Fredagskul är tillbaka…

tom
Hej igen, alla. Jag har senaste två veckorna kunnat läsa inläggen via RSS, men inga kommentarer. Man blir dock klart imponerad av sina medskribenter. Problemet var svagt Internet, och troligen påföljande DNS-timeout. Jag tror knappast de censurerat/blockerat Sverige…
Resan var en följd av min sambos jämna år och dröm från 70-talet om just Barbados.  Nej – jag SMS:ade inget klimatbidrag till Luftfartsverket, eller vem det nu var som låg bakom det, inte heller klimatkompenserade jag resan genom avlatsbrev och några 1000 kr direkt till exempelvis Naturskyddsföreningen eller Tricorona, vilket erbjöds av researrangören. Själva erbjöd de också att ta emot ”klimatbidrag” på bara 5+5 kronor – och om jag fattade rätt hade ändå 10 miljoner kronor kommit in den vägen sedan 2007.
Inom TCS tema kunde man fundera över hur en liten isolerad ö, av storlek ungefär som Bornholm klarar sin infrastruktur. Givetvis är det turistinkomster och import, förutom egen produktion av rörsocker och Rom.
Jag frågade den unga svenska reseguiden på en bussrundtur om hur ön elförsörjdes, främst till omfattande bruk av luftkonditionering. Det omedelbara svaret, med en frågande blick, var att det måste finnas ett vindkraftverk någonstans (nej, det fanns inga på ön, trots ständigt lagom vind).
Lite senare uppdaterades det till att elkraften kom från en byggnad just öster om staden Bridgetown – men det var nog snarare elbolagets huvudkontor…  Det lär enligt Elbolaget och Wikipedia finnas tre gas- och oljeeldade kraftverk på ön. 
Jo, guiden trodde också på märkliga trafikregler/vanor, eftersom (den motorsvaga) utflyktsbussen saktade ner så mycket i uppförsbackarna på den ganska kuperade ön … ja, se dagens ungdom 😉
Märkligt var också utbudet av dricksvatten. Det går utmärkt att dricka från kran (och bunkras av alla kryssningsfartyg som anländer), men fanns förståss på flaska. Nästan allt sådant var Franskt, eller från Florida. Det närmaste man kunde hitta var från Trinidad. Flyget dit slog rekord, genom att ha vatten från Malaysia!
Under veckorna kom i min mailbox lite av vad jag tycker är roligt, och som jag skulle vilja dela med TCS:are på det humöret, nu på fredagseftermiddagen. Det har ju inte varit något Fredagsinslag av den lättsamma typen sedan före jul.
Först lite då om förr och nu: (klicka för större bilder)
 footballrem1
 then1
tv
room
marks
world
Olyckor har ju tyvärr också hänt nyligen. Kanske dock tidningens layout och annonsörens timing lämnar en del övrigt att önska…
annons
Ja, saker kan hända när man är som minst förberedd. Undrar om nedanstående kollision hjälpte till snabb tarmtömning…
balloon
Ha det bra, alla. Jag ser till min glädje i statistiken att TCS har stabiliserat sig på en högre läsarantalsnivå sedan i somras.
Kanske en musikhälsning också, då …

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter F

  Fredagskul behövdes verkligen efter att jag råkade höra en intervju på P1 idag med Rockström. Han är nu ute med skräckvisioner om kontinenters undergång, regnskogens totala förintelser, ingen is på våra poler, civilationens undergång. Hur f-n kan man ge denne man mediautrymme. Fattas bara att han kläcker ur sig att vi måste flytta till andra planeter och börja om.

 2. Lite annat fredagskul om väder…
  Från Yr.no om dimma och moln.
   http://www.yr.no/nyheter/1.7971285
  Inte så jättekul, men kanske informativt för de som tror alltför mycket på att moln bildas av strålning från rymden… 

 3. L

  Rockström är i alla fall tydlig med sina ambitioner;
  ”Hur skall denna globala hållbarhetsrevolution genomföras? Självklart kommer det att handla om en stor mångfald av kreativitet, styrning, och ledarskap. Lika självklart är att det nu krävs en planetär förvaltning, som idag saknas.”

 4. Åke N

  Uffeb #2. Vilket nonsensinlägg. Du överträffar dig själv gång på gång.

 5. Tack Peter och välkommen tillbaka till det där som ju snart ska vara ett minne blott, vintern…….fan tro´t! Sån tur har vi inte! 😉
  När man ser dina fantastiska bilder är det svårt att inte imponeras av människors förmåga att hela tiden uppfinna nya sportgrenar…….
  Halfpipe på bräda, Skicross, MTB downhill osv, men detta måste ändå ta priset…..

