Gammalt och nytt om klimat och annat som kan drabba oss

Som jag sagt tidigare så lär jag mig alltid något nytt när det är min tur att hålla Klimatupplysningen igång. Det intressanta är ju att jag tvingas att gå utanför Sverige för att hitta något att skriva om, och som jag också berättat så har Judith Currys Climate Etc. ofta givit impulser till ett inlägg. Hon brukar ju bland annat ha ett antal länkar till intressanta artiklar under rubrikerna några saker som fångade mitt intresse under veckan som gick och då kan det gälla dels klimatrelaterade vetenskapliga artiklar men ofta handlar det om klimatpolitik och någon gång kan det handla om exempelvis vatten.

Poängen med dessa listor av intresseväckande artiklar är att hon inte behöver skriva egna kommentarer om dem. Det jag också uppskattar är att de kan vara både för och emot (vad det nu är man ska vara för eller emot).

Vid min senaste läsning kommenterar hon en artikel som publicerats i den tydligen respekterade tidskriften the Atlantic med titeln How the new Climated Denial is like the old Climate Denial (Hur det nya klimatförnekandet är som det gamla).

Kontentan av artikeln är tydligen att syftet med förnekandet är att förhindra att något görs och då spelar det ingen roll om anledningen är att man förnekar att jorden överhuvudtaget värms eller om man bara säger att osäkerheterna är så stora så att man inte säkert vet – resultatet är i vilket fall som helst att ingenting behöver göras för att bromsa klimatförändringarna.

Det som gör hennes kommentar på den artikeln intressant är att hon vill omdefiniera begreppet klimatförnekande. Hennes formulering är:

förnekande av att UNFCCCs klimatpolitiska åtgärder kommer att leda till en signifikant förbättring i form av ett mer hälsosamt klimat, ökade ekonomiska resurser och mer motståndskraftiga ekosystem.

(Let me take this opportunity to redefine climate denialism:  denial that the UNFCCC policies will accomplish significant improvement of the climate as defined by increasing human health, increasing human economic benefits, and improving the resilience of ecosystems. )

Ett ämne som tagits upp av såväl allmänna nyhetsmedia som en del klimatbloggar är det faktum att torkan i Kalifornien nu är över, men att det inte innebär att man nu kan sitta ner och ta det lugnt, istället är det plötsligt en damm som man oroar sig för.

Det handlar om Orovilledammen i norra Kalifornien, 24 mil norr om San Francisco där man fruktar att ett trasigt dammutskov kommer att leda till att stora områden kommer att översvämmas. Man har redan evakuerat boende nedströms. Därmed är det bara att konstatera att alla kraftverk kan råka ut för olyckor – ju större kraftverk desto större olycka – och att de allra farligaste kanske är de som använder vattenkraft.

Med anledning av att det nu kommit nederbörd igen i Kalifornien så påminner bl.a. GWPF om en artikel i Scientific American från januari 2013 och som handlar om när 2 decenniers torka i Kalifornien tog slut i december 1861 och det regnade i 43 dagar. Stora delar av södra och centrala Kalifornien lades under vatten och den översvämning som följde varade på sina håll i ett halvår.

För att runda av återvänder jag till Europa och konstaterar att det är lite av en tröst för tigerhjärta är att upptäcka att det inte bara är Sverige som drabbats av klimatnoja. Exempelvis lär uppstickaren i det franska presidentvalet Emanuel Macron ha erbjudit alla de klimatforskare i Förenta Staterna som fruktar att de ska bli av med sina jobb att komma för att bosätta sig och forska i Frankrike.

Enligt en artikel i Elseviers veckomagasin i Nederländerna (som finns översatt till engelska på NTZ) har Donald Trumps valseger också inneburit att det nu är möjligt att (även i Holland) avslöja alla de myter som klimatalarmismen har byggt på.

Innan jag avslutar så kan jag inte neka mig nöjet att nämna en intervju i den tyska nättidningen FOCUS med den legendariske motorkonstruktören Friedrich Indra som avfärdar satsningarna på elbilar som en enda stor bluff. Ett referat av intervjun finns på NTZ

Och hur det nu är så är det väl så att vi som fruktar klimatpolitiken mer än eventuella långsamma klimatförändringar bland annat befarar att alla dyra och meningslösa satsningar på s.k. förnyelsebara energikällor kommer att leda till att Europas kraftnät blir allt mer instabila får ju då och då en chans att säga ”vad var det vi sa”. Det senaste nu är tydligen att Europas huvudstad Bryssel råkade ut för en total mörkläggning när elnätet brakade ihop förra veckan.

Ändå var folk tydligen lättade – det var inte en terroristattack, utan bara ett hittills okänt fel på elnätet. (Eftersom det hände i torsdags så hoppades jag att jag skulle hitta en förklaring men såvitt jag kunnat se så har det åtminstone inte kommit någon officiell förklaring till varför det hände.)

