Fredagsfunderingar igen

fjdiefgi

Ja, undrar hur lång tid det tar innan de hittar honom? Kanske man först bör leta på rätt ställe, men geografi brukar inte alltid vara amerikaners starka sida. Libyen, Libanon – Sverige-Schweiz – who cares … Australiensisk militär har också svårt att hitta saker ibland. Hur är det i Sverige Jonny?

371

Saker är inte heller alltid vad de verkar, och kanske man är medvetet ledd in på blindspår?

502

Några andra nyhetsklipp från den gångna veckan – en sak som varit på tal redan för några år sedan här på TCS är möjligheten att förutsättningslöst modellera exempelvis klimatet, med självlärande algoritmer. Sådant är inte helt nytt (neural networks, genetic algorithms etc) och kan ju också användas för att förutsäga exempelvis börsutveckling. Läs mer här. Men inom klimatvetenskapen är ju ”the science settled”, så vi får nog inte se något sådant 😉

CLOUD-experimentens första publikation har funnit sin väg till Nature, som de flesta har noterat. Svensmark själv är ju bortkopplad från detta sedan en tid. Vi får se vad som kommer ut av allt. Man verkar dock i diskussionen söka tysta ner det faktum att det finns en mycket tydlig korrelation mellan solaktivitet och klimat på Jorden. CLOUD-experimenten avser endast att testa och söka förstå mekanismen. Också tröttsamt är detta som man hör från folk som borde veta bättre ”…att den inkommande solstrålningens variation är för liten för att förklara …” det är ju inte alls sakfrågan. Redan en marginell molnighetsförändring bör överskugga alla effekter som man dogmatiskt tillskrivit en ökad atmosfärisk koldioxidhalt under de senaste 100 åren. Och inte ens Svensmark påstår annat än att den mekanism han talar om är en del av en mångfald olika tänkbara strålningsbalanseffekter.  

Nu har också genombrott skett, som gör etanol- och biogasbilar omoderna – man kan köra dem på ost och vin. Kanske lite dyrt, men det kan ju vara framtiden? Bilen var också lite exklusiv – Lotus Exige 270E Tri-Fuel … Nja – man måste först göra biobränsle av råvarorna…

Nej – synd på osten – och vinet…

image001 

Nu blir kanske signaturen Troed snedtänd igen – jag förstår faktiskt inte överhuvudtaget varför jag blev anklagad för gubbsjuka förra fredagen. Jag utgår dock från att ”Troed” är kvinna – de är inte alltid lätta att förstå.

 

Och konsekvenserna kan bli fasansfulla …

Mens life after marriage

Ack ja, kanske man borde avsluta med vad jag tycker är veckans bild – fastän den är från 1977 – den kom via ett nyhetsbrev från NASA. Bilden visar Jorden och Månen – och är tagen från Voyager 1 – helt fascinerande.

earthanditsm

Brukligt har också varit musikhälsningar – men vad jag noterat så har nattsuddandet på TCS nästan upphört jämfört med perioder tidigare, och inte så många klickar heller på mina fredagsmusiklänkar, vad jag kan se av statistiken för bloggen. Här kommer i alla fall några.  Big Country var en av mina favoritgrupper – här är en bra video med den tragiskt bortgångne Stuart Adamson i fokus – ”Ships”. Och kanske kan vid sängdags supergeniet Tom Waits vara något  – ”You’re innocent when you dream”. (Obs Troed – bara män!)

Nästa fredag får ni klara er utan mig – hinner inte fixa något, pga resa. Ha en bra och vilsam weekend.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Göran Lysén

  Peter! Tack för dina fredagstankar! Bilden på boxen med man/woman och med den åtföljande på lejonen var bara lysande!

 2. pekke

  Synd att australiensarna inte hittade sitt camouflerade fordon.
  Världens bästa camouflage och de kan inte ta reda på varför !
   
   

 3. Ingemar Nordin

  Peter S, varför finns det bara en knapp på ”mannen”. Lite nedsättande, tycker jag. 🙂

 4. Göran Lysén

  Ingemar! Menar du tvåstegsströmbrytaren? Inte alls! Antingen är man på eller avslagen. Hos kvinnorna så finns det tydligen litet utrymme hit och dit mellan on/off, varför det är svårt att bedöma om det är on eller off eller när det skiftar helt plötsligt till ett tydligt läge. En kollega sade till mig för en del år sedan, att vi lär aldrig lära oss att första kvinnorna, men vad skulle vi göra utan dem?

