Glada bönder på gröna Grönland

Enligt P1 Vetandets Värld håller Grönland på att bli grönare och de grönländska bönderna gläds åt utvecklingen. Isforskaren och professorn Carl Egede-Böggild menar att takten i vilken inlandsisen smälter är oroväckande. Å andra sidan tycks den inte vara unik. På 1930-talet smälte isen minst lika fort, vilket visas på gamla flygfoton. Det varmare klimatet ger längre växtsäsong till glädje för de grönländare som vill odla och konsumera närproducerad potatis och grönsaker, skriver P1:s Gustaf Klarin.
Även havsisen har minskat under de senaste decennierna, fortsätter Gustaf Klarin, men Martin Jakobsson som är professor i marin geologi och geofysik på Stockholms universitet, har tillsammans med forskarkollegor runtom i världen sammanställt olika forskningsrapporter om hur havsisen historiskt har varierat och resultaten tyder på att det kan ha varit helt isfritt på somrarna i Arktis under perioden 9000 till 5500 år sedan. Det som pekar på det är bland upptäckten av strandryggar på Nordgrönland.
Ovanlig klarsynthet för att vara svensk public service.
Uppdatering av Peter S: Denna bild fungerar bra som illustration.
dk2009 side1 dk

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Michelangelo

  Man får väl flytta dit. Grönlandsisen tycks finnas på min garageuppfart…

 2. tty

  Och det var tydligen ungefär lika litet havsis i Norra Ishavet på 1930-talet som nu. Kolla t ex här:
  http://acsys.npolar.no/ahica/quicklooks/looks.htm
   
  Däremot är det tveksamt om Ishavet någonsin var helt isfritt sommartid ens under tidig holocen. Runt norra Grönland, ja, vilket egentligen inte är någon nyhet. Däremot tycks strandvallar och rester av strandade valar saknas på några av de nordligaste öarna i Sverdruparkipelagen väster om Ellesmere land, så där har det nog inte varit isfritt.

 3. Håkan S

  Påminner om en dokumentär som visades på svensk TV för några år sedan. Där kunde vi se hur det snabbt förändrade klimatet gjorde det möjligt att odla diverse värmekrävande grönsaker – särskilt minns jag en praktfull broccoli-odling, med en smutsig och sörjig rest av inlandsisen i bakgrunden. Min förvåning minskade något, när jag läste eftertexterna: filmen var producerad för Australien – som när den visades där, stod inför ett parlamentsval, där just klimatförändringar var en viktig fråga.

 4. tty

  Och det är fortfarande inte varmt nog på Grönland, för att det skall gå att odla brödsäd där, vilket (nätt och jämt) gick på 1200-talet enligt Konungs Skuggsjá. Texten finns här för den som vill testa sin fornvästnordiska:
  http://books.google.co.uk/books?id=LgtIfLwQgX4C&pg=PP7#v=onepage&q&f=false

 5. Thomas

  tty, det kan ju möjligen ha något att göra med möjligheten att importera brödsäd från områden med gynnsammare förhållanden…

 6. Anders Mohlin

  Vänta bara.!
  Det dröjer inte länge förrän någon olycksprofet basunerar ut att ett ev något mildare klimat på Grönland kommer att slå ut de traditionella grönländska levnadsvillk0ren 🙂

 7. bom

  Ha! Nu jobbar Susanna B med terrorhändelsen. Hon är nu en av fem undertecknande journalister under en artikel som upptar sidan 6 och 7.
  Maggie tycker Du att jag är för elak om jag misstänker att klimatterroristen blivit befordrad/degraderad? till ”riktig terroristbevakning”?

 8. bom: Ja, jag tycker inte du ska kalla människor för klimatterrorister så länge de inte kedjar fast sig till koltransporter eller dylikt.

 9. tty

  Thomas #5
  Nej, min käre Thomas, det har det inte. Säd odlas faktiskt på Grönland, men bara som grönfoder, för den mognar inte.

 10. tty

  Anders Mohlin #6
  Det har redan hänt. Jag har läst ett flertal reportage på just det temat.

 11. pekke

  Fattas det is för Grönlänningarna, så kan de få lite från Vänern som har extremt tidig isläggning.
  Tidigaste isen på 40 år
  Observera att Sjöfartsverkets statistik för Vänern bara sträcker sig till 70-talet !

 12. Slabadang

  tty!
  Det som tydligt börjar framträda är det systematiska ”fusket” ”Cherrypicking” ”slarv” i den IPCC relaterade forskningen som måste härstamma från en rådande kultur av väl tilltagna friheter att dra förutbestämda slutsatser på svaga grunder.
  Ishitoriken för Arktis har ju sin egen nedåtpekande ”hockeyklubba” och det raka skaftet är inte trovärdigt alls.
  I en  makrobetraktelse så är det konstigt att tillämpning av nya instrumentella mätmetoder tycks sammanfalla med upptäckt av ”stora” och ”unika” förändringar.
  Jag hoppas du läst McShanes och Wyners rejoiner om hockeyklubban och det vore till stor förmån för alla parter att man gjorde en total revisioin av alla de ledande proxis och data.Det luktar allmänt rena lekstugen med en utbredd statistisk dyslexi inom hela klimatvetenskapen.

