Glöm inte momsen, rödgröna vänner!

bensinpump liten
En bloggläsare gjorde mig uppmärksam på en sak som inte kommit fram i valdebatten. När de rödgröna säger att de inte kommer att höja bensinskatten med mer än 49 öre per liter, då nämner de ju inte att det dessutom tillkommer moms på skatten. Med andra ord blir höjningen 61 öre per liter. Varför talar ingen om det? Underligt…

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. L

    Dom vinner inga val med skattehöjningar i alla fall, det verkar mest vara en strategi för att slippa regera under Sahlin…

  2. Jag deltog i en norsk debatt där vissa var bekymrade för Europas medborgare om oljepriset åter går upp till 150$/fat..
     
    Enkelt ändra bara skattepåslaget i sin hela del till ett belopp/liter i stället för procentpåslag…
     
    Vad blir pumppriset med 150$/fat?? ca 6:-/l vi klarar enkelt 15:-/l och med utvecklingen som är vad gäller effektivisering av bilar får vi snart alla bilar som drar 0,4L vid blandad körning, då tål vi ett högre pris..
     
    Men vad skoj det vore om olje priset igen gick upp till nivån sommaren 2008… bara tänk vilken fart det blev på den teknikutveckling som redan tillverkar elkraft långt billigare än från orenad obeskattad kolkraft…
     
    Jag bara älskar det…. Elkraft och drivmedel kommer vara så billiga och enkla att tillverka privat att beskattning av dem upphör… CO2-skatt var en våt dröm,,, den kommer aldrig införas i de länder som räknas..
     
    Nej den enda skatt som fungerar är moms och bara om den långsiktigt inte ligger långt över 15%…. tänk… det skulle klara ett samhälle med avsevärt högre välfärd än dagens Svenska som egentligen är ganska låg i jämförelse.

  3. Christopher E

    Bra att du nämner detta synligt, Maggie. Momsen på bränsle läggs ju på efter att övriga skatter lagts på. Skatt på skatten, Sverige i ett nötskal…
     
    Det är i alla fall bedrägligt att låtsas som om det ”bara” är 49 öre (varför inte 50 öre förresten, den där sista 9:an är ju lika barnslig som i affärernas prissättning?) när det är 61 öre. Varför spelar inte alliansen mer på detta? Är det fortfarande för politiskt inkorrekt att kritisera ”klimatskatter”? Finns ju många röster att vinna från de rödgröna om vanliga tankande svenskar vid pumpen förstår denna fördyring. Som dessutom ska betalas med en plånbok redan förtunnad av höjd löneskatt och fastighetskatt och dyrare mat osv… men nu lämnar jag klimatpolitik för mycket för att det ska passa här, känner jag. ”Klimatskatter” är illa nog! Oavsett block.

  4. Claudius

    Ack, det här oskicket att ta ut moms på skatt är ett gammalt, dåligt knep — titta på din elräkning, eller om du har kvar nån gammal räkning för eldningsolja — så är det samma sak: Efter själva varan kommer punktskatter av diverse slag (”elcertifikatsavgift”) etc, och som Kronan på verket MOMS.
    Jag har tidigare tillskrivit ett par olika partier om detta och framhållit att åtminstone de borde hålla sig för goda för detta, men aldrig fått nåt svar.
    Den som bevakar kassakistan är lika girig, oavsett kulör.

