Någon gång i veckan skymtade det förbi en tidningsnotis att det i tidskriften Holocene skulle finnas en ny artikel om att människan redan för 8000 år sedan började påverka klimatet – underförstått via CO2 – inte via förändrat landuttnyttjande i sig. Till min förvåning fanns tidskriften elektroniskt på KTHB, men jag hittade ingen rubrik som verkade stämma. Det hela påminner ju om vad en professor Ruddiman i USA påstått en tid. Han tror ju också att lilla istiden berodde på pestutbrottet på medeltiden, som minskade befolkningen. En kvalificerad galenpanna tycker jag – men andra försvarar honom. Ack ja – denna koldioxid som ska vara allena klimatstyrande…
Jag letade istället upp Holocene på Wikipedia. Det är ju den geologiska tidsepok som följer efter sista istiden – med början för ca 12.000 år sedan. Scrollar man ner till ”Climate” på denna sida hittar man till höger ovanstående bild. En riktig ”spaghettigraf”, som man säger. Klickar man på den kommer en ny sida upp, med bl.a. förklaring av alla de ”proxies” som finns i bilden. Den heldragna svarta linjen ska vara någon form av medelvärde av alla, om jag förstår rätt. Den skulle då säga att det blivit kallare sedan 8000 år tillbaka i tiden. Kanske – verkar inte alls orimligt. ”Signalen” från mänsklig påverkan från dess är väldigt tydlig också 😉 – men går det inte åt ”fel” håll?
Men ingen av kurvorna kan ju direkt relateras till temperatur. Möjligen till relativ temperatur inom kurvan. Men redan där finns också lösa antaganden, hypoteser och delvis underbyggda argument. Och ovanpå kommer denna vanliga godtyckliga hopskarvning med de termometerdata vi vant oss att få presenterad för övergången till ca 1850-2000-talet.
Dessa spretande proxy-kurvor är uppenbart motsägande. Vad vet man egentligen? Jag skulle egentligen tro mer på historiska källor, i alla fall för de senaste 4000 åren. Hubert Lamb’s pionjärbok, ”Climate, History and the Modern World” sammanfattar mycket av vad man vet. Sedan har det kommit flera böcker av ex Brian Fagan, ex ”The Little Ice Age” och ”The Great Warming”, och nyligen också en på svenska, av Fredrik Charpentier Lundkvist, ”Global Nedkylning: Människan och klimatet under 10.000 år”.
Man önskar att man hade en tidsmaskin, och kunde gå tillbaka 1000, 2000, 4000 och 8000 år och längre i tiden, som Professor Waxman i Larson’s cartoon, som vill plantera en sprittermometer i bakändan på en Tyrannosaurus Rex(?).
”An instant later, both Professor Waxman and his time machine are obliterated, leaving the cold-blooded/warm-blooded dinosaur debate still unresolved”
I nutid har vi många konstigheter – någon nämnde redan i en annan tråd häromdagen att en mycket stor del av Californiens elförbrukning härrör från cannabisodlingar inomhus, som fordrar ca 500 ggr mer ljus än för normalt läsbehov.
Våra tankar går också till Tim Ball, som utsatts för en stämningsansökan av Hockeyklubbans Michael Mann – ”mann-made global warming” heter det väl. Man kunde hoppas att advokaterna hade viss inkompetens, men det är nog att önska för mycket. Jag själv applåderar i allafall Tim Ball’s olika insatser under åren.
Nej – nu är det vår, och kanske dags att plocka fram motorcykeln för en tur. Kanske vore bra att ha liknande säkerhetsutrustning som för ridning (klicka för större bild), som är en väsentligt farligare sysselsättning.
Här är också ett tips för grillning i trädgården eller på balkongen. Impar garanterat på grannarna…
Professor emeritus i Fysikalisk Kemi vid KTH. Klimatdebattör sedan 2003.
Pollenanalys ger nog så säkra temperaturdata. Dock med en viss fördröjning och bara över relativt långa intervall och för vinter och sommartemperaturer – inte årsmedelvärden.
Det är nog den bästa ”proxyn”, men av någon anledning tycks den inte intressera moderna klimatforskarte.
Angående posten och frimärken!
