Global uppvärmning på de anklagades bänk

Ett mycket intressant rättsfall kommer snart att bedömas i USA:s Högsta domstol. Åtta stater, varav Californien och NYC är två, har stämt de sex företag som tillsammans står för en fjärdedel av den amerikanska elindustrins utsläpp av CO2. Målet är att kunna tvinga dessa företag att begränsa sina utsläpp trots att det inte finns någon federal lag som reglerar detta. Frågan är om EPA:s klassificering av koldioxid som skadlig för människohälsan och dess beslut att reglera utsläppen från bilar är tillräckligt för att en enskild delstat ska kunna kräva av ett företag att begränsa sina utsläpp.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Apropå anklagades bänk…..  man kan tydligen få stöd från de mest skilda håll.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12902205.ab
  Det skulle ju inte vara svårt att raljera lite här men det avstår jag från. Men håll med om att tankarna far iväg lite i alla fall 😉

 2. OT
  Är det någon som har en bra länk till att haven nu kyls ner? Jag vill minnas att jag läst om det nyligen, men hittar inte någon bra källa.

 3. L

  ”Public nuisance of greenhouse gases”. Var ska gränsen dras, kraftverk, fartyg, flygplan, gräsklippare eller värmeljus? Kanske skulle dom stänga av strömmen i en månad för att se vad Public Nuisance är…

 4. Jan-Erik S.

  Kom just på Aftonbladet:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12903148.ab
  Gå gärna in och kommentera 🙂

 5. Johan Ljungdahl

  @ Jan-Erik S.
   
  För säkerhets skull så är kommentarsfunktionen avstängd…

 6. Jan-Erik S.

  JL #5:
  Såg det. De anade väl vart inläggen skulle gå.

 7. Bengt Abelsson

  Labbibia #2
  Loehle 2009
  Kort tid, men ARGO-data
  http://www.ncasi.org/publications/Detail.aspx?id=3152
   
   
   

 8. Toprunner

  J-E.S #6:
   
  Samma intervju finns i Ny Teknik och går att kommentera där

 9. Jan-Erik S.

  Toprunner, har du länk?

 10. Toprunner

  #9:
  Här : http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3158178.ece
   
  Men den finns ju i ”huset ” nu 🙂

 11. Labbibia
  Här är en mycket nyligen uppdaterad havsnivå-kurva, och även den (lätt underhållande) storyn om att den sista (mkt låga) datapunkten av någon anledning inte alls var så angelägen att informeras om … Hade tydligen ngt med web-layuouten att göra … 🙂
  Man skulle nästan vilja utropa: Ytterligare en gång hade man gärna velat ”hide the decline” …

 12. Toprunner

  Mig sjäv #10:
  Isses.. jag ser att Ny Teknik censurerar kommentarer nu när jag hämtade länk till J-E.
   
  Tänk att det är så känsligt fortfarande. Det var 6 kommentarer sist jag tittade.. nu bara 1.

 13. pekke

  Länk Ny Teknik:
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3158178.ece
  Det fanns kommentarer där för en stund sedan, men nu är de borta.
  Fast NT har trots sitt namn allt för ofta problem med kommentarsfunktionen.
   
  Och i den verkliga världen så börjar det se ut som att asiaterna satsar på en uppköpsrunda av den svenska exportindustrin, är det här bara början ?
   
  Indiska Birla köper Domsjö fabriker
   
  Vad händer om allt mer av förädlingsindustrin köps upp av låglöneländerna och de tycker produktionskostnaderna är för höga här ?
  Flyttar de tekniken och kunnande till sina hemländer och ber oss sända råvaror i stället ?
   

 14. Ingemar

  Maggie,
   
  Det är onekligen en intressant utveckling att mer och mer av motsättningarna kring en i grunden vetenskaplig fråga drivs i domstol. Domstolar är dock att föredra framför ett öppet inbördeskrig. 🙂

 15. Slabadang

  Hmmmmmmmmm!
  Det här blir liksom en test för AGWmaffian om de tillskanasat sig makten att lägga ner USA eller ej. De har varit så metodiska så noggranna och så målmedvetna. När man läser personbiografi och får en bild av hur närverket ser ut och vem som jobbat med vem och vilka  så blir man imponerad av korruptionen.