  BajaMajaBowling
  med Ballong! Hehehe…… 😀 

 6. Åke N#4
  Jag betraktar inte din kommentar som ett personligt påhopp.
  Så du slipper nog moderering eftersom du enbart uttrycker vad du ärligt menar.   😉

 7. Ingemar Nordin

  Peter S, vi/jag har verkligen saknat fredagskul. Utan det så är ju risken stor att man rycks med av den allmänna undergångsstämningen som MSM förmedlar. Den ena spåmannen efter den andre framträder i media och i riksdagen och läser sina akakadraba – och folk tror dem!

  Peter F o L,

  Apropå akakadraba. Rockström o Co längtar fortfarande efter den gröna revolutionen som skall göra dem till världens härskare. Men deras frände i USA, Obama, verkar snarast flörta med Tea Party rörelsen och Palin (drill baby, drill) och kniper röster genom att släppa loss oljeborrarna på eget territorium.

  http://opinion.financialpost.com/2012/01/27/obama-loves-oil-not/

  Smart.

 8. Peter Stilbs,
  jag imponeras fortsatt av din humor, och din förmåga att hitta kul illlustrationer. 
  Den med skolans och lärarens roll i kampen mot föräldrar och elever känner jag igen efter att ha jobbat som lärare en kort period på senare år. 
  Men när det gäller barn som får hamna i skamvrån så handlar det numera om att INTE få gå till sitt rum…  eller i bästa fall att få lämna föräldrarnas spelhörna och gå till sin egen sovkammare fri från alla nöjen förutom några böcker, pussel och kramdjur… 

 9. Lena Krantz

  Tack Peter!
  Skönt att du är lyckligt hemkommen även om jag förstår att det är väldigt skönt att fly den nordiska vintern för ett litet tag.
  Då och Nu bilderna är helt underbara!
  😀

 10. L

  Ingemar N, tänkvärt från din länk; ”One wonders if the President has the slightest clue about the flagging state of the wind and solar industries in Germany, or that what is boosting China’s alternatives industry is government subsidies … from other countries.”

 11. Eget minne från skoltiden (mellanstadiet)
  Vi hade vikarie. Jag var redan klar med mina matteupgifter och rejält uttråkad. Min bäste skolkamrat stod i kön fram till lärarens kateder för att få sina mattetal rättade, det var ju så det gick till på sextiotalet……
  Eftersom jag hade både en trälinjal som skolan tillhandahöll, och en hyfsat spänstig gummisnodd, fanns det ingen tvekan………
  Kompisen skulle naturligtvis få ett välriktat gummisnoddsskott från min linjal rätt i fejset……(jaja, men det var faktiskt så det var då, i allafall i min skola)
  Alltså, jag ”laddade” linjalen med den spänstiga gummisnodden, siktade noga på kompisen och ”fyrade av”………Till en början såg det väldigt lovande ut, gummisnodden var med god fart på väg rakt mot kompisen……men så hände något, helt plötsligt börjar den likt en målsökande robot svänga vänster, kraftigt vänster…..ajajajaj då, och vem siktar  gummisnoddsuschlingen in sig på om inte vår vikarierande magister……Med god kraft träffade gummisnodden läraren klockrent på näsan!
  Och lika klockrent säkert fick jag avlägga visit hos skolans rektor… 😀
  Så kan det gå om man har för lite att göra….. 

 12. Jerker Andersson

  Jag har med varit på Barbados/trinidad tobago på en 2 veckors kombinationsresa, inte ett ord om CO2 och klimat på den resan vad jag kommer ihåg, fast det var 1992.
  Jag undrar om katamaranen Tiami eller piratskeppet Joly Roger fortfarande tar turister upp längs västkusten.
   

 13. Gunnar Strandell

  Labbibia #11
  Känner igen situationen.
  I mitt fall hette rektorn Folke Ledin, pappa till Tomas. 

 14. Pelle L

  Härligt att fredagskul är tillbaka Peter 
   
  Längtar redan efter nästa fredag!

