Centern vill förbjuda dig att köra bil

Lena Ek (c) är ny miljöminister och man kan sätta kaffet i halsen när man hör henne prata. Verklighetsanknytingen är noll. Själv kan hon åka taxi och flyg när hon vill. I Rapport den 17:e januari sa Lena Ek att bilåkandet måste minska för att vi ska kunna uppfylla EU:s klimatmål.
lenaEk
Jag gissar att formen för förbudet att köra bil blir höga skatter. Som ofta blir det de sämst ställda som drabbas värst. EU:s klimatmål har inte med klimatet att göra (fast man säger det) utan är politiskt påhittade mål.
Lene Ek har en akademisk examen men är annars en total politisk broiler. Trots letande hittar jag ingen alls förankring i verkliga arbetslivet.
1984 är inte långt borta. Du måste köra mindre bil. Så har vår miljöminister bestämt. Bilar och flyg tycks vara ett hatobjekt för de gröna. Dit räknar jag Centern och Miljöpartiet. Vänsterpartiets prat om ”klimatparti” ser jag mest som ett skämt.  Själv äger Lena Ek en bil och gissar jag har flugit flitigt.
Mikaela Valtersson (mp) åkte taxi för 17.000 kronor när hon hade 300 meter till pendeltåget. Yvonne Ruwaida (mp) åkte taxi för 70.000 krnor. Maria Wetterstrand (mp) veckopendlade med flyg till Finland.
Men,men även Miljöpartiet är värda en eloge även om jag inte delar deras flummiga gröna agenda. Det är Sveriges modernaste parti. Mest öppna, låter inte politiska broilers sitta på livstid. Det måste gå att respektera ett parti som lyckats så väl utan att dela deras innehåll. Den nya partiledaren Åsa Romson känns mer äkta som medmänniska än byråkraten Lena Ek.
Åsa Romson
Lena Ek svamlar om klimatfrågan som ödesfråga. Hänvisar till EU:s klimatmål. Lena Ek är en del av klimatbluffen. Temperaturen står i stort sett stilla sen 15 år så hur kan det vara en ödesfråga? Läs för övrigt nya uppropet ”No Need to Panic about Global Warming” skrivet av 16 mycket meriterade vetenskapsmän.
Men betänk, Lena Ek vill inte att du ska kunna köra bil till jobbet, storhandla på fredag, hälsa på din sjuka mor på lördag, köra barnen till idrotten på söndag. Vill du förbjuda bilkörning så rösta på centern. Frågan är om Centern inte är värda att åka ur Riksdagen. De har helt tappat kontakten med vanligt folks verklighet. Undrar om Lena Ek satt sin fot i glesbygden? Nu har hon bott i Bryssel med jättehög skattefri lön. Ska glesbygdsbon cykla fyra mil till affären? Kanske promenera? Eller häst och vagn?
Glappet mellan politiker och vanligt folk ökar. Mycket av det beror på att politiker inte lever som vanligt folk, umgås inte med vanliga medborgare. Istället lever de som gamla sovjetstatens nomenklatura. Skattefria förmåner, gratis taxi och flyg, egna traktamentsregler, straffrihet vid brott o.s.v.
Lena Ek är miljöminister i Alliansen. Annie Lööf kommer inte undan sitt ansvar. Inte heller Fredrik Reinfeldt undgår ansvar för miljöministerns tokiga uttalanden. Han måste ha godkänt Lena Eks ministerbefattning.
Stackars svenskar med en sådan miljöminister. Gammelmedias fokus har legat helt på Juholts fadäser. Så fort det gäller ”gröna” frågor verkar allt vara tillåtet. Ingen granskning av gammelmedia sker alls. I själva verket tillhör granskarna (läs journalisterna på gammelmedia) det gröna etablisemanget själva.
Sveriges nya miljöminister Lena Ek (c) säger att hon sopsorterar, kör etanolbil, har bytt till lågenergilampor, klimatkompenserar, har årskort på järnvägen och – kanske viktigast av allt – planterar skog. Men helledudane då vad duktigt! Har du betalat årskortet på järnvägen med egna beskattade pengar? Etanol för transporter bidrar till fattigdom och svält i delar av världen. Det har FN sagt. Du glömmer nog, Lena Ek, att berätta om alla gånger du flyger. Till Bryssel hur kom du dit? Cykel? Tåg? Inte ens om vi stoppade ALLA transporter i Sverige skulle det inte gå att mäta på globala temperaturen. Det vet nog Lena Ek men hon försöker slå i oss blå dunster.
Sluta och uppfostra oss medborgare, Lena Ek, och skaffa dig ett riktigt jobb. Du är inte värd att vara minister med din attityd. Sluta prata sagor om klimatet. Kliv ut i verkligheten och våga möta folket som sliter för att få vardagen att gå runt. Som tar bilen för att komma till jobbet, hämta barnen från dagis. Åker till stormarknaden för att veckohandla maten billigare. De som blivit arbetslösa på grund av din gröna satsning kan bara drömma om en bil. De har inte råd med en.
Som så många andra center och miljöpartister lever Lena Ek på gröna orealistiska  drömmar. Elbilen ska komma via subventioner. Källa  Alliansen tänker bränna 200 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar på en ”supermiljöbilspremie”. I praktiken gäller premien elbilar och ska även omfatta offentlig sektor. En elbil kommer att kosta 100.000 – 200.000 kronor mer än en vanlig bil. Räckvidden blir ytterst begränsad. Även med superpremien blir den så dyr att knappt några privatpersoner kommer att köpa den. Att göra hybridelbilar hjälper inte alltid heller. Vid jämförelse av en elhybrid Toyota Prius med en diesel BMW vann BMW:n som var bränslesnålare. Källa.
Centern håller på att begå politiskt självmord med sin verklighetsfrånvända politik. Lena Ek (c) och Anna-Karin Hatt (c) är symbolen för dessa tokerier. Har Annie Lööf tappat kontrollen över sitt parti? Eller är hon en del av tokerierna?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tack Per!
  Ja, det är inte utan att man börjar fundera på om vissa av våra politiker sysslar med att försöka avveckla landet i stället för att utveckla det.
  Men det kommer att straffa sig.
   Det ska bli intressant att se var S tar vägen framöver med en ledare som faktiskt har varit vanlig knegare och därmed förstår vanligt folks villkor. Han är kärnkraftspositiv, och definitivt ingen trädkramare.
  Man kan kanske hoppas på att han har styrka och pondus nog att vrida S ur partiets miljötalibanfalangs grepp, och därmed förhoppningsvis tvinga de andra partierna (förutom MP förstås) att följa efter? 