  5. bom

    Jo men detta är inte den värsta av Wetterstrands lögner. Jag råkade se energidelen av något pgm där hon envetet och tjurskalligt trosvisst förklarade hur värdelös kärnkraften är (dvs var för 50 år sedan) och att minsann när MW (nä inte megawatt) hon fått makten i detta arma land skulle lägga ner vartenda KK-verk för annars skulle ju inte de fina sol-ochvår(nä vind skulle det vara)energierna komma att alls ianspråkstagas. Hon vill alltså avsiktligt framkalla en massiv energikris i Sverige för att främja sina ineffektiva käpphästar! Diskussionen måste ju rimligtvis utgå ifrån vårt behov? Men här menar alltså ointelligensen att kris och industridöd är vad vi verkligen behöver ”för att skärpa oss”. När frågor uttrycker tvivel och man framhåller att teknisk utveckling kräver tid och teknikgenombrott så flänger den fräcka människan till med ”att sånt har vi experter till”. Jag fruktar att dessa ”experter” kommer från WWF-SNF-GreenPiss och Stockholm Resilience Excellence. Om Rockis är vad hon åsyftar då är vi fan rökta. När det gäller det finansiella då skall dom(fast syndas det just där oerhört i den politiska  valdebatten nu) visa hur nya utgifter skall finansieras, men när det handlar om energin då slipper man undan med floskler som ”energibesparing”. Dom har lurat oss att kasta ut den gamla oljepannan och som enda alternativ gå på bergvärme varefter man stänger alla kärnkraftverk. När det gäller bilarna så skall det vara biogas för hela slanten och det över hela landet (när dom redan har dödat var fjärde mack med etanolukasen. Vi skall heller inte ha något påstick från Nordstream utanför Gotland. Om biogasen så är ju Stockholms sophantering ett lärorikt exempel. Alla renhållningsföretagen tvingades investera i gasdrivna sopbilar. Nu har det första av bolagen gått i konkurs. Grabbarna som hämtar soporna klagar bittert. Med dieselbilarna tankade man en gång i veckan men med gasdrift är det nödvändigt varje dag och Roffes tungbärgning har fullt upp med att släpa bränsletorskade sopbilar tillbaka till depåerna och andra kör gasflak hela dagarna hämtade från 20-30-40 mil bort. Ingen verkar ägna sig åt att kalkylera vad skiten kostar. Bara man kan lögnaktigt påstå att det är grönt och framtidsinriktat så får det kosta hur eländigt mycket som helst. Skall jag tvingas till att ge min röst till SD i avsikt att förlama politiken? För jag minns ju att 175/175-riksdagen med sin totalförlamning var den bästa vi haft  någonsin! Vakna Svenska Folk! Våra politiker är så usla att vi är bättre ställda dem förutan!!!!! Nä jag är inte förbannad – jag är bara arg (tyvärr har politiker som Wetterstrand och Östros (Waranpääre hette han visst förr?) och Ohly denna inverkan på mig -sorry!

  6. Kan man skriva hur lång som helst på Newsmill?
     
    Jag startar med fyra frågor så går jag igenom dem en efter en..
     
    1.Hur mycket elkraft och drivmedel krävs för en global välfärd till 2050, med 9miljarder människor?
    2.Vilka energisystem har potentialen att klara uppgiften?
    3.Vad är nackdelarna med olika energisystem?
    4.Hur tar vi oss till målet?
     
    Fråga två har redan blivit indelat i åtta undergrupper där alla form av vattenkraft blivit en…
     
    Det är valhetta i debattklimatet, hjälp mig…
     
    Hur mycket får jag skriva?
     
    Ska jag lägga ut en förkortning och helheten på min blogg?

  7. Slabadang

    Bra upplägg Gunnar!
    Tänk bara på en sak…..teknikspråk och förkortningar är heroglyfer för 99% av läsarna. När jag läser dina mer tekniska inlägg för jag googla som en liten tok!! 🙂 De flersta som läser artikeln har nog inte ens hört begreppen ”gen IV” eller ”thorium” eller ”smältreaktorer”.

  8. John Silver

    Betalar man skatt på skatten i andra länder?
    Någon som vet?

  9. Slabadang

    John Silver! Bara indirekt dvs de skatter som är kopplade till produktionen av varan eller tjänsten.De ligger inbakade i priset.

  10. ingemar

    Gunnar L #6,
    Du skall skriva som en journalist: Först en ingress på 3-4 meningar som ger det väsentliga av innehållet. Skrivet på bäbis-språk. Därefter en lite längre och utförligare på 10 meningar, men med samma innehåll. Därefter går du systematiskt igenom dina punkter. Glöm inte att de flesta läsare bara läser rubriken – och knappt det. Det gäller att locka dem att läsa vidare!

  11. Tackar ingemar, jag blev så otålig så jag sände i väg min artikel utan att kontrolläsa, den blev så lång. jag sänder en kopia till maggie så kan du få den och skumma eller förkasta..
     