 15. Gunnar Strandell # 13
  Aha! Du är alltså från Gästrikland! 😉

 16. Peter Stilbs

  Jerker #12 – jo det fanns ett Jolly Roger – det erbjöd en dag havssköldpaddssnorkling med flytväst på öppet vatten via researrangören. Det blev tyvärr inställt, pga för få anmälda. Många andra gjorde dock samma aktivitet via katamaran. De var alla lyriska. 
  problemet för Barbados är dock att det är dyrt i jämförelse, både boende, resa, mat och shopping.
  innevånarna var dock – och det verkade genuint ärligt – mycket vänliga
  det var också märkligt att se mängder av övergivna hus och hela ruinhotell – med utmärkta lägen vid strand – och nästan inga nybyggen, utom ett radhusområde nära flygplatsen

 17. Håkan Bergman

  Peter S
  Ser ut som att allt hänger ihop på nåt vis, i.st.f. att skicka nåt till 72950 så googlade jag upp det, suck:
  http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?artikelId=542252&varuNr=72950
  Inte har dom provsmakat det heller, skojarnas paradis. 

 18. Eftersom detta är en fredagstråd, som väl är lite ”fri”, tänkte jag ställa en ”knäpp” fråga. Eftersom jag vet att många intelligenta, fritänkande människor läser inläggen här, hoppas jag på lite respons, på en av dessa mina ”hundpromenadtankar”….
  1. Vårat Universums utvidgning accelerelerar, Universum utvidgas snabbare och snabbare, det tycks vetenskapen vara överens om? Right?
  Min fundering är: Påverkar detta dimensionen tid? I såfall hur? Accelereras även tidens gång? Eller saktar tiden in? Eller  måhända påverkas tiden inte alls av denna Universums accelererande utvidgning?

 19. ThomasJ

  Lysande med fredaxisarna, tack Peter!  😀
  Bidrag till mun-muskel-rörelser, kanske… 😉
  Det var en kille som flyttade till Sydney och gick till det stora varuhuset för att söka jobb. Föreståndaren undrade om han hade någon säljerfarenhet och killen svarade att han varit försäljare hemma.
  Okej, sa föreståndaren som gillade killen, ”du kan börja i morgon på prov.”
  Jag kommer ner efter stängningsdags och kollar hur det går för dig.
  Efter att affären hade stängt så kom föreståndaren ner och frågade killen hur många kunder han haft i dag.
  ”En!”, svarade killen.
  Föreståndaren skrek: ”BARA EN? Normalt har våra säljare mellan 20 och 30 kunder pr dag. Hur mycket köpte kunden för?”
  ”201 237,64 dollar!” sa killen.
  ”201 237,64!” utropade föreståndaren förvånat. ”Vad sålde du till honom?”
  ”Först sålde jag en liten fiskkrok, sen en rulle metrev, sen en stor fiskkrok, sen en fiskeutrustning. Sen frågade jag vart han skulle åka och fiska och han sa nere vid kusten, så jag sa till honom att då behöver han en båt så vi gick till båtavdelningen och jag sålde en Chriscraft med dubbla motorer. Då blev han osäker ifall hans Honda Civic skulle orka dra den båten så jag gick med honom till bilavdelningen och sålde en Nissan Pajero 4×4 till honom.”
   
  Föreståndaren förvånat: ”Du menar att en kille kommer in här för att köpa fiskkrok och du säljer en båt och en bil till honom?”
   
  Killen: ”Nej, nej! Han kom in för att köpa tamponger till sin fru och jag sa till honom att eftersom helgen ändå är förstörd så kan du lika gärna åka och fiska.”
  Sorry för avsaknad av bilder…  😎 
  Mvh/TJ

 20. Bim

  Labbibia # 18
  Tiden saktar in, så klart. Tänk dig att du skall åka till närmaste galax och den flyttar sig längre  och längre bort. Det går inte bara saktare att nå fram, det blir dyrare och dyrare också och släpper ut mer och mer CO2.
  Så e de!
  Tror du mig inte så kan du fråga Uffeb så kan han nog reda ut saken på ett ännu vimsigare sätt. 😀

 21. Bim
  Dra en nattmössa över hela kroppen! 😉
  jag köper ditt resonemnag om att åka i väg till en annan galax. Men det var kanske inte riktigt så jag tänkte. Min undran var ifall tiden påverkas generellt i hela Universum.
  När det gäller Uffeb, han är en tidsmaskin i sig själv, han kan få tiden att gå oerhört lågsamt på grund av att han är så fruktansv………nähä, jag modererar mig själv… 😉

 22. Bertel

  Peter S
  Äääääntligen fredag med humoristisk livsinnehåll.
   
