Glöm inte sommaren 2018

Det är märkligt vad fort man glömmer. Efter den rekordvarma sommaren 2018 har vi haft en ganska normal sommar. Och nu hör man knappt någon som pratar om den varma sommaren 2018. Kommer folk ens ihåg den? Nedan finns en jämförelse mellan 2018 och 2019:

Jämförelse mellan åren 2018 och 2019 för Uppsala
Jämförelse mellan åren 2018 och 2019 för Uppsala. Data kommer från Uppsalas långa temperaturserie som har korrigerats för urbanseringseffekter med hjälp av mätningar vid Uppsala flygfält.

Visst är det en stor skillnad mellan de båda somrarna. Men bara för att det parkerade ett högtryck över Skandinavien betyder inte det att klimatet ändras. Ändå vill vissa dra stora växlar på detta högtryck. Här är till exempel en artikel från Sveriges radio: Förra årets sommar kan bli det nya normala

Men varma somrar är inget nytt och somrarna har faktiskt inte blivit varmare om man börjar titta från 1930-talet. Den stora uppvärmningen skedde alltså innan 1930-talet och då var våra växthusgasutsläpp försumbara:

Uppsalas medeltemperatur för sommaren (juni-juli-augusti)     Uppsalas medeltemperatur för sommaren (juni-juli-augusti)
Uppsalas medeltemperatur för sommaren (juni-juli-augusti). Den röda streckade linjen är den linjära trenden för åren 1930 till 2019.
 

Sveriges radio skriver att det nya normala kommer att vara varma somrar liknande 2018. De skriver alltså så utan att det ens finns en trend mot varmare somrar. Kanske kan de skriva så för att folk glömmer fort. Man kommer ju knappt ihåg fjolårets sommar. Men folk verkar ändå ha en känsla av att det har blivit varmare, men en sådan känsla har ingenting med vetenskap att göra.

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Anders Persson

    Jag hade igår en insändare i Uppsala Nya Tidning ”Har vädret verkligen blivit mer ’extremt’?” https://unt.se/insandare/har-vadret-verkligen-blivit-mer-extremt-5434115.aspx

    Sedan jag skrev inlägget har klimatforskare på SMHI kommit meddelat mig att deras modeller INTE visar någon speciell ökning av extremvädret (flera stormar och skyfall etc). Det man ser är en liten ökning av antalet värmeböljor och en liten ökning av nederbörden. Men båda är rent logiska och oundvikliga följder av en lite varmare atmosfär och kan inte användas som “ytterligare argument”. Det finns till och med indikationer på att en lite varmare atmosfär blir mindre “stormbenägen”.

    Detta kan man ana i en del av det historiska materialet https://www.smhi.se/data/meteorologi/vind/klimatindikator-geostrofisk-vind-se-och-ladda-ner/1/n25 visar svagare vindar under de senaste årtiondena trots uppvärmningen. (Lägg märke till valmöjligheten i övre högra hörnet, den svarta boxen).

  2. Johan Montelius

    Tack, en graf som ger lite perspektiv på den katastrofala uppvärmningen.

    Medeltemperaturen för sommaren rör sig över +/- 2 grader från år till år. Hade vi sett på medeltemperaturen för de tre månaderna separat så hade dessa säkert pendlat mellan det dubbla. En graf över dygnsmedeltemperaturerna hade visat på ett spann på bra mycket mer och då har vi inte ens tittat på max- och min-värdena för varje enskild dag.

    I ljus av de stora förändringar vi går igenom b, både på lång o kort sikt och där vårt minne är kort, så är det i det närmaste otroligt ett enskilt år kan tas som intäkt för en stundande katastrof.

  3. Lasse

    Media kan man inte lita på.
    En professor (Tjellström?) intervjuades i veckan om hur framtida nederbörd kommer att bli mer intensiva på grund av klimatförändringen orsakad av CO2.
    Det har modeller visat.
    SMHI visar tvärt om:
    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.85550.1552563049!/image/40mm-dygnsnbd-1900-2018.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/40mm-dygnsnbd-1900-2018.png

  4. Lars Cornell

    #3 ”70” i figuren är inte mm utan %. Följande länk är mer informativ.
    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-extrem-nederbord-1.29819

  5. Daniel Wiklund

    Såg ett program om Titanic. Dom sa att det hade varit 30 milda vintrar, därför var det mycket is i farleden. Det var inte bara en mild vinter.