    Jag har så svårt med bebisspråk i så viktiga frågor…

  12. ThomasJ

    Mycket bra påpekande, Maggie! Där finns fler doldisar i den rödgröna rörans ekonomiska blufferier…
    T.ex. säger man, att ’endast’ (?) 30.000 fastigheter med taxeringsvärden > 4 mio ska omfattas av deras ’nya’ fastighetsskatt. ’Grejen’ är emellertid, att 2012 kommer där en ny/reviderad taxering, vilken resulterar i att ett rejält antal fler fastigheter hamnar över deras ’spärr’. Sedan är oxo okänt bland de flesta att fastighetstaxeringsvärdet läggs till den personliga förmögenheten, ergo adderar detta till rejäla skattehöjningar. Ej att förglömma är att såväl permanentboende som fritidsboende klassade fastigheter (taxeringsmässigt) slås samman i förmögenhetsbeskattningsunderlaget. Det blir rekorderligt jobbigt med en rödgrön katastrof den 19 september!
    Redan 4 år sedan motionerade jag för ett avskaffande av hela det s.k. fastighetstaxeringssystemet – to no avail thoug…, sic 🙁 
     
    John Silver #8: Jo, det finns liknande i Norge.
     
    F.ö. är att påminna om MOMS (=mervärdesomsättningsskatt) att den per lag endast är att uttaga vid en varas eller tjänsts förbättrade värde, t.ex. genom förädling. Skatt kan näppeligen benämnas vara värdeförädling, oder.. ?
    Å andra sidan finns där bara svenska krusbär i Sverige… eller hur det nu vá…  😉
    Mvh/TJ

  13. Om vi är nio miljarder människor 2050, hur många av dessa kommer att kunna ta del av maten, elen och teknologiska framsteg? Vi kommer inte att ha det mycket mer annorlunda än nu, det är jag tämligen säker på.

  14. Carl jag är bergsäker på att 10 miljarder till kan leva lyxliv på 1000 flytande 1000åriga megastäder, de kan faktiskt bistå landlevande människor om de inte lär sig hålla sams och hjälpas åt, samtidigt som de flytande städerna renar världshaven från våra utsläpp.
     
    De tio miljarder kommer kunna flyga kors och tvärs, äga fritidshus över hela klotet på de nu mest otillgängliga platserna..
     
    Carl. hela tricket är att finna en väg för mänskligheten att dra åt samma håll.
     
    På allvar:
    Ni ska inte bry er om befolkningstillväxten, den sker i underutvecklade länder, i länder med välstånd minskar den del av befolkningen som bidrar, Japan kommer minska från drygt 120miljoner idag till 40miljoner 2100, invandring vill de inte ha då de vet att det aldrig i mänsklighetens historia fungerat utom:
     
    Då majoritetskulturen upplever att minoritetskulturerna diskrimineras och bidrar till deras välstånd.
    Det duger ej för fem öre att alla behandlas lika…Vilket inte ens sker i dag…då flyktingar inte tvingas till samma överlevnadskrav som arbetsinvandringen….
     
    (Detta är kanske västvärldens största skapade tragedi?)
     
    Alla förlorar på dagens felande snällhet och omsorg skapad på pappret och med andras resurser..
     
    Så synd… det som vore så enkelt..
     
    Sverige kunde givit plats till 50miljoner till, som fått en bit mark och likt utvandrarna till Amerika skapat sig en framtid med egna händer, visst det skulle bli extrema klasskillnader men inte i närheten av dagens, globala.
     
    Har ni tänk på att USA Norge och Sverige tog emot liknande grupper somalier, men i USA var 80% bidragande efter bara några år, här närmast noll och nix, de som jobbar får till nästan hundra procent lön från samhället… typ somaliska förskolor… tolk med hur mycket fler yrkesuppgifter ni vill..
     
    Alla förlorar men mest de som gjort sig beroende av bistånd…
    Vad med FN alla byråkrater, diplomater och politiker?
     
    Riktiga människor bidrar och ökar sin kunskap och förmåga, från födsel till död.
     
    Det här korta kosmiska knipset orkar vi…eller?
     
