbildade människor tvekar inför att flytta dit. Trots stora statliga subventioner finns en överhängande risk att de gröna fantasiprojekten blir en flopp. Det kommer bli omöjligt att få ekonomin att gå ihop, därför att produkterna blir så dyra att tillverka att de inte går att sälja. Vem vill då bo i Boden?

  9. iah

    ingen satsar i år på havsbaserad vindkraft detta trots att ingen ännu redovisat vad som skall hända med fundamenten. är det meningen att dom skall vara kvar på havsbotten i generationer till förfång för bla fiskare eller blir det som med landbaserade vkv att kostnaderna för återställning lämnas till framtida skattebetalare? varför tvingas man inte betala för vkv till en återställningsfond så fort man installerar ett vkv.

  10. Lasse

    Slottet kommer att få mer soleneergipaneler-skall täcka 30% av slottets energibehov (P1 nyss)
    När kommer vindsnurran upp?
    Så det blir snurrigt på riktigt 😉

    Men symbolpolitik är väl slottets ”raison de etre”

  11. TorbjörnR

    Vi undrar ju alla över lönsamheten i vindkraft med låga priser när de producerar.
    Fakta visar att alla vindkraftindustrier som levererar enligt svenska priser går med förlust. Årets ”skatteslöseripris” 2022 gick väl till Gävleborg som förlorade runt 70 miljoner kr när de sålde sina olönsamma turbiner.

    De som kan göra pengar i Sverige är de utländska företag som dessutom säljer på PPA där man troligen får bättre betalt,

    Bifogar en enkel förklaring hur de dessutom kan tjäna än mer pengar via räntesnurror.

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02ARPyQuuzZ6WZJGMFRFCmAr8P51JL6UpKS8VchUusbnyK9QL9cuSJviNwHRoMcJG1l&id=641068618

  12. iah

    förbjud vkv på landsbygden. vkv skall bara kunnas sättas upp i städerna och större tätorter. dom får ta hand om sin egen skit och inte låta landsbygden betala för nedskräpning av naturen.

  13. iah

    jag undrar varför vkv påverkan på djurlivet har försvunnit i debatten. det handlar inte bara om örnar och fladdermöss utan också om flyttfågelsträck och insekter. för flera år sedan läste jag om vkv påverkan på bla bin i tyskland. om jag kommer ihåg rätt så var nedgången på antal bin i vkv-landskapet 60%. men det kanske är så nu när dom flesta bor i städer att det finns inget intresse eller kunskap varken om djur eller natur.

  14. Tege Tornvall

    Ständigt och fortsatt trots alla problem mässar ansvariga politiker och företagsledare som ett mantra att de (vi) måste uppfylla helt orealistiska och onödiga ”klimatmål”. Det är som ett självspelande piano och måste angripas och stoppas här och nu. Annars fortsätter det.

    Avancerad industri tillämpar Lean-tänkandet: att eliminera allt onödigt som inte leder till bättre produkter till lägre kostnad med mindre insats, Ett nyckelord är Andon: att avbryta så fort något går fel. Annars fortsätter man ju att göra fel.

    Bra på detta var Scania. Jag har själv följt sådana projekt på nära håll och även deltagit i praktikfall. Men nu försöker Scania pracka på åkeriägare dyrare lastbilar med sämre lastförmåga för att minska tillförseln av livsviktig koldioxid till atmosfären. Pådrivande är fanatiska och okunniga politiker. Det är vår etiska plikt att stoppa detta vansinne!

  15. Tege Tornvall

    Om planerade stora batterifabriker verkligen byggs, kommer de inte att sysselsätta tusentals utan några hundra. De blir automatiserade processindustrier och sköts av operatörer.

    För att bygga dem kommer tusentals byggjobbare som flyttfåglar från olika håll och flyger sedan vidare. Kvar står kommunerna med tomma bostadshus och miljarder slängda i sjön.

    Företagens stora lån täcks av stat, kommuner och EU. Om bolagen sätts på börsen innan de rasar, kammar ”investerarna” hem vinsten, och skattebetalarna får stå för förlusten. Ingen solskenshistoria för sommarpratare. direkt!