 5. Håkan Bergman

  pekke #2
  Jag grävde ner en mina i lumpen som befälet  inte kunde hitta. Det var inte så svårt, jag kollade hur alla andra gjorde, dom la papperssäcken man la överskottsjorden i strax bredvid minan, jag la min några meter bort och hade jättekul.
  F.ö. Voyager är nog det mest fantastiska NASA har gjort, månlandningarna och rovrarna på Mars må vara spektaktulära, men Voyager-sonderna slår båda, inte minst med tanke på skillnaden i kostnad. Sen är det extra kul att sonderna har med sig en inspelning av Johnny  B. Goode  med självaste Chucken, hittar dom den därute kan vi nog räkna med tät trafik hit för att köpa Chucken-plattor. Chucken är f.ö. en djävel på att lära aliens spela chucken-låtar:
  http://www.youtube.com/watch?v=ClgtoM2RwQY 

 6. John Silver

  Vad hände egentligen efter Arnold, kl 3:18 pm?

 7. Jan-Erik S.

  Approå kvinnors psyke.
  Min äkta hälft tycker den var bra.
  Kvinnors psyke,speciellt under PMS, är som en slumpgenerator sa hon. Massor av ”knappar och spakar”  behövs även om det inte hjälper, enligt henne.
  Påminner lite om klimathysterin tycker jag. Kronisk PMS där varken ”knappar och spakar” hjälper 🙂

 8. Göran Lysén

  Jan-Erik S.  Jag skrattade gott åt ditt inlägg, men din hustru måste vara utrustad med både självinsikt och väldigt mycket humor! 

 9. Jan-Erik S.

  GL #8:
  Jodå…hon har självinsikt och mycket humor när knapparna och spakarna är rätt placerade. Men de kan ändras snabbt precis som en slumpgenerator 🙂

  När spakarna står fel och knapparna dessutom är felaktigt påslagna/avslagna…ja, då gäller det att krypa ihop. Hennes svada kan då driva ett smärre vindkraftverk.

  Vore en dröm för Andreas Carlgren att ha henne som hustru 🙂

  Skämtar nu en del…har en suverän fruga. 

 10. Göran Lysén

  PS. Det kan ju inte vara så kul att bli emotionellt störd mer eller mindre en gång per månad, ty det räcker med att föreställa sig de dagar då vi grabbar är litet låga av egen kraft eller per alkohol eller dylikt. Kvinnornas biologiska tillstånd manar oss grabbar till mer förståelse och kärlek.

 11. Ingemar Nordin

  Göran Lysén #4,

  Vaddå? Jag vill väl också ha en massa knappar på min frontplatta. Hur skall man annars framstå som ”intressant” för det motsatta könet?

 12. Göran Lysén

  PPS. Som karl kan det inställa sig problem, om man är alltför välvillig till viss kvinnor pga att de är superduktiga. Det ses inte alltid med blida ögon, eller tvärt om. Själv har jag alltid satt – på fakulteten i synnerhet – kompetensen i första hand oaktat man eller kvinna. Skulle denna ide vara anfäktad, så gäller det att visa det!

 13. Göran Lysén

  Ingemar! Tjejerna vill ju att vi bara skall vara on hela tiden (varför make-up med nu klänning hela tiden?), så att de skall kunna ratta på sin rattar med knappar (medvetet språkbruk) med åtföljande effekter, och då är vi redan on HELA tiden! Det syns ju på knappen, ty där står det ju on! Ge tjejerna en break!

 14. Göran Lysén

  Nu går vi ju på Peters fredagsslinga, så då kan vi vara litet off topic, relativt koldioxiden alltså, som inte desto mindre kan var väl så intressant. Antar att detta är meningen!