     
     

  15. Maggie,
    Du har en poäng när du nämner att höjningen av bensinskatten även leder till ett än mer ökat pris på grund av momsen.
    Men är det så få som fattar hur det fungerar med priser och moms tror du?
    Hur som helst så ledde du in mina tankar på ett sidospår.
    Är det verkligen OK att alla har rösträtt? Är det OK att de som inte har en aning om hur skattepengar används för vissa gemensamma omsorger har rösträtt?
    Man får inte köra bil utan körkort, men rösta på hur och vilka som ska styra landet får man göra utan att ha gått den minsta lilla utbildning i hur skatter fungerar i ett samhälle eller land.

  16. Labbibia

    Uffeb # 15
    Glöm inte heller att höjda skatter på drivmedel leder till höjda priser på andra produkter vi behöver. Transportkostnaderna stiger….
    Får man inte lära sig hur skatter och fördelningspolitik fungerar redan i grundskolan? 
    Jag kanske är omptimist där?

  17. Labbibia #16
    Ja du är nog optimist.
    Men även om jag kan tycka att många betraktar skatter som konfiskerade personliga pengar, så är det nog så att det behövs skatter av olika slag för att hålla igång en så stor verksamhet som ett helt land.
    Att landet behöver ta betalt för den levererade tjänsten eller produkten i förväg och baserat på löften är ju lite udda jämfört med hur näringslivet får betalt. 
    Det är därför som jag halkade in på tanken om hur annorlunda det är att bestämma sig för att köpa en regering jämfört med att  köpa en fastighet eller en bil, spara eller investera, eller ta andra personliga beslut för sin egen och familjens ekonomi.
    Det kostar inget att rösta, så det kan väl mest betraktas som ett gratiserbjudande för många (med möjliga fördelar på kort sikt).
    För andra kan det nog mer handla om att rösta för att undvika personliga nackdelar (på kort och lång sikt).
    Men jag hävdar att många röstar mer efter hur trevligt politikerna uppträder i media än vilken politik som en regering lovar att föra.
    När det gäller hur ett lands ekonomi fungerar så tror jag att du är både optimistisk, och aningen naiv, om du tror att man får den kunskapen i grundskolan.
    Inte ens på högskolan är nationalekonomi ett glasklart ämne med facit till alla problemställningar.
    Om klimatvetenskapen har mycket outforskat så är det nog mångdubbelt mer illa ställt när det gäller nationalekonomi.

  18. Joakim

    Jag är VÄLDIGT orolig vad alliansen har för kostnadshöjningar planerade mot oss bilister.
    Man vet vad bilisthatarna S.V.MP vill, men det finns en stor grupp bilisthatare i det borgliga blocket också.
    Ibland funderar man om inte blocken mörkar sina planer för att inte skrämma väljare.
    S.V.MP gjorde misstaget  med vallöftet om höjd bensinskatt som”kan” ha kostat regeringsmakten.
    Folk är SÅ TRÖTTA på ständigt höjda bilkostnader.

  19. Labbibia

    Uffeb
    ”När det gäller hur ett lands ekonomi fungerar så tror jag att du är både optimistisk, och aningen naiv, om du tror att man får den kunskapen i grundskolan
    Så tror jag nog inte att jag uttryckte mig?
    Jag frågade mig om man inte får lära sig hur skatter och fördelningspolitik fungerar.
    Inte riktig samma sak.

  20. Jag inbillar mig att kunna leda i ”bevis” att merparten (över 50%) av dagens svenska skatter, ger de medborgare som inte är statligt anställda en lägre livskvalitet.
     
    Givetvis vill många(nästan alla, men många omedvetet) partier öka andelen skattefinansierade medborgare. då det ger politiker den högsta makten.
     
    I sin politiska start vill nog alla politiker använda den makten för att bilda en bättre tillvaro för medborgarna än de själva skulle klara med samma eller mindre medel (politiker har bara inte tänkt på ineffektivitetsfaktorn och den omyndigförklaring det innebär).
     
    Efter den tid det normalt tar att nå maktens boningar har de få politiker som når dit slipats av av systemet, då återstår bara personlig vinning och partistrategi.
     
    Eller hur Uffeb?

