Gästinlägg till Klimatupplysningen

gästinlägg

Vi vill göra alla uppmärksammade på att Klimatupplysningen välkomnar gästinlägg. Vi är visserligen ett gäng skribenter som skriver regelbundet, men det är också väldigt trevligt med gästinlägg – nya vinklingar, nya kunskaper.

Här är det enklaste sättet: Ett förslag till gästinlägg skall vara skrivet som ett word-dokument, med bilder, diagram och länkadresser placerade där de är tänkta att vara i det publicerade inlägget. Det möjliggör redigering och inläggning. En lagom omfattning är en till två A4-sidor text + bilder. Till skillnad från papperstidningar så finns det i princip inga tekniska eller kostnadsmässiga begränsningar för längre inlägg, men läsbarheten ökar om det inte är för långt. Alla engelska citat skall helst vara översatta till svenska. Underteckna i eget namn.

Skicka ditt förslag till mig, ingemar.nordin at liu.se, eller till någon av de andra skribenterna. Min mail-trafik är hög om dagarna så jag hinner inte alltid svara på enbart tips. Men ett rejält gästinlägg om något som ligger inom bloggens områden (klimat och energi) kommer alltid att läsas och besvaras.

Om ditt förslag godkänns som ett inlägg så förväntar vi oss en viss medverkan från din sida i den påföljande diskussionen. Det är ju det som gör blogg-mediet levande!

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Slabadang

  Ladda ner denna analys om FN !

  http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2794991

  Svårt att hitta en enda invändning!

 2. Jan-Åke

  AR-4 W1 9.4.1.5 sista stycket,IPCC säger där att temphöjningar före 1950 är naturliga.
  Mycket intressant ! Det flyttar ju hela cirkusen till de senaste 65 åren och dess 0,45 graders uppgång.
  Lägger man därtill att huvudtrenden är uppåt sedan de svinkalla decennierna i slutet av 1600,finns anledning att anta att även 1950-2015 är en fortsättning på denna huvudtrend.

 3. Lasse

  Bra med kunniga gästinlägg.
  Önskade i annan tråd ett från tty om vattenånga i luften och ev inverkan på värmebalansen.
  När man läser här så inser jag att det finns kunskapskälla nära.
  Inspiration finns det gott om i andra bloggar från utlandet.
  W.E senaste om vatten i luften och den datasammanställning han gjorde är en god karamell man kan suga länge på.

 4. Olav Gjelten

  Tack Ingemar för det enormt fina arbetet du lägger ned på denna sida.
  Jag blev klimathotsskeptiker tidigt då jag upptäckte den ensidiga vinklingen av klimatproblematiken i media och att totalt okunniga politiker alltid höll med. Jag inte bara ställde mig starkt ifrågasättande till hela klimatproblematiken, sådan den framställdes. men ännu mer varför ingen någonsin hade en kritisk fråga att ställa.
  Av någon anledning var jag också tidigt ute med att upptäcka att partipolitiken gradvis förbyttes mot sammanhållning redan för 25-30 år sedan. I fråga efter fråga utsuddades motsättningarna. Resultatet kan ingen låta bli att se i dag.

 5. Mats G

  Hörde förresten på radions nyheter att nya rekord har slagit i Juli högt och lågt som går i linje med klimathotet. Tydligen ökar temperaturen nu varje månad enl nyheterna. Jag tycker jag känner desperation och hör hur ihåligt det låter.

  Jag känner en mix av alla tänkbara fobiska upplevelser. en mix av kafka, 1984 och Brazil. Hur kan man tillåta att vår nyhetsförmedling tillåts att bli en propagandaapparet. Man får verkligen otäcka vibbar till totalitära stater ur historien.

 6. Sören G

  #5 Mats G
  Ja klimathotshysterikerna verkar desperata. Smida medan järnet är varmt. D.v.s. få Sverige att ratificera Paris-avtalet innan El Ninon har ebbat ut och temperaturen sjunkit så att man inte längre kan hota med ”varmaste någonsin”.