”Dessa heter i tur och ordning SOLENERGI – VINDKRAFT – BIOENERGI – VÅGKRAFT”
Svar från Posten:
”Tack för frågor kring Naturkraft! Svensk frimärksutgivning ska visa många olika aspekter på vårt land: bland annat natur, kultur, konst, näringsliv, sport, aktuella och historiska händelser och människor. I detta fall har vi fått in många förslag från både organisationer och privatpersoner. Framför allt har förslagen rört vindkraft. Vi valde att tillmötesgå förslagsställarna inom ramen för 2011 års frimärksprogram, men breddade utgåvan till fyra olika förnybara energiformer. Under arbetets gång har vi fört en dialog med bl a Energimyndigheten. Delar av produktinformationen är framtagen i nära samverkan med International Energy Agency i Paris, Avdelningen för hållbar energi.
Med vänlig hälsning,”
Thorsten Sandberg
Dags att vi informerar posten om intresse av ”Våra kärnkraftverk” som frimärken?
Människa eller inte, tror du verkligen inte att klimatet ändrar sig? Jorden har funnits i 4.5 miljarder år och du tror att det alltid sett ut som det gör idag? Förändringar i klimatet kommer ALLTID ATT SKE, oavsett om människan är här eller inte. Så det här om climate scam är bara ren skitsnack. Tror du verkligen att allt står till i ett vakuum? Bara för att en del förändringar tar så många år så att människans livstid oftast är kortare än tiden det tar för att stora förändringar sker betyder inte att klimatet ändrar sig.
Vore det inte bättre om Posten ägnade sig åt sin uppgift, nämligen att se till att försändelserna kommer fram i någorlunda tid till mottagaren i stället för att blanda sig i sånt som man garanterat inte begriper. ”Kärnkraft – framtidens energikälla” borde vara ett givet frimärksmotiv – fission eller fusion. Och ett vattenfall, kanske. Men knappast en impotent kraftkälla som vindkraft.
Och tack, Peter S, för ännu ett fint fredagskollage! Är det måhända Nuders famösa köttberg som grillas på bilden
Red Hansen #3
Jag kan ana vad du menar med frimärken med ”Våra kärnkraftverk”, men är det inte lite tokigt med tanke på att det byggs eller funderas över så många bättre kärnkraftverk i andra delar av världen?
Bättre vore iu i så fall att tjata vidare om gamla tider med fyrar, propellrar, skiftnycklar, måttsatser – och våra järnmalmsgruvor som räddade oss under andra världskriget.
Kanske kunde man ha frimärken som visar vilka enorma ytor utan människor som vi har i Sverige. En resurs som enligt en del ska visa sig bli vår största tillgång i framtiden… och jag tror inte att dom tänkte på ökad tillväxt genom invandring, dom tänkte nog mer på någon sorts turism som inte bidrar till fler jobb eller tillväxt, men som å andra sidan inte kräver investeringar eller sätter märken i vår vidsträckta natur.
Vindpropellrar kan ju i och för sig spolera en del orörd natur, men mest är nog deras miljöpåverkan svårast att acceptera för de som bor stadigt i en miljö som förändras.
Uffeb # 5
På tal om vindfjollor, de drabbar även en skogsmulle som dig!
http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/193197/
Pär Green #6
Du missar poängen och trovärdigheten när du beskriver mig som skogsmulle.
Det är kanske därför försöken till dialoger här ofta snabbt övergår till att bli tråkiga debatter, och försvar av felaktiga personbeskrivningar.
Men det är ett effektivt sätt att slippa fundera själv.
Jag kommenterade Red Hansens inläggg om frimärken, och Pär Green bryter in och kallar mig ”skogsmulle”.
Inget kunde vara mer fel Pär Green. Men ”Skogsmulle” kanske är en ”HALMGUBBE” som du lockas av att debattera med. 🙂
Pär Green # 6. När vi nu är inne på fåglar. Det är väl synnerligen passande en solig vårdag som denna. Hellre hälsa våra vårfåglar välkomna med radar än vindfjollor!
Militär radar används i studier av fåglars flyttning. Men, även våra meteorologers väderradar kan efter lite justering användas för att följa fåglars rörelser.
Titta på de vackra radarbilderna av våra nattflyttande vårfåglar när de lämnar Danmark för färden mot norr och alla mygglarver.
http://www.dmi.dk/dmi/vejrradarer_ser_nattens_trakfugle
Uffeb # 7
Men är inte alla utanför tullarna skogsmullar?