 15. @Peter Jag hade helt klart för mig att jag länkar till min blog när jag postar här – du får nog anses vara särdeles dålig på att följa källhänvisningar mao 😉

   

 16. ThomasJ

  Tack för, som vanligt, trevlig & underhållande fundering della fredag, Peter! 😀

  Nedan länk till nåt som inte heller är helt off-side, inte ’bara’ Down Under, gillar starkt G.R.O.G !  Ha-ha!  😀  😀  😀

  http://joannenova.com.au/2011/08/that-australian-sense-of-humour-not-the-tea-party-the-g-r-o-g-party/

  Mvh/TJ

 17. Jan-Erik S.

  Helt OT men värd att berättas!

  Terry Buller hette en man som arbetade som försäljningschef fär Vision Engineering.
  Han var som ung inom SAS, dvs Englands specialstyrka inom krigföring.
  Vi sålde deras produkter och vid ett besök i Gbg berättade han följande…och det är en sann historia.

  De var på Malaysia, om jag inte minns fel.
  De hade djungelövning.
  En infödd sk ”ormman” visade vilka ormar man kunde äta, vilkja som måste tillagas mm.
  Han visade en svart Mamba och förklarade att den var mkt giftig,

  När han skulle  stoppa ner den i säcken så frågade en rekryt om han kunde få den…han skulle flå den och ha sdom hattband.
  Ok…sa ”ormmannen”, lyfte upp ormen och gav den ett slag i huvet för att döda den. Slängde den därefter till soldaten.

  Tillbaka i campen så plockade soldaten upp ormen som låg i bagageutrymmet på jeepen.
  Han ropade…hey guys…see what I got.
  Han slängde ormen över axeln med huvudet neråt.

  Ormen var inte död..den högg honom i rumpan!
  Han rusade in på ”sjukan”    och förklarade läget.
  Då var det en infödd som direkt drog ner byxorna…satte tänderna runt bettet   och bet av ett försvarligt stycke.

  Han överlevde och när han ringde hem sen så frågade naturligtvis frun varför han låg på sjukhus.

  Han förklarade då att det var en tjej som bitit honom i rumpan 🙂
      

 18. Pelle L

  Jan-Erik S #9
  AC tittar sig nog hellre i spegeln.
  Kanske tur för dig…

 19. Kristian Grönqvist

  Visst förstår jag att Din historia var en skröna, eftersom Du påpekade att detta är sanning, men man kan ändå för historiens skull hålla sig till realiteter, något som verkar främmande på just den här bloggen. Svarta mambor finns bara i Afrika.

 20. Kristian Grönqvist

  Terry Buller har nog aldrig varit i SAS heller. Låter mer som en nasare med tröja från Lacoste. Stor mun och imga öron…

 21. Kristian Grönqvist

  Som hattband blir den rätt trist eftersom den olivfärgade ormen blir rätt blaskig som torkad. Det enda stället den är svart på är nämligen inne i gapet…!

 22. ziklenka

  Kristian Grönqvist. 19 ”Visst förstår jag att Din historia var en skröna, eftersom Du påpekade att detta är sanning, men man kan ändå för historiens skull hålla sig till realiteter, något som verkar främmande på just den här bloggen. Svarta mambor finns bara i Afrika.”….Läs Jan-Erik S inlägg en gång till..Ps: Svart Mamba finns även i Sverige!…bla på Kolmården…

 23. Pehr Björnbom

   
  Kristian Grönqvist #19,
   
  Du skrev till Jan-Erik S #17:
   
  Visst förstår jag att Din historia var en skröna, eftersom Du påpekade att detta är sanning, men man kan ändå för historiens skull hålla sig till realiteter, något som verkar främmande på just den här bloggen. Svarta mambor finns bara i Afrika.
   
  Men jag lade märke till att Jan-Erik S skrev så här:
   
  De var på Malaysia, om jag inte minns fel.
   
  Skulle det inte kunna vara just så att han mindes fel på grund av namnlikhet.
   
  De kanske var i Malawi, där finns det svarta mambor:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Black_mamba
   
  Vad tror du?
   

 24. Gunbo

  Pehr B,

  Det går inte att kommentera i tråden Ändamålet helgar medlen… men jag vill tacka dig här för länken till en fantastiskt bra paneldiskussion om fanatism och intolerans!

