Fred Goldberg 1942-2016

goldie

Som några av er vet gick Fred bort för en dryg vecka sedan, den 6 november, efter några års kamp mot cancer. För andra KU-bloggläsare kan namnet vara obekant, eftersom han vad jag kan minnas aldrig kommenterade här.

Han var dock aktiv hos Klimatsans, och tog initiativet till det Svensk-Norska möte som för någon månad sedan hölls på Lidingö. Klimatsans har hedrat Fred med denna text.

Själv träffade jag Fred första gången år 2003, då han sökte upp mig på KTH efter det att jag skrivit min första insändare i ämnet i SvD. Vad jag förstod hade han också stor skepsis inom området, som hade utlösts av allehanda mediala skriverier om skeenden i Polarområdena – områden på Jorden han var speciellt intresserad av sedan många år tillbaka. Vad som skrevs var helt enkelt inte sant.

Vår kontakt fördjupades och nådde sin höjdpunkt i och med KTH-mötet hösten 2006 (där ovanstående bild togs av Tom Segalstad). Mötets tillblivelse var direkt kopplad till att Fred bevistade ett föredrag på KTH av Anders Wijkman hösten 2005. Det var baserat på det då förhärskande hockeyklubbsstruntet. Jag var själv inte med. AW fick mothugg i efterdiskussionen av Fred, och det hela blev så animerat att KTH’s dåvarande Rektor Anders Flodström tyckte att detta borde följas upp. Fred kontaktade mig, och vi sammanträffade med Rektor ett flertal gånger under hösten. Några andra KTH:are kopplades in, liksom Wibjörn Karlén. Jag själv blev organiserande ordförande och Fred huvudsekreterare. Mötets utfall finns beskrivet i ovanstående länk.

Fred har länge varit en mycket uppskattad föredragshållare inom ”klimatämnet” och om Polarområdena i Sverige och utomlands. Han verkade under åren också som guide för åtskilliga Svalbardresesällskap och besökte flera gånger Antarktis.

Sista gången jag träffade honom tror jag var för ca 3 år sedan – jag minns dock inte om han just fått sin diagnos, eller just hade blivit opererad. Han hade dock gott hopp om att bli helt återställd – men så blev det tyvärr inte, även om det tycktes så länge.

Hans nära vän sedan skolåren, Anders Ulfvarsson, skrev en personlig nekrolog i SvD (liksom dödsannonsen publicerad den 13 november). Med Anders tillstånd vill jag härmed delge KU-läsarna Anders’ reaktion på att SvD på ett enligt min mening skandalöst sätt censurerat i denna text, som avsåg att skildra Fred’s personliga engagemang i ”klimatfrågan”:

 • Jag sände nu följande mejl till familj@svd.se: Tack för snabb publicering av minnesord över Fred Goldberg, men SvD censurerade ni nu inte nekrologen jag skrev för att hedra honom. Ni tog bort: ”..Det inspirerade honom att efterforska orsakerna till verklighetsförfalskningen. Detta var innan Al Gores film ”An Inconvenient Truth” visades över världen med alla sina brister….” 

  1) Verklighetsförfalskningen var reell.
  2) Det var före Al Gores film
  3) i Storbrittanien blev det officiellt uppenbart (domstolsutslag) att filmen hade så stora brister att den inte fick visas i skolorna utan korrigering.

  Det var knappast på grund av platsbrist som ni kortade just dessa delar eftersom föregående nekrolog samma dag i samma tidning var längre utan att ha mer substans.

  Anders Ulfvarson

Fred’s och och alla vår kamp för sanning och upplysning i denna fråga får därmed än mer relevans, och medias och politikernas verklighetsförvrängning framstår än klarare. Speciellt SvD har åter gjort bort sig.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Joakim

  Tack Peter och all heder för Freds minne på grund av hans viktiga arbete för riktig vetenskap.

 2. pt

  Tack för att ni hyllar Fred Goldberg med detta inlägg. Det var han som fick mig tänd på klimatfrågan och vi har haft flera intressanta diskussioner. Han var stridbar och drastisk. Kommer att sakna honom och hans kamp i klimatfrågan.

 3. Anna Lindeberg

  Känner mig stolt och glad över att en gång ha varit klasskamrat med Fred och vid återseendet på en klassträff betydligt senare slås av hans engagemang och kunnighet angående klimatfrågan redan då. Jag tänker på hans familj i denna stora förlust. En förlust som också drabbar världen.

 4. Lars Kronqvist

  Tack för denna påminnelse om kämpar i motvind.
  Det finns all anledning att försöka lugna klimatalarmisterna lite.
  I SVD idag(papper) är rubriken skapad av dem som vill skrämma oss. Så erbarmligt att jag inte ens vill återupprepa den. Handlade om Göteborg och Sahlgrenska och nederbörd i framtiden samt ev havsytehöjning. Allt orsakat av klimatförändring naturligtvis!

 5. Ann L-H

  Tack Peter och jag vill än en gång lyfta fram vilken enorm betydelse KTH-mötet 2006 haft för många av oss deltagare. Fred Goldbergs och Ditt engagemang och tro på vetenskapen vinner nu sent omsider mer och mer respekt. Jag hoppas innerligt att Fred Goldberg var frisk nog att ta till sig att klimatrealistmötet på Lidingö blev lyckat.
  Svenska Dagbladets redigering av den personliga nekrologen häpnadsväckande och oförsvarbar.

 6. Sören G

  SvD:s censurering av minnesrunan över Fred Goldbergs livsgärning är en enorm skandal.