 2. Ich, politiker blir mer och verklighetsfrämmande. Och ovanpå det ena riktiga besserwissers som skall bestämma hur människor skall leva. Själva tillhör de nomenklaturan eller frälset som står över allt sånt.
  Tur att det finns saker att glädja sig åt. Det skall bli mycket spännande att se vad grafen och LENR  ställer till med. Åtminstone grafen kommer att visa många överraskningar. Otroligt märkligt material. Det är faktiskt svårt att föreställa sig att det finns ett material med så märkliga egenskaper. Universums viktigaste material. Kol
  http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-16747208.

 3. Max

  Sverige har redan lägst koldioxidutsläpp i Norden per invånare: 5,3 ton. Vindkraftshajpade Danmark 8,4 ton, Norge 10,5 och Finland 10,7 ton. I EU är Sverige tredje bästa (efter Rumänien och Litauen vars industrier går på halvfart). Medianvärdet i EU är 8,4 ton/invånare/år.
   
  Det är dags för Ek & Co att ge Sverige lite credd för de låga utsläppen. För övrigt får man hoppas att Centern åker ur Riksdagen vid nästa val.

 4. Jan-Erik S.

  Tack Per!!!
  Det borde vara förvånande är att hennes uttalande inte kommer fram mer i gammelmedia.
  Men förvånande så kommer det inte fram.
  Någon som är förvånad?     

 5. Varje ny miljöminister verkar vara ännu värre än sin företrädare, trots att jag varje gång tror att botten måste vara nådd.

 6. Jan-Erik S.

  LK #5:
  Trodde jag också.
  Inget förvånar mig längre…
  Nästa inlägg så lovar jag att utelämna ordet förvånad i alla dess former.
      

 7. Ann L-H

  TACK Per! Ni alla på TCS är verkligen ljus i mörkret.
   Vi fick ju alla uppmaingen att försöka få ut våra synpunkter via insändare. Det är minsann inte det lättaste. Min senaste avslutades:
  ”Trots att ingen vet hur de naturliga klimatvariationerna styrs och därför inte heller kan avgöra vilken påverkan människan har på klimatet, har Sverige ”i blindo” skrivit under bindande begränsningar.
  Medan Strongs baby frodas dignar vi under klimatskatter och hotas av nedmontering av en fungerande energiförsörjning, men det stora HOTET är ändå mot vår västerländska civilisation där människan och de mänskliga rättigheterna står i centrum.”
  Strongs Baby (IPCC) förklaras tidigare i texten.  Insändaren har naturligtvis inte publicerats, men skam den som ger sig. Insändarredaktionerna får titt som tätt ”Fria ord”, eller vad de kallas på olika redaktioner, med hjälp av max 1500-nedslag och en  vacker dag kanske det sitter en vikare som inte vet att stänga Gatekeeperdörren på någon redaktion.   
     
   

 8. Mailade faktiskt moderaterna om detta och fick till svar att de inte ar ändrat någon politik.
  Tycker kärringen skall focusera på annat än ”klimat” , varför inte några verkliga miljöproblem………….
  En diesel laddhybrid med 4wd hade suttit fint! 

 9. Före

  “Sverige skall vara ett föregångsland och visa de andra vägen” säger den svenske miljöministern.
  Går man sist i kön och har knäppt byxorna bakochfram kan man lätt förledas tro att man leder de andra.

 10. För första gången i mitt liv önskar jag att Sossarna ska växa och då ta tillbaka det dom förlorat till Vpk och Mp. Dessa två partier har i Ipsos senaste mätning drygt 20% tillsammans vilket skrämmer i alla fall mig.
  Bondeförbundet är det på sätt och vis lugnare med då dom snart inte ens är ett marginalparti med sina 4,6% och vad det verkar stadigt sjunkande.
  Kanske är detta den Annie effekt många pratat om?!
  Har för övrigt inte hört något klokt uttalande från henne än vad det nu kan bero på.