Hur som helst, eftersom det är roligare att avsluta positivt så kan man alltid gå till co2-science där de brukar presentera artiklar som tar fram allt det goda Länk1 som koldioxidberikningen av atmosfären redan lett till och som kommer att bli allt mer uppenbart allt efter som tiden går.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Dammen i Kalifornien har varit intressant att följa via olika bloggar främst denna:
    http://www.drroyspencer.com/
    Det visar hur bra dammen var konstruerad trots de svårigheter som uppkom.
    Spillwayhaveriet skedde långt nedströms dammkonstruktionen och resulterade i erosion ner till underliggande berg . Något läckage har aldrig uppkommit.
    Sourvadammen , som har samma typ av jordkärna, har också ifrågasatt stabilitet. Där var det läckage genom dammkärnan. Kärnan är dock uppbyggda med filter som skall förhindra jorderosion och som skall minska läckage. Trycket som tas upp på en kort sträcka i naturmaterial är stort-men tydligen funkar det. Nervositeten finns dock, vilket givit dammen namnet-Oroville 😉

  2. Thomas P

    Det kom varningar om Orovilledammen redan 2005.
    ”Three environmental groups — the Friends of the River, the Sierra Club and the South Yuba Citizens League — filed a motion with the federal government on Oct. 17, 2005, as part of Oroville Dam’s relicensing process, urging federal officials to require that the dam’s emergency spillway be armored with concrete, rather than remain as an earthen hillside.”
    http://www.mercurynews.com/2017/02/12/oroville-dam-feds-and-state-officials-ignored-warnings-12-years-ago/
    Ibland är det nyttigt att lyssna på ”alarmister”.

  3. Bravo Thomas,

    jag är ofta imponerad av hur du hittar intressanta länkar.

    Och när det gäller alarmister (eller föredrar du ”alarmister”) så är detväl inget större fel att bry sig om miljön, problemet är bara att de har en förmåga att fastna för fel problem och att komma med förslag till lösningar som ofta snarare motverkar sitt syfte än löser de problem de vill behandla.

    När det gäller Orovilledammen kan de tydligen ha haft vettiga synpunkter.

  4. Lasse

    #2 Visst-men det gäller också att prioritera.
    Den jordfyllda avtappningskanalen skulle inte använts om huvudavtappningskanalen (spillway) i betong inte rasat.
    Kalifornien har demokrater i ledningen som spenderat pengar på andra sk miljöåtgärder som ger extrema elpriser till konsumenterna. Sen hade de nog torkan i åtanke när de fyllde upp dammen.
    De har nog lyssnat lite för mycket på alarmisterna!

  5. Thomas P

    Sten #3 ”När det gäller Orovilledammen kan de tydligen ha haft vettiga synpunkter.”

    Det är lätt att vara efterklok. Tricket är att lyssna på varningar i förväg, inte notera dem när det är försent.

    Lasse #4 Den senaste torkan inleddes 2011 och var knappast skäl till beslut som togs 2005.

  6. Daniel Wiklund

    Nu vaknade Thomas P ordentligt. Vet inte om jag våga kommentera. kan ju bli utpekad som ”byfåne”. Han har bra koll på det som händer utomlands (om det gynnar hans agenda) , betydligt sämre koll på vad Miljöpartiet hittar på. Kan ju bero på att han sympatiserar med Miljöpartiet.

  7. Lasse

    #5
    Miljörörelsen vill se mer betong i naturen?
    De missar målet med 50 m-där behövdes betongförstärkningen!
    Dammar har olika fyllnadsgrader baserade på tappningsregler. Regler som kan ändras. Gissar att torkan som började 2011 har påverkat beslut om fyllnadsgraden idag! Jag har dragit parallellen med Vänerns reglering. I dag på 15 cm över en nivå, en lärdom från översvämningar från tidigare. Där talade de tidigare om att tappningskanalen måste förstärkas med en bergtunnel till Kattegatt. Lyssna inte på dem!

  8. # 2 Thomas P #

    Det är alldeles riktigt att problemet med Orovilledammen uppmärksammades för längesedan. Först ute var de ingenjörer som övervakade dammen. Frågan debaterades inom delstatsregeringen. Förstärkningsarbetena beräknades kosta 200 miljoner $, men den demokratiska majoriteten tyckte att det blev för dyrt och man prioriterade istället en höghastighetsjärnväg för 100 miljarder $ samt hjälp till illegala invandrare för ytterligare några miljarder.

    Thomas P, det måste väl ändå ha varit rätt beslut?

  9. Daniel Wiklund

    OT. Igår hade Nordnytt ett inslag om klimatförändringar i Björkliden. Att Torneträsk får is senare och att isen tinar upp tidigare än förut. Reportern pratade med Johan Sarri som bott där i mer än 90 år. Han tyckte också att vintrarna blir mildare och mildare. Reportern undrade om han oroade sig. Han svarade ” Det gör jag inte. Man måste acceptera allt som händer”. Så kan man också se på klimatförändringar.