 7. Olav Gjelten

  Sören G # 6
  Du vet väl att när el nino för denna gång är över och temperaturen sjunker över lag jorden över dyker det alltid upp någon plats med antingen hög temperatur, översvämning eller torka? Detta till stor glädje för politiker, media och många andra.
  Det enda väderfenomen som det strängeligen är förbjudit att att fördjupa sig i är kyla. Det är alltid en variation HELT INOM DET NORMALA.

 8. Sören G

  #7 Olav Gjelten
  På radionyhterna i morse hotade man också med att havsnivåerna är högre än någonsin. Vilket ju är en självklarhet när havsytan har höjts ett par mm/år (och takten har inte ökat) sedan Lilla Istidens slut.
  Man hotade också med att växthusgasnivåerna nu var högre än någonsin, vilket också är en självklarhet när vi vet att de ökar. Den viktiga frågan om inte ställs är om det har någon större betyldelse, d.v.s. vad är klimatkänsligheten.

 9. Mats G

  Journalistkåren är helt förvirrade när det gäller Trump.

  Rubriker som ”Dagarna som kan få Trump på fall” låter mer som önsketänkande än nyhetsrapportering.

  Han har i ett svep lyckats fått hela världen etablissemang emot sig. Frankrikes president blir spyfärdig av Trump. Kan bli ett intressant möte om han vinner. Skulle inte bli helt förvånad om han tog med sig en spypåse vid ett sådant möte.

  Han har sagt vad alla tänker. Obama är en av de sämre presidenterna. Han var ’all talk’. Men den politiska situation gjorde det omöjligt för Obama att göra något. Men en skicklig politiker hade kunna lösa detta.

  Framstående republikaner har nu gått ut öppet för att stödja Hillary. De bör ju vara politiskt självmord att stödja en demokratisk presidentkandidat. Han stödjer inte andra republikanska kandidater som skall väljas till senaten och underhuset.

  Allt för att hålla etablissemanget på armlängs avstånd.

  Undersökningar menar att Hillary nu ligger en bra bit före. Kvarnarna mal på och de som sköter maskineriet verkar vara ovetande om att systemet har blivit transparant för flertalet. Valundersökningen före brexit var den spegelvända mot den verkliga bilden. Det här är en av många tricken. Trixa med ’the polls’. Flertalet känner till det och är ’fed up’ med det.

  All normal logik säger att Hillary skall vinna. Trump har gjort uttalande som förr var oförlåtliga och karriären var över. Regelboken skrivs om.

  Att köra en show med föräldrar till en stupad soldat med muslimsk bakgrund funka inte. Folk ser igenom det.

 10. Olav Gjelten

  Får vi nu Hillary Clinton som USA:s nästa president ser jag vårt sista hopp försvinna vad gäller klimat- miljöpolitik och mycket annat. Vad har vi sedan kvar av realism att hoppas på?
  Att EU skall spricka och att SD ensamt får över 50 procent vid nästa riksdagsval?

 11. Olav Gjelten #7 och Sören G #8

  På min hemsida under ”Jungfruholm” kan ni se en episod från senhöstens högvatten i Roslagen som MSM missat. Vår brygga flöt iväg, men bärgades och byggdes upp på nytt.
  Hotet för kommande generationer hanterar vi genom att barn och barnbarn gör arbetet och vidareutvecklar den teknik jag nått fram till sedan 1969 då båthuset blåste bort och ersattes av bryggan.
  Men till syvende och sidst är dock det stora hotet landhöjningen, som vid lågvatten gör det allt svårare att ta sig över ett par grundklackar för att nå ut till havet.

  PS.
  Bryggan ligger utanför tomtgränsen. det är alltså fritt för var och en att besöka den för bad eller fiske under ca en halv timme. Kommer man med båt får man förtöja under ett dygn. Alla är välkomna!
  DS.