 11. Före

  Låt oss gemensamt rösta bort Centern från riksdagen i nästa val. Vi måste det för att rädda Sverige, vår miljös och vår plånboks skull.

 12. Urban

  Stort tack Per för att du uppmärksammar detta.
  Nu har vi en miljöminister som vill rädda världen genom att höja kostnaderna för bilägarna i Sverige.
  Lena Ek verkar inte ha insett att Sverige är ett till arealen mycket stort land i förhållande till sin folkmängd. Det blir ingen lätt sak att fixa till kollektivtrafik till alla.
  Vi bör dock notera att Ek omedelbart fick mothugg av andra regeringsmedlemmar, men visst blir man trött av höra denna litania med floskler. ”Det här måste vi göra för att klara klimatmålen” – underförstått – allt är ok bara för att det tjänar ett ”heligt” syfte.
  Jag kommer inte att rösta på Centern! Vem har förresten anledning att göra det?
   

 13. Thomas

  Före #11 nu blir jag nyfiken. Hur går man tillväga för att rösta bort ett parti man ändå aldrig tänkt rösta på? Vad jag vet finns det inga negativa röster i svenska val, men du kanske kommit på någon lurig strategi.

 14. Jan-Erik S.

  Thomas #13:
  Jag är också nyfiken.
  Hur går man tillväga att skriva något överhuvudtaget här inne utan att få patetiska mothugg från Dig?
  Kryp ur sandlådan nu Thomas och kom med något KONSTRUKTIVT för en gångs skull.
  Du är snart en parodi på Dig själv.      
  Trevlig helg alla och det gäller även Dig Thomas 🙂 

 15. L

  Thomas har inte förstått att i en demokrati kan man rösta bort ett parti genom att rösta på ett annat. Det låter komplicerat, men fungerar faktiskt…

 16. Det är för mig fullständigt obegripligt hur Moderaterna kan låta ett litet särintresseparti som Centern ha så stort inflytande i energipolitiken.

 17. Thomas

  L #15 du har nog missuppfattat det där med demokrati. Så länge det finns en grupp större än 4% villiga att rösta på ett parti kommer det sitta kvar oberoende av hur ilskna somliga små grupper är på det och tycker det borde röstas bort. Först om de som röstat på partiet blir missnöjda och byter är det hotat, och det är knappast dem ni hittar här.

 18. L

  Thomas, du verkar inte ha förstått matematik. Om vi som aldrig röstar skulle välja ett annat parti, så räcker kanske inte C-rösterna till 4%…

 19. Thomas

  L #18  Räkna på saken!

 20. Thomas # 17
  I dag är det nog kanppt 4 % ens som verkligen röstar på Centern av politisk övertygelse. ”Succeér” (häpp) som tvånget att små bensinstationer ute i glesbygden ska ha etanolpump borgar för det.
  Att Centern hänger kvar i Riksdagen beror med största sannolikhet på att andra borgerliga väljare taktikröstar på dem för att de inte ska åka ur. Men blir dessa väljare tillräckligt less på Miljötalibanerna i C, så är det kört för dem.
  Jag väntar med spänning på att så ska ske….kanske redan till nästa val, Thomas?

 21. Ivh

  Hej Alla.
   
  Nu är det så att jag lever lite som Lena Ek lär. Jag har bil, men kör inte så mycket. Ungefär hälften av de 1500 mil som bilen rullar varje år kör mina döttrar. Jag åker kollektivt till jobbet om jag inte behöver bilen i jobbet.
   
  Jag sopsorterar så att allt obrännbart och nästan allt blött är borta ur soporna i de vanliga soporna som skall till förbränningen. Jag fuskar lite med kartong och plast när jag sopsorterar. Men jag betalar för ett sopkärl som töms varannan vecka. Det är aldrig mer än halvfullt.
   
  Det finns en sak som inte stämmer med Lena Ek:s visioner och det är att jag bor i en eluppvärmd kåk. Nästan alla mina grannar har satsat på värmepumpar eller pelletseldning. Jag har istället satsat på att göra kåken energisnål. 2011 förbrukade jag mellan 12-13 tusen KWh. Frånluftsvärmepump har jag dock investerat i. För 20 år sedan med elpanna och sämre isolering var förbrukningen över 20 000 KWh/år.
   
  För övrigt är det lite osnyggt att beskylla Lena Ek för att några miljöpartister åker mycket taxi och flyger mycket.

 22. Ivh

  Labibia #20
   
  Att C och KD får större andel vid val än i opinionsmätningar beror inte bara taktikröster. En stor del av deras väljargrupper är gamla tanter och det är en grupp som röstskolkar förhållandevis lite. I synnerhet är det så när det gäller KD.

 23. Thomas

  Labbibia #20 jag tror taktikröstarna är upptagna med att försöka hålla kvar Kd i riksdagen… Ni gråa talibaner är inte så många att ni avgör frågan.
   