  10. Svempa

    Judit Currys ”förnekardefinition” är utmärkt.

    #2. Vad gäller att lyssna till ”alarmister” så har det sin relevans när verifierbar underbyggnad finns. Domedagsprofeter som inte har något att komma med annat än sin skylt ”världen kommer gå under” kan man lämna åt deras egen förvirring.

  11. Bengt Abelsson

    #2 och #8

    Som jag förstår har nödspillskovet fungerat precis som avsett – medvetna om att stora skador skulle uppstå den dag man tvingas nyttja den.
    Den stora orsaken kan vara brist på inspektion och underhåll av det ordinarie utskovet – hade inte detta tillåtits bli underminerat skulle nödutskovet inte ha behövts tas i bruk.

    Att använda 200 MUSD på att förstärka nödutskovet hade, även med dagens kunskap varit dåligt utnyttjade pengar. Alarmisterna hade inte rätt den gången.

  12. István

    Brisbane 2011. Alla minns vi den stora floden. Man var väl förberedd, vis av tidigare erfarenheter, men allt gick åt skogen. Tack vare att man var tvungen att följa okunniga alarmisters påbud.
    Dammen som var byggd för att ta hand om flodvågen var nu vattenfylld redan före de stora regn som kom.
    Man har tom lyckats med att åtskilligt förvärra katastrofen. För att undvika dammbrott var man tvungen att öppna luckorna för fullt och toppa den redan smockfulla Brisbane River.

  13. Bengt Abelsson

    # 12

    Med den förväntade torkansom skäl användes många miljoner australiska dollar för att bygga avsaltningsanlägningar. Dessa ligger nu i malpåse. Inte heller här hade klimatalarmisterna rätt.

    Betänk alla miljoner och miljarder som använta till vind- och solel, utan mätbar inverkan på den avsedda resultatet.

  14. Peter F

    Rätt spännande följa Trump direkt. Han har fintat media upp på läktarplats.

    https://twitter.com/realdonaldtrump

  15. latoba

    Idag är SvD värre än vanligt
    https://www.svd.se/tomma-diskar-i-butiken–sa-drabbar-klimathotet-sverige#sida-8
    Eländes elände och allt beror på ”klimatförändingarna”.

  16. Thomas P

    Peter F #14 Vi sitter alla fascinerat på läktarplats när Trumpadministrationen går i spinn och är på god väg att krascha på mindre än en månad. Någon sorts nytt rekord.

  17. Lasse

    #16
    Man ser vad media och etablissemanget vill att vi skall se!
    Kanske ogillar de att bli placerade på läktarplats.
    SR gör sitt och drar just nu en skröna om Trumps handslag som förskräcker.
    Förutfattade meningar styr.
    #15 SVD gör reklam för klimatförändring-nästan bara positiva konsekvenser.

    Fö så röstade EU om utsläppsrätter idag. De valde bort den väg som skulle göra mest ont och ge oss kostnader på 250 SEK per ton CO2 (1000 SEK per person) mot 50 idag.

  18. Peter F

    #16 Thomas P

    Gäller det även Dina kompisar ?

    https://twitter.com/jrockstrom?lang=sv

    https://twitter.com/anderswijkman?lang=sv

    https://twitter.com/isabellalovin

    Hur kunde ni bli så dåliga förlorare ? Jag ska komma ihåg dina ”mindre än en månad”. Lycka till !

  19. Daniel Wiklund

    Trump i all ära. Vi har ju en regering i Sverige som inte direkt är världens bästa. Eller vad tycker du om den Thomas P? Tycker du att Miljöpartiets representanter gör bra ifrån sig. Förstår att du tycker om världens första feministiska regering, speciellt när dom har slöjor på sig.

  20. Peter F

    #17 Lasse

    Har våra media berättat om detta ?

  21. Lasse

    #20 För mig ja! Har radion på hela tiden och lyssnar med ett halvt öra.
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6631107

  22. Peter F

    #18 forts

    F´låt Thomas,,,jag glömde den här

    https://twitter.com/BarackObama/status/791293617163804673

  23. Ingemar Nordin

    Peter F #14,

    Tack. Jag håller inte så värst koll på Trumps twitter men när public service kör sin dagliga Trumpbashing och man undrar vad som hänt så är detta den bästa källan. MSM verkar inte förstå att vanligt folk kan få sina nyheter via nätet och kolla upp vad de säger. Journalisterna lever fortfarande i en värld där de tror att alla nyheter filtreras genom dem. Underhållande! 🙂

  24. Gunnar Strandell

    Peter F #18 och #22
    Tack för de fyra länkarna.
    Jag noterade att två av dem inte skrivit något om Hans Rosling den senaste tiden.