  21. pekke

    När jag gick på högstadiet på 70-talet var det inga problem med var skatterna gick till eftersom systemet fungerade någorlunda då, fast vi tonåringar hade ju då inte nån aning om vad skatterna var eller vad de gick till i offentliga sektorn, men det verkade funka i alla fall när man ser tillbaka.
     
    Men vi visste inte då hur en ekonomi ser ut, hur man balanserar den eftersom det inte lärdes ut då och det verkar som att dagens skolelever häller inte har nån koll på hur offentliga sektorn i dag tar in skatter och delar ut till olika delar i sektorerna.
    Dagens ungdomar inser inte att om administrationen ökar mer än den praktiska verksamheten så får medborgarna mindre tillbaka per skattekrona, vilket jag har begripet med ökande ålder.
     
    Tyvärr måste jag erkänna att jag ser samma utveckling i många svenska storföretag, tjänstemannasektorn ökar medan folket på golvet minskar !
    Finns bara två( 2 ) ord för hur det kommer att gå för Sverige i framtiden.
     
    Godnatt Sverige.

  22. L

    Pekke, på 70-talet betalade jag 105 procent i skatt…

  23. pekke, killar som dig vill jag ta med då landet sjunker….
     
    Men det måste inte sjunka, än kan vi informera så fler ögon öppnas… eller är det för sent?
     
     
    Du ska få en 70:tals story från mig.
     
    Jag jobbade på brädgård och som 16:åring räknade jag första gången på en total husoffert… (min bästa mentor i livet Erhard Tallbäck  kollade så allt var korrekt).
     
    Det blev för dyrt 1971, då kostade en Amazon ca 15.000:- och en MachI med 351 4V Cleveland motor 35.000:-
     
    Nästa år hade han sparat ihop mer pengar och återkom, men då hade Palme och hans lakejer hissat så allt var dubbelt så dyrt…
     
    Killen tog ett banklån och köpte ändå… men fy vad surt, året inanan var det bara några tusen som fattades… Givetvis tjänade han mer på att köpa ett hus och flyta vidare i evighet än på sitt arbete… så var och är det, men snart inte längre, ty hus kommer byggas så gott som gratis och med avsevärt högre kvalitet.  Bara mark är något att ha, byggnader kommer snart bli värdelösa… sug på den…
     
     
    I slutet av 70:talet då den första icke socialistiska regeringen vanstyrde landet var det privatekonomiskt lönsamt att köpa en ny bil på avbetalning till 56% ränta p.g.a. den progressiva skatten och avdragsreglerna.
     
    Sverige hade ett effektivt skattesystem till början av sextiotalet.. Om det behållits skulle medborgarna ha minst den dubbla välfärden och välståndet mot idag.

  24. L jag hade med det problemet…. startade min första lilla egna verksamhet då jag fyllde 18…
    Det resulterade i att jag snabbt lärde mig att taktisk skatteplanering var lika viktig som att driva en lönsam verksamhet, snart vart det lönsammare… fy vad dumt… med platt skatt skulle jag betalat mångdubbelt mer i skatt och alla tjänat mer…. men så destruktivt blir ett samhälle där Parkinsons lag får verka i lång tid.

  25. Redan på 70:talet insåg jag att det bästa för mig var att lära mig allt om allt och vara duktig i alla discipliner, men inte fören i början av 90:talet var jag redo för det..
    Det tar lång tid att svänga en skuta, i mitt fall då jag ville delta i familjeskapning och att mina fyra barn fick de resurser jag ansåg viktiga.

  26. pekke

    L. Pomperipossaskatten eller nåt liknande kallades det väl då !
     
    G.L.  Det var märkligt nog enklare att låna pengar förr när inflationen åt upp de höga räntor som fanns under 70-80-talen.
    Och det roliga är ju att både höger å vänstern är lika skyldiga till den skattehysteri som kom ur 70-talet !
     
    Det är fortfarande Godnatt Sverige om de inte inser att våra företag inte klarar av konkurrensen från länder med lägre löner eller effektivare produktion !!!
     

  27. Carl och Gunnar L #13, 14
    Redan i bibeln står det; ”Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er”. Det är väl rätt förmätet att tro att just vi och efter miljoner av år skulle ha nått världs ände eller…?

