Gott Nytt År

nytt år

Gott Nytt Klimatår 2015 önskar vi alla läsare och kommentatorer på denna blogg … och tänk på procenten i kväll 🙂

Redaktionen

PS – från Peter Stilbs, kl 14 – jag kan inte låta bli att dela denna framtidsvy med KU’s läsare (den är från lokaltidningen i Stockholmsområdet ”Mitt I” (som kommer i olika stadsdelsversioner)) – glöm i framtiden Hummern och Oxfilén på Nyårsafton – juryn i en innovationstävling i Svenska Institutets regi har kommit fram till att följande är framtiden

syrsa

Vad Syrsorna ska äta framgår dock inte. Ha det bra alla – men akta er för områden där missriktade fyrverkeripjäser kan väntas förekomma…

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Per H

  Vi får hoppas på ett ”klimatkritiskt” år! Något avtal i Paris blir det garanterat inte. Däremot blir det en halvtorr cava för mig.

 2. Johan Tisell

  Jag tänker mer på ppm:n än procenten i kväll!

 3. Såg Lena Mellin hos SVT morgonsoffa idag. Kvinnan är en journalistisk katastrof! Hennes nyårsönskan var att klimatmötet i Paris verkligen kommer till bindande skarpa avtal i höst.
  Hon var också glad för att det inte blev något nyval, för hon som politisk journalist vill inte jobba så mycket som en valbevakning innebär. Vart fjärde år med lite verkligt arbete var mer än nog för ledarskribenten.
  Santa simpl…

 4. Evert Andersson

  Efter att ha läst Rockströms och Axelssons artikel i DN idag behöver man något starkare än champagne.

 5. Sören G

  Sverige med sin klimatminister kommer ju garanterat att skriva på i Paris. Utom EU blir det nog inte så många som kommer att sänka sina koldioxidutsläpp och därigenom sabotera sin egen ekonomi.

 6. Johan M

  4 Evert Andersson

  ”Rockströms och Axelssons artikel i DN idag”

  Det roliga med artikeln är att den illustreras med solkraftverket i Mojaveöknen. Det är ju ett kraftverk som varit på tapeten flera gånger under året: brända fåglar, dålig ekonomi, mindre produktion än planerat, ökad mängd gas för att hålla kraftverket igång under natten, bidrag för att betala de lån som de först fick som bidrag etc. Men det är ju bara verkligheten, inte någonting som stör i parallell-universum 🙂

  http://www.greentechmedia.com/articles/read/ivanpah-solar-plant-falling-short-of-expected-electricity-production

 7. Lasse

  Det var en positiv bild som spreds av Rockström och Axelson inför det nya året. Mycket har blivit bättre i vår miljö. Människans påverkan begränsas allt mer trots att vi blir fler och mindre fattiga.
  Elkonsumtionen har inte varit så låg som under 2014 sen 1986 och priset ligger på 2007 års låga nivå.
  Oljepriset är på 5 årslägsta samtidigt som produktionen är på topp. Energikrisen är långt borta tycks det.
  Med det följer att råvarorna får lägre pris och inflationen ligger lågt.
  Vi får råd vara generösa mot dem som har det sämre. Vilket är en human framgång. Enda nackdelen är att generositeten inte är större än att de behövande måste ta sig hit själv för att få del av den.
  Gott nytt 2015

 8. Per H

  Rockström och Axelsson vänder sig till troende och okunniga!
  Ang avtal i Paris: Kina, Indien, USA, Japan, Kanada, Ryssland och Australien kommer inte att skriva på något bindande avtal. Inom EU är Polen, GB och Tyskland tveksamma. Och de fattiga i Sydeuropa har inte råd. Det blir bara Sverige som går före. …

 9. Allan Forsling

  Ja mycket blir bättre i världen. Bara vi nu inte tror att det beror på det svenska föredömet och att vi går före… Får sunt förnuft råda och vansinniga felinvesteringar undvikas, så kan världen och dess innevånare få det mycket drägligare. I Tyskland subventionerar elkunderna den tyska energipolitiken med 203 miljarder kr per år. Det är inga låtsas pengar. Dessa hade Tyskland kunnat hjälpa världens utsatta på många sätt med- vi har nöd i vår nära omvärld som vi vet. Det är detta det handlar om- använd våra resurser där vi hjälper människor på bästa sätt och lös inte problem som inte finns.

 10. LBt

  2014 har gett oss en möjlig och trolig förklaring till de avvikelser som finns i de senaste 100 årens uppmätta och uppskattade globala medelvärdesutveckling. Tyvärr pekar denna förklaring på att all väsentlig uppvärmning, nära 0,8 C, just är en följd av växande CO2-koncentration samt att ca hälften av denna uppkommit de senaste 35 åren dvs något mer än 0,1 C per decennium. Vi har 85 år kvar detta sekel och fortsätter tillväxten att öka hamnar vi nära 2 -gradersmålet runt 2100. Men osvuret är bäst, tillväxten kanske dämpas och åtgärder kanske ger utfall om 50 år och därefter.