  25. Svempa

    #18 Rockström och Wijkman – Klimatcharlatanernas Humle och Dumle.

  26. Thomas P

    Peter&Ingemar Ja, den som tror man får sanningen från Trumps twittrande finns inte mycket hopp för.

  27. tty

    #11

    ”Som jag förstår har nödspillskovet fungerat precis som avsett – medvetna om att stora skador skulle uppstå den dag man tvingas nyttja den.”

    Nej det har det inte. Att det skulle ge stora erosionsskador javisst det var man självklart medveten om, men man hade inte väntat att erosionen snabbt skulle arbeta sig tillbaka ända till själva nödutskovet som nu skedde och inte heller att vattnet i stor skala skulle läcka runt nödutskovet genom den intilliggande parkeringsplatsen. Det var det som ledde till evakueringen nedströms – man var osäker på om man skulle hinna få ned dammnivån under nödutskovets svämningsnivå innan erosionen fick det att rasa vilket skulle ha tappat av ett antal meter av reservoarens nivå. Nu gick det vägen, precis, det ca 10 meter djupa erosionsärret nådde till inom ett par meter från utskovet.

    Just nu håller man på att dumpa säckar med sten i erosionsärren från helikopter. Problemen är nämligen inte över. Mera regn kommer i morgon och flera lågtryck ligger på rad över Stilla Havet. Problemet nu är att det skadade ordinarie utskovet nu måste ta hela avtappningen under en lång tid framåt. Den nedre delen är nu visserligen borta och vattnet har spolat sig ned till berggrunden, men frågan är om den övre delen kommer att palla genom den återstående delen av vintern och den mycket stora vårflod som sedan väntar. Man vill nog ytterligt ogärna chansa på att använda nödutskovet en gång till, trots helikopterinsatserna.
    Problemet är att man inte kan börja reparera det ordinarie utskovet förrän utflödet är litet nog att man kan köra det genom kraftverket nederst i dammen, troligen någon gång i maj eller juni. Kraftverket är förresten avstängt nu, eftersom nivån i floden nedanför är för hög.

  28. Ingemar Nordin

    Thomas P #26,

    Nej men det kan ju vara intressant att lyssna på den andra sidan av nyheterna. Eller måste man tro allt som public service kablar ut? För min del föredrar jag att lyssna på flera åsikter och tänka själv. Men det är kanske en främmande tanke och hädelse för dig Thomas?

  29. tty

    Och i Norge förbereder de undantagslagar som upphäver Genevekonventionen inför en eventuell systemkollaps i Sverige:

    http://www.b.dk/nationalt/norge-vil-bryde-folkeretten-og-afvise-flygtninge-i-krisetilfaelde

    Förtroendet för den humanitära stormakten verkar vara en smula anfrätt.

  30. Håkan Bergman

    Inte för att jag kan läsa artikeln, men det är väl jättebra om Trump har lyckats väcka media.
    http://www.dn.se/kultur-noje/trump-har-fatt-usas-medier-att-mobilisera/

  31. Thomas P

    Ingemar #28 Du gjorde helt klart nyligen i samband med ”skandalen”i NOAA att du tvärtom tyckte man bara skulle se på ena sidan, så kom inte nu och låtsas som du tycker man skall vara opartisk. Trump är mytoman och hans twitterinlägg därefter.

    P.S. hur gick det med den där listan på artiklar om solpåverkan. Hade du läst någon av dem och var det i så fall någon särskild du ville rekommendera?

  32. Guy

    Är det bara ett sammanträffande men Hynkel, Schellnhuber och Rockström, alla avbildas tillsammans med en jordglob.

  33. Istvan

    Re:tty 29
    Norge behöver inte upphäva, bara hålla sig till Genevekonventionens bokstav. Det är inga som behöver fly för sina liv från någon av Norges grannländer. Alltså ingen har asylrätt i Norge!
    Det är bara EUs hål i huvudet politik som har skapat den nuvarande situationen.
    Och Sverige går före så klart!
    Hur vi borde ha hanterat flyktingskrisen, det har Hans Rosling berättat i Globen på ett lysande sätt.

  34. Sören G

    #23 Ingemar Nordin
    ” Journalisterna lever fortfarande i en värld där de tror att alla nyheter filtreras genom dem.”

    Hörde för lite sen en av våra ”mediadamer” på radion hävda med anspelning på Trump: ”Ha ha, det är vi journalister som bestämmer agendan!”.

    Undrar när hon kommer att förstå hur fel hon hade.

  35. Daniel Wiklund

    Att inte du Thomas P reste till USA innan presidentvalet för att försöka på dom 50 000000 som röstade på Trump att inse att en röst på Trump är en röst på en ”mytoman”. (samtidigt så tycker du att Romson var en minister man kunde lita på, sanningsenlig som få.)