 25. Pehr Björnbom

   
  Gunbo #24,
   
  Jo, den paneldiskussionen är verkligen bra och angelägen och jag rekommenderar den varmt till alla:
  http://urplay.se/164674
   
  I debatten blir tonläget ibland uppskruvat, ofta tillsammans med väldigt förenklade synsätt. Diskussionen belyser orsakerna till detta och hur det kommer sig att man lätt dras med vilket kan hända vem som helst.
   
  PS Om man öppnar länken skall man inte fastna på ordet fanatiker i programtiteln – det är diskussionen av vars och ens förmåga till tolerans som är det centrala i programmet
   

 26. Göran Lysén

  Gunbo! Tråden Ändamålen helgar medlen karakteriserades av alldeles för hög klubbföring av de tävlande. Sådant händer i debatter och då får man som ordförande tysta ned vederbörande. Det är svårt att se att saken har med s.k. fanatism och intolerans att göra. Var och en måste få speak their minds och då ryker folk ihop ibland. På ett forum som detta, så stänger man tråden. Helt naturligt.

 27. Göran Lysén

  PS. Sett utifrån demokratiens synpunkt och utifrån mänskliga rättighet såsom den Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter och friheter, så finns det saker som alls inte kan tolereras. Den debatten hör knappast hemma på denna blogg. Jag nöjer mig alltså med att sätta ned foten här.

 28. Jan-Erik S.

  #17:
  Tro mig, historien är sann.
  Inget att tveka om då han berättade med stor inlevelse på engelskt manér. 
  Berättades för ca 25 år sedan. Hmm…tämligen säker det var på Malaysia men kanhända det var en annan ormart.
  Han kallades för ”terrible” under sin tjänstgöring.
  Privat var han hur trevlig som helst.  
  Berättade mycket bl.a så hade de motsvarande ”bajamajor” i campen.
  Ganska mörka då de hade fotogenlampor som belysning. 
  En kväll var det en kille som i damernas toa spände upp gladpack över holken och droppade lite tårgas (vätskeform) på folien. När sedan en kvinnllig aspirant satte sig så reagerade tårgasen av urinen och hon kom springande ut med sveda…ja Ni vet säkert var.  

 29. Jan-Erik S.

  KG #20:
  Han (Terry Buller) hade varit inom SAS i många år när han var yngre. Han jobbade som försäljningschef för Vision Engineering Ltd.
  Jag jobbade som försäljningsingenjör i Vision Engineering Nordic och han berättade det under ett besök på vårt kontor i Partille.

  Varför skulle han ljuga om det? Hur skulle han kunna ljuga? Tror du inte att han fått lämna CV som alla andra innan han anställdes?   

 30. Jan-Erik S.

  Googlade på ”Svart mamba”. Helt klart var det INTE den arten då den bara finns i Afrika som påpekats.
  Minns fel där då jag vet att han var stationerad i Asien under tjänstgöringen.
  Sorry för den missen…måste ha varit en annan art…  

 31. KristianA

  Skillnad mellan män och kvinnor förklarad: The Nothing-box
  http://www.youtube.com/watch?v=0BxckAMaTDc

 32. Gunbo

  Pehr B och Göran L,

  Jag kommenterade bara paneldiskussionen, som Pehr länkade till, utan att koppla den till debatten i tråden.

 33. Får man sticka in egen fundering (och fråga) om huruvida is och snö reflekterar instrålande energi i form av soljus på olika sätt beroende på vinkeln mot solen. 

  Jag fattar att polarnatten inte har någon solinstrålning alls, och natten pågår ju länge när det är vinter vid polen.

  Men vid polartrakternas sommar så är dagarna med sol längre än om solen står lågt.

  Så nu till min fråga:

  Är utstrålningen från en blankis utan snö större än utstrålningen från en snötäckt yta? Någon som vet?

  En fråga av kategorin onödig kunskap för en nyfiken kanske, eller också retar den alltid någon  🙂

  Men min fråga är INTE avsedd att reta någon. Jag är bara nyfiken.

  Min egen teori är att snön sprider det inkommande ljuset åt många håll, medan isen skickar det vidare med rak studs och minimal spridning åt olika håll (som en spegel).

  Och därför kommer en följdfråga (på grund av min obotliga nyfikenhet), om isen eller snön träffas av solstrålningen i en brantare vinkel, blir effekten av reflektionen större för uppvärmningen av atmosfären och omgivningen större eller mindre då?