(inkl mig själv)
Tog du en titt på länken?
http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/193197/
Peter S,
Vem försvarar galenpannan Ruddiman? Mig veterligt menar Ruddiman att mängden skog påverkar CO2-förekomst i atmosfären, bl a minskade beskogningen som följd av 50 milj döda i pestepidemier?
Kent Forsgren # 8
Har haft fint besök på tomten, ett stort antal bofinkar, bergfinkar.
Ca 100!
Ett domherre par kommer på besök dagligen tillsammans med stjärtmesar!
En fråga om frö.
Antar att du matar! Har lagt märke till att efter EU slutade stödja solrosodling har fröerna inte varit lika populära!
Hittar jag svarta solrosfrön uppskattas de mer är vitstrimmiga!
Talgbollar är inte heller lika uppskattade längre!
Har börjat med margarin istället.
Pär Green #10. Jag använder också svarta solrosfrön. Talgbollarna, i synnerhet förra vintern, blev för hårda i kylan. Krossade man dom, med hammare, åts dom.
På tal om bergfinkar. Nu har dom lämnat Skåne. Förra vintern så hamnade jag, i en bokskog nära vårt hem, mitt i en flock på någonstans mellan 20 och 50 tusen sådana. En fantastisk upplevelse. Ljudet av alla vingar gick att förmedla per mobiltelefon till en annan vän av fåglar.
Kent Forsgren # 12
Var får tag i svarta frön?
Jag har jagat runt men hittar inga, Grangården hade i höstas!
En liten fråga bara (till UffeB, mfl)!
Vad är det för fel på att vara skogsmulle?
Skogsmannen #14
Jag reagerade nog fel på att Pär G kallade mig ”Skogdmulle” när han kommenterade något som gällde vindkraft och turism i öde landskap.
Det jag skrev och kommenterade hade egentligen inte med mig eller ”Skogsmullar” att göra från början.
Mina barn fick upleva en kul verkamhet med trevliga ”Skogsmullar” under sina första nyfikna år i en förort till Stockholm.
Så jag vet hur jag ska associera till begreppet ”Skogsmulle”. Det är ett mycket positivt begrepp för små barn som får hjälp att uppleva allt roligt, spännande och nyttigt som finns utanför sandlådan, asfalten och gungorna.
Så missbruka inte det begreppet genom att kalla alla som bor utanför tullarna för skogsmullar.
UffeB!
Du vet väl var Stockholm är vackrast,
I backspegeln!
Huston, we´ve got a problem!
Tornado säsongen börjar tidigt i år i USA.
Kolla här:
http://us.cnn.com/2011/US/04/15/severe.weather/index.html?eref=edition
Säkerligen kommer det ”förklaringar” till varför av…. ja, ni vet vilka.
Tornados i USA brukar sätta i gång på sensommaren och hösten,
men variationsrikedomen är fantastisk i klimatologin, 😉
Skogsmannen #16
Nej det visste jag inte, men jag hörde en annan kul grej från en klurig värmlänning en gång. Minns inte ordagrant men det handlade om bra kommmunikationer med storstaden…
” Det bästa med bra och snabba kommunikationer med Stockholm är att det är så enkelt och snabbt att ta sig hem igen…”
Men jag tycker personligen väldigt mycket om Stockholm efter att ha bott där i många år i ungdomen. Speciellt bra tycker jag Stockholm är på sommaren när det är varmt och gott om uteserveringar och turister. För att inte tala om skärgården i en båt…
UffeB!
Kan väl hålla med om att skärgården är fantastisk. Men känner jag för att känna den rikriga storstadens puls så känns Stockholm lite för lantlig! 🙂
”Global cooling in California?” Victor D Hanson i National Review. Snömängder i bergen, osv. — Just nu (kl 12) är det 27º i Los Angeles. Men prognosen på Wunderground är 19º på måndag…
http://www.nationalreview.com/corner/264838/global-cooling-california-victor-davis-hanson
Staffan D # 19
Vilken härlig länk. Tack 🙂
Skogsmannen #18
Kan hålla med om att Stockholm är ett nys i en höstack jämfört mer storstäder i ett större perpektiv.
Jag bodde i Paris i tre år.
Men en uteservering i ett myller av människor är lika spännande oavsett om det finns två eller hundra till på promenadavstånd…
… och att kunna stiga in på en innegård ett par steg från myllret utanför och uppleva en relativ tystnad och rutiga dukar och god mat…
Jo visst saknar man en del av stortadslivet även om det uppskattas mer nu när det inte blir så ofta.