  36. Ingemar Nordin

    Thomas P #31,

    Varför börjar du plötsligt att prata om något annat när det gäller Trump och vikten av att höra båda sidor?

  37. Svempa

    #31 Thomas P. Om du vill bedriva korståg mot mytomaner börja på hemmaplan med Lövin Rockström m.fl.

  38. Gunnar Littmarck

    #37

    +1

    Fast jag inte gillar mobbing mot min vän Thomas Palm.

    Måste inte alla åsikter balanseras av intelektuella motvikter?

  39. Leif Eriksson

    Intressant att man är så intresserade av Donald Trump här, i svensk statlig och privat media. Och vi är alla överens om att Trump är en idiot. Han är mytoman. Kvinnofientlig. Rasist o.s.v. Jag skulle vilja påminna om några andra presidenter från fiendepartiet till oss svenskar; republikanerna.

    Ronald Reagan. En B-skådespelare utan politiskt och nationalekonomiskt kunnande. Han har gått till historien som en av de allra mest geniala politiker på det ekonomiska området. Tillsammans med Thatcher räddade man den västliga ekonomin med ”Reaganomics”. Man måste skära i skatteuttaget innan statens skenande kostnader kan skäras ner eftersom stater alltid maxar sina kostnader.

    Genom sin offensiva politik mot de totalitära staterna fick han också sovjet och Warsavapakten på fall och ändade på det viset det kalla kriget.

    George W Bush. Enligt svensk press svagbegåvad. Uppskattad intelligenskvot klart över 130, kanske mer. Helt klart Mensakvalificerad. En av de skarpaste på posten på länge. Dessutom ärlig och omtänksam. När Carter lämnade Vita huset försökte man sabotera så mycket som möjligt. När Bush lämnade över till Obama var det den mest ansvarsfulla överlämningen som skett.

    På tal om Obama. Vad har han åstadkommit mer än kaos? Drönarattackerna mot mål i mellanöstern har ökat, ekonomin går sämre och stängningen av Guantanamo kan vi glömma.

    Men svensk media går på som vanligt. I USA är demokraterna deras lag hur dåligt dom än presterar.

  40. Michael

    Man tar sig för pannan. Stoppa havsnivåhöjningen genom miljoner vindsnurror som ska återfrysa arktis. http://www.sciencealert.com/scientists-have-announced-a-plan-to-refreeze-the-arctic-and-it-s-wild

  41. Rider

    Guvernören Jerry Brown (D) satsade mycket pengar på annat men inte en dollar på att rusta upp Oroville dammen.
    Han trodde väl att torkan, orsakad av klimatförändringar, skulle vara för evigt.
    Står nu med tiggarhanden utsträckt mot Trump-administrationen som han tidigare förklarat krig mot.

    http://us.blastingnews.com/news/2017/02/gov-brown-neglected-fixing-oroville-dam-but-found-money-for-illegals-train-001472550.html

  42. Thomas P

    Ingemar #36 Jag tyckte det vart tyst väl fort från din sida i den tidigare fdebatten när du anklagade mig för att vara ensidig och sedan vart tyst när jag pressade dig om vad det egentligen var du menade med din lista om solartiklar.

    Sen följer du uppenbarligen inte vanliga media heller om Trump eftersom dessa alltid drar upp Trumps alla tweets för att försöka förstå vad Trump egentligen vill, eftersom det tycks vara hans huvudsakliga kommunikationskanal.

  43. Sören G

    OT
    Just nu i P1. Familjer som ska ”koldioxidbanta”. I ett kommande TV-program har några
    Familjer valt att leva ”klimatsmart för att inte spä på jordens uppvärmning”.

  44. Lasse

    #40
    Dammens spillway går nu med full kapacitet. Naturen har spolats rent ner till berg på betryggande avstånd från dammbasen.
    Mindre erosionsskador vid bräddavloppsfoten lagas nu med sten och cement.
    http://www.drroyspencer.com/

    Kalifornien vaknar upp till en situation där Trumps satsningar på existerande infrastruktur prioriteras och snabbtågen får stå på perrongen ett tag till. Hade han inte blivit vald så hade detta varit ett motiv till att välja honom!

  45. Lasse

    #42
    CO2 is no problem: http://notrickszone.com/2017/02/15/renowned-princeton-physicist-schools-new-york-times-science-journalist-on-co2-science/#sthash.62EXsqVL.dpbs
    ”You Know”

    Det finns många problem med att bränna kol-men CO2 är inte ett av dem.

  46. Peter F

    Lagrådet sågar Klimatlagen totalt, men det struntar Riksdagen i.

    http://www.nyteknik.se/miljo/regeringens-klimatlag-far-tung-kritik-6825959

  47. Peter F

    # 46 forts

    http://lagradet.se/yttranden/Ett%20klimatpolitiskt%20ramverk%20for%20Sverige.pdf

  48. #8 Lars Mellblom
    På tal om utgifter för USA så finns det några fler intressanta poster som ex. bistånd till Israel och militärutgifter… som nog kan få en betonggjutning att blekna i kostnads-jämförelse.