  Hur massmedia, politiker och människor reagerar om 15-20 år när temperaturen åter skjuter fart blir kanske ett större problem i varje fall en tid och i vår del av världen.

  Naturligtvis kan man tänka sig att utvecklingen blir annorlunda även om vi idag saknar trovärdiga alternativ. Vad som är bra är att vi redan om 15-20 år kanske vet. Vänder temperaturutvecklingen tydligt nedåt får solfläcksanhängarna stöd för sin tes, stiger den signifikant är det troligen en följd av att 60-års cykeln åter kommit in i sin uppåtgående fas. Stannar temperaturen på dagens nivå blir det svårare, då finns ett stort frågetecken kvar.

  2015 och eventuella avtal kommer inte att innebära något nämnvärt, möjligen blir det lite varmare, möjligen får vi lite mer nederbörd. Klimatutvecklingen är en långsam process. Man kan ju möjligen hoppas på Rossi…..

 11. Sören G

  Den varma sommaren 2014 berodde på ett långvarigt stabilt högtryck som medförde klart väder med mycket solinstrålning. Det är solen som värmer jorden, inte en molekyl (CO2) som utgör 0,04% av atmosfären.
  Sommaren 1975 upplevde jag en värmebölja här på Gotland som vi inte var i närheten av 2014.
  Allt är väder.

 12. John Silver

  Smörgåsbord:

  http://stopthesethings.com/2014/06/08/stts-smorgasbord-a-selection-from-the-archive/

 13. Johan M

  #10 LBt

  ”Tyvärr pekar denna förklaring på att all väsentlig uppvärmning, nära 0,8 C, just är en följd av växande CO2-koncentration ..”

  Sanningen är att du inte har en aning om hur mycket, om något, beror på ökad C02-koncentration.

  ”Naturligtvis kan man tänka sig att utvecklingen blir annorlunda …”

  Det kvittar fullständigt vad den globala medeltemperaturen blir framöver, om vi måste vara oroliga så kan vi gå omkring och oroa oss för nästa istid men inte heller den kommer vara det allvarligaste problemet vi står inför.

  ” hoppas på Rossi…..”

  Jo, eller Joe Labero – han skulle nog kunna trolla fram lite gratis energi.

 14. Goran

  Vad som kommer att vara av stort intresse för kommande år är hur storleken på CO2 i atmosfären kommer att hanteras av dom som ansvarar för tillväxten av skog och våra grödor.
  Idag erkänner man att skogens tillväxt är ett resultat av ökad CO2 halt men kan inte erkänna fullt ut att den är positiv utan varnar för ditten och datten för att passa in i IPCC kören.
  Samma gäller våra grödor.
  Först ansågs 280 ppm vara maximal halt av CO2, i Köpenhamn hade man förslaget 350 ppm nu när nivån ökat till över 400 ppm och ingen signifikant uppvärmning skett kanske man sträcker sig till xxxppm.
  Gott Nytt År
  Tack för att ni finns
  Goran

 15. LBt

  Johan M #13,
  nja, det finns teoretiskt och experimentellt underlag för påståendet att CO2 har temperaturdrivande egenskaper och korrelationen mellan växande CO2-koncentration och känd temperaturkurva där man tagit bort en 60-årig cykels påverkan är så anmärkningsvärd att man knappade kan borde frän den. Dessutom det finns just ingen annan trovärdig kandidat. Men helt säker kan man ännu inte vara beträffande hur mycket.

  Det handlar främst inte om att oro sig för egen räkning det handlar om vårt ansvar mot de kommande generationer som bara kommer att få ta vad vi lämnar efter oss.

  Och Rossi, hoppas kan man väl få och många har försökt avfärda honom med glåpord och grundlösa påståenden men ingen har lyckats.

 16. Ingemar Nordin

  Nu när vi snart kan lägga år 2014 till en 18 år lång rad av år i utjämningens tecken, och där temperaturplatån bara fortsätter i oförminskad takt, så får vi väl hoppas på att 2015 års temperaturer äntligen skall vända uppåt. Inga klimatmodeller hade förutsett denna utjämning utan alla har spått en accelererande uppvärmning. Och tydligen så har ännu ingen modig modellerare vågat skruva på CO2-parametern för att få sin modell att ens komma i närheten av den observerade verkligheten.