  28. ThomasJ

    pekke #21/22/26: ”God natt Sverige” håller jag med dig om – siste man(kvinna) ut släcker ljuset… 😉
    Utan skämt eller liknande ÄR landets situation/framtid allt annat än betryggande, tvärtom enligt min uppfattning. Vi har deFacto ett ständigt [dolt] accelererande skatte- o/e avgiftstryck och de mest allvarliga är de inom energisektorn. Det syns mig som vore politikers paradigm att det handlar om deras pengar när det är våra… och det är ju alltid lätt att vara generös med andras pengar… surt, genom att sälja delar av vårt egna [deFacto enda egenägda] ’kapital’, dvs. TID, förtjänade penga-penga. Där finns några länder som infört platt skattekvot, Slovenien, Ryssland t.ex. I Ryssland sattes denna kvot till låga 13% – alla s.k. avdrag oavsett togs bort – och resultatet blev att staten i absoluta tal fick in ~ 50% mer rubler i kistan! I Slovenien är kvoten 19% med samma suveräna effekt. Jag begriper inte varför ett [s.k.] utvecklat samhälle som det svenska INTE inför liknande skattesystem.
    Idag ligger skatte-/avgiftskvoten vid pass 67% (enl. KI & Skattebetalarna) av BNP (eg. ett ytterst vagt begrepp) och man bör, omvänt, ställa sig frågan hur mycket FÅR det kosta; 20/22/25/30 procent, oder wat? Laffer visade ju entydig att den absoluta skatteintäkten sjunker när uttaget överstiger ~ 33%.
    Således är den politik som f.n. drivs av Alliansen med ’jobbskatteavdrag’ den för tillfället enda rätta – folk får bra mycket mer [absoluta!] pengar i plånboken, vilka omsätts via köp/sälj av varor/tjänster på vilka moms påläggs = staten får intäkter [20% av omsättningen] so oder so.
    Framgent vore emellertid införandet av en platt skattekvot om – säg – 25-30% definitivt att eftersträva, samtidigt naturligtvis!, med avskaffandet av samtliga subventioner oavsett för vilka ändamål o/e syften.
    Är övertygad om att 99,99% av befolkningen till 100% skulle acceptera ett slikt skattesystem.
    De resterande 0,01% av befolkningen hänförs till, statistiskt ej säkerställd, del av LO-anslutna/-anställda.. 😉
     
    Mvh/TJ

  29. Uffeb: #15 Rösträtt är en sak, vad som retar mig ännu mer är att vem som helst får skaffa barn. Där borde det kanske också krävas ett ”körkort”?

  30. Labbibia

    Maggie # 29
    God Morgon! 🙂
    Nej, nej och åter nej. Har vi inte tillräckligt med lagar och förbud i detta arma land?

  31. Labbibia: Hur får man då alla föräldrar att ta ansvar för sina barn? God morgon på dig också. 🙂

  32. Labbibia

    Maggie
    Det får man  tyvärr inte. Det kommer alltid att finnas barn som far illa, tyvärr.
    Dock, ju högre levnadsstandard ett samhälle har, desto större blir ju möjligheterna att stötta, och hjälpa, familjer, eller ensamstående föräldrar, som har problem.

  33. Pingback

    […] Uffeb frågar: Är det verkligen OK att alla har rösträtt? Är det OK att de som inte har en aning om hur […]

  34. Max

    maggie
    Jag har dragit mitt strå till stacken i dagens post för att sprida din observation att de rödgrönas 49 öre högre bensinskatt i verkligheten blir 61 öre.
    /Max
     

  35. Pär Green

    Det gäller att välja föräldrar mycket noga,och ha uppfostrat dom innan puberteten!

  36. Dan

    Vi kan inte vänta på ett grönjävligt samhälle!
    Rösta på MP.

  37. Jag vet inte om maggie skriver som jag eller som hon tänker…….???
     
    Jag har länge förordat krav på vilka som får bli föräldrar, men aldrig funnet någon metod jag gillat…
     
    En någorlunda är den europeiska och amerikanska.
    Sambeskattning i stället för barnbidrag.
     
    Nu i Norge och Sverige är det många som har sitt yrke att vara ensamstående mamma, hoppar man av skola och skiter i allt, kan man ändock leva bättre än majoriteten av jordens befolkning..
     