  Hörde Isabella Lövin i dag på radion påstå att 99;99 % av världens forskare var överens om att drastiska åtgärder måste vidtas för att undvika en klimatkatastrof. Hon pratade om faktaresistens för de som hade en annan uppfattning.
  Men det är Isabella Lövin som lider av faktaresistens. Det finns inga fakta som stöder att ökad koldioxidhalt i atmosfären skulle leda till katastrofal uppvärmning. Tvärtom har temperaturen inte ökat under 2000-talet. Senaste året har vi haft en El Nino, ett fenomen som varit känt i tusentals år. Tvärtom är koldioxid nödvändig för växterna och den ökade halten har medfört en grönare Jord.

 7. Svempa

  Att SvD gjort om sina traditionella nyhetssidorn till ett forum för ett antal aktivister har väl få undgått att uppmärksamma. Anledningen till dagens artikel av deras klimatdemagog lär vara Marrakeshmötet. Om något positivt skall ses i det hela så är det att tidigare års klimatalarmistkampanj på SvD var mångadubbelt mer omfattande.

 8. Lasse Forss

  Tack Peter,
  Jag träffade Fred några gånger och fick hans nyhetsbrev. De har haft stor betydelse.

  Att SvD har mage att censurera minnesorden över Fred måste vara nytt världsrekord i….censur. Låt oss vidarebefordra detta smaklösa exempel. Låt Freds arbete för sanningen leva vidare.

 9. Sten Kaijser

  Tack Peter,

  även jag har haft glädjen att få del av Freds kunskaper om Arktis. ”Min farmors släktförening” gjorde en Svalbardresa 2000 med Fred som ”färdledare”. Den resan blev ett minne för livet.

  Att censurera i en nekrolog är nog ett bottennapp även i den svenska ankdammen.

 10. Lasse

  Efter att ha jag lyssnat på en del föredrag av Fred Goldberg så förstår jag att Isabella Löfvin sade att andelen forskare som tror på människans påverkan på klimatet har gått upp efter hans frånfälle-men knappast till 99,99%?
  Har hon läst denna? http://klimatsans.com/2016/11/12/recension-av-tank-om-det-blir-kallare/

 11. Slabadang

  Kränkt under sin levnad av media och även efter sin död!

  All heders till Fred för sitt civilkurage och integritet. Män som Fred förändrar världen till något bättre hans motståndare motsatsen. RIP Fred

 12. Lorentz Brydolf

  Vill gärna bidra med en ordväxling mellan Fred Goldberg och Klas Eklund på dennes blogg 2009. Njutbar läsning.
  https://www.klaseklund.se/?p=212

 13. Sören G

  OT
  På nyheterna i P1 rapporteras om att man ska hämta upp is från 3 km djup i Antarktis, vilken är 1,5 miljoner år.
  Man ska bl.a studera innehållet av växthusgaser. Resultatet ska användas till att göra FÖRUTSÄGELSER OM FRAMTIDA KLIMAT. Vilken mer information skulle man kunna få fram från 1,5 miljoner år som man inte redan har från 800 k år?

 14. Jan-Åke

  Såg att Trump utsett Myron Ebell som representant i klimatfrågor.Trump menar allvar, USA kommer inom ett par år ha lämnat UNFCC och kanske skrotas klimatfonden ?

 15. Christopher E

  #13 Sören G

  Djupa och gamla iskärnor är givetvis högintressanta i sig själva.

  Men de kostar pengar att ta fram, och då är det bra att krydda ansökan med lite anspelningar på AGW. Det är så du ska se det.

 16. Sören G

  #15
  Of course

 17. Ann LH

  Sent omsider, men stort tack till Lorentz Brydolf (#12) för länktipset!

 18. Ett klipp från ett möte med Fred Goldberg i Västerås 2010, där V-riksdagsledamoten Kent Persson kritiserade Fred Goldberg som svarade:

  ”… ni politiker politiker har inte basala kunskaper om klimatet…” eller som Gunnar Littmarck uttryckte det i old.theclimatescam : ”… Kent Persson avslutade med oförskämdheter och personangrepp på Fred Goldberg. Med adrenalinets skärpa pressade Fred vänsterpartisten till en blöt fläck på golvet….”

  http://kduberg.com/PerssonGoldberg.mp3

  Tack Fred Goldberg. RIP

  Tack än en gång Kjell Duberg Nora som bandade och tog bilder från mötet där bl.a Lena Krantz, Gunnar Littmarck, Håkan Sjögren, framlidne Torsten Wedin och undertecknad m.fl. fanns på plats. Tack även Maggie som gav utrymme för det i http://old.theclimatescam.se/2010/01/14/debatten-i-vasteras/

 19. AOH

  Det var en tid sedan jag kommenterade på KU varför signaturen AOH glömdes i föregående inlaga. Men jag följer fortfarande allt vad som skrives här 🙂

 20. AOH

  Inlagan kommer här

  Ett klipp från ett möte med Fred Goldberg i Västerås 2010, där V-riksdagsledamoten Kent Persson kritiserade Fred Goldberg som svarade:

  ”… ni politiker politiker har inte basala kunskaper om klimatet…” eller som Gunnar Littmarck uttryckte det i old.theclimatescam : ”… Kent Persson avslutade med oförskämdheter och personangrepp på Fred Goldberg. Med adrenalinets skärpa pressade Fred vänsterpartisten till en blöt fläck på golvet….”

  http://kduberg.com/PerssonGoldberg.mp3

  Tack Fred Goldberg. RIP

  Tack också Kjell Duberg Nora som bandade detta möte där bl.a Lena Krantz, Gunnar Littmarck, Håkan Sjögren, framlidne Torsten Wedin och undertecknad m.fl. fanns på plats. Tack även Maggie som gav utrymme för det i http://old.theclimatescam.se/2010/01/14/debatten-i-vasteras/