 24. AOH

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2011/12:40
   
  Exempel på hur våra folkvalda tillbringar sin välbetalda tillvao med substanslösa interpellationer.
  Lena Ek  t.ex..är i sin tankar redan hos Rio 20- konferensen om några månader där hon t.o.m ställer sig bakom frågor  som ligger utanför hennes ministerämbete. 
  8 § Redovisning av utsläpp av växthusgaser
  Anf. 23 Miljöminister LENA EK (C):
  ”…….Fru talman! Ärade ledamöter! Ärade åhörare! Vi har några tuffa mål i Sverige. Låt mig repetera dem. Vi har sagt att 2020 ska Sverige ha dragit ned utsläppen av växthusgaser med 40 procent…..” 
   
   
   ( Vilka är  V I  ?  – egen kommentar )
   
  Anf. 56 JENS HOLM (V):
  „….Herr talman! Nej, Lena Ek, detta var ett separat beslut inom Världsbanken. Flera andra länder röstade nej, till exempel USA. Byggandet av detta kolkraftverk kommer att leda till utsläpp av 25 miljoner ton koldioxid varje år. Det är ungefär hälften så mycket som Sverige släpper ut varje år – otroligt stora utsläpp. Sverige hade kunnat välja att säga att vi i stället satsar på utbyggnad av förnybar energi i Sydafrika och i andra utvecklingsländer….”  
   
  Anf. 57 Miljöminister LENA EK (C):
  ”……Herr talman! Vi försöker från regeringens sida komma åt denna problematik genom de diskussioner som vi har inför Riokonferensen som äger rum om lite drygt sex månader. ….
   
  ….. Men jag tror att det förhandlingsarbete som vi gör inom ramen för FN-konferensen om hållbar utveckling i Rio kommer att ha stor betydelse……”
   
  Detta i kombination med strategin för förnybar energi inom Världsbanken tror jag kommer att innebära en förändring i Världsbankens arbetssätt. Det är någonting som jag står bakom även om det inte tillhör min ministerportfölj…..”  
   
   
   

 25. Thomas # 23
  Grå taliban!? 🙂
  Det får du förklara lite närmare….
  För övrigt röstade jag inte på Alliansen nu senast. Bland annat just för att en röst på Alliansen var en röst på centerpartisten  ”Don Quiote” Carlgren och dennes vansinniga sk ”klimatpolitik”

 26. Jan-Erik S.

  lvh #21:
  Vad var kostnaderna för alla dina förbättringar? 
  Vad kostar underhållet på allt det du genomfört?
  Har du gjort en LCC-analys? 
  Har du någonsin räknat på kostnader vs intäkter?  

 27. Thomas

  Labbibia #25 hur tänkte du själv när du började tala om ”miljötalibaner”?

 28. Thomas # 27
  Ordet taliban förknippas  snarast med extrem.
  Miljötaliban blir följdaktligen en benämning på en person som är extremt miljöinriktad, så inriktad på miljön att personen anser miljön (vad man nu lägger för betydelse i det ordet, det har blivit en floskel) vara så viktig att den går före människors väl.
  Ungefär så.
  Och med tanke på detta blir ju din benämning ”grå Taliban” oerhört intressant?
  Så, jag väntar med spänning på att du utvecklar detta lite…… 😉

 29. Olaus Petri

  Thomas, en miljötaliban är den som inte främst ser till miljön/klimatet utan till att demonisera de som inte har samma övertygelser som sig själv.
  Jag tror att stora delar av kraften i den så kallade klimatskeptiska rörelsen kommer som en reaktion på alla dessa elaka etiketter som klistra(t)s på dem vilka inte köper CO2-hypotesen som en vetenskapligt avgjord fråga.
  Och det är väl här som kopplingarna till vänsterns politiska retorik blir så tydliga. Enligt dess axiom är ju ”dom andra” ute efter att göra det sämre för de ”svagare”, ren illvilja alltså på basis av egoism.
  Tyvärr reflekterar inte ”miljötalibaner” över att deras ständiga behov av att tillskriva folk och fä egenskaper och agendor de inte har, ytterst är ett projekt i självförverkligande. Den egna godheten blir så mycket vackrare och om man pekar med hela handen på en tydlig fiende. Om denna är verklig eller inte spelar ingen roll.
   

 30. http://www.huffingtonpost.com/2011/07/15/marilyn-monroe-sculpture-_n_899978.html#s309681
  🙂

 31. Bosse J

  Verklig demokrati förutsätter att väljarna är rimligt informerade om frågorna. Det är därför som press och massmedias journalister är så viktiga att de har speciella delar av grundlagen ägnade sin verksamhet. Granskningen av makthavare och politik är nödvändig för demokratin.
   
  Avsaknaden av journalisters granskning av miljöpolitik (förutom att ifrågasätta varför den inte är ännu mera drakonisk) och miljörörelsens påståenden är en skandal. Kan man verkligen hävda att väljarna är korrekt informerade i miljöfrågor?

 32. L

  Bosse J, nej varken väljare eller politiker är rätt informerade…

 33. Ingemar

  L #32,
  Men det är extra skamligt om man har som jobb att vara välinformerad. Som miljöminister t.ex.