  6. Lasse Forss

    Lantbruksuniversitet, SLU, hade för en tid sedan ett upprop i Uppsala Nya Tidning som drygt 400 personer skrivit under. Många hade titeln professor, forskare och liknande. Det borde borga för någon slags kunskap.
    Uppropet ”bevisade” att vi har klimatförändringar som måste stoppas. Ett av ”bevisen” var 2018 års missväxt på grund av värme och torka. Att årets skördar blev rekordstora nämndes inte.
    Hur kan man titulera sig professor och forskare när man författar ett så undermåligt upprop? Inser man inte att man skämmer ut sig?

  7. Lasse

    #4 Lars C
    Tack-men SMHI var väl inte intresserade av informationen utan av propaganda(mer tillfällen med extrem nederbörd) så de visade antalet.
    Men det tycks vara lite si och så med utfallet: https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-extrem-arealnederbord-1.3970

    När man mäter antal och har få observationer så ger det ite alltid det resultat man vill visa.

    OT SVD (er)bjuder på klimatkväll på Oscarsteatern 25 nov 18-21 (250 SEK)
    https://showtic.se/forestallningar/svd-klimatkvall/

    Gissar att det saknas tid för frågor 😉

  8. jensen

    4
    Ja, dessa har ju korrekt , varierande information utan alltför påtagliga, propagandamässiga slutsatser.
    Men inte direkt lättförstådda.
    1. Medel av årets största dygnsnederbörd. Ingen trend framkommer.
    2. Antal tillfällen per år då dygnsnederbörden varit minst 40 mm. Ingen trend.
    Dock framgår, att antal fall per år över 40 mm i dygnsnederbörd över 40 ( fall ), under perioden 1950-2018 varit 2, gentemot 1900-1950 som varit 5.
    3. Årets största dygnsnederbörd. Ingen trend, vad jag kan förstå.
    …..Senare år ja, men trenden härvidlag är ju fallande. Och varför medtages inte tidigare höga värden, som ligger i samma häraden? Dessa är ju också 3. Och varför inte nämna 1907 med 187 mm gentemot 1997 med 198 mm?
    Men som sagt : inga övergripande överdrivna slutsatser.

  9. PeterN

    OT
    Någon mer som har problem att komma in på klimatsans.com?
    ”This Account has been suspended.”

  10. Vanlig Svenne

    Och sommaren 2017 var den kallaste på 100 år, det är det ingen miljöpartist som vill tala om. Men det ihållande högtrycket sommaren 2018 kom väl till pass inför valet då miljöpartiet kunde slå på stora trumman och skrämma med alla tänkbara katastrofer som skogsbränder mm, och hade inte de stora tidningarna och SVT hoppat in för att stötta miljöpartiet så hade de nog inte ens kommit in i riksdagen. Otur för svenska folket som nu får lida av alla miljöpartistiska stollerier

  11. Ingemar Nordin

    PeterN #9,

    Ja. Tydligen ligger servern i Phoenix Arizona nere. Vi får hoppas att det är ett tekniskt fel och inte sabotage.

  12. Peter Stilbs

    #10 – nja – det var den sommar med lägsta maxtemperaturen någonstans – och var det inte 150 år, något

    I övrigt tycks få fatta att Europa upptar 2% av Jordens yta och Sverige ännu så mycket mindre. 2018 var globalt sett helt normalt

  13. Ingemar Nordin

    Lasse #3,

    Var det inte Michael Tjernström som nämnde i sitt sommarprat att skyfallen skulle öka katastrofalt i framtiden? Och att ”forskarna” blivit allt säkrare på sina modellprognoser.

  14. Lasse

    Angående extremväder:
    2018 kom också en bok som handlade om två år med extrema väderförhållande.
    Vinnare av Augustpriset för årets faktabok-Svälten av Magnus Västerbro.
    Året utan sommar 1867-Norrland
    Året utan nederbörd 1868-MellanSverige
    Då dogo många av klimatkatastrofen, främst på grund av svält.
    Idag kan vi köpa allt vi vill ha och lite till även när skörden uteblir i grannskapet.
    Tack vare goda transporter som drivs av fossil energi!

  15. Håkan Bergman

    #11
    Klockan är 5:20 i Phoenix, ni får tåla er tills solelen levererar.

  16. Petter Fryklund

    #9 och 11:
    Jag kommer åt klimatsans om jag söker m Google. Får kanske en cachad sida då.