  Men vad som än händer 2015 (och framåt) så visar de 18 åren att alla hittillsvarande klimatmodeller är fel. Förhoppningsvis är detta tillräckligt för politikerna, speciellt i EU, att ta sitt förnuft till fånga och inte basera sin klimat- och energipolitik på dessa modeller som överdriver koldioxidseffekten så kraftigt.

 17. latoba

  Att tro att vi människor kan göra något åt klimatet är inget annat än hybris i kubik!
  Gott Nytt År önskas alla klimatrealister. Skrämselprofeterna tillönskas tillnyktring under 2015!

 18. Ingemar Nordin

  Johan T #2,

  ”Jag tänker mer på ppm:n än procenten i kväll”

  Aha! En nykterist. 🙂 Men ha en trevlig Nyårsafton ändå!

 19. Johan M

  ”att CO2 har temperaturdrivande egenskaper”

  Vilket få betvivlar – frågan är om det är mätbart.

  ”där man tagit bort en 60-årig cykels påverkan”

  Och kompenserat med lite aerosoler, tryckt ner det varma trettiotalet och ”homogeniserat” temperaturer som ingen kan motbevisa.

  ”det handlar om vårt ansvar mot de kommande generationer som bara kommer att få ta vad vi lämnar efter oss”

  Ja, och då kanske vi skall koncentrera oss på verkliga problem och inte slänga bort pengar på fiktiva katastrofer som när de granskas 1/ inte är så troliga 2/ om de inträffar skulle vara till godo för mänskligheten.

  ”försökt avfärda honom med glåpord och grundlösa påståenden”

  Jag har en fusionsreaktor i garaget som ingen får titta på annat än genom en springa i garagedörren. Ingen har hittills lyckats avfärda mina påståenden…. varför man lätt drar slutsatsen att jag har en fusionsreaktor i garaget – skicka mig gärna pengar.

 20. Lars Karlsson

  Jag hoppas att det nya året blir lika varmt och gynnsamt som 2014 var för oss i kalla Sverige.

 21. Kenneth Mikaelsson

  Önskar eder alla ett riktigt varm och gott nytt år så grödorna gror och välståndet växer…

  (hade stora förhoppningar att den globala växthus effekten skulle kicka in men men kan ju va så med drömmar och luft slott)

 22. Pelle L

  Ingemar Nordin #18
  Johan T #2,

  ”Jag tänker mer på ppm:n än procenten i kväll”

  Med nuvarande förfinade analysmetoder, som kan spåra vad som helst i vad som helst,
  är jag säker på att man kan hitta alkohol i kranvatten också 🙂

  Jag tar en medelväg och tänker på promillen i stället.

  Gott Nytt år önskas Stockholmsinitiativet och bloggens alla kommentatorer och otaliga läsare!

 23. Janne

  Apropå räkorna och havets försurning, det verkar som det finns en hockeyklubba även för havets pH-värden:
  http://www.cfact.org/2014/12/22/what-if-obamas-climate-change-policies-are-based-on-phraud/

 24. Guy

  ”Jag tänker mer på ppm:n än procenten i kväll”

  F’låt, va’ är skillnaden på 41,5% och 415.000ppm? jag sker då ignen sjillnad.

 25. LBt: För tre dagar sedan var det -20 C här. Idag var det +6 C. Kan jag utifrån denna obevekliga trend få en prognos för temperaturen om: 3 veckor? 3 månader? 3 år? 3000 år?

 26. LBtt

  Lars Kamél,
  nej, lokal information, Uppsala eller ej, ger inget underlag till globala trender.
  Ingemar N #16,
  att referera till 18 års utebliven uppvärmning är i sig inte välbetänkt. Därtill kommer att med 60-års cykeln som utgångspunkt är den avstannade uppvärmingen de senaste 16 åren bara en naturlig följd, i bakgrunden sker uppvärmningen tom med ökad styrka. Men du kanske inte riktigt förstår sambandet.
  Johan M#19,
  det räcker mer än väl med att ta bort 60-års cykeln.

 27. Gott Nytt År till er alla!
  Mitt 2015 kommer till stor del att handla om att bygga en ny sommarstuga som ersättning för den vi rev under oktober 2014.
  Den gamla blev 90 år och byggdes ca en meter över den tidens normala havsnivå. Vid höststormen 1969 stod vattnet i höjd med nedersta trappsteget vid ingången.
  Idag är normala havsnivån ca 300 mm lägre. Ska jag ändra höjden på det nya huset och i så fall höja eller sänka den?

  Det är min jul- och nyårsnöt.

 28. Sture karlsson

  Gott nytt år ! Tack för alla inlägg, alltid intressant att läsa. Droppen urholkar stenen.

  Verkligheten vederlägger alla klimathot som utropats de senaste 30 åren. Keep up the good work.

