Gör nu som Ursula säger!

Ursula

Bild från Wikipedia

Jag såg ett klipp från den 8 september där Ursula von der Leyen, ordförande i Europeiska kommissionen, berättar vad vi behöver göra för att spara på elen i vinter.

”The first one is smart savings of electricity. What has changed over the summer, because of the elements I was just mentioning, is that we see that there is a global scarcity of energy. So whatever we do, one thing is for sure: We have to save electricity, but we have to save it in a smart way. If you look at the costs of electricity, there are peak demands.

And this is what is expensive, because, in these peak demands, the expensive gas comes into the market. So what we have to do is to flatten the curve and avoid the peak demands. We will propose a mandatory target for reducing electricity use at peak hours. And we will work very closely with the Member States to achieve this.”

”Den första är smarta besparingar av el. Det som har förändrats under sommaren, på grund av de faktorer jag just nämnde, är att vi ser att det finns en global brist på energi. Så vad vi än gör är en sak säker: Vi måste spara el, men vi måste spara den på ett smart sätt. Ser man till kostnaderna för el så finns det toppkrav.

Och det är det som är dyrt, eftersom den dyra gasen kommer in på marknaden i dessa toppkrav. Så vad vi måste göra är att platta till kurvan och undvika toppkraven. Vi kommer att föreslå ett obligatoriskt mål för att minska elanvändningen under rusningstid. Och vi kommer att arbeta mycket nära med medlemsstaterna för att uppnå detta.” (Googles översättning)

Ok och hur ska det gå till tänkte jag när jag såg klippet? Det har ju gått några veckor sedan hennes uttalande och nu har åtgärder av olika slag börjat sippra ner till oss konsumenter. Mitt elbolag ringde upp och pratade om ett högkostnadsskydd plus att de har tagit fram en app till mobilen där jag kan följa min elförbrukning. Både Svenska Kraftnät och Energimyndigheten uppmanar nu Svenska folket att spara el.

Svenska Kraftnät skriver på sin hemsida:

”Det är dags för svenska folket att återigen plana ut kurvan. Denna gång behöver vi flytta vår elförbrukning för att kapa topparna och minska risken för frånkoppling.”

De uppmanar alla att både spara på el och flytta det som går till andra tider på dygnet:

”Timmarna när svenska folket vaknar och industrin sätter igång samt timmarna när alla ska laga middag är de mest elintensiva under dygnet. På vintern när det är kallt och mörkt är det extra hög belastning.”

Svenska Kraftnät hotar med manuell förbrukningsfrånkoppling, så kallad MFK, som har funnits länge men inte använts (ännu) om vi inte lyckas både spara el och flytta förbrukningen till andra tider på dygnet.

Energimyndighetens har startat en kampanj som heter ”Varje kilowattimme (kWh) räknas”. De skriver:

”Kriget i Ukraina har fört med sig konsekvenser för elförsörjningen i Sverige. Det har resulterat i höga elpriser och försämrade möjligheter att importera el när vi behöver det. För att förbättra situationen behöver vi alla hjälpas åt att minska elanvändningen.”

Vad jag kan se skriver de ingenting om nedlagda kärnkraftverk utan bara om kriget i Ukraina.

Även Energimyndigheten skriver om att vi ska flytta vår förbrukning men de uttrycker att det handlar om att ”använda el vid rätt tid på dygnet”. Här finns alltså en tid på dygnet som är rätt och en som är fel när man ska laga sin middag.

Miljöpartiet har bråkat om kärnkraften i alla år och i alla regeringar och lyckats medverka till att stänga sex reaktorer. Visst påverkas även vi av kriget i Ukraina men energisituationen är dålig i hela Europa. Enligt Energimyndigheten ska vi nu vara solidariska med varandra i Sverige men också med andra länder i EU eftersom vi kan bidra med fossilfri el. Regeringar i EU har försatt folket i denna bristsituation men det är alltså du och jag som ska ta ansvar för den.

