Fredagspyssel, finn fem fel

Boydpenguin2

Efter ett par långa artiklar, här kommer lite lättare gods. Baksidestexten på ovanstående bok lyder:

Adressing the possibility that the ”point of no return” may already have been passed. Boyd and Tomkins provide a shocking glimpse of what tomorrow´s climate may look like…”

Den stora Kejsarpingvinen har med all sannolikhet passerat ”point of no return” och nog är det en ”chocking glimpse” om på vilket djupt vatten klimatkommunikatörerna seglar. Den rekommenderas dock – å det varmaste -av Neil Adger, professor i Enviromental Sciences vid East Anglia universitetet med orden:

Tells it like it is!

Sanningshalten och omsorgen om naturvetenskaplig fakta signaleras ju redan av omslaget, ha en trevlig helg. Om ni har vägarna förbi Stockholm under hösten, skeptiker så väl som AGW-are, missa inte utställningen med de Ryska stormålarna – ”Peredvizjniki (Vandrarna) på Nationalmuseum. De hade en underbar känsla för att återge verkligheten.

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. tty

  Ja, det är litet oförsiktigt att använda samma isflak för att photoshoppa in både kejsarpingvin och isbjörn. Eller också består flaket av extremt värmehärdig is som tål att passera ekvatorn.

 2. Lena Krantz

  Ha ha ha ha…

  Helt underbara bilder!

  Räcker helt klart som fredagskul!

  😀

 3. magnus

  Någon på fotosidan.se myntade uttrycket ”Terjade” bilder. Klockrent 🙂

  Men jag undrar om inte pingvinbilden ändå är en liten passning till skeptikerna. 

 4. Janne

  Är det inte Happy Feet ? 😀

 5. Janne

  Här är en roligare isbjörnsbild:
  http://home.austarnet.com.au/~yours/polarBear.jpg
   

 6. Thomas

  Här några andra fina isbjörnsbilder:
  http://www.snopes.com/photos/animals/polardog.asp

 7. Bäckström

  magnus #3
  ”Men jag undrar om inte pingvinbilden ändå är en liten passning till skeptikerna”.  

  Här hänger jag inte riktigt med?
  Hur kan det vara en passning då havsisen i Antarktis de facto ökat sen 70-talet?
  Eller är du dubbelironisk? 
  Är jag kanske trög? 😉

  /Bäckström

   

 8. Bäckström

  Thomas #6
  Fan va gulligt!
  🙂

  /Bäckström 

 9. magnus

  Bäckström

  Eller är du dubbelironisk? 

  Hur många nivåer finns det?
  Spelar det någon roll.?
  Kanske det bara är menat som humor rätt och slätt.

  Jag tror i alla fall inte att bilden är ett omedvetet misstag med tanke på det rabalder isbjörnsbilden ställde till med.

  Men alternativ konspiratorisk tolkning är att det sitter någon skeptisk klimathaverist på en grafisk designbyrå som vill retas lite 🙂 

  Alterna

 10. Bäckström

  ”Men alternativ konspiratorisk tolkning är att det sitter någon skeptisk klimathaverist på en grafisk designbyrå som vill retas lite”

  Aha!
  Det var det jag menade med dubbelironisk 🙂

  /Bäckström 

 11. Oj, redan fredag… men alla fattar väl att en bild på ett isflak måste bli antingen upp och ner eller spegelvänd i det här fallet…

  Dessutom lär det inte finnas isbjörnar i Antarktis… 🙂

 12. Lena Krantz

  Thomas #6

  Jag har sett dem förut men visst är det sött på något vis, de vilda möter de tama.

  Men det förutsätter ju att björnen är mätt och glad förstås, annars kan det gå som det gjorde för ungdomarna på Svalbard.

 13. tty

  Tyvärr är sådana här bilder vanliga numera. Kriget i Libanon 2006 kallas ju ibland för ”the Photoshop war” eftersom i stort sett alla de stora nyhetsbyråerna beslogs med att använda arrangerade eller photoshoppade bilder.