    #10 Svempa
    Världen kommer garanterat gå under p.g.a. bumlingar vars massa och hastighet innehåller en sådan energi att när de träffar planeten så går den under, i vart fall innan den börjar på nytt. … vilket jag tror den gjort tre gånger i planetens historia enligt paleontologer… om jag inte minns fel…

    #12 István
    Det är ett vanligt fenomen. Man lovar skydd åt folket med en damm som kan ta upp vattenmängder, sedan drivs man av kortsiktig girighet att spara vatten i dammen för el-produktion till den tillväxande befolkningen med tillväxande behov av allsköns skit. Plötsligt blir man överrumplad av vatten när dammen är fylld och då står man där med skägget i brevlådan likt en förvånad babian.

    #19 Daniel Wiklund
    Jo. Tragiskt hur Miljöpartiet vurmar för kvinnoförtryckande islamism i slöjor eller stödjer Kaplan under namnet ”mångkultur”, när det finns föreningar som Varken hora eller kuvad, samt GAPF som de borde stödja istället.

  49. #14 Peter F
    #23 Ingemar Nordin
    #34 Sören G
    Varken Trump själv eller MSM är väl några bra vetenskapliga källor direkt… De har båda en kortsiktig monopolkapitalistisk agenda, möjligtvis en rasistisk, den ena för de vita, den andra för en blandras som tydligen ska likna egyptier, och de letar argument som stödjer den monopolkapitalistiska/rasistiska politikeradel-agenda de har. Ägandeförhållandena styr politikeradelns agenda, inte vetenskap eller moral. De presstituerade journalisterna (ägda av monopolkapitalister) och kapitalisten Trump sätter två liknande agendor … så länge folket inte är motiverat att inhämta bättre information.

    I den föreställning de vilseledda betraktar finns inget om att Donald Trump redan brutit sitt första vallöfte genom en ny skatteplan, genom vilken han sänkt skatten för dem med enorma summor. Miljontals av arbetande medelklass-familjer kommer sannolikt att få se sina skatteräkningar stiga enligt Trumps plan, särskilt ensamstående föräldrar. Hade jag väntat mig något annat? Nej. Han är republikan. Detta får man räkna med när man röstar på miljonärer.

  50. @Sten Kaijser

    Sammanfattningsvis tycks motorkonstruktören Friedrich Indra anse att icke-fossilt bränsle och bränslesnåla bilar utgör lösningen jämfört med el-bilen i CO2-hänseende… men det beror naturligtvis på hur man producerat elen.

    Producerar man all el ekologiskt med sol- vind- och vattenkraft (utom vid extrema vinterdagar utan vind och sol) blir el-bilen utmärkt jämfört med en vanlig bil driven med fossilt bränsle, samt fullt jämförbar med en bil som drivs med etanol från jordbruksprodukter. Batterier kan man byta ut precis som på radiostyrda bilar, kanske rentutav medelst automatik underifrån, och man behöver inte bygga svindyra förvuxna batterier för 400km på en tankning heller. Man kan ta tåget ibland och använda lokala bilpooler lokalt.

    Oavsett vad vi anser om CO2:s påstådda skadeverkningar, anser jag ändå att varje tysk bilförare rimligen bör fråga sig hur mycket icke-fossilt bränsle det innebär per år och hur mycket landyta av energiskog det innebär. Även den yta som solceller tar i anspråk från odlingsbar mark måste naturligtvis också vägas in.

    Jag har noterat att tyskarna numera diskuterar odlad mark per individ och övergång till vegetariskt och vegankost inkl. ätandet av odlade insekter som typ maskar för proteintillskott, men nu har inte tyskarna i alls samma utsträckning importerat extrema barn-avlande kulturer som Sverige, vilket gör att befolkningen f.n. på ett friskt sätt nedväxer (-0.16%) https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gm.html …för en frisk nedväxt kan ju absolut vara rimligt om man vill gå över till energiskog eller eldrift med sol- vind- och vattenkraft, såvida man inte vill tvinga människor och andra rovdjur i sin fauna till veganism och mindre ”lebensraum” (livsrum).

  51. Svempa

    #38 Gunnar Littmarck

    Nej någon mobbing vill vi inte ha här men gärna (intellektuella) motvikter i olika spörsmål. Sedan brukar det iofs ju vara din vän som drar igång de flesta hetsiga utbytena på denna site – ofta som uppenbara Lidbommare ( dvs för att få diskussioner att avvika från ämnet). Han tycks gilla att uppmärksammas.