Senast jag besökte Stockholm lyckades jag ta mig en bit på Hornsgatan med mina dubbdäck, och någon räkning på biltull har jag int sett röken av, men det kommer kanske så småningom en faktura från kronofogden.. 🙂
Vet inte om ni sett denna site. Den gav åtminstone mig kalla kårar.
http://www.climatecriminals.co.uk/
Får ”Kauf nich bei Juden!” att framstå som lite busigt.
Adolf!
Leder ofelbart till paralleller med inkvisitionen, häxjakt och ”Dark ages”
Helt otroligt!! Och faktiskt otäckt.
Freda´ och ledig … mums
Jättekebab… drägel….. uhh.. drägel..
😎
Mer om fåglar Och om kosmisk strålning och jordbävningar visar det sig. Lyssna på dessa forskare som spekulerar kring det vi inte förstår!
Djur påverkas och reagerar på ”signaler” som vi inte kan uppfatta. Tornseglare t.ex. kan höra infraljud, ett ljud med mycket låg frekvens, vilket vi inte kan föregås av infraljud. Tornseglarna hör att ovädret är på gång och uppenbarligen också varifrån det kommer. Så dom kan fly fältet. Har dom ungar går de in i dvala. Är inte naturen fantastisk. Intressant är att vi människor inte kan höra infraljud. Men vi har ”sensorer” i vår kropp som reagerar på det. Vindkraftsnurrorna alstrar infraljud. Det är detta ljud som är orsaken till sjukdomen som heter ”vindkraftssyndrom”.
Flyttande fåglar, åtminstone undersökta långflyttande arter, navigerar med hjälp av jordens magnetfält. (Navigera inte att förväxla med, orientera, vilket fåglar och vi gör med hjälp av synen).
Starka soleruptioner påverkar jordens magnetfält. Då mister flyttfåglarna tillfälligt sin navigationsförmåga.
De instrument som vi använder för att mäta ”kosmiska krafter” är konstruerade utifrån de hypoteser vi med dagens kunskap till grund har formulerat. Inom detta område finns så mycket för oss okänt att dessa hypoteser mycket väl kan visa sig vara felaktiga, för mycket förenklade etc. Vilket innebär att våra instrument mäter fel saker.
Kan djur känna av kommande jordbävningar flera dagar i förväg, då måste vi få idéer till forskning som berör oss själva. Även om vi människor inte kan känna av en kommande jordbävning så kan vi, om vi ger resurser till forskningen på området, snart ha instrument som mäter företeelser som förebådar kommande jordbävningar.
Intressant att fundera kring är evolutionstrycket på olika arter och människan. Varför har vi inte som fåglar och sköldpaddor utvecklat en förmåga att känna av kommande jordbävningar? Evolutionärt sett så har kostnaden inte varit värd priset. Men kanske kan vi. Vi har bara glömt bort att tolka vår egen kropps signaler. Hur är det t.ex. detta med liktår och kommande oväder? Jag själv har konstaterat att jag blir sömnigare än vanligt vid djupa lågtryck. Dock har inte dvala inträffat som hos tornseglarungar. Vid den jordbävning som inträffade i Skåne för två år sedan befann jag mig, enligt expertisen, ovanför epicentrum. Jag märkte inget före. Dock efteråt. Sprickorna på husen fanns inte dagen innan.
http://larouchepac.com/node/17936
Ca var tusende år sjunker temperaturen gradvis,syns tydligt med graf
förra tusende året.
ALI.K.
K.F#
Intressant upptäckt som man börjat uppmärksamma,bland forskare
har detta i USa västkust noterat att fiske arter förflyttar sig från jordbävnings områden,gäller även fågelarter,kanske de kan tyda
geomagnetiska oron i solen,såg att man mäter dessa signaler på
bloggen Solarcycle 25,men vet inte vad dessa innebär ännu.
De avkänner Jordens magn,fält,som förvrids av Solens magnetiska störfält.
ALI.K.
I USA störtade en mängd fåglar,troligen av kraftig soleruption.
Även i Sverige har fenomenet visats sig,men man har inte förståt detta,man skyller på att dessa skulle blivit överkörda av lastbilar,detta är dock inte troligt alls.