 14. Bäckström

  tty #13
  Har du sett filmen ”Wag the dog”?
  Som film betraktad var den medemåttig, men är ett lysande exempel på hur långt manipuleringen gått i medie/PR-världen för att påverka Kleti och Pleti.

  /Bäckström 

 15. Thomas

  Bäckström #14, räcker det inte med att titta på förspelet till invasionen av Irak? Powells tal inför FN var väl så bra som ”Wag the dog”. Trailers för tillverkning av vätgas till väderballong vart till mobila fabriker för att tillverka biovapen osv.
   
  Hela ”war on terror” är uppbyggt kring fabricerade nyheter. I stort sett samtliga ”terrorister” som gripits i USA har fått planer och vapen av  infiltratörer från FBI.

 16. Bäckström

  Thomas #15
  Här är vi överens.
  Irakkriget ÄR ”Wag the dog” fast på riktigt.

  Invasionen av Afganistan är dock annorlunda, där hade USA enligt mitt tycke rätten att attackera Al Qaida, vilka Talibanerna vägrade att lämna ut.

  /Bäckström
   

 17. tty #13

  Vi måste sålla i all information vi får i form av bilder och reportage från både stora och små händelser runt om i världen. 

  Vi måste ständigt vara vaksamt skeptiska och tänka själva efter bästa förmåga.

  Letar vi efter bekräftelse så kan vi hitta hur mycket som helst. Letar vi efter en annan syn som sannolikt är manipulerad så hittar vi mycket, mycket mer.

  Och det oavsett vad man har för egen förutfattad mening.

 18. Skogsmannen

  Jag har sett den där isbjörnsscenen med hundarna på SVT. 

  Människan grep in och det slutade inte bra för björnen…..  

  Isbjörnen träffade de bundna hundarna en gång som inte hade annat än att visa underlägsenhet för överlevnad (hundars naturliga beteende när ”ranghögre” visar sig).

  Faktoidvarning!  

    

 19. Thomas

  Bäckström #16 Talibanerna erbjöd sig faktiskt att lämna ut Bin Laden för rättegång i tredje land eftersom de, inte helt utan fog, hävdade att det skulle vara omöjligt för honom att få en rättvis rättegång i USA. Sen var ju invasionen av Afghanistan lite annorlunda eftersom den i huvudsak bestod i att man köpte över lokala ledare på sin sida snarare än bombade sönder landet. Militären hann inte dit förrän efteråt, typ. Problemet med Afghanistan är att man inte hade en aning om vad man skulle göra efteråt.
   
  Skogsmannen, jag vet inte var du fått din version ifrån, men den stämmer knappast med verkligheten:
  http://www.youtube.com/watch?v=iHj82otCi7U
  Att en hund visar underlägsenhet skulle inte lugna en hungrig eller aggressiv isbjörn, men på något sätt lyckades de förstå varandra tillräckligt väl för att leka, och det var *isbjörnen* som lade sig på rygg.

 20. Thomas #19

  ”Talibanerna erbjöd sig faktiskt att lämna ut Bin Laden för rättegång i tredje land eftersom de, inte helt utan fog, hävdade att det skulle vara omöjligt för honom att få en rättvis rättegång i USA.”

  Jag kan förstå hur du tänker, men Bin Laden var ju knappast Taliban, och jag är inte så säker på att dom heller visste var han fans.

  Att dom gärna ville bli av med överklassonen från ett annat land må så vara, men att Talibanerna skulle tveka om att avslöja honom på grund av tvivel om en rättvis rättegång i väst känns konstruerat.

 21. Skogsmannen

  Ja,du Thomas!

  Jag tittade på länken och såg mycket tydliga tecken på underlägsenhet från hundarna. 

  Nej, jag tror nu faktiskt inte att scenen är densamma som jag har sett (var från Spetsbergen) eftersom hundrasen inte ”stämde”. Men beteendet stämmer väl överens, bundna hundar gör så om de inte kommer undan.

  Att isbjörnen ligger på rygg bevisar ingenting (den har ju koll på läget) Det räcker med att studera en huskatt som leker med möss så inser man att mycket kan hända under ”dödskampen”.  