För kontorsarbetande nattsuddare finns nu en unik möjlighet att få tider som passar just dem. De kan föreslå arbetsgivaren att de ska jobba mellan 12 och 21 istället för mer normal arbetstid eftersom de vill vara solidariska med Sverige och EU och ta sitt personliga ansvar. Ursula har ju ögonen på oss så det är bäst att lyda hennes uppmaning på det sätt man kan.

Men glöm inte att det som har störst betydelse för både elproduktionen och elförbrukningen är något vi inte kan göra så mycket åt mer än att be till högre makter om att det blir en mild, blåsig och regnig vinter.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Kapa topparna i konsumtionen är budskapet!
  Kapa topparna i produktionen säger priset!
  7000 MW vindkraft a 13 EUR per MW just nu och idag.
  Fick vi betalt för konsumtionen i morse?
  Minuspriser.
  https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=table

  Vad jag förstår så görs prisbilden upp dagen före så prognoser på vind ligger bakom.
  Vad sker om de slår fel?

 2. Evert+Andersson

  Bra Lena! Att se Ursula von der Leyen förklara för unionens folk något som hon verkar ha blivit medveten om precis nu visar bara varför det gått så infernaliskt snett. Den omgivning hon finns i är de skyldiga och har heller inte fattat förrän nu.

  Det står inte så mycket bättre till på hemmaplan. Anna Hedenmo intervjuar Anna Borg i TV:s 30 minuter.

  En okunnig journalist med en krossad förutfattad mening i ämnet frågar ut en Vattenfalls VD som balanserar på slak lina mellan en avgående regering som hon utan att protestera låtit dem förstöra vår elförsörjning och en tillträdande regering med diametralt annan idé om lösningen. Säger de i alla fall.

  Så vad fick vi veta?

  KU:s läsare har så mycket kunskap att de kan fylla i det Anna Borg inte säger. Då skymtar ändå att hon begriper något av det hon är satt att sköta. Och hon har nog aldrig varit så kärnkraftsvänlig tidigare.

  Så hon vill väl ha jobbet kvar. Vilken regering vi än får när det blir klart. Hon har det inte lätt stackarn.

  Låt oss hoppas att de nya insikterna får nya makthavare att trycka på startknappen NU för att bygga planerbar elproduktion. Kärnkraft måste byggas.

 3. Daniel Wiklund

  Kapa både stora och små toppar i EU. Eller varför inte hela EU. Det skulle spara mycket el.

 4. mattias

  I morse i TV4 pratades om att trots förmaningar så har energiförbrukningen i september ökat jämfört med september föregående år. Här är sannolikt orsaken: https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/avvikelse/manadsmedeltemperatur-avvikelse/manad/september
  Cirka en grad kallare i de tätbefolkade södra delarna av landet.
  ” …vi inte kan göra så mycket åt mer än att be till högre makter om att det blir en mild, blåsig och regnig vinter.”

 5. UWB

  Det kan vara så att det blir mer insikt i våra medier också. Nu på morgonen var det en debattartikel i DI från Industriföretagen som hade identifierat att det fanns möjlighet att öka effekten med cirka 3 MW, genom att tillåta fossila bränslen i våra kraftvärmeverk samt andra faciliteter. MP roterar väl när de läser artikeln, men de har ingen makt nu. Jag stöttar detta:

  https://www.di.se/debatt/debatt-sa-loser-vi-elkrisen-nu/

  Wolfgang Hansson, på Aftonbladet av alla tidningar, har två reportage om Tyskland. I båda framhålls att det finns en massa vindkraftverk, men de flesta rör inte på sig. Därmed måste kolkraften igång.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/P4o5n5/tyska-kolkraftverket-skulle-stangas-nu-valler-rok-ur-skorstenarna

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/GM3jMq/angela-merkel-gjorde-misstaget-att-lyssna-pa-putin

  Nyckeltexten är följande: Angela Merkel har gjort stora avtryck i Tyskland på många sätt.
  Positivt är det fysiska avtrycket i det tyska landskapet. Negativt är att hon lyssnade för mycket på Putin och gjorde sig beroende av rysk gas.