Hur skulle fenomenet kunna uppträda i Usa och Sverige samtidigt,
inte troligt alls.
ALI.K.
ALI.K # 28. Är det egentligen inte ganska skönt att veta att vi människor ännu inte förstår allt. Tänk om vi vet allt? Tråkigt. Jag vill faktiskt på själv söka svar på en del. I klimatfrågan har det blivit mycket tydligt att vi riskerar att bli manipiulerade om vi inte tänker själva.
P.S#
Det ska finnas krockjackor för Mc förare,fungerar som krockkuddar,
dessa är dock dyra än så länge,men det kommer nog till rimligt pris.
Nackskydd för Mc förare finns som tillbehör för hjämar.
ALI.K.
K.F#
Alldelles sant, tänk själv,det brukar du göra på denna blogg bra.
ALI.K.
Kent F.30
Håller med till vissa delar, vi vet inte hur klimatet fungerar, vi vet någorlunda hur vädersystemen rör sig och fungerar över en tidsperiod på c:a 2 veckor !
Längre bort är på kristallkulenivå !
Corbyn är inne på en intressant väg men misstolkar lite ibland men som helhet har han fått många rätt,troligen kan han finslipa detta med en bättre precision i sina prognoser.
ALI.K.
Thomas är bra på att spå i kristallkula, även Häggström, Rockström, Wijkman mfl. Och dessutom någon annans ksistallkula, och på avstånd.
Mann är bra på att spå i urgamla trädringar noggrant utvalda dessutom, mha statistikfusk. Hansen spår bäst mha sina egna justeringar. UI mha raderingar, och både de Piprök och Erik Svensson genom besvärjelser och hårt blundande önsketänkande.
Och verkligheten lever ett helt eget liv utan någon av dessa …
Renare luft har den verkan att solens känns varmare p.g.a mindre
partiklar.
Vilket gör att i städer blir varmare, solen värmer upp asfalten mera.
ALI.K.
Idag är det mer ’SPÅGUBBAR’ än Spåtanter,kvinnorna har en bättre ut-
vecklings prognos i framtiden kanske,men männens spådommar ökar
katastrofalt.
ALI.K.
Ju mer man sätter sig in i klimatfrågor,desto lättare har man att
se alla nyheters många floskler och bedömning av verkligheten
försvinner i påstådda orsaker,sen ser man att orsakerna har en annan förklaring därefter.
Klimatexpert är ingen,inte ens LIndzen skulle uttala sig så.
Det är observationer under lång tid som ger svaret eller en ledtråd.
ALI.K.
Peter S.
Härliga bilder och härliga tider i vårmärmen.
Ang sista bilden, är detta sk köttberg av 40 talister som Per Nuder yttrade om? 🙂
# 41 Pär Nuder hette han.
{ 15.04.11 at 20:48 } Alexander den store…Helt normalt med tornados i t.ex. mellanvästern så här i april, ”säsongen” börjar feb-mars, däremot är tornados orsakade av tropiska stormar/orkaner rätt ovanliga innan augusti men det är ju själva systemen också…
Nuder pratade väl om 40 talets föredettingar i offentlig sektor som dagens yrkesverksamma i den närande sektorn är tvugna att försörja?
En bi-sak, men hoppas på att alla ”skogsmullar” planterar fjärilslavendel!
Fungerar för båda fjärilar och bin!
http://www.blomsterlandet.se/Produkter/Tradgard/Sommarplantor/Ovriga-sommarblommor/fjarilslavendel_2/13627
Från kommentarerna till inlägget i Staffan D:s länk i #21:
”Seems our esteemed Nobel Laureate and all the other global climate chaos screamers failed to realize that the Earth is a stable system. Displace it one way, it will react to return to stability.
I read over at Watts Up with That, that so much water was coming out of the Cascades, they were having to run the dam generators and give the power away. But not to California, which couldn’t take it since large hydro doesn’t meet the renewable energy mandate. A problem since they were going to idle wind farms to compensate for the increased large hydro power generation, thus raising the price of renewables even more all the while giving away the dam power. And, this is the special part of complex interactions, they couldn’t just spill the water over and must run it through the generators since spilling the water would mess up the dissolved gasses adversely impacting the salmon.
It’s like the Earth is just messing with them and their arrogance.”
Yeah, som den vise mannen sa; If you mess around, shit is likely to happen:
http://www.youtube.com/watch?v=EmpMqa89wx8