  I och för sig att en fysiker (jag tror att du är det) intresserar sig för biologi, men var försiktig med slutsatserna. Speciellt om de grundar sig på ett Youtube-inslag.   

    

    

 22. Skogsmannen

  I och för sig trevligt…. skulle det stått.

 23. Lena Krantz

  Thomas #19

  Det var förmodligen en ung björn medan hunden var lite äldre plus att björnen som sagt var mätt eller i vilket fall som helst inte ute efter hundarna som byte.

  Den kände sig väl lite ensam….

 24. Staffan D.

  Saddam Hussein anföll 2 aug 1990 Kuwait, som erövrades.  Inte bara Saudi-Arabien utan även FN — och USA — gick till motanfall år 1991, befriade Kuwait och gick in i södra Irak.  Den 15 dec 1990 vände sig chefredaktör Olof Lagercrantz i en DN-ledare mot denna avsikt:
  –  ”Hur är det möjligt att världen inte störtar upp i ursinne och kval inför säkerhetsrådets beslut att våld får användas mot Irak!  Hur kan medlemsländerna, och däribland Sverige, förklara sig villiga att foga sig i detta beslut och bidra till dess verkställande!  Förenta nationerna skapades för att verka för freden.  Nu förvandlar sig detta globala förbund i det godas tjänst till en bödel med avrättningsinstrument i händerna på världens starkaste militärmakt … ” etc.
  – Man har ju gärna trott att klarsyntheten härvidlag blivit en aning större med åren.  Men nej.  TCS:  ”Hela ’war on terror’ är uppbyggt kring fabricerade nyheter. I stort sett samtliga ’terrorister’ som gripits i USA har fått planer och vapen av  infiltratörer från FBI.”
  –  Kul!

 25. Kanske har vi kommit lite ur kurs när vi diskuterar Irakkriget under temat Fredagspyssel, även om fabricerade bilder tyvärr är en del dagens mediala verklighet, i krig såväl som i fred

 26. Bäckström

  Thomas #19
  Det låter precis som UffeB säger som en konstruerat argument.
  Visst understödde jänkarna krigsherrar från framför allt de norra regionerna med vapen och flyganfall och visst hade man som vanligt ingen genomtänkt plan vad man sedan skulle göra med Afghanistan. (Det verkar man ju fortfarande inte ha).

  Men, jag anser att dom hade all rätt att besvara krigshandlingen som Al Quaida utförde vid 9/11, men också pga tidigare attentat.

  Säga vad man vill men i någon mån har ju faktiskt USA lyckats med sitt ”war on terror”, då Al Quaida numera är marginaliserat.

  Dock faller inte de senaste Irakkriget under samma paraply. Man passade helt enkelt på att skaffa sig inflytande i regionen på falska premisser.
  Och där är jag så som sa tidigare överens med dig.

  /Bäckström 

 27. Bäckström

  Hoppsan Lars!
  Jag lyckas som vanligt hamna OT.

  /Bäckström 

 28. Kan i isbjörnssammanhang inte låta bli att tänka på det norska naturprogrammet som handlade bl a om den ryske tillsynsmannen på Novaja Semjla (?) som hade tjogtals, kanske hundratals isbjörnar inpå knuten. (Det gick i SVT för något år sedan)

   Eftersom isbjörnarna var ute efter hans matförråd, var han tvungen att skrämma bort dem med jämna mellanrum. Det gjorde han med hjälp en stor planka,vildsinta stridsrop, och tokrusningar mot isbjörnarna! Ingenting annat! (Utom gissningsvis ett försvarligt intag av Vodka förstås)

  Isbjörnarna flydde varenda gång den galne ryssen vrålande kom rusande med sin planka i högsta hugg.

  Oerhört fascinerande!

 29. Bäckström

  Man passade helt enkelt på att skaffa sig inflytande i regionen på falska premisser.”

  Det gäller även i högsta grad Afghanistan. Det finns massor med olja i Central-Asien………..