 29. Hasse

  LBt #10 tog upp tvågradersmålet. Detta kläcktes 1975 av en ekonomiprofesser W Nordhaus, dvs en typisk hittepåprodukt. Denna har J Hansen med hjälp av ett antal politiska mellansteg gett ett eget liv. Varför just denna temperaturhöjning skulle få katastrofala konsekvenser vet jag inte, men för politiker tycks det röra sig om ett väldigt attraktivt mantra. Läs mera här; http://www.carbonbrief.org/blog/2014/12/two-degrees-a-selected-history-of-climate-change-speed-limit/
  Tack för en intressant blogg och Gott Nytt År till alla och envar!

 30. Guy

  Tackar för året. det hade sina toppar och dalar, precis som temperaturkurvan både på lång sikt och kort sikt.
  GOTT NYTT ÅR

 31. LBt

  Hasse,
  det är riktigt , 2-graders målet är en konstruktion, något att ha som mål. Men säkert inte ogenomtänkt. Man skall ha klart för sig att spelrummet för opåverkad naturlig temperatursvängning är inte större än ca 5 C sett över jordens mer än 100000-åriga klimatcykeln eller skillnaden mellan extrem istid och behaglig mellanistid där vi nu är. Mot denna bakgrund blir 2 C i onaturlig påverkan mycket, 1,5 C kanske hade varit riktigare men orimligt att sikta på.

 32. pekke

  Gott Nytt år alla !

  Själv så tänker jag varken på promille eller procenten i kväll eftersom jag måste göra en insats för min och det här landets ekonomi tidigt i morron bitti, så det blir sängen direkt efter Tolvslaget.

 33. Bosse J

  ”Tänk på procenten” kan nog vara en tveksam uppmaning är jag rädd. Försiktighetsprincipen borde få styra så man slipper snedstegen. Enligt polisen kan det blir trista efterräkningar redan vid 20 ppm om man dristar sig till lite fossilförbränning ovanpå den mer miljövänliga etanol diton.

  Nej, jag tror jag undviker procenten ikväll – den kan bli rent livsfarlig 🙂

 34. Skogsmannen

  Bygger man teorier på tveksamma underlag, kommer verkligheten förr eller senare i kapp!

  Gott nytt år till er alla!

 35. Pelle L

  Bosse J #33

  Nu räknar du väl ändå fel på någon eller några tiopotenser?

  20 ppm bör vara samma som 0,02 promille.
  Dvs vad du får genom att titta på tandkrämstuben ungefär 😉

 36. L

  Gott Nytt År!

  Var det någon som hörde intervjun med Lotta Gröning för någon dag sedan? Apropå Regeringsdebaclet föreslog hon ökade anslag till bildning av politiker och gav även journalister en känga, dessa yrken var nästan de enda där man kunde få jobb utan utbildning idag sa hon… 🙂

 37. Börje S.

  Gott Nytt år till alla som med nästintill ohejdbar energi driver den här fantastiska bloggen!

  Energi, det är fult det, sade Romson och alla andra representanter för oss som tar ohemult bra betalt för att inte representera oss som betalar ens för fem öre. Dom gillar verkligen inte sådana här bloggar. Det är därför den här bloggen är så himla bra.

  /Börje Sandquist

 38. Börje S.

  # 32

  Lite snyftningsfel i det där inlägget. Jag gör om:

  ”…billig energi, det är fult det. Sån’t ska packet verkligen inta ha”, sade Romson, Lövén, Bartra och Holm, den där klimatexperten som inte ens kan skilja Arktis från Antarktis. Alla andra som får betalat för att representera oss, de som vi på något vis har ”valt”, instämde så det rungade i taket.
  ”Packet ska fan inte ha nånting, för då blir det mindre till oss och våra klimathotskompisar, skrek de så att rutorna i riksdagshuset nästan sprack.
  Alla dessa som tar ohemult bra betalt för att representera oss men som inte representerar de som står för fiolerna ens för fem öre.”

  Ska det kanske vara.

 39. Bosse J

  Tack Pelle #35, det verkar som att jag fick några ppm för mycket i alla fall …
  Tack för tipset om tandkrämstuben dock 🙂

 40. Gunnar Strandell

  Hasse #29
  Tack för länken.
  Den visar att SEI, Stockholm Environment Institute, hade del i upphovet till de 2 graderna.
  Enligt rapporten ser det ut att vara kört. Två grader nås då CO2-halten i atmosfären är 400 – 560 ppm.

  Att Peter H Gleick var en av ordförandena och författarna av den slutrapport som skickades till
  WMO/ICSU/UNEP Advisory Group on Greenhose Gases, borgar väl för att den inte är överdrivet alarmistisk. 😉

  Länk:
  http://www.scribd.com/doc/121702780/Responding-to-Climate-Change-Tools-For-Policy-Development-Part-I-of-II