  17. Mats Kälvemark

    #10, #12
    Så här säger SMHI om sommaren 2017:
    ”För att finna en sommar med en avgjort lägre maximitemperatur än i år får vi gå tillbaka till åtminstone 1862.”
    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/arets-vader/sommaren-2017-meteorologi-1.123378

  18. Tack Magnus

    en intressant jämförelse

  19. Ingemar Nordin

    Rent fysikaliskt är det förstås så att varmare luft kan innehålla mer fukt. Att det faktiskt blir mer fuktig luft med högre temperaturer behöver dock inte alltid gälla, jfr Sahara. Nu undrar flera av oss förstås om SMHIs klimatmodeller där de förutspår fler och intensivare skyfall stämmer. Erik Kjellström säger i en Svd-intervju att skyfallet kommer att bli värre än vad de tidigare trott och att kommunerna måste satsa mycket mer skattepengar på avlopp etc. (Klimatforskare är ju numera även experter på ekonomi och politik) Rent empiriskt finns det som sagt inte ens en gnutta som pekar på en sådan utveckling. Vi har ju trots allt fått minst en (en del säger två) grader varmare i landet sedan den Lilla Istiden utan att få en högre grad av skyfall.

    Extremvädren uteblir, men SMHI-forskare tycker att kommunerna skall höja kajer och satsa på överdimensionerade avlopp.

    https://www.svd.se/svenska-klimatforskare-varnar-for-skyfall

  20. Arild Fuglerud

    #14

    Idag fick jag ett brev från Svenska Röda Korset där man vill samla in pengar till ”klimatkrisens offer” med budskapet ”Klimatkrisen är en mänsklig katastrof”. Brevet är undertecknad av katastrofrådgivare Thomas Carlzon. Han skriver bl.a. att antalet naturkatastrofer har fyrdubblats sedan 1970-talet och att vi måste minska utsläppen av växthusgaser för att förhindra större problem.

    Det största problemet för Röda Korset just nu är att man förlorar sin trovärdighet. Det är tråkigt eftersom hjälpen behövs!

  21. Ivar Andersson

    #20 Arild Fuglerud
    Röda korset skulle inte behövas om SIDA hade spenderat sin budget (över 40 miljarder kronor) på ett förnuftigare sätt. Inga insamlingsgalor skulle behövas om alla pengar användes på ett förnuftigare sätt.

  22. Robert Norling

    #1 Anders P.
    Bra med din insändare till UNT.
    Lite motvikt till alla fantastiska överdrifter om klimatet som vi matas med. På tal om klimat.
    Läste i dagens UNT att klimatet blivit mycket kallare för Uppsala Universitet, då för lite pengar från staten skapar problem.
    Rektor: ”Läget är akut”.
    Men de får väl hitta på någon ny vinkling på det populära ”klimathotet” så kommer nog lite extra slantar in.

  23. Daniel Wiklund

    Såg just på nordnytt ett inslag om att dom åker skidor på dundret, alpina skidgymnasiet. Och det var inte bara konstsnö, även natursnö. Inget konstigt med det.

  24. latoba

    Idag späder Rossby Center/SMHI på klimathotspropagandan med hemska framtidsutsikter för medeltemperaturen skapade med nya simuleringsmodeller. Tyst är det om de verkliga marginella ökningarna. Kommentarer?

  25. Ingemar Nordin

    latoba #24,

    Länk?

  26. latoba

    #25
    Det presenterades på TV4-nyheterna kl 19 och 22 idag.

  27. #24,25
    https://www.tv4play.se/program/nyheterna/12507037

    Panik bland forskare när verkligheten inte spelar med?

  28. Anders

    Apropå nederbörd, avrinning och avloppsdimensionering vill jag (åter) lyfta det faktum som alla tycks förtränga: vi har aldrig nånsin haft så mycket asfalt och hårdgjorda ytor som vi har nu. När de allra flesta avlopp, kulvertar mm byggdes var situationen annorlunda. Det är inte nederbördsmängden som är extrem, det är rören som är för trånga!!!

  29. L

    #28, ja det är skillnad med all asfalt där det förr var grus eller gatsten…

  30. Kenneth Mikaelsson

    Borde stämma SMHI för subversiv verksamhet……
    Jävla landsförrädare är va de är….

  31. Ulf

    OT

    Här är det senaste,

    https://www.expressen.se/nyheter/klimat/greta-om-hatet-dodshot-logner-och-slutligen-vald/

    All kritik skall tystas för det kan nämligen utmynna i ”hat” och våld. Så allt som inte passar in i klimathysterikernas värld ska censureras bort i gammal traditionell socialistisk stil. Skrämmande utveckling.