 30. Skogsmannen

  Labbibia!

  Har ett minne av en isbjörnsforskare som hade konstaterat att isbjörnar aktar sig för valrossar.

  Han testade med att närma sig isbjörnar med ett par egentillverkade ”valrosständer” i händerna – isbjörnarna flydde direkt.

  Vem vet – ryssen hade kanske utstående tänder. 🙂 

 31. magnus

  Skogsmannen
   
  Varför, efter snart fyra miljarder års evolution, skulle människor nödvndigtvis vara den enda djurart som kan uppskatta att leka med hundar?

 32. Men Magnus…….

  Hur ofta möts isbjörnar och hundar i ”det vilda” (och med ditt tidsperspektiv är det väl i såfall snarast vargar som gäller?)

  Jag tror helt enkelt att björnen såg hunden som ett isbjörnssyskon, perfekt att leka lite med. Det måste vara en ungbjörn.

  Och eftersom jag själv är en Björn, så måste jag väl veta vad jag pratar om? 😉

 33. Skogsmannen#
  Jag hade en ganska rolig upplevelse för ett par år sedan på Svalbard. En ung isbjörn smög på två små valrossar som gick i vattnet på behörigt avstånd. När valrossarna var under isen sprang björnen fram och kikade i vaken, varpå en stor valross tittade upp och den unge björnen vände och rusade därifrån. han stannade ca 50 meter bort och tittade tillbaka och verkade tänka – tusan va stor den var: 

 34. wannabe ekosof

  Tar man en isbjörnsunge, efter att man skjutit modern, och föder upp den tillsammans med hundarna så får man tids nog bilder där björn och hund leker. Man behöver inte ”terja” bilderna men nog historien.
  Kanske hunden byggt upp ett förtroendeförhållande till en vild isbjörn, liksom Terje till lokatterna. Guu va gulligt my aas.

 35. Thomas

  Skogsmannen, ja det där med vänskap mellan djur är visst ett ämne som fortfarande är tabu i vissa kretsar. Jag läste just Frans de Waals senaste ”Empatins tidsålder”. Jag måste säga att jag undgick att se den där underlägsenheten från hunden. Snarare handlade det som jag såg det om lugnande signaler som hundar brukar ge när de leker och vill visa att det inte är på allvar. Notera dessutom hur högt hunden håller svansen när isbjörnen ligger på rygg.
   
  Uffeb #20, du får väl kalla det en undanflykt om du vill, men inte desto mindre kom talibanerna med erbjudandet och USA avböjde.

 36. Gunbo

  Här är ett filmklipp med samma björnar och hundar som dem Thomas länkade till. Enligt hundägaren är björnarna vuxna hanar som håller sig i närheten hela tiden. Fascinerande!
  http://www.youtube.com/watch?v=JE-Nyt4Bmi8&feature=related

 37. Jan-Erik S.

  Det mest intressanta jag sett inom djurvärlden är den om en lejoninna som adopterade en hjortkalv (Impala?). Gick nyligen på National Geographic (?) om jag inte minns fel. Såg den flera gånger…oerhört fascinerande.

 38. Jan-Erik S.

  Gunbo #36:
  Tragiskt om hundarna i det vilda träffar på ”vilda” isbjörnar.
  En gratismåltid för nallen…

 39. Jan-Erik S.
  Jo det finns not Zoo också där en tigerhona adopterat några griskultingar

 40. Jan-Erik S.

  IE #32:
  Kanske den tigerhonan car muslim och inte ville äta griskött 🙂

  Fet som gick på TV…Tror dokumentären var ”En lejoninnas omtanke” eller liknande där lejonhonan vårdade kalven under många dagar innan ett annat lejon gjorde processen kort.
  Tragiskt att se men det kunde ju bara sluta på ett sätt. 
  Någon mer som sett den? 