  52. Peter F

    Att Lagrådet så kategoriskt förkastar Klimatlagen tillhör sällsyntheterna. Normalt skulle Regeringen omedelbart dra tillbaka Lagförslaget. Så verkar nu inte bli fallet. Detta är en rättshistorisk händelse av stora mått. Man kan undra hur det ska sluta. Försöker man sätta Lagrådet på plats ?

    Lyssnar inte Regering och Riksdag på Lagrådet är vi ute på mycket tunn is på lagstiftningsområdet.

  53. Lars Cornell

    #52 Som sagt, det här är en sentida variant av Birgitta Dahls tankeförbud 1984. Vilka klimatförändringar? Ja, klotet har blivit 0,8 grader varmare sedan 1800-talets lilla istid. Det är som mellan Stockholm och Uppsala och inget som kan kallas klimatförändring. Vädersvängningarna är ej värre nu än tidigare. Dessa alarmester börjar känna att det bränns under fötterna nu när klimathotet vägrar att infinna sig, då blir de ännu mer extrema och faktaresistenta.

  54. tty

    Lasse #44

    ”Mindre erosionsskador vid bräddavloppsfoten lagas nu med sten och cement.
    http://www.drroyspencer.com/

    Kolla gärna den nedersta bilden i länken. Den ”mindre erosionsskadan” är ca 10 meter djup.

    Nu tror jag i och för sig inte heller att det är någon akut fara i Oroville längre, men nu blir i stället frågan om invallningarna nedströms i Central Valley pallar. I stort sett alla dammar i Kalifornien är nu fyllda till brädden:

    http://cdec.water.ca.gov/cdecapp/resapp/getResGraphsMain.action

    Det innebär att nästan all nederbörd i fortsättningen måste släppas förbi dammarna och situationen i t ex Sacramentoområdet är redan förut ansträngd. Hela centraldalen är en flodslätt och stod förr helt naturligt till stora delar under vatten på vårvintern.

  55. Lasse

    #54 tty
    Intressant att studera och värdera olika skador. Just den du visade ligger en bra bit nedströms vilket inte oroar mig. Klart att den skall åtgärdas.
    Vi hade Sourvadammen under lupp på 90 talet. En av åtgärderna som genomfördes var injektering i tätskärmens jord som på vissa avsnitt var oroande blöt/lös. Där hade vi vattentrycket att bemästra, vilket skulle gjort mig sömnlös om jag varit i ansvarig position. Nu övervakades åtgärderna och jag gissar att bygget är bättre idag än när det byggdes. Men teorin bakom fyllnadsdammarna innehåller åtgärder för att förhindra inre erosion, med filterlager som skall ersätta eroderat material-något man inte vill uppleva!
    Erosion som sker nedströms är lite mindre äventyrande för dammsäkerheten, vattnet är ju på väg åt andra hållet 😉
    Jag läste igår om den översvämning som skedde några år efter guldrushen 1849, med vatten på gatorna långt in på sommaren och många dödade. Då hade de inte samma tillgång till fossilt drivna hjälpmedel.

  56. tty

    #54

    ”Intressant att studera och värdera olika skador. Just den du visade ligger en bra bit nedströms vilket inte oroar mig. Klart att den skall åtgärdas.”

    Nej, den ligger inte alls ”en bra bit nedströms” utan alldeles intill nödutskovet. Titta på den här bilden:

    https://www.metabunk.org/data/MetaMirrorCache/a17670d8a052b9648098c71d9f11b0f1.jpg

    där ser du erosionsärret som äter sig tilbaka mot nödutskovet (inom den röda cirkeln) och till vänster även läckaget runt nödutskovet.
    Och här är en flygbild tagen efter att nivån sänkts så att flödet över nöduskovet upphört:

    https://www.metabunk.org/data/MetaMirrorCache/0afbd6b37c45b274fb9e6039c909f478.jpeg

    som du ser är det bara typ 15 meter kvar fram till nödutskovet. Lägg märke till människorna i området som visar erosionens skala. Diskussionen på ”metabunk” är f ö mycket sansad och informativ, i motsats till på många andra håll.

    Det diskuteras nu i USA om man inte sprängde sig ned till ovittrat berg i den aktuella delen av området, eller om erosionen beror på vittring under de 50 åren sedan dammen byggdes. Min bedömning byggd på hur berggrunden ser ut i erosionsärret är att man inte gått ned till ovittrat berg. Visserligen vittrar amfibolit/grönsten snabbt, men knappast så snabbt så djupt. Metamorfa bergarter av den här typen är rätt knepiga att handskas med. Ovittrade och sprickfria är de extremt hårda och motståndskraftiga, men i praktiken är de ofta mycket sprickiga och hållfastheten kan variera kraftigt även över korta avstånd.

    Nästan hela Kalifornien är för övrigt ett mischmasch av ”accreted terranes”, alltså material som packats ihop mot kanten av den laurentidiska urbergsskölden genom subduktion och geologin är extremt komplex och variabel.