    Så har vi de religiösa grupperna som tvingar kvinnorna att vara födelsemaskiner..
     
    Jag vet inte, egentligen vad jag tycker… jo lite för Sverige, tag bort flerbarnstillägg och omvänd det så barnbidrag, bostadsbidrag och vad som kanske finns minskar efter barn ett.
     
     
    Förövrigt håller jag med Labbibia…
     
    Det var tufft att välja mina föräldrar men tuffare att uppfostra dem…. 😉

  38. Labbibia

    Gunnar L
    Eller så kan man formulera frågan såhär: Är människan till för samhället, eller är samhället till för människan?

  39. Labbibia, det liknar.
     
    ”US want you” så det uppfordrande pekande fingret mot den som borde ge sitt liv för ett krig på en annan kontinent.
     
    sextiotalets:
    Dont ask what us can do for you, but wat you can, for us (helt som i USSR om man tänker efter..)
     
    Kanske Reagan tog tillbaka värderingarna, att samhället var för att med minsta medel skapa de bästa förutsättningar för individen att ge sig den högsta livskvaliteten?
     
    I Sverige har den frågan aldrig ställts….
     
    I detta land utgår politiker från att de genom sin myndighetsutövning och resursomfördelning, vet vad medborgarna behöver, avsevärt bättre än medborgarna själva..
     
    Jag fick en fråga på ett politiskt möte i Västerås.
    Vad vill ni medborgare att vi politiker ska satsa på för energisystem? (det gällde sol eller vind, till extrema subventioner).
     
    Jag sade:
    -Om politiker mer ekonomiskt använder resurser för enskilda medborgare, än de själva, ska såklart skatten vara 100%..
     
    Kan ni tänka… inte en enda politiker svarade… de bara glodde med sina tomma ögon, blottande deras tomma tankar, kanske det gömde sig någon… tanke… typ, vad skönt nästa vecka flyger vi till solen…eller … hoppas jag får en enskild stund med min sexiga ungdomspolitiker….. kanske jag ska bli mentor…
     
    Inte konstigt att det ser ut som det gör.

  40. Labbibia

    Gunnar L
    Ja, visst påminner det om JFK:s berömda uttalande.
    Men jag tänkte inte riktigt så. Istället tänkte jag på att alla inte är lika lyckligt lottade med förståndsgåvor (eller andra förmågor) som det stora flertalet kommentatörer här hos Maggie.
    Det ställs ständigt högre och högre krav på oss människor. 
    ”Medelmänniskan” är kanske inte speciellt väl anpassad för den ”nya sköna värld” som rusar oss till mötes allt snabbare. Och då är vi tillbaka vid frågan igen. Ska samhället anpassas till de allra ”vassaste”, eller måste samhället anpassas efter de som inte är perfekta i  avseendet att de inte riktigt kan möta de ständigt höjda kraven?

  41. Pär Green

    Dan # 34
    Vad är det du vill säga?

  42. Rosenhane

    Labbibia#38
    Inte ”medelmänniskan”.
     
    ”Nisse i Hökarängen” heter det ju! 🙂

  43. Pär Green

    http://andaslugnt.blogspot.com/
    Doktor Max har mycket att tillföra.

  44. Labbibia, självklart ska samhället anpassas för de slöare knivarna i lådan, men vi måste inte skära det segaste köttet med dem?
     
    Hänger du med?

  45. Labbibia

    Rosenhane # 40
    och
    Gunnar L # 42
    Ja, jag är inne på att samhället måste anpassas för ”Nisse i Hökarängen” av det enkla skälet att om alltför många Nissar ställs ”utanför” så får vi social oro, som leder till konflikter, som lämnar alla som förlorare.
    Så vad ska ”Nisse i Hökarängen” syssla med i framtiden då? När maskinerna gjort alla ”vanliga” jobb överflödiga.
    (Jag hyser för övrigt den största respekt för honom, Nisse alltså)

  46. Labbibia;
    jag är för av skälet att om Nisse i Hökarängen gör sitt bästa men det inte #räcker# är det självklart att han ska sitta i solen ändå…
     
    Alla som gör sitt absolut bästa ska hjälpas av kollektivet via skatter, så vi klantskallar och som inte kan stava, får ett drägligt liv.  Men villkoret är att göra sitt bästa.