 34. Welanders hatartiklar är inga höjdare, den svagaste av TCS skribenterna! Klart vi ska ha en fossilfri fordonspark på sikt, men inte sluta köra bil. Ek och f.d. guvernör Schwarzenegger har nog likartade åsikter, alltså vettiga 🙂

 35. Ingemar Nordin

  Stickan, du behöver inte försvara varenda dumhet som den gröna överklassen föreslår. Tom du borde ju begripa att man som minister inte kan komma med uttalanden om att vi måste åka mindre bil som lösning på klimatfrågan. Sådana uttalanden går möjligen hem bland storstadsungdomar som ändå har nära till tunnelbanan och inte behöver bekymra sig om hur livspusslet med barn, jobb och hushållsekonomi skall gå ihop.

 36. L

  Stickan, hellre en fossilfri regering om jag får välja…

 37. OR

  Hur verkar man för en ”genomtänkt klimatpolitik”?
  Jag tror mer på att lyfta fram politiker som vågar gå emot klimatkampanjen.
  Det är klart att politikerföraktet måste koka över här och var, men kunde det inte räcka med det som kommer fram i kommentarerna. Det är väl ingen fara med att Lena Ek får som hon vill i den här regeringen.

 38. Svempa

  Stickan #34.
  Du verkar föredra att ha fossil till idoler. Här kan du se en av dem ta sin Hummer till (klkimat-?) kyrkan.
  http://www.metro.co.uk/news/world/217267-arnie-and-his-hummer-to-save-world

 39. Bengt Abelsson

  Lena Ek borde kunna tala om med hur många grader (eller tusendels) temperaturen kommer att räddas med, om hon får som hon vill, och svenskarna minskar biltransporterna med säg 50%.
  Ska vi ta på tagelskjortan vill vi veta vad som är på plussidan.
   

 40. Gunnar Strandell

  Jag tolkar uttalandet av Lena Ek mot bakgrund av att bensin- och dieselskatten höjdes vid årsskiftet och att det nog inte var sista gången.
  Kjell-Olof Feldt uttalade på sin tid att det var den säkraste skatten att höja, för redan efter ett par månader var konsumtionen uppe på samma nivå som före höjningen och pengarna rullade in som beräknat.
  Jag tolkar det som att få bilresor i Sverige görs i onödan.
  Ser vi pragmatiskt på bytet av miljöminister lovade inte Lena Ek några stora pengar till FN:s arbete för klimatet i Durban.
  För 12 år sedan retade jag mig på SJ:s guldkortsinnehavare för att de bokade gratis plats på alla avgångar så att de kunde ta sig till stationen när det passade och vara säkra på en plats på nästa tåg. Det gjorde att alla platser var bokade när jag ringde, så jag valde bilen samtidigt som tågen gick med tomma, men bokade, platser.
  Jag hoppas att det  har förändrats nu.

 41. István

  Det kunde vara värre! Tänk om vi hade ett grönt parti och en miljöminister av tysk model!
  Idiot-stopp på kärnkraft.
  Idiot-satsning på sol och vind.
  Ny tysk uppfinning: ”Negativ prissättning” på vindel. Dvs. netägaren är tvungen att ta emot all el från Vkv, oavsett behov. Finns det ingen som vill ha elen, då betalar netägaren pengar till utländsk kund för att ta emot strömmen.
  (Kolla EIKE:s papper som vi hade länk till häromdagen här på TCS, men som jag tyvärr tappat)
  Fullständigt skrämmande läsning. 
  Vansinne på kubik!
  Räkningen till slut går till folket.
  Vi är inte där ännu!!!
     

 42. István

  http://www.eike-klima-energie.eu/fileadmin/user_upload/Bilder_Dateien/Keil_Energiewende_gescheitert/2012_01_09_EIKE_Germa_energy_turnaround_english.pdf

 43. Stickan # 34
  Är du möjligen kvällstidningsredaktör? Ditt uttryck ”hatartiklar” tyder ju på det……
  Att Welander kritiserar det han ser som förkastligt och felaktigt har ingenting med ”hat” att göra, utan är just kritik…..Vilket är väldigt nyttigt i den demokratiska processen.
  Om du nu tycker att Per är den sämsta skribenten på TSC, så vänligen skriv ”jag tycker…….”, eftersom det är tyckande från din sida.
  Själv tycker jag att Per skriver mycket bra artiklar, som sätter fokus på klimatpolitikens stolligheter, och dess konsekvenser för medborgarna i landet.
  Du ger ett flertal exempel på dålig svenska i ett och samma inlägg, vilket knappast är till gagn för dig om du nu vill bli tagen på allvar. 😉

 44. Ingemar Nordin

  Miljöministrarna i Tyskland, England och Sverige (och förmodligen i många fler länder) verkar vara en särskild sort. De är fanatiska bortom all rimlighet och deras finansministrar får ständigt ta dem i öronen eftersom deras förslag hotar att ruinera ländernas ekonomi.

  Undrar vad det beror på? Är det möjligen så att regeringarna väljer ministrar enbart efter hur en viss kandidat brinner för frågan? Typ ”miljö är så trist, men Ekan är viss lite frälst. Låt henne ta det” Få verkar ha kvalifikationer för att handskas med de ofta ganska kunskapskrävande och svåra miljöfrågorna.