    ”Vi hade Sourvadammen under lupp på 90 talet. En av åtgärderna som genomfördes var injektering i tätskärmens jord som på vissa avsnitt var oroande blöt/lös. Där hade vi vattentrycket att bemästra, vilket skulle gjort mig sömnlös om jag varit i ansvarig position. ”

    I princip fick man samma problem här i och med läckaget genom parkeringsplatsen bredvid nödutskovet, något man tydligt kan se på den första bilden. Parkeringen är ju asfalterad och måste därför dräneras, men när vattnet står över nödutskovet så går dagvattensystemet baklänges!

  57. Lasse

    #56 tty
    Där gör vi olika bedömningar!
    Observera att nödutskovet placerats så långt från dammens huvudfåra som möjligt, vilket ger begränsad vattennivå över grundläggningsmark vilket också ger begränsad skada vid genombrott.
    Teaton dam failure visar vad som man ogillar i dessa sammanhang!
    Intressant att du talar om bergvittring- I Sourva var detta något man var observant på eftersom berget och fyllningen vittrade och gav surt vatten möjligen aggresivt mot injekterad cement. Men vill man ha läckage föredrar man bergflöde-det brukar gå att observera innan det blir ohanterbart.
    Läckage via ledningar är mest genant!

  58. Gunnar Strandell

    Peter F #47
    Tack för den länken, också!

    Två citat från inledningen tycker jag räcker för att visa skillnaden mellan regeringen och lagrådet:
    ”Enligt remissen är en reglering i lag till skillnad från en politisk överenskommelse rättsligt bindande.”
    ”I remissen förklaras inte på vilket sätt lagen ska vara rättsligt bindande.”

    Drömmen möter verkligheten, och det blir spännande att se vem som vinner, eller?

  59. Peter F

    #58 Gunnar S

    Som jag sa så kör Regeringen över Lagrådet, vilket inte bara är obildat utan också skrämmande för framtiden. Här stiftar man en lag som är till intet förpliktande, bara snömos i klimathysterins namn.

  60. Peter F

    Undrar vad Thomas P anser om Klimatlagen och Lagrådets ”dom”

  61. tty

    #57

    Jag har nog missuppfattat dig. Nej ett havererat utskov är ju något helt annat än ett dammras som ju inte ens varit på tapeten. Ett utskovshaveri skulle tappa av dammen med utskovets höjd plus den ytterligare erosion som resulterar, totalt några tiotal meter. Tillräckligt för att översvämma dalen nedströms och Oroville, vilket ju också var de områden som tillfälligt evakuerades. Ett dammras däremot skulle sätta hela norra Centraldalen inklusive Sacramento under flera meter djupt vatten och beröra många miljoner människor.

  62. Kenneth Mikaelsson

    Läsvärt om EPA´s framtid:

    http://www.breitbart.com/big-government/2017/02/16/hedke-new-age-epa/

  63. Fredrik

    http://www.eenews.net/stories/1060049630
    OT
    Trots fusk med artikeln som försökte trolla bort pausen så fortsätter de hävda att studien stämmer, och att studien får stöd från senare studier. Är inte det konstigt?

  64. Johan M

    Pruitt ett steg närmare:

    ”The U.S. Senate on Thursday voted to advance the nomination of President Donald Trump’s pick to run the Environmental Protection Agency and a final vote could occur on Friday.”

    http://www.reuters.com/article/us-usa-congress-epa-idUSKBN15V29O

    Hur många dagar innan EPA:s sida om ”Climate Change” ryker så det visslar om det.

    https://www.epa.gov/climatechange

  65. Johan M

    ”Senate Confirms Scott Pruitt as E.P.A. Head”

    https://www.nytimes.com/2017/02/17/us/politics/scott-pruitt-environmental-protection-agency.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0

  66. Thomas P

    Johan #65 Notera hur man fortfarande väntar på de epostmeddelanden som kan visa hur nära samarbete Pruitt egentligen haft med fossilbränsleföretag. Inte för att sådana etiska frågor bekymrar nuvarande kongress.

  67. Guy

    Tomas P # 66

    Så du menar att samarbetet med fossilbränsleföretag är per definition oetiskt? Eller menar du att fossilbränsleföretagen som sådana är oetiska?

  68. Thomas P

    Guy #67 Jag menar vad jag skriver, vare sig mer eller mindre.

    Du ser verkligen inte själv det kontroversiella med alltför nära kontakter mellan bolag som ägnar sig åt miljöstörande verksamhet och chefen för den myndighet som skall övervaka dem?

  69. Guy

    Thomas P # 68

    Tack för att du svarade på min fråga. Alltså anser du att samarbete med fossilbränsleföretag är oetiskt.

    Jag känner inga företag vars affärsidé är miljöförstöring.