  32. Mats Kälvemark

    #24, #25, #27
    Magnus C. har ju mycket förtjänstfullt utrett SMHI:s bedrägeri tidigare här på KU.
    Länkar:
    https://www.klimatupplysningen.se/2017/02/10/smhi-haller-macchiarini-klass/
    https://www.klimatupplysningen.se/2018/11/08/smhi-kan-inte-simulera-det-svenska-klimatet/

    SMHI startar sina modeller i botten på en kall period och så lägger de in en stark påverkan (Obs! I modellen) av CO2 och eftersom CO2 har ökat och ökar linjärt (eller kanske lite till) så drar deras modellkurva iväg mot oanade höjder när man kommer till 2100. De har då extrapolerat Keelingkurvan/CO2-halten som linjärt ökande, vilket ju kommer att vara fallet med tanke på allt fossilt eldande (85% globalt!) i världen utanför EU. (Kina, Indien etc.)
    Om de skulle låta modellen gå åt andra hållet, dvs historisk tillbakablick, så blir de säkert avslöjade med “byxorna nere”, eftersom vi då kan jämföra mot verkligheten med uppmätta temperaturer med temperaturtoppar under 1930-talet. Se diagram ovan.
    Så det blir ju en bra fråga till SMHI:
    Om ni kör era modeller bakåt i tiden, hur ser då jämförelsen med verkligheten ut?
    Magnus C. och Ingemar N., kan/ska vi inte organisera en samlad kampanj mot bedrägeriet som är minst sagt upprörande? Dessutom finansierat av våra pengar, dvs skattemedel.

  33. Ulf

    Tittar sällan på svenska nyheter och ”pratprogram” pga mitt blodtryck. Men varje gång olyckan är framme så blajas det friskt om dumheter rörande klimatet.
    Folk blir ju helt hjärntvättade men hoppas svenska folket lärt sig av tidigare lögner om samhällsekonomin och att man ser igenom detta blajande. Har vi inga riktiga journalister i detta land???

  34. Lasse

    #32 Mats K
    SMHI redovisar förtjänstfullt denna ökning:
    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.143989.1548428766!/image/allsack_1983-lastyear.jpg_gen/derivatives/Original_1256px/image/allsack_1983-lastyear.jpg

    Solen skiner 20% fler timmar idag än före temperaturökningen 1980.
    Solens instrålning har ökat med 10% på samma tid mätt i kWh/kvm

    Men SMHI har inte dragit NÅGRA slutsatser om detta kan påverka temperaturen.
    Kul att vara ansälld på ett företag med den etiken?

  35. Fredrik S

    Ulf #31

    Hon borde dissa FB. Det är en fiende inte en allierad har jag för mig att en viss Michael Mann sa för ett tag sedan.

    Fast det är väl det som kommer att justeras nu när nomenklaturan har talat.

  36. Gunnar Strandell

    Anders #28
    Jag håller med. Dessutom är det ju så att våtmark dikas ut för att bli mer produktiv. Det leder till snabbare avrinning till åar och floder efter ett rejält regnväder och att mindre mängd vatten letar sig ned och fyller på grundvattnet.

    Men numera ska ju allt förklaras med klimatförändringar. 🙁

  37. Per I

    Stockholms universitet sticker ut med klimatalarmister. Det handlar där inte om forskning utan propaganda. De fick ut en anställd som sommarpratare också. Trots att han enligt egen utsago skrev om talet 5 ggr var det fullt av dumheter. Han verkade t.ex. orolig för att det inte blir en ny istid eller att den skjuts på. Det är väl bra om det vore så? Eller anser han att naturen må ha sin gång oavsett om det medför extinktion. Nu blir det med största sannolikhet en ny istid, tyvärr kan jag meddela professorn det.

  38. Ingemar Skarpås

    Där jag till helt nyligen bodde, och som jag har 14 hela år med minutdata ifrån, 63,8N 15,8E, så var det så förra sommaren att det var väldigt varmt under dagtid, men att nätterna var svala – låg ofta på ner till 13-14C. Högsta temperaturen var 31,8C. Enligt en 90+ årig granne så var torkan lika eller t o m värre 1938, då kunde man inte ens få till en s k starr-slåtter på myrarna. Men för juli 2018 så var inte medeltemperaturen så hög, troligen så var det avsaknad av moln nattetid som sänkte temperaturen rejält = min arbetshypotes.

    Att torkan är värst i början av juli där uppe och att väderomslagen börjar runt 20-22/7 besannades också. Tumregeln ser ut att vara ”20% av månadens nederbörd den första tredjedelen av månaden och 80% den sista tredjedelen”.