 45. Slabadang

  Centern!
  Stolpskottet Carlgren byggde vindsnurror och byttes ut mot en pratkvarn. Politikerna är helt enkelt isolerade i en bubbla och Lena Ek måste där ha en egen isoleringscell som vaktas av Svamle Snaxelsson
  och LRFs vinkraftsprofitörer.

 46. Hans

  Att välja mellan Alliansen och den rödgröna röran när det gäller klimattokerier är som att välja mellan pest och kolera. Men det hemska är att om Centern åker ur riksdagen så kommer Alliansen att få mycket svårt att vinna val. 
  Och vinner de rödgröna nästa val så har vi istället en katastrofal situation med en MILJÖPARTIST (!) som miljöminister. Man ryser vid blotta tanken…
  S, Mp och V anser ju att regeringen inte ”gör något”. Om det inte är att ”göra något” när man exempelvis vill förbjuda svenska folket att köra bil, slösar bort 100-tals miljarder på vindkraft och mängder av andra klimatgalenskaper så undrar jag i mitt stilla sinne hur det kommer att se ut med en rödgrön regering och med Mp i miljödepartementet , då man verkligen tänker ”göra något” och ”gå före”. Då är det nog bara att packa resväskan och flytta.
  Så hur illa ställt det än är med Centern så är alternativet mycket värre.
  Det är bara att hoppas att M, Fp och KD snarast vågar sätta ner foten.
  Behovet av ett klimatrealistiskt politiskt alternativ är skriande.   
    

 47. Ingemar Nordin # 44
  Ja, jag tror också att det är ungefär så det fungerar…….utom hos sossarna, där det nästan verkar som om man spelar Svarte Petter om vem som ska bli ordförande i partiet!

 48. Ingemar Nordin

  Labbibia #47,

  Att verkar spela Svarte Petter om ordföranderollen bådar inte gott. Men kanske de hittar någon klimatskeptiker som får partiet med sig i sina led, det hade rört om rejält i den politiska grytan!

 49. Björn

  Kanske ”allarmtaliban” är ett nytt begrepp. Men åter till ordningen, Lena Ek gräver en grav för sitt eget parti och därmed för Alliansen, om hon fortsätter att kräva högre koldioxidskatter än omvärlden. Det är politiskt självmord att fortsätta kräva av oss svenskar att vi skall uppoffra våra liv för någonting som bygger på en idealistisk teori. Idealistisk otålighet säger någonting om personerna som stöder ett sådant hänsynslöst krav på undertyckande av vårt livsutrymme. De talar om en grön värld utan att förstå ett dyft av konsekvenser och teknisk utveckling.

 50. Ingemar Nordin

  Här är några klipp ur dagens skörd som kanske kan illustrera hur politikerna hittills misslyckats med både miljö- och klimatpolitik:

  Spain halted subsidies for renewable energy projects to help curb its budget deficit and rein in power-system borrowings backed by the state that reached 24 billion euros ($31 billion) at the end of 2011.

  http://www.bloomberg.com/news/2012-01-27/spain-suspends-subsidies-for-new-renewable-energy-plants.html

  Greenhouse gas emissions from biofuels such as palm oil, soybean and rapeseed are higher than those for fossil fuels when the effects of Indirect Land Use Change (ILUC) are counted, according to leaked EU data seen by EurActiv.

  A spokesperson for the European Commission said she could “not comment on leaked documents, such as impact assessments which have not been published.”

  But industry and civil society sources described the data as credible and in line with other studies. One said it would sound a death knell for the biodiesel industry, if published.

   

  http://www.euractiv.com/climate-environment/biodiesels-pollute-crude-oil-leaked-data-show-news-510437

  Jan. 27 (Bloomberg) — Ener1 Inc., which owns a company that received a $118 million U.S. Energy Department grant to make electric-car batteries, filed for bankruptcy protection after defaulting on bond debt amid Asian competition.

  http://www.businessweek.com/news/2012-01-27/ener1-parent-of-u-s-subsidized-battery-unit-seeks-bankruptcy.html

 51. Ingemar Nordin # 48
  Men Svarte Petter har det ju faktiskt varit!
  När Mona  lade ner verksamheten var det ju precis likadant. Högvis med tänkbara kandidater lanserades i media……men alla sa nej. Plötsligt dök Juholt upp som en joker, vilket han ju också visade sig vara, en joker…..han var naturligtvis bara en offerbonde i det interna S-maktspelet. 
   Det verkar nästan som om det inte finns en käft inom S som verkligen tror på sig själv, och möjligheten att driva en framgångsrik S-märkt politik. Nu senast tarvades tydligen mycket övertalning av sossarnas VU (verkställande utskott) för att Löfvén skulle ta jobbet.
  Men jag tror att Löfvén kan bli kanonbra för S, och även för Sverige. Han förstår den tunga (export)industrins villkor, den som ger oss vårt välstånd, och är positivt inställd till kärnkraft. Nästan för bra för att vara sant?

 52. Åke N

  Labbibia #51. Håller med. Tror att sossarna med Lövden kan återgå till att vara ett utvecklingsvänligt parti och undanbe sig samarbete med MP. Men det kommer att ta tid att vända skutan.