  16. Håkan Bergman

    Tege #15
    Precis, likadant med stora vindkraftsbyggen, en rusch med byggjobbare och entreprenörer utifrån, det enda lokalbefolkningen märker är ett överbelastat mobilnät under byggtiden.

  17. Björn

    Vindkraft har ingen framtid när man börjar inse att denna teknik är ett tekniskt steg tillbaka, istället för framåt. Dessa har tillkommit på grund av en ideologisk vision i kölvattnet av klimatfrågan. Nej, det är dags att ta ett kliv framåt med ny kärnteknik som SMR etc, vilka kan placeras strategiskt i närheten av stora förbrukare av elektricitet. Motsatsen är havsbasserad vindkraft med kostsamma fundament för varje verk och fysiska ledningsanslutningar mot land. Även handlar det om en gigantisk miljöförstöring och störande av vattenlevande varelser och även i luften. Vindkraftens förespråkare saknar allt vad som ur alla synpunkter handlar om konsekvenser och teknisk rationalitet.

  18. Christian

    Hittills i världen har vi plöjt ned över 50 miljarder US$ på sol- och vindenergi. Ändå står de tillsammans bara för 3% av den globala energiproduktionen.

    Ett enormt slöseri med pengar.

  19. UWB

    #2 Mats

    Doomberg har en bra artikel om detta, som faktiskt verkar vara öppen, se

    https://doomberg.substack.com/p/windbaggery

  20. Johan, Uppsala

    Apropå eldrivna långtradare och laddning av batteri:
    Att ladda en (1) långtradare med en snabbladdare (300kW) motsvarar att koppla in och ladda en (1) miljon mobiltelefoner (0,3W/st).

    Det kanske en politiker kan förstå och fundera på.

  21. johannes

    #13
    Tyskar och bin..
    När sista vildbiet var utrotat 1979 så firade hela Tyskland.
    Nu fanns det inget som kunde stoppa de förädlade bina och den näringen.
    Men tji, nu kommer flaxkraft, som slår biodlarna.

  22. SatSapiente

    Jag kan ge ett exempel på hur man försöker sälja in vindkraftsprojekt i glesbebyggda trakter:
    https://eurowindenergy.com/se/vara-vindparker/vindpark-karlsmala
    Dessa exploatörer försöker till varje pris att sälja in projekten med förföriskt positiva argument. De negativa, ex.vis minskat fastighetsvärde för omkringboende nämns inte.
    Exploatörerna har inte för avsikt att själva bygga och driva vindkraftsparkerna, utan arbetar enbart med att ”sälja in” projekten och tar därför ingen stor risk. Den hamnar istället hos det bolag som bygger och driver vindkraftsparken.
    Oj, blev det inte lönsamt trots att vi beskrev det hela så positivt. Exploatörernas affärsidé är skamlig.

  23. Gunnar Strandell

    Citat från artikeln:
    ”En del av dessa förluster beror på garantifrågor – det betyder att turbinerna inte har fungerat som förväntat,”

    Jag såg på TV-programmet ”Svenska Truckers” att returtransporten av en vinge från Sidensjö krävde att man backade genom en korsning för att komma ut på E4.

    ”Tänkte inte på det!” sa uppfinnaren i Lorry 😀

  24. BG

    #17

    ”Motsatsen är havsbasserad vindkraft med kostsamma fundament för varje verk och fysiska ledningsanslutningar mot land. Även handlar det om en gigantisk miljöförstöring och störande av vattenlevande varelser och även i luften. ”

    På östkusten I USA är nan ifärd med att utrota en valart.

    ”Our film exposes the price the world is actually paying for the industrialization of our oceans by offshore wind corporations: the killing of whales and the potential extinction of an entire cetacean species.”

    https://public.substack.com/p/the-film-that-could-save-an-entire?utm_campaign=email-post&r=kv2e8&utm_source=substack&utm_medium=email

  25. Fredrik S

    BG #23

    Jomen, det snurrar på hos de gröna. Fossila bränslen räddade både skogen i tex Europa samt valar från att utrotas.

