GOD JUL

jul josh

Vi önskar alla läsare på Klimatupplysningen en riktigt

GOD JUL

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. T Back

  God Jul och varmt tack till alla er som skriver så initierat och intresseväckande här. Ni gör mina dagar ljusare.

 2. pekke

  God Jul alla och envar !

 3. God Jul

  Jag skall väl inte kalla det för snö, men gräsmattan har faktiskt ett rimfrostlager och termometern visar -1. Nu vänder det 🙂

 4. Bim

  Johan Montelius #3
  Ja , det gör det nog. Koldioxiden måste ju också ha lite ledigt.

 5. Bim

  God Jul!
  Alla kämpar här på KU. Ni gör ett jättejobb som ger många ett hopp om ett ärligare och friare samhälle.
  Det börjar luckras upp så sakta i media. Till och med så kraftfullt att Morgan Johanson tvingar Youtube att censurera obehagliga sanningar.
  Det är sista ansträngningen ett förljuget samhälle kan ta till innan det rasa ihop.

 6. Lennart Svanberg

  God Jul till alla här som sprider fakta i en värld av kampanjande. Älskar denna sajt!

 7. Björn

  Här en liten julklapp till alla som vill läsa om den snabba vaccinutvecklingen mot corona. Många här har ju tagit upp detta ämne även om det inte har med klimatet att göra.

  https://www.nature.com/articles/d41586-020-03626-1?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=e1a2d18570-briefing-dy-20201221&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-e1a2d18570-44935905

 8. Daniel Wiklund8

  Tänker på hur man firade julen 1918. Man gladde sig över att världskriget var över. Men man hade en pandemi som var mycket dödlig. (300000 brittiska soldater smittades, 30000 avled) Min mamma (5 år) hade spanskan julen 1918. Hennes kompis (6 år) avled av spanskan den 25/11 1918. Min mamma hade kroniska besvär, stämband och lungor, i 77 år. Men dom hade ingen klimat kris, alltid något. Läser i kuriren en intervju med avgående landshövdingen Björn Nilsson. Den f.d. ordföranden för Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin säger ”Norrbotten kommer ha mycket mer vindkraft. Det behövs 10 Markbygden. Det gäller att hitta områden och komma överens. Vätgaslagring är svaret på en stor del av energiproblemen, och det finns ingen plats på jorden som är bättre att utveckla och använda sig av tekniken på än Norrbotten”. Säger han som överger Norrbotten (som han i en tidigare intervju sa ska vara i första ledet mot ett fossilfri värld) och flyttar till Stockholm.

 9. Lasse

  God Jul
  Ta vara på varandra!
  Frid och fred på jorden
  och ingen som hamnar under borden.

 10. PK

  God jul och tack för en mycket bra sida!
  Såg att AB hade en artikel om att japanskt kol (sic) kunde suga upp CO2. Kom då och tänka på utbytet av CO2 mellan atmosfär och ovanliggande lager. Någon som vet något om det?

 11. Claes-Erik Simonsbacka

  God Jul & Gott Nytt År!

 12. jensen

  Jul-önskningar från senator Coons.

  https://www.realclearmarkets.com/articles/2020/11/24/sen_chris_coons_wants_twitter_to_hide_reality_of_global_warming_650836.html

 13. BD-Nille

  Just nu nettoexporterar både Sverige och Norge vardera ca 5000 MW, har inte sett så hög siffra tidigare.

  Elförbrukningen i Sverige är bara knappt 18000 MW, det är nedstängt för julen.

  Ändå kvarstår en prisskillnad norr/söder snitt 2. Det verkar nu ha etablerats en nästan ständig differens. Det är bra. Minskar incitament att bygga mer landskapsförstörande vindkraft i norra Sverige.

  Dock har vindkraftindustrin börjat jobba med sk PPA, Power Purchase Agreements. Dvs redan när man bygger en park har någon stor elköpare tecknat sig för att köpa hela parkens elproduktion under lång tid, till ett elpris som är högt. Detta för att den store elköparen ska kunna utmåla sig som ”hållbar”. Man sätter elmarknaden och spotpriset ur spel på detta sätt. Även Vattenfall som vindkraftsbyggare använder sig av PPA till hugade elköpare som vill grönmåla sig.

  Man borde skapa en ”vindkraftens svarta lista”, över stora elköpare som finansierar och i slutändan är ansvariga för den våldtäkt som pågår av det svenska landskapet, nu främst det norrländska skogslandskapet.