 53. Håkan Bergman

  István
  Tyskarna får ett litet smakprov på det gröna helvetet till veckan.
  http://www.yr.no/sted/Tyskland/Berlin/Berlin~2950159/langtidsvarsel.html 

 54. Lars Cornell

  I.N. # 44  Ja visst är det så.
  De som brinner för vänsterorienterade miljöfrågor söker och får de jobben, och EU-bidragen också för den delen. Se på länstyrelsen i Kalmar. Öland skulle aldrig blivit så förstört med VKV om tjänstemännen på länstyrelsen i Kalmar varit politiskt neutrala och sansade människor. Dessutom måste ölänningarna nu betala Sveriges högsta el-priser.
  .
  Tänk om Hägglund varit miljöminister i stället. Hur annorlunda skulle inte mycket vara nu? 
  .
  Sveriges miljöproblem beror på hur Reinfeldt utser energi och miljöministrar. 
  .
  Det ligger något märkligt i, att det är Mp och Centern som står för den värsta miljöförstöringen i Sverige i modern tid. 

 55. Åke N

  Löfven skulle det va.

 56. Gunnar Strandell

  István #41
  Redan förra året hade vi negativt pris på dansk vindkraft på Nordpool.
  Så går det när producenterna är garanterade ett pris oavsett om deras leveranser behövs eller inte.
  Tidigare har vi Europa skrattat åt fenomenet när det dykt upp i kommunistiska regimer.
  Det återstår att se hur länge det dröjer för Lena Ek att inse att något är fundamentalt fel och att vi i Sverige har ett liknande upplägg.
  För det kan väl inte vara så bra att vindkraften ger inkomster både åt producenter och förbrukare?
  I så fall är jag för vindkraft.

 57. Tror nog inte man skall ta dagens opinionssiffror så värst allvarligt. I verkligt val får SD förmodligen minst 10% och MP+V max 15% tillsamnnas.
  Den här löjliga mytbilden av att extremistpartiet mp skulle bli likvärdiga med SAP på vänsterkanten är nonsens. 
  Har mer att göra med önsketänkande från alla mp journalister. 

 58. Olle W  57
  Tyvärr så är det nog så att en stor del av Mp:s fan-klubb finns just på tidningsredaktionerna och på så sätt har dom en mäktig propaganda maskin att tillgå utan att anstränga sig.
  Sen tycker jag personligen att 15% är lite för mycket för dessa partier som i månt och mycket lever i en fantasivärld. 

 59. István

  Det är kul att läsa att polackerna har tackat nej till hjälpen med elförsörjning från Tyskland. Dvs att vara dumpningsplats den dagen på månaden då det råkar blåsa till i grannlandet. Det är stake i polackerna! Samt rikt med erfarenhet på sådant ”hjälp” från öst som i väst!

 60. Ivh

  Jan-Erik S #26
  Kostnaderna för att få mitt hus energisnålare har inte varit så stort, för det mesta har jag gjort i samband med annat underhåll. Den enda åtgärd som jag gjort på huset just för energisparande syfte var tilläggsisolering av vinden. Då sänktes värmeförbruknigen med 800-1000 KWh/år Det här gorde jag för 15-20 år sedan och materialet gick på 6-7 tusen.
  När elvärmepannan gick sönder för 5-6 år sedan så installerade jag en frånluftsvärmepump, Jag räknade med att ventilationfläkten inte skulle ha så många år kvar heller. Merkostnade för frånluftsvärmepump jämfört med elpanna var 20-25 tusen kr och den sparar c:a 4000 KWh/år.
  Fönsterpartiet till altanen hade börjat ruttna p g a ett byggfel. Istället för att reparera bytte jag ut det till ett som har u-värde 1,0. Spar 1000 KWh/år. Merkostnad för nytt fönsterparit jämfört med reparation 10 000 kr. Jag bytte ett annat fönster i samma veva.
  Byggt nytt badrum. Golv bättre isolerat där.
  Huset är välisolerat, men när jag bytte panel på en fasad, i samband med ommålningen för 13 år sedan, så upptäckte jag att isoleringen saknar vindskydd. På den fasaden tillägssisolerade jag då huset. Merkostnaden där var högst 5000 men jag vet inte hur mycket jag sparar. Om man räknar bort förbättringen för vindskydd så är det ett par hundra KWh/år. Hur mycket tillkomsten av ett vindskydd betyder kan jaf inte svara på. Vid nästa ommålning behöver två fasader bytas. Då tilläggsisolerar jag där.
  Övriga saker som jag gjort för att spara el är att jag bytt tvätt- och diskmaskin och bytt ut ljuskällor från glödlampor till lågenergilampor. På kylskåpet bytte jag tätninslister för 7-8 år sedan. Otäta tätningslister gör att energiförbrukningen ökar markant på gamla kylar och frysar.
  Exakt hur mycket jag sparat på alla åtgärder vet jag inte. För när det gick åt 20-25 tusen KWh/år bodde döttrarna hemma.
  Jag funderar på att byta ut de andra fönstren också mot trä/alu med bättre U-värde. Inom ett par år måste de målas om.
  När man ändå reparerar så brukar jag genomföra energisparande åtgärder om det är rimligt. Jag bygger inte om bara för att genomföra energisparåtgärder.