 13. magnus

  En ”terrorist” borde nog faktiskt syfta på en som planerar eller utför dåd där folk kommer till skada.
  Jag tror Maggie syftar på en ”aktivist”
  Annars blir det begreppsinflation och med den så kommer löjets skimmer…

 14. Lena Krantz

  Reportaget under detta på P1 var faktiskt minst lika bra. Det handlade om att problemet för grönlänningarna att försöka leva ett traditionellt liv inte handlar om klimatförändringarna i första hand utan att kvinnorna flyttar därifrån.
  Det rör på sig.
  Peter S
  Ser att du klippt in en graf från DMI som jag använder rätt ofta för att visa människor att temperaturen (i alla fall på Grönland) inte är högre idag än vad den var 30-40-tal. Den är svår att säga emot…he he

 15. Bertel

  Lena Krantz # 14
  Det trevliga med P1 reportage var att det framkom tydligt(som du skrev ovan), att klimatet varierar helt naturligt på Grönland(med stora temperaturavvikelser) och att Grönlänningar är/var duktiga att anpassa sig i klimatvariationerna men led i dag av oförmågan(läs män,s) att förändra sina sociala mönster. 

 16. Claudius

  Jag hörde också Gustaf Klarins reportage från Grönland i SR:s P1. En detalj som jag fäste mig vid var uppgiften att en kilometerlång udde av is under 1930-talet försvann på bara ett år, vilket konstaterades med hjälp av flygfoton. Så fort gick alltså klimatförbättringen då. Vågar vi hoppas på en repris? (Någon som vet vilka mängder av CO2 som jordatmosfären späddes på med under 1930-talet?)
  Mycket positivt också att höra den nöjde grönsaksodlaren, och att det går bra att odla grödor som utprovats i Norge.

 17. Claudius

  Rättelse, jag har just läst på SR:s hemsida, isudden som smälte bort på ett enda år var 8 – 10 km lång.

 18. Claudius

  Nu kom en intressant uppgift från Veckans Affärer, om nåt som kallas för CDM-marknaden. Vad kan det vara, månne? Jo, det tycks vara nån sorts kusin, eller klon, av Cap & Trade. Förkortningen utläses Clean Development Mechanism.
  VA:s artikel har rubriken ”Vattenfall tjänar miljoner på fejkad utsläppshandel”. Inne i artikeln är siffran större, ”Vattenfall kan ha tjänat flera hundra miljoner kronor på en utsläppshandel som är fejk och som i stället ökat utsläppen.”

  Är någon förvånad?

 19. ces

  Här är ett annat exempel på klimatgeschäft:
  Perverse’ CO2 Payments Send Flood of Money to China
  http://e360.yale.edu/content/feature.msp?id=2350

 20. Bim

  Claudius # 18
  Nej! Ingen. 😀
  Så försök inte, någon.

 21. Torbjörn

  Jo det var ett bra program. Men största hotet mot de traditionella näringarna på Grönland är kvinnorna, som hellre utbildar sig och skaffar ett bra jobb istället för att stå hemma och flå döda sälar.
  Hörde ni förresten om bilderna från 30-talet, som visade på oerhört stora variationer i havsisen på så kort tid som ett år.

 22. Ingemar

  Hjälp! Grönlandstemperaturerna närmar sig 30-talet! Bäst att ta skydd. På med klimathjälmen!

 23. Gunnar Strandell

  Maggie!
  Som evig skeptiker kan jag inte låta bli att undra över den svenske marinoceanografen som trots allt hävdade att en väsentlig del av av uppvärmningen var antropogen. När  reportern bad honom precisera sa han att modellerna kommer till ett resultat om 30 – 50%. 
  Jag undrar om han anser att han får behålla en väsentlig del av lönen om skatten blir 70%? 😉

 24. Kerstin

  Som Gustaf Klarin konstaterar så finns det 46 bönder på södra Grönland, även om Grönlands befolkning inte är så stor, så är antalet jägare/fiskare oändligt många fler och de gläds inte alls åt den smältande isen.

 25. Pär Green

  Kerstin # 24
  Jägare har ingen inkomst som de kan leva på!
  De är beroende på utbildad kvinna.
  Fiskare med båt jublar däremot.
   

 26. Staffan Lindström

  { 12.15.10 at 14:20 }  … Claudius … Finns som pod-radio… bara å ladde ner/hem…Jaha, så gick tempen på Obsan över 0,0C igen, denna gång +0,2C…mycket imponerande…  
  Ok, vem har varit där uppe och andats hårt pga taskig kondis…för många kondisbesök kanske..
  —-.Angående läckan i Solna, Solnavägen-Karolinska/Tomtebodavägen … Mikael…Not too bad, passerade 03:55 ca lite is … 09:33 översnöad…

 27. Staffan Lindström

  { 12.16.10 at 13:34 }  … Kerstin … ”oändligt”…Hur många??

 28. Staffan Lindström

  Antal jägarfamiljer på/i Grönland…5-600…men det vore väl bra om de slutade jaga renar, narvalar, isbjörnar, fjällrävar, sälar, you name it och bara odlade vegetabiliskt…???