    Så blir lite ironi i det hela när nu de gröna megapropellrarna som ska rädda oss från det fossila nu utrotar valar och förstör skogslivet.

    Komplicerat värre. Vi får får väl sätta Greta på en båt och segla dit och protestera mot det mesta.

  26. mattias

    #24
    Var det inte nyligen en studie som slog fast att valar är en kolsänka? Att utrota valar borde då vara direkt kontraproduktivt om man oroas av koldioxidutsläpp.

  27. Berra

    OT: Detta ger inte utsläpp av mikroplaster men konstgräsplaner tar livet av haven…

    https://www.motormagasinet.se/article/view/846310/sa_mycket_snabbare_slits_dacken_pa_elbilar

  28. Fredrik S

    mattias #25

    Jo, de var havens träd rapporterade de på statstelevisionen, så det där med ekologisk mångfald betyder väl olika ibland.

    Det är snurrigt i den gröna världen.

    De gröna fantomerna verkar ha några ljusår kvar tills de lyckas knyta ihop säcken.

  29. Peter Andreasson

    Mot bakgrund av EU:s nyligen antagna klimatlag säger regeringens enmansutredare, professor John Hassler, bl a följande i veckans Fokus (e-tidningen): ”Vindkraft är ett förhållandevis billigt sätt att producera stora mängder el” och fortsätter: ”EU har bestämt att klimatmålet ska vara det övergripande målet för alla medlemsstater. Så det är ingen tvekan om att vi måste vara beredda att kompromissa med den lokala miljön”. Är det verkligen rimligt att ett så omfattande uppdrag överlåts åt en enmansutredare? Varför inte ge uppdraget åt exv prof. Per Fahlén? Mörkrädd blir man sannerligen av rådande ordning. De små stegens tyranni…har väl snart nog nått fram till kaklet.

  30. tty

    #25

    ”Var det inte nyligen en studie som slog fast att valar är en kolsänka?”

    Ja det är de. När en val dör sjunker den till botten där den äts upp av djuphavorganismer. Man talar om ”whalefalls” och ”whale oases” eftersom så mycket liv försörjer sig på ett valkadaver. Så småningom blir det naturligtvis vatten och koldioxid även av detta, men med den omsättningstid som den termohalina cirkulationen har tar det många århundraden innan den koldioxiden kommer tillbaka till ytan.

    https://www.youtube.com/watch?v=fFtcK1cK1ro

  31. Benny

    Jodå, jag läste också lite av den här John Hasslers ”utredning” och så mycket oinitierad smörja och floskler man kan trycka ihop i en text är i sanning häpnadsväckande! Den här ”utredningen” verkade mest vara ett beställningsverk från vindsnurrelobbyn. Räkne-exemplen var också på dagisnivå så det hela borde skickas rakt ner i cylinderarkivet. Man känner igen en korrupt charlatan direkt…

  32. Fredrik S

    Peter Andreasson, Benny #28, 30

    Här är ett alster från Hassler, Rockström, Azar mfl om planetära gränser, tipping points etc etc.

    Det ä sådant som leder till klimatutredare.

    För den som orkar.

    ”Policy design for the Anthropocene”:

    http://hassler-j.iies.su.se/PAPERS/NatureSust.pdf

  33. Karl Erik R

    Vi ser redan nu, när det blåser och vindkraften levererar 6-9 GW, då är elpriset negativt eller ibland just över noll. Vanligast i el-område 1-2. Tillfälligt bra för oss konsumenter men det ger en osund marknad.

    Byggs ytterligare vindkraft, några GW till så kommer dagarna med nollpris att bli fler och fler. Om vi inte får långa perioder med högtryck och nästan vindstilla. Sen kanske både Hybrit och H2GS kommer igång och då finns ingen överskotts-el att skicka till SE 1+2.

  34. Ivar Andersson

    ”Den svenska tillverkaren av ellastbilar Volta Trucks har beslutat att ansöka om konkurs.”
    Har subventionerna tagit slut?

  35. Jan Ågersten

    #32
    Sorglig läsning för den som orkar.
    Ett dokument som vilar på en lögn blir aldrig bättre än en lögn.