 16. Ingemar …
  Amerikansk politik har alltid (eller iaf ofta) prövats i domstolar och då ifall den strider mot grundlagar eller motsv … 
  Det är på det hela en bra sak. Tyvärr har politiker ofta försökt kringå sådant just mha av allehanda konstruktioner, tex via EPA … Men sådant utmanas alltså 

 17. Hade jag varit koldioxid hade jag stämt diverse miljörörelser för förtal!

 18. Johan L- Hade jag varit temperaturdata från markstationer hade jag fört grupptalan mot Hansen och Nasa – GISS för misshandel och tortyr!

 19. Ingemar

  Jonas N #16,
  Jag vet inte hur en process i högsta domstolen går till. Men man kan ju hoppas på att den sker i god ordning där båda sidor får lägga fram bevis och motbevis. EPAs bevisning har ju kritiserats sönder och samman av bl.a. Alan Carlin
  http://washingtonexaminer.com/opinion/columnists/2011/04/ron-arnold-suppressed-epa-hushgate-climate-report-returns-snag-co2-regula
   
  Även representanthusets Environment and Energy subcommittee kommer förmodligen att underkänna EPAs bevisning
  http://wattsupwiththat.com/2011/04/16/face-palm-epa-bureaucrat-tap-dances-during-testimony/
   
  Striden i domstolen kommer att bli intressant att följa. Och jag tror inte att EPA kommer att vinna den.

 20. Ingemar, bra sammanfattning, den första. Och den visar också hur desperata och politiserade krafterna bakom CO2-hotet är! Och att det bara är en förevändning.
  Jag är inte tillräckligt insatt. Men om jag fattat det rätt så hotar Obama med att finansiera EPA genom executive order istället, om inte kongressen bifaller finansieringen … Lagprövningen är förstås en annan sak.

 21. Bengt Abelsson # 7
  Stort tack för länken Bengt!

 22. ThomasJ

  Det finns mycket för ’rättsväsendet’ att ta tag i:
  http://dailybayonet.com/?p=8229
  Mvh/TJ

 23. LegoTD

  Ptja, är inte fel ifall utsläppen minskar. Miljörörelsen handlar om mycket mer än global uppvärmning, och fixieringen vid denna är väldigt olyckligt.
  Det finns riktig miljöförstöring, riktiga utsläpp av gifter i vattendragen, försurnade sjöar osv. För mig som klimatskeptiker så är en av hjärtefrågorna en bra miljö. Jag vill kunna andas in en ren luft, dricka rent vatten och äta mat fri från arsenik och tungmetaller.
  Mycket mer fokus borde läggas på sådana saker. Linfen i Kina är ett praktexempel på ohållbara mängder utsläpp. Se bilderna:
  http://www.google.com/search?hl=en&q=Linfen+picture&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1680&bih=824
  Som skeptiker välkomnar jag en utveckling som gör att vi får renare jord, luft och vatten, utan att för den delen återgå till grottåldern.
   

 24. Bengt H

  Dags att höja blicken inför framtiden och inse att det är nu vi måste göra något åt nästa istid som kommer säkrare än något annat. Vad har vi kvar av vår kultur och samhälle när isen ligger 1 km tjock?Vad har våra politiker tänkt för denna situation? Ska Sverige flyttas till Spanien år 3000 för att förekomma det ej undvikbara? Vi måste ju göra något i god tid! Var i Spanien skall kungariket Sverige ligga? Detta måste ju förberedas och planeras i god tid!
  När istiden är överstånden, vem skall då anses äga markerna i vårt gamla fädernesland. Vilka dokument skall reda ut denna sak?
  Benediktus

 25. Bengt H
  Joddå, politkerna har nog tänkt (lite grand i alla fall)
  Förutseende som dom var har dom lagt stora delar av Stockholms Lokaltrafik under marken, i sk tunnelbanor, så att den fortsatt skall kunna fungera då ..
  Fast när de ville finansiera sådant med mer trängselskatt ovan mark tänkte de nog inte riktigt hållbart ..
  🙂