  (…)

  Tyvärr står de flesta av vindkraftverken helt stilla eller rör sina vingar knappt märkbart under dessa dagar av svag vind.

  – – – – – – – –

  Så, man förstör landskapet med en massa vindkraftverk och solpaneler, men lyser inte solen eller vinden inte blåser blir det ingen el och likt förbannat måste tyskarna köra sina kolkraftverk…

  Jag ser bara negativt med Merkels avtryck. Tyskarna kan inte bygga fler pumpkraftverk, för deras geografi tillåter inte fler och jag hör inget i Tyskland om batterier (extremt dyrt) eller vätgaslager (extremt ineffektivt).

 6. jax

  Apropå elbristen. Aftonbladet visar prov på journalistkunskaperna när det gäller teknik:

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/P4o5n5/tyska-kolkraftverket-skulle-stangas-nu-valler-rok-ur-skorstenarna

 7. Enough

  Ja, nu börjar det att ”hetta till”, U v d L går på offensiv, för att anfall är bästa försvar?

  Hennes, Tysklands, EU’s och vårt eget MP’s fullständigt verklighetsfrånvända energipolitik har satt regionen i limbo, nu ska vi ”konsumenter” rädda situationen..?

  Kära fru U v d L, jag har tagit det ansvaret i 25 år, via bergvärmepump och totalförbrukning på 15′ +- 2′ kwh per år i en medelstor villa från 1936. Med ett fastavtal på 0,49 kr i dryga 2 år till, kanske det inte är mig du ska luta dig mot, men jag lovar att fortsätta med min moderata levnadsstil, inte skaffa en batteribil och inte ”ful-sälja” vidare el till grannar som säkert betalar det 2, kanske 4-dubbla, för Tesla-laddning eller annat under den långa vinterperioden 🙂

  SD måste bara omvända moderaterna, som funderar på att lägga 36 miljarder på CO2 infångning, till att lägga detta på kärnkraft istället! Elsa W, var proaktiv och lär dem lite grunder i energi- och miljö-kunskap.

 8. Adepten

  ”Det som har förändrats under sommaren, på grund av de faktorer jag just nämnde, är att vi ser att det finns en global brist på energi.”
  Men vilka var de faktorer som hon just nämnde??

 9. Enough

  #6 jax

  Ja, LOL, reportaget kunde väl passa i någon journal typ ”Sköna hem” eller liknande. Tyvärr betalar du och jag indirekt för dessa tomtars resa, reportage, lön och traktamente via presstödet….

 10. Bim

  Ja, ja! Lilla Ursula von der Leyen,
  Tvätta Du gärna på natten.
  Jag tänker göra tvärt om, efter som du har flyttat topparna från dagtid till nattid.
  När alla andra tvättar på natten så tvättar jag på dagen och undviker därmed med kaoset på natten.
  Hå hå ja ja! Det skall nog gå bra!

 11. Sören G

  Samtidigt varnas vi för att köra tvättmaskin och diskmaskin på natten p.g.a. brandrisken när man inte är vaken och har koll.

 12. Ann Löfving-Henriksson

  Stort Tack Lena och Tack för alla värdefulla kommentarer!
  För min del kan jag bara bidra med tankar kring hur vi med alla dessa solpaneler och vindkraftverk på olika sätt gör oss alltmer beroende av Kina och inte minst hur vi utnyttjar de arma slavarna i Kinas omskolningsläger eller vad det nu kallas, allt för omställningen till de gröna, rena energikällorna.

 13. Robert Norling

  Att nedläggningen av sex stycken kärnkraftsreaktorer i förtid är ett politiskt misstag som saknar motstycke. Men ett lika stort misstag är att det tillåtits att fördärva enorma landområden med byggandet av närmare 6000 vkv. för att ersätta den nedlagda elproduktionen.
  När det väl blåser som senaste dygnet så produceras så mycket el så vattenkraften tvingas dra ner så mycket den kan.
  Men i natt blev även kärnkraften tvingade att agera reglerkraft för vkv och sänka sin produktion.
  Det efter en lång period av mycket svaga vindar med vattenkraftverk som har tömt magasinen så de ligger under normal nivå för årstiden.
  Vad händer den dagen då våra kuster är bebyggda med havsbaserade vindverk om nu dårskapen får fortsätta.