  47. Rosenhane

    Gunnar och den som känner sig hågad, vad sägs om en limerickduell om Nisse i Hökarängen?

  48. Rosenhane

    Dum idé, tar tillbaks.

  49. Labbibia

    Gunnar L
    Men villkoret är att göra sitt bästa
    Överens! 🙂
    Det är lätt att glömma alla Nissar i Hökarängen som forslar undan våra sopor, som ser till så att vägarna är farbara, som kanske kör tunnelbanan eller bussen, eller delar ut tidningen på morgnarna.
    Sträck på dig och var stolt, Nisse i Hökarängen. Utan dig skulle samhället rasa ihop på nolltid! 🙂

  50. Peter

    Mona S. stod i debatten igår och hävdade att 49 öre blir 49 kronor på en månad (förutsatt att man tankar 100 liter i månaden). Därmed ljuger hon folk rätt upp i ansiktet. Att inte Reinfeldt tog upp tråden och påpekade att momsen tillkommer, han hade ju öppet fält att attackera…?!!

  51. Labbibia

    Peter # 50
    Tillkommer också prishöjningar på mat od.
    Alla transporter blir dyrare, och självklart är det konsumenten som får betala merkostnaden.

  52. Michelangelo

    Peter ”50” Den än allvarligare konsekvensen som även berör rödvinsvänstern på södermalm är väl att matpriserna blir högre med högre drivmedelsskatt. Vad är det för kvalitet på journalister som inte tar upp det ? Att skådespelare som Skarsgård och taskspelare som Wiehe inte begriper något sånt elementärt är väl förlåtligt men att ngn som efter höga betyg gått ur journalisthögskolan inte kan ställa rätta följdfrågorna är rätt uselt.

  53. Labbibia

    Michelangelo # 52
    Kan eller vill ställa de rätta följdfrågorna, det är frågan?

  54. Thomas

    Michelangelo, om bränslepriserna går upp minskar trängseln. För ett distrubutionsföretag är bränslekostnaden den lilla delen i sammanhanget så kostnaderna tenderar att sjunka. Detsamma gäller i än högre grad för trängselvagifterna.

  55. Michelangelo

    ”54” En annan intressant följdfråga skulle kunna vara  ” vad är det för solidaritet när arbetande grupperna skall få mindre i plånboken och samtidigt betala mer för maten , energin och boendet ”
    Rödvinsvänstern som lever av andras arbete pratar ju ofta om solidaritet – vad menar dom egentligen – mer pengar till alla som inte jobbar på bekostnad av alla som sliter och gnetar ? Är det det som är rättvisa  i de rödgrönas mening ?

  56. Toprunner

    Thomas #54:
    Men det gäller ju inte kilometerskatten som röd-gröna vill återinföra. Den slår ju direkt mot transportsektorn. Bränslepriset är ju bara ett av förslagen.

  57. Michelangelo

    #54# Jag kanske inte direkt tänkte på enbart transporterna ,  även om köttet i affärerna ofta kommer från slakteri i Polen. Utan allt bränsle som går åt under livsmedelsproduktionen.

  58. Anders Mohlin

    Betr 49 öres skattehöjning på bensinen: Hörde tidigare en representant för de rödgröna (minns inte vem) bedyra att 49 öre var inklusive moms.
    Fan tro´t!

  59. Michelangelo

    I UK har man tydligen inte moms på energiskatten (http://www.thegwpf.org/energy-news/1550-spending-review-may-axe-ccs-subsidies-for-coal-companies.html)
     ”But now the Treasury spending review threatens these schemes. Although the cost of them is to be financed by a levy on electricity bills rather then by taxes or borrowing, the Treasury is understood to regard this as public spending. This is because any increase in electricity bills will reduce the spending power of consumers and businesses, cutting the yield from taxes such as VAT. ”
    En höjning av skatten på el – medför en minskning av konsumtionen som därmed minskar statens intäkter av moms. Skönt med ett självreglerande system. I det här landet kan politikerna göra som dom vill – de tjänar alltid in på momsen  .