  Tackar återkomsten från förhoppningsvis njutbar semester med följande musikhälsning som påminner om vardagens återkoms http://www.youtube.com/watch?v=h81Ojd3d2rYt (”såg” dem på ruisrock 1972, dvs somnade i famnen på en härlig kvinna när de steg fram på scenen och vaknade när apploderna var öronbedövande, men hörde deras sista låt för kvällen , allt detta hände, tack vare billig men drickbar rödvin, ur finsk perspektiv).   🙂

 23. Bim

  Labbibia # 21
  Aha! Var det så du tänkte?
  Utan oss halvidioter ute i universum finns inga klockor och följaktligen ingen tid.
  Sedan får Einstein snacka vilken skit han vill. 
  Ingenting  small  i en hel vecka och bildade universum som expanderar fortare och fortare…?
  Den grabben kunde inte ens para ihop färgen på  strumporna han fick på sig.
   Tacka vet jag jag! 😀

 24. Bim
  Nej! Du har fel….. Till och med puckon som växter följer en viss tidsskala för sina liv…. 😉

 25. Bim

  Ni har väl hört om killen som hade en bula i huvudet.
  – Vad är det för bula du har där?
  – Det är en råtta. när min mamma gick med mig i magen blev hon skrämd av en råtta. Därför blev det en bula här.
  – De va de dummaste jag hört, min mamma blev skrämd av en spräckt grammofonskiva, o de e inge, o de e inge, ode e inge fel på mig ändå.

 26. Labbibia #15 och #18
  Jodå!
  SAIK och BRYNÄS är mina favoriter så länge jag lever. I år är det läge för SM både i bandy och hockey. 😀
  Tankar om tid – en bra boktitel använd av Bodil Jönsson. Läs den!
  Tiden i universum styrs av gravitationen om Einsteins allmänna relativitietsteori stämmer.
  Det betyder att tiden står stilla i ett svart hål där massan går mot oändligheten. En Big Bang behövs för återstart.
    
  Om våra själar kan bortse från Christopher E:s och Thomas diskussion i veckan och ändå nå flykthastighet, hoppas jag att vi fångas in i samma svarta hål och kan fortsätta diskussionen från ett helt nytt perspektiv och i lugnt tempo. 
  Jag är övertygad om att det ger en återfödelse som får Jesus och de andra att blekna! 

 27. TJ 19#
  Tack!
  En av mina favoriter, och jag har varit nära att trilla dit flera gånger i mitt liv. Jag haren hel låda med wobbler t.ex. 

 28. Karin

  Labbibia #5
  ”BajaMajaBowling med Ballong!” 🙂
   
  Vad sägs om grenen ”Tältblåsning med helikopter”?
   

 29. Gunnar Strandell # 26
  ”Tiden i universum styrs av gravitationen” skriver du…
  Jomenvisst. Tid och  gravitation är ju en del av samma väv (på sätt och vis) någon av dem är ett resultat av den andra, så att säga.
  Men det är ju här frågan dyker upp! Om nu universum expanderar, och massan är densamma (eller menar du att det dyker upp ny materia, massa, ur ingenstans? nej?), så måste ju dimensionen tiden påverkas?
  Den sammanlagda massan (materien) tänjs ut, gravitationen påverkas ju rent logiskt av detta, och därmed tiden?

 30. Karin

  En gång fick jag lära mig att en höna lägger ett ägg var 25 timme. Då tänkte jag att det säkert var meningen att hon skulle lägga ett ägg om dagen och eftersom universum accelererar, så har vi tydligen 24 timmar blivit 25.
  Vi har blivit lurade på en timme i varje dygn. Inte konstigt att folk är stressade! 😉
   
  Numera tror jag att tiden är en illusion som vi anpassar oss till gemensamt , för att göra det möjligt för oss att ha ett fysisk liv, med ”ordning och reda”. Tiden är föränderlig, som alla vet. I våras, när jag krockade med en lastbil var tiden fram till (den mycket lindriga!) smällen – jättelång, fast det tog bara några sekunder.
  Egentligen finns det bara en enda tid: NU!
   