 14. Jan

  Trist att vi behöver den hårda vägen få lära oss följderna av att ha röstat in politiker med bristande kompetens i beslutande församlingar. Det har underlättats av att massmedia som skall granska politiken också lider av bristande kompetens. Avsaknad av kompetensen är uppenbart något som långt ifrån är något unikt för Sverige utan snarast något allmängiltigt,

  Men nu är det som det är och vi får hoppas att läxan svider tillräckligt för att väcka ”Det sovande folket”. Man brukar ju säga att bränt barn skyr elden.

 15. Göran

  Vad korkat. Det är inte konsumtion av energi vi behöver minska på utan vi behöver använda oss av mer energi.

  Om inte den nya regeringen omedelbart ändrar på lagen och ger order om att tre tidigare avstängda kärnreaktorer ska återstartas kommer Sverige välstånd att minska och minska och minska.

  Och SD som försökte profilera sig på minskade energipriser i valrörelse, säger nu att de ska stoppa en lagning av Nordstream. Ja, det är ju smart eftersom det kommer innebära höga energipriser.

 16. Ivar Andersson

  Vad har orsakat elbristen/energibristen? Har kol, olja och gas tagit slut och i så fall varför? Kan det vara så att det är klimatpolitiken som stängt kol- och oljekraftverk och gjort oss beroende av dyr importerad gas? Tyskarna satsade på billig rysk gas och är nu beroende av dyr importerad gas eftersom gasen inom EU ska stanna i marken.

 17. Claes Lindskog

  Ett bra sätt att spara vore att alla elbilsägare solidariskt ställer sina bilar i garaget under vintern.

 18. Paul Håkansson

  Bonesen före detta vd på Swedbank genomgår just nu en rättsprocess där hon riskerar sex års fängelse. Det är hög tid att en åklagare tittar på Anna Borgs och Vattenfalls styrelses förehavanden angående nedstängning av kärnkraftverk under deras ledning. Det finns nu dokument ute om både Ringhals och Oskarshamn som tydligt pekar på att det inte har gått rätt till.

 19. Björn

  jax [6]; Bra reportage i Aftonbladet som säger mycket om problemen kring en återstart av en verksamhet, som i det här fallet är ett kolkraftverk. Staten har tvingat verksamheten att upphöra, men ändå lagt den i s.k malpåse. Vid återstarten här, ser man behovet av alla marknadsaktörer, för att få igång verksamheten. Det handlar om en ständig ström av varor och tjänster, vilken återigen måste fås att fungera. Man påminns här om hur svenska staten genom Vattenfall och Energimyndigheten etc, har tvingat stängning av fungerande kol- och kärnkraft, utan att ha tillräckligt med ersättningskraft.

 20. Enough

  #13 Robert Norling

  Viktigt att du poängterar den rovdrift på svensk natur och svenska hav som nu pågår! Jag blir övertygad om att svensken snart inser bedrägeriet, och kanske utkräver straff för de som varit med och drivit idiotin.

  Parallellt måste vi återfå det som varit framgång för landet, tillgång till billig energi och i vårt lands fall hänsynsfull energi. Att nu halva flottan av KK är nerlagd pga. ”nyttiga idioter”, är inget skäl för att se till att ordningen återställs. Slut på rovdriften av vår natur/ våra hav, tillbaka till sund energiförsörjning, stopp för VkV, tillbaka till de möjligheter som vi kan prestera, avveckla Hybrit, CO2 lagring och andra stolligheter i miljömupparnas framfart!

  En salut för CO2, livets gas, må inte miljömupparna lyckas strypa den…….

 21. jax

  #19 Björn
  Visst, men nu var det främst bilden jag kommenterade. Blir inte intresserad av att läsa en artikel när den börjar med en bild och rubrik som denna gör.