 41. Jan-Erik S.

  Rättelse #40:
  Kanske den tigerhonan var muslim och inte ville äta griskött

 42. Jan-Erik S.

  Rättelse2 #40:
  Trött jag blir på mig själv…heter naturligtvis: Det som gick på TV…

 43. Rolf

  Om jag inte minns helt fel blev den omnämnde forskarens äventyr med isbjörnarna inte så hemskt långvarigt. Någon av björnarna vann i slutänden. Forskaren dog.

 44. tty

  Labibbia #28 m fl

  När det gäller rovdjur så skall man ha klart för sig att de är mycket ovilliga att ta risker. Som en zoolog uttryckt saken: för bytesdjuret gäller det livet för rovdjuret bara ett mål mat. Dessutom kan även en relativt liten skada vara allvarlig för ett djur som lever på att jaga.
  Därför så skyggar rovdjur oftast (inte alltid!) om bytet beter sig på ett sätt som verkar farligt. Isbjörnarna har svårt att bedöma hur pass farlig en vrålande ryss med en planka kan vara och väljer att inte ta risken. 
  Risken är dock uppenbar att han till sist råkar på en riktigt hungrig isbjörn som istället väljer att chansa.

 45. Bertel

  tty, labibian

  Jag har sett filmen med den mycket egensinniga ryska biologen och han vandrare också långa sträckor bland isbjörnen med en lång vandringskäpp som skydd.

  Han gick emot honor med ungar, unga hanar och de vek undan men han sa att äldre hanar vågade han inte utmana, efetersom de stog kvar.  🙂   

 46. Skogsmannen

  Thomas!

  När blev vänskap mellan olika djurarter tabu? Jag som lever med djur blir synnerligen förvånad över detta påstående, har faktiskt aldrig hört det förut men jag lever väl i en annan värld.

  Svansen står rakt upp (på en stillbild). Är det inte du som jämt anklagar andra här på TCS för att grunda slutsatser på allt för vaga grunder. 

  Jag känner nu till en som anklagelsen passar på!

  PS! Men för all del, fortsätt gärna att studera hundars etologi och ännu bättre är det om du bygger upp lite egna erfarenheter. DS!

  PPS! Visst finns det anomalier i djurs beteende. Ett exempel som visats på Discovery Channel är lejonhonan som ”adopterade” en antilopkalv och tog hand om den tills dess att kalven utsvulten dödades av en lejonhane. Intressant fenomen – men knappast något att dra några vidare slutsatser av utöver att det sker konstiga saker även i naturen. DDS!

 47. Thomas

  Skogsmannen, du anklagar mig för att dra slutsatser på alltför läsa grunder, så vad baserade du ditt ”Jag tittade på länken och såg mycket tydliga tecken på underlägsenhet från hundarna” på? Samma stillbilder, fast du inte ens besvärar dig med att ge någon form av motivering. Du bara söker spela auktoritet vilket är helt misslyckat med en anonym signatur.
   
  Angående hundar har jag gått som volontär på hundstallet i över fem år och varit ute med något hundratal hundar under den tiden. Räcker det som ”lite egna erfarenheter”?
   
  Men ta du och läs de Waal om du inte gjort det, du kanske lär dig något du också.

 48. Skogsmannen

  Thomas!

  Titta på bilden 1:34 in i din länk.

  Öronen bakåt, kutig rygg och svansen mellan benen. Kan det bli mer tydligt!

  Har träffat många som arbetat mycket med hundar enligt dem själva men som aldrig fattat ett j-a dugg.    

       

 49. Gunbo

  Skogsmannen #48,

  Har du tittat på videon jag länkade till? Där är hundarna mycket avslappnade i isbjörnarnas sällskap. Men visst, det här är en mycket ovanlig företeelse liksom lejoninnan som adopterar ett antilopkid. Det händer – men ytterst sällan.

  Kan berätta om samspel mellan hund och katt som jag observerat på nära håll. En av våra tikar var dräktig i slutskedet när vår katt började jaga sork och servera henne smaskiga måltider flera gånger om dagen. Han släppte sitt byte framför henne och hon slukade det i ett glufs. Det har inte hänt efter att hon valpade. Han har sedan dess själv ätit sina byten.