 61. István #59
  Tjeckien och Polen kommer att bli Europas ”tiger-ekonomier”

 62. Jan-Erik S.

  lvh #60:
  Bra redovisning av kostnader och det verkar vara rätt utförda av Dig då vissa saker ändå måste åtgärdas.
  Sista meningen säger mig att du är medveten om sakens natur. 
  Det lönar sig när reparation/renovering krävs.
  Beträffande lågenergilampor så tror jag inte att man gör någon energibesparing. Detta då de mestadels används under årets kalla årstider då den värme som de ger minskar den konventionella uppvärmningen motsvaranade. 
  Har man AC däremot som är mycket vanlig i sydeuropa DÅ är lågenergilampan ett vettigt alternativ.  
  Samma sak med kyl/frys. 
  Vindskyddet du satte dit vid tilläggsisoleringen betyder oerhört mycket!
  Detta är den mest underskattade energiförbättring som man kan genomföra om ändå fasaden måste bytas.
  Betyder mer än tilläggsisolering. 
  Jämför med att stå ute en blåsig dag med massor av tröjor på Dig.
  De hjälper inte mycket förrän du får på dig ett vindtätt (vindskydd) plagg ytterst.   
  Sen, frånluftsvärmepumpen, vad har du räknat med i UH-kostnader?
  Kompressor, påfyllning av köldmedia mm brukar kosta massor när det behövs.      

 63. Ivh

  Jan-Erik S #62
   
  Jag har jobbat med energi och ekonomi i nästan hela mitt yrkesverksamma liv. Jag har bättre förutsättningar än de flesta att avgöra vad som är lönsamt. Men allt går inte att förutsäga. Hade jag vetat hur dyr elen skulle bli när jag tilläggsisolerade vinden hade jag lagt på lite till. Det är lite över 400 mm min-ull nu.
   
  Många av mina grannar har investerat i bergvärme. Det är en merkostnad på över 100 000 kr jämfört med att byta elpanna.
   
  Ytterväggen består av 195 mm mineralull mellan 45×195-reglar.
  Det jag gjorde när jag bytte panelen var att jag satte dit horisontella 45×45 med 15 mm mineralullsboard utanför.
   
  När det gäller underhåll på frånluftsvärmepumpen så är inte det mer än en elpanna förutom att jag måste göra rent luftfilteret och byta det ibland. Elpannan hade jag bytt elpatronerna på 2 ggr. Det kommer även att hända på frånluftsvärmepumpen. Kompressorn i en frånluftvärmepump brukar hålla i 15-20 år. Det är enklare att säga så här: En elpanna kostar i underhåll, räntor och avskrivning 2 500 kr/år och en frånluftsvärmepump 5 000 kr/år.
  För en bergvärmepump är motsvarande årskostnad 11 000 kr.

 64. Bra  skrivet    Per Welander!!!  en  fröjd  att  läsa  ovanstående  fakta  och som  en  snickare  som  slår  ned  alla  spikar  utan  att  missa  bonk!!!  bonk !!! bonk!!!  eller  klockrena   pansarbrytande  fullträffar.

 65. Håkan Sjögren

  Jan-Erik S # 62 : Det framhålls ofte från AGW-håll att ”växthusgaser” speciellt CO2 fungerar som en varm  tröja.Eftersom gasen inte kan hindra att minst 97,5 % av jordens värmeutstrålning släpps ut i universum är inte en varm tröja bästa liknelsen. Nätstrumpor eller stringtrosor är bättre att jämföra med. Mvh, Håkan. 

 66. Toprunner

  Håkan S #65: Jag tycker liknelsen med en tröja är ganska bra. Tar man på sig en tröja så kan man behålla kroppsvärmen lite bättre. 2 tröjor ännu bättre 3 tröjor börjar effekten avta för att sen bli försumbar för varje ytterligare tröja man tar på sig… ganska likt hur effekten av CO2 i atmosfären skulle uppföra sig i verkligheten om man följer hypotesen.
  Vi har ju isåfall tagit på 3dje tröjan redan.

 67. Håkan Sjögren

  Toprunner # 66 : Själv föredrar jag varma tröjor framför nätstrumpor och stringtrosor, åtminstone på mig själv, men jag vill inte generalisera. Mvh, Håkan.

 68. Kjell-A Jönsson

  Mina vänner ! 
  Detta med Lena Ek är bara början.  Vid nästa valrörelse kommer Ek och Lööf att tävla med Jonas Sjöstedt om vem som är mest klimatsmart.  Reinfeldt kommer säkert att jamsa med i detta och den stora frågan blir då om Stefan Löfven  kan / får / vågar  stå för en mera verklighetsorienterad framtoning.  Eftersom S ser V som ett stort hot  är risken sror att S skall försöka bli ännu mer klimatsmarta än V. Det stundar vargatider!
  Kjell-A  Jönsson 

 69. Jay

  Antar att Transportstyrelsen och Trafikverket också svamlar, eller..?
  Det finns en stor konsensus i dessa myndigheter och bland ledande trafikforskare att vi måste köra mindre. Men alla de är väl ”verklighetsfrånvända”..