 22. Håkan Bergman

  jax #6
  Det verkar vara problem över hela linjen med återstart av kolkraft, 37 verk var det som skulle återstartas.
  https://www.france24.com/en/live-news/20220828-in-germany-the-stuttering-bid-to-jumpstart-coal-plants
  Såklart svårt för dagens journalister att konfronteras med verkligheten, den ser så konstig ut.
  ”Vi går genom stora maskinhallar där mängder av jättelika rör är böjda och vridna i märkliga vinklar.”

 23. Thorsten Bergqvist

  ”Van att ljuga” blir väl namnet när man översätter det till svenska?
  Ja, ursch à la har mycket att stå till svars för!
  Påeldad av vilseledda duktiga idioter lyckas WEF et consortes förleda regeringar till destruktiva beslut där Merkel på vanligt kommunistiskt sätt målat upp en gyllene framtid och lurat Mp och dess medlöpare S in i en svårbemästrad fälla!

 24. Bert

  Det finns ett problem med besparing av elenergi. Det sparade ska ju komma till nytta någon annanstans. Visserligen kan strömmen kila härsch och tvärsch genom tråden, men att få den dit där det är brist förfaller något komplicerat. Därför skulle drakarna säga:” därför avstår jag”

 25. Alve

  Ur-usla van der Leyen har talat. Ja, hon är just det -ur-usel! Det är inte VI vanliga som skapat problemen!

 26. Ulf

  Vi ska ha klart för oss att vi redan sparat upp till 10 procent, efter prishöjningarna.
  När vi sparar känns det som vi belönar korkade politiska beslut som att lägga ner kärnkraft, egen fossil kraft och göra oss beroende av rysk gas. Denna kritik sägs nu vara efterklok, men varningarna har duggat tätt i flera år vad gäller denna kritik.
  Småpåvarna hänger på. Styrelsen i föreningen sänker temperaturen ett par grader. Trevnaden försvinner i vinter för att vi ska spara 40-50 kr i månaden per hushåll. Vad är det för trams?
  Nej, nu måste vi sätta press på politikerna att bygga tillbaka vår energiförsörjning. Det är kul med negativa priser när det blåser, men det hjälper inte annars.

 27. Ulf

  För övrigt, när Vattenfall genomförde huvudlösa förvärv i Europa då var det inte Vattenfalls ledning och styrelses fel, det var Maud Olofssons.
  När nu Vattenfall lägger ner kärnkraftverk, då är det Vattenfalls fel och inte regeringens.
  Skulle nog säga att de politiska påverkan var betydligt större i det senare fallet.

 28. EU, ett förstadium till Nordkorea.
  Försök och misslyckanden har inte lärt dem något alls.
  Har vi minsta otur får vi inte så många chanser till att pröva nya huvudlösa modeller och resultatlösa och hälsovådliga pseudolösningar.

 29. Thorleif

  Nä,vi borde protestera genom att inte vara solidariska så bl.a det tyska folket kräver politisk ändring. Inte genom att dålig politik promoveras via uppoffringar av dem som redan länge subventionerat Energiwende.

 30. Thorleif

  När det sägs att Portugal och Spanien (Polen!) fått EU-undantag i sin energipolitik så önskar jag en bekräftelse från EU-följare om det med detta undantag menas att nämnda länder gjort vad som är möjligt även för oss betr sätta stopp för t.ex annan elexport än överflödig sådan. Alltså begära förhandling om energipolitiken via EU-rätten om s.k ”delad befogenhet.

  Det är dags nu! Ursula tycks stämma i bäcken så att inte fler länder kommer på idén och sätter sina medborgares säkerhet i första rummet.

 31. Stefan Gustavsson

  Ursula är en farlig kvinna, för hon har totalitära tendenser i sina uttalanden! Lyssna inte på henne!

 32. Lasse

  En intressant dag i kontrollrummet.
  Ursula säger att konsumtionen skall jämnas ut.
  Det verkar finnas användare som kan göra detta.
  https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
  Kolla Sundsvall och användningen mellan 1 och 3 på morgonen. Nån passar på och eldar upp när priset är negativt!
  (-0,96 EUR)

  Innebär detta att de tjänar pengar?
  Vem kan köra in denna mängd-nån som värmer vatten?