  Google och IKEA är ett par exempel.

  Polarbröd har skaffat egna vindkraftverk för att vara självförsörjande på vindkraftsel. Jag fick sluta äta Polarbröd när fabriken brann. Mitt nyårslöfte får bli att aldrig återgå till Polarbröd.

  Jag har funnit att Pågens Hönökaka är fullgott alternativ vad gäller smak. Och när jag kollade upp Pågens elförsörjning (se nedan) blir valet enkelt. Att man sedan yrar om ”klimatavtryck” får jag stå ut med.

  Pågen: ”Hållbar energi i våra bagerier

  100% av den el vi köper är från förnybar energikälla (vattenkraft) och 100% av gasen är förnybar (biogas). Genom att byta från naturgas till biogas har bageriernas bidrag till produkternas klimatavtryck minskat från 13 till 1%.”

  God Jul Allihopa!

 14. Håkan Bergman

  BD-nille #13
  Det måste innebära att Norge har börjat exportera el via Nordlink till Tyskland, den har provkörts sen september men finns inte med på kontrollrummets karta än.
  https://en.wikipedia.org/wiki/NordLink

  God Jul alla!

 15. Rolf Mellberg

  Sverige måste börja ställa krav på onödiga utsläpp i andra länder. Här är ett exempel på (troliga och) betydande CO2-utsläpp som MP måste genom en ny satsning inom utrikesdiplomati få stopp på:
  https://www.youtube.com/watch?v=mLMpGcF3kXI

  Goda Hjul alla!

 16. Fredrik S

  God Jul alla!

  Vi får skänka en tanke till alla de över tre miljarder stackare som använder öppen eld alternativt skräp/ved/koleldad ugn för matlagning samt uppvärmning och hoppas att miljöpartisternas omställning snart ger dem vindkraft, solceller samt teslabatterier innan Arktis is försvunnit och halva Grönland runnit ut i havet. Vilket kommer ske runt 2100 någonstans om vi lyssnar på vetenskapen har jag förstått det.

  Eller är jag felunderrättad?

 17. Hudik-Nilsson

  Stort tack till huvudredaktörerna på denna utmärkta site. Läser med stort intresse!

 18. God jul, i Luleå snöar det. Korna sover och bara Viktor Rydbergs tomte är vaken. Tack Ingemar och alla ni andra som bär den här bloggen. En fristad där vi får tänka både rätt och fel och lära oss nya saker.

 19. Conny Andersson

  Tack alla kunniga som skriver här. Vi är säkert många som liksom jag enbart läser men med stor behållning. God Jul.

 20. Lennart Bengtsson

  Det är en utmärkt ide att ge koldioxiden julledigt

  Som en omväxling kan man i ställe börja fundera på koltetrafluorid, hexafluoretan och svavelhexafluorid. Denna mindre trevliga trio har betydligt större överlevnadsförmåga och kommer kanske till och med att finnas kvar efter att människan försvunnit från jorden?

  Jag har varken sett någon Greta eller någon DN-journalist som ännu har börjat oroa sig för dessa.

 21. Hej Lennart,

  är det freonerna du syftar på ? 🙂

 22. Fredrik S

  Lennart Bengtsson #20

  Har för mig att jag läst att utsläppen av svavelhexaflourid främst kommer från magnesiumproduktion? Just denna hoppas man ju på i framtida batterier till elbilar.

  Något för Greta att ta tag i 2021. Metan har 23 koldioxidekvivalenter, Svavelhexaflourid 23900.

 23. Lennart Svanberg

  Och nu kom Snön i Stockholm som perfekt julklapp. Stackars alla Greto’r som hoppats på en grön jul. Vore intressant att studera åsikter om klimatet och väderstatistik, följs dessa åt?

 24. Lennart Bengtsson

  Sten

  Det är inte de traditionella freonerna. Dessa tre tillhör gruppen 15 minor ( https://www.esrl.noaa.gov/gmd/aggi/aggi.html ), se tabell 2 i referensen. Dessa har ökat mer än fyra gånger sedan 1979. Uppehållstiden i atmosfären är av storleksordningen 10 000 år eller mer så det är faktiskt någon som Greta och några till måste ta tag i. Jag vet inte heller hur man får bort dom från atmosfären?

 25. Lennart Bengtsson

  Svanberg

  Mildvädret kommer tillbaka övermorgon med vänta. vintern har bara börjat

 26. Simon

  God jul allihopa!