 31. Bertel

  Gunnar Strandell # 26
  Först, Bodil Jönsson, en av mina sk favos.   🙂
  För det andra måste vi få grepp om sk mörk energi(utöver mörk materia) , som antas orsaka, för närvarande, fortsatt expansion av universum, för att bekräfta vår ”uppfattning” av tid och rum.
  För det tredje, står blixten stilla när fantomen rör sig.  🙂
  Avslutningsvis musikhälsning från en djurgårdare, men ed ”pärla” som jag har lagt ut tidigare, men har sitt berättigande att återupplevas.
  Hennes sista spelning innan ”tiden” tog slut för hennes del(cansern förkortade hennes tidslinje), så njuuut av dessa vackra toner och ta vara på den tid vi har.
  http://www.youtube.com/watch?v=SMznNlfLXP4

 32. Karin

  Jag kan också säga att jag tror att tiden är en del i en ekvation där några av de andra delarna utgör koordinaterna X,Y Z, och på så sätt får man sin placering i universum. Låter det vettigt?

 33. Karin #32
  Det är klart att dina tankar är vettiga!
  Gör en resa i sommar till din barndoms kvarter. Åk själv, eller ta med barn, sambo, man, syskon, föräldrar eller en vän. Ta kommandot under ett par timmar och låt de andra ta del av dina känslor för då och nu.
  X, Y och Z är samma men T har ändrats och människor har åldrats och blivit till.  
  Jag frågar efter värdet i att försöka stoppa tidens gång eller världens utveckling efter allt det gett till mig.

 34. Gunnar och Karin
  Dags för vettigt flumm tycks det. 
  Att tiden går fortare har väl alla upptäckt. 
  Från början fanns ingen tid, inget hände. Pang så började tiden rulla på.
  Sakta i början men senare i allt snabbare takt.
  Så småningom går tiden så fort att allt händer samtidigt. Förr, nu, framtid, allt passerar samtidigt.    
  I alla fall för en människa som bara lever ett pyttelitet ögonblick i Universum. 
  Men visst kändes livet som ett evigt äventyr när man lärde sig krypa, prata och fatta hur klockan funkade. 

 35. L

  Uffeb, roligt att höra att du i alla fall lärt dig tre saker. Titta då på klockan, sluta babbla och kryp till sängs…

 36. Uffeb #34
  Socialdemokraterna har till sist skaffat sig en svetsare. Jag råder diog att göra likaledes och få upp SAAB:en på vägen igen!
  För mig är du en ikon som berättat varför SAAB gått i konkurs utan att förstå din egen del i händelsekedjan.
  Du älskar SAAB. Du har en SAAB, från 1988. Du kommer kanske att renovera din SAAB.
  MEN DU HAR ALDRIG NÅGONSIN TÄNKT KÖPA EN NY SAAB!
  Varför var DU inte den förste att inse att SAAB inte hade någon framtid i att försöka sälja NYA bilar?

 37. L #35
  Jo så får det bli. 

 38. Håkan Sjögren

  Gunnar Strandell # 26 : I slutet av 60-talet (tror jag) kom jag i kontakt med en teori eller hypotes om gravitationen av den franske fysikern Dirac. Han konstaterade att en faktor 10 höjt till 40 var förhållandet mellan universums ålder och tiden för elektronens omloppstid i innersta Bohrbanan. Samma faktor skilde mellan coulombkraften och gravitationskraften. Hans hypotes var att krafterna hade varit lika stora vid the Big Bang man att gravitationen sedan avtagit linjärt med tiden. Detta skulle bland annat innebära att avståndet till månen skulle öka med avtagande gravitation. Han fann att vissa solförmörkelser, som borde varit ringformiga långt tillbaka i tiden hade varit totala vilket styrkte hans hypotes. Den avtagande gravitationen skulle även innebära att jordradien skulle öka 0,7 millimeter per år. Jag minna att jag räknade på detta för skojs skull. Antag att jordskorpan vid begynnelsen för 4,5 miljarder år sedan med tiden har spruckit upp i kontinenter på ett större klot. Då skulle kontinenterna utgöra 30 % av jordytan och i rundaslängar stämmer detta. Mvh, Håkan.

 39. Thomas

  Så nu vet vi varför glaciärerna minskar:
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/is-stold-fran-glaciar-utreds

 40. Thomas #39
  Det är verkigen roligt och den antropogena orsaken kan knappast ifrågasättas…he he

 41. Bäckström

  Thomas #39
  Javisst måste vara så!
  Då har det en gång för alla fastslagits är det är antropogen påverkan som är orsaken till att glaciärerna minskar, (om än på ett annat sätt än vad forskarna trodde, men likväl antropogen).
  🙂
   

 42. Christopher E

  Thomas #39
  😀 Kul fynd!
  Jag hade förresten lite dålig pejl på hur mycket större Patagoniens sammanhållna is är än Vatnajökul på Island, så fick lite allmänbildning också.