 33. Håkan Bergman

  Lasse #32
  Det mesta av vår massaindustri ligger i elområde 2, dom producerar ånga för både processvärme och elgenerering och det går att lagra energi i ångackumulatorer för senare användning, om inte för turbindrift så åtminstone som processvärme. Så med smart balansering går det att spara stora pengar där.

 34. foliehatt

  Jan, #14
  bränt barn luktar illa – ska de vara

 35. Magma

  #1
  ”Kapa topparna” tycker jag var fantastiskt bra uttryckt … behöver smaka på orden en gång till … ”kapa topparna” i EU … då måtte väl Ursulla bort ?
  Fler liknande åtgärder så kan vi kanske kravla oss ur den lågkonjuktur som våra smarta politiker försatt oss i …

 36. Håkan Bergman

  Magma #35
  Peta in en topp till i brasan.

 37. Magma

  Och så tvingas man höra hur TV4 vurmar för att någon av de troende inom klimatreligionen … Greta … skall få fredspriset … enda trösten till deras politiska agenda är att de i vart fall inte lever på skattemedel …
  Då finns det ju faktiskt andra som ändå arbetat för en fredligare värld – som Navalnij, en av få i Ryssland som öppet vågar kritisera Putler.
  Man får ändå hoppas att den norska Nobelkommittén är så pass klarsynt och självständig så att de inte hänför sig till klimathotsreligionen ….

 38. Lasse

  På tal om kapade toppar.
  Vetenskapsradion om att skogen blir 2 m högre på senare tid.
  Nämner en orsak-varmare klimat.
  Glömmer två-mer CO2 och mer soltimmar.
  https://sverigesradio.se/artikel/svenska-tallen-och-granen-har-blivit-allt-slankare-enligt-avhandling

  #33 Gissar att det el-eldades för fullt då 😉
  I morse var de inte lika alerta tvärt om följde de Ursulas råd och låg betydligt under prognos trots negativa priser!

 39. Hans H

  #32 Lasse

  I Stockvik en mil söder om Sundsvall finns AkzoNobel med en kloratfabrik bland annat. Ström är en ”råvara” vid elektrolys.

  Vid för högt strömpris tvingas man stänga driften. Tyvärr kan man inte ”gasa” mer än fabrikens maximala kapacitet. Som man ju vid efterfrågan vill ligga på i stort sett jämt. Elektrolys gillar inte snabba elsvängningar

 40. Daniel Wiklund

  Bäst att bönderna gör som husbonden säger. Text-tv skriver ” Klimatsmarta bönder delar på 5 miljarder”. ”Arlabonden får betalt för sin mjölk utifrån vilka hållbarhetsåtgärder som görs på gården”. Målet är att minska mjölkgårdarnas klimatutsläpp med 30 procent till 2030. Detta magiska årtal. Är det inte lika bra att förbjuda allt som inte är klimatsmart. Alla nobelpristagare måste i fortsättningen stå för hållbarhet. FN-s klimatkonferens ( ett inofficiellt VM i hållbar politik) i Egypten avslutas några dagar innan fotbolls-VM börjar. Alla fotbollsmatcher i VM borde ha hållbarhet som första prioritet. Alla lag lag ska hålla nollan. Inga segrare koras. De enda som inte behöver vara klimatsmarta är våra klimatpolitiker.

 41. Håkan Bergman

  Daniel W. #40

  Kommentaren modererad

 42. Gabriel Oxenstierna

  Har en artikel publicerad idag på DGS om räckviddsångest i nationell skala, dvs ängslan över att vi ska få elbrist och bli bortkopplade i vinter.

  Samt ett förslag till riktad åtgärd apropos vad Ursula säger om smarta besparingar av el.

  https://detgodasamhallet.com/2022/10/13/gastskribent-gabriel-oxenstierna-rackviddsangest-nu-i-nationell-skala/