 50. Thomas

  Skogsmannen, just där är hunden inte så hemskt kaxig, men än sen då? Vill man förstå måste man se på helheten, om hunden är rädd eller bara signalerar att motparten är lite för hårdhänt just då. Hundar som verkligen är rädda kan stoppa in svansen mycket längre mellan benen, vilket jag har alltför mycket erfarenhet av. Att hunden är så lugn som den är när isbjörnen har tänderna mot strupen på den tyder på ett betydande självförtroende. 

 51. Skogsmannen

  Att det sker anomalier i naturen är vi nog helt överens om. Det tråkiga är om man försöker bedömma hur naturen fungerar utifrån dessa exempel.

  Även om jag aldrig varit med om det som du beskriver med din katthistoria, så är jag inte ett dugg förvånad. Katter och hundar i samma hushåll bygger ofta upp mycket nära relationer trots att de har kroppsspråk som borde orsaka konflikt (katt med hög svans är glad, för hunden är det en aggressiv signal). 

  Naturen upphör aldrig att förvåna! 

 52. Skogsmannen

  #51 var ett svar till Gunbo!

 53. Skogsmannen

  Thomas!

  Och du kan bedömma helheten av hur några bundna hundar beter sig i närkontakt med en isbjörn från några bilder på Youtube?   

  Jösses!   

   

 54. Gunbo

  Skogsmannen #51,

  ”Katter och hundar i samma hushåll bygger ofta upp mycket nära relationer trots att de har kroppsspråk som borde orsaka konflikt (katt med hög svans är glad, för hunden är det en aggressiv signal).”

  Ja, det är en sak jag också har förundrats över! Vår katt flyttade in självmant trots tre hundar och en äldre katt som förjäves försökte försvara sitt revir. Inom en vecka sov han tillsammans med hundarna som accepterade honom direkt. Djur är märkliga varelser med både känslor och intellekt! 

 55. Skogsmannen

  Gunbo!

  Katter som vantrivs flyttar till ett hem med bättre husdjur (katter ser oss människor som riktigt bra husdjur). Det är ett vanligare fenomen bland katter ”på landet” att de flyttar mellan ladugårdar och stall.

  Att hundarna accepterade den nya katten är faktiskt mindre förvånande än att gammelkatten accepterade den nya katten. Hundar är flockdjur emedans katter är solitärer. Många ”beteendestörningar” (egentligen helt naturliga reaktioner hos katter) beror på att det finns för många katter i hushållet (några kan trots det funka ganska bra men oftast med ”viss reservation” i relationen).

  ”Djur är märkliga varelser med både känslor och intellekt!”

  Instämmer helt och hållet!    

 56. Gunbo

  Skogsmannen #55,

  Vår käre katt var med all sannolikhet en sommarkatt som lämnats åt sitt öde.

  Håller med i allt du skriver! Det är ett privilegium att få leva tillsammans med djur. Skillnaden mellan oss och andra arter är mindre än vi tror. En orsak till att jag numera jagar mindre (kan också bero på åldern).

 57. Gunbo

  Glömde skriva följande i ovanstående kommentar: ”Katter har betjänter – hundar har ägare.” – En slående analys av de två arterna!

 58. Skogsmannen

  Gunbo!

  Klockrent!

  Det är därför som katter älskar att ligga högt upp och se ner på oss människor.  

  God kväll! 

 59. Gunbo

  Skogsmannen,

  God natt! Nu är det dags att krypa ner bland tre hundar och en katt. Gôtt, men med sömnen kan det bli sådär.

 60. Thomas

  Kommentar borttagen

 61. Skogsmannen

  Thomas!

  Den där kommentaren var så låg så den kommer jag inte att i
  kommentera.  

 62. Pingback

  […] The Climate Scam  […]

 63. Thomas

  Kommentar borttagen

 64. L

  Thomas, synd att inte hundar kan läsa här… 😉

 65. Skogsmannen

  Kommentar borttagen

 66. Jonny Fagerström

  Det finns särskilda sajter för hundavel mm. Denna tråd tycks ha övergått i smågräl